Toate informațiile de care ai nevoie înainte să cumperi o locuință nouă!
Vești bune pentru toți românii cu credit în lei: creșterea dobânzilor s-a încheiat. ROBOR pe termen scurt este cel mai scăzut, banca centrală nu va ridica dobânzile

Vești bune pentru toți românii cu credit în lei: creșterea dobânzilor s-a încheiat. ROBOR pe termen scurt este cel mai scăzut, banca centrală nu va ridica dobânzile

În România, ratele dobânzilor vor rămâne neschimbate în restul anului, urmând aceeași tendință în toate cele patru țări din Europa Centrală și de Est, potrivit unei analize efectuate de ING Bank în martie. Mai mult, secțiunea despre România, coordonată de Valentin Tătaru, economist șef pentru România la ING Bank, sugerează că nivelul atins de indicele ROBOR pe piața interbancară este probabil să fie aproape de minim. Se preconizează că inflația va fi de 7,4% până la sfârșitul anului.

Europa Centrală și de Est „planează” la o recesiune tehnică, potrivit cercetărilor lunare de la ING Bank. Cu toate acestea, cifrele inflației încep în sfârșit să scadă, dar drumul va fi destul de accidentat. „Ca atare, o reducere a ratei va veni mai devreme decât mai târziu, deși anul acesta este încă pe cărți”, au spus autorii analizei macroeconomice.

În România, dobânda cheie va rămâne neschimbată în restul anului, deși nu este exclusă o scădere ușoară la sfârșitul anului, au indicat sursele citate. Totuși, aceasta depinde de evoluția inflației.

Economia a crescut cu 1,1% față de trimestrul al patrulea din 2022 și cu 4,6% față de trimestrul al patrulea din 2021. „Acest lucru aduce creșterea PIB-ului pe întregul an la 4,8% în 2022, care este probabil unul dintre cele mai bune cifre la care se poate aștepta. Datele disponibile sugerează că activitatea de construcții a fost puternică în trimestrul respectiv, în creștere cu 7,4% față de trimestrul al treilea.” Servicii pentru afaceri, de asemenea, au crescut cu aproximativ 2,0%, în timp ce vânzările cu amănuntul au crescut cu 0,8%.Producția industrială a rămas cu -2,1%”, a spus Valentin Tătaru.

În ceea ce privește inflația, reprezentanții ING Bank consideră că vârful a fost deja atins, atingând un nivel de 16,8% în noiembrie 2022, și așteaptă o scădere treptată în 2023. “Estimăm inflația la sfârșitul anului la 7,4%, cu riscuri ușor mai mici. Principalii factori care afectează prețurile sunt efectele de bază, plafonarea prețurilor la energie și stabilizarea prețurilor internaționale la energie și alimente, în timp ce forțele ascendente includ creșteri ale costurilor care nu au fost pe deplin. transmise mai departe, presiunile salariale și dobânzile reale încă negative”, a menționat Tătaru.

Banca Națională a României va menține cursul actual al politicii monetare, ceea ce înseamnă că rata cheie a dobânzii ar trebui să rămână neschimbată la 7,00% pentru restul anului. „Este posibil ca ratele pieței pe termen scurt (ROBOR pe termen scurt) – care depind mai mult de condițiile de lichiditate interbancară – să fi atins nivelul minim, deși asta nu înseamnă neapărat că va urma o traiectorie ascendentă. În esență, ne așteptăm la stabil în jurul nivelurilor actuale. Lichiditate este mai probabil ca condițiile să rămână acomodative, deși surplusul s-ar putea reduce la un nivel mai gestionabil (să zicem 5-10 miliarde lei). Nu excludem o traiectorie neașteptată (chiar ușor) descendentă a inflației o reducere modestă a ratelor dobânzilor până la sfârșitul anului 2023”, au spus autorii analizei macroeconomice.

Începând cu 2 martie 2023, ROBOR foarte scurt este de 6,06%, 6,13% pentru o săptămână și 6,25% pentru o lună. ROBOR la ​​trei luni a scăzut recent sub 7% la 6,97% pe 2 martie, în timp ce ROBOR la ​​șase luni a scăzut la 7,31%. ROBOR 3M a crescut în 2022 și a atins cea mai mare valoare din ultimii 12 ani și 9 luni (29 ianuarie 2010) la 26 octombrie 2022 (8,21%). ROBOR 3M depășește pragul de 8% la 1 august 2022.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la împrumuturile reciproce între băncile românești, în lei. Indicele este stabilit zilnic de BNR și este media aritmetică a cotațiilor a zece bănci selectate de Banca Națională.

Ți-a plăcut articolul? Împarte-l cu alții!
Link articol
Articolul anterior

Prețurile de închiriere ale caselor din cele mai mari 10 orașe din România, februarie 2023

Articolul următor

Prețurile proprietăților sunt supraevaluate și se așteaptă să scadă în următoarele 12 luni. Datoria publică ar putea ajunge la 57% din PIB

Recomandăm și...