Toate informațiile de care ai nevoie înainte să cumperi o locuință nouă!
O vilă istorică Beaux-Arts în centrul Bucureștiului de vânzare cu 4 milioane de euro

O vilă istorică Beaux-Arts în centrul Bucureștiului de vânzare cu 4 milioane de euro

Un imobil de 1000 m2 in centrul Bucureștiului este de vânzare pe platforma de anunțuri imobiliare Storia.ro cu 4 milioane de euro.

Vila a fost construită între 1911 și 1912 după proiectul celebrului arhitect Paul Smărandescu pentru comanditarul Dimitrie Bălescu. Caracterizată de „Hotel particulier”, vila îmbină armonios elemente arhitecturale aparținând stilului Beaux-Arts: copertina și felinarul din fier forjat de la intrarea principală, balconul francez palatial care amintește de o cornua abundentă cu frunze de șobolan Ghirlanda de plante și imaginea unui leu simbolizând puterea pe cornișă.

Motivul frunzei de șoricel în relief din fier forjat se regăsește pe feroneria ușii principale și pe balustrada scărilor care leagă holul de la intrare de holul principal. Clădirea este situată într-o zonă protejată de clădiri, înconjurată de clădiri elegante și monumente istorice.

Istoria cunoscută a complotului începe în 1854: arhivele dovedesc că un succesor al lui Pandele Bilcescu a vândut parcela lui Mihalache Durma. În 1897, în urma decesului proprietarului Durma, proprietatea a fost vândută avocatului Scarlat I. Ghica, fiul politicianului Ion Ghica. În 1897 a luat un împrumut de la Creditul Funciar Urban, cea mai importantă instituție de credit a vremii, dar în loc să construiască vreo proprietate pe teren, a vândut-o în 1905 unui anume DD Maican.

Cei 686,65 m2 de teren au fost cumpărați în 1909 de către Dimitrie Bălescu, care l-a însărcinat pe arhitectul Paul Smărăndescu să construiască casa în stil eclectic academic în 1912. Dimitrie Bălescu este căsătorit cu Elena și au șase copii: Nicolae, Ion, Constantin, Gheorghe, Leilia și Virginia. După moartea lui Dimitrie Bălescu, proprietatea a trecut fiicei sale Lelia.

Arhitectul Paul Smărandescu a fost o figură marcantă în domeniu la începutul secolului al XX-lea. Reprezentant al burgheziei emergente, decan și profesor al Școlii de Arhitectură București, membru al Comisiei pentru Monumente Istorice, membru al Comisiei de Sistematizare a Primăriei Municipiului București, a fost angajat ca arhitect-șef al Ministerului Cultelor și Publicului. Educația și interiorul Ministerului Educației. Se remarcă prin arhitectura eclectică Beaux-Arts și neoromână. A fost prolific, ducând la bun sfârșit peste 100 de proiecte arhitecturale: atât lucrări monumentale, cât și vile rezidențiale private ca aceasta.

Clădirea are 16 încăperi în care s-au păstrat tavanele, o parte din lambriuri, vitraliile care protejează scara masivă din lemn, ușile de cristal, scara de la intrare și feroneria de la intrare. În sala principală, urme ale unei oglinzi venețiene veche punctate în noaptea balului rămân încă pe perete. Holul este spatios si luminos, cu tavane inalte si decor bogat din stucaturi. Atat subsolul cat si mansarda ofera spatii alternative generoase.

Proprietatea dispune de o curte geometrica ce include spatiu verde ce poate fi folosit pentru o varietate de scopuri. Chiar și anexele casei sunt interesante din punct de vedere arhitectural: a fost cândva grajd, apoi garaj. Pe vremuri, erau trăsuri la primul etaj și fân la etajul doi. Vizitatorul a ieșit pe ușa de la etajul doi și a aruncat fân direct cailor.

Clădirea principală, care găzduia odinioară diverse ambasade (cum ar fi ambasada Japoniei), este acum retrasă și vândută prin intermediul platformei Storia.ro. Atât clădirea principală, cât și anexă (fostul garaj) pot fi reutilizate pentru uz modern. Clădirea principală poate găzdui în prezent evenimente culturale, seri tematice, firme de avocatură prestigioase, studiouri de arhitectură, clinici medicale sau ambasade.

Storia.ro este cea mai promovată platformă imobiliară de pe piață, accesibilă atât pe desktop, cât și prin aplicațiile iOS și Android. Prin adăugarea KIWI Finance în portofoliul Grupului OLX, utilizatorii Storia.ro au acces gratuit la serviciile profesioniștilor pentru a determina cele mai bune soluții de creditare.

SMBAN, PMB Document Tehnic 335/1912 studiat de Oana Marinache, caietul ArchiTur „Bulevardul Colşea – Bulevardul Lascăr Catargiu”, 2019, anul II, nr. 1(V), o publicație culturală produsă de Asociația și Editura Istoria Artei

Broșura ArchiTur „Paul Smărandescu. 75 de ani”, 2020, Anul 3, Numărul 1. 1(XII), publicația culturală a Asociației și Editurii Istoria Artei

Ți-a plăcut articolul? Împarte-l cu alții!
Link articol
Articolul anterior

Autoritatea școlilor Sectorul 6 are site web. Vizualizați lista instituțiilor de învățământ cu un singur click

Articolul următor

„Bulevardul corporatiștilor” capitalei va avea o linie de tramvai și două benzi pe sens pe toată lungimea

Recomandăm și...