Toate informațiile de care ai nevoie înainte să cumperi o locuință nouă!
Tipuri de compartimentare interioară

Tipuri de compartimentare interioară

Achiziția unui apartament implică o studiere atentă a modului în care a fost construită clădirea, a vecinătăților, a infrastructurii din zonă și a micilor detalii care pot contribui la confortul celor care îl vor folosi.

Unul dintre cele mai importante detalii care decid achiziția apartamentului este compartimentarea. În funcție de cum sunt compartimentate, apartamentele pot fi împărțite în mai multe categorii: decomandat, semidecomandat, nedecomandat, circular sau open space. Care este diferența dintre ele și care este cea mai avantajoasă opțiune.

Ce caracteristici prezintă fiecare tip de compartimentare?

Apartamentul decomandat

Caracteristica principală a apartamentului decomandat este faptul că intrarea în fiecare încăpere se face prin intermediul unui hol. Acesta este nodul ce leagă toate încăperile apartamentului, ceea ce conferă intimitate pentru fiecare persoană care stă în locuință. Din punct de vedere arhitectural, apartamentele decomandate sunt considerate a fi cea mai bună opțiune, deoarece fiecare cameră are autonomie. Această autonomie aduce și alte avantaje:

  • Fiecare încăpere poate să fie încălzită sau răcită separat.
  • Fiecare încăpere poate să fie organizată diferit. Este un aspect foarte important, mai ales dacă apartamentul este împărțit de mai multe cupluri sau de mai mulți prieteni.
  • Toată lumea are acces la baie și la bucătărie fără a-i deranja pe ceilalți locatari.

Singurul dezavantaj al apartamentului decomandat ar putea fi faptul că generează costuri ceva mai mari pentru încălzire și că este mai scump

Apartamentul semidecomandat

Este un apartament care presupune cel puțin o trecere dintr-o încăpere în alta. Acest apartament are două holuri: unul care oferă acces către bucătărie și către living iar cel de-al doilea care oferă acces către dormitoare. Un astfel de apartament reduce din intimitatea oferită de unul decomandat, însă are și avantajul unui preț mai mic.

Apartamentul nedecomandat

Este un apartament în care se trece dintr-o încăpere în alta. Adesea, apartamentele nedecomandate sunt asociate cu un vagon. Acestea sunt cele mai ieftine tipuri de apartamente, dezavantajele lor fiind destul de vizibile:

  • Sunt ceva mai greu de încălzit sau de răcorit decât celelalte tipuri.
  • De multe ori, pentru a se ajunge la dormitoare trebuie să se treacă prin bucătărie sau prin baie.

Un astfel de apartament este perfect pentru persoanele foarte apropiate, care nu au neapărată nevoie de intimitate.

Apartamentul circular

Apartamentul circular este o combinație foarte interesantă între apartamentul decomandat și apartamentul semidecomandat. Practic, acesta are două holuri, însă accesul din primul hol către al doilea se poate face fie prin living, fie prin bucătărie. Astfel, opțiunile de mișcare pe care le au cei care locuiesc într-un astfel de apartament sunt destul de mari.

Apartament Open Space

Apartamentele open space sunt din ce în ce mai întâlnite în ultima vreme și presupun absența unuia dintre pereții despărțitori. De cele mai multe ori, acestora le lipsește un perete între living și bucătărie sau living și hol, ceea ce transformă chiar și un apartament semidecomandat într-unul decomandat. Aceste apartamente oferă senzația de spațiu, însă pot fi și dezavantajoase din cauza mirosurilor de la bucătărie.

Ce trebuie să ai în vedere atunci când cumperi un apartament?

Înainte de a achiziționa un apartament este foarte important să știi ceea ce îți dorești. Îți dorești intimitate? Îți dorești o mai mare apropiere față de familie? Îți dorești costuri cât mai mici? În funcție de răspunsurile la întrebări poți lua decizia asupra tipului de apartament pe care îl cumperi. Alături de modul în care este compartimentat apartamentul trebuie să te intereseze și alte aspecte:

  • Cât de bine funcționează utilitățile? Este foarte important să achiziționezi un apartament funcțional, care are un sistem de ape pluviale bine realizat și un sistem de canalizare corect.
  • Cât de solidă este construcția? Contează anul în care a fost construit blocul, materialele din care a fost construit și alte detalii privind structura sa.
  • Ai locuri de parcare? Toată lumea are o mașină în ziua de astăzi. Tocmai de aceea, locurile de parcare sunt esențiale.
  • Cât de ușor se face mentenanța imobilului? Există personal calificat pentru asta sau curățenia trebuie să fie făcută de locatari, cu schimbul?

Sunt multe detalii care pot decide gradul de confort al unui apartament. Compartimentarea este doar una dintre ele.

Ți-a plăcut articolul? Împarte-l cu alții!
Link articol
Articolul anterior

Ce este etajul tehnic și care sunt neajunsurile pe care le poate provoca?

Articolul următor

 5 sfaturi pentru a alege corect parchetul

Recomandăm și...