Toate informațiile de care ai nevoie înainte să cumperi o locuință nouă!
Redresarea pieței de birouri este departe de a fi încheiată, deși cererea agregată de închiriere în capitală a atins valori comparabile cu unii ani pre-pandemie

Redresarea pieței de birouri este departe de a fi încheiată, deși cererea agregată de închiriere în capitală a atins valori comparabile cu unii ani pre-pandemie

Din punct de vedere al cererii, piața de birouri din București a avut un succes destul de mare în 2022, ținând cont de mediul economic în general dificil, comparabil cu anii buni dinaintea pandemiei, iar în al doilea mandat, comparabil cu 2021, notează Raportul anual de Consultanță imobiliară. publicat de compania Colliers.

Potrivit acestuia, în general, cererea totală va crește cu aproximativ 6% față de 2021 până la aproximativ 279.000 de metri pătrați, iar noua cerere va crește cu aproximativ 17% față de 2021 pentru a ajunge la 122.000 de metri pătrați.
În capitală au fost livrați în jur de 125.000 mp de spații de birouri moderne noi, ducând stocul total la aproape 3,3 milioane mp.

Consultanții Colliers au remarcat că livrările sunt răspândite în București, inclusiv în zone bine amplasate și în zonele în curs de dezvoltare. Având în vedere ratele de neocupare destul de ridicate la mai multe proiecte, acceptarea noilor oferte a fost mixtă.

„Au fost câteva evenimente majore anul trecut, cum ar fi participanți semnificativi pe piața locală, cum ar fi Ford și Booking. De asemenea, este de remarcat scăderea bruscă a cererii din partea companiilor IT&C, care a reprezentat cel puțin jumătate din cererea totală în anii precedenți, în timp ce acestea a contribuit cu 37% anul trecut. %. Există o serie de factori în spatele acestei dezvoltări, de la o piață a muncii destul de strânsă până la impactul potențial al noilor sisteme de lucru hibride. Practic toate companiile au introdus lucrul la distanță, făcând birourile să nu mai reprezinte ceea ce au obişnuia să reprezinte”, a spus Colliers Victor Coşconel, şef de leasing de birouri şi unităţi industriale.

Suntem încă departe de această variație în forma finală, deoarece companiile încă își dau seama ce formulă funcționează cel mai bine sau ce amestec funcționează în doza potrivită, a spus el.
Ceea ce este clar, însă, este că o creștere a numărului de angajați nu mai pare să conducă neapărat la o creștere a spațiului de birouri ocupat. Între timp, unele companii și-au extins nevoia de birouri mai mari înainte de pandemie, care acum poate fi echilibrată lucrând de la distanță.

În orice caz, având în vedere toate aceste schimbări, a existat o activitate intensă de renegociere pentru contracte, inclusiv unele dintre cele mai mari contracte de închiriere din București. Pe de altă parte, se concentrează mai puțin pe relocare, iar companiile preferă să-și păstreze birourile existente și pentru că astfel de operațiuni cresc costurile.

“În următorii doi ani, aproape singura situație relevantă în care companiile ar dori să caute în mod activ să se mute are de-a face cu calitatea slabă a construcției. Având în vedere incertitudinea, unii ar prefera să-și păstreze propriul spațiu, în timp ce alții par să creadă că birourile mai mici sunt soluțiile viitoare”, a spus consultantul Colliers.

În ceea ce privește chiriile, raportul Colliers International arată că unele sub-piețe se confruntă cu presiuni crescătoare, chiar depășind rata inflației, iar proprietarii sunt așteptați să transmită majoritatea chiriilor indexate. În ceea ce privește rata de neocupare, cifra de la jumătatea anului pentru sfârșitul anului 2022 a fost de 15,25%, neschimbată de la 16,5% la sfârșitul lui 2021, dar în scădere.

„Este o evoluție pozitivă, având în vedere că în urmă cu un an ne așteptam o creștere potențială de până la 2-3 puncte procentuale în 2022, pe fondul unei perspective economice mai slabe și al impactului mixtei locuri de muncă, evoluția negativă nu a fost norocoasă. lucru important de remarcat este că, în timp ce piața generală din București are o rată de neocupare de aproximativ 15%, rata de neocupare pentru birourile prime, relativ noi și bine amplasate este de o singură cifră (fără a ține cont de cele mai recente clădiri) construite în 2022. Pe piețele regionale de birouri, ratele de neocupare vor fi mai mici decât cele din București până la sfârșitul anului 2022, confirmând puterea tot mai mare a acestor piețe”, subliniază George Didoiu, Office 360​​ Tenant Services Director la Colliers International.

În concluzie, dacă piața de birouri a Bucureștiului este insuficientă din punct de vedere al stocului pe cap de locuitor comparativ cu capitalele vest-europene, piața de birouri regionale din România are un potențial de dezvoltare mai mare, mai ales dacă luăm în considerare și dinamica ocupării forței de muncă din aceste orașe.

Ți-a plăcut articolul? Împarte-l cu alții!
Link articol
Articolul anterior

Apetitul investitorilor pentru piața imobiliară va rămâne ridicat în acest an, dar mai echilibrat față de 2022, când investițiile în România au depășit pragul de 1,25 miliarde de euro.

Articolul următor

Interesul pentru apartamentele de închiriat crește în rândul românilor la începutul anului

Recomandăm și...