Toate informațiile de care ai nevoie înainte să cumperi o locuință nouă!
Numărul de locuințe vândute în București anul trecut a fost cu 11% mai mare decât în ​​2021, dar la nivel național tranzacțiile au scăzut cu 10%.

Numărul de locuințe vândute în București anul trecut a fost cu 11% mai mare decât în ​​2021, dar la nivel național tranzacțiile au scăzut cu 10%.

Numărul de locuințe vândute în București a crescut cu 11% anul trecut, dar tranzacțiile din restul țării au scăzut cu 10%, cele mai mari scăderi fiind în Iași (-21%) și Cluj-Napoca (-18%).
În București, suprafața autorizată pentru proiecte rezidențiale va crește cu 21% în 2022 la peste 2 milioane de metri pătrați, echivalentul a peste 40.000 de apartamente.
La nivel național, în schimb, suprafețele autorizate au scăzut la 9,3 milioane/mp, cele mai mari scăderi fiind tot în Iași (-7% la 520.000 mp) și Cluj (-6% la 570.000 mp).
În Brașov, în schimb, după un an bun pentru tranzacțiile cu apartamente, cu doar 3% sub recordul din 2021, suprafețele autorizate au crescut cu 9% față de 2021 până la aproximativ 380.000 mp.

Evoluția divergentă dintre București și restul țării continuă și în 2023, vânzările de apartamente scăzând brusc în marile orașe începând cu luna ianuarie a acestui an, cu excepția capitalei. La nivel național, consultanții Colliers au remarcat că volumele tranzacțiilor au fost cu 20% mai mici decât la începutul anului trecut, creșterea ratelor dobânzilor determinând o încetinire bruscă a pieței rezidențiale, cererea continuând să se ajusteze mai repede decât oferta.

„În București, numărul tranzacțiilor din 2023 este similar cu cel din ultimii doi ani. Deși nivelul vânzărilor din ianuarie este jumătate față de cel din ultimele luni ale anului 2022, majoritatea tranzacțiilor au loc în mod tradițional primăvara și toamna, deci analiza datelor nu este neapărat exactă. Povestea a fost destul de diferită în restul țării, cu vânzările în scădere cu 27% în prima lună a anului. Timișoara și Clujul dau tonul, în scădere cu 47% și respectiv 46%. În Iași, numărul tranzacțiilor a scăzut cu 20% față de ianuarie 2021. Scăderea accesibilității locuințelor, în special în Cluj-Napoca, creșterea costurilor creditelor și o ofertă redusă de locuințe la prețuri accesibile se află în spatele acestor factori de evoluție”, spune Gabriel Blăniță, director adjunct de Servicii de Evaluare și Consultanță la Colliers România.

Ți-a plăcut articolul? Împarte-l cu alții!
Link articol
Articolul anterior

Lipsa autorizațiilor, a PUZ-urilor de Sector și a unui Plan Urbanistic General împing dezvoltatorii către proiecte în afara Bucureștiului

Articolul următor

Interesul pentru chirii este în creștere, deoarece cumpărarea unei locuințe devine din ce în ce mai dificilă

Recomandăm și...