Toate informațiile de care ai nevoie înainte să cumperi o locuință nouă!
O treime dintre români cred că prețurile locuințelor vor scădea până în 2023. Care sunt bugetele lor pentru viitoarele proprietăți

O treime dintre români cred că prețurile locuințelor vor scădea până în 2023. Care sunt bugetele lor pentru viitoarele proprietăți

Potrivit platformei imobiliare, o treime dintre români consideră că prețurile caselor vor scădea semnificativ până în primăvara lui 2023.
Potrivit unui studiu realizat în septembrie, 38% dintre români au spus că ar dori să cumpere o proprietate în următoarele 12 luni.
Doar 9% sunt siguri că nu vor cumpăra o casă în anul următor, iar alți 8% sunt înclinați să nu o facă.

Bugetul alocat pentru viitoarele proprietăți a fost mai mic de 60.000 de euro pentru jumătate dintre respondenți (54%).
Un sfert (25%) avea un buget între 61.000 € și 90.000 €, 12% avea un buget între 91.000 € și 120.000 €, iar 8% avea un buget peste 121.000 €.

În ceea ce privește modificările bugetului alocat achizițiilor de proprietăți în ultimele 6 luni, aproape jumătate (42%) dintre respondenți au rămas la fel, în timp ce 23% au crescut și 35% au scăzut.
Evoluția variază în funcție de buget. 44% dintre cei dispuși să renunțe până la 60.000 de euro și-au redus bugetul, comparativ cu doar 18% dintre cei de peste 121.000 de euro.

Creșterea bugetului este deosebit de relevantă pentru cumpărătorii care caută locuințe între 91.000 și 120.000 € (30%) și peste 121.000 € (31%).
Dintre cei care au spus că nu vor cumpăra niciodată o casă, când au fost întrebați ce schimbări i-ar face să se răzgândească, 75% au spus că scăderea prețurilor la locuințe ar fi factorul determinant.
A doua cea mai importantă a fost reducerea dobânzii la împrumut (27%), urmată de o reducere a altor costuri zilnice (19%) și o creștere a venitului personal (18%).

O nevoie urgentă de mutare va convinge pe 8%, urmată de găsirea proprietății perfecte pentru persoana respectivă cu 6% și o creștere semnificativă a chiriei – cu 3%.

Dintre respondenți, doar 10% au spus că nimic nu le-ar putea schimba decizia.
„În ceea ce privesc așteptările privind evoluția prețurilor, este normal ca oamenii să își dorească să scadă prețurile. Sunt copleșiți de creșteri la toate nivelurile și nu doresc să crească și prețul viitoarei lor locuințe, ceea ce are și un impact mare asupra bugetul general. Este această scădere a valorii? Rămâne de văzut dacă se va concretiza. De fapt, prețurile medii ale proprietăților noastre au scăzut (în esență prețurile proprietăților cresc mai lent decât inflația), așa că ne aflăm la mijlocul ciclului corecție în locuințe. Totuși, în termeni nominali în ceea ce privește (datele reale), este greu de crezut că inflația nu afectează în același timp piața construcțiilor, care are două componente principale: materiale și forță de muncă”, a spus Daniel Tudor, reprezentant al agentului imobiliar The Concept.

El a susținut, de asemenea, că în perioadele de „rate mari ale dobânzilor bancare”, poate exista „o încetinire a creșterii de la an la an cu câteva puncte procentuale, din momentul în care ratele dobânzilor scad, permițându-ne să asistăm la o explozie a prețurilor pentru o perioadă de 3-5 ani.” Veniturile românilor sunt mult mai mari decât erau în vechea criză economică de acum 14 ani (în medie de 2,3 ori mai mari), pe de altă parte, prețurile imobiliarelor sunt mai mici decât vârful din 2008, cu 10-12% mai mici în medie”.

49% dintre cei care puteau plăti cash au spus că sunt siguri că vor cumpăra o proprietate în anul următor, în timp ce 33% dintre respondenți sunt dispuși să facă un împrumut.
În ultimele 6 luni, 44% dintre respondenți au un buget de numerar care a rămas același, o scădere cu 33% și o creștere cu 23%.Totuși, pentru cei cu credit, bugetul a fost redus cu 40% sau a rămas același (38%). 23% dintre cumpărătorii de locuințe cu credit au crescut suma alocată unei locuințe.
În ceea ce privește așteptările pentru următoarele 6 luni, 39% dintre participanți se așteaptă ca prețurile să scadă semnificativ, 27% se așteaptă să scadă ușor prețurile, iar 9% se așteaptă ca prețurile să stagneze.
Doar 8% se așteptau la o creștere ușoară, în timp ce 5% se așteptau la o creștere semnificativă.
12% au spus că nu știu la ce să se aștepte.

Respondenții cu un buget de până la 60.000 EUR (42%) se așteaptă cel mai mult la o scădere a prețurilor, în timp ce cei cu un buget de 91.000 EUR – 120.000 EUR (8%) se așteaptă la o creștere semnificativă a prețurilor.
Pe parcursul următoarelor 12 luni, totuși, procentul care se așteaptă să vadă o scădere semnificativă a prețurilor a scăzut la 30%, 24% înregistrând o scădere mică.
12% dintre respondenți au estimat o creștere ușoară, o creștere semnificativă de 7% și o stagnare de 12%.

Procentul persoanelor care nu știu unde va merge prețul a crescut la 18%.
Pentru această perioadă de așteptare, cumpărătorii cu bugete de peste 121.000 EUR sunt de așteptat să înregistreze o scădere semnificativă, în timp ce cumpărătorii cu bugete de 91.000-120.000 EUR (10%) vor crește.

„Din păcate, nu putem vorbi de scăderea prețurilor la locuințe noi, având în vedere creșterea costurilor de construcție care nu s-au stabilizat încă. În această perioadă, mulți clienți au amânat deciziile în speranța unor prețuri mai accesibile. În prezent, în București, prețurile apartamentelor. Piața este direct afectată de evoluția pieței de locuințe noi anul viitor, cu cererea puternică de locuințe noi și un proces lent de emitere a PUZ din industrie care duce la o reducere a stocului de case noi, nu vă așteptați să scadă semnificativ prețurile, dar probabil că în unele cazuri realizăm anumite proiecte de ajustare”, a declarat Despina Ponomarenco, Președintele Clubului Imobiliar București (BREC).
49% dintre cei care ar putea plăti cash au spus că sunt siguri că vor cumpăra o proprietate în anul următor, în timp ce 33% dintre cei care ar putea lua un împrumut au spus că o vor face. În ultimele 6 luni, 44% dintre respondenți au un buget de numerar care a rămas același, o scădere cu 33% și o creștere cu 23%.

Ți-a plăcut articolul? Împarte-l cu alții!
Link articol
Articolul anterior

Cartiere din București în care găsești apartamente cu două dormitoare la mai puțin de 70.000 €

Articolul următor

Plan Local Rabla din Sector 2. Consiliul local alocă 1.500.000 lei celor 500 de bucureșteni care vor să-și trimită mașinile vechi la depozitare.

Recomandăm și...