Toate informațiile de care ai nevoie înainte să cumperi o locuință nouă!
Perspective noi asupra evoluției pieței imobiliare din România în următoarele 6 luni

Perspective noi asupra evoluției pieței imobiliare din România în următoarele 6 luni

În contextul unei reveniri fragile post-pandemice și a tensiunilor economice actuale, piața imobiliară din România se află într-un moment de răscruce. În ciuda acestor provocări, ultimele 6 luni nu au fost atât de nefavorabile pe cât se anticipa inițial, iar perspectivele pentru viitor sunt promițătoare, cu tendințe de aliniere la standardele occidentale, atât din punct de vedere al investițiilor, cât și al prețurilor.

Dinamica Pieței Rezidențiale: Un Paradox al Accesibilității

Piața rezidențială a înregistrat o scădere semnificativă a tranzacțiilor, cu un declin de 31% în primele trei luni ale anului 2023. Cu toate acestea, experții din domeniu, precum Adrian Stoichină, COO al Prima Development Group, consideră că această scădere este mai degrabă o normalizare a pieței decât o criză. Unul dintre factorii determinanți ai acestui declin este creșterea ratei dobânzii, care a afectat capacitatea clienților de a accesa credite ipotecare.

În ciuda acestor scăderi, există o stabilitate notabilă în piață, fără semne de dificultăți majore pentru dezvoltatori. Pe de altă parte, există opinii divergente cu privire la evoluția prețurilor în sectorul imobiliar. În timp ce unii anticipează o scădere a prețurilor de până la 10-15% până la sfârșitul anului, alții, precum Cosmin Savu-Cristescu, directorul general al Redport Capital, prevăd o creștere a prețurilor, susținută de creșterea costurilor de construcție.

Perspective noi asupra evoluției pieței imobiliare din România în următoarele 6 luni

Segmentul Premium: O Oază de Stabilitate

În contrast cu tendințele generale, segmentul imobiliar premium sau de lux pare să fie imun la scăderea tranzacțiilor. În zonele premium ale Bucureștiului, precum Floreasca și Dorobanți, prețurile continuă să fie ridicate, cu valori care încep de la 5.000 de euro pe metru pătrat și pot ajunge până la 10.000 de euro pe metru pătrat în anumite zone.

Creditarea și Accesibilitatea Locuințelor: Un Peisaj în Schimbare

Sectorul creditării a înregistrat o scădere de aproximativ 25%, potrivit datelor furnizate de Banca Națională a României. Anca Bidian, CEO al Kiwi Finance, subliniază că, în ciuda creșterii prețurilor locuințelor, accesibilitatea acestora s-a îmbunătățit, un fenomen susținut de creșterea salariilor medii. Acesta este un paradox care evidențiază dinamica complexă a pieței imobiliare în România.

Perspective noi asupra evoluției pieței imobiliare din România în următoarele 6 luni

Perspective Regionale: Orașul Oradea în Ascensiune

Oradea se distinge ca un oraș cu un potențial semnificativ de creștere în sectorul imobiliar, cu o creștere a prețurilor de aproape 40% din 2020 până în 2023. Calitatea vieții în Oradea, împreună cu investițiile semnificative în infrastructură și proximitatea față de Budapesta, contribuie la dinamica pozitivă a pieței imobiliare din regiune.

În concluzie, piața imobiliară din România se află într-un moment de transformare, cu tendințe contradictorii și perspective variate în funcție de segmentul de piață și regiune. Cu toate acestea, semnele indică o evoluție pozitivă, cu o creștere a accesibilității locuințelor și o stabilitate notabilă în segmentul premium. Așa cum subliniază experții, este esențial să monitorizăm aceste tendințe cu atenție, pentru a naviga cu succes în peisajul dinamic al pieței imobiliare din România.

Pentru mai multe informații și detalii, vă invităm să vizitați eDezvoltator.ro, portalul care vă oferă o perspectivă clară și actualizată asupra pieței imobiliare din București și, în curând, din întreaga Românie.

Ți-a plăcut articolul? Împarte-l cu alții!
Link articol
Articolul anterior

Patinoarul Flamaropol Revine în Scenă: Un Centru Multifuncțional pentru Iubitorii de Sport

Articolul următor

Gemenii problemă

Recomandăm și...