Toate informațiile de care ai nevoie înainte să cumperi o locuință nouă!
Orașele din România sunt cele mai bune alegeri pentru investițiile imobiliare

Orașele din România sunt cele mai bune alegeri pentru investițiile imobiliare

Potrivit unui studiu, investitorii plănuiesc să investească în imobiliare cu o valoare totală cuprinsă între 700 de milioane și 1,2 miliarde de euro până în 2023.

Dintre investitorii activi în marile centre regionale din România, 47% au un buget de investiții cuprins între 30-50 milioane euro, 26% dintre respondenți au un buget mai mic de 30 milioane euro, 16% plănuiesc să investească 5-100 milioane euro, 11% și-au anunțat intenția de a investi peste 100 de milioane de euro conform unui studiu realizat de Clubul Proprietății Române.

Între timp, cele mai bine cotate destinații de investiții imobiliare în afara Bucureștiului în 2023 sunt Cluj-Napoca, Timișoara și Iași, urmate de Brașov și Constanța.

Oradea, Arad, Ploiești și Galați-Brăila sunt și ele pe harta investitorului.

Orașele din România sunt cele mai bune alegeri pentru investițiile imobiliare

Proiecte moderne de birouri cu o suprafață de circa 270.000 m² sunt în curs de dezvoltare în orașe precum Iași, Cluj-Napoca, Timișoara sau Brașov.

În spațiul de retail, în schimb, investitorii lucrează la proiecte însumând 260.000 mp.

Potrivit raportului, 75% din suprafață sunt parcuri de vânzare cu amănuntul din orașele de nivel al doilea și al treilea.

Investitorii în active logistice își mențin încrederea în România în 2023, proiectele de parcuri industriale la nivel național ajungând la 550.000 de metri pătrați.

Dintre aceste inventare, 60% sunt planificate să aibă loc în afara Bucureștiului. Potrivit rapoartelor, dacă toate aceste proiecte vor fi livrate până la sfârșitul acestui an, stocul României va depăși 7 milioane de metri pătrați.

Proiectele de infrastructură cu cel mai mare impact au fost finalizarea Aeroportului Brașov și construcția autostrăzii A7 Moldova.

Investitorii cred că noua autostradă va avea un impact imediat asupra sectorului logistic, nord-estul țării reprezentând în prezent doar 2% din fondul de locuințe industriale al țării.

În ciuda mediului economic volatil, liderii imobiliari și-au păstrat încrederea în centrele regionale, invocând avantaje cheie pe care le citează ca:

  • Finanțare semnificativă din programul PNNR, care va crește competitivitatea generală a României;
  • Asigurarea unei infrastructuri energetice independente la nivel național;
  • Resurse umane valoroase.

În capitolul despre provocări, impactul inflației și creșterea costurilor de finanțare, întârzierile în luarea deciziilor partenerilor și scăderea puterii de cumpărare au fost cel mai frecvent citate.

Un alt studiu arată că numărul tranzacțiilor imobiliare în zonele rezidențiale ale Bucureștiului a scăzut cu 30-35% în ultimele luni, dar amortizarea imobiliară nu depășește 4%.

Potrivit companiei de consultanță imobiliară 24 Real, de la izbucnirea războiului din Ucraina, cererea de spațiu rezidențial a fost afectată, iar tranzacțiile au stagnat în primul trimestru al anului 2022.

În plus, creșterea dobânzilor bancare pune o presiune mare asupra accesului la finanțare, a declarat Oscar Răceanu, șeful diviziei rezidențiale a companiei.

Totuși, potrivit datelor INS citate de consultanța imobiliară, scăderea cererii românești și a apetitului pentru achiziții imobiliare este surprinzătoare, având în vedere că lucrările de construcții în 2022 vor crește cu 12,9% față de anul precedent, în timp ce construcția de clădiri rezidențiale. a crescut cu aproximativ 5%.

O altă concluzie a studiului arată că tranzacțiile de spații de birouri din București s-au ridicat anul trecut la aproximativ 320.000 mp, 400.000 de metri pătrați au fost vânduți pentru piața din Capitală.

Ți-a plăcut articolul? Împarte-l cu alții!
Link articol
Articolul anterior

Profitul net al Meta Estate Trust a fost anul trecut de 6,5 milioane de lei

Articolul următor

Nicuşor Dan vrea să elibereze stâlpii din Bucureşti. Cabluri montate ilegal în 5 Sectoare

Recomandăm și...