Toate informațiile de care ai nevoie înainte să cumperi o locuință nouă!
H Pipera Lake - 17 blocuri cu vedere la balta Pipera și aeroportul Băneasa

H Pipera Lake – 17 blocuri cu vedere la balta Pipera și aeroportul Băneasa

Aceasta este o opinie detaliată privind ansamblul rezidențial H Pipera Lake din București. Parcurgerea ei durează aproximativ 10 minute. Pentru păreri sumarizate, prețuri, poziție și multe altele, te rugăm să vizitezi pagina ansamblului pe catalog: H Pipera Lake

La începutul toamnei 2021, pe bulevardul Pipera, atât pe tronsonul din Capitală, cât și pe cel din Voluntari și în proximitatea rondului de la benzinăria OMV, din Voluntari, erau în lucru (parte finalizate, parte în construcție sau încă în stadiul de proiect) 11.000 de locuințe – garsoniere și apartamente cu două, trei și patru camere. Pentru a înțelege amploarea reală a acestui șantier generalizat, spre comparație, în 2020 au fost date în folosință, în tot Bucureștiul, puțin peste 14.000 de locuințe noi, iar în 2019, 11.000.

Pe șoseaua Pipera, în segmentul menționat, sunt în stadiul de șantier, cu o parte din blocuri finalizate, patru proiecte rezidențiale: H Pipera Lake, Avalon și proiectele de renovare ale clădirilor de birouri North Gate și Hexagon. Interesul pentru această zonă este la un nivel fără precedent, fiecare parcelă și lot de teren liber având alocat un proiect imobiliar. Tendința de dezvoltare urbană pe direcția nord-est este accelerată la maximum, iar procesul continuă.

HAGAG Development Europe sau avocatul care face case

Yitzhak Hagag este originar din Israel. Locuiește în Tel-Aviv și este avocat, specializat pe domeniul imobiliar, cu tot ceea ce presupune acest segment esențial al unei economii în dezvoltare. Se pricepe perfect la planificare, are excelente abilități de prospectare a pieței, are nas și știe să găsească locații cu potențial și este, un excelent negociator, specializat în tranzacții și achiziții, impozitare, drept comercial sau litigii specifice pieței imobiliare.

În 2003, alături de fratele său Eido Hagag au format Hagag Group – companie specializată în dezvoltarea, gestionarea și comercializarea de proiecte imobiliare în Israel, grupul fiind selectat în 2009 drept unul dintre cele mai influente patru companii imobiliare din Israel. Spre finalul anului 2010, afacerea a fost listată public la Bursa din Tel-Aviv.

Cei doi frați au venit în România în 2015 și au fost fascinați de potențialul de dezvoltare al Bucureștiului, dar au simțit și dorința fără limite a românilor, bucureșteni sau nu, de a se prezenta ca „proprietari de casă”. Cei doi au fost încântați de casele vechi ale Bucureștiului, de aerul cu miros de Paris al unora dintre zonele Capitalei și nu au rezistat tentației de a se implica în afaceri imobiliare, pentru că spiritul antreprenorial adânc înrădăcinat în ADN-ul lor, le-a spus că succesul este garantat.

Cei doi au mărturisit, în repetate rânduri, că au fost impresionați neplăcut de starea jalnică a unor clădiri de patrimoniu sau cu valoare istorică, iar dorința de a contribui la renovarea și restaurarea lor i-a făcut să se implice activ în dezvoltarea imobiliară.

În 2018 au pornit Hagag Development Europe, iar prima acțiune a fost aceea de a realiza un portofoliu puternic, pe zona de planificare și prospectare a pieței și, implicit, pe identificarea și achiziție de active care să se potrivească viziunii și planurilor lor de viitor. Au cumpărat două suprafețe mari de teren în Pipera și două imobile pe Calea Victoriei, iar foarte repede au fost lansate pe piață primele proiecte: H Pipera Lake, H Victoriei 109 (în fosta clădire Petrom) și H Victoriei 139.

Ulterior au fost achiziționate: un teren în cartierul Primăverii, unde se lucrează la H Eliade 9 Residence, o clădire de birouri din zona Universității, H Tudor Arghezi 21 și Palatul știrbei de pe Calea Victoriei, pe care l-au cumpărat în 2019. La toate acestea se adaugă un alt mare proiect imobiliar H Pipera Forest, care va include 840 de apartamente și care este în stadiul de aprobare a PUZ-ului.

Valoarea de piață a portofoliul companiei este estimată, în prezent, la peste 200 de milioane de euro, investițiile efectuate în ultimii trei ani ridicându-se la aproximativ 50 de milioane de euro doar în operațiuni de dezvoltare imobiliară finalizate deja.

H Pipera Lake - 17 blocuri cu vedere la balta Pipera și aeroportul Băneasa
Spațiile comune din blocurile H Pipera Lake

Frații Hagag spun despre ei că sunt singurii care au ales să investească și în zonele centrale și ultracentrale ale Bucureștiului, prin reconversia clădirilor vechi. Al doilea element prin care compania Hagag iese în evidență, pe piața imobiliară din România, este interesul pentru luxury real estate printr-o preocupare aparate pentru ceea ce aceștia numesc: „personalitatea clădirii, designul și partiția spațiilor interioare, un lobby elegant, o zonă de atrium, lifturi moderne, materiale de construcții și finisaje prețioase, facilități premium și, cel mai important, servicii personalizate pe care rezidenții să le aibă la dispoziție în permanență”.

Ce sunt standardele de confort locativ

Cea mai mare parte a locuințelor din București, dar nu numai, au un grad de confort scăzut spre mediu, iar aceasta vine din suprafața locuibilă și din condițiile generale oferite de zona în care se află.

Orice locuință, fie că este un apartament la bloc, fie o casă individuală este definită prin nivelul de confort. Acesta depinde de foarte multe criterii, toate la fel de importante și care pleacă de la numărul metrilor pătrați locuibili ai respective case, până la numărul de băi, tipul materialelor folosite pentru finisaje, uși și ferestre, calitatea structurii construcției, inclusiv grosimea pereților interiori și exteriori și materialele folosite pentru izolație, și continuă cu amplasarea locuinței, modul în care sunt realizate spațiile comune, în cazul blocurilor, zona în care se află locuința, accesul la utilități (apă, canalizare, electricitate, gaze, cablu TV, cablu internet), precum și distanța față de obiectivele de interes pentru locuitori.

Nivelul de confort ia în calcul și zonele verzi, spațiile de joacă, facilitățile de acces pentru persoane cu dizabilități, locurile de parcare (acoperite sau nu, supra sau subterane), dar și distanța până la stațiile mijloacelor de transport în comun, magazine, școli și altele asemenea.

H Pipera Lake - 17 blocuri cu vedere la balta Pipera și aeroportul Băneasa
Complexul va avea 17 blocuri cu o amprentă la sol de peste 700 metri pătrați fiecare, la care se va adaugă și o zonă pentru parcare supraterană

La evaluarea nivelului de confort contează numărul de construcții ale unui ansamblu, dar și numărul de etaje ale fiecărei construcții în parte, precum și numărul apartamentelor de pe palier și numărul total de camere de locuit ale fiecărui apartament în parte. Aceste aspecte sunt esențiale pentru a defini gradul de aglomerare și nivelul condițiilor de care se bucură rezidenții.

Este evident că nivelul de confort într-un bloc format din, să zicem, 60 de garsoniere, în care vor locui două persoane/garsonieră, va fi diferit de cel dintr-un imobil cu 20 de apartamente, cu două și trei camere, în care locuiesc, în medie, trei persoane.

Trebuie admis faptul că: aglomerația, deficitul de spații verzi, chiar și suprafața locuibilă sub standarde este o consecință a vieții urbane într-un oraș mare, care are limitări și care obligă la compromisuri ce trebuie acceptate. Dar, evaluarea corecta a nivelului de confort se poate face cu onestitate, pe de o parte de către dezvoltator, iar pe de alta trebuie înțeleasă și asumată de cel/cei care locuiesc și achiziționează o locuință.

Pentru a face mai ușoară aceasta evaluare, există câteva criterii:

 • tipul compartimentării;
 • cuantificarea gradului de confort în funcție de suprafață;
 • facilități.

Compartimentarea apartamentului

Decomandat – în care accesul în fiecare din încăperi, inclusiv baie, bucătărie se face dintr-un hol comun, astfel încât pentru a ajunge într-o încăpere nu este necesară trecerea printr-o alta. Este modul de compartimentare considerat cel mai eficient, fiecare cameră având autonomie, inclusiv calorică.

H Pipera Lake - 17 blocuri cu vedere la balta Pipera și aeroportul Băneasa
Toate unitățile locative ale complexului vor fi decomandate. Unele dintre garsoniere vor avea bucătăria deschisă. Aici, se vede umplutura de cărămidă, pe structura de beton a blocurilor.

Semidecomandat – este tipul de apartament care presupune că accesul într-o cameră se face trecând printr-o alta, chiar dacă între cele două se află un hol. Aceasta compartimentare aduce un anume disconfort dat fiind faptul că cel puțin una dintre încăperi este lipsită de autonomie. Valoarea de piață a unui apartament semidecomandat este mai mică decât a unuia decomandat.

Nedecomandat – este tipul de locuință în care, dintr-o cameră principală, se trece în toate celelalte încăperi. Este genul de compartimentare specific caselor mari, unde camera de zi preia și rolul holului din apartamentele de azi. O compartimentare de acest gen poate să fie foarte plăcută, dacă suprafața locuibilă este mare, iar accesul la camerele utile ale casei (baie, bucătărie și alte zone comune) nu implică traversarea prin alte camere decât cea de zi, comună tuturor membrilor familiei. Sistemul nedecomandat te tip vagon este însă extrem de incomod, tocmai pentru că presupune trecerea dintr-o cameră în alta pentru a ajunge la spațiile utile. Compartimentarea nedecomandată este foarte puțin întâlnită la apartamentele noi, dar este o soluție încă utilizată pentru casele individuale, inclusiv cele moderne.

Circular – este un sistem de compartimentare foarte practic, eficient care poate împărți locuința în zone de interes în funcție de necesități, accesul în fiecare dintre încăperi realizându-se pe principiul decomandat, dar cu trecere prin bucătărie, sau semidecomandat, cu trecere prin camera de zi. Locuințele de acest tip au două holuri (și multe uși!) și se poate crea ideea unui circuit. Este un tip de dispunere a camerelor interesant, care oferă un spațiu de mișcare foarte larg. Acest tip de compartimentare este mai des întâlnit în blocurile vechi, clasificate ca fiind „de lux” și este rar întâlnit la cele noi.

Apartament de tip penthouse – acesta sunt situate, de cele mai multe ori la ultimele etaje, iar caracteristica acestora este existența unui spațiu util mare și a multor spații deschise. Nu poate fi numit penthouse un apartament care nu are terase/balcoane sau alte spații exterioare generoase, indiferent cât de mare este spațiul interior. O altă caracteristică este compartimentarea pe sistem decomandat, uneori pe două nivele.

Open space sau loft – au devenit extrem de populare în ultima perioadă, deși deseori nu aduc niciun beneficiu real la capitolul confort, fiind o includere forțată a zonei destinate bucătăriei în camera de zi. O compartimentare open space, în adevăratul sens al cuvântului înseamnă o suprafață deschisă care cuprinde camera de zi, zona de luat masa și bucătăria propriu-zisă, pe un număr de metri pătrați care reprezintă însumarea respectivelor suprafețe, nu suprapunerea lor. Un open space autentic are spații largi, deschise, camere înalte și suprafețe vitrate mari.

Livingul unui apartament cu două camere. Am remarcat ferestrele, neinspirat așezate la distanță, ceea ce face inutilizabil respectivul perete, dar și lipsa oricărei perspective (pe fereastră vedem doar un bloc)
Livingul unui apartament cu două camere. Am remarcat ferestrele, neinspirat așezate la distanță, ceea ce face inutilizabil respectivul perete, dar și lipsa oricărei perspective (pe fereastră vedem doar un bloc)

Cuantificarea gradului de confort în funcție de suprafață

Gradul de confort al apartamentelor este stabilit doar de suprafața utilă a acestuia, niciodată de cea construită. În plus, este important de știut că, suprafața utilă a unei locuințe, indiferent de tipul ei, apartament, casă individuală, nu cuprinde zonele exterioare, respectiv balcoanele, logiile sau terasele.

 1. Gradul de confort “Sporit”
  • Garsonieră – 37 mp
  • 2 camere – 55 mp
  • 3 camere – 78 mp
  • 4 camere – 100 mp
  • 5 camere – 120 mp
 2. Gradul de confort “I”
  • Garsonieră – 30 mp
  • 2 camere – 50 mp
  • 3 camere – 65 mp
  • 4 camere – 80 mp
  • 5 camere – 100 mp
 3. Gradul de confort “II”
  • Garsonieră – 23 mp
  • 2 camere – 36 mp
  • 3 camere – 48 mp
  • 4 camere – 60 mp
  • 5 camere – 80 mp
 4. Gradul de confort “III”
  • Garsonieră – <23 mp
  • 2 camere – <36 mp
  • 3 camere – <48 mp
  • 4 camere – <60 mp

Datele sunt din legea Locuinței și din Decretul Lege 61/1990 care reglementează încadrarea la gradul de confort, în funcție de suprafață.

Facilități H Pipera Lake

Necesitatea existenței facilităților în jurul proximității locuinței sunt o componentă importantă a gradului de confort. Aceste nevoi variază în funcție de structura familiei, dar și de stilul de viață. Un cuplu care are copiii va avea nevoie de grădiniță, în timp ce tinerii vor caută modalități de petrecere a timpului liber, grădinița și școala în vecinătate nefiind o nevoie reală pentru aceștia.

În aceste condiții, stabilirea gradului de confort în funcție de facilități se face ierarhizat, după cum urmează:

 1. Mijloace de transport în comun și căi de acces facil către acestea;
 2. Comerț de proximitate, reprezentat pentru magazine alimentare și de alt tip;
 3. Sport și recreere, capitol care include în principal zonele verzi, parcurile și zonele de agrement (teren de sport, bazin etc.). Acestora li se adaugă restaurantele, cafenele, cofetăriile. Pe al treilea plan vin cinematografele și alte spații culturale alternative;
 4. Oferta de educație: creșe, grădinițe și școli destinate cursurilor primare și gimnaziale;
 5. Servicii medicale, în principal farmacii, iar pe un plan secund policlinici, cabinete medicale și spitale;
 6. Servicii economice: bănci și ATM-uri.

Nu numai distanța fizică față de punctele de interes influențează confortul celor care locuiesc într-un ansamblu rezidențial, ci și calitatea traseelor pietonale. Străzile prost finisate, trotuare inexistente sau prea înguste și aglomerate, cele cu o circulație rutieră intensă, ori numărul de mașini parcate care îngreunează trecerea pot face, chiar și dintr-o zonă bine deservită la nivel funcțional, un spațiu foarte neprietenos.

Distanțele pe care fiecare dintre noi le consideră acceptabile de parcurs pe jos depind în mare măsură de vârstă, sex, starea de sănătate etc. Proximitate înseamnă o distanță medie de 1000 de metri, care poate fi parcursă, pe jos, într-un interval de timp de 6-10 minute. Nu trebuie omis că nevoia de a avea, în proximitate, o serie de facilități depinde și cât sunt acestea de necesare. Este util ca școala și grădinița, dar și magazinul alimentar, de exemplu, să fie în imediata apropiere a casei, dar nu la fel de mult contează dacă farmacia sau restaurantul sunt în proximitate.

Ce înseamnă luxury real estate

Hagag Development Europe – deși nu este primul care încearcă asta în domeniul imobiliar românesc, se dorește a fi un element care să genereze noi standarde în construcții și să ofere un nivel ridicat de confort. Intenția este cu atât mai lăudabilă cu cât piața imobiliară autohtonă suferă mult la capitolul termenilor de comparație.

Este greu de stabilit calitatea unei locuințe noi, atâta vreme cât oferta imobiliară se înscrie doar într-un interval extrem de strâns în ceea ce privește standardul de calitate. Descrierea H Pipera Lake plasează apartamentele acestui ansamblu în segmentul superior de confort.

Primele trei blocuri finalizate ale complexului
Primele trei blocuri finalizate ale complexului

Luxury real estate nu înseamnă însă apartamente cu două camere, cu o suprafață de 60 de metri pătrați. Apartamentele cu două camere din H Pipera Lake, au suprafețe utile de sub 60 metri pătrați (cele cu grădină de la parter, chiar 52 mp).

O locuință de lux nu este definită doar prin calitatea finisajelor și prin suprafața utilă, deși acestea două sunt elemente esențiale, ci și prin arhitectura construcției, calitatea finisajelor din spațiile comune, panorama și zona în care este amplasat ansamblul imobiliar, vecinătățile acestuia, facilitățile din proximitate și comunitatea de locatari.

Este pur și simplu nedrept (și nedemn, pentru dezvoltator) să faci cea mai mică asociere între un apartament într-un bloc și o locuință de lux, fără ca acesta să aibă caracteristicile unui confort superior, fără elemente stilistice, artistice care să imprime personalitate construcției.

H Pipera Lake - 17 blocuri cu vedere la balta Pipera și aeroportul Băneasa
Intrarea în primul bloc finalizat. Am remarcat rampa de acces și aspectul bine finisat. În spatele gardurilor metalice se află zonele de grădină privată ale celor de la parter

Concret, în ceea ce privește suprafețele, un dezvoltator onest ar trebui să clasifice oferta imobiliară pe care o face ca fiind de nivel ridicat și de lux, dacă un apartament cu două camere oferă o compartimentare decomandata, spații exterioare generoase, cu ferestre mari și foarte mari, spații de depozitare și o zonă utilă care pleacă de la 80-90 de metri pătrați.

Finisajele și materiale utilizate pentru acestea trebuie să fie și ele de ultimă generație, sustenabile și rezistente, și cu elemente care să facă din locuință una cât mai eficientă din punct de vedere energetic. Și, da, toate aceste elemente care definesc luxul în imobiliare se regăsesc în prețul pe metru pătrat construit. Prețul mediu pe metru pătrat în H Pipera Lake este de circa 1400-1500 euro, adică în segmentul superior al tarifelor pentru apartamente la bloc, la standard mediu.

H Pipera Lake - 17 blocuri cu vedere la balta Pipera și aeroportul Băneasa
Proiectul inițial, așa cum arată în această machetă s-a modificat. Promenada de pe malul bălții Pipera s-a restrâns, terenul de baschet a dispărut, blocurile de pe malul lacului sunt în diagonală (ceea ce sporește gradul de însorire), a apărut un șir nou de parcări între seria de cinci blocuri și a doua linie de trei, prin îngustarea drumului, iar parcul central s-a restrâns cu 30%.

Blocurile din H Pipera Lake

Proiect imobiliar H Pipera Lake a început efectiv în 2018. Cele 17 blocuri ale ansamblul Hagag vor totaliza 1.350 de apartamente. Investiția totală este estimată la 90 de milioane de euro.

Suprafața terenului pe care vor fi amplasate cele 17 blocuri este de 57.000 metri pătrați are o latură pe marginea bălții Pipera și se învecinează cu alte două zone pe care se află ansambluri rezidențiale de tipul construcțiilor supraetajate, Ivory Residence (format din șase blocuri cu opt etaje și un total de 840 de apartamente) și respectiv Avalon Estate (ansamblu de construcții cu un regim de înălțime variat, cu maximum cinci etaje și un total de 733 de apartamente).

Amprenta la sol a unui bloc este de circa 700 metri pătrați, iar suprafața construită totală, cumulată a celor 17 blocuri trece de 100.000 de metri pătrați.

Blocurile din ansamblul H Pipera Lake vor fi toate la fel. S-a adoptat o arhitectură modernă, dar simplă, cu decorațiuni minimale din cărămidă neagră pe fațade albe. Toate cele 17 imobile au șapte nivele supraterane și subsol, ultimul etaj fiind retras, pentru a face loc unor terase cu suprafață mai generoasă, dar și ca artificiu arhitectura și pentru respectarea PUZ-ului.

H Pipera Lake - 17 blocuri cu vedere la balta Pipera și aeroportul Băneasa
Interior din blocurile în fază de finalizare (blocurile 4 și 5)

Construcția ansambluri se va realiza în trei etape, în prezent – septembrie 2021, fiind finalizate primele trei blocuri din prima etapă, care cuprinde cinci imobile. Primele apartamente au fost date în folosință în vara lui 2021, termenul inițial fiind octombrie 2020. Etapa a doua și a treia a lucrărilor nu a demarat încă.

A doua etapă ar urma să cuprindă blocurile 6-12, respectiv șapte imobile, iar a treia etapă, blocurile 13-17, cu alte cinci. Faza a doua și a treia sunt încă în stadiu de proiect, iar planurile inițiale, așa cum au fost prezentate de dezvoltator au suferit modificări. Acesta nu afectează nici numărul blocurilor, sau regimul de înălțime, ci doar poziția lor în ansamblu și a dus la reducerea zonelor verzi și la micșorarea spațiilor dintre blocuri.

Dezvoltatorul a luat în calcul o suprafață mai mare destinată parcărilor supraterane și a inclus pe terenul de 57.000 de metri pătrați, pe care îl deține, o construcție în plus, unde ar urma să funcționeze o grădiniță privată.

Suprafața destinată zonelor verzi este limitată la 2000 de metri pătrați, la care se vor adăuga locurile de joacă pentru copii și aleile dintre blocuri. Dezvoltatorul promite amenajarea a 1600 de locuri de parcare ceea ce corespunde unui loc de parcare pentru fiecare apartament, indiferent de numărul de camere, și un excedent destinat oaspeților.

Locurile de parcare se vând separat de apartamente, prețul fiind undeva în jurul a 6.500 de euro. Blocurile vor avea parcări subterane, desfășurate pe un singur nivel, la subsolul unităților imobiliare.

Finisaje și dotări

Structura de rezistență și a pereților este din beton armat de tip diafragme, cu centuri din beton armat și planșee din beton armat, care se continuă în exterior la terase, pentru rezistență suplimentară. Pereții sunt din zidărie de cărămidă izolată în mod clasic cu polistiren expandat, tencuială decorativă minerală albă, cu placări de cărămidă aparentă.

Pentru compartimentările interioare ale apartamentelor s-au folosit pereți dubli din gips-carton de 12,5 centimetri grosime, vată minerală, pe structură metalică zincată. Aceasta alegere este posibil să genereze neplăceri reale locatarilor, atât prin izolarea fonică redusă pe care o oferă, cât și prin rezistența scăzută a acestora ceea ce va limita posibilitățile de amenajare interioară, pentru că nu se pot monta piese de mobilier suspendate pe pereții de gips-carton.

H Pipera Lake - 17 blocuri cu vedere la balta Pipera și aeroportul Băneasa
Rețeaua pentru încălzire prin pardoseală este unitară și acoperă toată podeaua apartamentului

Dezvoltatorul a ales ca soluție de climatizate sistemul de încălzire prin pardoseală conectat la centrala termică a fiecărui apartament. Sistemul de încălzire în pardoseală se alimentează prin agent termic (apă caldă) la temperatură de 35 – 45 grade Celsius.

Fiecare centrală va fi echipată cu sisteme automate de detecție și protecție împotriva scurgerilor de gaze naturale și a monoxidului de carbon, compuse din detectoare de gaze și electrovane pentru gaze cu resetare manuală, amplasate pe ieșirea fiecărui contor.

Tâmplăria exterioară se realizează din profile PVC cu cinci camere și geam termopan cu peliculă de protecție împotriva radiațiilor UV spre interior. S-au montat uși metalice la intrare, cu aspect de lemn, ramă metalică și sistem de închidere în mai multe puncte, iar în interior uși celulare albe cu sistem de închidere magnetic.

H Pipera Lake - 17 blocuri cu vedere la balta Pipera și aeroportul Băneasa
În niciun apartament baia nu are fereastră de aerisire

Podelele sunt placate cu gresie antiderapantă în baie și bucătărie și hol, iar pentru camere s-a ales parchet laminat de șapte milimetri grosime. Placările pereților din baie și bucătărie s-au făcut cu faianță. Dezvoltatorul nu a specificat tipul acestor materiale și nici nu a oferit posibilitatea locatarilor de a alege culoare sau tipul finisajelor. Rezultatul este o monotonie cromatică absolută, toate apartamentele fiind identice, exclusiv în tonuri de bej și ocru, Pentru pereți s-a folosit glet și vopsea lavabilă albă, simplă.

H Pipera Lake - 17 blocuri cu vedere la balta Pipera și aeroportul Băneasa
Bucătăria are ieșire pe terasă, iar terasa comunică printr-o altă ușă cu livingul. Lățimea bucătăriei permite așezarea unei mese, mai înguste decât una clasice

Băile sunt echipate cu obiecte sanitare și accesorii (lavoare, vase de WC, căzi de baie și cabine de duș). S-a ales pentru eficiența spațiului vas de toaletă suspendat, cu rezervor încastrat. În baie există prize rezistente la umezeală și instalație de iluminat preinstalată. Bucătăriile sunt dotate cu racorduri, pregătite pentru montarea aparaturii electrocasnice (racorduri pentru apă, gaz, electricitate, canalizare, ventilație), iar peretele exterior este pregătit pentru tubulatura aferentă hotei. Sistemul electric are circuite separate pentru consumatorii de mare putere, din bucătărie, baie și living.

Spațiile comune de acces în apartamente sunt generoase și amenajate modern cu videotelefon la intrarea în bloc. Sistemul de iluminat al zonelor comune este cu temporizator și senzor de mișcare, iar lifturile sunt silențioase, cu o capacitate de șase persoane, fiind montate două pentru fiecare scară. Contoarele de electricitate și gaz, individuale pentru fiecare apartament, sunt montate pe zona comună a palierului.

Viața în H Pipera Lake

Ca de fiecare dată am fost și noi în H Pipera Lake. Una dintre cele mai serioase probleme este legată de aglomerarea zonei. Accesul în complexul rezidențial – păzit, supravegheat video și cu barieră, se face exclusiv de pe și spre bulevardul Pipera. Trebuie luat în calcul faptul că bulevardul are parapet de beton între sensurile de mers ceea ce obligă ca, în funcție de sensul pe care circuli, să utilizezi giratoriu de la OMV sau un pasaj de trecere care se află dincolo de podul de peste calea ferată.

H Pipera Lake - 17 blocuri cu vedere la balta Pipera și aeroportul Băneasa
Acesta este planul vecinătăților și facilităților, așa cum este prezentat pe site-ul oficial H Pipera Lake. Pe distanța evaluată ca fiind parcursă în cinci minute, noi am făcut 20 la o ora cu trafic redus. Pata gri este o zonă împădurită, dar nu se poate ajunge direct acolo, pentru ca nu există niciun pasaj pietonal peste balta Pipera.

Există în plan o cale de acces, cu ieșire direct în bulevardul Pipera, dar la momentul în care va fi funcțională va fi utilizată concomitent de toți rezidenții celor trei ansambluri mari care sunt lipite unul de altul (adică aproape 2000 de apartamente și circa 5500-6000 de rezidenți).

Este puțin probabil ca vreo linie de transport public să ajungă aproape de ieșirea din complex, iar cei fără mașină, vor avea de parcurs, cel puțin 500 de metri până în bulevard, și de aici alți doi kilometri până la gura de metrou Pipera. Din start mașina este necesară, mai ales în cazul familiilor cu copii.

În ceea ce privește accesul la facilități acestea sunt numeroase, dar niciunul nu este accesibil fără mașină. Poate cu o excepție, Pipera Plaza, aflat la circa 10 minute de mers pe jos. În linie dreaptă Băneasa Shopping City este aproape, dar în fapt este dincolo de pista aeroportului Băneasa și este peste mână pentru rezidenții din H Pipera Lake.

Dens în ceea ce privește zonele de birouri, cartierul Pipera nu excelează la capitolul grădinițe și școli, iar asta va fi o altă problemă serioasă pe care locuitorii ansamblului vor fi nevoiți să o rezolve, în fiecare zi.

H Pipera Lake - 17 blocuri cu vedere la balta Pipera și aeroportul Băneasa
Accesul se poate face doar prin sensul giratoriu de la OMV. În planul îndepărtat se vad blocurile în lucru din H Pipera Lake

Dezvoltatorul promite o oază de liniște pe malul lacului, aproape de pădure. Fără urmă de cinism trebuie să spunem că pădurea nu mai este, iar lacul, cunoscut de pescari ca fiind „balta verde” este acoperit de gunoaie și mâzgă verde. Balta Pipera este în administrația comunei Voluntari, pe raza acestei localități fiind tot ansamblul. Din datele oficiale de pe site-ul primăriei Voluntari nu este în derulare niciun program de curățare sau amenajare a malurilor Bălții, unde va fi „zona de promenadă” promisă de Hagag. Nu neg faptul că se va face, dar în prezent nu există niciun proiect, niciun plan. Pe de altă parte dacă Hagag va vrea să facă pe cont propriu ceva, legal nu poate, pentru că este vorba de o administrație locală, de Apele Române și de o amenajare privată, pe o zonă publică.

O altă problemă este legată de constructor. Hagag a ales să lucreze cu BTD Construct. Termenul de predare al primelor trei blocuri a fost depășit cu aproape un an, iar rezidenți abia mutați au avut numeroase motive de nemulțumire. O dovadă fiind lista cu deficiențe pe care am primit-o de la unul dintre cei proaspăt mutați în complex. (vezi aici cum arată o listă de deficiențe, așa cum a fost întocmită de un locatar, la preluarea apartamentului). Dezvoltatorul și-a asumat problemele și a oferit doi ani garanție pentru deficiențe care aparțin constructorului.

Concret la finele lui august se lucra la fațada blocurilor 4 și 5 și la aleile dintre blocurile finalizate, dar la nimic altceva (nu se lucrează la parc, la zona de promenadă sau la alte blocuri), proiectul fiind sistat în așteptarea unor avize, urmare a modificărilor făcute de dezvoltator, la proiectul inițial. Șantierul nu se va închide mai devreme de trei ani de acum înainte, iar asta înseamnă o perioadă cel puțin neplăcută pentru locatari.

La capitolul probleme reale, care trebuie luate în calcul se numără: praful și aerul extrem de poluat din zonă, țânțarii și lipsa oricăror posibilități de a profita de zona din jurul blocului (loc de joacă, tură de jogging, bicicletă și altele), pentru că totul în jur este șantier.

Apartamentele de la parter au acces la un spațiu verde personal, dar grădinile nu sunt amenajate sau, dacă sunt, praful care plutește ucide orice tentativă de grădinărit.

H Pipera Lake - 17 blocuri cu vedere la balta Pipera și aeroportul Băneasa
Accesul din hol în living este deschis. Ne-au plăcut ușile cu deschidere foarte largă

Am văzut câteva apartamente. La o privire rapidă arată bine și sunt luminoase și agreabile. Am remarcat cu plăcere că există dependințe, mici și doar în apartamentele cu două și trei camere, dar măcar sunt și am apreciat sincer modul în care arată garsonierele duble. Nu există zone de tip boxă la subsol, iar balcoanele nu se pot închide astfel că există aceeași generală problemă: nu ai niciun loc, în casă, unde să ții un kilogram de ceapă și două de cartofi!

Rezidenții au la dispoziție un serviciu de mentenanță care poate rezolva probleme legate de defecțiuni și care implică administrația zonelor verzi, a parcării și serviciul de supraveghere, care funcționează pe principiul abonamentului lunar: 150 lei/garsoniere, 250 pentru apartamente. Plata se face indiferent dacă apelezi sau nu la echipa de meșteri. Manopera reparațiilor intră în contul abonamentului, piesele, dacă trebuie ceva schimbat, nu. Partea bună este că echipa îți bate la ușă în cel mult 2-3 ore, după ce este solicitată.

Ideea instalației de încălzire prin podea este binevenită, dar nu a fost testată încă pe parcursul unei ierni. În plus, există o inadvertență între parchetul laminat și încălzirea prin podea. Temperatura maximă tolerată de laminat pentru circuitul de agent termic este 28 de grade Celsius!

Nota autorului

Luând în calcul cum arată lucrurile acum, în septembrie 2021, vecinătatea aeroportului Băneasa și infernul rutier care este bulevardul Pipera, H Pipera Lake ar putea fi un ansamblu confortabil din foarte multe puncte de vedere, dar numai atunci când se vor finaliza lucrările, dar nu va fi niciodată locul liniștit pe care-l promite dezvoltatorul. Dacă ar fi să aleg să locuiesc acolo, aș aștepta finalul lucrărilor și aș cumpăra ultimul apartament disponibil în blocul cel mai îndepărtat de bulevard, la un etaj cât mai sus. Măcar să am perspectivă și să văd avioane!
Silvana Pătrășcanu, redactor șef eDezvoltator.ro

Ți-a plăcut articolul? Împarte-l cu alții!
Link articol
Articolul anterior

Aqua City, citadela de pe malul lacului

Articolul următor

Atria Urban Resort, un proiect de regenerare urbană

Recomandăm și...