Toate informațiile de care ai nevoie înainte să cumperi o locuință nouă!
Nicuşor Dan: 50% din autorizaţiile de construire din Bucureşti sunt ilegale

Nicuşor Dan: 50% din autorizaţiile de construire din Bucureşti sunt ilegale

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat că rata de încălcare a autorizațiilor de construire în București este de 50%, iar această pondere este motivul pentru care primăria nu respectă legea fără primărie.

„Am raportat din 2008 că rata de încălcare a autorizațiilor de construire în București era de 50%.În 2008, în calitate de membru al ONG-ului la acea vreme, am cerut Inspectoratului de Stat în Construcții să-mi spună ce au controlat și câte încălcări am constatat. 50% În prezent, 50% este rata de succes pentru procesele intentate împotriva autorizaţiilor de construire şi a documentelor de urbanism emise de Primăria Municipiului Bucureşti şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Acest lucru se întâmplă pentru că primăriile nu respectă legea, iar în unele orașe și pentru că avem organe de control, Inspectoratul de Stat în Construcții și guvernanți, care nu își îndeplinesc atribuțiile. Vorbesc despre orașul București”, a explicat primarul Capitalei.

El a mai spus că s-au aprobat investiții în jur de 2-3 miliarde de euro pe baza PUZ-ului sectorului ilegal.

„De ce? Pentru că Inspectoratul de Stat în Construcții nu și-a verificat legalitatea, așa cum am cerut eu în calitate de primar, și pentru că guvernatorul, care se află sub raportul Inspectoratului de Stat al Regiunii București-Ilfov, nu a făcut presiuni, acest comportament ilegal persistă” , a mai spus Nicușor Dan.

El a adăugat că dezvoltatorii „au forțat și au insistat” asupra documentelor, în ciuda faptului că știau că sunt „ilegale”.

„De aceea nu avem pe nimeni în direcția de urbanism de la Primărie, pentru că atunci când funcționarii publici nu aprobă autorizații sau documente așa cum doresc, acești dezvoltatori dau în judecată funcționarii publici”, a spus Nicușor Dan.

Primarul general al Capitalei a mai afirmat că există o serie de amendamente care propun „să nu mai existe justiţie”, adică cineva care şi-a luat un certificat de urbanism să aibă siguranța că poate să îşi desfăşoare investiţia respectivă, orice s-ar întâmpla.

„Salut acordul de mutare a problemei spatiilor verzi la Legea Mediului si Legea 24. Mai este si problema opririi lucrărilor neautorizate. Locuiam pe străzi si un investitor își bate joc de mine, nu aveam voie sa intru, desi legea prevede controlul santierului de către politia locala si nu aveam voie sa intram pe santier. Un amendament pe care l-am propus a fost ca in acest caz nu doar la monumente, ci si la zona de protectie arhitecturala, fără autorizație sau conformare Comportamentul autorizat este de asemenea o infracțiune”, a spus primarul Capitalei.

Potrivit acestuia, sistemul nostru juridic prevede că poliția locală sau agenția de control civil nu poate decât să identifice o infracțiune și să o trimită la parchet.

„Înainte de a înceta activitatea Parchetul a trebuit să înceapă o urmărire penală și să treacă prin diverse formalități, dar de fapt asta nu s-a întâmplat niciodată. Susțin în derogare că, deși este o infracțiune și tot este o infracțiune, asta e bine, civil. autoritățile ar trebui să poată dispune oprirea lucrărilor, în urma căreia pachetul poate infirma în cele din urmă această soluție”, a explicat primarul.

Ți-a plăcut articolul? Împarte-l cu alții!
Link articol
Articolul anterior

Viorel, asistentul virtual eDezvoltator

Articolul următor

Blocaj imobiliar. Capitala pierde bani

Recomandăm și...