Toate informațiile de care ai nevoie înainte să cumperi o locuință nouă!
Piața terenurilor a rămas activă în 2022, dar vânzările au scăzut cu 45%, până la 450 de milioane de euro, pe fondul incertitudinilor economice și legate de licențiere. „Perspectivele pentru 2023 sunt mai incerte, deoarece mulți investitori de pe piață devin mai precauți”

Piața terenurilor a rămas activă în 2022, dar vânzările au scăzut cu 45%, până la 450 de milioane de euro, pe fondul incertitudinilor economice și legate de licențiere. „Perspectivele pentru 2023 sunt mai incerte, deoarece mulți investitori de pe piață devin mai precauți”

Potrivit raportului anual, piața funciară va rămâne activă în 2022, menținându-se tendința din anul precedent, care a fost cel mai bun nivel din 2007, dar în ceea ce privește volumul tranzacțiilor finalizate, acesta a scăzut cu aproximativ 45%, până la aproximativ 450. milioane de euro este publicat de consultanta imobiliara Colliers.

Multe contracte sunt în curs și finalizarea lor este afectată în special de anumite condiții legate de procedura de obținere a documentelor de urbanism, care se atribuie foarte lent, mai ales la nivelul Bucureștiului.
În plus, există cumpărători care așteaptă să vadă cum răspunde piața imobiliară la o economie mai slabă și la rate mai mari ale dobânzilor.

O tendință observată în ultimul an a fost creșterea numărului de loturi scoase la licitație, inclusiv loturi mari.

Cea mai mare afacere din 2022 aparține One United, care a achiziționat un teren de 3,7 hectare la nord de București (bulevardul Poligrafiei) pentru aproximativ 60 de milioane de euro (valoare estimată bazată pe o structură complexă a tranzacției).

Pe locul doi s-a situat o fostă fabrică de tutun din cartierul central-vestic al Bucureştiului, care a fost vândută la licitaţie către SIF Banat-Crişana cu peste 30 de milioane de euro. Alte tranzacții importante au fost făcute de mari companii din orașe precum Galați, Timișoara și Cluj-Napoca.

„Primele 8-9 luni din 2022, cu o scurtă pauză după începerea războiului, au fost foarte active și au continuat dezvoltarea puternică a pieței din 2021. Lucrurile s-au schimbat de la începutul toamnei și mulți cumpărători, în special cei axați pentru rezidențial. și proiectele cu utilizare mixtă, a avut loc o schimbare completă a direcției de acțiune la nivel strategic, care se traduce printr-o scădere a interesului pentru noi oferte, deși cele care sunt într-un stadiu destul de avansat avansează. În ceea ce privește piața de birouri este îngrijorat, investitorii nu vor rata nicio oportunitate, dacă este cazul.Dar de cele mai multe ori, un astfel de teren este liber PUZ și niciun dezvoltator nu vrea să rămână blocat pentru mult timp.De asemenea, unii dintre ei îl au deja în portofoliu dacă biroul închiriază Piața aduce oportunitatea terenului propriu din zonă pentru dezvoltarea viitoare”, explică Sînziana Oprea, Director Agentia Funciară Colliers România.

Aproximativ două treimi din volumul total al tranzacțiilor din 2022 se va desfășura în București, majoritatea tranzacțiilor din capitală (trei sferturi) fiind realizate de dezvoltatori rezidențiali.

Ți-a plăcut articolul? Împarte-l cu alții!
Link articol
Articolul anterior

O iarnă blândă și investițiile de stat au determinat o creștere de două cifre în sectorul construcțiilor. Cu o contribuție de 7% la PIB, construcțiile este unul dintre sectoarele care va contribui la o creștere economică de 4,8% în 2022

Articolul următor

Închiriere birou pentru 9.000 de angajați în afara capitalului anul trecut

Recomandăm și...