Toate informațiile de care ai nevoie înainte să cumperi o locuință nouă!
Piața imobiliară încetinește semnificativ

Piața imobiliară încetinește semnificativ

În prima jumătate a anului 2023, piața imobiliară din România a înregistrat un nivel scăzut de activitate, cu investiții totale de 168 milioane de euro, aproape jumătate față de anul precedent, conform datelor furnizate de compania de consultanță Colliers. Acest declin a fost resimțit și în sectorul rezidențial, o tendință pe care eDezvoltator.ro a putut-o observa și monitoriza în mod constant, oferind astfel o perspectivă reală și actualizată asupra dinamicii pieței.

Piața imobiliară încetinește semnificativ

Consultanții Colliers au anticipat această încetinire, având în vedere dificultățile crescute în finalizarea tranzacțiilor în contextul actualelor rate ale dobânzilor, care au crescut semnificativ față de anii anteriori. În ciuda acestui fapt, interesul pentru activele locale rămâne ridicat, cu noi jucători potențiali manifestând interes pentru piața românească.

În acest context, este important să subliniem că, deși ne așteptăm la o scădere a volumului de tranzacții pe termen scurt, datorită scumpirii creditelor, cererea rămâne la un nivel ridicat. Estimăm că, odată cu redresarea economiei, care ar putea avea loc în anul următor, vom asista la o revenire abruptă a volumului de tranzacții, similară cu cea observată în 2021, când piața a înregistrat un volum anormal de mare de tranzacții.

Piața imobiliară încetinește semnificativ

La nivel regional, în Europa Centrală și de Est, volumul total al investițiilor a scăzut de aproximativ trei ori, ajungând la 2 miliarde de euro în prima jumătate a anului 2023. Proiecțiile pentru întregul an indică un volum total de investiții de 5 miliarde de euro, marcând unul dintre cele mai slabe rezultate din ultimul deceniu și mai puțin de jumătate din media ultimilor cinci ani, care se situa în jurul valorii de 12 miliarde de euro.

Piața imobiliară încetinește semnificativ

În acest peisaj fluctuant, eDezvoltator.ro își continuă misiunea de a monitoriza piața în mod constant, identificând din timp trendurile emergente. Datele colectate prin intermediul platformei sunt modelate de CELSO Data Science, pentru a crea produse de consultanță destinate investitorilor instituționali. Aceste instrumente sofisticate ajută investitorii să ia decizii informate, optimizând astfel randamentul investițiilor lor într-un mediu de piață în continuă schimbare.

Ți-a plăcut articolul? Împarte-l cu alții!
Link articol
Articolul anterior

Străzi Mai Sigure pentru Elevi: Bucureștiul Se Pregătește pentru Noul An Școlar

Articolul următor

Un nou ansamblu rezidențial de lux în inima capitalei

Recomandăm și...