Toate informațiile de care ai nevoie înainte să cumperi o locuință nouă!
Piața imobiliară este dominată de închirieri, dar și dobânda de cumpărare începe să revină

Piața imobiliară este dominată de închirieri, dar și dobânda de cumpărare începe să revină

Piața rezidențială din România a fost dominată de închirieri în acest an, dar interesul pentru cumpărare pare să revină încet, având în vedere climatul economic, creșterea creditului și o scădere a dorinței românilor de a cumpăra locuințe.

Pentru cei care caută o locuință, fie că doriți să cumpărați sau doar să închiriați, 2023 nu va fi un an ușor. Două dintre principalele obstacole cu care se confruntă cumpărătorii sunt costurile de finanțare în creștere și un număr redus de apartamente din care să aleagă. Toate acestea stimulează cererea în sectorul închirierii, dar și aici românii se confruntă cu provocări.

În unele cazuri, prețurile au crescut cu peste 20%, au spus surse citate, piața fiind copleșită de interesul crescând din partea potențialilor chiriași pe fondul reducerii ofertei. Mai mult, în 2023, oportunități noi și din ce în ce mai atractive vor concura pentru interesul investitorilor care, până de curând, erau concentrați pe sectorul rezidențial.

În același timp, în orașele mai mari ale țării asistăm la o reducere semnificativă a ofertei disponibile, fapt care încurajează creșterea chiriilor pe termen lung.

Interesul pentru proprietățile rezidențiale de închiriat din Cluj-Napoca aproape s-a dublat într-un an. Proprietarii nu au putut să țină pasul cu cererea pieței, iar numărul de case și apartamente locale disponibile a scăzut în aceeași perioadă. Bucureștiul a început să concureze cu Cluj-Napoca la preț. Pe segmentul de apartamente, ne așteptăm ca în 2023 o creștere între 11% și 14%.

Brașovul face și mai mulți pași în direcția acestor două orașe. Potrivit datelor analizate de Imobiliare.ro, cererea locală a crescut, iar oferta a scăzut. În al treilea trimestru, au fost cu 11% mai puține apartamente disponibile pentru închiriere față de aceeași perioadă a anului trecut.

Chiriile apartamentelor au crescut cel mai semnificativ în Constanța în 2023, chiar cu aproape 23%, în timp ce la Timișoara creșterea a fost mult mai lentă, la doar 7-9%. În plus, Timișoara are unele dintre cele mai accesibile case disponibile pentru închiriere în marile orașe ale țării. Un alt factor care stimulează cererea pe piața de închiriere este reducerea numărului de tranzacții înregistrate la nivel național.

Conform informațiilor pe care le-am primit de la clienții dezvoltatori imobiliari, recentele tranzacții de investiții s-au concentrat în principal pe proiecte care atacă piața mid-hi-end.

S-a înregistrat o reducere semnificativă a numărului de tranzacții în scop de investiții în sectorul pieței de masă. În același timp, pe bursă, indicii majori au crescut puternic în acest an, iar randamentul investiției în bursă a depășit 20%.

Acestea, împreună cu randamentele mari obținute la depozitele în lei, concurează în atractivitate cu opțiunile de investiții în sectorul rezidențial.

Prețurile nu au scăzut, dar cei de la imobiliare.ro spun că în aceste zile casele pot fi considerate mai ieftine.

În 2023, ne așteptăm ca inflația să fie mai mică decât anul trecut. Între timp, românii fac mai mulți bani. Potrivit ultimelor date pentru trimestrul II al acestui an publicate de Institutul Național de Statistică (INS), venitul mediu brut lunar al gospodăriei a ajuns la 6.910 lei.

Prin urmare, putem observa o creștere de aproape 11% față de aceeași perioadă din 2022. Creșterea medie netă a salariului în iulie a fost de aproximativ 4.600 lei, cu aproape 15% mai mare decât în ​​aceeași perioadă din 2022. În plus, de la 1 octombrie avem o creștere cu 10% a salariului de bază minim total în fiecare țară.

„Prețurile caselor naționale au rămas aproape neschimbate în această perioadă. Dacă comparăm situația din trimestrul II al fiecărui an, vedem că prețurile solicitate de apartamente au scăzut cu 3% în 2023. Dacă analizăm evoluția de la începutul anului până acum, vedem doar acea Ușoară creștere”, conform analiza imobiliare.ro.

Potrivit datelor de la Indicelui Imobiliare.ro, prețul mediu de listare al unui apartament în luna ianuarie a fost de 1.413 euro pe metru pătrat practic, față de 1.452 euro pe metru pătrat practic în septembrie. Mai mult, datele de piață arată că locuințele din România rămân cele mai ieftine din Europa.

Vorbim aici de apartamente și case construite înainte de 2000, iar în ansamblu, rata de depreciere a ofertei pe un an este de aproximativ 26% din nivelul orașului mare național.

Cele mai recente date de la Imobiliare.ro arată că această tendință este cel mai pronunțată în piața rezidențială din Cluj-Napoca, unde oferta de proprietăți noi care intră în zonă s-a redus la jumătate. Orașe precum Iași, Bratislava și Constanța au cunoscut și ele devalorizări semnificative.

Cererea persoanelor interesate să cumpere apartamente a continuat să crească din august, fapt confirmat și în septembrie.

Dacă în trimestrul II cele mai mari șase centre regionale ale țării – București, Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov, Iași și Constanța – proprietăți rezidențiale de vânzare către potențiali cumpărători Cu dobânda în scădere cu 14% din vară, vedem semne clare. de recuperare în acest capitol.

Doar în luna august, interesul pentru sectorul apartamentelor de vânzare a crescut cu aproape 20% anual, măsurat prin numărul de contacte generate pe Imobiliare.ro, cel mai vizitat portal imobiliar din România. Cifrele pentru luna septembrie au confirmat această tendință, cu o creștere anuală de 17%.

Acest fapt, împreună cu o posibilă scădere a ratelor dobânzilor, oferă premisele necesare pentru creșterea tranzacțiilor imobiliare în 2024.

Ți-a plăcut articolul? Împarte-l cu alții!
Link articol
Articolul anterior

Blocaj imobiliar. Capitala pierde bani

Articolul următor

Terenurile abandonate ale Bucureștiului acoperă jumătate din Sectorul 2

Recomandăm și...