Toate informațiile de care ai nevoie înainte să cumperi o locuință nouă!
Amber Gardens, cel mai verde proiect rezidențial din București

Amber Gardens, cel mai verde proiect rezidențial din București

Aceasta este o opinie detaliată privind ansamblul rezidențial Amber Gardens din București. Parcurgerea ei durează aproximativ 10 minute. Pentru păreri sumarizate, prețuri, poziție și multe altele, te rugăm să vizitezi pagina ansamblului pe catalog: Amber Gardens

Ansamblul rezidențial Amber Garden a marcat, din momentul proiectării și până în prezent, premiere, după premiere. Este primul complex de case individuale care respectă toate condițiile unor imobile pasive, cu un consum minim de energie, fiind primul ansamblu verde destinat locuirii, construit în România.

Locuințele sunt concepute la cele mai înalte standarde de confort, iar tot proiectul a fost premiat de Anuala de Arhitectură București și are atestat din partea Consiliul Român pentru Clădiri Verzi. Amplasat la liziera pădurii Tunari, cu posibilități de acces bune, situat într-o zonă care oferă rezidenților toate facilitățile necesare, Amber Garden impune un nou standard pe piața imobiliară, reprezintă un termen de comparație și dovada eficienței sistemelor de arhitectură bioclimatică.

Un îndemn celebru spune că, pe parcursul vieții un om trebuie să construiască o casă, să planteze un pom și să facă un copil. Raportat la realitatea pe care o trăim, dictonul ar trebui adaptat. Ar fi mai corect să spunem: să faci o casă verde, să pui cât de mulți pomi se poate și să faci copii. La concluzia asta ne-a dus vizita în Amber Garden.

O provocare pentru piața imobiliară

Nu sunt mulți dezvoltatori imobiliari pe piața din România care au curajul de a spune lucrurilor pe nume și de a prezenta realitatea exact așa cum este ea, fără cosmetizări inutile. Dar, cel puțin până acum, există unul.

Într-o piață imobiliară unde nu sunt foarte multe elemente cu adevărat inovatoare, Alesonor, dezvoltatorul Amber Garden, a încercat, și a reușit, să construiască într-un mod complet diferit, ridicând case verzi, pasive și inteligente și introducând un concept complet nou pe piața imobiliară, pentru construcțiile destinate locuirii, respectiv designul bioclimatic.

Amber Gardens, cel mai verde proiect rezidențial din București
Conceptul dezvoltatorului a fost fidel filosofiei „luxul este verde”, dar pe termen lung eficiența energetică amortizează investiția.

O astfel de combinație s-a plasat, în mod evident de la bun început, în eșalonul cel mai ridicat al costurilor, de la proiect, la construcție și până la ultimele detalii de finisaj, atât pentru dezvoltator, dar și pentru cumpărător. Spre deosebire de alții, Alesonor nu s-a ferit să spună explicit asta, iar Amber Garden a fost și este prezentat ca fiind o ofertă imobiliară de lux, cu dotări și detalii de top, ale căror prețuri sunt peste cele maxime ale pieței imobiliare. Abordarea i-a șocat pe unii, dar a adus laude din partea celor care au știut să evalueze corect o investiție și, mai ales, efectul de bumerang ale acesteia pe termen mediu și lung.

Amber Gardens trebuie privit ca o provocare pe piața imobiliară, fie și doar pentru că a impus noi standarde pentru construcțiile din ansamblurile rezidențiale pornite de la zero. Pentru că nu se poate vorbi despre ridicarea calității în construcțiile pentru locuit, la nivel general, dacă nu există un segment high-quality foarte bine reprezentat, și nu pot fi impuse condiții înalte pentru constructori, atâta vreme cât nu te poți raporta la altceva, pentru comparație.

Dintre cele 50 de vile individuale ale complexului Amber, puține mai sunt la vânzare, iar valoarea de piață a caselor din acest ansamblu rezidențial a crescut constant. Pe site-urile agențiilor specializate prețurile lor se învârt în jurul a 500.000 de euro, cu o creștere de peste 30% față de prețul inițial, ceea ce, în sine, reprezintă o dovadă că locuințele acestea sunt o investiție extrem de rentabilă.

Amber Gardens, cel mai verde proiect rezidențial din București
O casă verde este „verde” și are proprietățile unei construcții perfect integrate în mediu, cu un consum de energie, pentru întreținere, redus la minimum posibil, din momentul proiectării

Ce înseamnă arhitectură bioclimatică

După vizita de o zi în Amber Garden, am alocat câteva ore studiului, ca să înțelegem exact ce înseamnă proiectarea bioclimatică, care sunt caracteristicile unei case pasive, care sunt diferențele esențiale dintre o casă obișnuită și una pasivă, dar și ce definește o casă ca fiind verde și inteligentă.

Nu am fi putut să scriem aici despre toate cele pe care l-am văzut, înainte. Pentru toate aceste detalii am ales surse neutre, din țări care au deja tradiție în domeniul construcțiilor ce intră în categoria celor ecologice.

Amber Gardens, cel mai verde proiect rezidențial din București
Obținerea statutului de casă pasivă implică o analiză amănunțită a condițiilor climatice ale locului, astfel încât construcția să se integreze în mod natural în mediu.

Ce înseamnă o casă pasivă?

În prezent clădirile și sectorul construcțiilor așa numite clasice, la nivel global, consumă 36% din energia planetei și produc 39% din dioxidul de carbon și alte emisii, potrivit unui raport al Agenției Internaționale pentru Energie, organism independent al Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD).

Prin urmare, tranziția către construcțiile prietenoase cu mediu, ecologice este obligatorie, iar aici îți găsește loc arhitectura bioclimatică, ca fiind modalitatea prin care se poate asigura confortul termic cu un consum energetic mic și puține emisii.

Este posibil să construim case frumoase și confortabile care să respecte mediul și să se integreze natural în acesta, fără să fie o sursă de poluare continuă (de la emisii de gaze, la apă poluată, de la zgomot, la necesități energetice).

Aceste case sunt proiectate luând în calcul alte detalii decât cele ale imobilelor clasice, totul începând cu analiza condițiile climatice locale – soare, vânt, ploaie și altele, cu scopul de a construi o casă adaptată perfect locului respectiv, ceea ce determină reducerea semnificativă a impactul asupra mediului.

Principalele obiective ale arhitecturii bioclimatice sunt acelea de a crea case sănătoase și confortabile, care să nu agreseze mediul, nici în timpul construcției, nici ulterior. Acest lucru se obține prin utilizarea de elemente nepoluante, naturale pentru construcția în sine și urmărirea unei eficiențe energetice maxime. În plus, sunt luate în calcul toate detaliile legate de întreținerea ulterioară a locuinței.

Cu alte cuvinte, a pune un panou solar pe o casă și a face o izolație cu polistiren nu va transformă respectiva locuință într-una verde. O casă intră în categoria „verde” încă din momentul în care se află de pe planșeta arhitectului, pentru că sunt luate în calcul o serie de elemente pe care construcțiile clasice le ignoră. Detaliile care fac dintr-o casă clasică una verde (sau pasivă) înseamnă arhitectura bioclimatică și implică:

 • proiectarea clădirii ținându-se cont de climatul local pentru a minimiza cheltuielile de energie și resursele utilizate, evitând scurgerile și risipa;
 • alegerea celor mai inteligente soluții de utilizare a spațiului, clădirea și încăperile urmând să aibă o dimensiune adecvată pentru a optimiza consumul de energie;
 • utilizarea de materiale durabile și naturale precum lemnul, piatra, fibrele naturale și materialele reciclate;
 • utilizarea de energie regenerabilă – solară, geotermală, eoliană și hidraulică;
 • utilizarea de materiale inteligente, care fac posibilă, de exemplu, întunecarea automată a ferestrelor, înmagazinarea căldurii solare, sisteme de ventilație naturală și așa mai departe;
 • poziția clădirii și unele tehnici de construcție care sunt astfel concepute încât să contribuie la reducerea consumului de energie și a impactului asupra mediului;
 • orientarea și dimensiunea clădirii, înălțimea și culoarea exterioară, suprafața ferestrelor și panta acoperișului cu scopul de a eficientiza la maximum posibil fiecare kilowatt consumat;
 • analiza atentă a materialelor folosite în exterior, inclusiv cele pentru pereți, uși, acoperișuri care trebuie izolate corespunzător pentru a evita pierderile sau acumularea de căldură, prin transfer;
 • amenajarea atentă a zonei exterioare, folosind copaci, planuri de înclinate, grădini verticale, acoperișuri verzi și alte tehnici pentru a crea zone răcoroase care protejează de căldura soarelui și pentru a bloca curenții de aer, dar fără a bloca lumina naturală;
 • alegerea celor mai bune surse de energie de la schimbătoarele de căldură și pompe ce permit captarea și stocarea căldurii generate de sistemul de încălzire sau de soare și evitarea pierderilor;
 • realizarea unor sisteme de etanșeizare care să nu permită scurgeri de căldură iarna și care să blocheze acumularea vara.

Toate acestea duc la o economie substanțială la costurile de întreținere, de la consumul de energie la cel de apă și la o integrare firească a construcției în mediul înconjurător.

Concret, Institutul Passivhaus a întocmit o listă de norme ce încadrează o locuință în categoria celor pasive. Aceste locuințe nu consumă mai mult de 15 kWh/m2, pe an pentru încălzire și răcire. În condiții climatice extreme, poate fi depășită cu câteva procente aceasta valoare. Casele pasive utilizează cel mult 60 kWh/m2, pe an de energie primară pentru încălzire, apă caldă și electricitate. Într-o astfel de casă confortul termic este disponibil în toate zonele locuite, atât iarna, cât și vara.

Se estimează că există mai mult de 25.000 de case pasive în lume, în principal în Germania, Elveția, Austria și țările scandinave. În România, Amber Garden este primul ansamblu rezidențial construit ce respectă aceste standarde.

Ce înseamnă o casă inteligentă?

O casă inteligentă este cea în care aparatele și dispozitivele pot fi controlate automat de la distanță, printr-o conexiune la internet, utilizând un dispozitiv mobil de tip smartphone, tabletă sau alt dispozitiv conectat la rețea. Utilizatorul poate să controleze aceste funcții, de la accesul în casă, la temperatură, iluminat și sistemele de încălzire.

Tehnologia de acest tip oferă proprietarilor confort și economii de costuri. Unele sisteme de automatizare a locuinței alertează proprietarul casei dacă este detectată o problemă, când aceștia sunt plecați, în timp ce altele pot apela autoritățile – poliția sau pompierii – în caz de pericol. Costurile de instalare se amortizează rapid din economiile realizate, dar și prin creșterea siguranței și a confortului.

Din Amber Garden, prin împrejurimi

Grădina de chihlimbar sau Amber Garden este amplasat în apropiere de localitatea Tunari, cu ieșire directă la DJ 100 care leagă DN 1 de A3 și intersectează DJ 200B. Acest drum județean este unul dintre marile avantaje, în ceea ce privește traficul în zonă și accesul din și înspre Amber. DJ 200 leagă Tunari de comuna Voluntari și intră în București prin Pipera, ajungând în zona Aviației, cartierul Primăverii, până la Televiziune.

Pe DJ 100, luând-o spre stânga, la ieșirea din Amber Garden, se poate ajunge în câteva sute de metri pe strada Gării Otopeni, care duce în sensul giratoriu al Șoselei de Centură (zona strada Horea Cloșca și Crișan).

Am ajuns în Amber, luni dimineață, într-o zi ploioasă, pe 200 B, pe traseul Televiziune, Aviației, Pipera, prin Voluntari și Tunari și apoi stânga, încă vreo 500 de metri, până la intrarea în ansamblul rezidențial. Am parcurs traseul de 14 kilometri, în circa 20 de minute.

Din momentul în care am ajuns, dimineață, am stabilit ca la plecare să mergem pe DN 1, ca să vedem care variantă este mai bună, ceea ce am și făcut. Așa că am plecat din Amber, după cum planificasem, pe varianta cealaltă, respectiv pe DJ 100, apoi pe DN 1, pana la Arcul de Triumf și apoi spre Televiziune. De data aceasta nu mai ploua, dar era foarte aglomerat. Am parcurs cei aproape 16 kilometri în 30 de minute. Evident pe 200 B este mai bine!

Între cele două momente am colindat la pas cartierul și am vizitat câteva case locuite. Am avut suficient timp ca să ne facem o impresie temeinică și obiectivă despre cum se simt cei care locuiesc aici. Una dintre primele concluzii a fost că filozofia „luxul este verde” implementată de dezvoltator a fost fidel urmată de proiectant și constructor.

Se poate ajunge în complex și cu mijloace de transport în comun. Lina R403, are stație în fața complexului, circula regulat șapte zile din șapte și face legătura cu Piața Presei.

Amber Gardens, cel mai verde proiect rezidențial din București
Locul de joacă respectă aceleași standarde ridicate, la care se adaugă cele legate de siguranță.

Dată fiind dimensiunea complexului, stilul caselor și poziția acestuia, Amber a fost proiectat de la bun început doar ca un cartier de locuințe. În consecință, singurele facilități incluse în proiect au fost un spațiu de joacă, un teren de tenis și unul de baschet, puse la dispoziția rezidenților.

Poate, prin comparația cu alte zone rezidențiale, pare puțin, dar în fapt, este suficient. De ce? Pentru că în apropiere (tradus în timp, însemnând maximum 15 minute) se află tot ceea ce este necesar, de la școli, la magazine, mall-uri, restaurante și orice ar mai putea fi util. Să le luăm pe rând.

Exclusiv pentru uzul rezidenților există un teren te tenis și unul de baschet.
Exclusiv pentru uzul rezidenților există un teren te tenis și unul de baschet.

La capitolul școli, oferta este extrem de diversă. La circa 10-15 minute de mers cu mașina, timp socotit în momentele cu trafic de vârf, se afla școala Internațională Americană (American International School of Bucharest), școala franceza (Lycee Francais Anna de Noailles), școala Europeană București și școala Britanică, precum și alte vreo șase instituții de învățământ de stat, atât pentru copiii de grădiniță, cât și pentru cei din cursul primar și gimnaziu.

De la ieșirea din complex până la cel mai apropiat magazin alimentar, un supermarket Penny, sunt circa cinci minute cu mașina. La circa 10 minute poți opta între un Lidl și un Carrefour. La acestea se adaugă un Strip Mall, la mai puțin de 10 minute, în Tunari, foarte accesibil, având câteva magazine cu produse agro-alimentare care și-au făcut renume. „Bread and Meat” și „Grădina lui Cosmin” sunt cele care ne-au atras atenția, cel puțin din ceea ce spun locuitorii din Amber. La „Bread and Meat” există mereu carne proaspătă, de toate felurile, iar la Cosmin sunt cele mai bune legume de de sezon, dar și preparate tradiționale.

Amber Gardens, cel mai verde proiect rezidențial din București
La amenajarea locului de joacă s-a utilizat în principal lemn, detaliile din plastic fiind utilizate doar cu scopul siguranței în timpul jocului a copiilor, acolo unde a fost obligatoriu necesar.

Băneasa Shopping City este la 15 minute de mers cu mașina, iar Centru Comercial Galeriile Otopeni, la doar cinci minute. Între ele este centrul comercial Jolie Ville Galleria, la doar 10 minute. Practic, oferta celor trei malluri acoperă tot ceea ce poate fi necesar, de la papetărie, la alimente, de la un loc elegant pentru a organiza o aniversare cu prietenii, la farmacie (toate cele trei centre comerciale au mai multe puncte farmaceutice), bancă, bancomat și puncte de schimb valutar, plus magazine de îmbrăcăminte și încălțăminte.

La capitolul restaurante, cofetării, pizzerii oferta este și ea, interesanta, chiar dacă nu foarte generoasă. Santiago, restaurantul cu bucătărie filipineză din Strip Mall este de departe cel mai provocator loc, iar de la Porto-Gallo poți lua cei mai buni pui la rotisor și cele mai proaspete salate. Evident ai toate variantele de restaurante și fast-food pe care le oferă mall-urile.

Pentru prânz noi am ales Hide Out, aflat la câțiva pași de ieșirea din complex. Locul este plăcut, simpatic și cu mâncarea bună. În mod evident a devenit un fel de „acasă” pentru cei care vor să să mănânce altceva decât ceea ce este în frigiderul lor.

Amber este expresia cea mai bună a unui nou trend pe piața rezidențială, care arată un interes din ce în ce mai mare pus pe confort, pe un spațiu mai mare de locuit și pe existența grădinilor, a teraselor și a parcurilor, în defavoarea locației.

Amber Gardens, cel mai verde proiect rezidențial din București
Aleile late, trotuarele și zona vedere a acestora, compartimentează și fac accesul la fiecare locuință individuală în parte foarte simplu.

Casele din cartierul de chihlimbar

Proiectul rezidențial Amber Garden a fost realizat de arhitectul Andrei Comănac și a fost premiat în cadrul Anualei de Arhitectură București 2013, iar în 2014 a primit din partea Consiliul Român pentru Clădiri Verzi (RoGBC) prima certificare de „Casă Verde” pentru locuințe din București.

Sunt 52 de case individuale în Amber Garden. Toate clasate în categoria case verzi, la standarde de lux. Suprafața locuibilă variază de la 200 la 263 de metri pătrați, la care se adaugă grădini cu sau fără piscină, cu suprafață de la 400 la 600 metri pătrați. Dezvoltatorul a oferit și soluții personalizate, astfel că cea mai mare locuință are o suprafață de 500 metri pătrați și o grădină pe peste 3500 metri pătrați.

Casele sunt aliniate pe trei sau patru rânduri, cu alei largi între ele, atât longitudinal, cât și transversal, de minimum nouă metri lățime, mărginite de arbori și trotuare, ceea ce face accesul foarte simplu către orice locuință și compartimentează plăcut spațiul. Tot ansamblul este pe o suprafață dreptunghiulară de aproximativ 120/500 de metri. Una dintre laturile mici este pe DJ 100, cealaltă la liziera pădurii Tunari.

Amber Gardens, cel mai verde proiect rezidențial din București
Zonele verzi au sau nu piscină, în funcție de alegerea locatarilor. Dar, indiferent de acest detaliu zona verde are cel puțin 400 de metri pătrați.

Grădina fiecărei case este amplasată în partea de sud (spre pădure). Un alt detaliu foarte plăcut este acela că toate grădinile sunt împrejmuite cu gard viu, iar porție de acces sunt inedite, cu o formă futuristă, originală.

Locuințele funcționează pasiv, utilizează la maximum resursele energetice convenționale și regenerabile, astfel încât bilanțul energetic, pe un an, raportat la costurile de întreținere, sunt de doar 10% față de o locuință clasică, cu un confort termic similar.

Designul bioclimatic asigură maximum de eficiență a utilizării energiei solare, toate locuințele au zona de zi orientată către sud, unde ferestrele sunt imense, în timp ce fațadele de nord, est și vest sunt dominate de pereți plini. Puținele ferestre de pe pereții de est și vest (spre nord nu sunt ferestre) sunt încadrate de rame metalice subțiri cu rol de umbrire pentru razele tangențiale.

Amber Gardens, cel mai verde proiect rezidențial din București
Grădinile cu piscină beneficiază de umbrire naturală.

Designul caselor este spectaculos, unic în peisajul construcțiilor noi cu volume regulate, interesant așezate și îmbinate. Casele au un regim de înălțime de P+1 și P+2 dictat atât din rațiuni de unitate estetică a complexului rezidențial, dar mai ales pentru că respectă cele mai mici detalii ale proiectării bioclimatice. Spațiu interior este eficient, cu plafoane drepte, fără grinzi structurale vizibile.

Amber Gardens, cel mai verde proiect rezidențial din București
Pereții de sticlă, orientați către grădină sunt unul dintre elementele care definesc stilul arhitectural din Amber Gardens, dar și detaliul care influențează pozitiv stilul de viață și confortul general.

Ferestrele principale ale casei, cele foarte mari, ale camerelor de zi și dormitoarelor, ferestre care ne-au impresionat in mod special, au vederea doar către grădina proprie, ceea ce este mai mult decât confortabil. Aceasta aduce intimitate, pentru că nu există comunicarea vizuală cu imobilele învecinate. Mai simplu spus, nu poți vedea nimic în casa vecină, după cum nici alții nu pot privii la tine în casă.

Acest aspect, care pare banal la prima vedere face ca toate ferestrele caselor să poată fi lăsate libere. Nu ai nevoie de jaluzele, perdele, draperii, decât dacă chiar vrei asta. Efectul este că lumina naturală intră nestingherită în casă (toate încăperile sunt iluminate natural), iar amenajarea interioară poate pune în valoare la maxim ferestrele uriașe, veritabili pereți de sticlă, cu geam triplu, protejați împotriva radiațiilor UV și profile speciale.

Amber Gardens, cel mai verde proiect rezidențial din București
Stilul arhitectural al caselor, realizat din volume regulate, care se unesc între ele, a permis amenajări interioare spectaculoase și complet inedite.

Toate suprafețele vitrate de pe latura sudică sunt retrase din planul fațadei și umbrite de loggii și console sau de parasolare din lemn. Pereții sunt anvelopanți, izolația exterioară are 20 de centimetri grosime, este etanșă. Gradul excelent de izolare termică conferă o rată de transfer de mai puțin de 0.15 w/m2 pentru pereți și 0.8 w/m2 pentru ferestre și uși.

Sunt montate panouri solare pentru apă caldă și fotovoltaice pe terasă pentru a acoperi o parte din consumul de energie electrică propriu al locuinței. Panourile nu sunt vizibile de la nivelul solului, dar sunt poziționate optim.

Amber Gardens, cel mai verde proiect rezidențial din București
Ferestrele îndreptate spre est și vest au sisteme de umbrire inteligent gândite, care oferă și intimitate, dar și protecție împotriva razelor soarelui.

Fiecare imobil este încălzit și răcit prin plafoane radiante conectate la o pompă de căldură, cu încălzire în pardoseală, pentru zonele locuibile și schimbătoare de căldură cu ventilație și cu recuperare de căldură foarte eficientă (recuperează mai mult de 90% din căldură). Schimbătorul de căldură, cu freon încapsulat ermetic, încălzește sau răcește apa stocată într-un buffer.

În toată casă, dar și în zonele exterioare s-au folosit sisteme de iluminare cu LED, cu senzori, în cele mai multe dintre spații conectați la aplicații inteligente care reduc la minimum consumul de energie electrică, fără a afecta confortul.

Materialele utilizate atât pentru exterior, cât și pentru interior au fost în principal lemn, piatră naturală, metal și sticlă alte materiale fiind folosite cu totul excepțional, unde alternativele naturale nu erau la fel de eficiente din punct de vedere energetic. Culorile au fost alese premeditat cu scopul de a contribui la economia de energie, vopselurile utilizate sunt non-toxice.

Amber Gardens, cel mai verde proiect rezidențial din București
În ceea ce privește amenajarea interioară, simplă și elegantă, este pusă în valoare prin corpurile de iluminat și accentele de design și prezența discretă și minimală a tehnologiei.

S-a utilizat mult mobilierul încastrat, realizat pe dimensiunile camerelor, pentru o utilizare inteligentă a spațiilor disponibile și au fost incluse în proiectul fiecărui imobil, zone de depozitare pentru fiecare nivel pentru un plus un confort și organizare. Exact ăsta a fost unul din detaliile pe care le-am remarcat: casele sunt foarte ordonate în interior, deși, în mod evident nu face nimeni niciun efort pentru asta.

Am vizitat două case, cu suprafețe diferite și amenajări personalizate, în ambele familiile fiind copiii (preadolescenți, foarte năzdrăvani), și în camerele puștilor era ordine perfectă. Proiectul casei, designul interior din fiecare cameră, stilul compartimentării, determină ordine și organizare.

Amber Gardens, cel mai verde proiect rezidențial din București

Am mai remarcat, cu încântare și, recunosc, o doză de invidie, că fiecare cameră este punctată de un element neașteptat care dă sentimentul de „acasă”, Fie că este vorba despre șemineul liniar de mari dimensiuni din living-room, banchetele de lectură, odihnă și joacă din fața ferestrelor dormitoarelor, amplasate de-a lungul unui întreg perete, culorile, materialele naturale, plăcute la atingere, calde, inserțiile de culori vii, lumina naturală abundentă, corpurile de iluminat spectaculoase, montate de dezvoltator, toate contribuind la o stare de bine, confort, liniște și generând echilibru și armonie.

După ce am făcut turul complet a două case, ne-am relaxat în grădina celei de a treia. Atent întreținută, după o serie de norme ce contribuie activ la confort, inclusiv cel interior.

Vegetație bogată și variată, un arbore de mari dimensiuni, toaletat în așa fel încât să asigure umbra necesară pentru piscină, zone cu jardiniere liniare pentru arbuști și plante decorative și împrejmuirea stradală și laterală, realizate din plasă transparentă dublată pe ambele părți de gard viu, toate gândite pentru a susține statutul de casă verde. Orice suprafață liberă este pavată sau plantată cu iarbă, dar s-a urmărit cu insistență ca primele să fie reduse la minimum în favoarea zonelor verzi, ample.

Alte dotări interesante pe care nu ai cum să nu le remarci sunt: încălzirea în pardoseală în băi, sistemul de protecție anti-îngheț, inclusiv pentru instalațiile de captare a apelor pluviale, aplicații smart home.

Amber Gardens, cel mai verde proiect rezidențial din București
Băile sunt spațioase și beneficiază de încălzire prin pardoseală

Este cert că fiecare construcție din Amber Gardens demonstrează că respectarea conceptelor de arhitectură bioclimatică, a normelor de mediu și a obiectivului de a reduce consumul de energie este eficient și duce la rezultate impresionante pe termen lung, chiar dacă costurile de construcție sunt mai ridicate.

Dovadă stă consumul anual pentru încălzire care nu depășește 16 Kwh/m²/an, comparativ cu locuințele care au primit un certificat de performanță energetică clasa C (150 Kwh/m²/an), clasa A (70 Kwh/m²/an), și în economia la facturi, estimată la 50.000 de euro în zece ani.

Planuri de viitor

Ceea ce trebuie remarcat pentru Alesonor, compania care a ridicat ansamblul Amber Gardens este faptul că planurile de viitor merg în aceeași direcție și anume case verzi, pasive, cu un nivel foarte ridicat al calității. La finele lui 2020 a fost aprobat planului urbanistic zonal pentru proiectul Amber Forest, care urmează să fie construit la 200 de metri de Amber Gardens.

Ansamblul va cuprinde peste 413 vile și 720 de apartamente care vor avea certificat verde, la care se adaugă peste 1000 de locuri de parcare. Construcțiile vor fi ridicate pe o suprafață de 31 de hectare, urmând ca suprafața construită să fie doar 48%, restul fiind spații verzi. Conform planului este vorba despre 20 de tipuri de vile, de tip duplex și individuale, cu două până la cinci dormitoare cu un regim de înălțime P+1E, P+1E+E2 retras.

A fost luată în calcul o infrastructură completă, prevăzută cu școală, grădiniță, parcuri și spații verzi, terenuri și săli de sport, piste de alergare și biciclete, spa și sală de fitness, supermarket, piață, brutărie, restaurante, cafenea, farmacie, policlinică, spațiu de coworking cu săli de conferințe, precum și acces direct la pădurea Băneasa. În PUZ este specificat că urmează a fi plantați, pe spațiul verde 75.000 de copaci. Lucrările de construcție au început în 2020, durata acestora fiind estimată la 36 de luni.

Ți-a plăcut articolul? Împarte-l cu alții!
Link articol
Articolul anterior

Oxford Gardens, micul paradis din Voluntari

Articolul următor

Ansamblul rezidențial The Ivy se extinde

Recomandăm și...