Toate informațiile de care ai nevoie înainte să cumperi o locuință nouă!
Top 3 locații recreative din cartierul Dorobanți din București

Top 3 locații recreative din cartierul Dorobanți din București

Top 3 locații recreative din cartierul Dorobanți din București

Dorobanți este un cartier din București, poziționat în sectorul 1. Numele a fost ales în 1878, în memoria trupelor de dorobanți, acestea luptând la Grivița, Plevna și Vidin în cadrul Războiului de Independență al României. Acest cartier a fost conceput de la bun început ca o zonă exclusivistă, Calea Dorobanți fiind una dintre cele mai vechi străzi din București. Poți ajunge aici folosind metroul, cele mai apropiate stații fiind Piața Romană, Victoriei, Ștefan cel Mare și Aviatorilor.

Biblioteca Ioan Slavici

Top 3 locații recreative din cartierul Dorobanți din București

Biblioteca Metropolitană București a devenit în 10 ani biblioteca favorită a bucureștenilor. Aceasta deține mai multe filiale în București, iar una dintre ele este Filiala Ioan Slavici din sectorul 1, în apropiere de stația de metrou din Piața Aviatorilor. Clădirea are o suprafață de aproximativ o sută de metri pătrați, aceasta deține imprimantă multifuncțională, videoproiector, scanner, trei calculatoare pentru public și o sală cu acces liber la raft.

Biblioteca colecționează 20699 de CV-uri, DVD-uri, albume, cărți, enciclopedii, dicționare din toate domeniile și materiale de referință, precum dicționare, albume, ghiduri ori enciclopedii. Aceasta mai deține cărți pentru învățarea limbilor străine pentru copii, adolescenți și părinți (engleză, spaniolă, germană, chineză, franceză sau italiană), colecții de cărți în limbile franceză și engleză, chiar și jocuri pentru adulți și copii.

De asemenea, deține diferite proiecte și programe, de exemplu, “Bucureştiul citeşte” (programul este dedicat iubitorilor de cărti, se ocupă de promovarea activităților BMB – Evenimente BMB, Cluburi de carte, Şcoala altfel, Prima zi la Bibliotecă, Ora de povești sau Citeşte şi dă mai departe).

Proiectul “Arte”, reprezintă o bogată expunere artistică indiferent de formă, evenimentele proiectului sunt dedicate teatrului, artelor vizuale și muzicii (Teatrul pentru toţi și Culoare şi emoţie). Evenimentul “(RE)Creat la BMB” este dedicat petrecerii timpului liber în mod creativ, dispune de cursuri de informare și formare personală (Bibliovacanţa, @elier BMB, Literatura fără vârstă și informarea și Consilierea comunitară). Iar ultimul program, “File de Bucureşti”, urmăreşte promovarea patrimoniului cultural al capitalei, precum Turism cultural în Bucureşti și Poveştile Bucureştilor.

Porțile acestei biblioteci se deschid de la ora 12:00 și se închid la ora 19:00, în timpul săptămânii, iar in weekend între orele 09:00-16:00.

Muzeul Parfumului

Top 3 locații recreative din cartierul Dorobanți din București

Dacă încă nu ați auzit despre Muzeul Parfumului din București, îl puteți găsi în interiorul parfumeriei Beautik, pe strada Calea Victoriei, numărul 172. Accesul este gratuit între orele 10:00-21:00. Acesta conține o mică parte din colecția proprietarului, Val Iacob, un mare iubitor de parfumuri.

Porțile primului muzeu s-au deschis în anul 2014, în incinta BEAUTIK Haute Parfumerie. Acesta deține 10.000 de accesorii și obiecte de parfumerie, o colecție unicată, privată, dar şi sticle din diferite perioade, autentice românești. Totul a pornit de la o sticlă cumparată în 2006, de la iubirea și atracția proprietarului pentru frumos, descoperirea și păstrarea operelor de artă.

Muzeul Parfumului a participat la o înșiruire de expoziţii, acesta având de departe cea mai mare amploare  „Mon Budoir”, creaţia este realizată de casa Houbigant Paris, iar numele parfumului este preferatul Reginei Maria. Muzeul Parfumului oglindește o colecţie de obiecte istorice, cu mare semnificație la nivel internaţional. Unul dintre exponate este preferatul Regelui Carol I al României. Uitându-ne în urmă în istorie, Regele Carol I al României s-a numărat printre singurii regii care au prețuit un celebru parfum produs în una dintre cele mai vechi fabrici din lume, în Koln, aceasta fiind Apa de Colonia. A fost creată de Johann Maria Farina, primul producător de parfum al Casei Regale. Numele său este certificat în documentele care atestă livrările, începând cu anul 1889 către Casa Regală din Romania.

Unul dintre cele mai vechi parfumuri din muzeu este parfumul „Eau de Toilette” al casei Lubin, un parfum tocmai din anul 1852. În muzeu puteți vedea atât sticla, cât și cutia originală, conținutul fiind intact deoarece acesta nu a mai putut fi deschis, din cauză că dopul s-a blocat. Creatorul parfumului Gin Fizz, Henri Giboulet, a creat acest parfum pentru viitoarea prințesă de Monaco, Grace Kelly, în anul 1955 (acesta este insipirat din faimosul cocktail gin tonic și este produs și în zilele noastre). Parfumul Eva a fost produs de Julien Viard, în 1921, un artist sticlat foarte cunoscut. Odată cu producerea sticlei, pentru prima dată în istoria parfumului, dopul a devenit un element important, nu aroma din interior sau modelul sticlei.

Aici mai puteți descoperi și desfăcătorul de sticle de parfum, în anii trecuți dopurile erau din plută și se desfăceau cu ajutorul unui desfăcător special din metal și un ierbar din anul 1895, realizat de farmacistul din Arad, al cărui nume este necunoscut. Pe fiecare pagină sunt plante, iar lângă, sunt scrise denumirile acestora în română, germană și latină și mai descoperim agenda unei farmaciste din Lugoj, care a creat de-a lungul vremurilor rețete originale de creme, produse farmaceutice și parfumuri.

România a fost cea de a doua putere europeană, în perioada interbelică, în industria parfumurilor, având fabrici faimoase case pe parfumuri precum Lubin, Coty sau Guerlain. Poți vizita muzeul alături de prieteni sau împreună cu familia, va fi o experiență de neuitat, încât ai vrea să te reîntorci.

Muzeul Victor Babeș

Top 3 locații recreative din cartierul Dorobanți din București

Muzeul Victor Babeș se situează în nordul capitalei, pe strada Andrei Mureșanu. Imobilul a fost ridicat între anii 1928-1929 de către Mircea Babeș, fiul doctorului. În anul 1956, acesta a donat parterul casei sale pentru amenajarea muzeului memorial pe care acesta l-a condus până în 1968, anul decesului acestuia. În anul 1986, Sofia, soția lui Mircea Babeș a dăruit statului spre administrare, printr-un testament, etajul casei care a fost integrat în muzeu.

Victor Babeș a fost doctor savant și un colecționar al pieselor de artă. Fiul său a strâns cele mai grandioase materiale pentru a le expune in această casă, iar după le-a donat primariei pentru ca publicul să aibă acces la ele. În primă parte, cladirea era destinată locuirii, funcționează superb ca un muzeu si se numară printre cele mai impresionante din capitală.

Biletul de intrare costă cinci lei pentru adulți și doi lei pentru pensionari și studenți. Copiii sub vârsta de șapte ani beneficiază de intrare gratuită. În cazul în care vreți să filmați sau să faceți fotografii, această acțiune se taxează cu suma de 15,00 lei. Muzeul își deschide porțile de la orele 10:00 până la orele 18:00, de miercuri până duminică. Acesta este localizat pe strada Andrei Muresanu la nr. 14A, foarte aproape de Muzeul Național al Hărților si Cărților Vechi.

Ți-a plăcut articolul? Împarte-l cu alții!
Link articol
Articolul anterior

Top 4 obiective recreative din zona Gara de Nord din București

Articolul următor

Top 3 atracții turistice din zona Grivița din București

Recomandăm și...