Toate informațiile de care ai nevoie înainte să cumperi o locuință nouă!
Micii investitori pe piața de închiriere a locuințelor vor fi înlocuiți de fonduri globale de investiții în viitorul apropiat

Micii investitori pe piața de închiriere a locuințelor vor fi înlocuiți de fonduri globale de investiții în viitorul apropiat

Partea rezidențială a României dedicată închirierii este probabil să atingă nivelul de 5.000 de locuințe în următorii doi-trei ani, însă micii investitori vor fi înlocuiți cu investitori cu operațiuni la nivel global.

Creșterea pieței de închiriere va duce la apariția unor jucători din ce în ce mai mari pe această piață, care este deservită aproape exclusiv de mici investitori care cumpără 1-2-3 apartamente în scop investițional și le închiriază”, spune Gabriel Blăniță, Advisory Services la Colliers România pentru Forbes România.

Aceste complexe sunt de obicei deținute de mari investitori precum instituții financiare globale, fonduri de investiții, fonduri de pensii, care cumpără proiecte de la dezvoltatori și le operează pe piața de închiriere.

Potrivit lui Blăniță, chiar dacă locuințele rămân accesibile în România, inversarea raportului dintre nivelul dobânzilor bancare și nivelul chiriilor va duce la o creștere a pieței de închiriere și o scădere a ponderii proprietarilor de locuințe față de țările UE.

Pentru cei fără proprietate, va dura mai mult să achiziționeze o locuință, timp în care vor locui în chirie.

Cei care dețin deja proprietăți, dar nevoile lor de locuințe s-au schimbat, fie pentru că și-au schimbat locul de muncă într-o altă regiune sau oraș, fie pentru că membrii familiei s-au mărit, vor reveni pe piața rezidențială în căutarea unei noi locuințe, iar decizia de a cumpăra sau chiria este, va depinde de puterea de cumpărare.

Totuși, mobilitatea forței de muncă în România este scăzută, așa că, în general, românii sunt mai dispuși să se mute, de obicei atunci când are loc o schimbare majoră a situației economice sau un nou membru al familiei”, adaugă Blăniță.

În plus, piața imobiliară este strâns legată de dezvoltarea economică, dezvoltarea pieței muncii și creșterea populației, toate acestea contribuind la cererea de locuințe, fie pentru cumpărare, fie pentru închiriere.

Cu toate acestea, raportul dintre cumpărători/proprietari și chiriași este influențat de accesibilitatea locuinței, precum și de condițiile de finanțare.

Până în urmă cu doi ani, piața rezidențială era mai favorizată de cumpărători pentru că, atâta timp cât reușeau să-și mărească avansul, dobânzile erau mai mici decât chiria pentru aceeași proprietate. Acest lucru s-a inversat acum în București, și în marile orașe, în special în zonele centrale, unde chiriile pentru apartamente sunt chiar cu 30% mai mici decât rata acestora”, a spus Blăniță.

Situația nu va avea un impact major asupra dezvoltatorilor imobiliari atâta timp cât cererea de locuințe rămâne ridicată, deoarece aceste locuințe sunt cumpărate fie de cumpărători care își permit, fie de investitori care le vor închiria.

Ți-a plăcut articolul? Împarte-l cu alții!
Link articol
Articolul anterior

Tranzacțiile imobiliare rezidențiale din București au scăzut cu 35% anul trecut, dar piața de birouri crește

Articolul următor

În București, apartamentele sunt evaluate corect, în Cluj sunt supraevaluate cu 20%

Recomandăm și...