Toate informațiile de care ai nevoie înainte să cumperi o locuință nouă!
Piaţa imobiliară se „schimbă”. Numărul caselor scoase la vânzare a crescut după cutremurul din Oltenia

Piaţa imobiliară se „schimbă”. Numărul caselor scoase la vânzare a crescut după cutremurul din Oltenia

Potrivit datelor ANCPI, numărul tranzacțiilor imobiliare finalizate în primele două luni ale acestui an s-a redus la jumătate față de anul precedent. Un reprezentant al unui mare site de anunturi de vanzari imobiliare a confirmat recent ca ofertele pentru locuinte construite inainte de 1977 spre vanzare au crescut cu 40% in ultima luna din cauza miscarii seismice din sud-vestul Romaniei. Numai în București au fost construite 400.000 de case înainte de cel mai mare cutremur din România.

Probabil, cutremurul din Turcia i-a speriat pe mulți români. Cutremurul din Oltenia a ars proprietarii de case vechi de peste 45 de ani, construite înainte de ultimul cutremur major din 1977. Nu vorbesc de clădiri interbelice care au ajuns la „vârsta lor glorioasă” de peste 80 de ani.

Companiile de asigurări sunt atacate de cei care nu o iau în serios. Totul este la timpul lui, mai bine mai târziu decât niciodată! Românii care doresc să-și asigure locuințele vechi și deteriorate structural nu au aflat că în unele cazuri trebuie să îndeplinească anumite condiții minime pentru a obține o poliță de asigurare.

De ce a crescut numărul locuințelor de vânzare pe site-urile de profil? De ce sunt proprietarii dornici să vândă? Ei bine, cred că logica acestor pași are de-a face cu banii. Agentul imobiliar se afla la ultimii 100 de metri. Până când și Parlamentul s-a angajat să reglementeze aceste proprietăți. Există deja o prevedere în procesul legislativ care interzice închirierea clădirilor cu probleme de tragere (studiate în mod specific și dovedite a avea deficiențe structurale), inclusiv utilizarea lor pentru orice eveniment public.

Sincer, în timp ce sunt pe punctul de a certa din nou, această practică mi se pare normală. Este dreptul tău să riști să trăiești într-o clădire cu probleme arhitecturale, dar de ce să pui în pericol viața altcuiva, care poate nu știe la ce este expus? Știți, în calitate de proprietar al casei, ce este în neregulă cu clădirea în care locuiți. Este posibil ca beneficiarii temporari să nu fie descoperiți la timp. Mulți investitori imobiliari cumpără case mai vechi în locații hipercentrale și le închiriază pe sistemul Airbnb. Ei sunt potențialii perdanți pe termen scurt.

Câte apartamente ca acesta sunt scoase la vânzare în marile orașe turistice în acest moment? Nu cred că știe cineva sigur, dar nu mă îndoiesc că ele alcătuiesc majoritatea ofertelor care au explodat recent. Până la urmă, oricine are dreptul să-și încerce norocul și să vândă cât mai mult dacă găsește un cumpărător dispus să-și asume riscurile asociate construcțiilor. Chiar și cu noile legi adoptate, nu am nicio îndoială că mulți chiriași își vor închiria proprietatea fără contract.

Așa că piața imobiliară „fierbe”, dar nu la nivelul locuințelor normale, noi sau (mai bine) construite. Din păcate, ceea ce sperau „experții” imobiliari nu s-a întâmplat. În schimb, inflația nu crește prețurile caselor. Cel puțin deocamdată, cererea de locuințe a fost diluată în fața împrumuturilor dure de la bănci. Ca urmare, numărul de tranzacții a scăzut, fără să se știe când sau dacă s-ar recupera prea repede. Între timp, numărul autorizațiilor de construire eliberate în ianuarie 2023 a scăzut cu aproape 20% față de ianuarie anul trecut, potrivit INS.

De asemenea, este adevărat că sectorul imobiliar rămâne pe radarul investitorilor români și străini. A fost interes, au fost bani, dar afacerea nu a fost (prea) la nivelul pe care dezvoltatorii și vânzătorii și-au sperat că va fi. Ceea ce contează este că economia țării crește „ca un basm”, cu oportunități create de împrumuturile masive de stat, inflația mare și speculațiile legate de războiul din Ucraina. Bănuiesc că pe asta se bazează și proprietarii listelor. Dacă România atinge vârful PIB în 2022, dacă pământul începe să se cutremure odată cu schimbarea economiei, poate că piața imobiliară se va schimba odată cu ea.

Ți-a plăcut articolul? Împarte-l cu alții!
Link articol
Articolul anterior

Din ce în ce mai mulți dezvoltatori de birouri migrează în orașe de provincie

Articolul următor

Accor va deschide un nou hotel Mercure în București în 2023, lângă Piața Unirii

Recomandăm și...