Toate informațiile de care ai nevoie înainte să cumperi o locuință nouă!
Viorel, asistentul virtual eDezvoltator

Viorel, asistentul virtual eDezvoltator

Doar în București-Ilfov există, simultan, peste 600 de ansambluri rezidențiale disponibile. Unele au doar 2-3 modele de locuințe, altele au câteva zeci, ceea ce rezultă un stoc total de locuințe care depășeste 40.000 de unități. Majoritatea acestor unități sunt foarte similare, variații ale aceluiași model, doar cu etaje sau orientări diferite.

În consecință, cei care doresc să își cumpere o locuință nouă se blochează în ”paradoxul alegerii”: au prea multe opțiuni de analizat și prea multe informații de ținut în memorie. Acest stres, cumulat cu ”zgomotul” cotidian dintr-un oraș atât de vibrant ca București, face alegerea unei locuințe mai mult un joc de noroc și de ”feeling” decât un proces calculat și bine cântărit.

Inițial am încercat să rezolvăm această problemă modelând datele din piață sub formă de filtre precum ”Recomandat pentru familii” – factor care ținea cont de mai multe criterii simultan. Această abordare nu a funcționat deoarece utilizatorii doreau mai multă granularitate, pentru unele familii erau mai importanți anumiți factori decât alții. De aceea, astăzi există așa multe filtre pe paginile cu locuințe de pe eDezvoltator.ro însă aceasta nu era o soluție permanentă.

În toamna lui 2023, odată cu revoluția tehnologiilor generative, am construit prima variantă a chatbot-ului ”Viorel”, un asistent virtual care folosește un LLM intern (bazat pe GPT și Claude) pentru a conversa cu utilizatorii site-ului. Chatbot-ul folosește date reale, colectate periodic de la dezvoltatori de către echipa noastră de date.

Acest articol îi este dedicat lui Viorel și este menit să explice tehnologia din spatele acestui serviciu și cum rezolvă ea problema ”paradoxului alegerii” din piața imobiliară.

Model lingvistic

În primul rând, a trebuit să ne asigurăm că chatbot-ul este abordabil iar acest lucru înseamnă că el poate înțelege ”limbajul natural”, adică putem vorbi el așa cum vorbim cu un om real.

Din fericire, noile modele lingvistice (LLM) asigură această funcționalitate, deci problema a fost ca și rezolvată, trebuia doar să calibrăm un modej deja existent la limbajul popular al unui agent imobiliar.

Am explorat mai multe modele, printre care Mistral 7B sau Llama 2 însă momentan am hotărât să mergem cu o combinație de OpenAI GPT-4 și Anthropic Claude, ele fiind deja parte din ecosistemul nostru.

Am rafinat și optimizat răspunsurile lui Viorel folosind agenți imobiliari reali în faza de Alpha testing și apoi conversații pe forum în faza de Beta testing. La data redactării acestui articol, Viorel este în faza de testare finală, urmând a fi implementat în eDezvoltator în 2024.

Sursa datelor

Oricine a ”discutat” cu ChatGPT 4 a văzut cât de avansat este acest model și că inferențele pe care le face sunt foarte similare cu cele făcute de oameni. Un astfel de model ar trece cu ușurință testul Turing însă el nu are aplicabilitate reală în multe domenii, lipsindu-i datele specifice.

Viorel folosește toate datele comasate de eDezvoltator despre cele câteva sute de ansambluri rezidențiale și cele câteva zeci de mii de tipuri de unități. Pe lângă acestea, Viorel folosește și date agregate din piața imobiliară precum prețurile chiriilor sau ale apartamentelor din ”piață veche”.

Nu în ultimul rând, chatbot-ul folosește date din contextul economic precum rata dobânzilor, cursul valutar și alte date macroeconomice. Toate acestea sunt adăugate într-un mix pe factori pe baza căruia Viorel face recomandări utilizatorilor.

Recomandări personalizate

Pentru care recomandările să fie foarte relevante, Viorel trebuie să introducă un grad foarte ridicat de personalizare. De aceea, imediat ce un utilizator își face cont pe eDezvoltator, el trebuie să treacă printr-un interviu cu Viorel. În acest inerviu, chatbot-ul încearcă să obțină informații cât mai relevante despre preferințele reale ale utilizatorului. Interviul pare uneori prea personal însă este absolut necesar pentru ca Viorel să vină rapid cu sugestii foarte relevante.

Pe baza preferințelor utilizatorului, chatbot-ul face interogări în baza de date și prezintă diferite recomandări de ansambluri sau locuințe. Pe măsură ce utilzatorul acceptă sau respinde aceste recomandări, Viorel devine din ce în ce mai calibrat și va reveni cu recomandări din ce în ce mai relevante.

Rezultatul final al chatbot-ului este să ofere cele mai potrivite locuințe utilizatorului. El își va îndeplini acest scop ”la rece”, oferind doar opțiuni care se potrivesc obiectiv preferințelor utilizatorului. Viorel este neutru, nu primește comision și nu obosește niciodată, deci este un agent de încredere, căruia îi puteți spune deschis ce preferințe aveți.

Confidențialitate și protecția datelor

Cu toate că chatbot-ul va cunoaște foarte bine preferințele dumneavoastră, el nu le stochează sub formă de date ci mai degrabă sub formă de ”ponderi„ matematice, inutile pentru cineva din exteriorul modelului.

Nu avem nevoie de datele personale de identificare ale utilizatorilor ci doar de preferințele lor. Cu ajutorul acestora realizăm produsele de consultanță destinate investitorilor, respectivele produse fiind și modul în care exploatăm financiar acest proiect.

Puteți șterge oricând contul de utilizator de pe eDezvoltator și, odată cu el, orice istoric al discuțiilor purtate cu Viorel. Modelul nostru este antrenat în timp real, deci chiar dacă ștergeți contul, ponderile rămân influențate de interacțiunea cu dumneavoastră și ceilalți utilizatori.

Ți-a plăcut articolul? Împarte-l cu alții!
Link articol
Articolul anterior

Cum compunem textele

Articolul următor

Nicuşor Dan: 50% din autorizaţiile de construire din Bucureşti sunt ilegale

Recomandăm și...