Toate informațiile de care ai nevoie înainte să cumperi o locuință nouă!
Prețurile de vânzare ale apartamentelor noi și vechi în 10 orașe din România în februarie 2023

Prețurile de vânzare ale apartamentelor noi și vechi în 10 orașe din România în februarie 2023

Prețul mediu al apartamentelor din București a crescut cu 4% în februarie 2023 față de februarie 2022, potrivit platformei de anunturi imobiliare, care arată și evoluția prețurilor caselor de vânzare în România la începutul anului.

Potrivit datelor ANCPI citate de Storia, s-a înregistrat o creștere de 37% a tranzacțiilor imobiliare individuale finalizate în februarie față de ianuarie 2023. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, volumul tranzacțiilor finalizate este încă în scădere cu 24%.

Față de ianuarie 2023, la categoria caselor vechi de vânzare, prețul mediu de achiziție nu doar a stagnat, ci a scăzut și a crescut moderat.

În consecință, în București, prețurile din Sectoarele 1 și 4 au stagnat, prețurile din Sectoarele 2 și 3 au scăzut cu 1%, respectiv 2%, iar prețurile medii de cumpărare din Sectoarele 5 și 6 au crescut modest cu 1%.

În ceea ce privește locuințele noi, creșterile medii ale prețurilor față de luna precedentă au fost următoarele: Sectorul 4 a crescut cu 1%, Sectorul 3 a crescut cu 2%, Sectorul 1 a crescut cu 3% și Sectorul 2 a crescut cu 4%. Sectorul 6 a înregistrat o ușoară scădere de 1%.

În februarie, au fost înregistrate 3.296 de tranzacții pe unități individuale în Capitală, o creștere lunară de 16% și o scădere față de an de 24%.

Analiza celor 10 orașe cu cel mai mare număr de reclame București, Cluj-Napoca, Timișoara, Constanța, Brașov, Sibiu, Iași, Arad, Craiova, Oradea s-a observat o rată de creștere medie anuală ponderată de 7,4% față de număr de reclame pe oraș (februarie 2023 vs. februarie 2022), cu un preț mediu ponderat de 1.489 EUR/mp.

În ceea ce privește prețurile apartamentelor din piața rezidențială veche, pe platforma Storia.ro, februarie 2023 au crescut în medie cu 1% față de luna precedentă.

În timp ce prețurile în Brașov, Iași, Craiova au stagnat, Cluj-Napoca (+3%) a înregistrat cea mai mare creștere.

Prețurile de vânzare ale apartamentelor noi și vechi în 10 orașe din România în februarie 2023
Prețurile de vânzare ale apartamentelor noi și vechi în 10 orașe din România în februarie 2023

Prețurile apartamentelor mai vechi din aceste orașe au crescut în medie cu 5% față de anul trecut, cele mai mari creșteri fiind în Sibiu (+11%) și Iași (+12%).

Prețurile apartamentelor noi au scăzut ușor cu 1% față de luna precedentă, dar au crescut cu o medie de 7% față de februarie 2022.

Platforma de recrutare a mai arătat că față de aceeași perioadă a anului trecut, cea mai mare diferență a fost în Brașov, unde suprafața locuințelor noi a crescut cu 15%, în timp ce și Aradul a crescut cu 11%.

Ți-a plăcut articolul? Împarte-l cu alții!
Link articol
Articolul anterior

O nouă zonă de reabilitare medicală gratuită se va deschide în Sectorul 6. Aici vor fi oferite tratamente spa

Articolul următor

Prețurile locuințelor vor continua să scadă în 2023

Recomandăm și...