Toate informațiile de care ai nevoie înainte să cumperi o locuință nouă!
Prețurile locuințelor scad în unele dintre cele mai mari economii ale lumii, iar mai mulți analiști vorbesc despre tendințele globale

Prețurile locuințelor scad în unele dintre cele mai mari economii ale lumii, iar mai mulți analiști vorbesc despre tendințele globale

Prețurile locuințelor scad în unele dintre marile economii ale lumii. Un număr tot mai mare de analiști vorbesc despre o tendință care va deveni globală. Prețurile au crescut cu rate astronomice în timpul pandemiei, unii spun ilogice, unii spun dubioase, iar acum piața revine la realitate sub greutatea unei crize fără precedent a costului vieții. Dar în unele cazuri vor exista aterizări forțate, eventual chiar necontrolate. Vom mai vedea accidente?

The Economist are o veste remarcabil de bună: în SUA, scăderea prețurilor la locuințe nu va duce la genul de colaps financiar care a avut loc acum 15 ani. Ceea ce se întâmplă în SUA contează pentru că de acolo a început ultima criză financiară globală, alimentată de colapsul pieței imobiliare. Alți analiști, totuși, au cerut prudență – creșterea șomajului ar agrava problema. În Europa, unele instituții financiare au afirmat că Germania, cea mai mare economie a continentului, părea deosebit de vulnerabilă la o corecție bruscă a prețurilor locuințelor. Aceasta este o veste proastă pentru toate țările care se bazează pe exporturile de la consumatorii germani.

Dar când o ajustare poate fi considerată o defecțiune? În SUA, așa-numita Mare Recesiune a durat din decembrie 2007 până în iunie 2009, timp în care prețurile locuințelor au scăzut în medie cu 33%. Moody’s în decembrie 2007 a prezis o scădere de peste 30%. În cele mai recente estimări pentru acest an, de la sfârșitul lunii octombrie, aceiași analiști financiari prognozează scăderi cuprinse între -1,4% și -25,5% pentru toate piețele imobiliare din SUA. De la vârf, scăderea medie este de 15-20%. Alți analiști au văzut cifre similare.

Pentru Europa, analiștii Allianz consideră că piața imobiliară din Germania este cea mai riscantă dintre marile economii. Din 2015, prețurile reale au crescut cu peste 50%, în timp ce accesibilitatea locuințelor a scăzut cu 30%. În acest caz, prognoza arată o ajustare reală a prețului de -8% până la sfârșitul anului 2024. În Franța și Marea Britanie, scăderea a fost de 5%, în timp ce în Spania și Italia prețurile au crescut după prăbușire, cu aproximativ 3% din anii 2000.

Analiștii de la Deutsche Bank văd lucrurile mai îngrozitoare, prevăzând că prețurile de pe piața imobiliară germană vor scădea cu până la -25% față de vârful lor în următorii doi ani. Valorile caselor au scăzut cu 5% din martie.
Pentru cei al căror singur atu este un apartament sau o casă împrumutată, ceea ce urmează va fi șocant.

Prețurile locuințelor scad acum în nouă economii bogate, scrie The Economist. Pierderile din SUA sunt mici în acest moment, dar pe cele mai sălbatice piețe, pierderile au fost substanțiale. În Canada, unde cumpărătorii de apartamente sunt pasionați, prețurile caselor sunt cu 9% mai mici decât în ​​februarie. Degradarea vine în urma unei scăderi a vânzărilor: în orașul Toronto, vânzările de case unifamiliale au scăzut cu 90%. Odată cu inflația și recesiunea cuprinzând lumea, o corecție mai profundă devine din ce în ce mai probabilă – și chiar și agenții imobiliari sunt pesimiști. Deși acest lucru nu ar doborî sistemul bancar mondial, așa cum a făcut-o în 2007-2009, ar exacerba criza economică actuală, ar afecta bogăția și puterea unor oameni și ar declanșa o furtună politică.

Ți-a plăcut articolul? Împarte-l cu alții!
Link articol
Articolul anterior

Capitala are puțin peste 32 de kilometri de piste de biciclete. Guvernul orașului își dublează angajamentul, acum câteva proiecte finalizate

Articolul următor

Fabrica de glucoză devine un nou centru de locuințe pentru corporațiști, cu peste 100.000 de corporațiști în nord și cu cel puțin șapte proiecte de apartamente așteptate.

Recomandăm și...