Toate informațiile de care ai nevoie înainte să cumperi o locuință nouă!

Metode pentru a reduce consumul de apă și electrictate la casa cu curte

Trăim într-o lume în care poluarea a atins cote alarmante. Noi am început să conștientizăm comportamentul negativ care a dus la acest lucru și știm că putem face o diferență dacă schimbăm ceva. Chiar și reducând consumul de apă și electricitate, putem contribui la un viitor mai verde, mai sănătos. Care sunt metodele pentru a reduce consumul de apă și electricitate la casa cu curte?

Cum să faci economie la electricitate

Știai că electrocasnicele consumă energie electrică și atunci când sunt oprite? Fie că vrei să reduci poluarea sau să obții facturi mai mici la energia electrică, aceste măsuri te vor ajuta să faci economie la electricitate:

Cumpără produse electrocasnice care aparțin unor clase energetice superioare. Deși prețul lor este puțin mai mare decât al aparatelor din clase energetice inferioare, un electrocasnic din clasa energetică B consumă cu până la 50% mai mult decât un aparat cu un indice de energie electrică A++.

Folosește becuri energoeconomice în toată casa. Acestea au o viață de 10 ori mai lungă decât a becurilor clasice și consumă de 5-6 ori mai puțină energie electrică, pentru aceeași intensitate luminoasă.

Investește în electrocasnice care au un consum energetic reglabil. În alte cuvinte, alege acele electrocasnice care au încorporat un program economic – cu diferite trepte de temperatură și viteză.

Scoate aparatele electrocasnice din priză dacă nu le folosești. Laptop, incarcatoare telefon, placă de păr, prăjitor de pâine sau chiar espressor – nu îți fac niciun bine dacă le ții permanent în priză. Pe lângă faptul că vor consuma energie electrică și îți vor crește costul facturilor, le vei scurta viața aparatelor ținute astfel în priză. Pentru astfel de dispozitive, recomandăm un prelungitor cu prize multiple și buton de pornit/oprit.

Dacă stai la curte, știi deja cât de importantă este termoizolația. Fie că optezi pentru vată minerală sau polistiren, acestea vor izola termic casa și te vor ajuta să reduci facturile la încălzire.

Montează panouri solare. În curte, pe acoperișul casei sau chiar pe garaj – panourile solare sau fotovoltaice te ajută să înlocuiești, cel puțin parțial, energia electrică utilizată în gospodărie cu o sursă ecologică de energie. De ce să nu valorifici această resursă naturală inepuizabilă, care este gratis, pe deasupra? Deocamdată nu este o investiție tocmai mică, însă panourile fotovoltaice sau panourile solare devin din ce în ce mai accesibile.

Metode să reduci consumul de apă

La curte, o familie consumă mai multă apă decât dacă ar locui la apartament. Inevitabil, mai ai câteva flori de udat, un gazon de întreținut sau câțiva pomi pe care trebuie să îi uzi dacă vrei să se dezvolte și să rodească. Iată cum poți economisi la factura pentru apă atunci când stai la curte:

Întâi de toate, instalează economizoare de apă la toți robineții, căci astfel poți să reglezi volumul și presiunea apei.

Evită, pe cât posibil, să irosești apa. Când uzi gazonul, nu uda și aleile. Udă în ore la care evaporarea apei este minimă și optează pentru furtunuri găurite, ce udă prin picurare.

Folosește apa de ploaie. Ia un recipient de volum mare în care să captezi apa de ploaie și direcționeaz-o acolo unde ai nevoie. Poți fie să filtrezi această apă pluvială și să o folosești la spălatul hainelor, fie să o folosești pentru a uda grădina de zarzavat, leguminoasele, florile și pomii.

Recirculă apa menajeră. Montează o pompă de recirculare a apei calde în istalația de circulație a apei menajere și vei aștepta cu 60-80% mai puțin sosirea apei calde la robinet. Cumpără o pompă cu termostat – astfel, prelungești durata de viață a boilerului, faci economie la factura de electricitate și folosești minimul de apă de care ai nevoie.

Dacă aplici aceste metode pentru reducerea consumului de apă și electricitate la casa cu curte, vei avea facturi mai scăzute la întreținere și vei reduce amprenta de carbon. De ce să folosim mai mult decât avem nevoie? De ce să plătim pentru ceva ce este, până la urmă, irosit? Acordă mai multă atenție felului în care consumi apa și curentul electric și protejează mediul în timp ce îți protejezi buzunarul!

Ți-a plăcut articolul? Împarte-l cu alții!
Link articol
Articolul anterior

De ce este bine să îți asiguri casa și ce riști dacă nu faci asta

Articolul următor

Ai o casă nou construită? Reguli pe care să le respecți

Recomandăm și...