Apartamente Noi Direct Dezvoltator

Tipuri de izolație termică

Tipuri de izolație termică

Atunci când vrei să ai confort sporit și costuri mai mici la întreținere, trebuie să iei în calcul izolația termică a locuinței. Realizată în interior sau la exteriorul pereților casei, termoizolația blochează transferul termic și ajută la menținerea temperaturii optime în locuință. Ce trebuie să iei în calcul când alegi anumite tipuri de izolație termică?

Ce tipuri de izolație termică poți alege?

Izolarea termică a locuinței se referă la procesul prin care reducem transferul de căldură între două materiale sau două medii. Prin termoizolația casei, se menține o temperatură constantă în interior în mod eficient.

Poți alege fie să izolezi exteriorul casei, fie interiorul pereților sau amândouă. Cu toate acestea, trebuie să ții cont că pereții trebuie să „respire” pentru a nu favoriza apariția condensului și, implicit, a mucegaiului. Izolația termică a casei poate fi realizată cu aceste materiale:

• Vată minerală: vată minerală bazaltică și vată minerală de sticlă

• Polistirenul: polistiren extrudat, polistiren expandat, polistiren grafitat

• Spumă poliuretanică

• Spumă de rășina

• Plută

• Aerogel

• Paie și stuf

Dacă cele menționate mai sus se folosesc strict pentru a izola termic, unele materiale termoizolante au fost create chiar pentru construcție, și anume: cărămidă termoizolantă, BCA, tencuieli termoizolante, cărămidă refractară sau panouri sandwich. Acestea se folosesc la realizarea pereților casei sau pentru a tencui pereții, după caz.

Avantaje și dezavantaje ale tipurilor de izolație termică

Dacă termoizolația la exterior a pereților este necesară atunci când casa este construită într-o zonă cu temperaturi preponderent scăzute, termoizolația la interior se recomandă pentru a reduce infiltrațiile de apă. Alte beneficii și dezavantaje ale tipurilor de termoizolație sunt:

Izolația termică exterioară: izolează termic, fonic și hidroizolează. Este mai costisitoare, nu reduce spațiul în interior și oferă protecție împotriva temperaturilor exterioare. Diminuează poluarea fonică și te ajuta să economisești până la 40% din totalul costurilor pentru încălzire.

Izolația termică interioară: izolează fonic și termic și are un preț mai accesibil decât al termoizolației exterioare. Însă acest tip de izolație termică supune unor eforturi acțiuni precum înlăturarea zugrăvelii și demontarea caloriferelor. În plus, reduce dimensiunea camerei. Când interiorul pereților este izolat corespunzător, scade riscul de apariție al igrasiei și mucegaiului.

Ce tipuri de materiale termoizolante să alegi?

Vata minerală poate fi utilizată atât la termoizolarea casei, cât și la termoizolarea blocurilor. Vata minerală bazaltică este un material durabil, rezistent la apă și incombustibil, deci nu arde. Izolează termic și acustic foarte bine. Se prezintă sub formă de plăci care sunt ușor de montat și care au o bună rezistență la presiune. În schimb, vata minerală de sticlă este mai ușoară decât cea bazaltică și se prezintă cel mai adesea sub forma unor rulouri ce fac montarea mai puțin facilă.

Polistirenul este cel mai des folosit material termoizolant în Romania. De ce îl preferă românii? Pentru că polistirenul este ușor de montat și are un preț accesibil, comparativ cu alte tipuri de izolație termică. Polistirenul expandat se poate folosi atât pentru izolația interioară, cât și pentru cea exterioară sau chiar la izolarea acoperișului. Este foarte ușor și nu încarcă rezistența structurii. Dar polistirenul extrudat este mai dur și se folosește cu precădere la interior, mai ales la izolarea podelei. Polistirenul extrudat este rezistent la compresiune, elastic și are permeabilitate la vapori.

Spuma poliuretanică poate fi folosită la izolații ce țin de pereți sau acoperiș, sau hidroizolații pentru fundații, subsol, pardoseli sau terasa blocului. Se aplică de către profesioniști, căci trebuie acordată o deosebită importanță îmbinărilor și la sigilarea porilor. Blochează perfect pătrunderea aerului, protejează împotriva insectelor și rozaceelor, este ușoară și ignifuga.

Spuma de rășină izolează termic excelent, este flexibilă și are o greutate scăzută, dar este rar aleasă datorită prețului mai mare decât al polistirenului.

Pluta își păstrează forma, odată ce a fost montată pe podea. Este moale și pufoasă, cu proprietăți impermeabile și care izolează foarte bine termic și fonic.

Celuloza este excelentă pentru izolarea mansardelor, dar are un preț mare comparativ cu alte materiale termoizolante.

Aerogelul are o rezistență mai mare decât a fibrei de sticlă și poate fi aplicat chiar și la plafoane sau ferestre, dar este foarte scump.

În schimb, stuful și paiele sunt ușoare și stabile, dar trebuie tratate cu substanțe ignifuge când se folosesc la termoizolație.

Alege fiecare tip de izolație termică potrivit utilizării sale. Daăa pentru acoperiș se aleg anumite materiale, podeaua sau pereții trebuie termoizolate cu altceva. Tu ce preferi să folosești la izolația termică a casei tale?

Anunțuri de București: Apartamente cu miros de nou și bărbați însurați greșit

Mercurialul vieții în Capitală, oferit lunar de Anunțul Telefonic – ce s-a vândut, cumpărat, închiriat, angajat, căutat în Iulie 2020. 142.364 de anunțuri au fost publicate în iulie pe www.anuntul.ro, și 112.764 de anunțuri au apărut în ziarul Anunțul Telefonic. Sunt cifre mai mari decât cele din februarie 2020, înainte de începerea pandemiei. Imobiliarele (vânzări și închirieri) au ajuns în iulie la 75,594 de anunțuri, față de 58.957 anunțuri publicate în februarie 2020, o situație apropiată de luna iulie 2019 – 80.056 anunțuri.

Digi24: Izolarea la bloc i-a speriat pe români și a schimbat piața imobiliară. O vilă cu piscină a ajuns să coste cât o locuință cu două camere

Izolarea trăită la bloc între patru pereţi i-a făcut pe români să îşi schimbe preferinţele în materie de locuinţe. Aşa se face că în ultima jumătate de an cererea pentru case pe pământ a crescut cu până la 40%. Sunt tot mai mulţi clienţi care se orientează către locuinţe cu grădină şi chiar acces la piscină.

Anunțuri de București: Record de CV-uri depuse în luna iunie

Mercurialul vieții în Capitală, oferit lunar de Anunțul Telefonic – ce s-a vândut, cumpărat, închiriat, angajat, căutat în Iunie 2020. 152.831 anunțuri au fost publicate în iunie în Anunțul Telefonic, lună în care și ziarul și-a reluat apariția, după o pauză de două luni în care a funcționat numai site-ul. Este o cifră record, mai mare decât în februarie 2020, înainte de începerea pandemiei (113.717 anunțuri) și chiar față de iunie 2019 (103.000 anunțuri). Imobiliarele (vânzări și închirieri) au ajuns în iunie la 15.160 de anunțuri, o cifră normală pentru perioada asta a anului, de parcă nici n-ar mai exista rețineri privitoare la Covid.

Fenomenul “work from home” a provocat o scădere a pieței imobiliare de birouri cu 45% (studiu Avison Young)

Piața spațiilor de birouri din București a fost afectată de pandemia de COVID în primul semestru al anului 2020. Astfel, cererea totală a scăzut cu 45%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut iar nivelul livrărilor de spații noi este mai scăzut cu 50%, potrivit unui studiu realizat de Avison Young, cel mai mare broker imobiliar din Canada, cu birou și în România.

[P] Apetitul pentru achiziția de locuințe rămâne ridicat; 1 din 3 potenţiali clienţi caută vilă; confortul şi spațiile de locuit mai mari câştigă teren în detrimentul locaţiei, iar parcurile, grădinile şi terasele sunt un must

Este piaţa rezidenţială din Bucureşti pregătită să răspundă cererii de vile? Apetitul pentru achiziția de locuințe rămâne ridicat, în condițiile în care peste 80% dintre cei care voiau să își cumpere o casă sau un apartament înainte de pandemie își mențin această intenție, punând însă accent pe confort, un spațiu mai mare de locuit și pe existenţa grădinilor, a teraselor şi a parcurilor, în defavorea locației, arată un studiu realizat de JLL.

Vechiul București la preț de nou

Cum e să vinzi o casă de 5 milioane de euro în pandemie, cum de am ajuns noi înaintea lui Google la metroul din Drumul Taberei și alte fleacuri imobiliare. S-a vorbit mult în campania asta electorală despre nou versus vechi, în clasica, sfânta dihotomie care ne guvernează viețile în ultimii ani. Unde nou este musai mai bun decât vechi, pentru că, nu-i așa, schimbarea e benefică, mai ales când e promisă în campania electorală.

CCIR reacționează la comunicatul NEPI Rockcastle spunând că e acționar majoritar al ROMEXPO. Istoricul terenului

Într-un comunicat de presă transmis joi, Grupul NEPI Rockcastle spunea că-și exprimă interesul de a oferi un preț Statului român pentru terenul de la ROMEXPO sau pentru drepturile pentru dezvoltare imobiliară, fără să fie nevoie ca acesta să fie transferat gratuit către o entitate privată. În acest sens, Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) spune că toate clădirile, pavilioanele construcțiile anexe și platformele aferente Complexului Expozițional Romexpo se află în patrimoniul privat al Romexpo, societate al cărei acționar majoritar este CCIR, cu o participație de 91,26%.

NEPI Rockcastle, interesată să ofere un preț pentru terenul de la ROMEXPO

​Grupul NEPI Rockcastle își exprimă interesul de a oferi un preț Statului român pentru terenul de la ROMEXPO sau pentru drepturile pentru dezvoltare imobiliară, fără să fie nevoie ca acesta să fie transferat gratuit către o entitate privată, în considerarea dezvoltării unui proiect comercial, se arată într-un comunicat de presă.

Anunțuri de București: Multe case de vânzare, puține locuri de muncă

Mercurialul vieții în Capitală, oferit lunar de Anunțul Telefonic – ce s-a vândut, cumpărat, închiriat, angajat, căutat în august 2020.
 • 146.503 anunțuri au fost publicate în august pe www.anuntul.ro, și 102.457 de anunțuri au apărut în ziarul Anunțul Telefonic;
 • Imobiliarele (vânzări și închirieri) au ajuns în august la 84.619 anunțuri, depășind considerabil numărul de anunțuri din august 2019 – 78.662 de anunțuri;

Anunțuri de București: Chirii mai mici, case mai scumpe

Mercurialul vieții în Capitală, oferit lunar de Anunțul Telefonic – ce s-a vândut, cumpărat, închiriat, angajat, căutat în septembrie 2020. Chiriile sunt ușor mai scăzute față de septembrie 2019, dar nu par să reflecte încă lipsa studenților din campusuri. Prețurile caselor au crescut în medie cu 5% față de anul trecut iar locurile de muncă – 29.280 de anunțuri – în creștere față de luna trecută, însă puține comparativ cu septembrie 2019 – 44.470 de anunțuri – semnele crizei economice.

Digi24: ANALIZĂ Lovitură fără precedent pentru Cluj, București sau Iași. Proprietarii nu mai au cui închiria locuințele

Piața închirierilor de locuințe a scăzut cu până la 20% anul acesta din cauza pandemiei. Cei mai mulți tineri alocă un buget cuprins între 150 și 300 de euro pentru chirie, însă nu toți vor reveni în centrele universitare. Pentru că multe facultăți fac cursuri online, cel puțin în primul semestru, unii aleg să rămână acasă. Din acest motiv, tabloul imobiliar în Cluj-Napoca, București, Iași sau Timișoara arată cu totul altfel decât în anii anteriori.

Ce doresc românii să știe atunci când își cumpără un apartament

Piața imobiliară din România a avut o creștere spectaculoasă în ultimii ani, înregistrând în 2019 cel mai mare avans din UE la nivelul lucrărilor de construcții. Dinamica pieței a încetinit însă în luna aprilie a acestui an când, pe fondul pandemiei de coronavirus și a stării de urgență, au reînceput discuțiile legate de o eventuală criză a sectorului imobiliar.

Ansamblul mixt Palas Iași, al companiei IULIUS, singurul proiect certificat LEED® Neighborhood Development din Europa Centrală și de Est

Ansamblul urbanistic Palas Iași, o investiție de regenerare urbană inaugurată în 2012 de compania IULIUS, în valoare de peste 310 milioane de euro, este singurul proiect din Europa Centrală și de Est care a primit certificarea LEED® Neighborhood Development pentru impactul pozitiv asupra comunității și pentru modul sustenabil în care au fost concepute și construite clădirile integrate. Amplul proces de certificare a durat șapte ani și a fost coordonat de compania de consultanță Colliers International.

Anunțuri de București: Locuri de muncă tot mai puține, o piață imobiliară blocată

Mercurialul vieții în Capitală, oferit lunar de Anunțul Telefonic – ce s-a vândut, cumpărat, închiriat, angajat, căutat în octombrie 2020. Un fenomen interesant – numărul anunțurilor de vânzări a scăzut față de 2019, însă numărul anunțurilor de închiriere a explodat. Ca urmare, și chiriile continuă să scadă, atât comparativ cu luna precedentă, cât și cu valorile din octombrie 2019. Creșterea prețului caselor începe să reducă din viteză, doar 4% față de anul trecut, cu ușoare scăderi pe segmentul de lux, care părea de neatins de criză.

Anunțuri de București: Piața forței de muncă revine la căutările din februarie: șoferi, menajere, bone și vânzători

​Mercurialul vieții în Capitală, oferit lunar de Anunțul Telefonic – ce s-a vândut, cumpărat, închiriat, angajat, căutat în Mai 2020

127.669 de anunțuri au fost publicate în luna mai în Anunțul Telefonic, cel mai mare număr înregistrat anul acesta, în creștere față de perioada pandemiei și chiar depășind numărul anunțurilor înregistrate în februarie, înainte de pandemie (113.717 anunțuri);

Platforma Airbnb concediază 25% din personal

Platforma online Airbnb, utilizată și în România de proprietari care vor să câștige bani din închirieri de locuințe în regim hotelier, concediază un sfert din personal, scrie marți agenția Reuters, care citează surse apropiate situației.

Anunțuri de București în vremea Covid-ului: 
Piața imobiliară nu scade, nici nu se predă

Mercurialul vieții în Capitală, oferit lunar de Anunțul Telefonic – ce s-a vândut, cumpărat, închiriat, angajat, căutat în Aprilie 2020. Numărul anunțurilor noi a început să crească timid de săptămâna aceasta, după o scădere dramatică petrecută de la instituirea stării de urgență. Cea mai mare scădere s-a înregistrat la anunțurile imobiliare, care au ajuns în lunile martie și aprilie de la 13.720 la 6.428 de anunțuri imobiliare (vânzări și închirieri), o scădere de peste 50%.

Tâmplărie PVC colorată – informații utile

Tâmplărie PVC colorată - informații utile

Tâmplăria PVC este omniprezentă în domeniul construcțiilor, iar acest lucru este datorat proprietăților sale excelente: o izolare termică foarte bună, rezistență la substanțe chimice, rezistență la foc, la vânt și la trecerea timpului.

Există foarte mulți producători care comercializează tâmplărie PVC, iar tehnologiile pe care le folosesc sunt din ce în ce mai complexe și mai interesante. Unele dintre ele au un scop strict funcțional, în timp ce altele au un rol estetic.

Pentru că estetica este foarte importantă pentru clienți, în ultimii ani a apărut din ce în ce mai multă tâmplărie colorată, care a reușit să elimine monotonia din clasicele nuanțe de alb și maro.

Cum se poate obține o tâmplărie PVC colorată?

Există trei soluții prin care se poate colora tâmplăria:

 1. Direct din fabrică. Majoritatea producătorilor extrudează la cald tâmplăria, împreună cu o folie colorată în diverse nuanțe. Este cea mai eficientă variantă, în condițiile în care poate să reziste foarte mult și este făcută cu  precizie maximă;
 2. Cu vopsea specială pentru PVC. Există posibilitatea vopsirii ramelor în culoarea dorită. Vopsirea implică, însă, destul de multă muncă și nu este întotdeauna foarte eficientă. Va fi nevoie de degresarea întregii suprafațe, de o atenție foarte mare la detalii pentru evitarea greșelilor și de găsirea unei vopsele foarte rezistente, care să nu se decojească în timp.
 3. Cu autocolant. Este o altă tehnică folosită pentru colorare, însă implică scoaterea sticlei și a garniturii geamurilor. Autocolantul nu este cea mai rezistentă variantă, acesta putând să se decojească de la soare.

Cel mai bine, așadar, este să se opteze pentru tâmplărie deja colorată în nuanțele dorite. Din fericire, marii producători de tâmplărie au un paletar uriaș de culori, de la clasicele alb și maro până la diverse nuanțe de lemn ( stejar, pin, mesteacăn, nuc), culori metalizate sau chiar nuanțe de roșu, bordo sau verde.

Cum alegi culoarea tâmplăriei pentru casa ta?

Tâmplărie PVC colorată - informații utileÎn principiu, trebuie să ții cont de cromatica fațadei locuinței și de culoarea pe care o au ușile de intrare în casă. Există o roată a culorilor ( Color Wheel), care îți oferă o viziune clară asupra relației dintre culori, permițându-ți să iei decizia corectă. Trebuie să ții cont și de zona în care se află locuința, de culorile predominante în cartier, de poziționarea locuinței către soare ( albul, spre exemplu, se îngălbenește foarte repede dacă este poziționat direct în soare) și evident, de preferințele proprii.

Sfaturi utile

Indiferent care este culoarea tâmplăriei, aceasta trebuie să fie îngrijită corect pentru a rezista cât mai mult timp. Astfel, trebuie să se înlăture cât mai repede folia de protecție și ocazional să se șteargă suprafața tâmplăriei cu soluții neabrazive ( de regulă recomandate de producători ) și cu cârpe moi, care nu se scămoșează.

 

Încălzirea prin pardoseală

Încălzirea prin pardoseală

Părerea experților eDezvoltator

Încălzirea prin pardoseală
Încălzirea prin pardoseală

Încălzirea este foarte importantă pentru casa în care locuim. În general,  atunci când ne gândim la modalitatea prin care să încălzim casa, vom alege un tip de centrală și calorifere. Există însă o altă metodă la calorifere și centrală – încălzirea prin pardoseală.

Aceasta se realizează în 2 moduri: electric sau prin apă caldă – caz în care o să am avem nevoie de centrală.

Este indicat ca acest tip de încălzire să se realizeze atunci când dorim să construim o casă nouă sau renovăm una. Nu este indicat pentru blocurile vechi deoarece implică lucrări destul de mari ir rețeaua electrică nu a fost proiectată pentru a face față unui astfel de încălzire.

Principalul avantaj este faptul că se realizează o încălzire rapidă și uniformă a camerei deoarece transformăm podeaua într-un calorifer mai mare.

Un alt avantaj este dat de faptul că vom avem un consum mai mic de resurse. De exemplu, atunci când încălzirea se realizează prin țevi cu apă vom avea nevoie de o temperatură mai mică a apei și vom economisi energie.

Unii vor considera un avantaj și faptul că nu vor mai avea calorifere în casă și vor putea utiliza acest spațiu. Există și anumite dezavantaje dacă dorim să avem un astfel de sistem. Primul se referă la costul inițial care este mai mare decât în cazul sistemelor clasice.

Trebuie să planificăm din timp modalitatea de așezare a mobilei în cameră deoarece nu este indicat să poziționezi mobila pe locul unde se află sistemul de încălzire. Totodată trebuie să știi că un astfel de sistem de încălzire va ridica praful din casă.

Există multe metode de încălzire a casei. Trebuie să vedem pe care o alegem pentru a ne rezolva problemele cu care ne confruntăm.

Avantaje: 

 • Încălzire rapidă și uniformă;
 • Consum de energie redus;
 • Mărirea spațiului prin dispariția caloriferelor;
 • Design plăcut.

Dezavantaje:

 • Cost initial destul de ridicat;
 • Ridică praful în cameră;
 • Trebuie să știm din timp unde vom monta mobila.

Spațiu special pentru router în panoul de siguranțe

Spațiu special pentru router în panoul de siguranțe

Părerea experților eDezvoltator

Spațiu special pentru router în panoul de siguranțe
Router Wi-Fi

Internetul a devenit un lucru foarte popular în ultimul timp și se găsește aproape în fiecare casă. Uneori nu ne putem imagina cum am putea trăi fără el.

Pentru a avea parte de internet trebuie să instalați un cablu sau un dispozitiv pentru receptarea semnalului. Cea mai întâlnită variantă pentru internetul din casele românilor este dată de fibra optică. Aceasta se poate duce direct la calculator dar în majoritatea situațiilor nu dorim un singur dispozitiv conectat la internet. De aceea vom aveam nevoie de un router.

Un router este un dispozitiv care se montează și emite semnal pentru a vă conecta diverse dispozitive electronice la internet. Acest tip de dispozitiv poate fi montat în diverse locuri din casă inclusiv în panoul unde se află siguranțele.

Există anumite avantaje pentru realizarea unei astfel de configurații. Primul avantaj ține de spațiul ocupat de fire și router în casă. Fiind pus la intrare acestea nu vă vor încurca prin casă. Următorul avantaj ține de design deoarece acele fire vor afecta imaginea casei.

Există și anumite dezavantaje deși unele lucruri și de echipamentele folosite. Astfel uneori se poate să ai probleme cu interferențele dacă firele de internet nu sunt protejate.

Trebuie să ai spațiu în panoul de siguranțe pentru a monta routerul, dar cel mai mare dezavantaj este legat de acoperire wireless. În funcție de configurația casei s-ar putea să aveți cu semnalul wireless- el să nu fie receptat peste tot.

Avantaje:

 • Nu necesită spațiu suplimentar în casă;
 • Nu ai nevoie de fire până unde ai pune routerul.

Dezavantaje:

 • S-ar putea să ai probleme cu viteza de internet;
 • S-ar putea să ai probleme cu interferențele;
 • Necesită loc special în panoul de siguranțe.

Siguranțe automate scumpe/de înaltă calitate

Siguranțe automate scumpe/de înaltă calitate

Părerea experților eDezvoltator

Siguranțe automate scumpe/de înaltă calitate
Siguranțe automate scumpe/de înaltă calitate

Chiar dacă nu par foarte importante pentru viața de zi cu zi siguranțele joacă un rol foarte mare în protejarea instalației electrice dar și a aparatelor casnice. Ele sunt prima linie de apărare în cazul unei supratensiuni.

Siguranțele sunt de mai multe tipuri: fuzibile și automate. Cele fuzibile protejează aparatura cu prețul siguranței deoarece atunci când apare supratensiune pe rețea aceasta trebuie schimbată. Siguranțele automate prezintă anumite avantaje față de cele fuzibile și ar fi indicat să alegeți siguranțe realizate din materiale premium.

Acesta ar fi și primul avantaj al siguranțelor scumpe. Un alt avantaj ar fi realizarea unei protecții suplimentare dacă la nivelul siguranțelor sunt încadrate și siguranțe anti-trăsnet sau combinate cu diferite tipuri de prize. Repornirea sistemului electric se face mult mai rapid atunci când avem, de a face cu siguranțele automate.

Dezavantajele sunt și ele destule. Primul ar fi, cum vă așteptați, prețul piperat la care se vând aceste siguranțe. Dacă aveți un buget limitat atunci acesta ar putea fi un obstacol..

Un alt dezavantaj este dat de faptul că aceste siguranțe pot întrerupe curentul și atunci când nu există o supratensiune dar se detectează o mișcare mică.

Dacă se întâmplă ceva la nivelul siguranțelor înlocuirea lor va necesita costuri suplimentare dar, în general este indicat să faceți o investiție pentru liniștea dumneavoastră.

Avantaje:

 • Calitate premium a materialelor;
 • Pot avea multiple moduri de protejare a instalației electrice;
 • Repornirea curentului mult mai rapidă.

Dezavantaje:

 • Preț piperat;
 • Sunt mai sensibile la vibrații și mișcare/ pot întrerupe curentul chiar dacă nu e o supratensiune;
 • Costuri de mentenanță mai ridicate.

Siguranțe automate ieftine

Siguranțe automate ieftine

Părerea experților eDezvoltator

Siguranțe automate ieftine
Siguranțe automate ieftine

Sunt destul de multe lucruri la care trebuie să ne gândim atunci când construim o casă, de aceea este indicat să angajăm specialiști pentru fiecare domeniu în parte. Un exemplu concludent ar fi acela când trebuie realizată rețeaua electrică. Mai precis trebuie să alegem tipul instalației, tipul de panou, siguranțe și alte accesorii de acest tip.

În privința siguranțelor putem alege siguranțe fuzibile, care sunt folosite din ce în ce mai rar sau puteți opta pentru siguranțele automate. Siguranțele automate au anumite avantaje față de cele fuzibile. De exemplu atunci când se suprasolicită circuitul un element din siguranța fuzibilă se topește și trebuie înlocuită siguranța, ceea ce reprezintă un cost suplimentar.

Prin intermediul siguranțelor automate repornirea curentului se face mult mai rapid deoarece procesul este mult mai simplu: pur și simplu schimbi poziția siguranței. Deoarece nu mai trebuie înlocuită siguranța veche, riscul electrocutării de către utilizator scade considerabil. Cum aici vorbim de siguranțe automate ieftine și prețul acestora va fi mai mic.

Există și anumite dezavantaje pentru siguranțele automate ieftine. Primul ar fi că materialele din care sunt făcute sunt de slabă calitate. O consecință a acestui lucru este dat de faptul că siguranțele ieftine tind să se strice mai ușor.

Un dezavantaj este reprezentat de faptul că ele nu sunt atât de sensibile ca cele fuzibile și tind să nu protejeze atât de bine aparatele sensibile.

Dacă bugetul nu este o problemă recomandăm utilizarea siguranțelor automate de calitate deoarece cele ieftine nu protejează cum trebuie aparatură. Totodată este indicat realizarea și montarea siguranțelor antitrăsnet pentru o mai bună protecție.

Avantaje:

 • Nu trebuie înlocuită o componentă atunci când se suprasolicită circuitul;
 • Repornirea curentului mult mai rapidă;
 • Risc mai scăzut pentru utilizator (nu mai exista riscul electrocutării atunci când se schimbă siguranța);
 • Preț mic.

Dezavantaje:

 • Se pot strica mai ușor;
 • Materiale de proastă calitate;
 • Nu sunt atât de sensibile precum siguranțele fuzibile.

Grad de certificare energetică G

Grad de certificare energetică G

Părerea experților eDezvoltator

Grad de certificare energetică G
Grad de certificare energetică G

Nu toată lumea cunoaște detalii despre certificatele energetice și lace folosesc acestea. Trebuie să spunem de la început că acestea sunt obligatorii dacă dorim să vindem un imobil.

Există și o parte pozitivă: dacă luăm un certificat energetic atunci acesta va fi valabil 10 ani. Astfel nu vom avea cheltuieli suplimentare în această secțiune.

Când luăm un certificat energetic vom transmite un mesaj puternic că nu avem nimic de ascuns. Ele se obțin prin trimiterea documentației tehnice către un specialist. Urmează o vizită a specialistului la clădirea care trebuie evaluată. Există foarte multe secțiuni care se evaluează cum ar fi metoda de încălzire, tipul de izolație, tipul de ferestre, tipul de uși cât și alte elemente care țin de randamentul termic al locației.

Un avantaj este reprezentat de costul destul de mic pentru obținerea unui astfel de certificat.

Să vorbim puțin de gradul de certificare G. Acesta este unul din cele mai slab certificat energetic. O locuință de acest fel poate avea un consum energetic de peste 800 Kwh/m2/an ceea ce va aduce o factură foarte mare la energie.

Acest lucru se întâmplă din cauza folosirii unor metode de încălzire rudimentare, pereții sunt făcuți din materiale ieftine ce permit trecerea energiei termice prin ei, ferestrele nu sunt izolate și nu există soluții de diminuare a pierderii de căldură.

Este impetuos recomandat realizarea unor investiții pentru îmbunătățirea confortului termic. Primă etapă ar fi schimbarea ușilor și ferestrelor și izolarea locuinței. Nu este recomandat achiziționarea unei locuințe care are o astfel de certificare deoarece sunt necesare investiții majore pentru a avea confortul dorit.

Avantaje:

 • Valabil 10 ani;
 • transparență în ceea ce privește consumul de energie;
 • Cost mic de emitere.

Dezavantaje:

 • Cel mai mare consum de energie;
 • Necesită investiții majore;
 • Nu este indicat cumpărarea unei clădiri de acest tip.

Grad de certificare energetică F

Grad de certificare energetică F

Părerea experților eDezvoltator

Grad de certificare energetică F
Grad de certificare energetică F

Certificatele energetice nu sunt o noțiune prea cunoscută în țara noastră. Ele se folosesc atunci când dorim să vindem o construcție, dar este indicat să realizăm o evaluare de acest tip la fiecare 10 ani pentru a vedea dacă trebuie să aducem îmbunătățiri la nivel de locuință.

Termenul de 10 ani nu a fost luat aleatoriu. Acesta este perioada în care un certificat emis este valabil. Astfel putem fi siguri că nu vom avea cheltuieli suplimentare. Dacă tot suntem la nivelul de cheltuieli putem spune că obținerea unui astfel de certificat nu este un demers care să vă falimenteze. Prețul este foarte mic comparativ cu beneficiile date de o evaluare obiectivă.

Dacă avem un astfel de certificat putem spune că oferim transparență în ceea ce privește îmbunătățirile avute de casă cu privire la eficiența energetică atunci când dorim vânzarea acesteia.

Certificatul energetic F nu este unul performant. În fapt este penultimul ca și performanță, ceea ce implică costuri destul de ridicate cu facturile plătite pentru energie (termică, electrică). Acest certificat se acordă în general atunci când avem ca surse de încălzire sobe. Sobele sunt ineficiente ca și randament deoarece o mare parte din căldură se evacuează prin coș.

Pentru a îmbunătăți acest lucru trebuie să schimbăm modalitatea de încălzire, să folosim geamuri termopan și să izolăm casa. Acestea ar fi primele măsuri necesare pentru a primi un certificat mai bun.

Nu este indicată cumpărarea unei astfel de case deoarece va avea nevoie de investiții majore pentru a deveni rentabil încălzirea ei.

Avantaje:

 • Valabil 10 ani;
 • transparență în ceea ce privește consumul de energie;
 • Cost mic de emitere.

Dezavantaje:

 • Consum foarte mare de energie;
 • Necesită o investiție foarte mare pentru diminuarea consumului.

Grad de certificare energetică E

Grad de certificare energetică E

Părerea experților eDezvoltator

Grad de certificare energetică E
Grad de certificare energetică E

Un certificat energetic este obligatoriu dacă dorim să vindem un imobil. Chiar dacă mulți nu știu acest lucru un contract nu poate fi încheiat fără acest certificat energetic.

Există și vești bune. Emiterea unui astfel de certificat nu costă o avere. În principiu, cu o sumă până în 200 de lei acesta va fi emis. Nici procedura nu este atât de greoaie. Se transmite documentația tehnic. Apoi urmează o inspecție la fața locului pentru confirmarea celor scrise în documentație și se emite certificatul.

Faptul ca se emite ușor și are un cost mic de emitere reprezintă un avantaj evident. Un alt avantaj este reprezentat de perioada largă de valabilitate. Acest certificat este valabil timp de 10 ani.

Dacă avem un astfel de certificat putem dovedi cumpărătorului că ce prezentăm noi poate fi dovedit prin acte și astfel avem un atu în negocierea prețului.

Dacă aveți un certificat energetic clasa E înseamnă că locuința în care locuiți nu este prea performant la nivel energetic. Mai mult ca sigur aveți un sistem de încălzire prin sobe care nu este cel mai performant. Majoritatea căldurii se evacuează prin coș. Este posibil ca pereții sp aibă anumită inerție termică dar nu sunt izolați.

Ar trebui vorbit cu expertul care a făcut verificarea pentru a vedea ce fel de îmbunătățiri puteți face pentru a micșora facturile la căldură. În majoritatea cazurilor este necesar izolarea termică a pereților, uși și ferestre din materiale noi (PVC, aluminiu) dar și schimbarea sistemului de încălzire.

Toate aceste modificări vor aduce un surplus la traiul de zi cu zi și vă vor scădea substanțial facturile la energie.

Avantaje:

 • Valabil 10 ani;
 • Transparență în ceea ce privește consumul de energie;
 • Cost mic de emitere.

Dezavantaje:

 • Consum foarte mare de energie;
 • Necesită o investiție foarte mare pentru diminuarea consumului.

Grad de certificare energetică D

Grad de certificare energetică D

Părerea experților eDezvoltator

Grad de certificare energetică D
Grad de certificare energetică D

Certificatele energetice nu sunt atât de cunoscute în țara noastră. Au fost introduse recent și sunt obligatorii dacă dorim să vindem un imobil.

Foarte multă lume poate considera aceste certificate ca fiind niște cheltuieli în plus. Există însă și anumite avantaje. Primul avantaj ține de cheltuiala însăși care nu este atât de mare pe cât pare. De ce zic acest lucru: pentru că această cheltuială, în medie de 200 de lei ne va aduce un certificat ce va fi valabil timp de 10 ani. Astfel nu vom avea cheltuieli ulterioare dacă dorim să vindem casa.

În principiu acest certificat nu trebuie făcut doar la vânzarea locuinței ci trebuie realizat pentru a vedea unde este loc pentru îmbunătățiri. Pentru a avea o imagine completă în ceea ce privește modul în care este izolată clădirea trebuie să facem și o termografie în construcții. Astfel vom vedea exact pe unde se pierde căldura din casă.

În general casele care au un certificat energetic din categoria D au un consum de energie destul de ridicat. Sunt clădiri vechi care au o izolare termică destul de proastă. Sistemul de încălzire este cel prin termoficare și sunt pierderi foarte mari în rețea. Nu există repartitoare de apă și astfel factura este crescută semnificativ.

Atunci când se realizează raportul se dă și anumite indicații pentru a îmbunătăți clasa energetică. În general aceste îmbunătățiri costă mult și necesită timp pentru realizare.

Dacă doriți să cumpărați o casă cu un astfel de certificat să vă așteptați la realizarea unor investiții majore.

Avantaje:

 • Valabil 10 ani;
 • transparență în ceea ce privește consumul de energie;
 • Cost mic de emitere.

Dezavantaje:

 • Consum foarte mare de energie;
 • Necesită o investiție foarte mare pentru diminuarea consumului.

Grad de certificare energetică C

Grad de certificare energetică C

Părerea experților eDezvoltator

Grad de certificare energetică C
Grad de certificare energetică C

Majoritatea caselor se încadrează din țara noastră se încadrează în clasa B sau C de certificare energetică. Acestea sunt case vechi, facute din materiale care nu au o izolare termică tocmai bună. Mai există posibilitatea ca unele să nu aibă o grosime corespunzătoare a stratului de izolație (au fost realizate economii dar facturile nu s-au diminuat foarte mult).

Dar întâi să vedem ce înseamnă aceste certificate. Ele sunt necesare (a se citi obligatori) atunci când vindem o casă. Prin ele vom arăta cumpărătorilor că dotările apartamentului sunt conforme cu realitatea.

Aceste certificate se emit pe o perioadă de 10 ani și nu vor avea un impact foarte mare asupra bugetului familiei.

Majoritatea locuințelor vechi vor avea această certificare din cauza faptului că izolația nu există.

Pentru a îmbunătății certificatul trebuie să luăm în considerare realizarea unor izolații din polistiren expandat sau din vata minerală cu o grosime de aproximativ 15 cm, să avem un sistem de termoficare eficient (ar fi bine să fie sub forma unei centrale termice cu randament supraunitar).

Totodată trebuie să fim atenți și la modul în care este realizat acoperișul, pereții exteriori să nu prezinte umezeală sau mucegai și alte detalii de acest fel.

Investițiile acestea se vor recupera prin facturile mai reduse pentru energia termică și electrică.

Trebuie să fiți foarte atenți la detalii dacă cumpărați un astfel de imobil.

Avantaje:

 • Valabilitate 10 ani;
 • Transparență în ceea ce privește consumul energetic;
 • Cost redus de emitere.

Dezavantaje:

 • Consum energetic mare specific blocurilor neizolate;
 • Pentru a trece la o categorie superioară sunt necesare investiții în izolații;
 • Sunt obligatorii dacă se dorește vinderea imobilului.

Grad de certificare energetică B

Grad de certificare energetică B

Părerea experților eDezvoltator

Grad de certificare energetică B
Grad de certificare energetică B

Chiar dacă nu știm foarte multe detalii despre ele, certificatele energetice sunt foarte importante. Un raport detaliat pentru casa în care locuim sau care dorim să o cumpărăm ne va aduce multe economii în viitor.

Aceste certificate au o valabilitate de 10 ani și sunt întocmite de către specialiști în urma analizării documentației tehnice dar și după ce au vizitat și inspectat imobilul în cauză. Costurile emiterii sunt destul de reduse.

Gradul de certificare energetică B este prezent la majoritatea clădirilor din țară. În teorie, pentru trecerea la o certificare superioară sunt necesare investiții majore în energia regenerabilă și metode moderne de încălzire.

În practică, la întocmirea unui certificat energetic se acordă un număr de puncte, Chiar dacă la anumite categorii s-ar putea ca locuința să se încadreze în categoria B, punctajul total să o plaseze la sfârșit în categoria A.

De exemplu: clădirea x are categoria B la consumul de apă caldă. Dar, dacă celelalte componente ale raportului sunt prezente în categoria A atunci această clădire se va încadra în categoria A. Ca și o notă aparte, la categoria A trebuie să ai un consum mai mic de 125 kwh/m2/an.

Pentru a îmbunătăți clădirea și pentru a trece la o categorie superioară trebuie să realizați investiții destul de mari și trebuie să țineți cont de detalii.

Ca și exemple: trebuie să țineți cont ca dispersoarele de duș să fie economice, să aveți energie din resurse regenerabile, să aveți un sistem de calitate a aerului interior și multe detalii care vor asigura un confort sporit.

Toate aceste îmbunătățiri vin cu costurile de rigoare. Depinde de dumneavoastră dacă le realizați sau nu.

Avantaje:

 • Consum destul de mic de energie;
 • Cost redus de emitere;
 • Valabilitate 10 ani.

Dezavantaje:

 • Investiții majore pentru trecere la clasa superioară;
 • Este obligatoriu dacă dorim să vindem apartamentul;
 • Uneori nu este conform cu realitatea.

Încălzire prin pompe de căldură

Încălzire prin pompe de căldură

Părerea experților eDezvoltator

Încălzire prin pompe de căldură
Încălzire prin pompe de căldură

Dacă dorim să apelăm la încălzirea prin pompe de căldură atunci trebuie să ne facem planurile încă din momentul în care facem planul casei deoarece implică realizarea unor lucrări importante pentru construirea sistemului.

Dacă dorim să montăm acest sistem la o casă deja construită costurile și timpul necesar unei astfel de lucrări s-ar putea să depășească răbdarea multor oameni.

După cum vă dați seama, din cauza acestor lucrări de anvergură, dar și prin folosirea unor sisteme destul de scumpe, prețul inițial al acestui sistem va foarte ridicat.

O altă problemă întâlnită este dată de faptul că sistemul poate avea probleme atunci când temperaturile sunt negative. Unele piese nu sunt realizate pentru a rezista la temperaturi extreme, astfel vom avea probleme dacă îl punem aplicare în zona montană.

Cu toate aceste probleme există și foarte multe avantaje pentru acest sistem de încălzire.

Costul de funcționare și mentenanță este foarte redus astfel nu vom avea facturi foarte mari după ce îl punem în funcțiune. Un alt avantaj este reprezentat de faptul ca durata de viață este mai mare decât a celorlalte metode de încălzire (de exemplu centrale).

Cel mai mare avantaj poate fi reprezentat că are o dublă funcție: iarna încălzește locuința iar vara funcționează ca un aer condiționat. Astfel nu veți fi nevoit să instalați și un astfel de sistem

Dacă considerați că acest sistem este foarte scump atunci puteți alege din celelalte metode de încălzire.

Avantaje:

 • Costuri reduse de funcționare;
 • Pot acționa și ca aparate de AC în perioadele călduroase – se asigură răcirea;
 • Mai puțină  întreținere;
 • Durată lungă de viață.

Dezavantaje:

 • Cost ridicat în avans;
 • Dificil de instalat – trebuie realizate lucrări de anvergură;
 • Pot prezenta probleme la temperaturi foarte scăzute (se pot deteriora piese).

Centrală termică electrică

Centrală termică electrică

Părerea experților eDezvoltator

Centrală termică electrică
Centrală termică electrică

Încălzirea casei a fost mereu o preocupare pentru noi toți. Există 2 mari opțiuni de a realiza acest lucru. Prima opțiune este ar fi realizarea unei izolații termice de calitate pentru casa dumneavoastră. Cel mai frecvent însă se aplică varianta instalării unei centrale termice. Centralele termice sunt de mai multe feluri: centrale termice pe gaz, centrale termice le lemne și centrale termice electrice (fiecare având variații în cadrul categoriilor).

În următoarele rânduri vom vorbi de centralele termice electrice. Ele sunt foarte utile în regiunile unde gazul nu este prezent. Astfel, pe lângă varianta centralei termice pe lemne vom avea și varianta centralei termice electrice pentru încălzirea locuinței.

Un avantaj major este reprezentat de faptul că ea poate produce căldură și din energia produsă de panourile fotovoltaice sau alte modalități de producere a energiei regenerabile. Astfel, cu o investiție destul de mare putem deveni independenți din punct de vedere energetic și nu vom mai avea facturi de plătit lunar.

La centralele pe gaz trebuie să se facă o revizie din cauza instalației de gaz. La centrala electrică este indicat să se realizeze o verificare a instalației în caz de dezechilibra la factură de curent dar acest lucru se întâmplă foarte rar.

La capitolul dezavantaje intră faptul ca nu poate furniza apă caldă, ceea ce implică realizarea unei noi investiții într-un boiler electric. Tot la capitolul dezavantaje intră consumul de electricitate. Facturile vor fi mult mai mari dacă ești racordat la rețeaua de electricitate – peste facturile plătite pentru celelalte metode de furnizare a agentului termic.

O ultimă observație: centrala electrică funcționează pe curent trifazic. Acest lucru implică realizarea unei linii separate de curent pentru această centrală.

Dacă nu doriți o astfel de centrală puteți apela la alte surse de încălzire.

Avantaje:

 • Se pretează în zonele fără gaze;
 • Poți folosi energie electrică produsă din surse regenerabile;
 • Nu are nevoie de revizii atât de dese ca centralele pe gaz.

Dezavantaje:

 • Nu poate furniza apă caldă la robinet;
 • Costuri destul de mari la factură;
 • Necesită instalație specială care are curent trifazic.

 

Centrală termică pe lemne

Centrală termică pe lemne

Părerea experților eDezvoltator

Centrală termică pe lemne
Centrală termică pe lemne

Încălzirea locuinței în care locuiți pe perioada sezonului rece este obligatorie. Combinată cu o izolare eficientă  din punct de vedere termic al casei va reduce considerabil facturile la căldură în sezonul rece.

Există diverse modalități prin care se poate realiza încălzirea locuinței iar aici vom trata avantajele și dezavantajele centralelor pe lemne.

Acestea sunt prezente în general în zonele rurale din 2 mari motive: lipsa unei alimentări cu gaz, iar materia primă – lemnul este mult mai ușor de procurat și depozitat. Deoarece această centrală poate fi instalată în zonele fără rețea de gaze este un mare avantaj deoarece încă există în România destule regiuni care se află în asemenea situații.

Următorul avantaj este dar de preț – acest tip de centrală este printre cele mai economice de pe piață. Combinat cu randamentul destul de bun va face ca o investiție într-o astfel de centrală să fie o soluție viabilă.

Există și anumite dezavantaje în ceea ce privește centralele pe lemne. Primul dezavantaj ar fi legat de calitatea lemnului folosit care trebuie să fie superioară. Nu putem să băgăm orice tip de lemn în ea dacă dorim o perioadă de funcționare îndelungată.

Următorul dezavantaj este dat de faptul că necesită o supraveghere atentă la diferite reglaje dar și alimentarea cu lemn. Astfel va trebui să aloci destul timp pentru îngrijirea ei.

Ultimul dezavantaj pe care o să îl abordăm este dat de necesitatea realizării unui sistem de siguranțe suplimentare și de necesitatea unor surse alternative de curent dacă alimentarea din rețeaua publică este deficitară.

Puteți oricând să apelați la alte tipuri de centrale: electrice sau pe gaz.

Avantaje:

 • Una din cele mai economice centrale de pe piață;
 • Randament bun;
 • Se pretează în zonele în care nu există gaze.

Dezavantaje:

 • Supraveghere atentă pentru diferite reglaje;
 • Necesită lemne de calitate;
 • Sunt necesare sisteme de siguranțe suplimentare la nivel de alimentare cu energie electrică cât și surse suplimentare pentru curent.

Centrală termică prin condensare

Centrală termică prin condensare

Părerea experților eDezvoltator

Centrală termică prin condensație
Centrală termică prin condensare

Atunci când se apropie sezonul rece vom lua în considerare montarea sau schimbarea metodei de încălzire a locuinței. Există diverse metode de încălzire însă în rândurile următoare ne vom opri asupra centralei termice prin condensare.

Această metodă a devenit din ce în ce mai populară, înlocuind ușor centrale clasice în majoritatea apartamentelor. Există câteva avantaje majore față de celelalte metode de încălzire existe la ora actuală.

Primul avantaj ține de randamentul obținut de către aceste centrale care este supraunitar dat de modalitatea de utilizare a aburului rezultat.

Totodată, datorită calității materialelor utilizate o centrală prin condensare are o perioadă de viață mai mare decât o centrală clasică. Ea este și versatilă putând și utilizată atât în combinație cu caloriferele, dar și cu încălzirea prin pardoseală.

Există și anumite dezavantaje la o astfel de centrală. Investiția inițială este destul de mare, dar din cauza randamentului ridicat aceasta se va amortiza în maxim 5 ani.

Un alt dezavantaj este reprezentat de condensul rezultat din proces. Acesta va necesita o țeavă separată pentru evacuare.

Dacă dorim să avem randamentul dorit atunci trebuie să respectăm niște reguli elementare cu privire la izolarea casei, dar și folosirea unui termostat inteligent. Nu uitați să verificați care este capacitatea centralei pentru a avea o dimensionare corectă în funcție de suprafața locuinței.

Puteți apela și la alte tipuri de centrale: centrale pe lemne, centrale electrice.

Avantaje:

 • Consum redus;
 • Durata de viață mare;
 • Poate fi utilizată cu mai multe modalități de încălzire (calorifere, pardosea).

Dezavantaje:

 • Prețul foarte mare;
 • Condensul rezultat – necesită o evacuare separată;
 • Trebuie respectate anumite reguli pentru a da randamentul dorit (izolare casă, dimensionare corectă, termostat inteligent).

Ferestre cu profil mai mare de 4 camere

Ferestre cu profil mai mare de 4 camere

Părerea experților eDezvoltator

Ferestre cu profil mai mare de 4 camere
Ferestre cu profil mai mare de 4 camere

Atunci când construim o casă este foarte important să alegem profiluri de ferestre de calitate. Acestea ne vor ajuta să economisim o mare cantitate de căldură și ne vor ajuta în realizarea confortului nostru fonic. Este evident că ferestrele trebuie să fie dublate cu o izolație la nivelul pereților și la nivelul acoperișului pentru a avea efectul dorit.

Nu toate firmele au în portofoliu profiluri de ferestre cu mai mult de 4 camere deoarece necesită un control al calității sporit cât și costuri destul de ridicate de producție. Depinde de poziționarea acestor firme pe piață. Acolo unde găsiți astfel de ferestre în principiu aveți de a face cu o companie care se respectă.

În general calitatea materialelor utilizate în fabricare profilurilor de acest tip este premium, astfel ele nu se vor degrada foarte rapid în timp.

Datorită calității premium veți avea și o izolare termică și fonică foarte bună ceea ce vă va aduce confortul dorit. Unele modele prezintă chiar elemente suplimentare de siguranță ce scade riscul de a fi forțate de musafirii nepoftiți.

Aceste avantaje vin la pachet cu un preț destul de mare care va face multă lume să se gândească foarte mult dacă să monteze un astfel de profil la casă. Trebuie mereu să ne punem întrebarea: beneficiile aduse merită investiția? Răspunsul trebuie să îl dați luând în considerare și celelalte elemente ale casei și care va fi destinația casei: casă de locuit, casă de vacanță, hotel etc.

Nu în ultimul rând trebuie să căutăm ce firmă produce cele mai bune tipuri de profiluri pentru a cumpără un produs de calitate.

Avantaje:

 • Calitate a materialelor premium;
 • Au o izolare termică și fonică foarte mare;
 • Prezintă elemente suplimentare pentru siguranță.

Dezavantaje:

 • Preț foarte mare;
 • Trebuie să acordăm mare atenție la firma producătoare;
 • În funcție de clădire, uneori costul nu este justificat.

Ferestre cu profil mai mic de 4 camere

Ferestre cu profil mai mic de 4 camere

Părerea experților eDezvoltator

Ferestre cu profil mai mic de 4 camere
Ferestre cu profil mai mic de 4 camere

În trecut nu existau foarte multe variante pentru alegere a unei ferestre. Pur și simplu alegeai fereastra și o montai. Ca urmare a evoluției tehnologiei au apărut ferestre realizate din diverse materiale cum ar fi lemnul, aluminiul sau PVC-ul. Tot tehnologia a făcut ca să începem să acordăm atenție factorului de transfer termic, izolării fonice sau rezistenței la pătrunderea prin efracție.

Profilul unei ferestre este realizat dintr-un anumit număr de camere ceea ce ajută la o mai bună izolare termică.

Vom vorbi în continuare de despre profilul care are mai puțin de 4 camere. Principalul avantaj al acestui profil este dat de costul foarte mic. Este foarte atrăgător pentru cei care doresc să schimbe sistemele clasice și, în principiu, izolează mai bine față de acestea.

Montajul se face ușor și nu va necesita foarte mult timp. Dezavantajele sunt însă destul de mari. Izolarea fonică, dar mai ales izolarea termică este destul de mică iar facturile la încălzire nu vor scădea semnificativ.

La un moment dat pot apărea infiltrații la nivelul ferestrelor din cauza materialelor de calitate îndoielnică. Totodată nu este indicat să vă bazați pe protecția anti-efracție a acestor profiluri.

Deși oamenii sunt tentați să cumpere acest tip de profiluri, nu este indicat decât dacă aveți un buget foarte mic.

Avantaje:

 • Cost foarte scăzut;
 • Montaj ușor;
 • Izolează mai bine decât sistemele clasice.

Dezavantaje:

 • Nu izolează eficient din punct de vedere termic;
 • Izolare fonică slabă;
 • Poate prezenta infiltrații;
 • Protecție anti-efracție scăzută.

Ferestre cu profil între 4 și 6 camere

Avantaje: 

 • Raport cost/beneficiu optim
 • În funcție de tipul de sticlă poate avea o izolare termică și fonică bună
 • Se găsesc în multe modele fiind populare

Dezavantaje:

 • Trebuie să fim atenți la materialele din care sunt făcute
 • Uneori calitatea lasă de dorit
 • S-ar putea să se decoloreze în timp

Părere populară:

Alternative:

Text pentru site:

Ferestrele sunt unele din cele mai importante finisaje deoarece ne feresc de zgomotul de afară, păstrează căldura în interior și ne feresc de intemperii.

 

Există foarte multe tipuri de ferestre: profil de ferestre din lemn, profil de ferestre din PVC sau profil de ferestre din aluminiu. La acestea se adaugă și un număr destul de mare de opțiuni în ceea ce privește geamurile și avem în fața noastră foarte multe elemente la care să ne hotărâm.

 

Acum aducem în discuție numărul de camere al unui profil. Acesta este în principiu folosit pentru izolarea termică și fonică la nivel de profil. Dacă numărul de camere este între 4 și 6 atunci avem o izolare termică și fonică suficientă pentru o casă din regiunea temperată.

 

Pentru a primi o izolare fonică mai bună atunci trebuie să punem în discuție și tipul de geam iar acest lucru este tratat în altă secțiune.

 

Datorită unui preț modic vom obține un raport cost/beneficiu optim pentru acest tip de fereastră.

Acest tip de fereastră este destul de căutată pe piață, iar datorită cererii ridicate o vom găsi în diverse modele, putând opta pentru cea care ni se potrivește în viziunea casei din vis.

Există și anumite dezavantaje dacă alegem acest tip de profil. În primul rând trebuie să fim foarte atenți cu privire la calitatea materialelor și a procesului de fabricație utilizat în producția profilului deoarece unele mărci nu oferă calitatea dorită de noi.

 

Următorul dezavantaj este reprezentat de aptul că în timp acest tip de fereastră se poate decolora. Putem alege ferestre cu camere mai multe sau mai puține în funcție de bugetul pe care îl avem la dispoziție.

Ferestre triplex

Ferestre triplex

Părerea experților eDezvoltator

Ferestre triplex
Ferestre triplex

Ferestrele sunt foarte importante pentru o casă. Prin ele intră lumina naturală, se realizează izolare termică și fonică și ne protejează de intemperii.

În general atunci când alegem ferestrele de uităm la profil nu și la tipul de geam montat. Geamul este la fel de important deoarece fiecare tip de geam are proprietatea lui pentru care există avantaje și dezavantaje atât iarna cât și vara.

În țara noastră există un trend de a pune pe profil geam triplex și înlocuirea termopanului clasic.

Există o serie de avantaje pentru folosirea unor astfel de ferestre. Dacă dorim o izolare termică mai eficientă atunci trebuie să ne orientăm spre geamul triplex.

Există însă un mare dar în acest caz: pe lângă folosirea geamului triplex trebuie să folosim geamuri de o grosime mult mai mare.

Avantajul principal și care este cel mai vizibil se manifestă în cazul izolării fonice: astfel se va observa o creștere semnificativă a ei  în cazul folosirii unor geamuri triplex de calitate.

Combinat cu profiluri cu mai multe camere aceste geamuri mai oferă 2 avantaje: rezistența la intemperii și condensarea scăzută. Nu vom avea griji nici pe aceste planuri.

Toate aceste avantaje vin cu un cost destul de ridicat, prețul piperat făcând mulți clienți să se gândească de 2 ori înainte de a lua o decizie în acest sens.

Totodată prețul piperat este dar și de necesitatea folosirii unor profiluri premium pentru a se asigura rezultatele dorite. Atunci când dorim să realizăm aceste modificări trebuie să fim foarte atenți la calitatea sticlei și la factorul de transfer termic pentru a nu plăti în plus pentru o calitate îndoielnică.

Puteți oricând opta pentru varianta clasică a geamului termopan.

Avantaje:

 • Conductivitate termică mai scăzută;
 • Izolație fonică mai bună;
 • Condensare scăzută;
 • Rezistența mai mare la vânt fără apariție infiltrațiilor.

Dezavantaje:

 • Preț piperat;
 • În general necesită profil premium cu multe camere;
 • Trebuie să fim atenți la tipul de sticlă – uneori costul nu este justificat.

Izolație pereți exteriori de peste 15cm

Izolație pereți exteriori de peste 15cm

Părerea experților eDezvoltator

Izolație pereți exteriori de peste 15cm

Izolarea termică a locuinței este foarte importantă dacă dorești să ai confort termic. Prin izolarea termică vei realiza o economie semnificativă și la nivelul facturilor de încălzire, indiferent de modalitatea de realizare (gaz, lemn sau electric).

Atunci când vine vorba de izolarea termică trebuie să ținem cont de mai multe variabile. Prima ține de materialul din care este realizată izolația. Putem izola cu polistiren expandat, polistiren extrudat și cu diferite tipuri de vată minerală. Trebuie să aveți grijă deoarece fiecare material ale proprietăți și prețuri diferite.

Dacă vorbim de grosime, în general se aplică sintaxa cu cât mai gros cu atât mai bine. Grosimea influențează în mod substantiv modalitatea de izolare a casei. Pe lângă o izolare termică mai bună vom avea parte de un timp mai îndelungat în care izolarea termică va fi eficientă deoarece degradarea materialului din care este făcută va dura mai mult timp. Un alt avantaj, chiar dacă este minor, va fi rezistența sporită la loviri sau alte intemperii cu care ar putea să se confrunte.

Toate aceste avantaje vin la pachet cu un preț foarte mare pe care trebuie să îl plătiți. Totodată, atunci când se realizează montarea trebuie să ținem cont să lăsăm peretele să respire pentru a nu apărea mucegaiul.

Dacă aveți puterea financiară să realizați acest tip de izolație este indicat să o faceți.

Avantaje:

 • Izolație termică excelent;
 • Rezistă la lovituri și intemperii atmosferice;
 • Timp de viață îndelungat;
 • Facturi mai mici la energie.

Dezavantaje:

 • Cost piperat;
 • Posibilitatea de apariție a mucegaiului.

Izolație pereți exteriori de sub 10cm

Izolație pereți exteriori de sub 10cm

Părerea experților eDezvoltator

Izolație pereți exteriori de sub 10cm
Izolație pereți exteriori de sub 10cm

Fiecare dintre noi a văzut ca în perioada de iarna crește valoarea facturilor la gaz sau căldură. Pentru a preveni această situație, dar și pentru a îmbunătăți confortul nostru termic este bine să izolăm casa în care locuim.

Izolarea casei se poate face folosind mai multe tipuri de materiale. Pentru o mai bună izolare trebuie să ne gândim și din ce material construim locuința. De exemplu BCA-ul este un mai bun izolator decât lemnul. Urmează să vedem materialul propriu-zis pentru izolare.

Se poate utiliza, în funcție de bugetul avut,  polistirenul expandat, polistirenul extrudat sau vata minerală. Este de preferat să utilizați vata minerală deoarece izolează mai bine și are și proprietăți anti-incendiu dar acest lucru vă va costa destul de mult.

Urmează partea cea mai importantă, și anume grosimea. Toată lumea se întreagă dacă grosimea contează, iar răspunsul pe scurt pentru această situație este da. Grosimea minimă pentru  că izolarea unei case să aibă efect ar fi de minim 7-8 cm.

Dacă auziți de izolații de 3-5 cm acestea nu vor asigura limitarea de pierdere de căldură iar banii investiți nu vor avea rezultatul dorit. Acesta este si unul din avantaje, costul redus. Un alt avantaj este faptul că peretele va putea respira și nu va apărea mucegaiul.

Dezavantajele sunt majore. O astfel de izolație nu va putea realiza obiectivul principal și anume izolarea termică a casei. De asemenea va trebui să o refaci în scurt timp deoarece se va deteriora mult mai rapid, iar dacă prezintă lovituri aceasta pur și simplu nu va rezista la o astfel de acțiuni.

Orice economie realizată cu o astfel de izolație nu va avea efectul dorit.

Vă sfătuim să realizați o izolare termică de cel puțin 15 cm grosime.

Avantaje:

 • Costuri mici;
 • Peretele respiră – nu se formează mucegai.

Dezavantaje:

 • Nu se realizează o izolare eficientă din punct de vedere termic;
 • Timp de viață al izolației mai mic;
 • Nu rezistă la lovituri.

Părere populară:

 • Cei care au ales acest tip de izolație interioară sunt mulțumiți pentru că excelează din punct de vedere termic și fonic.

Alternative:

 • Izolație interioară de peste 10 cm.

Izolație pereți exteriori între 10cm și 15cm

Izolație pereți exteriori între 10cm și 15cm

Părerea experților eDezvoltator

Izolație pereți exteriori între 10cm și 15cm
Izolație pereți exteriori între 10cm și 15cm

Izolarea termică a caselor reprezintă unul din cele mai importante subiecte ce ar trebui să fie abordate atunci când construim o casă. Prin pereți se pierde mare parte din căldura casei iar dacă nu avem o izolație corespunzătoare vom suferi ori de disconfort termic ori de plata unor facturi foarte mari la încălzire.

Atunci când vorbim de izolarea casei există mai multe tipuri de izolație:polistiren expandat – care este principalul actor atunci când vine vorba de pereți, polistiren extrudat atunci când vine vorba de fundație sau vata minerală atunci când vă permit finanțele.

Există o anumită grosime în ceea ce privește această izolație. Deși pe internet circulă foarte multe variante noi considerăm că varianta optimă de grosime pentru o izolare termică eficientă fără să avem costuri foarte mari este între 10 cm și 15 cm.

Atenție, atunci când ne hotărâm asupra acestui fapt trebuie să ținem cont și de grosimea peretelui și de materialul din care este făcut acesta deoarece BCA-ul izolează mai bine decât cărămida sau lemnul (la aceeași grosime a peretelui).

Dacă alegem acest interval de grosime trebuie să ne așteptăm la o izolare clasică, la o rezistență medie a loviturilor, iar raportul cost/avantaj este bun. Trebuie să fim atenți la tipul de perete și la montaj deoarece poate să apară mucegaiul.

Acest tip de izolație este indicat pentru casele și apartamentele din zona noastră geografică. Noi am alege varianta de 15 cm deoarece procentul cu care se mărește performanța termică crește mult mai rapid decât costul aferent (cu cât mai gros cu atât raportul cost/beneficiu mai bun).

Avantaje:

 • Soluția optimă pentru izolarea pereților exteriori;
 • Raport cost-avantaj bun.

Dezavantaje:

 • Preț mai piperat;
 • Rezistența la lovituri – medie;
 • Trebuie să se acorde atenție la tipul de perete pe care este folosit (pericol de mucegai).

Părere populară:

 • Cei care au ales să folosească o astfel de izolare a pereților interiori sunt extrem de mulțumiți cu alegerea făcută.

Alternative:

 • Izolație interioară de peste 10 cm;
 • Izolație interioară sub 10 cm.

Profil ferestre marca Exalco

Profil ferestre marca Exalco

Părerea experților eDezvoltator

Profil ferestre marca Exalco
Profil ferestre marca Exalco

Marca Exalco este cunoscută în peste 20 de țări din întreaga lume. Oferă produse diverse din aluminiu de genul sistemelor batante, uși de acces, sisteme glisante, perete cortină, sisteme de umbrire dar și aplicații industriale. Este o companie grecească care are reprezentanță și în România.

În momentul în care construim o casă nu ne punem întrebarea ce ferestre o să alegem. Dar imediat când trecem la faza de finisaje ne dăm seama că ferestrele sunt foarte importante.

Printre caracteristicile la care trebuie să ne uităm atunci când alegem o fereastră se numără izolarea termică a profilului.

Acest lucru este foarte important deoarece împreună cu geamul utilizat dar și cu celelalte tipuri de izolații aplicate casei vor reduce semnificativ factura la energia termică sau la gaze. Aluminiul nu este unul din cele mai bune materiale izolatoare termic.

De aceea la acest nivel, profilurile marca Exalco nu excelează, încadrându-se în varianta medie din domeniu. În schimb la nivelul de durabilitate și ușurința în întreținere aluminiu are o reputație foarte bună. Dacă nu vă doriți bătăi de cap cu schimbarea elementelor puteți apela la ferestrele din aluminiu.

Aluminiul și implicit ferestrele marca Exalco mai au un avantaj foarte mare: pot fi curbate astfel încât să se preteze oricărui tip de design dorit. Celelalte caracteristici ale acestor profile sunt la nivel mediu, cu un ușor avantaj la nivelul de izolare fonică.

Puteți alege și alte mărci dacă doriți profiluri de aluminiu sau poate doriți să schimbați materialul și să treceți la PVC. Decizia vă aparține.

Avantaje:

 • Pot fi curbate;
 • Durabilitate în timp.
 • Ușor de întreținut.

Dezavantaje:

 • Izolare fonică și termică medie.

Părere populară:

 • Firma Exalco este cunoscută în peste 20 de țări și și-a câștigat renumele datorită faptului că realizează produse durabile.

Alternative:

 • Marca Gealan;
 • Marca Alumil.

Profil ferestre marca Aluprof

Profil ferestre marca Aluprof

Părerea experților eDezvoltator

Profil ferestre marca Aluprof
Profil ferestre marca Aluprof

Profilurile de ferestre marca Aluprof sunt fabricate în Polonia de o companie ce are  o experiență de peste 60 de ani în acest domeniu. Această companie este prezentă în peste 60 de țări din întreaga lume.

Atunci când alegem o fereastră trebuie să ne uităm la calitatea materialelor din care este făcută, la coeficientul de transfer termic, la izolarea fonică, la rezistență la intemperii și impermeabilitate. Trebuie să luăm în calcul și designul avut în vedere dar asta ține de gustul fiecăruia dintre noi.

Ferestrele Aluprof sunt realizare din aluminiu, material recunoscut pentru rezistența lui în timp cât și pentru întreținerea ușoară. Acestea ar reprezenta și unele din avantajele avut de acest tip de fereastră.

Urmează să fie analizate rezistența termică, la care aluminiu nu excelează. Însă, aici, Aluprof a venit cu o inovație numit aerogel care face ca transferul termic să fie foarte mic și coeficientul termic să fie chiar mai mic decât la foarte multe profiluri din PVC (material recunoscut pentru transferul termic redus).

Un alt avantaj este reprezentat de clasa 5 la rezistența la vânt avute de profilul MB-86 aero de la Aluplast dar și de faptul că există un sistem de drenaj prin care se previne apariția condensului sau a infiltrațiilor.

Unele produse prezintă și tratament ignifug pentru a rezista la incendii de mare anvergură.

Prețul este unul piperat în special în ceea ce privește elementele din gama de top. De aceea trebuie să vă pregătiți pentru creșterea costurilor în ceea ce privește construcția casei.

Considerăm că avantajele prezentate arată că acest sistem de ferestre este o soluție de luat în considerare atunci când renovați o casă. Trebuie să fiți atenți la modelul ales.

Avantaje:

 • Rezistență în timp;
 • Bună izolare fonică și termică.

Dezavantaje:

 • Preț scump.

Părere populară:

 • Marca Aluprof esre recunoscută datorită materialelor calitative pe care le folosesc pentru a realiza profilurile.

Alternative:

 • Marca Gealan;
 • Marca Alumil.

Profil ferestre marca Reynaers

Profil ferestre marca Reynaers

Părerea experților eDezvoltator

Profil ferestre marca Reynaers
Profil ferestre marca Reynaers

Construirea unei case sau evaluarea unui apartament necesită cunoștințe pe o gamă variată de produse. Un exemplu concludent este cel al ferestrelor unde trebuie o documentare serioasă cu privire la izolarea termică, fonică, la capacitatea antiefracție sau etanșeitate.

Pe lângă acestea se adaugă și materialele din care sunt făcute ferestrele, geamurile și grosimea lor, nepunând la socoteală elementele ce țin de design (culoare, textură, formă).

Compania Raynaers este una de renume la nivel mondial, având relații comerciale în peste 60 de țări. Operează din Duffel, Belgia.

Profilurile de ferestre realizate de această companie sunt din aluminiu, un materiale rezistent care nu necesită o îngrijire specială. Datorită faptului că această companie pune accent pe calitatea produselor, ea oferă o garanție de 10 ani pentru profilurile de ferestre fabricate.

Un avantaj major al aluminiului îl reprezintă faptul că acesta poate fi curbat, astfel se oferă posibilitatea realizării unor forme diverse, special create pentru casă în care vei locui.

Alt avantaj este dat de grosimea sticlei ce poate fi montată. Pe profilurile marca Raynaers se poate monta sticlă până la o grosime de 72 mm pe cercevea.

Un dezavantaj major este dat de izolarea termică. Este cunoscut faptul că aluminiul nu este cel mai bun izolator termic. De aceea, dacă vom face o comparație cu PVC-ul la nivel de izolare termică pe profiluri asemănătoare, PVC-ul va ieși victorios.

Un alt aspect la care trebuie să avem grijă este prețul. În general aluminiu este mai scump ca și material, de aceea prețul profilurilor va fi mai mare.

Putem alege și alte mărci de ferestre, chiar și alte materiale din care sunt fabricate. De exemplu putem alege lemnul sau PVC-ul.

Avantaje:

 • Materiale de calitate;
 • Bună izolare fonică și termică.

Dezavantaje:

 • Prețuri scumpe

Părere populară:

 • Cei care au ales marca Raynaers sunt mulțumiți cu alegerea făcută.

Alternative:

 • Marca Gealan;
 • Marca Alumil.

Profil ferestre marca Alumil

Profil ferestre marca Alumil

Părerea experților eDezvoltator

Profil ferestre marca Alumil
Profil ferestre marca Alumil

Ferestrele și ușile sunt foarte importante atunci când dorim să economisim la facturile de energie ale casei. Trebuie să ne documentăm serios pentru a alege cele mai bune ferestre posibile deoarece gama de produse în această categorie este foarte diversificată.

De exemplu, există ferestre din lemn, PVC sau aluminiu cu un număr divers de camere pe care se pot monta anumite tipuri de geamuri.

Alumil este o firmă grecească înființată în 1988. Principala activitate este realizarea de profile din aluminiu de la ferestre și uși până la luminatoare și balustrade.

Dacă doriți un confort fonic ridicat este indicat utilizarea unor astfel de sisteme. Acestea pot bloca sunete de până la 47 de decibeli pentru a vă asigura confortul dorit. Totodată aceste profiluri de ferestre oferă o etanșeitate sporită și o rezistență foarte mare la intemperii.

Dezavantajele se văd atunci când vine vorba de izolarea termică.

Spre deosebire de ferestrele de PVC, ferestrele de aluminiu nu sunt un bun izolator termic decât la gama de top. Pe ele se pot monta geamuri mai groase sau cu o izolare termică foarte bună dar pentru a avea acest lucru la nivelul profilului trebuie să ne uităm la gama de top.

Aici intervine cel de-al doilea dezavantaj, prețul. În general profilurile de aluminiu sunt mult mai scumpe față de cele de PVC. Iar dacă de uităm la gama de top acest lucru este vizibil, rezultând un raport cost beneficiu destul de mic.

Există foarte multe variante de tipuri de profiluri iar Alumil nu se bazează doar pe profilurile de geamuri. Dumneavoastră trebuie să alegeți cea mai bună variantă pentru casa în care locuiți.

Avantaje:

 • Izolare termică și fonică excelentă;
 • Materiale de calitate;
 • Prețuri accesibile.

Dezavantaje:

 • Nu există dezavantaje vizibile.

Părere populară:

 • Cei care au ales marca Alumil sunt mulțumiți cu alegerea făcută.

Alternative:

 • Marca Gealan;
 • Marca Reynaers.

Ușă principală cu vizor

Ușă principală cu vizor

Părerea experților eDezvoltator

Ușă principală cu vizor
Ușă principală cu vizor

Atunci când alegem ușile la casă trebuie să ținem cont de foarte multe criterii. De exemplu, trebuie să ținem cont de materialul din care este făcut ușa, de elementele de siguranță, de design dar și de prezența vizorului.

Vizorul este locul prin care un om poate vedea ce sau cine se află în spatele ușii fără a se expune pericolului deschiderii în fața unui necunoscut. Este folosit îndeosebi la ușile exterioare, la nivel de blocuri. Se găsește destul de rar la casă sau în zonele rurale.

Pentru a avea o soluție completă de securitate trebuie să alegeți o ușă rezistentă, cu senzori de închidere și sistem de închidere tip seif, geamurile să fie cel puțin securizate dacă nu antiglonț. Ușa trebuie să prezinte un anumit tip de blindaj, să prezinte acces pe bază de amprentă.

O altă metodă de a securiza intrarea este montarea în locul vizorului a unei camere video care să trimită imagini la un monitor în interior dar și la o firmă de securitate.

În România nu se practică montarea de astfel de uși decât la cei ce doresc un nivel extrem de securitate. Ultima modă la uși este montarea în locul vizorului a unui zăvor cu lanț pentru a împiedica deschiderea completă a ușii. Însă considerăm că este mai util o ușa principală cu vizor chiar dacă uneori sunt inestetice și costă mai mult față de ușile clasice.

Avantaje:

 • Permite locatarilor să vadă cine este la ușă fără a deschide ușa.

Dezavantaje:

 • Ușile cu vizor sunt puțin mai scumpe și mai inestetice.

Părere populară:

 • În cultura română, vizorul este o parte integrantă a ușii, acestea fiind deseori prezente în ușile apartamentelor comuniste, foarte puțin și în zona rurală. În ultima vreme, el a devenit opțional, fiind înlocuit de sistemele de împiedicare a deschiderii – zăvor cu lanț .

Alternative:

 • Ușa cu piedică de siguranță/zăvor cu lanț.

Ușă principală securizată în 4 puncte

Ușă principală securizată în 4 puncte

Părerea experților eDezvoltator

Ușă principală securizată în 4 puncte
Ușă principală securizată în 4 puncte

Există o multitudine de companii care realizează încuietori cu mai multe puncte. Avem nevoie de anumite informații pentru a înlocui ușa sau încuietoarea existentă.

În primul rând, există încuietori realizate de Fuhr, Ferco, Hoppe, G-U, Winkhaus, Roto, Schlegel, Adevăr, W&F și o mulțime de alte companii. Trebuie să știți Brandul pentru a începe. Fiecare brand are caracteristici și stiluri care ar putea fi unice pentru ei.

În al doilea rând, poziția și tipurile punctelor de blocare vor varia și există multe combinații. Trebuie să vă identificați mai multe informații cheie. Începând cu lățimea plăcii de față, tipurile și poziția dispozitivelor de blocare.

În al treilea rând, există posibilitatea ca marca dvs. preferată să nu fie disponibilă. Branduri precum Fuhr și Ferco nu sunt livrate în Statele Unite, în schimb în Europa nu există probleme. Fuhr este o companie germană care a livrat mii de încuietori către numeroase companii diferite ca Caradco, Weathershield, Kolbe & Kolbe, Windsor și altele.

Ferco este o companie franceză care a expediat mii de încuietori către The Atrium Door Company. Vestea proastă este că acestea nu se mai fac. Vestea bună este că există opțiuni de înlocuire.

Rețineți că este posibil ca multe încuietori să nu fie disponibile la un moment dat și că va trebui ca noua încuietoare sau ușă să se potrivească pentru ca aceasta să funcționeze, iar acest lucru poate necesita ajutorul unui meșter priceput sau al unui lăcătuș.

Avantaje:

 • Oferă cea mai bună protecție anti-efracție, nu poate fi spartă cu levierul;
 • Pentru unii asiguratori, este o condiție de baza în cazul asigurărilor de bunuri.

Dezavantaje:

 • Nu poate fi spartă, în cazul în care s-a stricat mecanismul de deschidere, trebuie spart tot peretele pentru a o scoate;
 • Ușile cu un astfel de sistem de închidere sunt considerabil mai scumpe.

Părere populară:

 • Ușile cu sistem suplimentar de prindere au devenit din ce în ce mai folosite datorită siguranței sporite pe care o oferă în cazul efracției dar șii deoarece unii asiguratori solicită în mod explicit o astfel de închidere pentru polițele de asigurare a obiectelor din locuință.

Alternative:

 • Sisteme clasice de închidere – în 2 puncte, într-o singura parte a ușii.

Ușă principală metalică

Ușă principală metalică

Părerea experților eDezvoltator

Ușă principală metalică
Ușă principală metalică

Ușile metalice sunt foarte renumite pentru durabilitatea lor, fiind folosite foarte des pentru ușile de la intrare. Oțelul, ca material de sine stătător, nu este un izolator foarte bun termic și fonic, dar atunci când un client își dorește acest tip de ușă, aceasta va fi izolată la montare.

Atunci când sunt vopsite cum trebuie, ușile de metal, cu textura lor netedă, pot avea un aspect plăcut. Pentru a fi mai personalizate, ele pot avea diferite panouri ieșite în relief sau îngroșate. Se pot adăuga diferite elemente precum luminile laterale sau traverse ori sticlă decorativă, în funcție de pretențiile clientului.

Pentru a combate ruginirea, asigurați-vă că ușa este grunduită și vopsită cu o vopsea de calitate superioară direct de la producător.

Ușile metalice pot suporta condițiile grele, și nu au nevoie de mentenanță anuală, spre deosebire de cele din lemn, ce pot putrezi sau pot ceda în climate extreme.

Ușile din metal sunt din ce în ce mai elegante, găsindu-se într-o gamă largă de culori, stiluri și elemente de personalizare, datorită proceselor din ce în ce mai bune de manufactură.

Înainte de a decide achiziționare unei astfel de uși, cere părerea constructorului sau arhitectului ce are ca sarcină construirea sau renovarea locuinței dumneavoastră pentru a te sfătui asupra opțiunilor ce se potrivesc cazului tău.

Avantaje:

 • Este mult mai sigură;
 • Are un aspect luxos;
 • Permite instalarea unor sisteme suplimentare de siguranță – închiderea în mai multe puncte.

Dezavantaje:

 • Este mult mai scumpă decât cele din pvc;
 • Necesită un toc special, ranforsat, prins în structura clădirii.

Părere populară:

Ușile metalice sunt înlocuitorul oficial al tradiționalelor uși de lemn folosite în perioada comunistă. Acestea au devenit un standard în România, oferind un grad foarte ridicat de siguranță – sunt greu de spart.

Alternative:

 • Uși din lemn masiv;
 • Uși din PVC.

Uși de interior Porta Doors

Uși de interior Porta Doors

Părerea experților eDezvoltator

Uși de interior Porta Doors
Uși de interior Porta Doors

Alegerea unei uși de interior poate fi o adevărată problemă atunci când nu avem la dispoziție toate informațiile.

Societatea Porta KMI Polonia  a fost înființată în 1992 iar în momentul actual are în componență 6 fabrici (o fabrică la Arad) care execută aproximativ 65000 de uși lunar.

Firma Porta Brand B&M are o gamă variată de uși, atât interioare cât și exterioare, având aprox 40000 de modele de uși și tocuri. Aceste uși sunt moderne și aduc un aer nou în casa ta.

Extinderea și prestigiul acestei firme se datorează calității produselor avute cât și serviciilor excelente realizate de către angajați specializați. Aceștia asigură consiliere pentru alegerea modelului potrivit de ușă pentru casa ta dar și sfaturi cu privire la modalitatea de montare a ușilor.

Ușile interioare Porta Doors se clasifică în uși interioare cu finisaje sintetice și uși din furnir natural (lemn). Sunt făcute din material ecologic de cea mai bună calitate, încercând să nu ofere produsele la un preț foarte ridicat.

Există foarte multe modele din care puteți să alegeți, fiecare având specificații tehnice bine descrise. Trebuie doar să găsești modelul care se pliază pe nevoile tale și care se încadrează în designul casei.

Avantaje:

 • Materie primă ecologică;
 • Design modern și funcțional;
 • Gama de produse variată.

Dezavantaje:

 • Nu prezintă dezavantaje vizibile.

Părere populară:

 • Toți cei care au ales Porta Doors sunt extrem de mulțumiți de alegerea făcută.

Alternative:

 • Uși din MDF;
 • Uși PINUM.

Uși de interior PINUM

Uși de interior PINUM

Părerea experților eDezvoltator

Uși de interior PINUM
Uși de interior PINUM

Este foarte important atunci când alegem ușile de interior să ne gândim la imaginea de ansamblu a casei și de designul avut în vedere.

Ușile Pinum sunt fabricate de Nuzco Porte, o firmă ce deține fabrici în România și Italia. Această firmă a intrat pe piața din România în 1981 când începe colaborarea cu fabrica de mobilă din Pipera. În 2002 a preluat integral fabrica de mobilă din Pipera.

Astăzi, Nuzco are cea mai mare capacitate de producție de uși din România. Pe lângă uși, societatea mai produce ferestre și parchet.

Ușile Pinum vin în foarte multe tipuri de modele și culori, astfel nu vei avea probleme să alegi o ușă care să se integreze în designul interior gândit de tine.

Ușa este un element de siguranță, chiar dacă ea este pusă la interior. Un exemplu concludent de tipuri de uși care prezintă elemente de siguranța este dat de ușile blindate. Totodată trebuie să ne gândim că factorul de siguranța se referă și la modalitatea prin care o ușa îngreunează extinderea unui incendiu de exemplu. Toate acest tipuri de uși se găsesc în portofoliu de uși Pinum.

Ușile Pinum e remarcă prin calitatea avută datorită materialelor folosite cât și prin profesionalismul oamenilor ce le fabrică.

Trebuie doar să alegeți modelul dorit de la distribuitorii avuți de această companie.

Avantaje:

 • Materiale calitative;
 • Varietate de modele;
 • Prețuri accesibile.

Dezavantaje:

 • Nu există dezavantaje vizibile.

Părere populară:

 • De-a lungul timpului, PINUM s-a evidențiat pe piața românească datorită materialelor folosite.

Alternative:

 • Uși din MDF;
 • Uși din lemn masiv.

Uși de interior din MDF

Uși de interior din MDF

Părerea experților eDezvoltator

Uși de interior din MDF
Uși de interior din MDF

Lemnul MDF este utilizat foarte des ca material de bază a ușilor sau dulapurilor. Există un număr mare de motive pentru care acest material trebuie utilizat. Această denumire este o prescurtare pentru Fibre de Mică Densitate (MDF) fiind un tip de lemn ce este prelucrat.

 1. Lemnul MDF nu se sparge și nu se răsucește, datorită faptului că, el se extinde sau contractează în funcție de variațiile de temperatură și umiditate.
 2. Lemnul MDF nu creează granulație dură vizibilă. Acest lucru este posibil deoarece lemnul MDF este realizat din particule extrem de fine. Așadar finisajul este unul fin și curat, fiind perfect pentru a fi vopsit.
 3. Ușile din MDF pot fi ușor de personalizat. Acest tip de lemn poate fi tăiat și forat în diferite feluri, fără a se deteriora, mulțumită structurii sale. Ușile din MDF se găsesc într-o varietate de modele, culori și stiluri.
 4. Există panouri cu rezistență ridicată la umiditate. Puteți opta pentru uși MDF cu rezistență sporită la apă, perfecte pentru baie.
 5. Lemnul MDF este disponibil în dimensiuni mari. În situația în care există un proiect unde aveți nevoie de bucăți mari de lemn, MDF-ul este alegerea perfectă.
 6. Lemnul MDF este ieftin. În ciuda acestui fapt, lemnul este foarte rezistent, puternic, iar cu o întreținere corectă, durează mult în timp.

  Avantaje:

  • Ieftine;
  • Ușor de înlocuit;
  • Ușor de vopsit/recolorat.

  Dezavantaje:

  • Nu izolează fonic;
  • Se pot rupe ușor;
  • Se umflă de la umezeală excesivă – în timp.

  Părere populară:

  • Fiind cea mai accesibilă soluție, acest tip de uși este foarte des folosit în construcțiile din România, fiind prezent aproape în fiecare casă. Nu în toate cazurile putem vorbi de uși de mdf ieftine, prețul fiind puternic influențat de finisaje, inserțiile de geam și de mecanisme.

  Alternative:

  • Ușile din lemn masiv.

Gresie ultra-luxury

Gresie ultra-luxury

Părerea experților eDezvoltator

Gresie ultra-luxury
Gresie ultra-luxury

Sunt multe modalități prin care poți să aduci finisajele la un nivel care să impresioneze și cel mai mare critic. Printre ele se numără și folosirea gresiei ultra-luxury în casă. Plăcile de acest tip oferă autenticitate, rafinament și eleganță casei tale. Astfel locul în care trăiești va avea o personalitate aparte.

Un avantaj major atunci când folosim acest tip de gresie este faptul că este realizată din marmură sau granit. Este recomandată folosirea gresiei pe bază de granit deoarece acest material este mai rezistent la presiune și nu se degradează atât de rapid în timp. Totodată acest material nu se murdărește atât de rapid deoarece nu este atât de poros.

Gresia luxury se pretează în hoteluri de lux, case sofisticate sau spații comerciale de lux.

Din cauza calității superioare și a faptului că este făcută din marmură sau granit prețul avut de o astfel de gresie este foarte ridicat. Majoritatea persoanelor nu doresc să folosească acest tip de gresie și din cauza faptului că nu se pretează pe stilul lor de amenajare al casei.

Acest material este folosit în România în special în cazul exterioarelor dar și în bucătării unde se folosesc pardoselile din marmură sau granit.

Dacă nu dorești să folosești o astfel de gresie poți alege din modele de gresie clasică: porțelanată sau mată.

Avantaje:

 • Este mult mai calitativă decât cea standard atât datorită aspectului, cât și a rezistenței – fiind făcută din marmură sau granit.

Dezavantaje:

 • Este deosebit de scumpă și, în caz că trebuie înlocuită o bucată, se găsește foarte greu – în majoritatea cazurilor fiind adusă special, la comandă.

Părere populară:

 • Acest material a fost adoptat din ce în ce mai mult în România, în special în cazul exterioarelor – unde se folosesc soluții din travertin. În interior este prezentă în special în bucătărie, unde se instalează pardoseli din marmură sau la trepte.

Alternative:

 • Gresia standard.

Gresie mată

Gresie mată

Părerea experților eDezvoltator

Gresie mată
Gresie mată

Detaliile fac diferența într-o casă anostă și o casă în care dorești să revii în fiecare seară. Gresia este folosită în special pe suprafețele orizontale datorită faptului că este mai rezistentă și suportă mai ușor greutatea comparativ cu faianța.

Există diferite tipuri de gresie: gresie porțelanată, gresie mată și gresie ultra-luxury.

Gresia mată are 2 avantaje majore. Primul se referă la faptul că alunecă. Astfel poții sta liniștit: copiii tăi nu vor transforma casa într-un mare patinoar.

Știm cu toții că o casă mare necesită foarte mult timp pentru fi întreținută.. Acest tip de gresie vă ajută la acest aspect datorită faptului că poate fi întreținută ușor. Totodată nu trebuie să îți faci griji în privința zgârieturilor pe această gresie.

Majoritatea persoanelor doresc o baie sau o bucătărie foarte ușor de curățat. Din păcate aici găsim primul dezavantaj în ceea ce privește gresia mată: se curăță foarte greu în special dacă este și texturată.

Chiar dacă este considerată o gresie modernă, anumitor persoane s-ar putea să nu le placă modul în care aceasta se încadrează în imaginea generală a casei. De exemplu, dacă îți dorești o casă care să strălucească atunci acest tip de gresie nu este pentru tine.

În principiu acest tip de gresie a câștigat popularitate și printre români datorită avantajele prezentate, însă nu a ajuns la popularitatea gresiei porțelanate care este încă o soluție viabilă pentru mulți români.

Avantaje:

 • Nu alunecă;
 • Este mai ușor de întreținut/nu se zgârie așa ușor;
 • Modernă.

Dezavantaje:

 • Este mai inestetica decât cea lucioasă;
 • În cazul celei texturate, este mai greu de curățat.

Părere populară:

 • Gresia mată este din ce în ce mai prezentă în casele românilor datorită aspectului modern și faptului că nu alunecă atât de mult precum cea lucioasă.

Alternative:

 • Gresia lucioasă.

Gresie porțelanată

Gresie porțelanată

Părerea experților eDezvoltator

Gresie porțelanată
Gresie porțelanată

Atunci când dorim să achiziționăm un tip de gresie, în general ne uităm după culori, textură și luciu, nu după modalitatea de fabricare. Este important să vedem cum sunt realizate tipurile de gresie și care sunt avantajele și dezavantajele fiecărui tip înainte de a lua o decizie în acest sens.

Primul lucru pe care trebuie să îl știi este locul unde dorești să pui gresia. De exemplu, gresia porțelanată se folosește în special în exterior, pe holurile de intrare și în baie. Acest lucru se datorează faptului că acest tip de gresie are ca și avantaje rezistența foarte mare la schimbările de temperatură și este foarte puțin afectată de apă.

Știm foarte bine că trebuie să facem curățenie în casă iar acest tip de gresie de ajută deoarece are o rezistență foarte mare în fața substanțelor chimice. Aici putem vorbi însă și de un dezavantaj major – este foarte dificilă la curățare.

În casă se mai pot întâmpla accidente uneori, iar gresia poat avea de suferit (scăpăm lucruri grele pe ea și se sparge). Acest tip de gresie are o rezistență sporită în fața șocurilor mecanice, astfel puteți fi protejat de surprize nedorite.

Atunci când montați acest tip de gresie trebuie să ai în vedere modalitatea în care se realizează montajul și adezivul folosit (este necesar un adeziv special).

Există și alte variante pentru a vă finisa baia și bucătăria: gresia mată, marmura sau granitul.

Avantaje:

 • Are o rezistență sporită în fața șocurilor mecanice;
 • Rezistență foarte bună în fața substanțelor chimice;
 • Rezistența mare la temperatură.

Dezavantaje:

 • Montare mai dificilă – necesită adeziv special;
 • Dificultate la curățarea plăcilor.

Părere populară:

 • Un material de placare folosit din ce în ce mai des datorită avantajelor evidente.

Alternative:

 • Gresie mată;
 • Marmură;
 • Granit.

Faianță ultra-luxury

Faianță ultra-luxury

Părerea experților eDezvoltator

Faianță ultra-luxury
Faianță ultra-luxury

În general, atunci când construim o casă dorim să punem cele mai bune materiale pentru a da un confort sporit mediului în care trăim. Pe lângă variantele clasice de faianță: faianța mată, faianță porțelanată avem și varianta pe care o dorim cu toții – faianța ultra-luxury.

Aceasta este găsită în special la casele cu finisaje de lux, cu un design personalizat, unde totul este făcut la comandă. Are un aspect plăcut, este observată imediat atunci când se intră în casă și impresionează vizitatorii.

Spre deosebire de variantele clasice poate veni și în modele și forme diferite pentru a se încadra în designul dorit. De exemplu puteți comanda plăci mari.

Un alt avantaj avut este faptul că anumite modele de faianță ultra-luxury pot fi realizate din materiale foarte rezistente cum ar fi marmură și granitul. Acest fapt aduce și un plus de calitate față de materialele tradiționale.

Dezavantajul evident avut de acest tip de faianță este faptul că este foarte scump și implicit va duce la un preț foarte mare pentru casă sau apartament. O altă problemă semnalată este faptul că dacă se sparge o bucată, trebuie să dați comandă specială deoarece acest tip de faianță nu se găsește ușor.

Chiar dacă este dorită de mulți români, ea se găsește în puține case din cauza prețului piperat.

Există și alte variante de faianță. De exemplu puteți folosi faianța mată sau faianța porțelanată.

Avantaje:

 • Are un aspect foarte plăcut, fiind asociată cu locuințele scumpe, de lux;
 • Poate veni în modele și forme diferite de tipul standard – de exemplu în plăci foarte mari;
 • Uneori este confecționată din materiale foarte rezistente: marmură sau granit.

Dezavantaje:

 • Este mult mai scumpă și, automat, ridica prețul locuinței;
 • este foarte greu de înlocuit în cazul în care se sparge o bucată, de multe ori fiind adusă la comandă;
 • În unele cazuri, poate fi mai greu de întreținut.

Părere populară:

 • Faianța de lux este dorită de mulți români, ea fiind un simbol de statut/de calitate. Cu toate acestea, ea ajunge rar în casele construite la noi în țară, fiind un bun foarte scump.

Alternative:

 • Faianța standard, de duzină.

Faianță mată

Faianță mată

Părerea experților eDezvoltator

Faianță mată
Faianță mată

Există mai multe etape în construirea unei case. O etapă foarte importantă căreia trebuie să îi acordăm o atenție deosebită este cea a realizării finisajelor. Acestea sunt foarte importante deoarece formează elementele văzute de vizitatori atunci când intră la tine în casă. Degeaba avem o casă trainică dacă aceasta nu este finisată cum trebuie.

Există o diferență majoră atunci când alegem unde punem gresia și unde punem faianța în casă. Faianța se folosește exclusiv pe pereți deoarece nu prezintă rezistență la trafic sau la obiectele grele.

În România, după o perioadă îndelungată, își face apariția și faianța mată. Avantajul major al acestui tip de faianță este faptul că atunci când este murdară nu este atât de vizibil ca la cea lucioasă. Putem să îl trecem și la capitolul dezavantaj dacă dorim să avem o baie curată deoarece nu vom depista murdăria din baie. Dar un program de curățenie bine pus la punct va rezolva această problemă.

Atunci când punem acest tip de faianță în baie dăm un aspect modern casei noastre.

Ne putem gândi și la un dezavantaj major pentru acest tip de faianță. Dacă este faianță texturată aceasta se curăță destul de greu.

Putem concluziona că faianța mată este alternativa modernă la faianța lucioasă.

Avantaje:

 • Când este murdară, nu este la fel de vizibil ca la cea lucioasă;
 • Are un aspect modern.

Dezavantaje:

 • Dacă este texturată, se spală mai greu.

Părere populară:

 • Este alternativa modernă la faianța lucioasă, cea care a ajuns să fie asociată cu instituțiile de sănătate publică.

Alternative:

 • Faianță porțelanată.

Faianță porțelanată/lucioasă

Faianță porțelanată/lucioasă

Părerea experților eDezvoltator

Faianță porțelanată/lucioasă
Faianță porțelanată/lucioasă

Finisajele sunt foarte importante în casă. Acestea dau personalitate casei și trebuie să acorzi atenție specială dacă îți dorești o casă cu personalitate. Întâi trebuie să vedem care sunt deosebirile dintre gresie și faianță. Faianța se folosește exclusiv pe pereți verticali deoarece nu poate suporta greutăți mari și nu are rezistență foarte mare pentru trafic intens.

După ce am văzut că faianța se folosește pe pereți trebuie să alegem tipul de faianță pe care trebuie să îl folosim. Faianța porțelanată este una din cele mai folosite tipuri de faianțe folosite în țara noastră.

Are câteva avantaje greu de ignorat. Știm foarte bine cât de greu este să facem curățenie. Acest tip de faianță ne ajută prin faptul că este ușor de curățat datorită faptului că prezintă o suprafață lucioasă.

Un alt element ce trebuie luat în considerare ține de design. Este plăcut la vedere să ai o astfel de faianță în casă. Totodată datorită faptului că reflectă lumina aduce un spor de frumusețe.

Trebuie să fim foarte atenți cu acest tip de faianță. Necesită îngrijire special, în special în privința petelor ce se vor remarca pe suprafața lucioasă.

Acest tip de faianță a fost foarte des utilizat în perioada comunistă atunci când alte tipuri de faianță nu erau disponibile.

Puteți în schimb să folosiți astăzi faianța mată.

Avantaje:

 • Este mai ușor de curățat, având o suprafață lucioasă;
 • Are un aspect plăcut pentru că reflectă lumina.

Dezavantaje:

 • Petele pot fi mai ușor de distins, fapt pentru care necesită mai multă îngrijire;
 • Mai scumpă.

Părere populară:

 • Faianța lucioasă este cel mai des tip de faianță întâlnit în locuințele din România datorită popularității câștigate în perioada comunistă – când alte variante nu erau atât de disponibile.

Alternative:

 • Faianță mată.

Decorațiuni pereți și tavan

Decorațiuni pereți și tavan

Părerea experților eDezvoltator

Decorațiuni pereți și tavan
Decorațiuni pereți și tavan

Modalitatea cea mai ușoară  prin care putem personaliza locuința noastră este  dată de personalizarea pereților și tavanului prin diverse decorațiuni. Există foarte multe tipuri de decorațiuni interioare. Putem enumera în această categorie autocolante, stickere decorative, tablouri, rame foto, tavan fals, panouri decorative și multe altele.

Înainte de a alege tipul de decorațiune ales trebuie să îți planifici modul în care o să faci designul încăperii: ce stil o să alegi. Trebuie luat în calcul și modalitatea cum se îmbină decorațiunile cu ușile prezente în cameră.

Dacă pereții prezintă mici defecte, atunci decorațiunile te vor ajută să ascunzi aceste defecte, astfel casa nu își va diminua personalitatea. Există și anumite dezavantaje când vine vorbim despre decorațiuni. Primul dezavantaj este dat de costurile suplimentare atunci când realizăm astfel de proiecte.

Totodată trebuie să avem răbdare pentru că montarea lor necesită timp. Dacă dorim să avem parte de o lucrare de calitate atunci trebuie să apelăm la specialiști pentru a ne realiza designul interior.

Există și anumite reguli  pe care ar trebui să le urmăm atunci când realizăm designul interior la astfel de case destul de ușor de intuit. Astfel, decorațiunile trebuie să țină cont de mobila din cameră și de destinația camerei. În cameră trebuie să se realizeze un punct de interes sau central. O altă regulă ar fi să nu punem pe perete un număr par de obiecte și să ținem cont de simetrii și proporții.

Toate acestea duc către un plus valoare adus locuinței tale.

Avantaje:

 • Personalizează încăperea în care sunt realizate;
 • Poți ascunde anumite defecte din casă;
 • Aduce un plus de valoare locuintei.

Dezavantaje:

 • Costuri suplimentare;
 • Timp suplimentar pentru amenajarea casei;
 • Trebuie apelat la specialiști pentru o lucrare de calitate.

Părere populară:

 • Aduc un plus valoare locuinței dar necesită timp pentru a fi realizate.

Vopsea anti-bacterii

Vopsea anti-bacterii

Părerea experților eDezvoltator

Vopsea anti-bacterii
Vopsea anti-bacterii

Un alt tip de vopsea ce poate fi aplicat în interiorul construcțiilor este vopseaua anti-bacterii.

Principalul avantaj al acestui tip de vopsea este faptul că scade dramatic posibilitatea de apariție a bacteriilor și mucegaiului. Acest lucru se realizează prin prezența în compoziție a unor ioni de argint care asigură proprietăți antimicrobiene până la 5 ani de la aplicare.

În aproximativ 24 de ore de la aplicare acest tip de vopsea va elimina bacteriile periculoase de pe peretele construcției. Vopseaua anti-bacterii este recomandată în camerele care prezintă umiditate ridicată cum este baia sau bucătărie.

Un alt loc unde este recomandată utilizarea unei astfel de vopsele este camera copilului.

Puterea mare de acoperire a acestei vopsele face ca folosirea ei să fie una indicată și din punct de vedere al bugetului.

În general acest tip de produse respectă normele europene pentru produse ecologice, astfel nu ar trebui să vă faceți probleme în ceea ce privește impactul asupra mediului. Există și un mic dezavantaj în ceea ce privește timpul de aplicare. O astfel de vopsea necesită un timp mai lung pentru aplicare.

O astfel de vopsea este des folosită în special în spațiile umede cum sunt baia și bucătărie.

Există și alternative la acest tip de vopsea. Putem să enumerăm vopseaua teflonată și vopseaua siliconată.

Avantaje:

 • Scade posibilitatea apariției bacteriilor și a mucegaiului;
 • Rezistentă la spălări repetate;
 • Aplicare ușoară;
 • Prezența ionilor de argint.

Dezavantaje:

 • Timp de aplicare mai lung.

Părere populară:

 • Este o vopsea des folosită în spațiile cu umiditate ridicată.

Alternative:

 • Vopsea teflonată;
 • Vopsea siliconată.

Vopsea teflonată

Vopsea teflonată

Părerea experților eDezvoltator

Vopsea teflonată
Vopsea teflonată

Atunci când dorim să schimbăm ceva în casă nu trebuie să mergem foarte departe cu gândul. Putem alege să schimbăm vopseaua din cameră și să schimbăm complet percepția asupra locuinței.

Alegerea unei vopsele de calitate este foarte importantă pentru a realiza o lucrare de calitate.

Vopseaua cu teflon prezintă niște avantaje evidente pentru care ar putea deveni o alegere evidentă.

Primul avantaj este acela că acest tip vopsea are o rezistență foarte mare la murdărie. Un alt avantaj evident este ușurința în aplicare deoarece se întinde ușor și nu face bule.

Dacă vrem ca peretele să respire putem folosi această vopsea cu ușurință deoarece acest tip de vopsea permite acest lucru.

Un ultim avantaj: dacă dorim să schimbăm vopseaua atunci putem face acest lucru foarte ușor deoarece putem aplica orice tip de vopsea lavabilă peste vopseaua teflonată.

Atunci când alegem un anumit tip de vopsea trebuie să ținem cont de anumite reguli. Prima regulă: trebuie să vedem unde aplicăm acest tip de vopsea. Vopseaua de interior diferă de cea de exterior spre exemplu.

Un alt element la are trebuie să ne uităm este timpul de uscare. Acesta depinde de la vopsea la vopsea. Nu este indicat să cumpărați vopsea care depășește 24 de ore timp de uscare, din cauza calității îndoielnice.

Gradul de lavabilitate este o altă caracteristică ce trebuie luată în calcul. Vopseaua superlavabilă poate fi spălată de până la 150 de ori.

Există și alternative la vopseaua teflonată: vopseaua siliconată sau vopseaua anti-bacterii.

Avantaje:

 • Rezistență ridicată la murdărire;
 • Se întinde ușor și bine (nu face bule deloc);
 • Permite peretului să respire;
 • Putere superioară de acoperire;
 • Se poate acoperi cu orice vopsea lavabilă.

Dezavantaje:

 • Nu există  dezavantaje evidente.

Părere populară:

 • Este una din cele mai bune vopsele de pe piață. Utilizatorii au spus că în general se consumă mai repede dar oferă rezultate excelente.

Alternative:

 • Vopsea siliconată;
 • Vopsea anti-bacterii.

Vopsea siliconată

Vopsea siliconată

Părerea experților eDezvoltator

Vopsea siliconată
Vopsea siliconată

Vopseaua siliconată conține rășini siliconice, este complet inofensivă și este în principiu folosită în pictură. A câștigat în ultimul timp în popularitate datorită avantajelor evidente. Cea mai cunoscută proprietate este aceea că este o vopsea rezistentă la murdărie. Astfel, dacă se întâmplă un accident, puteți să curățați în foarte scurt timp.

Acest tip de vopsea poate fi aplicată și în încăperile cu umiditate ridicată cum este baia sau bucătăria dar și în cazurile în care schimbarea de temperatură este mare, de exemplu camerele care nu sunt permanent locuită.

Un alt avantaj este reprezentat de faptul că acest tip de vopsea rezistă la apă și poate fi curățată de foarte multe ori. În momentul aplicării, vopseaua siliconată nu degajă miros, iar dacă ești un ecologist convins atunci poți sta liniștit. Acest tip de vopsea este ecologică.

Ca orice produs și vopseaua siliconată are anumite dezavantaje. Cel mai important este prețul. Dacă dorești să o utilizezi atunci trebuie să fii pregătit din punct de vedere financiar.

Atunci când o aplicăm trebuie să ținem cont de modalitatea de preparare iar dacă o aplicăm pe țevi trebuie să punem un strat suplimentar anti-coroziune.

În concluzie putem spune că vopseaua siliconată este un produs popular și des folosit.

Avantaje:

 • Poate fi aplicată pereților și plafoanelor chiar și în încăperi cu umiditate ridicată și schimbări de temperatură;
 • Este rezistentă la apă;
 • Nu are nici un miros în timpul procesului de vopsire, strat complet ecologic;
 • Este permeabilă la vapori;
 • Vopsea rezistentă la murdărie.

Dezavantaje:

 • Costul ridicat
 • Poate crește coroziunea dacă este aplicată pe țevi;
 • Trebuie să se țină cont de modalitatea de preparare și aplicare pentru rezultate bune.

Părere populară:

 • Produs foarte popular care a început să fie folosit și în industrie.

Alternative:

 • Vopsea teflonată;
 • Vopsea anti-bacterii.

Scurgeri anti-inundație în baie

Scurgeri anti-inundație în baie

Părerea experților eDezvoltator

Scurgeri anti-inundație în baie
Scurgeri anti-inundație în baie

Cum să preveniți fluxul într-o baie?

Reversarea într-o baie poate fi prevenită prin instalarea unei supape de retur pentru a opri apele care vin pe conductă.

Fluxul de întoarcere este apa din canalizare care iese din conducta prin sistemul de drenaj. Una dintre cauzele majore ale pagubelor ca urmare a inundațiilor este fluxul din sistemul de canalizare revărsat în baie.

În caz de inundații, riscul de apariție a apelor de canalizare poate duce la transportarea unor excremente care intră în proprietatea ta de la toaletă. O altă cauză a fluxului de revenire este blocarea scurgerilor aflate mai departe pe conductă, ceea ce duce la o acumulare în sistemul de drenaj. De-a lungul timpului, această acumulare crește presiunea în canalizări și apa murdară nu vă poate părăsi proprietatea.

Cum preveniți fluxul de întoarcere?

Fluxul de întoarcere creează o experiență neplăcută, dar poate fi prevenit cu ușurință. Există o serie de moduri de a preveni acest lucru:

 • Instalați o supapă de întoarcere (dispozitiv de prevenire a fluxului);
 • Instalați un dop de toaletă;
 • Eliminați băile de la parter. O ultimă modalitate de prevenire a fluxului de întoarcere este de a vă muta băile peste nivelul preconizat de inundații. Prin eliminarea băilor de la parter, reduceți riscul de revarsare, deoarece presiunea apei ar trebui să fie mare pentru a se ridica deasupra nivelului solului.

Avantaje:

 • Previn inundațiile cauzate de cadă/duș sau de mașina de spălat atunci când aceasta este instalată în baie.

Dezavantaje:

 • Pot fi inestetice.

Părere populară:

 • Majoritatea românilor caută apartamente cu astfel de scurgeri, fapt pentru care dezvoltatorii le încorporează în general în locuințele nou construite.

Alternative:

 • Fără scurgere.

Scurgeri anti-inundație în bucătărie

Scurgeri anti-inundație în bucătărie

Părerea experților eDezvoltator

Scurgeri anti-inundație în bucătărie
Scurgeri anti-inundație în bucătărie

În România se montează scurgeri anti-inundație în special în baie. Acest lucru se datorează faptului că în baie există posibilitatea mai mare să se producă accidente care să ducă la inundații.

Scurgerile anti-inundație din bucătărie  nu prea sunt folosite în țara noastră deși în bucătărie există conducte de apă care se pot sparge, avem calorifer sau mașină de spălat vasele ce se pot defecta și pot produce dezastre în casă.

Dacă se dorește realizarea unui sistem anti-inundație sau pur și simplu realizarea unei scurgeri acest lucru trebuie trecut în planul casei. De aceea este indicat realizarea acestor sisteme la construcția de case noi.

Majoritatea oamenilor se uită și la prețul total al casei atunci când o construiește. Dacă văd că prețul crește peste o anumită limită, încep să reducă din costuri. Cum scurgerile anti-inundație nu sunt vitale în bucătărie majoritatea renunță la această cheltuială.

Există și alte variante prin care puteți evita o inundație în casă. Este vorba de anumite sisteme inteligente bazate pe senzori care vă spun umiditatea sau dacă una din camere este inundată.

În acest caz sistemul oprește alimentarea cu apă de la conducta principală și vă anunță că există probleme în casă. Poți chema un instalator care să vă repare problema până la sosirea ta acasă.

Aceste sisteme sunt rar întâlnite în România datorită costului ridicat necesar pentru montarea lor.

Avantaje:

 • Previn inundațiile cauzate de chiuveta din bucătărie sau de mașina de spălat atunci când aceasta este instalată în bucătărie.

Dezavantaje:

 • Pot fi inestetice;
 • Sunt scump de realizat, fiind necesar a fi incluse în proiectul original de instalații.

Părere populară:

 • Sunt o tehnică rar folosită la construcțiile din România, în absența unei legislații care să impună obligativitatea lor. Sunt în general folosite la construcțiile de case, unde e foarte ușor să modifici proiectul și să le implementezi.

Alternative:

 • Fără scurgere.

Scurgeri anti-inundație pe holuri

Scurgeri anti-inundație pe holuri

Părerea experților eDezvoltator

Scurgeri anti-inundație pe holuri
Scurgeri anti-inundație pe holuri

În țara noastră nu se prea folosesc acest tip de scurgeri. În principiu acest tip de scurgere este realizată atunci când ai în plan să pui mașina de spălat pe hol. Este o metodă de siguranță suplimentară contra unei defecțiuni avute de mașina de spălat.

Acestea sunt foarte greu de realizat și în principiu trebuie trecute în proiectul inițial a casei pentru a fi realizate canalele pentru instalațiile aferente. Pe lângă acest fapt se poate adăuga și o problemă cu încadrarea lor în designul casei deoarece aceste scurgeri pot fi inestetice.

De aceea, în rarele cazuri în care sunt folosite, sunt realizate în special la construcția de case unde poți modifica proiectul pentru a realiza o astfel de scurgere.

În cazul în care doriți și alte alternative care să vă protejeze dar nu vă aflați la casă atunci se pot monta niște dispozitive prin care se oprește apa în casă în caz de există o inundație.

Acest tip de dispozitiv folosește senzori care văd dacă există apă în punctele esențiale din casă (bucătărie, baie) și opresc automat alimentarea cu apa din conducta principală. Puteți vedea acest lucru și printr-o aplicație pe telefon care vă anunță dacă există probleme în casă.

Chiar dacă aceste sisteme nu sunt esențiale pentru casa ta este bine dacă ai lua în considerare montarea lor.

Avantaje:

 • Previn inundațiile cauzate de mașina de spălat – când aceasta este pe hol.

Dezavantaje:

 • Pot fi inestetice;
 • Sunt scump de realizat, fiind necesar a fi incluse în proiectul original de instalații.

Părere populară:

 • Sunt o tehnică rar folosită la construcțiile din România, în absența unei legislații care să impună obligativitatea lor. Sunt în general folosite la construcțiile de case, unde e foarte ușor să modifici proiectul și să le implementezi.

Alternative:

 • Fără scurgere.

Racordare la rețeaua municipală de gestionare a apelor menajere

Racordare la rețeaua municipală de gestionare a apelor menajere

Părerea experților eDezvoltator

Atunci când construim o casă trebuie să luăm în calcul modalitatea prin care să evacuăm apele menajere. Există două modalități principale prin care se poate evacua apa menajeră din construcții: prin racordare la rețeaua municipală de gestionare a apelor menajere sau prin sisteme proprii (fose septice).

Dacă dorim să utilizăm rețeaua municipală trebuie să vedem ce avantaje implică folosirea acestei soluții.

Principalul avantaj este reprezentat de faptul că acest sistem prezintă un mare grad de încredere. Foarte rar se întâmplă să existe avarii în acest sistem, iar dacă se întâmplă acest lucru atunci se oprește și sistemul de apă.

Un alt avantaj este dat de faptul că depozitarea și tratarea apelor menajere se face la nivel european, în condiții foarte stricte. Astfel, posibilitatea apariției unui accident este foarte mică și nu li se impută cetățenilor eventualele pagube.

Dezavantajele țin de costurile de branșament avute dar și de faptul că în majoritatea localităților nu există sistem public de evacuare a apelor menajere.

Pe lângă costurile de bransament avute inițial mai există și costurile lunare date de numărul de metri cubi de apă menajeră evacuat.

Dacă ești în această situație atunci trebuie să apelez la sisteme proprii, de exemplu fosa septică.

Avantaje:

 • Prezintă un grad foarte ridicat de încredere, rar se întâmplă să nu poată fi evacuate apele din cauza unei avarii iar când acest lucru se întâmplă, de obicei se oprește cu totul alimentarea cu apă;
 • Depozitarea și epurarea se face în condiții conforme cu standardele europene – foarte stricte în acest sens.

Dezavantaje:

 • Implică costuri cu branșarea și un abonament lunar;
 • Este disponibilă doar în localitățile medii-mari.

Părere populară:

 • Bransamentul la rețeaua de canalizare este calea preferată de majoritatea românilor în ceea ce privește apele menajere, ea fiind adoptată ori de câte ori este disponibilă, chiar dacă implică unele costuri semnificative – ele fiind ușor surclasate de confortul obținut.

Alternative:

 • Sisteme proprii – fosa septică.

Soluție proprie de gestionare a apelor menajere

Soluție proprie de gestionare a apelor menajere

Părerea experților eDezvoltator

Soluție proprie de gestionare a apelor menajere
Soluție proprie de gestionare a apelor menajere

Există două tipuri de ape menajere în casele noastre, ce necesită diferite metode de filtrare sau tratare pentru a fi reutilizate.

Apa gri este apa menajeră ce nu provine de la toaletă, aceasta provine din surse precum chiuvete, dușuri sau bazine.

Apa neagră este apa menajeră ce a fost amestecată cu deșeurile ce provin de la toaletă. Din cauza potențialului de contaminare dat de patogeni și grăsimi, apa din bucătărie, precum și cea de la mașinile de spălat vase, este considerată apa neagră și nu apă gri.

Fiecare tip de apă menajeră trebuie tratat diferit și poate fi folosit în diferite scopuri. Apa gri poate fi utilizată la grădinărit, folosind metodele de precauție corespunzătoare, precum nivele de sodiu și fosfor scăzut. Apa gri tratată bine, poate fi refolosită și în casă, pentru toaletă și pentru spălatul hainelor, aceștia fiind doi consumatori semnificativi de apă.

Apa neagră necesită tratament chimic sau biologic și dezinfectare pentru a fi reutilizată.

Calitatea apei refolisite:

Calitatea apei refolosite depinde de sistemul de tratament, de modul cum a fost utilizată apa precedent, și de substanțele chimice folosite în casă.

Pentru a îmbunătății calitatea apei menajere:

 • Folosiți cât mai des posibil produse de curățat naturale;
 • Folosiți detergenți, șamponuri și săpunuri cu un nivel cât mai scăzut de sodiu;
 • Nu aruncați la chiuvetă sau toaletă produsele chimice folosite în casă;
 • Folosiți site pentru scurgerea de la chiuvete.

  Avantaje:

  • Este o soluție accesibilă celor care nu dispun de racordare la rețelele mari de canalizare;
  • Se poate plăti în funcție de utilizare.

  Dezavantaje:

  • Necesită soluții de depozitare, epurare și evacuare, soluții foarte scumpe, fapt pentru care mulți dezvoltatori improvizează și dăunează mediului;
  • Necesită evacuare periodică – vidanjare;
  • În cazul în care se ajunge la supra-plin, apele menajere nu pot fi evacuate.

  Părere populară:

  • Datorită faptului că acest tip de soluție este unul foarte des întâlnit in zona rurală din România, el a devenit ușor de tolerat și în cazul dezvoltatorilor imobiliari actuali – beneficiarii fiind oarecum învătați cu ideea de fosă septică. Este una dintre cele mai mari surse de poluare a apelor din România.

  Alternative:

  • Racordarea la rețeaua municipală.

Conducte de evacuare a apei menajere SN4 (Portocaliu)

Conducte de evacuare a apei menajere SN4 (Portocaliu)

Părerea experților eDezvoltator

Conducte de evacuare a apei menajere SN4 (Portocaliu)
Conducte de evacuare a apei menajere SN4 (Portocaliu)

Rigiditatea nominală

Rigiditatea nominală (Nominal Stiffness – SN) este rezistența la strivire a unei conducte sau a unui montaj, în anumite condiții definite în normativul EN-ISO 9969.

Într-o rețea de canalizare fără presiune internă, conductele sunt supuse unor sarcini externe, datorită materialului de umplere a săpăturii și a încărcărilor mobile ale tranzitului și a unor forțe ascendente, dacă există ape subterane. Aceste sarcini fac ca țeava să se deformeze, ceea ce produce o anumită tensiune compresivă în partea internă a țevii și tensiune în partea externă care trebuie să fie susținută de structura conductei.

Într-o țeavă de plastic cu perete solid, rigiditatea nominală este dată în funcție de materialul țevii și de grosimea peretelui. Țevile U-PVC pentru presiune ridicată și conductele pereților solizi, sunt calculate cu o tracțiune de proiectare de σ = 12,5 MPa.

Domenii de aplicare

Nu trebuie să fie instalate conducte și fitinguri ale SN 2 în zonele în care se produc descărcări de apă caldă. Normativele EN 1401 și EN 13476 definesc două serii sau domenii de aplicare:

 • U – Codul zonei de aplicare în partea externă a structurii clădirii, până la 1 m din ea, în care este conectat sistemul de conducte de canalizare.
 • D – Codul zonei de aplicare îngropat atât în ​​partea internă a structurii clădirii, cât și în partea exterioară a acesteia, de la 1 m de ea unde conductele și armăturile sunt conectate la sistemul de evacuare a clădirii.

Aceste normative indică, de asemenea, clasificarea conductelor și a armăturilor care pot fi utilizate în fiecare zonă de aplicare.

Clasele conductelor SN 4 și SN 8 sunt potrivite pentru ambele aplicații, astfel încât pot fi marcate UD.

Avantaje:

 • Sunt mai durabile;
 • Izolează mai bine din punct de vedere fonic și termic.

Dezavantaje:

 • Sunt casabile, se sparg ușor;
 • Au fost concepute pentru exterior, oferind un grad decent de izolație termică, fapt pentru care sunt mult mai scumpe decât cele din PVC-U.

Părere populară:

 • Aceste conducte sunt văzute pe piața din România ca fiind o soluție de lux. Ele se folosesc în general la instalațiile din afară casei (cele îngropate) sau, când e cazul ca o scurgere să treacă prin casă, fără a avea coloană dedicată în interiorul peretelui, sunt folosite și în interior, ele oferind o izolație fonică sporită.

Alternative:

 • Conducte PVC-U.

Conducte de evacuare a apei menajere PVC-U (Gri)

Conducte de evacuare a apei menajere PVC-U (Gri)

Părerea experților eDezvoltator

Conducte de evacuare a apei menajere PVC-U (Gri)
Conducte de evacuare a apei menajere PVC-U (Gri)

După finalizarea lucrărilor de construcție a casei, al doilea pas este instalarea rețelei de conducte. Alegerea materialelor pentru conducte determină tipul de instalație, precum și întreținerea necesară. Când vine vorba de alegerea materialelor pentru conducte, țeava din PVC este prima alegere pentru multe persoane.

Țevile din PVC sunt sigure

Țevile din PVC sunt o alegere sigură pentru transportul apei potabile. Acest lucru se datorează gradului ridicat de inerție și rezistență la coroziune. Prin urmare, țevile din PVC nu sunt contaminate cu bio-film, acesta fiind un teren de reproducere pentru bacterii. Ajutând la furnizarea apei curate, conductele din PVC sunt benefice pentru sănătatea publică.

Țevile din PVC sunt durabile și rentabile

Primele sisteme de conducte din PVC au fost instalate peste cu 80 de ani în urmă, iar cele mai multe dintre acestea sunt încă utilizate. Durata de viață preconizată a unei țevi din PVC este de 100 de ani sau mai mult, pentru conductele subterane. Sistemele de conducte din PVC prezintă o rată de eșec mult mai mică decât alte materiale. Durabilitatea, în combinație cu costurile reduse de întreținere și instalare, face ca conductele din PVC să fie o alegere foarte eficientă din punct de vedere al costurilor.

Țevile din PVC sunt reciclabile

Țevile din PVC sunt ușor reciclabile și pot fi reciclate de mai multe ori fără a-și pierde proprietățile tehnice. În fiecare an, aproximativ 80.000 de tone de țevi din PVC sunt reciclate în Europa prin programul VinylPlus. Acest material reciclat este utilizat pentru fabricarea de conducte noi și o serie de alte produse din PVC. Schemele de trasabilitate și certificare pentru reciclate asigură un grad ridicat de siguranță și calitate pentru PVC-ul reciclat.

Avantaje:

 • Sunt mai ieftine decât cele SN4;
 • Sunt mai puțin casabile decât SN4.

Dezavantaje:

 • Oferă o foarte slabă izolație fonică;
 • Nu sunt atât de groase și implicit nu rezistă mult în timp;
 • Pot fi ușor de perforat.

Părere populară:

 • Fiind o soluție relativ ieftină, acest tip de conducte a fost adoptat rapid de piața din România, el ajungând să fie prezent în cadrul oricărui șantier.

Alternative:

 • Conductele SN4.

Alimentare apă din rețeaua municipală

Alimentare apă din rețeaua municipală

Părerea experților eDezvoltator

Alimentare apă din rețeaua municipală
Alimentare apă din rețeaua municipală

Atunci când construim o casă racordarea la utilitățile publice trebuie să reprezinte un punct esențial. Apa este necesară atât pentru igienă cât și pentru gătit nepunând la socoteală faptul că este esențială vieții.

Există 2 metode pentru alimentarea cu apă: alimentarea din rețeaua publică și alimentarea din puț. Alimentarea din rețeaua publică  funcționează aproape mereu, gradul de avarie este destul de mic și, dacă aceasta se petrece, avaria se repară rapid.

Un alt avantaj este reprezentat de faptul că presiunea este constantă pe tot parcursul zilei. Nu veți avea probleme cu alimentarea cu apă pentru mașina de spălat atunci când ea funcționează. 

Deși mulți contestă acest lucru, faptul că apa este tratată constituie tot un avantaj. Se elimină multe virusuri și bacterii ce sunt prezente în apă la început.

Există și dezavantaje pentru o astfel de alegere. Primul dezavantaj prezentat ar fi faptul că sunt folosite ape uzate și tratate. În principiu există teste periodice prin care se asigură calitatea apei dar unele persoane nu doresc să folosească acest tip de apă.

Un alt  dezavantaj ce trebuie avut în vedere ține de țevi. Majoritatea sunt uzate și există posibilitatea apariției de bacterii în apă. Există și situații în care apa este oprită din cauza unei avarii. Trebuie să înțelegem faptul că din cauza lipsei de infrastructură există astfel de posibilități.

Cel mai important dezavantaj este locația. Există locuri din țară, în special în zona rurală, unde nu există încă o rețea de apă publică. În aceste situații se folosesc puțurile la care se pun anumite echipamente pentru a se realiza presiunea dorită.

Deși majoritatea oamenilor evită să bea apă din rețeaua de apă, această este probabil cea mai sigură apă de băut deoarece ea este testată și certificată periodic.

Avantaje:

 • Grad scăzut de avarie, funcționează aproape tot timpul;
 • Oferă presiune constantă în tot timpul zilei;
 • Apa este tratată.

Dezavantaje:

 • Deseori sunt folosite ape uzate – tratate;
 • Sistemul de conducte este unul învechit, ceea ce poate duce la prezența diferitelor bacterii;
 • Nu este accesibil în toate zonele limitrofe orașelor – nu există rețea.

Părere populară:

 • În general, alimentarea cu apă potabilă din rețeaua municipală sau ”de la robinet” este văzută ca fiind cea mai nesănătoasă alternativă, mulții dintre beneficiari evitând să o bea. Deși poate conține anumite bacterii și prezintă o concentrație mare de substanțe de tratament, apa din rețeaua municipală este probabil cea mai sigură apă de băut, ea fiind testată și certificată în mod periodic.

Alternative:

 • Apă din puț propriu.

Alimentare apă din puț propriu

Alimentare apă din puț propriu

Părerea experților eDezvoltator

Alimentare apă din puț propriu
Alimentare apă din puț propriu

În primul rând, trebuie să aflați cât mai multe informații despre potențialul hidrogeologic al zonei. Va trebui să întrebați vecinii dacă există lucrări proprii pentru captarea apei.

În general tipul solului ( piatră dură, calcar, nisip, pietriș) este cunoscut, dar există destul de multe cazuri ce pot da peste cap calculul financiar.
În situația în care există persoane în zona ce au deja un puț forat, apariția problemelor s-ar putea să nu existe.

În continuare, trebuie să găsiți o echipă de foraj capabilă, ce deține utilajele potrivite și de calitate superioară. O echipă fără profesioniști în domeniu, o să vă aducă doar probleme, mai ales în cazul în care săpăturile vor depăși zece metri. Un foraj de alimentare cu apă executat și exploatat corespunzător nu va avea nevoie de întreținere cel puțin zece ani, dar pentru siguranța dumneavoastră, contactați un specialist anual pentru a efectua verificări și pentru a testa apa.

Costuri pentru foraj:

 • 30-40 de euro pe metru în zonele cu soluri moi, unde debitele sunt mari ce asigură limpezirea apei;
 • 40-60 euro pe metru în zonele cele mai întâlnite la noi în țară, unde există mici probleme precum bolovani, pietriș, calcare;
 • 60-80 de euro pe metru, în zonele cu probleme mari;
 • peste 80 de euro pe metru în zonele unde este necesar un proiect special, cu materiale și operații speciale.

Avantaje:

 • sursă continuă de apă potabilă;
 • beneficiați de apă proaspătă;
 • contribuiți la protecția mediului.

Dezavantaje:

 • este obligatorie testarea apei;
 • apa nu poate fi tratată, dezinfectată și controlată;
 • apa dură, cu conținut mare de săruri, magneziu și calciu, va crea depuneri mari de calcar.

Părere populară:

 • Alimentarea din puțuri proprii este benefică pentru consumul propriu de apă sau mici irigații prin grădină.

Alternative:

 • Rețeaua municipală.

Conducte alimentare apă de bronz sau cupru

Conducte alimentare apă de bronz sau cupru

Părerea experților eDezvoltator

Conducte alimentare apă de bronz sau cupru
Conducte alimentare apă de bronz sau cupru

În momentul în care ne propunem să instalăm o centrală termică trebuie să luăm în considerare și faptul că va fi necesar să realizăm o instalație de transport a apei calde până la calorifere.

Acest lucru se poate realiza prin folosirea mai multor tipuri de țevi. Printre acestea se numără și țevile cupru sau de bronz.

Aceste țevi sunt încă destul de populare în țara noastră și există mulți oameni care încă le mai recomandă. Principalul avantaj al acestui tip de țeavă este dat de conductibilitatea metalului din care este făcută. Chiar dacă se pierde din temperatura apei, unii consideră că în acest fel se realizează încălzirea altor încăperi în care nu sunt montate calorifere.

Un alt avantaj este dat nu numai de țeavă dar și de cel care realizează lucrarea. Astfel, dacă avem un meseriaș foarte bun atunci aceste țevi se pot coti până la 90 grade fără să se rupă

Ca și dezavantaje majore putem spune că acest tip de țeavă este foarte greu de manipulat, este scumpă și nu prezintă o mare rezistență termică.

Unele persoane au declarat că acest tip de țeavă nu are o perioadă îndelungată de viață, dar aici părerile sunt contradictorii. Acest tip de țeavă este încă destul de popular la noi în țară deși există pe piață și variante mult mai bine din care putem alege.

Avantaje:

Conducte alimentare apă de bronz sau cupru
Conducte alimentare apă de bronz sau cupru

 • Sunt populare și încă există mulți meseriași care pot lucra cu ele;
 • Dacă cel care le manipulează se pricepe, se pot coti până la 90 de grade fără a fi rupte;
 • Fiind din cupru sau bronz, ambele nemetale cu o foarte bună conductivitate termică (în comparație cu plasticul), conductele vor încălzi camerele prin care trec – pierzând energia pe drumul dintre centrală și calorifer, acest lucru fiind considerat uneori un avantaj.

Dezavantaje:

 • Sunt foarte greu de manipulat;
 • Sunt scumpe;
 • Sunt foarte slabe ca izolație termică și ca rezistență în timp.

Părere populară:

 • Aceste conducte încă mai sunt considerate cea mai bună alternativă de pe piață, ele bucurându-se de multă popularitate în trecut. Cu toate acestea, ele prezintă un număr dezavantaje care întrece cu mult pe cel de avantaje.

Alternative:

 • Conducte PPR;
 • Conducte PEX-AL.

Conducte alimentare apă de tip PEX-AX

Conducte alimentare apă de tip PEX-AX

Părerea experților eDezvoltator

Conducte alimentare apă de tip PEX-AX
Conducte alimentare apă de tip PEX-AX

Fiecare casă,  atunci când este construită, va avea în componență alimentarea cu apă. Fie că acest lucru este realizat prin rețeaua publică, fie că avem un puț propriu, este necesar să transportăm apa până la bucătărie și baie. Acest lucru se realizează prin țevi.

Țevile sunt fabricate din diverse elemente cum ar fi plasticul, cuprul sau bronzul. Atunci când alegem tipul de instalație trebuie să ne gândim dacă folosim această instalație și la transportul apei calde prin ea.

Țevile PEX-AL sunt realizate din 3 straturi suprapuse: plastic-aluminiu-plastic. Dată fiind această combinație aceste țevi pot rezista mult mai bine atunci când vine vorba de compresie.

Un alt avantaj este reprezentat de faptul că nu se realizează pierderi de căldură atunci când este transportat agentul termic. Unele persoane pot lua acest lucru și ca un dezavantaj deoarece folosesc țevile pentru încălzire acolo unde nu există calorifere.

Un ultim avantaj prezentat se referă la faptul că acest tip de țeavă este foarte flexibilă și poate și modelată așa cum se dorește.

Există și anumite dezavantaje atunci când vine vorba de utilizarea acestor țevi. Principalul dezavantaj este dat de preț. Acest tip de țeavă are  un preț mult mai mare comparativ cu alternativele de pe piață. Un alt dezavantaj este dat de felul în care se fac îmbinările. Trebuie să ai răbdare pentru că aceste țevi se îmbină mult mai greu.

Există și alte materiale ce pot fi folosite atunci când vine vorba de realizarea instalațiilor de transport apa. De exemplu putem folosi conducte PPR sau conducte galvanizare.

Avantaje:

 • Datorită inserției metalice, sunt foarte rezistente în timp și la compresie;
 • Izolează termic, permițând transferul agentului termic de la centrală la radiatoare fără pierderi de energie/temperatură;
 • Sunt flexibile.

Dezavantaje:

 • Sunt mai scumpe decât cele din PPR;
 • Îmbinările se realizează mai greu decât în cazul PPR.

Părere populară:

 • Conductele din PEX-Al sunt folosite doar în instalațiile termice unde beneficiarul a dorit calitate, ele fiind cea mai bună alternativă la PPR sau conductele clasice, galvanizate. A nu se confunda cu conductele PE-X – cele folosite la încălzirea prin pardoseală.

Alternative:

 • Conducte PPR;
 • Conducte Galvanizate.

Conducte alimentare apă de tip PPR

Conducte alimentare apă de tip PPR

Părerea experților eDezvoltator

Conducte alimentare apă de tip PPR
Conducte alimentare apă de tip PPR

Conductele din PPR sunt cel mai mult utilizate pentru a construii instalațiile din casele oamenilor. Ele sunt utilizate datorită randamentului bun pe care îl oferă. Țevile de PPR au un coeficient de transfer destul de mic, nu pierd căldură și sunt foarte flexibile.

Cel mai important avantaj al țevilor de polipropenă este că sunt rezistente la coroziune, ceea ce le face perfecte pentru instalațiile în pardoseală, pereți sau pentru instalațiile îngropate în șape.

De asemenea ele pot fi utilizate și pentru alte sisteme precum sisteme de încălzire, apă menajeră, apă rece sau apă caldă. Costurile sunt mult mai mici față de țevile de cupru.

Componenta de bază a acestor țevi este eficiența, iar materialul compozit din care sunt făcute, nu permite schimbul termic cu mediul, așadar țevile de PPR aduc căldura la destinație fără ca aceasta să fie pierdută pe drum.

În situația în care temperaturile sunt scăzute, nu este necesar să vă îngrijorați că pot apărea fisuri, deoarece polipropena este rezistentă la îngheț. În același timp, beneficiază și de izolare fonică, zgomotele ce pot apărea din cauza presiunii apei în conducte fiind reduse.

Față de țevile de cupru, acestea au o greutate mică, iar instalarea se poate face mult mai facil. Polipropena nu este toxică, este mult mai ușoară față de celelalte tipuri de țevi, și răspunde mult mai bine la temperaturile scăzute.

Avantaje:

 • Sunt ieftine;
 • Sunt ușor de manipulat, ele fiind ușoare și flexibile;
 • Se îmbină prin sudare la căldură – oferind o îmbinare etanșă și durabilă.

Dezavantaje:

 • Sunt predispuse la spargere din cauza casabilitățiii – sunt casabile, se sparg dacă calci pe ele – se întâmplă foarte rar;
 • Nu rezistă la temperaturi mai mari de 90 de grade, se topesc.

Părere populară:

 • Conductele din PPR și cele de plastic au prins popularitate în ultimii ani în România. Cu toate acestea, ele încă sunt considerate a fi inferioare celor galvanizate/din nemetale din cauza unor temeri nefondate – faptul că nu sunt la fel de rezistente (de fapt sunt mult mai rezistente în timp și mai eficiente).

Alternative:

 • Conducte PEX-AL;
 • Conducte galvanizate – bronz/cupru.

Sistem integrat de climatizare – centrală de cartier

Sistem integrat de climatizare - centrală de cartier

Părerea experților eDezvoltator

Sistem integrat de climatizare - centrală de cartier
Sistem integrat de climatizare – centrală de cartier

Climatizarea locuinței

Pompa de căldură este aceea instalație care transferă căldura unui mediu cu temperatură mai rece de la un mediu unde temperatura este mai ridicată, consumând lucru mecanic. Cantitatea de căldură transferată este mai mare ca lucrul mecanic consumat.  Aceste tipuri de instalații sunt utilizate în majoritatea cazurilor pentru încălzire.

Există sisteme complete de încălzire pentru locuințe și pentru apă, ce au la bază tehnologia pompelor de căldură cu sursă de aer. Din punct de vedere financiar, pe lângă boilerul cu combustibil tradițional, aceste sisteme reprezintă o alternativă flexibilă și eficientă, cu opțiune de răcire

Climatizarea spațiilor comerciale

Sistemele integrate de climatizare reprezintă tehnologia de ultimă generație pentru eficiența energetică și climatizarea confortului, pentru birouri de diverse dimensiuni, spații comerciale sau hoteluri, acestea furnizând răcire sau încălzire pe întreaga durată a anului.

Cantitatea de agent frigorific necesar, este recirculată, ceea ce înseamnă că, încăperi diferite pot beneficia în același timp de temperaturi variate. Sistemul își ajustează automat puterea necesară la cerințele de moment, așadar este asigurat confort maxim, fluctuațiile de temperatură fiind reduse, iar eficiența este mărită, fără a consuma energie inutil.

Climatizarea spațiilor industriale

Pentru aplicațiile industriale, se pot utiliza unitățile de tip Rooftop, acestea dispun de un domeniu larg de funcționare, ce asigură eficiență ridicată.

Avantaje:

 • temperaturile dorite se ating rapid;
 • fluctuații de temperatură reduse;
 • energie termică este economisită.

Dezavantaje:

 • În cazurile în care nu sunt utilizate, costurile pentru energia termică vor fi mărite.

Părere populară:

 • Sistemele de climatizare sunt perfecte pentru a furniza căldură sau răcoare în case, spații comerciale, hoteluri, birouri etc.

Control automatizat al temperaturii

Control automatizat al temperaturii

Părerea experților eDezvoltator

Control automatizat al temperaturii
Control automatizat al temperaturii

Numele de termostat provine din grecescul “thermos” ce înseamna încălzire și “statos” ce înseamnă a regla. Ele pot fi definite ca dispozitivele ce reglează temperatura și pot comanda oprirea sau pornirea sistemelor de încălzire. Se împart în trei mari categorii: termostate analogice, digitale programabile și wireless.

Ele se aleg după tipul sistemului ce urmează a fi comandat. Această alegere este foarte importantă pentru că, în funcție de factorii precum sensibilitatea de histerezis, capacitatea de a comanda și modul de programare, ele pot fi extrem de eficiente prin consumarea unei cantități minime de energie termică.

Folosind modul de programare, se pot stabili anumite intervale de timp unde sistemul va porni și se pot alege diferite temperaturi pentru diversele perioade de timp. Așadar, în perioadele când sunteți acasă puteți seta o temperatură mai ridicată, iar atunci când sunteți plecați temperatura poate fi mai mică.

În funcție de model, termostatele se pot monta prin fixare în doză sau pot fi cu montaj aparent. Anumite modele pot fi utilizate atât pentru încălzire cât și pentru răcire.

Termostatele sunt caracterizate de următoarele:

 • gamă diversificată pentru încălzirea ambientală, în pardoseală sau pentru aplicații speciale;
 • termostatele de calitate superioară sunt cele fabricate în Europa;
 • termostatele au un aspect modern și componente interne performante;
 • variante wireless;
 • conțin o varietate de senzori pentru temperatură, umiditate sau diverse aplicații industriale;
 • termostate cu ecran tactil.

  Avantaje:

  • Soluția perfectă pentru a reduce costurile și consumul de energie termică;
  • Temperaturile pot fi alese în funcție de preferințe;
  • Montaj simplu.

  Dezavantaje:

  • A nu utiliza un termostat are ca dezavantaj consumarea în exces a energiei termice, ceea ce înseamnă costuri ridicate.

Terminale de control al temperaturii în fiecare cameră

Terminale de control al temperaturii în fiecare cameră

Părerea experților eDezvoltator

Terminale de control al temperaturii în fiecare cameră
Terminale de control al temperaturii în fiecare cameră

Atunci când ne apropiem de sezonul rece ne dăm seama cât de importante sunt sistemele de încălzire pentru un trai bun și confortabil. În general, în țara noastră există încălzirea prin centrale și încălzirea centralizată.

Dacă avem încălzire din centrale, trebuie să avem instalat și un sistem prin care controlăm temperatura în casă. Cea mai populară soluție este să instalăm doar un termostat prin care controlăm temperatura în toată casa.

Există însă varianta să instalăm un controler în fiecare încăpere. Astfel vom regla diferențiat temperatura în camere. Este indicat ca temperatura în dormitoare să fie de 18-21 grade, în baie 23 iar în camera copiilor 22-24 de grade. Prin aceste dispozitive putem realiza acest lucru.

Prin aceste controlere putem verifica dacă centrala funcționează optim pentru a evita eventualele avarii sau distrugeri provocate de o centrală defectă.

Dezavantajul principal este dat de prețul piperat pentru realizarea unui astfel de sistem. Este necesar realizarea unei automatizări pe fiecare cameră în parte.

Un alt dezavantaj este reprezentat de faptul că programarea unui astfel de sistem necesită timp.

De aceea, în țara noastră este evitat acest sistem. Majoritatea românilor consideră că nu este necesar instalarea unui termostat în fiecare cameră în parte și preferă un dispozitiv pe locuință în special în cazul apartamentelor.

Avantaje:

 • Controlezi temperatura din fiecare cameră;
 • Facturi mai mici;
 • Dacă există probleme cu centrala ești anunțat pe telefonul mobil.

Dezavantaje:

 • Cost ridicat;
 • Necesită timp pentru programare;
 • Necesită realizarea de sisteme de automatizare pentru fiecare cameră în parte.

Părere populară:

 • Aceste sisteme se găsesc foarte rar în casele românilor din cauza prețului ridicat, dar aduc un confort sporit locatarilor.

Alternative:

 • Terminal de control într-o singură cameră;
 • Încălzire centralizată.

Distribuție căldură prin radiatoare de fontă

Distribuție căldură prin radiatoare de fontă

Părerea experților eDezvoltator

Distribuție căldură prin radiatoare de fontă
Distribuție căldură prin radiatoare de fontă

Caloriferele de fontă apar în apartamentele foarte vechi din țara noastră. Ele au un aspect deosebit, dar nu sunt cele mai eficiente. Pe vremuri, atunci când încăperile nu erau deloc izolate și se construiau cu tavanul foarte sus, radiatoarele de fontă erau foarte eficiente. În prezent nu mai sunt utilizate foarte mult.

Din cauza faptului că acestea au un volum foarte mare, necesită o cantitate mărită de apă, de aici rezultă și greutatea lor ridicată. Așadar apare și prețul mare pentru montare. În anumite cazuri, trebuie utilizate un număr mai mare de elemente pentru a ajunge la lungimea dorită.

Un radiator de fontă ar trebui achiziționat doar dacă doriți să vă amintiți de timpurile vechi și pentru că acesta are inerție termică, adică după ce a fost oprită centrala, vor rămâne calde o perioadă lungă de timp.

Avantaje:

 • Au un aspect deosebit;
 • Durată de viață foarte mare;
 • Degajă căldura treptat în cameră.

Dezavantaje:

 • Au o greutate foarte mare;
 • Pot fi dificil de prins în perete;
 • Se încălzesc greu;
 • Manopera costisitoare;
 • Montare dificilă.

Părere populară:

 • În prezent nu sunt folosite foarte des.

Alternative:

 • Aluminiu;
 • Oțel.

Distribuție căldură prin radiatoare de oțel

Distribuție căldură prin radiatoare de oțel

Părerea experților eDezvoltator

Distribuție căldură prin radiatoare de oțel
Distribuție căldură prin radiatoare de oțel

Datorită faptului că sunt ieftine și pot avea diverse stiluri și forme, caloriferele de oțel sunt cele mai populare. În mod evident, prețul plătit de dumneavoastră este mic, deoarece oțelul ca și material este foarte ieftin. Așadar, în cazul în care sunteți în căutarea unor radiatoare ieftine și bune, caloriferele de oțel sunt perfecte pentru dumneavoastră.

Pentru a combate ruginirea acestora, utilizați o soluție inhibitor. Caloriferele de oțel ar trebui achiziționate din pricina faptului că sunt foarte accesibile la preț, și există într-o varietate mare, diverse culori, forme etc. Ele sunt foarte ușor de fabricat.

Oțelul este un material de calitate, în ciuda faptului că acesta este foarte ieftin, iar el poate transfera cu ușurință căldura fiind foarte eficient. Prin acest fapt, se poate economisi o cantitate mare de energie termică. Finisajul radiatorului de oțel este foarte ușor de întreținut, trebuie doar șters cu o cârpă, acesta fiind și foarte aspectuos.

Avantaje:

 • Sunt cele mai populare modele de radiatoare;
 • Prețul lor este foarte accesibil;
 • Pot avea diferite forme și stiluri.

Dezavantaje:

 • Calorifere de oțel, dacă nu sunt îngrijite corespunzător, vor ruginii;
 • Durată de viață mică.

Părere populară:

 •  Radiatoarele de oțel sunt foarte populare și achiziționate de multe persoane deoarece acestea sunt foarte accesibile la preț.

Alternative:

 • Fontă;
 • Aluminiu.

Distribuție căldură prin radiatoare de aluminiu

Distribuție căldură prin radiatoare de aluminiu

Părerea experților eDezvoltator

Distribuție căldură prin radiatoare de aluminiu
Distribuție căldură prin radiatoare de aluminiu

Deoarece aluminiul este un foarte bun conductor de căldură, caloriferele se încălzesc repede și cedează căldură mediului foarte rapid. De aceea radiatoarele din aluminiu sunt printre cele mai bune modele de pe piață. Având o putere așa de mare de încălzire și cedare a căldurii, acestea au și cel mai mare preț.

În schimb ele merită fiecare leu cheltuit. În majoritatea cazurilor, bugetul va fi epuizat rapid, când vine vorba de echiparea unei întregi locuințe cu calorifere de aluminiu.

Față de caloriferele de fontă ce sunt foarte durabile și rezistă la lovituri, radiatoarele de aluminiu trebuie tratate cu mare atenție, fiind foarte sensibile.

În situația în care bugetul vă permite, achiziționați caloriferele de aluminiu, nu pentru că ele sunt luxoase sau pentru că “așa trebuie cumpărate” sau pentru a impresiona lumea, ci pentru că se vor economisii bani pe termen lung.

Aluminiul este un material calitativ și nu se corodează. În același timp este un material atractiv deoarece se găsește sub diferite forme și stiluri, finisaje și culori, fiind foarte versatil.

Avantaje:

 • Se încălzesc într-o perioadă scurtă de timp;
 • Producția lor poluează mediul mult mai puțin;
 • Material comun pentru realizarea radiatoarelor.

Dezavantaje:

 • Deoarece se încălzesc rapid, rezultă că se vor răci rapid.

Părere populară:

 • Sunt foarte populare, deoarece aluminiul este un material foarte comun pentru realizarea caloriferelor.

Alternative:

 • Calorifere din oțel;
 • Calorifere din fontă.

Centrală termică cu pornire de la distanță

Centrală termică cu pornire de la distanță

Părerea experților eDezvoltator

Centrală termică cu pornire de la distanță
Centrală termică cu pornire de la distanță

Orice centrală termică are nevoie de un termostat pentru a putea controla momentul în care pornește. Există mai multe tipuri de termostate de unde puteți alege: termostate clasice, termostate neprogramabile sau termostate inteligente wireless.

O să vorbim de ultima variantă. Aceasta este cea mai nouă modalitate de monitorizare a centralei tale termice. Poți controla ce face centrala de la distanță printr-o aplicație instalată pe telefonul tău de exemplu.

Nu trebuie să deții cunoștințe tehnice avansate pentru a programa un astfel de dispozitiv. Acesta reprezintă un alt avantaj pentru care ai alege un termostat de acest tip.

Unele termostate inteligente  pot colecta date pentru ca tu să reglezi ulterior funcționarea centralei și să economisești suplimentar.

Cel mai important avantaj, și îți sugerăm să cumperi un termostat care are această funcție, este faptul că există termostate care ne anunță dacă centrală are probleme și nu funcționează la parametrii optimi. Astfel poți opri centrala de la distanță pentru a evita alte neplăceri.

Tehnologia nouă folosită în aceste termostate aduce cu ea un preț destul de piperat la achiziționare. Există posibilitatea să vă achiziționați și alte variante de termostat care nu au funcția wireless și care au un preț decent. Este la alegerea ta de tip de termostat alegi.

Avantaje:

 • Poți controla centrală din orice locație;
 • Programare ușoară a termostatului;
 • Poate colecta date pentru reglaje ulterioare;
 • Oferă alerte pentru service sau diagnosticare.

Dezavantaje:

 • Preț ridicat.

Părere populară:

 •  Este una din variantele cele mai noi a controlării centralelor electrice. Tehnologia nouă face ca prețul să fie destul de piperat.

Alternative:

 • Termostat prin cablu;
 • Termostat neprogramabil.

Centrală termică marca Viessmann

Centrală termică marca Viessmann

Părerea experților eDezvoltator

Centrală termică marca Viessmann
Centrală termică marca Viessmann

În anotimpul geros trebuie să ai o modalitate de a încălzi casa sau de a produce apa caldă în baie și bucătărie. Putem să alegem dintr-o gamă foarte variată de produse cum ar fi centrale termice pe gaz, centrale termice pe lemn sau centrale termice electrice. Înainte de a alege un anumit tip de centrală trebuie să realizezi un mic studiu de piață pentru a vedea care ți se potrivește.

Centralele marcă Viessmann funcționează pe bază de condensare. Astfel ele vor da un randament ridicat, supraunitar. Acest lucru se întâmplă datorită căldurii prezente în gazele de evacuare, care este și ea folosită.

Un alt punct forte al acestei centrale este dat de arzătorul din oțel inoxidabil care este prezent în orice model de centrală al acestei mărci. Acest tip de centrală se remarcă prin fiabilitate datorită pieselor de calitate din care este făcută.

Există și părți negative la această marcă de centrale. Principalul dezavantaj este prețul. Din cauza faptului că este considerată o marcă premium, centralele de la acest producător vin cu un preț foarte piperat.

Un alt dezavantaj este reprezentat de perioada de garanție de doar 2 ani. Chiar dacă este considerată o marcă premium cu o fiabilitate ridicată e de preferat ca o centrală să vină cu  o perioadă de garanție mai mare pentru evitarea unor neplăceri.

Părerea celor care și-au instalat o astfel de centrală: marcă premium cu un preț pe măsură.

Dacă nu doriți centralele marca Viessmann puteți opta pentru centrale Ariston sau centrale Vaillant.

Avantaje:

 • Arzător din oțel inoxidabil;
 • Categorie premium a componentelor;
 • Randament supraunitar.

Dezavantaje:

 • Preț piperat;
 • Garanție 2 ani.

Părere populară:

 • Este considerată o centrală termică premium, cu randamente superioare.

Alternative:

 • Centrală termică Vaillant;
 • Centrală termică Ariston.

Centrală termică marca Vaillant

Centrală termică marca Vaillant

Părerea experților eDezvoltator

Centrală termică marca Vaillant
Centrală termică marca Vaillant

Pentru a vă asigura confortul dorit în casă trebuie să vă luați o centrală termică. Aceasta, pe lângă căldura necesară în casă va încălzi și apa pentru baie și bucătărie. Centralele marca Vaillant au un istoric bogat, această firmă bucurându-se de un renume la nivel mondial.

Centralele Vaillant sunt de mai multe tipuri: centrală murală, centrală termică pe tehnica condensării, centrală pe gaze etc.

Ce recomandă această marcă este fiabilitatea de care dă dovadă. Acest fapt se datorează componentelor de calitate din care este făcută. Astfel, vei ști că centralele marca Vaillant vor rezista în timp și nu își vor aduce surprize neplăcute cum ar fi costurile de întreținere suplimentare.

Pe lângă calitatea deosebită această marcă se laudă cu randamentul ridicat. Astfel, facturile tale la gaze vor fi mai scăzute.

Există și un preț care trebuie plătit pentru aceste avantaje și putem spune că nu este unul scăzut deloc. Un alt aspect ce ar trebui luat în calcul ar fi faptul că uneori, la unele modele, anumite piese se pot defecta. Trebuie realizată o cercetare amănunțită pentru a alege centrala optimă pentru tine.

Ca și concluzie putem spune că această marcă este una premium și vine cu un preț pe măsură. Dacă nu doriți să cumpărați centrale termice marca Vailllant atunci puteți alege o centrală termica Protherm sau o centrală termică Viessmann.

Avantaje:

 • Fiabilitate sporită;
 • Componente de calitate;
 • Randament ridicat.

Dezavantaje:

 • Preț ridicat;
 • Există anumite componente care sunt predispuse defecțiunilor.

Părere populară:

 • O centrală de calitate cu un preț pe măsură.

Alternative:

 • Centrală termică Protherm;
 • Centrală termică Viessmann.

Centrală termică marca Protherm

Centrală termică marca Protherm

Părerea experților eDezvoltator

Centrală termică marca Protherm
Centrală termică marca Protherm

În acest moment există mai multe soluții pentru încălzirea locuinței: centrale termice pe gaze, centrale termice pe lemn, centrale termice electrice. Protherm este o centrală termică electrică.

Principalul avantaj al acestei centrale termice este faptul că se poate utiliza acolo unde nu există instalație de gaze trasă.

Chiar dacă centralele Protherm funcționează pe bază de curent trebuie să iei în considerare faptul că acestea funcționează pe curent trifazic. Astfel atunci când realizezi rețeaua electrică trebuie să îți faci o linie pentru curentul trifazic, ceea ce reprezintă costuri suplimentare. În ceea ce privește raportul calitate preț, acesta este excelent, centralele marcă Protherm fiind realizate din piese de calitate.

Există un dezavantaj major la centralele electrice. Acestea sunt folosite doar pentru încălzit, nu și pentru prepararea apei calde. Astfel vei avea nevoie de o altă sursă pentru a avea apă caldă la baie. Este recomandat un boiler.

Un alt dezavantaj îl reprezintă consumul avut de această centrală. Dacă ai instalat o astfel de centrală în casă ar trebui să fii pregătit pentru costuri foarte mari cu electricitatea. La unele modele pompa poate fi considerată zgomotoasă pentru unele persoane.

Ca și concluzie, această marcă oferă centrale termice electrice de calitate, dar cu un consum ridicat. Dacă nu dorești să utilizezi o astfel de centrală există și alte variante cum ar fi centralele termice Ariston sau Viessmann.

Avantaje:

 • Raport calitate – pret excelent;
 • Recomandată pentru zonele în care nu sunt gaze.

Dezavantaje:

 • Nu prepară apă caldă (este folosită doar pentru încălzire);
 • Consum ridicat;
 • Pompa puțin zgomotoasă.

Părere populară:

 • Centrală electrică de calitate, dar cu un consum ridicat.

Alternative:

 • Centrale Ariston;
 • Centrale Viessmann.

Centrală termică marca Motan

Centrală termică marca Motan

Părerea experților eDezvoltator

Centrală termică marca Motan
Centrală termică marca Motan

Atunci când dorim o centrală termică trebuie să căutăm informații multiple despre acea marcă de centrale. De aceea îți recomand să faci o cercetare în prealabil înainte de a lua decizia să achiziționezi o anumită marcă de centrale.

Acest lucru te va ajuta să economisești fonduri importante pe care le-ai da pe piese de schimb.

Centralele Motan sunt printre cele mai avantajoase atunci când vine vorba de preț. Această marcă oferă o gamă variată de produse, inclusiv în sectoarele economic sau a centralelor pe GPL.

Astfel, un avantaj major al acestei firme este raportul calitate-preț excelent, în special la varianta de centrale ce funcționează pe GPL.

Un alt avantaj important ce trebuie luat în considerare este faptul că această marcă oferă 5 ani garanție la centralele termice vândute. Astfel, puteți fi liniștit pentru cel puțin 5 ani. Toate defecțiunile apărute vor fi suportate de către companie.

După cum știm montajul centralelor este făcut de firme de specialitate și uneori poate să dureze. Putem spune că aceste centrale se montează ușor. Astfel, nu ești nevoit să aștepți foarte mult timp pentru a o pune în funcțiune.

Orice echipament are și puncte slabe. În ceea ce privește centralele de la Motan un punct slab este reprezentat de faptul că este zgomotoasă la pornire și în timpul funcționării. Totodată trebuie să te interesezi  în ceea ce privește necesitatea instalării unui regulator de tensiune.

Un alt aspect ce ar trebui urmărit este dat de senzorii de temperatură care sunt  slab calitativi la această marcă.

Dacă nu dorești achiziționarea unei astfel de centrale poți oricând opta pentru o centrală termică Ariston sau o centrală termică Protherm.

Utilizatorii acestor centrale au spus că variantă cea mai buna pentru această marcă este dată de centralele pe GPL.

Avantaje:

 • Garanție 5 ani;
 • Preț avantajos;
 • Raport calitate preț excelent pentru varianta GPL;
 • Montaj ușor.

Dezavantaje:

 • Zgomotoasă;
 • Necesită regulator de tensiune;
 • Senzori de temperatura la retur slabi calitativi.

Părere populară:

Varianta economică a centralelor. Este recomandat în cazul variantelor cu GPL.

Alternative:

Centrală termică Ariston;

Centrală termică Protherm.