Toate informațiile de care ai nevoie înainte să cumperi o locuință nouă!
Tâmplărie PVC colorată - informații utile

Tâmplărie PVC colorată – informații utile

Tâmplăria PVC este omniprezentă în domeniul construcțiilor, iar acest lucru este datorat proprietăților sale excelente: o izolare termică foarte bună, rezistență la substanțe chimice, rezistență la foc, la vânt și la trecerea timpului.

Există foarte mulți producători care comercializează tâmplărie PVC, iar tehnologiile pe care le folosesc sunt din ce în ce mai complexe și mai interesante. Unele dintre ele au un scop strict funcțional, în timp ce altele au un rol estetic.

Pentru că estetica este foarte importantă pentru clienți, în ultimii ani a apărut din ce în ce mai multă tâmplărie colorată, care a reușit să elimine monotonia din clasicele nuanțe de alb și maro.

Cum se poate obține o tâmplărie PVC colorată?

Există trei soluții prin care se poate colora tâmplăria:

  1. Direct din fabrică. Majoritatea producătorilor extrudează la cald tâmplăria, împreună cu o folie colorată în diverse nuanțe. Este cea mai eficientă variantă, în condițiile în care poate să reziste foarte mult și este făcută cu  precizie maximă;
  2. Cu vopsea specială pentru PVC. Există posibilitatea vopsirii ramelor în culoarea dorită. Vopsirea implică, însă, destul de multă muncă și nu este întotdeauna foarte eficientă. Va fi nevoie de degresarea întregii suprafațe, de o atenție foarte mare la detalii pentru evitarea greșelilor și de găsirea unei vopsele foarte rezistente, care să nu se decojească în timp.
  3. Cu autocolant. Este o altă tehnică folosită pentru colorare, însă implică scoaterea sticlei și a garniturii geamurilor. Autocolantul nu este cea mai rezistentă variantă, acesta putând să se decojească de la soare.

Cel mai bine, așadar, este să se opteze pentru tâmplărie deja colorată în nuanțele dorite. Din fericire, marii producători de tâmplărie au un paletar uriaș de culori, de la clasicele alb și maro până la diverse nuanțe de lemn ( stejar, pin, mesteacăn, nuc), culori metalizate sau chiar nuanțe de roșu, bordo sau verde.

Cum alegi culoarea tâmplăriei pentru casa ta?

Tâmplărie PVC colorată - informații utileÎn principiu, trebuie să ții cont de cromatica fațadei locuinței și de culoarea pe care o au ușile de intrare în casă. Există o roată a culorilor ( Color Wheel), care îți oferă o viziune clară asupra relației dintre culori, permițându-ți să iei decizia corectă. Trebuie să ții cont și de zona în care se află locuința, de culorile predominante în cartier, de poziționarea locuinței către soare ( albul, spre exemplu, se îngălbenește foarte repede dacă este poziționat direct în soare) și evident, de preferințele proprii.

Sfaturi utile

Indiferent care este culoarea tâmplăriei, aceasta trebuie să fie îngrijită corect pentru a rezista cât mai mult timp. Astfel, trebuie să se înlăture cât mai repede folia de protecție și ocazional să se șteargă suprafața tâmplăriei cu soluții neabrazive ( de regulă recomandate de producători ) și cu cârpe moi, care nu se scămoșează.

 

Ți-a plăcut articolul? Împarte-l cu alții!
Link articol
Articolul anterior

Sticlă cu protecție anti-UV

Articolul următor

Studiu PwC: Patru din cinci directori de companii se așteaptă ca munca de la distanță să continue

Recomandăm și...