Toate informațiile de care ai nevoie înainte să cumperi o locuință nouă!
Turbulențe pe piața imobiliară: după ce au investit miliarde pentru a construi clădiri de birouri, magnații imobiliari încep să ramburseze împrumuturile. „Într-o lume în care oamenii lucrează de la distanță, nu mai au sens economic”

Turbulențe pe piața imobiliară: după ce au investit miliarde pentru a construi clădiri de birouri, magnații imobiliari încep să ramburseze împrumuturile. „Într-o lume în care oamenii lucrează de la distanță, nu mai au sens economic”

După criza financiară din 2008, Scott Rechler a investit miliarde în clădiri de birouri din Manhattan, strângând unul dintre cele mai mari portofolii ale orașului printr-o serie de tranzacții. Acum, Rechler, directorul executiv al dezvoltatorului imobiliar RXR, se pregătește să vândă unele dintre birourile sale creditorilor, potrivit Financial Times.

Decizia vine în urma unei revizuiri exhaustive a deținerilor RXR, reflectând recunoașterea faptului că, în noua eră a muncii la distanță și a creșterii ratelor, deținerea unor centre care au generat profituri consistente (dacă nespectaculoase) nu mai este relevantă.
„Pentru unele dintre aceste proprietăți, nu cred că putem face nimic”, a spus Rechler, explicând că singura opțiune a fost „să dăm cheile înapoi băncii”.

La aproape trei ani după ce pandemia de Covid-19 a închis New York-ul și a schimbat fundamental modul în care lucrează oamenii, planurile RXR reflectă un consens din ce în ce mai mare că cea mai mare piață de birouri din lume se îndreaptă spre tulburări. Clădirile abandonate își vor pierde în cele din urmă scopul dacă nu sunt reamenajate pentru alte utilizări. Între timp, dezvoltatorii pariază că cele mai bune și mai avansate turnuri – echipate cu tehnologie sofisticată și aproape de transportul public – vor prospera.

Cel mai bun exemplu poate fi One Vanderbilt de la SL Green, care se înalță deasupra Grand Central Terminal și deține chirii record chiar și în timpul pandemiei. Rechler speră că viitorul 175 Park al RXR, care va fi cea mai înaltă clădire din emisfera vestică, când va fi finalizat, îl va depăși în cele din urmă ca profitabilitate.

„În ultimele 60 de zile, am avut mai multe expuneri la clădire decât la restul portofoliului”, a spus Rechler, care are, de asemenea, mari speranțe în 5 Times Square, fostul sediu al EY. RXR și partenerii săi au cheltuit aproximativ 300 de milioane de dolari pentru modernizarea clădirii.

Aceste pariuri pot da roade. Dar Rechler, care face parte din consiliul Fed din New York, se așteaptă la câteva luni dificile în urmă. El a subliniat că creșterea bruscă a ratelor dobânzilor a amenințat un număr mare de afaceri care depind de capital ieftin și ușor accesibil. Chiar și companiile de tehnologie, una dintre puținele surse de expansiune rămase pe piața de birouri, elimină acum mii de locuri de muncă. La rândul lor, reducerile lor par să se răspândească pe Wall Street.

Ți-a plăcut articolul? Împarte-l cu alții!
Link articol
Articolul anterior

Fabrica de glucoză devine un nou centru de locuințe pentru corporațiști, cu peste 100.000 de corporațiști în nord și cu cel puțin șapte proiecte de apartamente așteptate.

Articolul următor

Pedro Construct, fondată de Petre Niculae, completează prima clădire de birouri din portofoliu cu o investiție de 18 milioane de euro

Recomandăm și...