Toate informațiile de care ai nevoie înainte să cumperi o locuință nouă!
Păduri de lângă București în care poți evada atunci când ai zile libere

Păduri de lângă București în care poți evada atunci când ai zile libere

Plimbările prin pădure sunt extrem de benefice, atât pentru adulți, cât și pentru copii. În anii ‘80, japonezii au dezvoltat un adevărat mod de relaxare care are la bază astfel de plimbări, pe care l-au denumit “Shinrin-Yoku”, adică “baie de pădure”.

Atunci când te plimbi printre copaci, te bucuri de aerul proaspăt, de trilurile păsărilor și de tot verdele din jurul tău, poți câștiga extrem de multe beneficii:

  • Poți elimina stresul și lupta împotriva depresiei;
  • Îți poți îmbunătăți somnul – dacă alegi să petreci o noapte în pădure, îți poți regla orele de somn;
  • Îți reglezi tensiunea arterială;
  • Îmbunătățești capacitatea creierului de a funcționa.

Plimbările prin pădure sunt privite chiar și sub formă unor tratamente pentru bolile de plămâni. Silvoterapia este o practică foarte veche, recunoscută ca metodă științifică în anul 1927. Această metodă terapeutică este deosebit de utilă pentru cei care suferă de astm, bronșită, ateroscleroză, hipertensiune arterială sau nevroză.

Unde te plimbi prin pădure dacă ești din București?

Ai putea crede că într-un oraș precum București pădurile sunt inaccesibile. Din fericire, capitala României a fost construită pe locul unei foste păduri seculare. Tocmai de aceea, în imediata apropiere vei găsi încă o mulțime de păduri prin care să te poți retrage din aglomerație.

Cele mai populare și accesibile sunt următoarele:

1. Pădurea Băneasa – este o pădure care poate fi regăsită chiar în București. Este cel mai mare spațiu verde din oraș, fiind de aproximativ patru ori mai mare decât parcul Herăstrău. Este adevărat că odată cu trecerea timpului această pădure devine din ce în ce mai mică din cauza ansamblurilor imobiliare dezvoltate în zonă, însă iubitorii de natură pot găsi încă o bogăție de verde, în care să se plimbe o zi întreagă.

2. Pădurea Mogoșoaia Chitila – este o pădure aflată foarte aproape de București, în care poți descoperi atât zonele verzi și liniștite pe care le cauți, cât și câteva obiective turistice. În imediata apropiere a pădurii poate fi regăsit parcul dendrologic din Chitila și tot aici există un fort foarte interesant ce poate fi vizitat.

3. Pădurea Snagov – este ceva mai departe de București, însă este accesibilă prin intermediul autostrăzii București-Ploiești. Este o pădure declarată arie de interes național, care atrage în fiecare weekend o mulțime de bucureșteni. Pădurea Snagov îți oferă tot ceea ce ai putea să îți dorești: copaci seculari, un lac superb care te poate uimi în perioada în care înfloresc nuferii, precum și obiective turistice de interes natural – Mănăstirea Snagov.

4. Pădurea Cernica – este o pădure frumoasă, ușor accesibilă din Pantelimon. Din păcate, a fost promovată drept un loc perfect pentru grătare, ceea ce a atras și o mulțime de oameni neinteresați de curățenie. În ciuda gunoaielor pe care le poți găsi în această pădure, vei găsi acele momente de relaxare pe care le cauți. Pădurea Cernica poate fi destinația perfectă pentru o zi întreagă de distracție. Aici se află și parcul de aventură Extrem Park Cernica, Lacul Cernica și Mănăstirea Cernica.

5. Pădurea Comana – este o pădure extrem de frumoasă, situată pe teritoriul județului Giurgiu. La fel ca și Pădurea Snagov, este o arie protejată. Nu este chiar la fel de accesibilă precum celelalte păduri, însă cei 40 de kilometri pe care trebuie să îi parcurgi pentru a ajunge aici merită din plin. Pădurea prezintă o uriașă biodiversitate și de asemenea, le oferă turiștilor mai multe monumente și atracții. Dacă vrei o experiență similară cu cea din Delta Dunării, Pădurea Comana este cea mai bună opțiune pe care o ai. În imediată apropiere a pădurii, râul Neajlov formează o deltă deosebit de frumoasă pe care te poți plimba cu bărcuța și poți descoperi o mulțime de specii de plante și de animale: bujorul românesc, laleaua pestriță, stânjenelul sălbatic, popândăul, liliacul comun, țestoasa de baltă și foarte multe păsări.

Nu sunt singurele păduri din București. Din fericire, bucureștenii au la dispoziție o mulțime de oaze de verdeață, la maxim o oră de mers cu mașina – Pădurea Râioasă, Pădurea Pustnicu, Pădurea Buciumeana sau Pădurea Scoroviștea sunt locuri vaste care îți pot oferi tot aerul curat de care ai nevoie și îți pot încărca bateriile.

Ți-a plăcut articolul? Împarte-l cu alții!
Link articol
Articolul anterior

5 sporturi pe care le poți practica în București în orice perioadă a anului

Articolul următor

Merită să ai mașină în București sau te poți descurca cu metroul și STB?

Recomandăm și...