Ai o casă nou construită? Reguli pe care să le respecți

Mutatul în casă nouă vine la pachet cu entuziasm și elan de viață. Dar, înainte să aduci vesela și tacâmurile și să te muți propriu-zis, trebuie să știi câteva lucruri despre locuința nouă. Plănuiești să te muți într-o casă nou costruită? Nu omite aceste recomandări.

Ce trebuie să faci la o casă nou construită înainte să te muți

Sunt multe lucruri pe care trebuie să le iei în considerare atunci când te muți într-o locuință recent construită. Deși consideri că împachetatul și despachetatul sunt singurii pași majori care stau în calea instalării tale în casa nouă, de fapt, ceea ce faci după ce te muți este de o importanță vitală.

Trebuie să te obișnuiești cu noua locuință, să înțelegi cum funcționează și să demarezi demersurile necesare până intri în rolul de locatar. Aceste lucruri trebuie realizate chiar înainte să te muți, în loc să aștepți sau să crezi că poți face totul pe parcurs.

Este adevărat că locuințele nou construite sunt mai eficiente energetic, dar ele otrăvesc aerul din interior. Acest lucru se datorează compușilor chimici emiși de materialele de construcție, mobilierului, parchetului și a altor obiecte din casă.

Știai că terenul de sub casă emite radon? Radonul este un gaz radioactiv degajat continuu din sol și care intră în locuință prin fisurile din fundație, pereți și podele. Din păcate, radonul afectează serios plămânii și este principala cauză de cancer pulmonar la nefumatori.

De aceea, atunci când te muți într-o casă nou construită trebuie să aerisești cât mai mult, zilnic. Astfel, radonul, împreună cu alte substanțe toxice din casă sunt îndepărtate.

Locuințele nou construite sunt mai bine izolate decât casele și apartamentele construite acum mai bine de 10 ani. Dacă înainte existau pierderi de căldură și ventilația naturală nu era blocată de tot, în zilele noastre tâmplăria, tocaria și pereții nu permit schimbul de aer și temperatură cu exteriorul. Dacă nu aerisim cât mai des, atunci trebuie investit într-un purificator de aer decent.

Ce reguli trebuie să respecți la o casa nou construită

Casele nou construite încă lucrează, pereții sunt umezi iar mobilierul și parchetul încă nu au scăpat complet de mirosul de formaldehidă. Când te muți într-o casă nou construită, trebuie să respecți o serie de reguli:

Achiziționează un aparat de monitorizare a aerului și aerisește periodic. Atunci când aerisirea este dificilă, datorită condițiilor meteo sau poluării, trebuie să folosești un purificator de aer.

Evită folosirea parfumurilor sintetice din odorizantele pentru casă. Multe astfel de produse odorizante miros foarte frumos, dar conțin compuși volatili potențial cancerigeni. Chiar și unele produse de curățenie conțin parfumuri pe bază de esteri, care sunt derivați din benzen, o substanță ce poate agrava astmul și cauza multe alte probleme de sănătate.

Dacă nu poți să aerisești camera, scoate covoarele la aer. Acestea, ca și produsele derivate din lemn precum PAL și MDF, sunt pline de aditivi și mai ales formaldehidă.

Folosește un dezumidificator atunci când ai prea multă umiditate în casă. Umiditatea crescută poate duce la apariția mucegaiului și a astmului. Partea bună este că unele dezumidificatoare au și funcție de uscare a hainelor.

Scapă de poluarea cu radon. Aceasta este una dintre cele mai importante reguli când te muți într-o casă nou construită. Radonul se înfiltrează prin fundațiile de beton și beciuri și chiar prin țevile de gaz și apă. Cele mai expuse locuințe se află în Transilvania și în cele mai mari aglomerații urbane: București, Timișoara, Cluj-Napoca, Iași, Brașov, Constanța.

Cum elimini radonul din casa nou construită

Cu sau fără pivniță, tot poți avea radon în casa nou construită. Radonul provine din materialele folosite la construcția casei – cărămidă, piatră, pământ – sau chiar de la gipsul (rigipsul) cu care au fost acoperiți pereții interiori.

Pentru a preveni și elimina radonul din casă, poți să utilizezi membrane antiradon la fundație, să etanșezi fisurile datorate tasărilor și să ventilezi – natural sau mecanic – toate încăperile din locuință.

Ideal ar fi să ventilezi cât mai des încă dinainte să faci marele pas și să te muți în casa nou construită. Respectă aceste reguli atunci când construiești un imobil sau te muți în casa nou construită. Ai grijă de sănătatea familiei tale și bucurați-vă de noua casă!

Metode pentru a reduce consumul de apă și electrictate la casa cu curte

Trăim într-o lume în care poluarea a atins cote alarmante. Noi am început să conștientizăm comportamentul negativ care a dus la acest lucru și știm că putem face o diferență dacă schimbăm ceva. Chiar și reducând consumul de apă și electricitate, putem contribui la un viitor mai verde, mai sănătos. Care sunt metodele pentru a reduce consumul de apă și electricitate la casa cu curte?

Cum să faci economie la electricitate

Știai că electrocasnicele consumă energie electrică și atunci când sunt oprite? Fie că vrei să reduci poluarea sau să obții facturi mai mici la energia electrică, aceste măsuri te vor ajuta să faci economie la electricitate:

Cumpără produse electrocasnice care aparțin unor clase energetice superioare. Deși prețul lor este puțin mai mare decât al aparatelor din clase energetice inferioare, un electrocasnic din clasa energetică B consumă cu până la 50% mai mult decât un aparat cu un indice de energie electrică A++.

Folosește becuri energoeconomice în toată casa. Acestea au o viață de 10 ori mai lungă decât a becurilor clasice și consumă de 5-6 ori mai puțină energie electrică, pentru aceeași intensitate luminoasă.

Investește în electrocasnice care au un consum energetic reglabil. În alte cuvinte, alege acele electrocasnice care au încorporat un program economic – cu diferite trepte de temperatură și viteză.

Scoate aparatele electrocasnice din priză dacă nu le folosești. Laptop, incarcatoare telefon, placă de păr, prăjitor de pâine sau chiar espressor – nu îți fac niciun bine dacă le ții permanent în priză. Pe lângă faptul că vor consuma energie electrică și îți vor crește costul facturilor, le vei scurta viața aparatelor ținute astfel în priză. Pentru astfel de dispozitive, recomandăm un prelungitor cu prize multiple și buton de pornit/oprit.

Dacă stai la curte, știi deja cât de importantă este termoizolația. Fie că optezi pentru vată minerală sau polistiren, acestea vor izola termic casa și te vor ajuta să reduci facturile la încălzire.

Montează panouri solare. În curte, pe acoperișul casei sau chiar pe garaj – panourile solare sau fotovoltaice te ajută să înlocuiești, cel puțin parțial, energia electrică utilizată în gospodărie cu o sursă ecologică de energie. De ce să nu valorifici această resursă naturală inepuizabilă, care este gratis, pe deasupra? Deocamdată nu este o investiție tocmai mică, însă panourile fotovoltaice sau panourile solare devin din ce în ce mai accesibile.

Metode să reduci consumul de apă

La curte, o familie consumă mai multă apă decât dacă ar locui la apartament. Inevitabil, mai ai câteva flori de udat, un gazon de întreținut sau câțiva pomi pe care trebuie să îi uzi dacă vrei să se dezvolte și să rodească. Iată cum poți economisi la factura pentru apă atunci când stai la curte:

Întâi de toate, instalează economizoare de apă la toți robineții, căci astfel poți să reglezi volumul și presiunea apei.

Evită, pe cât posibil, să irosești apa. Când uzi gazonul, nu uda și aleile. Udă în ore la care evaporarea apei este minimă și optează pentru furtunuri găurite, ce udă prin picurare.

Folosește apa de ploaie. Ia un recipient de volum mare în care să captezi apa de ploaie și direcționeaz-o acolo unde ai nevoie. Poți fie să filtrezi această apă pluvială și să o folosești la spălatul hainelor, fie să o folosești pentru a uda grădina de zarzavat, leguminoasele, florile și pomii.

Recirculă apa menajeră. Montează o pompă de recirculare a apei calde în istalația de circulație a apei menajere și vei aștepta cu 60-80% mai puțin sosirea apei calde la robinet. Cumpără o pompă cu termostat – astfel, prelungești durata de viață a boilerului, faci economie la factura de electricitate și folosești minimul de apă de care ai nevoie.

Dacă aplici aceste metode pentru reducerea consumului de apă și electricitate la casa cu curte, vei avea facturi mai scăzute la întreținere și vei reduce amprenta de carbon. De ce să folosim mai mult decât avem nevoie? De ce să plătim pentru ceva ce este, până la urmă, irosit? Acordă mai multă atenție felului în care consumi apa și curentul electric și protejează mediul în timp ce îți protejezi buzunarul!

De ce este bine să îți asiguri casa și ce riști dacă nu faci asta

Unele statistici arată că, în România, are loc un furt din locuință pe oră, iar pompierii sunt chemați de 15 ori pe zi pentru a stinge incendii apărute la proprietățile oamenilor. Locuițele sunt supuse la mai multe riscuri, iar noi vrem să ne simțim acasă în siguranță și protejați de orice fenomene. Uite de ce este bine să îți asiguri casa și ce riști dacă te hotărăști să nu faci acest lucru.

De ce să iți asiguri locuința

Anual, mii de locuințe din România sunt inundate și afectate de dezastre mai mult sau mai puțin naturale. Iei în calcul încheierea unei polițe de asigurare pentru locuința ta? Iată câteva motive pentru care să îți asiguri locuința:

• Iți protejezi casa de incendii, inundații sau cutremure. Frecvent au incendii din cauza fumatului în spații neamenajate, coșuri de fum necurățate sau defecte, instalații electrice defecte sau mijloace de încălzire improprii.

• Bunurile din casă sunt acoperite de asigurare. În alte cuvinte, daca ți se fură laptopul și tableta, acestea sunt asigurate. De asemenea, dacă mobilierul sau electrocasnicele sunt deteriorate din cauza unor dezastre, vei recupera banii astfel încât să le poți înlocui fără eforturi financiare.

• Dacă ești responsabil, vei încheia polița obligatorie de asigurare a locuinței, care costă între 10 și 20 de euro pe an. Dar poți opta și pentru o asigurare facultativă, care oferă acoperire completă și mai multe beneficii în cazul în care ai nevoie. Spre exemplu, poți achiziționa un serviciu de asistență tehnică la domiciliu, ceea ce se traduce prin faptul că poți beneficia de ajutorul specialiștilor pentru reparații de urgență chiar la tine acasă.

• Având o asigurare pentru casă, te asiguri că poți face față cheltuilelor neprevăzute, pentru diverse reparații.

• Dacă trebuie să repari casa și este imposibil să trăiești aici pentru o perioadă limitată de timp, unele asigurări acoperă cheltuielile de cazare. În cazul în care vrei să fii pregătit în acest aspect, informează-te la mai multe firme de asigurări.

Ce riști dacă nu iți asiguri casa

Astăzi, toți proprietarii din țară sunt obligați să își asigure locuința împotriva riscurilor cauzate de diverse catastrofe naturale – alunecări de teren, inundații și cutremure. Dar poate riscul să te lovești de una dintre aceste situații este minim și nu vrei să închei o poliță de asigurare de care, mai mult ca sigur, nu vei avea nevoie. Totuși, ești obligat. Iți poți asigura locuința și printr-o asigurare facultativă, dar aceasta este complementară celei obligatorii.

Partea buna este că poți alege pentru ce riscuri vrei să cumperi protecție. Când închei contractul de asigurare, ai posibilitatea să alegi cât ai vrea să primești în cazul în care locuința ta este afectată.

Ce riști dacă nu închei o poliță de asigurare pentru casă?

În primul rând, locuința ta nu este asigurată în caz de dezastre naturale. În al doilea rând, ești pasibil de amendă, căci organele specializate pot sancționa această abatere.

Dacă nu îți asiguri casa, vei plăti din propriul buzunar pentru reparațiile sau chiar reconstrucția casei tale. Să nu mai menționăm că în perioada renovării va fi greu să găsești o locuință temporară în care să te simți în largul tău. Însă, cu asigurarea potrivită, poți fii fără griji în toate situațiile sus-menționate.

Spre ce să te orientezi când asiguri casa

Întâi, trebuie să stabilești care sunt riscurile majore la care este supusă casa ta. Locuiești într-o zonă cu risc de inundații, au loc frecvent cutremure sau vecinul de deasupra tot uită robinetul deschis în baie? Deții în locuință obiecte de valoare mare? Toate aceste lucruri contează atunci când închei o poliță de asigurare la casă.

Apoi, trebuie să alegi o companie de asigurări de încredere. Istoria ne învață că și companiile de încredere și renumite pot să aibă probleme și să falimenteze. Deși nu putem fi la curent cu toate problemele pe care ale are un eventual asigurator, putem să ne facem temele și să ne documentăm cât mai bine înainte să asigurăm casa.

Alege un pachet de asigurare a locuinței care ți se potrivește. Riști mult dacă nu îți asiguri casa – poți pierde investițiile de o viață! Partea bună este că poți să îți asiguri chiar și valoarea întreagă a locuinței, dar trebuie să fii dispus să plătești pentru această poliță. Tu la ce societate ai încheiat contractul de asigurare a casei?

Suprafața locuibilă vs suprafața construită

Închirierea, vânzarea sau cumpărarea unui imobil sunt acțiuni ce necesită formularea unui contract. Aici, întâlnești frecvent referiri la suprafețe. Vrei să știi exact pe ce dai sau iei banii? În acest caz, trebuie să știi care este diferența dintre suprafața locuibilă și suprafața construită.

Tot ce trebuie să știi despre suprafețele unei locuințe

Suprafața construită a unei locuințe se referă la suma suprafețelor secțiunilor orizontale ale întregului imobil, pe toate nivelurile. Delimitarea suprafeței construite este dată de conturul exterior al pereților exteriori. Această suprafață include balcoanele, logiile, suprafețele aferente pereților exteriori și interiori, precum și cota-parte din suprafețele parților comune ale clădirilor, cum ar fi casa liftului, uscătoria, spălătoria, casa scării și spațiile dedicate pentru depozitarea și evacuarea deșeurilor menajere.

Suprafața utilă a apartamentului, pe de altă parte, reprezintă suma tuturor suprafețelor încăperilor imobilului. Așadar, cuprinde dormitoarele, băile, bucătăria, camera de zi, spații de depozitare, duș, WC și spațiile de circulație din interiorul apartamentului sau casei. În suparafața utilă nu intră și suprafața balcoanelor, nișelor de radiatoare, logiilor, teraselor, pragurilor golurilor de uși, holurilor cu deschideri de până la 1m, nici suprafețele pentru cazanul de baie sau sobă.

În cazul imobilelor rezidențiale, cea mai relevantă este suprafață locuibilă. Ea se referă strict la suprafața desfășurată a încăperilor în care locuim, deci la suprafața camerei de zi și a dormitoarelor.

Ce este suprafața utilă totală și de ce trebuie să îi acorzi atenție

Când vrei să achiziționezi un apartament, interesează-te care este suprafața utilă. Cei mai mulți proprietari rotunjesc această suprafață în plus cu câțiva mp, suficient cât să te facă să plătești peste 5 mii de euro pentru o încăpere pe care, evident, nu o vei avea.

Nu de puține ori se întâlnește situația în care un proprietar scoate la vânzare un imobil și promovează suprafața construită ca fiind suprafața utilă. De aceea este bine să știi care este diferența dintre diferite tipuri de suprafețe.

Daca iți lipsesc cunoștințele solide în domeniul proprietăților imobiliare, apelează la un specialist pentru un raport de evaluare – te va costa mai puțin decât dacă ai lua țeapă la semnarea contractului de închiriere sau vânzare-cumpărare.

Dacă suprafața utilă a apartamentului exclude aria balcoanelor și logiilor, suprafața utilă totală este definită ca suma dintre suprafața utilă a apartamentului și aria balcoanelor și a logiilor. Ne interesează această suprafață utilă totală deoarece acesta este spațiul de care beneficiezi atunci când ocupi un imobil.

În plus, suprafața utilă se folosește la calculul gradului de confort, și anume:

Confort 1: imobil de o cameră, cu suprafața utilă de 30mp; imobil de 2 camere-50mp; imobil de 3 camere-65mp; imobil de 4 camere-80mp.

La Confort Sporit, imobilele cu același număr de încăperi au o suprafață utilă mai generoasă, mai exact: imobil cu o cameră-37mp; imobil de 2 camere-55mp; imobil de 3 camere-78; imobil cu 4 camere-100mp.

Așadar, suprafața utilă a locuinței trebuie evaluată corect pentru a stabili gradul de confort de care te vei bucura atunci când închiriezi sau cumperi un imobil. Doar așa vei putea să înțelegi cu adevărat care este valoarea reală a apartamentului și să poți face comparații între proprietăți diferite.

De ce să fii atent la suprafața locuibilă

Nu este exclus să găsești un imobil cu o suprafață construită mare, dar care are, până la urmă, o suprafață utilă relativ mică. Din păcate, Legile nu prevăd consecinte contravenționale nici pentru dezvoltatorii care nu respectă normele. Ba mai mult, sunt permise abateri de +/-10% la toate normele, iar constructorii pot să profite de acest lucru și să ofere la vânzare imobile care au suprafața locuibilă aflată sub standarde.

Trebuie să faci diferența dintre termenii „suprafață utilă” și ceea ce unii agenți imobiliari numesc „suprafață utilă totală”. În mod eronat, aceștia includ în suprafața utilă și suprafețele balconului și a logiilor și astfel se obține o scădere a valorii pe metru pătrat. Până la urmă, valoarea reală a unui imobil este dată de suprafața construită, suprafață pe baza căreia se calculează și valoarea impozitului anual pe care proprietarul trebuie să îl plătească.

Acum, că știi care este diferența dintre suprafața locuibilă, construită și utilă, poți lua decizia corectă când închiriezi, cumperi sau vinzi un imobil.

Tot ce trebuie să știi despre centrala termică de apartament

Daca ești friguros și te-ai saturat să primești apa caldă doar din când în când, trebuie să montezi o centrală termică. În funcție de cum alegi sistemul de încălzire a locuinței, te poți bucura de un confort sporit și costuri mult mai mici la facturile la utilități. Uite aici tot ce trebuie să știi despre centrala termică de apartament.

Cum alegi o centrala termică de apartament

Vrei să obții confortul termic dorit și debitul de apă caldă de care ai nevoie, dar cu costuri mici la facturile de energie electrică și gaz? În acest caz, trebuie să acorzi o deosebită importanță centralei termice pe care o alegi.

Trebuie să alegi centrala termică de apartament în funcție de eficiența energetică, puterea centralei, tehnologia de ardere, precum și de uzabilitatea echipamentului. Nu poți neglija nici aspecte precum opțiunile de confort implementate în echipament, garanția, posibilitatea de a-l conecta la internet, designul și, evident, bugetul de care dispui.

Alege centrala termică a apartamentului în funcție de următoarele criterii:

Suprafața ce trebuie încălzită. Apartamentele mici, cu 2 sau 3 camere, pot fi încălzite cu centrale de putere maximă 24-27kW. Dar pentru apartamentele care au 4 camere și 1 sau 2 băi, se recomandă instalarea unor centrale termice cu putere de 28-34 kW.

Numărul de consumatori de apă caldă. Într-un apartament relativ mic, cu 3 camere și o baie, este suficient să alegi o centrală cu putere mică, de până la 27kW.

Termoizolația apartamentului. Dacă apartamentul este bine izolat termic iar temperatura optimă din interior se menține ușor, se poate monta și o centrală termică de putere mai scăzută.

Eficiența energetică. Pentru eficiență și randament ridicate, specialiștii recomandă instalarea unei centrale termice în condensare. Dacă o centrală clasică are eficiența de până la 92-94%, eficiență ce scade pe măsură ce echipamentul se învechește, centrala prin condensare ajunge la un randament de 102-109%. Acest lucru se datorează unor componente speciale ale echipamentului care recuperează căldură din condens. Așadar, centrala prin condensare necesită cu până la 35% mai puțin combustibil pentru a produce aceeași cantitate de căldură.

Combustibilul utilizat. În prezent, centralele pe gaz sunt cele mai rentabile. Însă să nu uitam că gazul este o sursă de energie epuizabilă, iar prețul va crește în următorii ani.

Siguranță în exploatare. Este unul dintre cele mai importante criterii după care să te ghidezi când alegi centrala termică de apartament. Producătorii trebuie să ofere centrale care asigură siguranță la lipsă gaz (prin electrod de ionizare), siguranță la evacuarea gazelor arse (cu ventilator și presostat de aer), protecție la lipsă apă în instalație (sonde de temperatură, presostat de minim, senzor de presiune), protecție anti-îngheț. Nu cumpăra o centrală termică la care lipsește marcajul CE – care atestă testarea și verificarea conform normelor europene.

Sistemul de informare și diagnoză. Îți permite să fii mereu la curent cu starea de funcționare a centralei. Autodiagnoza poate fi afișată sub formă de cod, text sau combinație de leduri. Astfel, atât utilizatorul cât și instalatorul vor fi la curent cu problema apărută, iar timpul de intervenție va fi minim la revizie, reparații și întreținere.

Capacitatea încălzirii. Se referă la câți kiloWatti produce centrala. Cu cât este mai mare necesarul de căldură și apă caldă, cu atât este nevoie de mai multă putere la centrala termică.

Tot ce trebuie să știi despre sistemul de încălzire al casei

Trebuie să iei în calcul toți acești factori înainte de a lua o decizie și să instalezi centrala termica în apartament. Iar pentru montare, apelează mereu la persoane specializate și autorizate, căci vei vrea să eviți lucrări care iți pot pune sănătatea sau chiar viața în pericol.

Când ești racordat la gaz, atunci o centrală pe gaze este cea mai buna investiție. Prețul gazului este accesibil, instalarea propriu-zisă este facilă, iar mentenanța și revizia se realizează cu eforturi minime.

Centrala termică cu combustibil solid – pe lemne, peleți sau cărbuni – este varianta cea mai bună atunci când prețul materiei prime este scăzut, iar utilizatorul investește într-un coș de fum potrivit. Însă trebuie să ții cont de calitatea și durabilitatea materialelor care scad pe măsură ce trece timpul și, mai ales, atunci când folosești lemn verde.

Centrala electrică, pe de altă parte, are costuri mai ridicate decât celelalte variante și încălzirea apartamentului de poate costa de 3 sau 4 ori mai mult decât dacă ai avea centrala pe lemn sau gaz. Deși are beneficii precum eficiența ridicată, pornire și oprire rapidă și programarea ușoară, prețul ei constituie un mare dezavantaj.

Acum, că ai aflat tot ce trebuie să știi despre centrala termică de apartament, poți lua o decizie informată.

Tipuri de izolație termică

Tipuri de izolație termică

Atunci când vrei să ai confort sporit și costuri mai mici la întreținere, trebuie să iei în calcul izolația termică a locuinței. Realizată în interior sau la exteriorul pereților casei, termoizolația blochează transferul termic și ajută la menținerea temperaturii optime în locuință. Ce trebuie să iei în calcul când alegi anumite tipuri de izolație termică?

Ce tipuri de izolație termică poți alege?

Izolarea termică a locuinței se referă la procesul prin care reducem transferul de căldură între două materiale sau două medii. Prin termoizolația casei, se menține o temperatură constantă în interior în mod eficient.

Poți alege fie să izolezi exteriorul casei, fie interiorul pereților sau amândouă. Cu toate acestea, trebuie să ții cont că pereții trebuie să „respire” pentru a nu favoriza apariția condensului și, implicit, a mucegaiului. Izolația termică a casei poate fi realizată cu aceste materiale:

• Vată minerală: vată minerală bazaltică și vată minerală de sticlă

• Polistirenul: polistiren extrudat, polistiren expandat, polistiren grafitat

• Spumă poliuretanică

• Spumă de rășina

• Plută

• Aerogel

• Paie și stuf

Dacă cele menționate mai sus se folosesc strict pentru a izola termic, unele materiale termoizolante au fost create chiar pentru construcție, și anume: cărămidă termoizolantă, BCA, tencuieli termoizolante, cărămidă refractară sau panouri sandwich. Acestea se folosesc la realizarea pereților casei sau pentru a tencui pereții, după caz.

Avantaje și dezavantaje ale tipurilor de izolație termică

Dacă termoizolația la exterior a pereților este necesară atunci când casa este construită într-o zonă cu temperaturi preponderent scăzute, termoizolația la interior se recomandă pentru a reduce infiltrațiile de apă. Alte beneficii și dezavantaje ale tipurilor de termoizolație sunt:

Izolația termică exterioară: izolează termic, fonic și hidroizolează. Este mai costisitoare, nu reduce spațiul în interior și oferă protecție împotriva temperaturilor exterioare. Diminuează poluarea fonică și te ajuta să economisești până la 40% din totalul costurilor pentru încălzire.

Izolația termică interioară: izolează fonic și termic și are un preț mai accesibil decât al termoizolației exterioare. Însă acest tip de izolație termică supune unor eforturi acțiuni precum înlăturarea zugrăvelii și demontarea caloriferelor. În plus, reduce dimensiunea camerei. Când interiorul pereților este izolat corespunzător, scade riscul de apariție al igrasiei și mucegaiului.

Ce tipuri de materiale termoizolante să alegi?

Vata minerală poate fi utilizată atât la termoizolarea casei, cât și la termoizolarea blocurilor. Vata minerală bazaltică este un material durabil, rezistent la apă și incombustibil, deci nu arde. Izolează termic și acustic foarte bine. Se prezintă sub formă de plăci care sunt ușor de montat și care au o bună rezistență la presiune. În schimb, vata minerală de sticlă este mai ușoară decât cea bazaltică și se prezintă cel mai adesea sub forma unor rulouri ce fac montarea mai puțin facilă.

Polistirenul este cel mai des folosit material termoizolant în Romania. De ce îl preferă românii? Pentru că polistirenul este ușor de montat și are un preț accesibil, comparativ cu alte tipuri de izolație termică. Polistirenul expandat se poate folosi atât pentru izolația interioară, cât și pentru cea exterioară sau chiar la izolarea acoperișului. Este foarte ușor și nu încarcă rezistența structurii. Dar polistirenul extrudat este mai dur și se folosește cu precădere la interior, mai ales la izolarea podelei. Polistirenul extrudat este rezistent la compresiune, elastic și are permeabilitate la vapori.

Spuma poliuretanică poate fi folosită la izolații ce țin de pereți sau acoperiș, sau hidroizolații pentru fundații, subsol, pardoseli sau terasa blocului. Se aplică de către profesioniști, căci trebuie acordată o deosebită importanță îmbinărilor și la sigilarea porilor. Blochează perfect pătrunderea aerului, protejează împotriva insectelor și rozaceelor, este ușoară și ignifuga.

Spuma de rășină izolează termic excelent, este flexibilă și are o greutate scăzută, dar este rar aleasă datorită prețului mai mare decât al polistirenului.

Pluta își păstrează forma, odată ce a fost montată pe podea. Este moale și pufoasă, cu proprietăți impermeabile și care izolează foarte bine termic și fonic.

Celuloza este excelentă pentru izolarea mansardelor, dar are un preț mare comparativ cu alte materiale termoizolante.

Aerogelul are o rezistență mai mare decât a fibrei de sticlă și poate fi aplicat chiar și la plafoane sau ferestre, dar este foarte scump.

În schimb, stuful și paiele sunt ușoare și stabile, dar trebuie tratate cu substanțe ignifuge când se folosesc la termoizolație.

Alege fiecare tip de izolație termică potrivit utilizării sale. Daăa pentru acoperiș se aleg anumite materiale, podeaua sau pereții trebuie termoizolate cu altceva. Tu ce preferi să folosești la izolația termică a casei tale?

Cum se calculează impozitul pentru o casă individuală?

Cum se calculează impozitul pentru o casă individuală?

Orice proprietar de locuință, de terenuri sau de automobile trebuie să plătească un impozit anual. Impozitul este o taxă plătită către autorități, care contribuie la îmbunătățirea infrastructurii, la întreținerea spațiilor publice și la tot ceea ce ține de administrație publică.

Cum se calculează impozitul pentru o casă individuală?

Cei care dețin o casă individuală trebuie să plătească un impozit a cărui valoare ține cont de destinația clădirii și de valoarea acesteia.

Impozitul poate să fie plătit în două tranșe egale ( până pe 31 martie și până pe 30 septembrie) și poate beneficia de anumite reduceri în cazul în care este plătit în totalitate în prima parte a anului.

Modul de calcul pe clădiri diferă în funcție de destinația acestora:

1. Clădirile care au doar destinația de locuință

Pentru clădirile care au doar destinația de locuință impozitul se calculează prin aplicarea unei cote de 0,08 – 0,2% asupra valorii impozabile a clădirii. Această cotă de impozare este stabilită de consiliul localității de care aparține clădirea.

În ceea ce privește valoarea impozabilă a clădirii, aceasta se obține prin înmulțirea suprafeței clădirii cu o valoare/mp prevăzută în Codul Fiscal. În general, această valoare este ajustabilă în funcție de rangul localității ( impozitele pot fi mult diferite dacă clădirea se află în oraș sau la țară) și în funcție de zona în care se află clădirea.

2. Clădirile cu destinație mixtă

Foarte mulți antreprenori aleg să își declare sediul social al firmei acasă. Această decizie atrage o serie de cheltuieli suplimentare în ceea ce privește impozitul.

Dacă există o delimitare clară a suprafeței folosite în scop rezidențial și a suprafeței folosite în scop economic, impozitul se calculează separat pentru cele două suprafețe. Dacă nu este declarată suprafața folosită în cele două scopuri, impozitul se calculează prin aplicarea unei cote de 0.3% asupra valorii impozabile a clădirii rezidențiale.

Care sunt criteriile care stabilesc valoarea impozabilă a clădirii?

Pentru a stabili valoarea impozabilă a unei clădiri, codul fiscal ia în calcul mai multe criterii, conform legii 227/2015. Aceste criterii sunt calculate in functie de statutul localității ( rural sau urban), în funcție de rangul acesteia, în funcție de materialele din care este realizată construcția și în funcție de facilitățile de care dispune.

Conform legii, valoarea impozabilă trebuie să fie exprimată în lei și este determinată prin înmulțirea suprafeței construite sau a suprafeței desfășurate ( pentru clădirile care au mai mult de un nivel ) cu o valoare obținută pe baza tuturor criteriilro de mai sus.

Valoarea maximă a metrului pătrat construit ( conform Codului Fiscal ) este de 1000 de lei și corespunde clădirilor construite din beton armat, cărămidă arsă sau alte materiale obținute prin tratament chimic, care au canalizare, instalații de apă și instalații de încălzire. Cu cât materialele sunt mai slabe și cu cât lipsesc mai multe facilități, cu atât valoarea impozitului scade, putând să ajungă chiar și la 200 de lei/mp pentru clădirile din lemn, poiatră naturală, cărămidă nearsă sau alte materiale nesupuse tratamentului termic și care nu au toate facilitățile.

Ce faci atunci când crezi că plătești un impozit prea mare pe clădirea pe care o deții?

Valoarea impozabilă a unei clădiri poate să fie reevaluată o dată la 5 ani. Reevaloarea este făcută de către un expert evaluator și adesea poate duce la reducerea valorii impozitului. În cazul în care nu apelezi la o reevaloare, valoarea impozitului rămâne aceeași.

Unde și cum trebuie să plătești impozitele?

Impozitele pe clădiri se plătesc la administrația financiară a localității de care aparține casa. Există și posibilitatea de achitare online a impozitelor, prin înregistrarea pe Ghiseul.ro. Pentru a putea achita online trebuie să te înregistrezi pe Ghișeul.ro, să înregistrezi un card de debit emis la băncile aprobate de Anaf și să aștepți validarea contului.

Ce se întâmplă dacă nu plătești la timp impozitele pe clădiri?

Neplata obligațiilor fiscale atrage cu sine dobanzi de 0.02% și penalizări de 0.01% pentru fiecare zi de întârziere. Tocmai de aceea, este important să fii mereu informat privind taxele pe care le plătești și să le achiți la timp.

5 Sfaturi pentru organizarea garajului

5 Sfaturi pentru organizarea garajului

Organizarea garajului nu este o activitate grea sau costisitoare. Cu toate acestea, cei mai mulți dintre noi nu avem timp să ne ocupăm de acest lucru. Vrei să ai mai mult spațiu de stocare și un garaj în care să nu te simți sufocat de prea multe lucruri așezate alandala? Citește aici câteva sfaturi care te vor ajuta să organizezi garajul eficient.

Sfaturi pentru organizarea uneltelor

În zilele noastre, garajul este mai mult decât spațiul în care parchezi mașina. Aici depozitezi lucrurile de care nu ai nevoie în casș, de la unelte de grădinărit, scule și echipamente pentru construcții,biciclete, schiuri, caruciorul bebelușului si multe obiecte de care ai crezut cândva că vei avea nevoie, dar stau acum uitate sub mormane de praf.

Iată aici recomandările noastre pentru un garaj bine organizat:

 1. Întâi, eliberează pardoseala pentru ca apoi să poți parca mașina nestingherit. Ia toate cutiile și obiectele pe care le-ai împrăștiat pe jos și organizează-le pe cele similare pe categorii: biciclete cu accesoriile pentru bicicletă, schiurile cu bețele, clăparii și accesoriile de iarnă, șuruburile la șuruburi, uneltele de grădină în același loc – ai prins ideea.
 2. Investește în cutii. Fie că trebuie să organizezi pensulele pentru vopsit, șuruburile sau accesoriile pentru flex și bormașină, așează-le frumos în cutii de mărimea potrivită, apoi etichetează-le pentru o identificare rapidă. Data viitoare când vei avea nevoie de ciocan, îl vei găsi imediat.
 3. Fă-ți un stand pentru șurubelnițe. Probabil te-ai săturat să găsești doar șurubelnițe în cruce, când tu ai nevoie de o șurubelniță dreaptă. Fă un raft din lemn cu găuri pentru depozitarea șurubelnițelor și acestea nu se vor mai rătăci prin garaj.
 4. Folosește spațiul pe verticală. Pe o porțiune a garajului montează un grilaj unde să poți pune cârlige și să agăți lucrurile ce pot fi organizate astfel. Pune cât mai multe dulapuri și rafturi înalte până la tavan. Astfel, te folosești de tot spațiul disponibil fără a încărca garajul. Păstrează rafturile fără uși ca să vezi lucrurile depozitate și să identifici imediat obiectul de care ai nevoie.
 5. Stabilește lucrurile de care ai nevoie și pe cele de care te poți debarasa. Curațenie de primăvară, declutter sau cum vrei să îi spui – lucrurile inutile nu au ce căuta în garaj, căci încarcă spațiul în care ai putea să depozitezi lucruri pe care le ții în casă, deși nu ai nevoie de ele. Chiar și încălțămintea extra-sezon poate fi depozitată în garaj, în cutii ordonate. Astfel, eliberezi o bună porțiune din pantofar.

De ce sa alegi rafturi metalice pentru organizarea garajului?

Rafturile metalice asigură organizarea covenabilă și depozitarea perfectă a fiecărui lucru de care ai nevoie în garaj. Rafturile metalice sunt foarte rezistente, pot susține o greutate mare și le poti asambla chiar tu.

Cel mai mare avantaj al acestor rack-uri este că le asamblezi ușor și cum vrei tu. Poți ajusta înălțimea lor și poți modifica oricând distanța dintre rafturi, astfel încât să poți depozita cutii și obiecte de mărimi variate.

Ce fel de rafturi poți monta în garaj?

 • Rafturi de perete – acestea nu încarcă spațiul și nu ocupă podeaua acolo unde parchezi mașina.

Cum iți pregătești casa pentru iarnă

Cum iți pregătești casa pentru iarnă

Când zilele devin din ce în ce mai scurte și reci, știi că iarna se apropie cu pași repezi. Cu toate acestea, nu de puține ori auzim că iarna iar ne-a luat prin surprindere. Ce trebuie să facem ca să nu mai avem senzația că iar am fost nepregătiți? Cum să pregătim casa pentru iarnă?

Sfaturi cum să pregătești casa pentru sezonul rece

În primul rand, trebuie să verifici ușile, ferestrele și pereții pentru cazul în care au apărut crăpături. Deoarece pe aici se pierde căldura, trebuie reparate și chiar izolate. Dacă pereții exteriori nu sunt izolați termic, acest lucru se va reflecta în costuri mai mari la căldură.

Aplica benzi de etanșare la ferestre și uși. Termoizolația astfel obținută susține eficiența sistemului de încălzire a casei și te ajută să plătești mai puțin pentru a păstra confortul casei tale.

Investește într-o centrală termică. Deși costurile inițiale sunt destul de mari, centrala oferă avantajul de a avea apă caldă oricând, pe toată durata anului, și poți controla temperatura din locuință după preferințele proprii. Poți opri sau porni ce calorifere vrei. Unele modele performante permit chiar pornirea centralei de pe aplicația din telefon, deci înainte de a ajunge acasă.

Ca să pregătești casa pentru iarnă, trebuie să verifici centrala, instalația de căldură și caloriferele. Fie că ai o instalație termică pe curent electric, lemn sau gaz, aceasta trebuie verificată anual pentru a te asigura că va menține temperatura optiăa în timpul sezonului rece.

Nu omite verificarea acoperișului, dacă stai la casă. Infiltrațiile apar pe unde nici nu știi, iar mucegaiul nu este de dorit nicăieri, cu atât mai puțin la tavanul încăperii în care îți petreci mare parte din timp.

Curăță burlanele. Îndepărtează frunzele uscate și praful acumulate în jgheaburi, căci acestea pot înfunda burlanele. În timpul iernii, apa nu se va mai scurge și, când apare înghețul, este posibil să te confrunți cu o problemă.

Ce să faci la casa înainte să vina iarna

Daca ai coș de fum, este imperios necesar să îl verifici și să îl cureți. Acest element al sistemului de încălzire evacuează fumul și gazele rezultate în urma arderii și are un rol esențial în performanța centralei pe lemne. Știai că cele mai multe incendii din timpul iernii au loc din cauza coșurilor de fum de o calitate îndoielnică sau care nu au fost bine montate?

Evită formarea gheții prin montarea unor sisteme de degivrare. Acestea iți permit să cobori treptele și să mergi pe jos până la mașină fără riscul de a aluneca pe gheață. De asemenea, poți instala sisteme de degivrare la nivelul jgheaburilor și burlanelor, pentru a evita formarea blocurilor de gheață și a țurțurilor.

Închide robineții de la exterior. Da, este adevărat că sunt utili în timpul verii, când udăm grădina sau folosim chiuveta de la bucătăria de vară. Însă conductele se pot sparge iarna, când temperaturile scad și apa îngheață. Închide robineții exteriori, golește apa de pe conducte și strânge furtunele pe care știi că nu le vei mai folosi în timpul sezonului rece. Procedează la fel și cu sistemul de irigare.

Cum pregătești curtea pentru sezonul rece

Fă compost și mulcește gazonul. Tunde iarba, mărunțește frunzele căzute din copaci cu ajutorul mașinii de tuns iarba și lasă-le acolo. Astfel, materia vegetală se va descompune și vă hrăni pământul, iar tu te vei bucura de un gazon mai frumos anul viitor.

Începe să faci provizii. Fie că locuiești la casa sau la apartament, anumite cumpărături este bine să le faci încă dinainte să vină sezonul rece. Investește în unelte, materiale și echipamente de care vei avea nevoie la iarăa, și anume anvelope de iarnă, cabluri de alimentare pentru bateria mașinii, lopată de zăpadă, racletă pentru parbrizul mașinii, spray degivrant, o lanternă și baterii noi.

Nu în ultimul rând, acorăa o deosebită atenție curățeniei generale. Efectuează o dezinsecție a casei și scapă de praf. Aerisește bine, scoate acarienii din saltele, perne și draperii și spală covoarele.

Fiecare detaliu este important atunci când frigul se lasă și mai e puțin și ninge. Vrei să fii pregătit iarna aceasta? Urmează sfaturile de mai sus și apoi poți spune că pe tine iarna nu te-a luat prin surprindere.

Cum amenajezi o grădină mică

Cum amenajezi o grădină mică

Iți dorești o curte verde cu o grădină ca în reviste? Acest proiect nu este foarte complicat. Cu puțină creativitate, îndemânare și răbdare, vei obține o oază verde de liniște chiar lângă casa ta. Iată cum trebuie să procedezi pentru a amenaja o grădină mică.

De la proiect la realizare: o grădină mica

Chiar daca dispui de un spațiu mic, de doar câțiva metri pătrați, poți face rai din ce ai. Nu ai nevoie de mai mult pentru a instala un spațiu de relaxare.

Întâi, trebuie să realizezi un mic proiect, unde trebuie să ții cont de mai mulți factori. Ai ideile în minte sau le-ai pus pe hârtie? Când proiectezi o grădină mică, trebuie să începi cu poziționarea spațiului verde. Spre ce punct cardinal este îndreptat, ce fel de plante dorești să plantezi și care s-ar dezvolta mai bine în funcție de cât soare primesc? Apoi, daca vrei alei, din ce materiale să fie?

Dacă ai o curte interioară mică spre sud, în spatele casei și ferită de ochii celor care trec pe stradă, este spațiul ideal pentru amplasarea unei mici grădini. Mobilierul de grădină nu trebuie să lipsească. În funcție de spațiul disponibil, optează pentru o măsuță și scaune chic cu picioare din fier forjat sau o masă mare și câteva fotolii din ratan.

Aici, verdele crud al gazonului de sub tălpi invită la relaxare dimineața la cafea și seara, după o zi de muncă. La marginile grădinii, plantează flori colorate care să îți încânte ochii și simțul olfactiv. Bulboasele – lalelele, narcisele și zambilele – pot fi plantate între alte flori perene, precum trandafirii, bujorii, rudbeckia, primule, crini sau chiar plante perene erbacee.

Dacă dispui de o curte mică în fața casei, unde vecinii și trecătorii te pot vedea, amenajează o grădină mică pe cât mai multe planuri. Mai precis, plantează pomi, copaci sau arbuști care să blocheze privirile curioșilor. Amenajează spațiul pe mai multe etaje și oferă un plus spațiului de care dispui. Pentru spații mici, evită folosirea culorilor prea puternice – atât la plante, cât și la mobilierul ales sau chiar la decorațiuni.

Alege nuanțe cât mai naturale și plante de dimensiuni mici sau medii acolo unde nu vrei să te simți aglomerat. Pentru a crea iluzia unui spațiu mai larg, plasează perne și flori în culori calde în apropiere, iar în depărtare așează piese decorative și plante în culori reci.

Cum transformi curtea într-o gradină mică

Curtea interioară, această carte de vizită a gospodăriei tale, poate fi transformată într-un mic paradis. Ce fel de stil vrei să implementezi? Ce materaiale alegi pentru finisaj? Ce vrei să plantezi: gazon, flori, zarzavaturi?

Dacă optezi pentru un stil mediteranean, vei aduce atmosfera de vacanță în grădina ta. Zona de relaxare este esențială la acest stil – băncutele să fie comode, în nuanțe de alb sau crem, iar pernele în nuanțe de albastru marin. Dacă vrei mai multă umbră în zilele toride de vară, amplasează o pergolă pentru plantele cățărătoare. Nu uita de ghivecele de teracotă, piesele decorative cu scoici și aleea din pietriș.

Stiluri pe care să le alegi pentru o gradina mica

Vrei să amenajezi o curte mică în stil minimalist? Acest stil este caracterizat de linii arhitecturale simple, iar designul minimalist se îmbină armonios cu natura. Verdeața are nevoie de îngrijiri minime, căci plantele sunt perfect adaptate zonei și solului în care le plantezi. Alege plăci mari de beton șlefuit pentru pavaj și plante în straturi care să echilibreze culorile neutre și duritatea materialelor ce caracterizează stilul minimalist.

Implementează un decor rustic dacă locuiești la deal sau la munte. Apelează la buturugi pentru mobilier și decor, bucăți mari de pietre pentru alei și nu uita de grătar, elementul care va întări ideea de rustic.

Pentru o grădină mică în stil romantic, trebuie să ai elemente care îmbie la visare. De aici, poți privi apusuri romantice alături de jumătatea ta sau te poți relaxa în weekend-uri alături de prieteni, în legănarea hamacelor și pe șezlonguri ademenitoare. Ai nevoie de multe ghivece mari, cu plante verzi și colorate și iluminat romantic cu multe beculețe și lumânări parfumate.

Curtea ta mică este locul perfect pentru relaxare în timpul liber. Vrei să te odihnești și să petreci momente de neuitat alături de cei dragi? Amenajează o grădină mică așa cum îți dorești și bucură-te de paradisul creat după ideile tale!

Amenajează un spațiu de joacă pentru copii, fără să faci investiții suplimentare

Amenajează un spațiu de joacă pentru copii, fără să faci investiții suplimentare

Copiii se joacă oriunde și cu orice. Dar dacă le asiguri un spațiu de joacă la voi în curte, cu materiale prietenoase cu mediul, toată lumea are de câștigat. Cât de greu e? Este un proiect costisitor? Învață cum să amenajezi un spațiu de joacă pentru copii, fără a face investiții suplimentare.

Idei de amenajare a unui spațiu de joacă

Un lucru plăcut și atât de natural, joaca este sănătoasă și necesară pentru dezvoltarea copiilor noștri. Prin joacă, cei mici cunosc și înțeleg lumea. Jocul este modul lor de a percepe lumea din jur și de a comunica. Așadar, trebuie să le asigurăm celor mici un mediu propice de învățare, unde să se joace nestingheriți și să se simtă protejați în orice moment.

Începe prin a asigura perimetrul în care urmează să amenajezi spațiul de joacă. Mărginește locul în care se vor juca cei mici. Folosește borduri de plastic, din cauciuc reciclat, compozit sau chiar lemn pentru a defini locul de joacă, apoi stabilește care sunt materialele ce vor fi folosite pe jos. Păstrezi gazonul, iarba, vii cu rumeguș, pietricele, nisip sau dale de cauciuc? Stabilește ce este mai bine pentru copil și buzunarul tău, bineînțeles.

Acum urmează ce este mai important: cum și cu ce se vor juca ai tăi copii?

Nu poți avea un loc de joaca fără leagăn. Adesea considerat simbolul copilăriei, leagănul este potrivit încă de la vârsta de 1 an și este garantat să îți țină puiul ocupat pentru cel puțin câteva zeci de minute. Mișcarea ritmica a leaganului îi liniștește și chiar îi aduce în pragul adormirii. În leagăn, copiii își dezvolta atenția, echilibrul și coodonarea mișcării. Poți improviza chiar tu un leagăn sau poți cumpăra unul destul de ieftin. Important este să tii cont de vârsta celor care se vor legăna în el.

Cine a spus că poți construi castele de nisip doar la mare? Amenajează o ladă de nisip sau o arie de 1 mp unde copiii să își dea frâu liber imaginației. Pe lângă nisip și marginile care să îl delimiteze, mai ai nevoie de câteva găletușe, lopățele și forme pentru nisip. Apoi puteți să dați drumul la joaca.

Fă un traseu pentru mașini. Folosește bucăți de lemne sau scânduri de la paleți pe care să le așezi sub formă de drumuri, rampe și poduri pentru mașinuțele copilului. Pe aici, chiar și mașinuța păpușii se poate plimba în voie. Daca ai pietruit o bună parte a curții, trasează cu creta sau vopsea un traseu pe unde să se plimbe cel mic cu tricicleta, bicicleta sau mașinuța.

Amenajează o bucătărie de jucărie. Daca nu ai posibilitatea să o faci din lemn, folosește cutii de carton. Încurajează-l pe copil să se joace cu nămol, chiar dacă veți avea de furcă cu spălatul după aceea. Joaca cu nămol este extrem de benefică, mai ales până la vârsta de 5 ani, căci stimulează imunitatea și dezvolăa creativitatea și imaginația. Când se joacă cu nămol, cei mici învață să se joace singuri și în echipa.

Poți construi un loc de joacă fără investiții suplimentare?

Dacă folosești ce ai la îndemână și reciclezi, poți să amenajezi un loc de joacă fără a investi prea mult în el. Poți face un leagăn dintr-o anvelopă veche sau legând o bucată lată de scandură cu 2 sfori rezistente în copacul din curte. Tot din anvelope și câteva bucăți de lemn poți face un balansoar pentru copii.

Dacă v-au rămas multe lemne de la construcția casei sau a gardului, le poți folosi pentru a face o căsuță în copac – visul oricărui copil. Ești puțin îndemănatic și vrei să îl stimulezi pe cel mic? Fă-i un loc de cățărare cu butuci, plăci și scânduri de care să legi ingenios sfori înnodate.

Indiferent de cum alegi să amenajezi spațiul de joacă pentru copii, să ai mereu în vedere siguranța lor. Construiește după un proiect bine stabilit și, chiar daca folosești obiecte pe care le ai în gospodărie, fii sigur că acestea se află în stare buăa și nu reprezintă un pericol pentru cei mici. Folosește-ți creativitatea și montează un loc de joacă fară a face investiții suplimentare!

7 măsuri pentru siguranța casei tale

7 măsuri pentru siguranța casei tale

Securitatea casei trebuie să fie o prioritate pentru fiecare dintre noi. Fie că locuiești într-un cartier liniștit cu vile recent construite sau în capitală, unde rata criminalității este crescută, trebuie să ai grijă ca locuința ta să fie mereu sigură pentru tine și familia ta. Îți recomandăm 7 măsuri pentru siguranța casei tale.

Cum sporesti siguranța locuinței tale

În cele mai multe cazuri, să ai un sistem de supraveghere video și un câine este suficient pentru a ține hoții departe de casa ta. Dar nu toți se lasă descurajați de aceste două măsuri. Trebuie să ții cont de particularitățile casei tale astfel încât chiar dacă ți-a fost furat ceva din locuință, hoțul va fi ușor de identificat la poliție cu ajutorul imaginilor filmate la tine acasă.

Apoi, siguranța casei tale se referă la mai mult decât a o proteja de infractori. Fiecare membru al familiei, de la bebelușul nou născut până la cel mai vârstnic bunic, trebuie să fie ferit de pericole. Iată ce trebuie să faci pentru a spori siguranța locuinței și a celor care locuiesc aici.

Ce măsuri trebuie să iei ca să ai o casă sigură

 1. Sistemul de supraveghere video interior/exterior. Plasează camerele de filmat astfel încât să se vadă bine trăsăturile celor care folosesc atât ușa din față, cât și pe cea din spatele casei. Dacă aproape 35% dintre spargeri au loc pe ușa din față, cam 20% dintre infractori preferă să se strecoare pe ușa din spate. Poziționează camerele cât mai sus, unde hoții nu le pot distruge ușor, și undeva la vedere, dacă vrei să îi descurajezi. Dacă ai ferestre în apropierea unei alei sau a unui gard, instalează și aici o cameră de supraveghere pentru un plus de siguranță.
 2. Alege o ușă de intrare din aluminiu. Ușile metalice securizate cu cel putin 3 balamale solide sunt rezistente la forțare și lovituri. Dacă sunt prevăzute cu sisteme de închidere de calitate, va fi aproape imposibil să intri pe aici fără cheie. În plus, poți găsi uși metalice în toate stilurile și culorile, astfel încât să se potrivească stilului casei tale.
 3. Investește în tâmplărie termoizolantă de calitate. Împreună cu ușile de intrare, ferestrele sunt cele care îți protejează casa de musafirii nepoftiți. Știai că poți monta ferestre cu sisteme de siguranță? Mânerul ferestrelor și plăcuțele de securitate oferă o siguranță crescută locuinței atunci când ești plecat. Apoi, montează obloane cu încuietoare.
 4. Instalează un sistem de securitate. Montează un video-interfon pe care să îl conectezi la telefon sau tabletă și un sistem de alarmă pe bază de senzori care să țină la distanță hoții. Acest sistem de securitate îți permite să fii informat când cineva intră pe teritoriul tău, căci vei primi notificari și alerte când senzorii detectează ceva.
 5. Gard înalt. Dacă ești preocupat de siguranța casei tale, atunci trebuie să alegi un gard înalt de 2 m și neted, care nu poate fi escaladat cu ușurință de către infractori. Este o investiție destul de mare, dar te ferește de hoți și de vânturile puternice. Însă gardul înalt se încinge în timpul sezonului estival și umbrește semnificativ grădina.
 6. Iluminat exterior. Cei mai mulți optează pentru lămpi exterioare decorative. Însă iluminatul exterior are un rol important când vine vorba de securitatea locuinței. În unele zone este nevoie de iluminat exterior de siguranță cu proiectoare LED, și anume drumul de acces, aleile din curte, garajul și zonele mari.
 7. Protejează rețeaua Wi-Fi. Trebuie să respecți această măsură mai ales pentru cazul în care ai sisteme inteligente în casa ta. În plus, atunci când rețeaua Wi-Fi este compromisă, ești expus la atacuri de phishing sau chiar la furt de documente din telefon și calculator, lucru ce poate duce la situații pe care nu ți le dorești. Schimbă numele și parola rețelei, folosește un firewall performant și instalează un antivirus care să te ferească de atacurile cibernetice.

Dacă implementezi aceste 7 măsuri pentru siguranța casei tale, poți pleca în vacanță alături de cei dragi fără stresul că locuința ta ar putea fi în pericol. În plus, nu ignora măsurile elementare de prevenție de câte ori pleci de acasă: încuie ușile, închide ferestrele și scoate din priză aparatele și electrocasnicele.

Gradinăritul, cea mai sănătoasă activitate

Gradinăritul, cea mai sănătoasă activitate

Grădinăritul are nenumărate beneficii pentru sănătatea noastră. Știai că și prințul Charles iubește grădinăritul? Adevărul este că această activitate îmbunătățește atât sănătatea mentală, cât și pe cea fizică. Uite cum să îți iei porția de sănătate cu grădinăritul, una dintre cele mai sănătoase activități.

De ce este grădinăritul o activitate sănătoasă

Atunci când te simți stresat și anxietatea îți dă o stare de sufocare, suflecă-ți mânecile, bagă-ți mâinile în pământ și îngrijește câteva plante. Grădinăritul nu este doar o activitate utilă, ce transformă curtea sau grădina într-un loc primitor, verde și colorat. Atunci când ai grijă de plante și lucrezi pământul, îți îmbunătățești sănătatea și starea de bine.

Efortul fizic depus în grădină în fiecare zi concurează cu brio cu clasele de fitness de la sălile de gimnastică. Cine mai are nevoie să alerge pe bandă sau să ridice greutăți, când săpatul, săditul și plivitul te ajută sa arzi atâtea calorii?

Când lucrezi pământul, combați sedentarismul, îmbunătățești circulația sângelui și, implicit, a sistemului circulator. Grădinăritul este un exercițiu fizic excelent ce te ajută să lupți împotriva obezității, să ai un metabolism eficient și să păstrezi oasele sănătoase.

Doar 30-45 de minute pe zi, timp de cel puțin 3 ori pe săptămână, te ajută sa arzi kilogramele în plus. Studiile arată că poți arde până la 330 de calorii într-o oră de grădinărit. În plus, deoarece lucrezi în grădina ta și cultivi legume și zarzavaturi cu mâinile tale, vei mânca mai sănătos și te vei gândi de două ori înainte să consumi alimente pline de pesticide și E-uri.

Când practici regulat exerciții de intensitate moderată – grădinăritul se încadrează în această categorie – poți să previi și să controlezi tensiunea arterială mare. Ai terminat sezonul de cules și nu mai ai ce face în grădină? Ia o greblă pentru frunze și fă-ți de lucru pentru cel puțin 30 de minute. Vei arde un număr impresionant de calorii.

Beneficii pe care le aduce grădinăritul

Timpul petrecut în natură, în aer curat, privind iarba verde și cerul albastru în timp ce asculți ciripitul pasărilor este balsam pentru rănile sufletești. Terapia prin grădinărit reduce stresul, combate insomnia și lupta împotrivă depresiei și anxietății.

Dacă ai ca hobby grădinăritul, stresul este redus mai eficient decât în cazul persoanelor care se detensionează prin alte activități de relaxare și agrement. Acest lucru se datorează faptului că timpul petrecut în natură reduce nivelul cortizolului, hormonul stresului, și ajuta la creșterea nivelului serotoninei și dopaminei, hormonii care ne fac să ne simțim bine.

Grădinăritul iți cultivă răbdarea și atenția. După ce sapi și sădești semințele, durează de la câteva zile până la câteva săptămâni sau chiar luni până când răsar micile plante, apoi cresc, înfloresc și rodesc, dacă este cazul. Dacă obișnuiai să îți pierzi repede răbdarea, prin grădinărit vei învăța să aștepți și să urmărești dezvoltarea plantelor pe care le crești.

Să planifici culturile și să alegi pomii sau florile pe care le vei planta necesita un strop de creativitate. Poate nu ești o persoană creativă atunci când te apuci de grădinărit, dar, cu siguranță, vei deveni. Vei învăța ce fel de plante se potrivesc în anumite colțuri ale grădinii tale și îți vei da seama cum să le combini pentru a obține un design armonios.

Când petreci mult timp în grădină, stimulezi sănătatea creierului. În mod constant, în grădină rezolvi probleme, înveți și păstrezi mintea activa. Trebuie să simți solul și plantele pentru a le asigura cele mai bune coditii și trebuie să te adaptezi când observi că ceva nu funcționează la legumele, pomii sau trandafirii tăi.

Lucrând pământul și cultivând flori frumoase și pomi roditori, iți îmbunătățești respectul de sine. Atunci când grădinărești, fie că faci asta zilnic sau doar o dată la două săptămâni, acest lucru îți oferă un sentiment de împlinire. Cu mâinile tale și intelectul tău obții roade bune și flori colorate, ceea ce iți dă un setiment de satisfacție de neegalat.

Grădinăritul este cea mai sănătoasă activitate și te face fericit chiar și atunci când plouă. Vrei să dormi mai bine, să fii mai sănătos și să te simți mai bine în pielea ta? Lucrează o bucățică de grădină și culege roadele muncii tale!

Păreri Salciei Residence

Păreri Salciei Residence

Salciei Residence este un ansamblu rezidențial situat în localitatea Domnești, Ilfov, la aproximativ 15 kilometri vest de București. Acesta cuprinde 24 de vile individuale, ce se remarcă prin designul deosebit și o atenție sporită la detalii și finisaje. Compartimentarea inteligentă se îmbină perfect cu spațiul generos din exterior, unde avem o curte mare, ce include locuri de parcare, terasă și grădină.

Pentru a vedea oferta completă de prețuri, te invităm pe pagina de catalog a ansamblului rezidențial: Salciei Residence.

Construcție

Finisaje

În acest ansamblu, bugetul alocat pentru finisaje este unul mediu, cu accentul pe calitatea foarte bună a materialelor, dar și a execuției lucrărilor. Astfel, dezvoltatorul folosește aici gresie și faianță porțelanate și uși interioare din MDF, ambele materiale rezistente în timp, care se întrețin ușor. Ușa de exterior este metalică și securizată, de culoare gri, iar vopseaua utilizată pentru finisarea pereților este siliconată (durabilă în timp, se curăță foarte ușor).

Instalații

Instalația sanitară din Salciei Residence urmează aceeași tendință a produselor și execuției de calitate din acest complex. În ceea ce privește instalația electrică, dezvoltatorul a ales să folosească disjunctoare diferențiale, care sunt mult mai sigure pentru utilizator (ele au devenit chiar obligatorii în unele țări). În cazul unei probleme pe circuit, ele deconectează imediat curentul electric, evitându-se astfel accidentele; siguranțele prezente aici sunt de la producătorul ABB.

Eficiență energetică

Eficiența energetică a unei clădiri este determinată de mai mulți factori, precum izolația exterioară și materialul utilizat pentru pereți, sistemul de încălzire, dar și ferestrele acesteia. Astfel, în Salciei Residence dezvoltatorul a ales să folosească pereți din cărămidă ceramică, ce sunt placați cu polistiren expandat de 10 cm grosime. Ferestrele au profile din PVC de la un producător cunoscut pentru calitatea superioară a produselor sale – Gealan; acestea au 6 camere și sunt completate de geamuri tripan (3 foi de geam).

În ceea ce privește sistemul de încălzire din complex, acesta este alcătuit din centrală pe condensație, ce are o eficiență mult mai bună decât cele obișnuite, de la producătorul Immergas. Încălzirea în pardoseală de la Innova vine să completeze sistemul – aceasta din urmă este o soluție foarte eficientă, folosită din ce în ce mai des în ultimii ani și în locuințele din România. Avantajele sale sunt evidente: căldura se distribuie uniform în întreaga încăpere, scăpăm de calorifere și deci spațiul pe care acestea îl ocupă, iar consumul de combustibil este mai mic și, implicit, și facturile.

Păreri Salciei Residence

Structură de rezistență

Fiecare dintre vilele individuale din Salciei Residence respectă toate normele de siguranță specifice unei construcții de calitate. Acestea au o structură de rezistență bazată pe zidărie portantă.

Pereți

În ansamblul rezidențial Salciei Residence pereții interiori și exteriori sunt construiți din cărămidă ceramică; acest material este foarte des folosit pentru locuințe, deoarece are o eficiență termică deosebită, contribuind astfel la ușurința menținerii unei temperaturi optime.

Cărămida ceramică are inerție termică, adică preia temperatura mediului ambiant – dacă în interior este cald, pereții se încălzesc și ei; această căldură nu se pierde la exterior, deoarece aici intervine izolația (realizată din plăci de polistiren de 10 cm, așa cum menționam anterior). De asemenea, materialul este foarte durabil în timp și are rezistență deosebită la îngheț și la variații semnificative de temperatură.

Păreri Salciei Residence

Interior

Compartimentare, spațiu disponibil

În Salciei Residence, dezvoltatorul oferă 24 de vile individuale, fiecare cu o suprafață generoasă, de 113 mp . Spațiul lor este organizat pe un singur nivel, ce cuprinde 3 dormitoare, 2 băi, o cameră de zi mare, ce include și zona de dining și bucătărie. Fiecare locuință se vinde cu 421 mp de teren, dintre care 113 mp îi ocupă casa și restul se împart între curte, terase și locuri de parcare.

Posibilități de mobilare, circulație comodă prin locuință, funcționalitate

Spațiul interior din locuință este în general bine compartimentat, iar camerele sunt mari și bine luminate, cu ferestre înalte. Ambele băi au și ele ferestre, așadar este asigurată aerisirea bună a acestora, dar și lumina naturală.

Câteva aspecte de menționat ar fi intrarea și holul principal, care se află în zona de noapte, unde sunt poziționate două dintre dormitoare; acest lucru este puțin ciudat, întrucât se poate crea trafic și zgomot neplăcut, atunci când vin musafiri. De asemenea, dormitorul matrimonial include o baie, însă din acest motiv se crează o nișă în spatele ușii; orice piesă de mobilier plasată aici (în proiect, apare o comodă) va fi prea aproape de raza de deschidere a ușii. Camera de zi este foarte mare (aproape 33 mp) și include și locul de luat masa, însă fereastra este doar pe latura cu zona de dining; așadar, zona de ședere, cu canapea și TV, ar putea fi prea întunecată.

Păreri Salciei Residence

Îți recomandăm să faci o vizionare pentru a înțelege mai bine compartimentarea acestui model de locuință. Poți face solicitare pe pagina locuinței de pe catalogul nostru:

Locație

Ansamblul rezidențial este situat pe Strada Salciei, Domnești, Ilfov, într-o zonă foarte liniștită, de case, ce oferă acces spre capitală și facilitățile aferente.

Cartier/ zonă

Localitatea se află la vest de capitală, iar traficul este unul deloc aglomerat, întrucât aici nu există blocuri înalte și densitate mare de populație; acesta se aglomerează însă la intrările spre Șoseaua de Centură București/ DNCB, respectiv în capitală.

Transport public

Locatarii din Salciei Residence pot ajunge la câteva stații de autobuz, aflate la aproximativ 7-10 minute de mers cu mașina. Metroul în schimb nu este o opțiune aici, deoarece cea mai apropiată stație este Preciziei, aflată la o distanță de 25 de minute de ansamblu.

Lifestyle

Facilități în ansamblu sau în apropiere

Așa cum menționam mai sus, ansamblul Salciei Residence se află într-o zonă mai retrasă, la câțiva kilometri vest de București. Odată cu liniștea și aglomerația redusă a împrejurimilor, vine însă și o mai mică densitate de facilități în imediata apropiere a complexului.

Cu toate acestea, locatarii au acces la câteva puncte de interes, cu mașina. Printre acestea amintim mai multe unități școlare – Școala nr.1, Școala Gimnazială Gheorghe Corneliu, Grădinița Domnești, Grădinița Tărâmul Prieteniei Domnești, After School Smart and Magic (toate aflate la o distanță de 8-9 minute). În apropiere sunt și mai multe farmacii sau cabinete veterinare, foarte utile pentru cei care au un animal de companie.

Pentru cumpărături, locatarii din Salciei Residence pot merge la mai multe magazine de colț, printre care și un Mega Image, aflat la aproximativ 8 minute; câteva centre comerciale mai importante se pot accesa în partea de vest a capitalei, precum West Park sau Carrefour Militari (la 20-23 de minute de ansamblu).

În ceea ce privește locurile de agrement, ansamblul oferă câteva posibilități – în zonă există restaurante și localuri precum Casa Domnești, Desire Events sau Johnny’s Fast Food. La aproximativ 19 minute de ansamblu se află Parcul Bragadiru, ce include spații verzi generoase, desfășurate pe 8 hectare de teren. Aici puteți găsi și piste de bicicletă, locuri de joacă pentru copii, dar și zone de grătar special amenajate, cu foișoare, mese și bănci.

Siguranță și curățenie

Zona în care se află ansamblul este una foarte sigură, unde predomină casele și o densitate a populației mică; comunitatea din această localitate este una liniștită, așadar puteți miza pe un trai cât se poate de calm.

Comunitate, tipologie client

Acest ansamblu este mediul ideal pentru familii tinere cu copii. Ele se pot bucura de o zonă liniștită și deloc aglomerată; în același timp, locatarii au acces destul de ușor (20 de minute cu mașina) spre capitală și facilitățile pe care le oferă aceasta (zone de agrement, locuri de muncă, magazine mari etc.).

Un alt argument pentru care această tipologie de client este potrivită pentru Salciei Residence o reprezintă însuși tipul de locuință. Vilele individuale sunt foarte spațioase, cu suficiente camere pentru mai mulți membri ai casei; în plus, curtea generoasă oferă spațiu de joacă pentru copii și de socializare pentru adulți. Dacă și tu ai visat mereu să te muți la curte, acest complex poate deveni căminul ideal pentru tine și familia ta.

Investiție

Prețul

Fiecare vilă individuală din acest ansamblu rezidențial se vinde la prețul de 160.000 EUR. Ca metodă de plată, dezvoltatorul acceptă oricare din variantele clasice de achiziționare, prin Credit Ipotecar, Programul ”Noua Casă” sau plata cash. Așadar, pentru o locuință din Salciei Residence veți plăti 1415 EUR/mp.

Concluzie finală

Zona în care află ansamblul nu este din cele mai ofertante, însă compensează prin liniștea și siguranța locației, cu trafic foarte lejer în aria adiacentă. Locatarii au totuși acces și la facilitățile capitalei, aflată la o distanță de aproximativ 15 kilometri de complexul rezidențial.

De asemenea, Salciei Residence se remarcă prin designul deosebit, cu mult spațiu la interiorul locuințelor, secondat de cel de la exterior; acesta din urmă oferă numeroase posibilități de amenajare (puteți face aici o mică grădină de flori, loc de joacă pentru copii sau de grătar etc.).

Pentru familiile ce doresc să își crească copiii mai departe de agitația și traficul aglomerat ale capitalei, acest complex este ideal.

Păreri Live Residence

Păreri Live Residence

Live Residence este un ansamblu rezidențial situat în cartierul Giulești, în sectorul 6 al capitalei. Acesta aduce pe piață locuințe de tip garsoniere sau apartamente de 2 camere, la preț foarte accesibil și oferă locatarilor săi mai multe facilități, chiar în interiorul complexului.

Pentru a vedea oferta completă de prețuri, te invităm pe pagina de catalog a ansamblului rezidențial: Live Residence.

Păreri Live Residence

Construcție

Finisaje

Atunci când vorbim de finisajele unei locuințe, ne referim la produsul finit, la ceea ce este cel mai vizibil pentru locatar, după ce se mută în noua lui casă. Aici includem ușile de interior și cea de exterior, finisajul pereților – vopseaua, gresia și faianța din baie sau bucătărie. Calitatea acestora depinde în mare măsură de bugetul pe care dezvoltatorul îl alocă elementelor de final din ansamblul pe care îl oferă pe piață; însă, cu siguranță și felul în care sunt executate toate etapele acestor lucrări este la fel de important.

În Live Residence, locatarii vor avea parte de finisaje ce se înscriu într-un buget mediu (spre exemplu, se alocă 49 ron/ mp gresie, 40 ron/ mp de parchet, uși interior 500-600 ron); gresia și faianța sunt porțelanate, centrala termică este pe condensație, de la Romstal, ca și radiatoarele ce completează circuitul de încălzire a locuințelor. Deși finisajele din acest ansamblu nu sunt premium, ele sunt executate calitativ, cu atenție la detalii, iar rezultatul este și funcțional, dar și plăcut estetic.

Dacă facem o comparație între bugetul alocat de dezvoltator pentru aceste finisaje și cele de pe piață, putem vedea interesul sporit al acestuia pentru calitate. Astfel, în cazul gresiei și faianței, produsele de la limita inferioară de preț încep de la 23-25 RON/mp (iar suma alocată de dezvoltatorul Live Residence este de 49 de RON/mp, adică dublu). Parchetul laminat cel mai accesibil costă în jur de 20 ron/ mp, așadar cel de 40 ron de aici are cu siguranță o calitate superioară.

Instalații

Instalațiile sunt o altă parte foarte importantă a unei construcții, deoarece ele asigură confortul locatarilor, dar și evitarea producerii unor neplăceri sau accidente (aici putem vorbi de evenimente precum un scurtcircuit la instalația electrică, defecțiunea sistemului de încălzire, crăparea unor țevi de alimentare/evacuare a apei etc.). În această categorie includem instalațiile electrice, cele sanitare, dar și instalația de încălzire a locuințelor.

Ansamblul rezidențial Live Residence are instalație electrică cu produse marca Gewiss, ce includ și disjunctoare diferențiale; acestea sunt net superioare celor normale, ba chiar ele sunt obligatorii în unele țări. Astfel, siguranțele de acest tip asigură faptul că, în cazul unei probleme pe instalație, curentul se deconectează imediat; în felul acesta, se evită accidentele (de exemplu, dacă mașina de spălat are o scurgere, putem avea un accident prin curentare). 

În ceea ce privește instalația de încălzire a locuințelor, în acest ansamblu rezidențial avem centrală pe condensație marca Romstal și calorifere de la același producător; sistemul este completat de conducte de PPR, care au rolul de a transporta agentul termic de la centrală spre calorifere, fără să sacrifice puterea sa calorică (materialul fiind izolator termic, căldura apei nu se pierde pe circuit). Acest tip de centrală este unul de generație mai nouă, mult mai eficient decât cea clasică, având un consum mai mic, dar randament și durată de viață mai mare. Instalația sanitară din ansamblu sunt și ele de calitate bună și vin să completeze senzația generală de confort și siguranță; acestea includ toate țevile din locuință, ce au scopul de a alimenta, respectiv evacua apa.

Eficiență energetică

Clasa energetică în care se încadrează Live Residence este A+. Aceasta catalogare depinde de o serie de factori, corelați între ei, cum ar fi izolația termică a clădirii, sistemul de încălzire sau răcire al său, tâmplăria și ferestrele, dar și materialele din care sunt alcătuiți pereții.

În acest ansamblu, dezvoltatorul imobiliar a construit o clădire cu pereți exteriori din cărămidă ceramică, între cadrele din beton armat, ce alcătuiesc structura de rezistență; aceștia sunt izolați la exterior cu plăci de polistiren de 10 cm. Mai departe, ferestrele fiecărei locuințe sunt termopane cu 5 camere și 2 foi de geam, iar tâmplăria este de la un producător prestigios – Gealan. Fiecare locuință are centrală proprie pe condensație și încălzire prin radiatoare; pentru aceste elemente, dezvoltatorul a ales produse de la Romstal, un brand autohton, care s-a distins prin calitatea produselor distribuite.

Toate aceste elemente corelate duc la o eficiență energetică foarte bună a clădirii, astfel încât schimbul termic cu exteriorul este redus. Așadar, o temperatură ideală este mai ușor de menținut în orice anotimp, lucru pe care locatarii îl vor vedea reflectat în confortul termic de la interior, dar și în facturi mai mici.

Structură de rezistență

Proiectul Live Residence cuprinde 4 blocuri, ce vor pune la dispoziție 220 de locuințe; la data publicării acestei recenzii, doar una dintre cele 4 clădiri era construită. Structura sa de rezistență este alcătuită dintr-un sistem de cadre cu stâlpi și grinzi de beton.

Păreri Live Residence

Acest tip de structură este utilizat în general la clădirile cu mai multe etaje, datorită capacității sale de a prelua o încărcătură mare – fie ea permanentă – locuințele cu tot ce conțin ele, fie temporară – un seism, de exemplu. De asemenea, rezistența pe cadre permite și o flexibilitate mare în ceea ce privește compartimentarea interioară a blocurilor.

Pereți

În Live Residence, materialul folosit pentru pereți este cărămida ceramică; la exterior, acest material vine în completarea structurii de rezistență din beton armat, pereții având aici o grosime de 30 cm. Este de menționat rar întâlnim pereți exteriori atât de groși. Faptul că s-a folosit cărămidă de 30 cm și nu de 25 denotă un interes foarte crescut al dezvoltatorului pentru confortul locatarilor. Cărămida ceramică are proprietăți deosebite, fiind foarte rezistentă la îngheț și la fluctuațiile mari de temperatură. Ea are și inerție termică – adică pereții preiau temperatura mediului ambiant, ideal atunci când interiorul locuinței este încălzit, iar la exterior avem izolație.

Păreri Live Residence

Acest lucru contribuie la o mai bună eficiență energetică a clădirii, împreună cu restul elementelor (izolația exterioară, ferestre și tâmplărie, sisteme de încălzire); rezultatul este acela că locatarilor le este mai ușor de menținut o temperatură optimă în locuință, indiferent de anotimp. De asemenea, cărămida ceramică este foarte des utilizată pentru clădiri rezidențiale sau publice, deoarece asigură o izolație fonică de calitate.

Interior

Compartimentare, spațiu disponibil

Locuințele din Live Residence sunt destul de micuțe, dar compartimentate bine și cu suficientă lumină naturală. În cazul garsonierelor, acestea au o suprafața utilă de 34 mp. Apartamentele de 2 camere sunt disponibile în 2 configurații de compartimentare, ambele oferind 56 mp utili.

Posibilități de mobilare, circulație comodă prin locuință, funcționalitate

Analiză Arhitecturală Garsonieră

La garsonieră, holul este adecvat ca și suprafață, permițând libertate de mișcare locatarului; singura mică problemă o reprezintă prea multe goluri de uși pe o suprafață redusă; însă, ele nu se deschid în așa fel încât să rănească pe cineva sau să blocheze culoarul de trecere, ci spre interiorul camerelor. De asemenea, este important că deschiderea lor se face fără să lovească piese de mobilier sau obiectele sanitare. Camerele, deși nu foarte mari, sunt bine organizate, astfel încât permit amplasarea unor piese de mobilier de bază și circulația lejeră printre ele. Balconul are 2 uși de acces, dinspre bucătărie și camera de zi; acest lucru limitează însă spațiile de depozitare din camerele respective – era suficientă una singură.

Păreri Live Residence

Îți recomandăm să faci o vizionare pentru a înțelege mai bine compartimentarea acestui model de locuință. Poți face solicitare pe pagina locuinței de pe catalogul nostru:

Analiză Arhitecturală Apartament 2 camere tip I

La apartamentul de 2 camere de tip I, holul este alcătuit din două bucăți, cea de-a doua fiind cam îngustă; bucătăria include și locul de luat masa, fără însă a îngloba corect și metri pătrați aferenți acestuia (așadar circulația în cameră devine mai dificilă, între masă și mobila încorporată). Livingul este potrivit ca și suprafață, doar că ușa de acces spre balcon se deschide la limită între canapea și comoda TV (așa cum apar ele pe proiect, însă configurația camerei nu permite mult spațiu de manevră, în ce privește amplasarea mobilierului).

Păreri Live Residence

Îți recomandăm să faci o vizionare pentru a înțelege mai bine compartimentarea acestui model de locuință. Poți face solicitare pe pagina locuinței de pe catalogul nostru:

Analiză Arhitecturală Apartament 2 camere tip II

Ultimul tip de apartament de 2 camere are același tip de hol prea îngust, dar și o configurație ușor ciudată între baie și dormitor, prima luând puțin din spațiul celei de-a doua încăperi; din aceasta cauză, ușa de la dormitor se deschide spre un perete ce îngrădește puțin circulația firească. Bucătăria este în schimb destul de spațioasă, iar camerele sunt luminoase.

Păreri Live Residence

Îți recomandăm să faci o vizionare pentru a înțelege mai bine compartimentarea acestui model de locuință. Poți face solicitare pe pagina locuinței de pe catalogul nostru:

Iluminare naturală a camerelor, aerisire în baie

Băile din locuințele de aici nu au fereastră, indiferent de tipul și configurația de care vorbim, neavând acces la pereții exteriori ai blocului. Restul încăperilor sunt în schimb bine iluminate natural, făcând spațiul interior al apartamentelor și garsonierelor din Live Residence mai plăcut.

Locație

Live Residence se află în București, pe Calea Giulești, la numărul 413, într-o zonă liniștită de case, aproape de Lacul Morii și Parcul Crângași.

Cartier/ zonă

Ansamblul rezidențial este localizat în sectorul 6 al capitalei, în nord-vestul acesteia. Aflat în cartierul Giulești, într-o zonă de case, complexul oferă acces locatarilor spre Pasajul Grant și Pasajul Basarab, care se leagă cu mai multe puncte de interes ale Bucureștiului.

Transport public

Dacă locuiești în Live Residence, ai acces spre mai multe stații de autobuz din zonă; poți ajunge la ele și pe jos, după aproximativ 8-9 minute de mers. Pe Calea Giulești există și linie de tramvai, cele mai apropiate stații fiind la 6-8 minute de mers pe jos de complex; acesta duce direct la stația de metrou Crângași (așadar, drumul până aici îl puteți face doar cu un mijloc de transport, fie că vorbim de cel în comun sau mașina personală).

Traficul în zona ansamblului nu este foarte aglomerat, nici măcar la orele de vârf, un avantaj clar pentru locatari. El se aglomerează puțin spre zona Podului Grant, însă de obicei nu au loc blocaje importante pe această rută.

Lifestyle

Deși ansamblul se află într-o zonă ce poate părea periferică la prima vedere, acesta compensează cu faptul că oferă mai multe facilități în interiorul său. În plus, locatarii au acces destul de rapid (în jur de 10 minute cu mașina) spre zona de metrou Crângași, unde există spații verzi, mai multe magazine mari, dar și câteva centre sportive sau de wellness.

Păreri Live Residence

Facilități în ansamblu/ în apropiere

Complexul rezidențial promite mai multe facilități destinate locatarilor săi, precum locuri de joacă pentru copii, piste de bicicletă, piscină și SpA, parcări, dar și un spațiu comercial la demisolul primul bloc. Toate acestea sunt în curs de construcție și reprezintă avantaje clare pentru cei ce vor alcătui comunitatea din Live Residence.

În plus, în apropierea ansamblului avem și spații de relaxare în aer liber (cum ar fi Parcul Crângași sau Lacul Morii), dar și câteva restaurante sau localuri; tot la capitolul agrement, menționăm și Magic Place Aqua Park (parc acvatic cu numeroase atracții) sau sala de fitness Club Arena Sports.

Rămânem în zona metrou Crângași, unde locatarii își pot face cumpărăturile de la complexul Auchan Crângași (la 6 minute), precum și de la un magazin Lidl sau Mega Image. Există și un mall mai important în zonă – Centrul Comercial Orhideea, la 10 minute distanță, în cartierul apropiat Grozăvești, unde găsim hipermarketul Carrefour și magazine precum Flanco, Deichmann sau Kenvelo.

Dacă vorbim de familii cu copii care locuiesc în Live Residence, acestea au avantajul că în zonă se află mai multe școli (precum Școala Gimnazială nr. 153 sau nr. 162, aflate la 2-3 minute cu mașina), dar și grădinițe (Grădinița Albina, Grădinița nr. 37 cu Program prelungit – la 6-8 minute), sau Genius After School.

Siguranță și curățenie

Ansamblul rezidențial Live Residence este închis cu poartă, așadar accesul în interior este restricționat. Acest lucru sporește gradul de siguranță al locatarilor din complex.

Deși această parte a capitalei este cunoscută ca una mai periferică și populată de persoane defavorizate, în ultimii ani cartierul a cunoscut o evoluție în direcția bună. În zonă s-au dezvoltat diverse ansambluri și tot mai multe familii bune aleg să se mute aici. Principalele avantaje ale zonei, care atrag acești clienți, sunt locuințele foarte ieftine, dar și accesul la diverse facilități, precum Parcul Crângași, Lacul Morii, centre comerciale (Auchan, Lidl, Complex Orhideea), săli de fitness sau wellness (Magic Park Aqua Place – parc acvatic cu piscine, tobogane, bazin cu valuri etc.).

Comunitate, tipologie client

Dacă luăm în considerare tipul de locuințe, cu spațiu mai limitat (vorbim de garsoniere sau apartamente de 2 camere), aici vom găsi mai ales tineri. Aceștia sunt atrași în primul rând de prețul foarte bun al unităților, putem spune chiar (printre) cele mai accesibile din zona Giulești.

Însă ansamblul poate atrage și familii tinere cu un copil (spațiul fiind prea limitat pentru familii mai mari), ce sunt la început de drum, care vor să se bucure de facilitățile incluse – locuri de joacă pentru cei mici, piste de biciclete sau siguranța complexului închis.

Arhitectură, drumuri, trotuare

Calea Giulești este o stradă ce unește cartierul omonim cu Pasajul Basarab; ea face și legătura dintre ansamblul rezidențial Live Residence și zona mai ofertantă aflată dincolo de Podul Grant. Aici găsim stația de metrou Crângași, mai multe centre comerciale importante, dar și posibilități de agrement (săli de fitness, parc acvatic, spații verzi).

În ceea ce privește ansamblul rezidențial în sine, acesta este închis cu poartă; el este încă în curs de dezvoltare, dar va cuprinde 4 blocuri de locuințe (primul dintre acestea este deja ridicat). Conform proiectului, aceste imobile vor avea suficientă distanță între ele, cât să asigure intimitatea locatarilor. Vederea, în mare măsură, nu va fi obstrucționată, mai ales că aici nu sunt alte clădiri înalte, fiind o zonă de case. Străzile din Live Residence sunt relativ înguste, dar proiectantul a luat în calcul și spațiul necesar pentru parcări supraterane, în interiorul ansamblului.

Păreri Live Residence

Investiție

Prețul

Apartamentele din Live Residence se vând la un preț foarte accesibil, putem spune chiar cel mai accesibil din zona Giulești. Astfel, veți plăti în jur de 1.160 EUR/mp, media din zona de nord-vest a capitalei fiind de 1436 EUR/mp. Dacă achiziționezi o locuință în prima fază de dezvoltare a proiectului, vei plăti 37.000 EUR pentru o garsonieră și 61.000 EUR pentru oricare dintre cele 2 tipuri de apartamente de 2 camere. Metodele de plată pe care le poți alege dacă vrei să cumperi o locuință aici sunt cele standard – Credit Ipotecar, Programul ”Noua Casă”, dar și plata cash.

Revânzare

În ultimii ani (din 2015 până în prezent), tendința prețurilor la apartamentele din zonă este una de ușoară creștere; astfel, la momentul redactării acestei recenzii, prețul mediu de vânzare în cartierele Giulești -Crângași în luna martie 2021 era de aproximativ 1436 EUR/mp. Aceasta reprezintă o creștere de 12% față de aceeași perioadă a anului anterior.

Conform unei alte surse, prețul mediu general al locuințelor din București în anul 2021 este de 1434 EUR/mp, așadar aproape identic cu cel din cartierul Giulești; diferența vine din faptul că la nivelul întregii capitale, creșterea față de anul anterior este de doar 1,3%. De aici putem spune că zona Giulești cunoaște o apreciere pe piața imobiliară puțin mai accentuată, față de media orașului.

Putem concluziona că este o idee bună să investești într-o proprietate din această locație, lucru susținut de tendința de creștere a valorii lor pe piață și de dezvoltarea generală a acestei zone din ultimii ani.

Închiriere

Chiriile în zonă încep de la 300 EUR (cu prețul mediu în jur de 330-360 EUR) și diferă bineînțeles în funcție de tipul locuinței și numărul de camere disponibile. Un alt grafic ne arată că  piața chiriilor din Giulești a scăzut față de anul 2019, de la o valoare medie de 434 EUR la acel moment, la 396 EUR în 2021.

Concluzie finală

Live Residence este un ansamblu rezidențial în care dezvoltatorul pune accentul pe confortul viitorilor locatari, ce vor alcătui comunitatea de aici. Acest lucru este evident din mai multe perspective – vorbim în primul rând de facilitățile pe care el le-a inclus în complex, precum locuri de joacă, piste de bicicletă, parcări, dar și un spațiu comercial, ce se află la demisolul primului bloc construit. Mai departe, menționăm și tipul de finisaje și materiale folosite aici  – deși nu sunt premium, ele sunt de calitate bună, cu un buget alocat peste medie.

Locația ansamblului este mai periferică – acesta se află în cartierul Giulești, în sectorul 6 al capitalei; însă Live Residence reușește să își găsească destule calități care să compenseze acest aspect. Astfel, locatarii au acces la numeroase beneficii din zona adiacentă, în cartierele Crângași și Grozăvești – aici putem găsi parcuri, centre comerciale importante, școli și locuri de agrement.

În concluzie, Live Residence aduce pe piață o ofertă interesantă, în care prețul extrem de accesibil și zona nu din cele mai populare, se completează perfect cu beneficiile unei construcții de calitate și ale facilităților incluse. Pentru tinerii dornici de a avea propriul cămin, dar și pentru familiile cu un copil, aflate la început de drum, acest ansamblu rezidențial poate fi o alegere foarte inspirată.

Păreri Militari Residence

Păreri Militari Residence

Pentru a vedea prețuri și descrierea completă a acestui ansamblu rezidențial, te invităm pe pagina lui: Militari Residence

Construcție 

Clădirile din Militari Residence au un regim variat de înălțime și sunt construite în conformitate cu toate normele și standardele în vigoare. Cele peste 5000 de apartamente și garsoniere sunt gândite în așa fel încât să răspundă nevoilor unor persoane tinere și dinamice. Locuințele pot fi achiziționate gata finisate, cu toate instalațiile și pardoselile montate cu grijă. Acest lucru este foarte atractiv pentru toți cei care doresc să se mute fără a trece prin neplăcuta perioadă a renovării.

Păreri Militari Residence

Structura de rezistență 

Toate clădirile din Militari Residence sunt construite cu respectarea standardelor de siguranță, în așa fel încât să facă față fără probleme unor eventuale seisme. Structura de rezistență este compusă din stâlpi și diafragme de beton armat, iar pereții sunt realizați din cărămidă portantă de 30 de centimetri grosime. 

Deși se construiește într-un ritm alert, dată fiind cererea mare de locuințe în acest cartier și dezvoltarea sa rapidă, șantierele sunt bine organizate, nefăcându-se sacrificii în ceea ce privește calitatea.

Finisaje și tâmplărie 

La exterior, clădirile sunt finisate cu tencuială decorativă de la Baumit, fațadele fiind plăcute din punct de vedere estetic și conturând o imagine arhitecturală coezivă. La interior, finisajele sunt moderne și au,  în cea mai mare parte, o calitate foarte bună. Astfel, pereții sunt tencuiți mecanizat, iar pardoselile au șapă, cu parchet rezistent, având grosimea de 12 mm, iar gresia și faianța sunt portelanate, importate din Spania și Italia.

Aspectul general al locuințelor este unul curat și simplu, pereții fiind finisați cu vopsea lavabilă. Tâmplăria este din PVC, are geam termopan și 5 camere termice, iar ușa de la intrare este din metal, securizată în 4 puncte, cu vizor și un design plăcut. În ceea ce privește ușile de interior, acestea sunt realizate din MDF.

Instalații 

Apartamentele din cartier sunt racordate la toate utilitățile: apă, gaz, curent electric și canal. Fiecare locuință se încălzește cu propria centrală termică Immergas, iar distribuția căldurii se face prin radiatoare din oțel. Centrala este eficientă și, împreună cu izolarea exterioară foarte bună, reușește să genereze un confort termic sporit, fără cheltuieli foarte mari.

Obiectele sanitare din băi sunt produse de Nicomar Ceramic sau Bellacasa, două branduri cunoscute și apreciate, care asigură produse eficiente și plăcute din punct de vedere estetic. Conductele sunt realizate din PPR pentru alimentarea cu apă și din PVC-U pentru evacuarea apei menajere. Pentru o siguranță maximă, scurgerile din băi sunt gândite în așa fel încât să se evite inundațiile. Instalațiile electrice sunt bine realizate, cu siguranțe diferențiale de la Himel și cu protecție împotriva fulgerelor. 

Eficiență energetică

Cei care achiziționează apartamente și garsoniere în Militari Residence se pot bucura de un confort termic sporit, fără a plăti sume foarte mari pentru încălzire. Construcția din cărămidă ceramică, precum și izolația exterioară cu polistiren de 10 centimetri reușesc să mențină temperatura optimă în interiorul clădirii.

O contribuție mare o au și centrala termică pe gaz în condensație, care asigură un randament de până la 100%, sau ferestrele cu tâmplărie Veka și 5 camere. Construcțiile din Militari Residence sunt certificate energetic A++, ceea ce garantează un consum redus de energie, atât pe timpul verii,  cât și pe timpul iernii. 

Confort

În general, locuințele din Militari Residence sunt confortabile. Acestea sunt pregătite pentru utilizare imediată, oferind confort termic prin centrala performantă și izolarea termică foarte bună; de asemenea, ele asigură confort fonic prin pereții groși și un aspect vizual plăcut, prin utilizarea unor finisaje de bună calitate, precum gresia și faianța porțelanate, importate din Italia sau tâmplăria colorată.

În anumite aspecte, confortul este îmbinat perfect cu siguranța, grație poziției optime a terminalelor electrice față de sol (în așa fel încât să fie folosite cu ușurință, fără a fi accesibile celor mici) sau prezenței unei siguranțe antifulger. 

Arhitectură

Cartierul Militari Residence a fost gândit ca un mic oraș, care evoluează continuu din punct de vedere arhitectural. În cartier există atât clădiri înalte, cât și unele cu 4-5 etaje, iar blocurile de locuințe sunt legate între ele prin străzi destul de largi și trotuare. Clădirile au un stil simplu și sunt colorate în nuanțe calde de galben și maro. Arhitectura urbană este completată de prezența supermarket-urilor, a instituțiilor de învățământ sau a parcurilor și a altor facilități, destinate relaxării. 

Păreri Militari Residence

Poziția clădirilor

Pe măsură ce cartierul se dezvoltă, distanța dintre blocuri devine din ce în ce mai mică. Totuși, este păstrată o distanță optimă, în așa fel încât să fie asigurată intimitatea locatarilor. Poziționarea clădirilor față de punctele cardinale diferă, motiv pentru care vei găsi atât apartamente în care să te bucuri de razele soarelui dimineața, cât și apartamente care să îți ofere mai multă umbră.

Drumuri, trotuare și alei 

Deși străzile nu sunt foarte late, acestea sunt încadrate de trotuare care permit circulația pietonilor în siguranță. O parte dintre drumurile din cartier dispun de limitatoare de viteză, ceea ce temperează traficul, făcându-l mai sigur pentru toți locuitorii.

La orele de vârf este posibil să se creeze ambuteiaje, însă acestea se fac pe distanțe mici, dat fiind faptul că există foarte multe alei care pot prelua din trafic, iar străzile principale ale cartierului au sens unic. Fiecare bloc de locuințe dispune de parcare proprie, locuitorii putând opta pentru achiziția unor locuri supraterane sau subterane, în anumite situații.

Landscaping 

Fiind un cartier nou, Militari Residence este lipsit de zone verzi mature. Totuși, în imediată apropiere locuitorii au acces la pădure (Pădurea Dudu).

Planificare urbană 

Cartierul este construit în imediata apropiere a complexului comercial Auchan, ceea ce le oferă locuitorilor posibilitatea de a ajunge pe jos la cumpărături și de a avea acces la majoritatea produselor de care au nevoie.

Deși nu există niciun bulevard mare care să străbată ansamblul, organizarea străzilor din Militari Residence este destul de bine făcută, cu sensuri unice și limitatoare de viteză. Cartierul este destul de bine luminat, prin intermediul unui sistem de public de iluminare.

Colectarea gunoaielor este făcută de municipalitate și de asemenea, tot aceasta se ocupă de curățenia de pe străzi. Există suficient de multe coșuri de gunoi, iar trotuarele sunt spălate ocazional, fără a exista un cost de mentenanță pentru asta.

Lifestyle 

Stilul de viață al celor care locuiesc în Militari Residence poate fi unul foarte relaxat, în condițiile în care atât în cartier, cât și în imediata apropiere a acestuia există mai multe facilități. Aici există centre comerciale, săli de fitness, piscine, unități de învățământ și în general, majoritatea serviciilor de care ai avea nevoie zilnic.

Păreri Militari Residence

Facilități și viața de zi cu zi 

Dacă ai norocul de a lucra de acasă sau în cartier, poți să îți conturezi rutina zilnică în așa fel încât să nu părăsești mereu ansamblul. Ajungi în doar câteva minute de mers pe jos la piscină, la centrul comercial Auchan, la sala de fitness, la restaurante, saloane de înfrumusețare și unități școlare. În cadrul cartierului există grădinițe, școli și locuri de joacă pentru cei mici, așadar, dacă ai copii, poți să te bucuri de flexibilitate maximă în activitățile zilnice.

Comunitate 

În Militari Residence poți găsi o comunitate complexă, cu peste 20 000 de locuitori. În general sunt oameni tineri, cu un venit mediu, însă cartierul este considerat “ acasă “ de tipuri variate de oameni. În cea mai mare parte, acesta este un cartier liniștit și sigur.

Timp liber 

Modalitățile în care îți poți petrece timpul liber sunt destul de variate, iar numărul lor crește pe măsură ce cartierul atrage din ce în ce mai mulți locuitori. Restaurantele, piscinele în aer liber/ acoperite, sălile de fitness, aleile pentru jogging, locurile de joacă pentru copii și evenimentele organizate ocazional pot completa rutina oricărei persoane.

Sănătate și siguranță

Cartierul se bucură de o calitate a aerului destul de bună, dată fiind poziționarea sa în zona periferică a Bucureștiului și de o siguranța bună pentru cei mici, care se pot juca în zonele special amenajate și împrejmuite din cartier. Locuitorii au acces la alimente de calitate și la clinici specializate în imediată apropiere a cartierului.

Investiție 

Numărul locuitorilor din Militari Residence a crescut de 3 ori în ultimii 10 ani. Este, așadar, un ansamblu recomandat pentru investitori, care pot achiziționa apartamente atât pentru închiriere, cât și pentru revânzare. Dacă îți dorești un apartament pentru revânzare, este o investiție sigură, însă nu și una rapidă, deoarece sunt destul de multe oferte foarte bune de preț cu care vei concura. 

Este o investiție foarte bună, în schimb, dacă vrei să achiziționezi un apartament pentru închiriere. Potențialul de închiriere este mare, iar prețurile unei chirii variază între 200 și 350 de euro, în funcție de dimensiunile locuinței. Prețul de închiriere se dovedește a fi unul stabil, așadar, investiția pentru închiriere este pe termen lung.

Dat fiind faptul că pot fi achiziționate locuințe încă din fază de proiect, poți beneficia de diverse reduceri oferite de dezvoltatori, care pot fi extrem de atractive pentru cei ce doresc revânzarea.

Păreri Greenfield Residence

Păreri Greenfield Residence

Cartierul Greenfield Residence este un cartier localizat în Băneasa, zona de nord a capitalei. Evoluția constantă a acestei zone, apropierea de aeroport și cererea în creștere de locuințe au făcut cartierul să se dezvolte rapid.

Pentru a vedea prețuri și descrierea completă a acestui ansamblu rezidențial, te invităm pe pagina lui: Greenfield Residence

Construcție

Cartierul este compus, în cea mai mare parte, din blocuri cu regim mediu de înălțime iar unitățile locative sunt comercializate sub formă de studiouri sau apartamente cu două, trei
și 4 camere. Majoritatea locuințelor sunt spațioase, dispun de terasă și spot fi achiziționate gata finisate, în așa fel încât cei care le achiziționează să se poată muta direct.

Structură de rezistență

Structura de rezistență a blocurilor din Greenfield Residence este realizată din cărămidă ceramică, un material foarte atractiv din punct de vedere al eficienței energetice. Această
structură este proiectată să reziste fără probleme la seisme și la diverse alte solicitări apărute de-a lungul timpului.

Construit de un dezvoltator prestigios, Greenfield Residence beneficiază de o atenție
sporită la detalii, motiv pentru care pereții interiori sunt realizați tot din cărămidă ceramică,
iar între locuințe grosimea lor este de 30 de centimetri pentru o izolare fonică foarte bună.

Grație structurii de rezistență foarte bine gândită, cei care achiziționează o locuință aici pot
privi investiția ca pe una de lungă durată și se pot bucura de un confort sporit, atât din
punct de vedere termic, cât și din punct de vedere fonic.

Finisaje și tâmplărie

Finisajele fiecărui apartament în parte sunt de bună calitate și sunt complete. Astfel, cei
care achiziționează o locuință aici se pot muta direct:

 • Pereții locuințelor sunt vopsiți cu vopsea lavabilă siliconată, foarte rezistentă în fața umezelii și ușor de spălat;
 • Faianța și gresia din baie și din bucătărie sunt porțelanate, bifând atât aspectul practic, cât și aspectul estetic;
 • Ușile de interior sunt realizate din MDF, ceea ce garantează o izolare foarte bună între încăperi și rezistență pe termen lung;
 • Profilele ferestrelor sunt din termopan produs de către cei de la Salamander, unul dintre cei mai mari producători de profil din lume. Culoarea tâmplăriei este una deosebită, ceea ce îi conferă cartierului o doză de unicitate;
 • Ușa de la intrare este de bună calitate și este dotată cu vizor.
 • Pentru a le oferi noilor locatari un confort total, dezvoltatorul a echipat baia cu cabină de duș și cu căzi moderne.

Instalații

Instalațiile reprezintă un criteriu extrem de important în alegerea unei locuințe. Calitatea conductelor și a racordurilor trebuie să fie una foarte bună. Din fericire, construcțiile din Greenfield Residence stau foarte bine la acest capitol.

Conductele de alimentare cu apă sunt de tip PPR ( Polipropilenă ), un material durabil, foarte eficient, cu rezistență mare la temperaturi înalte și cu rezistență foarte bună la coroziune. Alimentarea cu apă se face de la rețeaua municipală, ceea ce înseamnă că apa este filtrată, iar conductele ar trebui să reziste fără probleme de-a lungul întregii vieți a apartamentului.

Instalația electrică este bine realizată și este echipată cu siguranțe diferențiale automate marca Wiessmann, dotate cu protecție anti-fulger. Încălzirea locuințelor din acest cartier se face prin pardoseală, iar conductele care alimentează sistemul sunt de tip PEX-AL, un material de foarte bună calitate, rezistent în timp.

Eficiență energetică

Clădirile din Greenfield Residence sunt izolate cu polistiren expandat cu grosime de 10 centimetri, care este cel mai folosit material pentru izolarea cladirilor din România. Este un material eficient, care poate asigura economii considerabile la încălzirea pe timp de iarnă sau la răcirea pe timp de vară. La eficiența energetică contribuie destul de mult și centrala termică Viessmann.

Confort

Confortul din cartier este dat de fiecare detaliu constructiv, începând cu modul în care sunt realizate finisajele și terminând cu modul în care este gândită structura, în așa fel încât să asigure intimitate și cheltuieli minime pentrru energie.

Confortul nu se rezumă doar la spațiul interior al locuințelor, însă. Dezvoltatorul s-a gândit și la spațiul exterior, motiv pentru care locatarii cartierului beneficiază de spații largi pentru promenadă, de multe locuri de parcare și de spații verzi.

Arhitectură

Poziția clădirilor

Chiar dacă este un cartier de blocuri, Greenfield Residence reușește să cucerească prin spațiul larg pe care îl oferă. Clădirile sunt poziționate la distanță mare una de alta, ceea ce sporește intimiatea locatarilor și confortul lor.

Drumuri, trotuare, alei și planificare urbană

Drumurile sunt largi, în general, dispun de trotuare și de alei pentrru jogging. Astfel,
pietonii sunt în siguranță iar șoferii pot circula fără a risca accidente. Locuitorii se pot bucura și de parcuri cu suprafețe generoase și de o pădure aflată în imediată apropiere, în care atât adulții, cât și copiii se pot bucura de natură.

Lifestyle

Facilități de zi cu zi

Cei care locuiesc în Greenfield Residence își pot petrece cea mai mare parte a zilei aici, fără a avea nevoie sa părăsească ansamblul pentrru achiziția celor necesare. Pe lângă faptul că beneficiază de parcuri și alei gândite pentrru jogging și plimbare, au la dispoziție locuri de joacă pentru copii, rampe pentrru persoanele cu handicap și magazine de unde își pot face cumpărăturile.

Comunitate

Locuitorii Greenfield Residence sunt, în general, oameni tineri și sociabil. Există foarte
mulți copii în cartier și se poate contura o comunitate frumoasă. Copiii au acces la grădinițe, școli și after-school-uri în apropiere iar părinții se pot bucura de prezența unui mall în imediată vecinătate sau de numeroase alte forme de distracție.

Sănătate si siguranță

Greenfield Residence este un cartier sigur, curat și sănătos. Fiind poziționat în imediată
apropiere a pădurii se poate lăuda cu un aer curat, care contribuie la sănătatea locatarilor
iar dotările asigurate de dezvoltator pun bazele unei vieți sigure:

 • Toate străzile sunt iluminate public;
 • Blocurile sunt construite cu simț de răspundere și sunt dotate cu coridoare mari, care să asigure o evacuare rapidă în caz de nevoie;
 • Accesul în cartier este restricționat, putând intra doar cei care sunt autorizați să o facă. La intrarea în cartier există tot timpul un paznic ce monitorizează atent traficul;
 • Pentru a se evita viteza mare a autovehiculelor și orice risc asupra pietonilor și copiilor, străzile sunt echipate cu limitatoare de viteză iar zonele de joacă sunt împrejmuite.

Investiție

Greenfield Residence este un cartier care merită să fie luat în calcul pentru o investiție pe termen lung. Cu peste 2500 de apartamente deja construite și un plan ambițios pentru următorii 10 ani, are toate șansele să se transforme într-un adevărat oraș.

Pe lista avantajelor care îl fac perfect pentru o investiție se numără accesul rapid la Aeroportul Henry Coandă, accesul rapid la șoseaua de centură, grădinițele, școlile, accesul rapid către mall-uri, spitale și alte utilități esențiale, precum și faptul că are prețuri într-o continuă creștere.

Cea mai bună investiție pentru acest cartier este pentru revânzare, în condițiile în care
piața chiriilor nu este încă destul de matură. În general, cartierul este foarte potrivit pentru cei care se află la prima casă, prețurile locuințelor încadrându-se perfect în limitele impuse de guvern pentru finanțare.

Fenomenul “work from home” a provocat o scădere a pieței imobiliare de birouri cu 45% (studiu Avison Young)

Piața spațiilor de birouri din București a fost afectată de pandemia de COVID în primul semestru al anului 2020. Astfel, cererea totală a scăzut cu 45%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut iar nivelul livrărilor de spații noi este mai scăzut cu 50%, potrivit unui studiu realizat de Avison Young, cel mai mare broker imobiliar din Canada, cu birou și în România.

Anunțuri de București: Apartamente cu miros de nou și bărbați însurați greșit

Mercurialul vieții în Capitală, oferit lunar de Anunțul Telefonic – ce s-a vândut, cumpărat, închiriat, angajat, căutat în Iulie 2020. 142.364 de anunțuri au fost publicate în iulie pe www.anuntul.ro, și 112.764 de anunțuri au apărut în ziarul Anunțul Telefonic. Sunt cifre mai mari decât cele din februarie 2020, înainte de începerea pandemiei. Imobiliarele (vânzări și închirieri) au ajuns în iulie la 75,594 de anunțuri, față de 58.957 anunțuri publicate în februarie 2020, o situație apropiată de luna iulie 2019 – 80.056 anunțuri.

Digi24: Izolarea la bloc i-a speriat pe români și a schimbat piața imobiliară. O vilă cu piscină a ajuns să coste cât o locuință cu două camere

Izolarea trăită la bloc între patru pereţi i-a făcut pe români să îşi schimbe preferinţele în materie de locuinţe. Aşa se face că în ultima jumătate de an cererea pentru case pe pământ a crescut cu până la 40%. Sunt tot mai mulţi clienţi care se orientează către locuinţe cu grădină şi chiar acces la piscină.

Anunțuri de București: Record de CV-uri depuse în luna iunie

Mercurialul vieții în Capitală, oferit lunar de Anunțul Telefonic – ce s-a vândut, cumpărat, închiriat, angajat, căutat în Iunie 2020. 152.831 anunțuri au fost publicate în iunie în Anunțul Telefonic, lună în care și ziarul și-a reluat apariția, după o pauză de două luni în care a funcționat numai site-ul. Este o cifră record, mai mare decât în februarie 2020, înainte de începerea pandemiei (113.717 anunțuri) și chiar față de iunie 2019 (103.000 anunțuri). Imobiliarele (vânzări și închirieri) au ajuns în iunie la 15.160 de anunțuri, o cifră normală pentru perioada asta a anului, de parcă nici n-ar mai exista rețineri privitoare la Covid.

Vechiul București la preț de nou

Cum e să vinzi o casă de 5 milioane de euro în pandemie, cum de am ajuns noi înaintea lui Google la metroul din Drumul Taberei și alte fleacuri imobiliare. S-a vorbit mult în campania asta electorală despre nou versus vechi, în clasica, sfânta dihotomie care ne guvernează viețile în ultimii ani. Unde nou este musai mai bun decât vechi, pentru că, nu-i așa, schimbarea e benefică, mai ales când e promisă în campania electorală.

CCIR reacționează la comunicatul NEPI Rockcastle spunând că e acționar majoritar al ROMEXPO. Istoricul terenului

Într-un comunicat de presă transmis joi, Grupul NEPI Rockcastle spunea că-și exprimă interesul de a oferi un preț Statului român pentru terenul de la ROMEXPO sau pentru drepturile pentru dezvoltare imobiliară, fără să fie nevoie ca acesta să fie transferat gratuit către o entitate privată. În acest sens, Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) spune că toate clădirile, pavilioanele construcțiile anexe și platformele aferente Complexului Expozițional Romexpo se află în patrimoniul privat al Romexpo, societate al cărei acționar majoritar este CCIR, cu o participație de 91,26%.

NEPI Rockcastle, interesată să ofere un preț pentru terenul de la ROMEXPO

​Grupul NEPI Rockcastle își exprimă interesul de a oferi un preț Statului român pentru terenul de la ROMEXPO sau pentru drepturile pentru dezvoltare imobiliară, fără să fie nevoie ca acesta să fie transferat gratuit către o entitate privată, în considerarea dezvoltării unui proiect comercial, se arată într-un comunicat de presă.

Anunțuri de București: Multe case de vânzare, puține locuri de muncă

Mercurialul vieții în Capitală, oferit lunar de Anunțul Telefonic – ce s-a vândut, cumpărat, închiriat, angajat, căutat în august 2020.
 • 146.503 anunțuri au fost publicate în august pe www.anuntul.ro, și 102.457 de anunțuri au apărut în ziarul Anunțul Telefonic;
 • Imobiliarele (vânzări și închirieri) au ajuns în august la 84.619 anunțuri, depășind considerabil numărul de anunțuri din august 2019 – 78.662 de anunțuri;

[P] Apetitul pentru achiziția de locuințe rămâne ridicat; 1 din 3 potenţiali clienţi caută vilă; confortul şi spațiile de locuit mai mari câştigă teren în detrimentul locaţiei, iar parcurile, grădinile şi terasele sunt un must

Este piaţa rezidenţială din Bucureşti pregătită să răspundă cererii de vile? Apetitul pentru achiziția de locuințe rămâne ridicat, în condițiile în care peste 80% dintre cei care voiau să își cumpere o casă sau un apartament înainte de pandemie își mențin această intenție, punând însă accent pe confort, un spațiu mai mare de locuit și pe existenţa grădinilor, a teraselor şi a parcurilor, în defavorea locației, arată un studiu realizat de JLL.

Anunțuri de București: Chirii mai mici, case mai scumpe

Mercurialul vieții în Capitală, oferit lunar de Anunțul Telefonic – ce s-a vândut, cumpărat, închiriat, angajat, căutat în septembrie 2020. Chiriile sunt ușor mai scăzute față de septembrie 2019, dar nu par să reflecte încă lipsa studenților din campusuri. Prețurile caselor au crescut în medie cu 5% față de anul trecut iar locurile de muncă – 29.280 de anunțuri – în creștere față de luna trecută, însă puține comparativ cu septembrie 2019 – 44.470 de anunțuri – semnele crizei economice.

Digi24: ANALIZĂ Lovitură fără precedent pentru Cluj, București sau Iași. Proprietarii nu mai au cui închiria locuințele

Piața închirierilor de locuințe a scăzut cu până la 20% anul acesta din cauza pandemiei. Cei mai mulți tineri alocă un buget cuprins între 150 și 300 de euro pentru chirie, însă nu toți vor reveni în centrele universitare. Pentru că multe facultăți fac cursuri online, cel puțin în primul semestru, unii aleg să rămână acasă. Din acest motiv, tabloul imobiliar în Cluj-Napoca, București, Iași sau Timișoara arată cu totul altfel decât în anii anteriori.

[P] Descoperă Pipera Gardens, cel mai nou și exclusivist ansamblu rezidențial din nordul Capitalei

Pipera Gardens, cel mai nou și exclusivist ansamblu rezidențial din nordul Capitalei, a fost inaugurat la finalul acestei veri. Complexul modern este format din 36 de case și se află în imediata apropiere a autostradei A3, oferindu-i un avantaj major din punct de vedere al locației în comparație cu alte cartiere.

Ce doresc românii să știe atunci când își cumpără un apartament

Piața imobiliară din România a avut o creștere spectaculoasă în ultimii ani, înregistrând în 2019 cel mai mare avans din UE la nivelul lucrărilor de construcții. Dinamica pieței a încetinit însă în luna aprilie a acestui an când, pe fondul pandemiei de coronavirus și a stării de urgență, au reînceput discuțiile legate de o eventuală criză a sectorului imobiliar.

Ansamblul mixt Palas Iași, al companiei IULIUS, singurul proiect certificat LEED® Neighborhood Development din Europa Centrală și de Est

Ansamblul urbanistic Palas Iași, o investiție de regenerare urbană inaugurată în 2012 de compania IULIUS, în valoare de peste 310 milioane de euro, este singurul proiect din Europa Centrală și de Est care a primit certificarea LEED® Neighborhood Development pentru impactul pozitiv asupra comunității și pentru modul sustenabil în care au fost concepute și construite clădirile integrate. Amplul proces de certificare a durat șapte ani și a fost coordonat de compania de consultanță Colliers International.

Anunțuri de București: Locuri de muncă tot mai puține, o piață imobiliară blocată

Mercurialul vieții în Capitală, oferit lunar de Anunțul Telefonic – ce s-a vândut, cumpărat, închiriat, angajat, căutat în octombrie 2020. Un fenomen interesant – numărul anunțurilor de vânzări a scăzut față de 2019, însă numărul anunțurilor de închiriere a explodat. Ca urmare, și chiriile continuă să scadă, atât comparativ cu luna precedentă, cât și cu valorile din octombrie 2019. Creșterea prețului caselor începe să reducă din viteză, doar 4% față de anul trecut, cu ușoare scăderi pe segmentul de lux, care părea de neatins de criză.

Anunțuri de București: Piața forței de muncă revine la căutările din februarie: șoferi, menajere, bone și vânzători

​Mercurialul vieții în Capitală, oferit lunar de Anunțul Telefonic – ce s-a vândut, cumpărat, închiriat, angajat, căutat în Mai 2020

127.669 de anunțuri au fost publicate în luna mai în Anunțul Telefonic, cel mai mare număr înregistrat anul acesta, în creștere față de perioada pandemiei și chiar depășind numărul anunțurilor înregistrate în februarie, înainte de pandemie (113.717 anunțuri);

Anunțuri de București în vremea Covid-ului: 
Piața imobiliară nu scade, nici nu se predă

Mercurialul vieții în Capitală, oferit lunar de Anunțul Telefonic – ce s-a vândut, cumpărat, închiriat, angajat, căutat în Aprilie 2020. Numărul anunțurilor noi a început să crească timid de săptămâna aceasta, după o scădere dramatică petrecută de la instituirea stării de urgență. Cea mai mare scădere s-a înregistrat la anunțurile imobiliare, care au ajuns în lunile martie și aprilie de la 13.720 la 6.428 de anunțuri imobiliare (vânzări și închirieri), o scădere de peste 50%.

Tâmplărie PVC colorată – informații utile

Tâmplărie PVC colorată - informații utile

Tâmplăria PVC este omniprezentă în domeniul construcțiilor, iar acest lucru este datorat proprietăților sale excelente: o izolare termică foarte bună, rezistență la substanțe chimice, rezistență la foc, la vânt și la trecerea timpului.

Există foarte mulți producători care comercializează tâmplărie PVC, iar tehnologiile pe care le folosesc sunt din ce în ce mai complexe și mai interesante. Unele dintre ele au un scop strict funcțional, în timp ce altele au un rol estetic.

Pentru că estetica este foarte importantă pentru clienți, în ultimii ani a apărut din ce în ce mai multă tâmplărie colorată, care a reușit să elimine monotonia din clasicele nuanțe de alb și maro.

Cum se poate obține o tâmplărie PVC colorată?

Există trei soluții prin care se poate colora tâmplăria:

 1. Direct din fabrică. Majoritatea producătorilor extrudează la cald tâmplăria, împreună cu o folie colorată în diverse nuanțe. Este cea mai eficientă variantă, în condițiile în care poate să reziste foarte mult și este făcută cu  precizie maximă;
 2. Cu vopsea specială pentru PVC. Există posibilitatea vopsirii ramelor în culoarea dorită. Vopsirea implică, însă, destul de multă muncă și nu este întotdeauna foarte eficientă. Va fi nevoie de degresarea întregii suprafațe, de o atenție foarte mare la detalii pentru evitarea greșelilor și de găsirea unei vopsele foarte rezistente, care să nu se decojească în timp.
 3. Cu autocolant. Este o altă tehnică folosită pentru colorare, însă implică scoaterea sticlei și a garniturii geamurilor. Autocolantul nu este cea mai rezistentă variantă, acesta putând să se decojească de la soare.

Cel mai bine, așadar, este să se opteze pentru tâmplărie deja colorată în nuanțele dorite. Din fericire, marii producători de tâmplărie au un paletar uriaș de culori, de la clasicele alb și maro până la diverse nuanțe de lemn ( stejar, pin, mesteacăn, nuc), culori metalizate sau chiar nuanțe de roșu, bordo sau verde.

Cum alegi culoarea tâmplăriei pentru casa ta?

Tâmplărie PVC colorată - informații utileÎn principiu, trebuie să ții cont de cromatica fațadei locuinței și de culoarea pe care o au ușile de intrare în casă. Există o roată a culorilor ( Color Wheel), care îți oferă o viziune clară asupra relației dintre culori, permițându-ți să iei decizia corectă. Trebuie să ții cont și de zona în care se află locuința, de culorile predominante în cartier, de poziționarea locuinței către soare ( albul, spre exemplu, se îngălbenește foarte repede dacă este poziționat direct în soare) și evident, de preferințele proprii.

Sfaturi utile

Indiferent care este culoarea tâmplăriei, aceasta trebuie să fie îngrijită corect pentru a rezista cât mai mult timp. Astfel, trebuie să se înlăture cât mai repede folia de protecție și ocazional să se șteargă suprafața tâmplăriei cu soluții neabrazive ( de regulă recomandate de producători ) și cu cârpe moi, care nu se scămoșează.

 

Încălzirea prin pardoseală

Încălzirea prin pardoseală

Părerea experților eDezvoltator

Încălzirea prin pardoseală
Încălzirea prin pardoseală

Încălzirea este foarte importantă pentru casa în care locuim. În general,  atunci când ne gândim la modalitatea prin care să încălzim casa, vom alege un tip de centrală și calorifere. Există însă o altă metodă la calorifere și centrală – încălzirea prin pardoseală.

Aceasta se realizează în 2 moduri: electric sau prin apă caldă – caz în care o să am avem nevoie de centrală.

Este indicat ca acest tip de încălzire să se realizeze atunci când dorim să construim o casă nouă sau renovăm una. Nu este indicat pentru blocurile vechi deoarece implică lucrări destul de mari ir rețeaua electrică nu a fost proiectată pentru a face față unui astfel de încălzire.

Principalul avantaj este faptul că se realizează o încălzire rapidă și uniformă a camerei deoarece transformăm podeaua într-un calorifer mai mare.

Un alt avantaj este dat de faptul că vom avem un consum mai mic de resurse. De exemplu, atunci când încălzirea se realizează prin țevi cu apă vom avea nevoie de o temperatură mai mică a apei și vom economisi energie.

Unii vor considera un avantaj și faptul că nu vor mai avea calorifere în casă și vor putea utiliza acest spațiu. Există și anumite dezavantaje dacă dorim să avem un astfel de sistem. Primul se referă la costul inițial care este mai mare decât în cazul sistemelor clasice.

Trebuie să planificăm din timp modalitatea de așezare a mobilei în cameră deoarece nu este indicat să poziționezi mobila pe locul unde se află sistemul de încălzire. Totodată trebuie să știi că un astfel de sistem de încălzire va ridica praful din casă.

Există multe metode de încălzire a casei. Trebuie să vedem pe care o alegem pentru a ne rezolva problemele cu care ne confruntăm.

Avantaje: 

 • Încălzire rapidă și uniformă;
 • Consum de energie redus;
 • Mărirea spațiului prin dispariția caloriferelor;
 • Design plăcut.

Dezavantaje:

 • Cost initial destul de ridicat;
 • Ridică praful în cameră;
 • Trebuie să știm din timp unde vom monta mobila.

Spațiu special pentru router în panoul de siguranțe

Spațiu special pentru router în panoul de siguranțe

Părerea experților eDezvoltator

Spațiu special pentru router în panoul de siguranțe
Router Wi-Fi

Internetul a devenit un lucru foarte popular în ultimul timp și se găsește aproape în fiecare casă. Uneori nu ne putem imagina cum am putea trăi fără el.

Pentru a avea parte de internet trebuie să instalați un cablu sau un dispozitiv pentru receptarea semnalului. Cea mai întâlnită variantă pentru internetul din casele românilor este dată de fibra optică. Aceasta se poate duce direct la calculator dar în majoritatea situațiilor nu dorim un singur dispozitiv conectat la internet. De aceea vom aveam nevoie de un router.

Un router este un dispozitiv care se montează și emite semnal pentru a vă conecta diverse dispozitive electronice la internet. Acest tip de dispozitiv poate fi montat în diverse locuri din casă inclusiv în panoul unde se află siguranțele.

Există anumite avantaje pentru realizarea unei astfel de configurații. Primul avantaj ține de spațiul ocupat de fire și router în casă. Fiind pus la intrare acestea nu vă vor încurca prin casă. Următorul avantaj ține de design deoarece acele fire vor afecta imaginea casei.

Există și anumite dezavantaje deși unele lucruri și de echipamentele folosite. Astfel uneori se poate să ai probleme cu interferențele dacă firele de internet nu sunt protejate.

Trebuie să ai spațiu în panoul de siguranțe pentru a monta routerul, dar cel mai mare dezavantaj este legat de acoperire wireless. În funcție de configurația casei s-ar putea să aveți cu semnalul wireless- el să nu fie receptat peste tot.

Avantaje:

 • Nu necesită spațiu suplimentar în casă;
 • Nu ai nevoie de fire până unde ai pune routerul.

Dezavantaje:

 • S-ar putea să ai probleme cu viteza de internet;
 • S-ar putea să ai probleme cu interferențele;
 • Necesită loc special în panoul de siguranțe.

Siguranțe automate scumpe/de înaltă calitate

Siguranțe automate scumpe/de înaltă calitate

Părerea experților eDezvoltator

Siguranțe automate scumpe/de înaltă calitate
Siguranțe automate scumpe/de înaltă calitate

Chiar dacă nu par foarte importante pentru viața de zi cu zi siguranțele joacă un rol foarte mare în protejarea instalației electrice dar și a aparatelor casnice. Ele sunt prima linie de apărare în cazul unei supratensiuni.

Siguranțele sunt de mai multe tipuri: fuzibile și automate. Cele fuzibile protejează aparatura cu prețul siguranței deoarece atunci când apare supratensiune pe rețea aceasta trebuie schimbată. Siguranțele automate prezintă anumite avantaje față de cele fuzibile și ar fi indicat să alegeți siguranțe realizate din materiale premium.

Acesta ar fi și primul avantaj al siguranțelor scumpe. Un alt avantaj ar fi realizarea unei protecții suplimentare dacă la nivelul siguranțelor sunt încadrate și siguranțe anti-trăsnet sau combinate cu diferite tipuri de prize. Repornirea sistemului electric se face mult mai rapid atunci când avem, de a face cu siguranțele automate.

Dezavantajele sunt și ele destule. Primul ar fi, cum vă așteptați, prețul piperat la care se vând aceste siguranțe. Dacă aveți un buget limitat atunci acesta ar putea fi un obstacol..

Un alt dezavantaj este dat de faptul că aceste siguranțe pot întrerupe curentul și atunci când nu există o supratensiune dar se detectează o mișcare mică.

Dacă se întâmplă ceva la nivelul siguranțelor înlocuirea lor va necesita costuri suplimentare dar, în general este indicat să faceți o investiție pentru liniștea dumneavoastră.

Avantaje:

 • Calitate premium a materialelor;
 • Pot avea multiple moduri de protejare a instalației electrice;
 • Repornirea curentului mult mai rapidă.

Dezavantaje:

 • Preț piperat;
 • Sunt mai sensibile la vibrații și mișcare/ pot întrerupe curentul chiar dacă nu e o supratensiune;
 • Costuri de mentenanță mai ridicate.

Siguranțe automate ieftine

Siguranțe automate ieftine

Părerea experților eDezvoltator

Siguranțe automate ieftine
Siguranțe automate ieftine

Sunt destul de multe lucruri la care trebuie să ne gândim atunci când construim o casă, de aceea este indicat să angajăm specialiști pentru fiecare domeniu în parte. Un exemplu concludent ar fi acela când trebuie realizată rețeaua electrică. Mai precis trebuie să alegem tipul instalației, tipul de panou, siguranțe și alte accesorii de acest tip.

În privința siguranțelor putem alege siguranțe fuzibile, care sunt folosite din ce în ce mai rar sau puteți opta pentru siguranțele automate. Siguranțele automate au anumite avantaje față de cele fuzibile. De exemplu atunci când se suprasolicită circuitul un element din siguranța fuzibilă se topește și trebuie înlocuită siguranța, ceea ce reprezintă un cost suplimentar.

Prin intermediul siguranțelor automate repornirea curentului se face mult mai rapid deoarece procesul este mult mai simplu: pur și simplu schimbi poziția siguranței. Deoarece nu mai trebuie înlocuită siguranța veche, riscul electrocutării de către utilizator scade considerabil. Cum aici vorbim de siguranțe automate ieftine și prețul acestora va fi mai mic.

Există și anumite dezavantaje pentru siguranțele automate ieftine. Primul ar fi că materialele din care sunt făcute sunt de slabă calitate. O consecință a acestui lucru este dat de faptul că siguranțele ieftine tind să se strice mai ușor.

Un dezavantaj este reprezentat de faptul că ele nu sunt atât de sensibile ca cele fuzibile și tind să nu protejeze atât de bine aparatele sensibile.

Dacă bugetul nu este o problemă recomandăm utilizarea siguranțelor automate de calitate deoarece cele ieftine nu protejează cum trebuie aparatură. Totodată este indicat realizarea și montarea siguranțelor antitrăsnet pentru o mai bună protecție.

Avantaje:

 • Nu trebuie înlocuită o componentă atunci când se suprasolicită circuitul;
 • Repornirea curentului mult mai rapidă;
 • Risc mai scăzut pentru utilizator (nu mai exista riscul electrocutării atunci când se schimbă siguranța);
 • Preț mic.

Dezavantaje:

 • Se pot strica mai ușor;
 • Materiale de proastă calitate;
 • Nu sunt atât de sensibile precum siguranțele fuzibile.

Grad de certificare energetică G

Grad de certificare energetică G

Părerea experților eDezvoltator

Grad de certificare energetică G
Grad de certificare energetică G

Nu toată lumea cunoaște detalii despre certificatele energetice și lace folosesc acestea. Trebuie să spunem de la început că acestea sunt obligatorii dacă dorim să vindem un imobil.

Există și o parte pozitivă: dacă luăm un certificat energetic atunci acesta va fi valabil 10 ani. Astfel nu vom avea cheltuieli suplimentare în această secțiune.

Când luăm un certificat energetic vom transmite un mesaj puternic că nu avem nimic de ascuns. Ele se obțin prin trimiterea documentației tehnice către un specialist. Urmează o vizită a specialistului la clădirea care trebuie evaluată. Există foarte multe secțiuni care se evaluează cum ar fi metoda de încălzire, tipul de izolație, tipul de ferestre, tipul de uși cât și alte elemente care țin de randamentul termic al locației.

Un avantaj este reprezentat de costul destul de mic pentru obținerea unui astfel de certificat.

Să vorbim puțin de gradul de certificare G. Acesta este unul din cele mai slab certificat energetic. O locuință de acest fel poate avea un consum energetic de peste 800 Kwh/m2/an ceea ce va aduce o factură foarte mare la energie.

Acest lucru se întâmplă din cauza folosirii unor metode de încălzire rudimentare, pereții sunt făcuți din materiale ieftine ce permit trecerea energiei termice prin ei, ferestrele nu sunt izolate și nu există soluții de diminuare a pierderii de căldură.

Este impetuos recomandat realizarea unor investiții pentru îmbunătățirea confortului termic. Primă etapă ar fi schimbarea ușilor și ferestrelor și izolarea locuinței. Nu este recomandat achiziționarea unei locuințe care are o astfel de certificare deoarece sunt necesare investiții majore pentru a avea confortul dorit.

Avantaje:

 • Valabil 10 ani;
 • transparență în ceea ce privește consumul de energie;
 • Cost mic de emitere.

Dezavantaje:

 • Cel mai mare consum de energie;
 • Necesită investiții majore;
 • Nu este indicat cumpărarea unei clădiri de acest tip.

Grad de certificare energetică F

Grad de certificare energetică F

Părerea experților eDezvoltator

Grad de certificare energetică F
Grad de certificare energetică F

Certificatele energetice nu sunt o noțiune prea cunoscută în țara noastră. Ele se folosesc atunci când dorim să vindem o construcție, dar este indicat să realizăm o evaluare de acest tip la fiecare 10 ani pentru a vedea dacă trebuie să aducem îmbunătățiri la nivel de locuință.

Termenul de 10 ani nu a fost luat aleatoriu. Acesta este perioada în care un certificat emis este valabil. Astfel putem fi siguri că nu vom avea cheltuieli suplimentare. Dacă tot suntem la nivelul de cheltuieli putem spune că obținerea unui astfel de certificat nu este un demers care să vă falimenteze. Prețul este foarte mic comparativ cu beneficiile date de o evaluare obiectivă.

Dacă avem un astfel de certificat putem spune că oferim transparență în ceea ce privește îmbunătățirile avute de casă cu privire la eficiența energetică atunci când dorim vânzarea acesteia.

Certificatul energetic F nu este unul performant. În fapt este penultimul ca și performanță, ceea ce implică costuri destul de ridicate cu facturile plătite pentru energie (termică, electrică). Acest certificat se acordă în general atunci când avem ca surse de încălzire sobe. Sobele sunt ineficiente ca și randament deoarece o mare parte din căldură se evacuează prin coș.

Pentru a îmbunătăți acest lucru trebuie să schimbăm modalitatea de încălzire, să folosim geamuri termopan și să izolăm casa. Acestea ar fi primele măsuri necesare pentru a primi un certificat mai bun.

Nu este indicată cumpărarea unei astfel de case deoarece va avea nevoie de investiții majore pentru a deveni rentabil încălzirea ei.

Avantaje:

 • Valabil 10 ani;
 • transparență în ceea ce privește consumul de energie;
 • Cost mic de emitere.

Dezavantaje:

 • Consum foarte mare de energie;
 • Necesită o investiție foarte mare pentru diminuarea consumului.

Grad de certificare energetică E

Grad de certificare energetică E

Părerea experților eDezvoltator

Grad de certificare energetică E
Grad de certificare energetică E

Un certificat energetic este obligatoriu dacă dorim să vindem un imobil. Chiar dacă mulți nu știu acest lucru un contract nu poate fi încheiat fără acest certificat energetic.

Există și vești bune. Emiterea unui astfel de certificat nu costă o avere. În principiu, cu o sumă până în 200 de lei acesta va fi emis. Nici procedura nu este atât de greoaie. Se transmite documentația tehnic. Apoi urmează o inspecție la fața locului pentru confirmarea celor scrise în documentație și se emite certificatul.

Faptul ca se emite ușor și are un cost mic de emitere reprezintă un avantaj evident. Un alt avantaj este reprezentat de perioada largă de valabilitate. Acest certificat este valabil timp de 10 ani.

Dacă avem un astfel de certificat putem dovedi cumpărătorului că ce prezentăm noi poate fi dovedit prin acte și astfel avem un atu în negocierea prețului.

Dacă aveți un certificat energetic clasa E înseamnă că locuința în care locuiți nu este prea performant la nivel energetic. Mai mult ca sigur aveți un sistem de încălzire prin sobe care nu este cel mai performant. Majoritatea căldurii se evacuează prin coș. Este posibil ca pereții sp aibă anumită inerție termică dar nu sunt izolați.

Ar trebui vorbit cu expertul care a făcut verificarea pentru a vedea ce fel de îmbunătățiri puteți face pentru a micșora facturile la căldură. În majoritatea cazurilor este necesar izolarea termică a pereților, uși și ferestre din materiale noi (PVC, aluminiu) dar și schimbarea sistemului de încălzire.

Toate aceste modificări vor aduce un surplus la traiul de zi cu zi și vă vor scădea substanțial facturile la energie.

Avantaje:

 • Valabil 10 ani;
 • Transparență în ceea ce privește consumul de energie;
 • Cost mic de emitere.

Dezavantaje:

 • Consum foarte mare de energie;
 • Necesită o investiție foarte mare pentru diminuarea consumului.

Grad de certificare energetică D

Grad de certificare energetică D

Părerea experților eDezvoltator

Grad de certificare energetică D
Grad de certificare energetică D

Certificatele energetice nu sunt atât de cunoscute în țara noastră. Au fost introduse recent și sunt obligatorii dacă dorim să vindem un imobil.

Foarte multă lume poate considera aceste certificate ca fiind niște cheltuieli în plus. Există însă și anumite avantaje. Primul avantaj ține de cheltuiala însăși care nu este atât de mare pe cât pare. De ce zic acest lucru: pentru că această cheltuială, în medie de 200 de lei ne va aduce un certificat ce va fi valabil timp de 10 ani. Astfel nu vom avea cheltuieli ulterioare dacă dorim să vindem casa.

În principiu acest certificat nu trebuie făcut doar la vânzarea locuinței ci trebuie realizat pentru a vedea unde este loc pentru îmbunătățiri. Pentru a avea o imagine completă în ceea ce privește modul în care este izolată clădirea trebuie să facem și o termografie în construcții. Astfel vom vedea exact pe unde se pierde căldura din casă.

În general casele care au un certificat energetic din categoria D au un consum de energie destul de ridicat. Sunt clădiri vechi care au o izolare termică destul de proastă. Sistemul de încălzire este cel prin termoficare și sunt pierderi foarte mari în rețea. Nu există repartitoare de apă și astfel factura este crescută semnificativ.

Atunci când se realizează raportul se dă și anumite indicații pentru a îmbunătăți clasa energetică. În general aceste îmbunătățiri costă mult și necesită timp pentru realizare.

Dacă doriți să cumpărați o casă cu un astfel de certificat să vă așteptați la realizarea unor investiții majore.

Avantaje:

 • Valabil 10 ani;
 • transparență în ceea ce privește consumul de energie;
 • Cost mic de emitere.

Dezavantaje:

 • Consum foarte mare de energie;
 • Necesită o investiție foarte mare pentru diminuarea consumului.

Grad de certificare energetică C

Grad de certificare energetică C

Părerea experților eDezvoltator

Grad de certificare energetică C
Grad de certificare energetică C

Majoritatea caselor se încadrează din țara noastră se încadrează în clasa B sau C de certificare energetică. Acestea sunt case vechi, facute din materiale care nu au o izolare termică tocmai bună. Mai există posibilitatea ca unele să nu aibă o grosime corespunzătoare a stratului de izolație (au fost realizate economii dar facturile nu s-au diminuat foarte mult).

Dar întâi să vedem ce înseamnă aceste certificate. Ele sunt necesare (a se citi obligatori) atunci când vindem o casă. Prin ele vom arăta cumpărătorilor că dotările apartamentului sunt conforme cu realitatea.

Aceste certificate se emit pe o perioadă de 10 ani și nu vor avea un impact foarte mare asupra bugetului familiei.

Majoritatea locuințelor vechi vor avea această certificare din cauza faptului că izolația nu există.

Pentru a îmbunătății certificatul trebuie să luăm în considerare realizarea unor izolații din polistiren expandat sau din vata minerală cu o grosime de aproximativ 15 cm, să avem un sistem de termoficare eficient (ar fi bine să fie sub forma unei centrale termice cu randament supraunitar).

Totodată trebuie să fim atenți și la modul în care este realizat acoperișul, pereții exteriori să nu prezinte umezeală sau mucegai și alte detalii de acest fel.

Investițiile acestea se vor recupera prin facturile mai reduse pentru energia termică și electrică.

Trebuie să fiți foarte atenți la detalii dacă cumpărați un astfel de imobil.

Avantaje:

 • Valabilitate 10 ani;
 • Transparență în ceea ce privește consumul energetic;
 • Cost redus de emitere.

Dezavantaje:

 • Consum energetic mare specific blocurilor neizolate;
 • Pentru a trece la o categorie superioară sunt necesare investiții în izolații;
 • Sunt obligatorii dacă se dorește vinderea imobilului.

Grad de certificare energetică B

Grad de certificare energetică B

Părerea experților eDezvoltator

Grad de certificare energetică B
Grad de certificare energetică B

Chiar dacă nu știm foarte multe detalii despre ele, certificatele energetice sunt foarte importante. Un raport detaliat pentru casa în care locuim sau care dorim să o cumpărăm ne va aduce multe economii în viitor.

Aceste certificate au o valabilitate de 10 ani și sunt întocmite de către specialiști în urma analizării documentației tehnice dar și după ce au vizitat și inspectat imobilul în cauză. Costurile emiterii sunt destul de reduse.

Gradul de certificare energetică B este prezent la majoritatea clădirilor din țară. În teorie, pentru trecerea la o certificare superioară sunt necesare investiții majore în energia regenerabilă și metode moderne de încălzire.

În practică, la întocmirea unui certificat energetic se acordă un număr de puncte, Chiar dacă la anumite categorii s-ar putea ca locuința să se încadreze în categoria B, punctajul total să o plaseze la sfârșit în categoria A.

De exemplu: clădirea x are categoria B la consumul de apă caldă. Dar, dacă celelalte componente ale raportului sunt prezente în categoria A atunci această clădire se va încadra în categoria A. Ca și o notă aparte, la categoria A trebuie să ai un consum mai mic de 125 kwh/m2/an.

Pentru a îmbunătăți clădirea și pentru a trece la o categorie superioară trebuie să realizați investiții destul de mari și trebuie să țineți cont de detalii.

Ca și exemple: trebuie să țineți cont ca dispersoarele de duș să fie economice, să aveți energie din resurse regenerabile, să aveți un sistem de calitate a aerului interior și multe detalii care vor asigura un confort sporit.

Toate aceste îmbunătățiri vin cu costurile de rigoare. Depinde de dumneavoastră dacă le realizați sau nu.

Avantaje:

 • Consum destul de mic de energie;
 • Cost redus de emitere;
 • Valabilitate 10 ani.

Dezavantaje:

 • Investiții majore pentru trecere la clasa superioară;
 • Este obligatoriu dacă dorim să vindem apartamentul;
 • Uneori nu este conform cu realitatea.

Încălzire prin pompe de căldură

Încălzire prin pompe de căldură

Părerea experților eDezvoltator

Încălzire prin pompe de căldură
Încălzire prin pompe de căldură

Dacă dorim să apelăm la încălzirea prin pompe de căldură atunci trebuie să ne facem planurile încă din momentul în care facem planul casei deoarece implică realizarea unor lucrări importante pentru construirea sistemului.

Dacă dorim să montăm acest sistem la o casă deja construită costurile și timpul necesar unei astfel de lucrări s-ar putea să depășească răbdarea multor oameni.

După cum vă dați seama, din cauza acestor lucrări de anvergură, dar și prin folosirea unor sisteme destul de scumpe, prețul inițial al acestui sistem va foarte ridicat.

O altă problemă întâlnită este dată de faptul că sistemul poate avea probleme atunci când temperaturile sunt negative. Unele piese nu sunt realizate pentru a rezista la temperaturi extreme, astfel vom avea probleme dacă îl punem aplicare în zona montană.

Cu toate aceste probleme există și foarte multe avantaje pentru acest sistem de încălzire.

Costul de funcționare și mentenanță este foarte redus astfel nu vom avea facturi foarte mari după ce îl punem în funcțiune. Un alt avantaj este reprezentat de faptul ca durata de viață este mai mare decât a celorlalte metode de încălzire (de exemplu centrale).

Cel mai mare avantaj poate fi reprezentat că are o dublă funcție: iarna încălzește locuința iar vara funcționează ca un aer condiționat. Astfel nu veți fi nevoit să instalați și un astfel de sistem

Dacă considerați că acest sistem este foarte scump atunci puteți alege din celelalte metode de încălzire.

Avantaje:

 • Costuri reduse de funcționare;
 • Pot acționa și ca aparate de AC în perioadele călduroase – se asigură răcirea;
 • Mai puțină  întreținere;
 • Durată lungă de viață.

Dezavantaje:

 • Cost ridicat în avans;
 • Dificil de instalat – trebuie realizate lucrări de anvergură;
 • Pot prezenta probleme la temperaturi foarte scăzute (se pot deteriora piese).

Centrală termică electrică

Centrală termică electrică

Părerea experților eDezvoltator

Centrală termică electrică
Centrală termică electrică

Încălzirea casei a fost mereu o preocupare pentru noi toți. Există 2 mari opțiuni de a realiza acest lucru. Prima opțiune este ar fi realizarea unei izolații termice de calitate pentru casa dumneavoastră. Cel mai frecvent însă se aplică varianta instalării unei centrale termice. Centralele termice sunt de mai multe feluri: centrale termice pe gaz, centrale termice le lemne și centrale termice electrice (fiecare având variații în cadrul categoriilor).

În următoarele rânduri vom vorbi de centralele termice electrice. Ele sunt foarte utile în regiunile unde gazul nu este prezent. Astfel, pe lângă varianta centralei termice pe lemne vom avea și varianta centralei termice electrice pentru încălzirea locuinței.

Un avantaj major este reprezentat de faptul că ea poate produce căldură și din energia produsă de panourile fotovoltaice sau alte modalități de producere a energiei regenerabile. Astfel, cu o investiție destul de mare putem deveni independenți din punct de vedere energetic și nu vom mai avea facturi de plătit lunar.

La centralele pe gaz trebuie să se facă o revizie din cauza instalației de gaz. La centrala electrică este indicat să se realizeze o verificare a instalației în caz de dezechilibra la factură de curent dar acest lucru se întâmplă foarte rar.

La capitolul dezavantaje intră faptul ca nu poate furniza apă caldă, ceea ce implică realizarea unei noi investiții într-un boiler electric. Tot la capitolul dezavantaje intră consumul de electricitate. Facturile vor fi mult mai mari dacă ești racordat la rețeaua de electricitate – peste facturile plătite pentru celelalte metode de furnizare a agentului termic.

O ultimă observație: centrala electrică funcționează pe curent trifazic. Acest lucru implică realizarea unei linii separate de curent pentru această centrală.

Dacă nu doriți o astfel de centrală puteți apela la alte surse de încălzire.

Avantaje:

 • Se pretează în zonele fără gaze;
 • Poți folosi energie electrică produsă din surse regenerabile;
 • Nu are nevoie de revizii atât de dese ca centralele pe gaz.

Dezavantaje:

 • Nu poate furniza apă caldă la robinet;
 • Costuri destul de mari la factură;
 • Necesită instalație specială care are curent trifazic.

 

Centrală termică pe lemne

Centrală termică pe lemne

Părerea experților eDezvoltator

Centrală termică pe lemne
Centrală termică pe lemne

Încălzirea locuinței în care locuiți pe perioada sezonului rece este obligatorie. Combinată cu o izolare eficientă  din punct de vedere termic al casei va reduce considerabil facturile la căldură în sezonul rece.

Există diverse modalități prin care se poate realiza încălzirea locuinței iar aici vom trata avantajele și dezavantajele centralelor pe lemne.

Acestea sunt prezente în general în zonele rurale din 2 mari motive: lipsa unei alimentări cu gaz, iar materia primă – lemnul este mult mai ușor de procurat și depozitat. Deoarece această centrală poate fi instalată în zonele fără rețea de gaze este un mare avantaj deoarece încă există în România destule regiuni care se află în asemenea situații.

Următorul avantaj este dar de preț – acest tip de centrală este printre cele mai economice de pe piață. Combinat cu randamentul destul de bun va face ca o investiție într-o astfel de centrală să fie o soluție viabilă.

Există și anumite dezavantaje în ceea ce privește centralele pe lemne. Primul dezavantaj ar fi legat de calitatea lemnului folosit care trebuie să fie superioară. Nu putem să băgăm orice tip de lemn în ea dacă dorim o perioadă de funcționare îndelungată.

Următorul dezavantaj este dat de faptul că necesită o supraveghere atentă la diferite reglaje dar și alimentarea cu lemn. Astfel va trebui să aloci destul timp pentru îngrijirea ei.

Ultimul dezavantaj pe care o să îl abordăm este dat de necesitatea realizării unui sistem de siguranțe suplimentare și de necesitatea unor surse alternative de curent dacă alimentarea din rețeaua publică este deficitară.

Puteți oricând să apelați la alte tipuri de centrale: electrice sau pe gaz.

Avantaje:

 • Una din cele mai economice centrale de pe piață;
 • Randament bun;
 • Se pretează în zonele în care nu există gaze.

Dezavantaje:

 • Supraveghere atentă pentru diferite reglaje;
 • Necesită lemne de calitate;
 • Sunt necesare sisteme de siguranțe suplimentare la nivel de alimentare cu energie electrică cât și surse suplimentare pentru curent.

Centrală termică prin condensare

Centrală termică prin condensare

Părerea experților eDezvoltator

Centrală termică prin condensație
Centrală termică prin condensare

Atunci când se apropie sezonul rece vom lua în considerare montarea sau schimbarea metodei de încălzire a locuinței. Există diverse metode de încălzire însă în rândurile următoare ne vom opri asupra centralei termice prin condensare.

Această metodă a devenit din ce în ce mai populară, înlocuind ușor centrale clasice în majoritatea apartamentelor. Există câteva avantaje majore față de celelalte metode de încălzire existe la ora actuală.

Primul avantaj ține de randamentul obținut de către aceste centrale care este supraunitar dat de modalitatea de utilizare a aburului rezultat.

Totodată, datorită calității materialelor utilizate o centrală prin condensare are o perioadă de viață mai mare decât o centrală clasică. Ea este și versatilă putând și utilizată atât în combinație cu caloriferele, dar și cu încălzirea prin pardoseală.

Există și anumite dezavantaje la o astfel de centrală. Investiția inițială este destul de mare, dar din cauza randamentului ridicat aceasta se va amortiza în maxim 5 ani.

Un alt dezavantaj este reprezentat de condensul rezultat din proces. Acesta va necesita o țeavă separată pentru evacuare.

Dacă dorim să avem randamentul dorit atunci trebuie să respectăm niște reguli elementare cu privire la izolarea casei, dar și folosirea unui termostat inteligent. Nu uitați să verificați care este capacitatea centralei pentru a avea o dimensionare corectă în funcție de suprafața locuinței.

Puteți apela și la alte tipuri de centrale: centrale pe lemne, centrale electrice.

Avantaje:

 • Consum redus;
 • Durata de viață mare;
 • Poate fi utilizată cu mai multe modalități de încălzire (calorifere, pardosea).

Dezavantaje:

 • Prețul foarte mare;
 • Condensul rezultat – necesită o evacuare separată;
 • Trebuie respectate anumite reguli pentru a da randamentul dorit (izolare casă, dimensionare corectă, termostat inteligent).

Ferestre cu profil mai mare de 4 camere

Ferestre cu profil mai mare de 4 camere

Părerea experților eDezvoltator

Ferestre cu profil mai mare de 4 camere
Ferestre cu profil mai mare de 4 camere

Atunci când construim o casă este foarte important să alegem profiluri de ferestre de calitate. Acestea ne vor ajuta să economisim o mare cantitate de căldură și ne vor ajuta în realizarea confortului nostru fonic. Este evident că ferestrele trebuie să fie dublate cu o izolație la nivelul pereților și la nivelul acoperișului pentru a avea efectul dorit.

Nu toate firmele au în portofoliu profiluri de ferestre cu mai mult de 4 camere deoarece necesită un control al calității sporit cât și costuri destul de ridicate de producție. Depinde de poziționarea acestor firme pe piață. Acolo unde găsiți astfel de ferestre în principiu aveți de a face cu o companie care se respectă.

În general calitatea materialelor utilizate în fabricare profilurilor de acest tip este premium, astfel ele nu se vor degrada foarte rapid în timp.

Datorită calității premium veți avea și o izolare termică și fonică foarte bună ceea ce vă va aduce confortul dorit. Unele modele prezintă chiar elemente suplimentare de siguranță ce scade riscul de a fi forțate de musafirii nepoftiți.

Aceste avantaje vin la pachet cu un preț destul de mare care va face multă lume să se gândească foarte mult dacă să monteze un astfel de profil la casă. Trebuie mereu să ne punem întrebarea: beneficiile aduse merită investiția? Răspunsul trebuie să îl dați luând în considerare și celelalte elemente ale casei și care va fi destinația casei: casă de locuit, casă de vacanță, hotel etc.

Nu în ultimul rând trebuie să căutăm ce firmă produce cele mai bune tipuri de profiluri pentru a cumpără un produs de calitate.

Avantaje:

 • Calitate a materialelor premium;
 • Au o izolare termică și fonică foarte mare;
 • Prezintă elemente suplimentare pentru siguranță.

Dezavantaje:

 • Preț foarte mare;
 • Trebuie să acordăm mare atenție la firma producătoare;
 • În funcție de clădire, uneori costul nu este justificat.

Ferestre cu profil mai mic de 4 camere

Ferestre cu profil mai mic de 4 camere

Părerea experților eDezvoltator

Ferestre cu profil mai mic de 4 camere
Ferestre cu profil mai mic de 4 camere

În trecut nu existau foarte multe variante pentru alegere a unei ferestre. Pur și simplu alegeai fereastra și o montai. Ca urmare a evoluției tehnologiei au apărut ferestre realizate din diverse materiale cum ar fi lemnul, aluminiul sau PVC-ul. Tot tehnologia a făcut ca să începem să acordăm atenție factorului de transfer termic, izolării fonice sau rezistenței la pătrunderea prin efracție.

Profilul unei ferestre este realizat dintr-un anumit număr de camere ceea ce ajută la o mai bună izolare termică.

Vom vorbi în continuare de despre profilul care are mai puțin de 4 camere. Principalul avantaj al acestui profil este dat de costul foarte mic. Este foarte atrăgător pentru cei care doresc să schimbe sistemele clasice și, în principiu, izolează mai bine față de acestea.

Montajul se face ușor și nu va necesita foarte mult timp. Dezavantajele sunt însă destul de mari. Izolarea fonică, dar mai ales izolarea termică este destul de mică iar facturile la încălzire nu vor scădea semnificativ.

La un moment dat pot apărea infiltrații la nivelul ferestrelor din cauza materialelor de calitate îndoielnică. Totodată nu este indicat să vă bazați pe protecția anti-efracție a acestor profiluri.

Deși oamenii sunt tentați să cumpere acest tip de profiluri, nu este indicat decât dacă aveți un buget foarte mic.

Avantaje:

 • Cost foarte scăzut;
 • Montaj ușor;
 • Izolează mai bine decât sistemele clasice.

Dezavantaje:

 • Nu izolează eficient din punct de vedere termic;
 • Izolare fonică slabă;
 • Poate prezenta infiltrații;
 • Protecție anti-efracție scăzută.

Ferestre cu profil între 4 și 6 camere

Avantaje: 

 • Raport cost/beneficiu optim
 • În funcție de tipul de sticlă poate avea o izolare termică și fonică bună
 • Se găsesc în multe modele fiind populare

Dezavantaje:

 • Trebuie să fim atenți la materialele din care sunt făcute
 • Uneori calitatea lasă de dorit
 • S-ar putea să se decoloreze în timp

Părere populară:

Alternative:

Text pentru site:

Ferestrele sunt unele din cele mai importante finisaje deoarece ne feresc de zgomotul de afară, păstrează căldura în interior și ne feresc de intemperii.

 

Există foarte multe tipuri de ferestre: profil de ferestre din lemn, profil de ferestre din PVC sau profil de ferestre din aluminiu. La acestea se adaugă și un număr destul de mare de opțiuni în ceea ce privește geamurile și avem în fața noastră foarte multe elemente la care să ne hotărâm.

 

Acum aducem în discuție numărul de camere al unui profil. Acesta este în principiu folosit pentru izolarea termică și fonică la nivel de profil. Dacă numărul de camere este între 4 și 6 atunci avem o izolare termică și fonică suficientă pentru o casă din regiunea temperată.

 

Pentru a primi o izolare fonică mai bună atunci trebuie să punem în discuție și tipul de geam iar acest lucru este tratat în altă secțiune.

 

Datorită unui preț modic vom obține un raport cost/beneficiu optim pentru acest tip de fereastră.

Acest tip de fereastră este destul de căutată pe piață, iar datorită cererii ridicate o vom găsi în diverse modele, putând opta pentru cea care ni se potrivește în viziunea casei din vis.

Există și anumite dezavantaje dacă alegem acest tip de profil. În primul rând trebuie să fim foarte atenți cu privire la calitatea materialelor și a procesului de fabricație utilizat în producția profilului deoarece unele mărci nu oferă calitatea dorită de noi.

 

Următorul dezavantaj este reprezentat de aptul că în timp acest tip de fereastră se poate decolora. Putem alege ferestre cu camere mai multe sau mai puține în funcție de bugetul pe care îl avem la dispoziție.

Ferestre triplex

Ferestre triplex

Părerea experților eDezvoltator

Ferestre triplex
Ferestre triplex

Ferestrele sunt foarte importante pentru o casă. Prin ele intră lumina naturală, se realizează izolare termică și fonică și ne protejează de intemperii.

În general atunci când alegem ferestrele de uităm la profil nu și la tipul de geam montat. Geamul este la fel de important deoarece fiecare tip de geam are proprietatea lui pentru care există avantaje și dezavantaje atât iarna cât și vara.

În țara noastră există un trend de a pune pe profil geam triplex și înlocuirea termopanului clasic.

Există o serie de avantaje pentru folosirea unor astfel de ferestre. Dacă dorim o izolare termică mai eficientă atunci trebuie să ne orientăm spre geamul triplex.

Există însă un mare dar în acest caz: pe lângă folosirea geamului triplex trebuie să folosim geamuri de o grosime mult mai mare.

Avantajul principal și care este cel mai vizibil se manifestă în cazul izolării fonice: astfel se va observa o creștere semnificativă a ei  în cazul folosirii unor geamuri triplex de calitate.

Combinat cu profiluri cu mai multe camere aceste geamuri mai oferă 2 avantaje: rezistența la intemperii și condensarea scăzută. Nu vom avea griji nici pe aceste planuri.

Toate aceste avantaje vin cu un cost destul de ridicat, prețul piperat făcând mulți clienți să se gândească de 2 ori înainte de a lua o decizie în acest sens.

Totodată prețul piperat este dar și de necesitatea folosirii unor profiluri premium pentru a se asigura rezultatele dorite. Atunci când dorim să realizăm aceste modificări trebuie să fim foarte atenți la calitatea sticlei și la factorul de transfer termic pentru a nu plăti în plus pentru o calitate îndoielnică.

Puteți oricând opta pentru varianta clasică a geamului termopan.

Avantaje:

 • Conductivitate termică mai scăzută;
 • Izolație fonică mai bună;
 • Condensare scăzută;
 • Rezistența mai mare la vânt fără apariție infiltrațiilor.

Dezavantaje:

 • Preț piperat;
 • În general necesită profil premium cu multe camere;
 • Trebuie să fim atenți la tipul de sticlă – uneori costul nu este justificat.

Izolație pereți exteriori de peste 15cm

Izolație pereți exteriori de peste 15cm

Părerea experților eDezvoltator

Izolație pereți exteriori de peste 15cm

Izolarea termică a locuinței este foarte importantă dacă dorești să ai confort termic. Prin izolarea termică vei realiza o economie semnificativă și la nivelul facturilor de încălzire, indiferent de modalitatea de realizare (gaz, lemn sau electric).

Atunci când vine vorba de izolarea termică trebuie să ținem cont de mai multe variabile. Prima ține de materialul din care este realizată izolația. Putem izola cu polistiren expandat, polistiren extrudat și cu diferite tipuri de vată minerală. Trebuie să aveți grijă deoarece fiecare material ale proprietăți și prețuri diferite.

Dacă vorbim de grosime, în general se aplică sintaxa cu cât mai gros cu atât mai bine. Grosimea influențează în mod substantiv modalitatea de izolare a casei. Pe lângă o izolare termică mai bună vom avea parte de un timp mai îndelungat în care izolarea termică va fi eficientă deoarece degradarea materialului din care este făcută va dura mai mult timp. Un alt avantaj, chiar dacă este minor, va fi rezistența sporită la loviri sau alte intemperii cu care ar putea să se confrunte.

Toate aceste avantaje vin la pachet cu un preț foarte mare pe care trebuie să îl plătiți. Totodată, atunci când se realizează montarea trebuie să ținem cont să lăsăm peretele să respire pentru a nu apărea mucegaiul.

Dacă aveți puterea financiară să realizați acest tip de izolație este indicat să o faceți.

Avantaje:

 • Izolație termică excelent;
 • Rezistă la lovituri și intemperii atmosferice;
 • Timp de viață îndelungat;
 • Facturi mai mici la energie.

Dezavantaje:

 • Cost piperat;
 • Posibilitatea de apariție a mucegaiului.

Izolație pereți exteriori de sub 10cm

Izolație pereți exteriori de sub 10cm

Părerea experților eDezvoltator

Izolație pereți exteriori de sub 10cm
Izolație pereți exteriori de sub 10cm

Fiecare dintre noi a văzut ca în perioada de iarna crește valoarea facturilor la gaz sau căldură. Pentru a preveni această situație, dar și pentru a îmbunătăți confortul nostru termic este bine să izolăm casa în care locuim.

Izolarea casei se poate face folosind mai multe tipuri de materiale. Pentru o mai bună izolare trebuie să ne gândim și din ce material construim locuința. De exemplu BCA-ul este un mai bun izolator decât lemnul. Urmează să vedem materialul propriu-zis pentru izolare.

Se poate utiliza, în funcție de bugetul avut,  polistirenul expandat, polistirenul extrudat sau vata minerală. Este de preferat să utilizați vata minerală deoarece izolează mai bine și are și proprietăți anti-incendiu dar acest lucru vă va costa destul de mult.

Urmează partea cea mai importantă, și anume grosimea. Toată lumea se întreagă dacă grosimea contează, iar răspunsul pe scurt pentru această situație este da. Grosimea minimă pentru  că izolarea unei case să aibă efect ar fi de minim 7-8 cm.

Dacă auziți de izolații de 3-5 cm acestea nu vor asigura limitarea de pierdere de căldură iar banii investiți nu vor avea rezultatul dorit. Acesta este si unul din avantaje, costul redus. Un alt avantaj este faptul că peretele va putea respira și nu va apărea mucegaiul.

Dezavantajele sunt majore. O astfel de izolație nu va putea realiza obiectivul principal și anume izolarea termică a casei. De asemenea va trebui să o refaci în scurt timp deoarece se va deteriora mult mai rapid, iar dacă prezintă lovituri aceasta pur și simplu nu va rezista la o astfel de acțiuni.

Orice economie realizată cu o astfel de izolație nu va avea efectul dorit.

Vă sfătuim să realizați o izolare termică de cel puțin 15 cm grosime.

Avantaje:

 • Costuri mici;
 • Peretele respiră – nu se formează mucegai.

Dezavantaje:

 • Nu se realizează o izolare eficientă din punct de vedere termic;
 • Timp de viață al izolației mai mic;
 • Nu rezistă la lovituri.

Părere populară:

 • Cei care au ales acest tip de izolație interioară sunt mulțumiți pentru că excelează din punct de vedere termic și fonic.

Alternative:

 • Izolație interioară de peste 10 cm.

Izolație pereți exteriori între 10cm și 15cm

Izolație pereți exteriori între 10cm și 15cm

Părerea experților eDezvoltator

Izolație pereți exteriori între 10cm și 15cm
Izolație pereți exteriori între 10cm și 15cm

Izolarea termică a caselor reprezintă unul din cele mai importante subiecte ce ar trebui să fie abordate atunci când construim o casă. Prin pereți se pierde mare parte din căldura casei iar dacă nu avem o izolație corespunzătoare vom suferi ori de disconfort termic ori de plata unor facturi foarte mari la încălzire.

Atunci când vorbim de izolarea casei există mai multe tipuri de izolație:polistiren expandat – care este principalul actor atunci când vine vorba de pereți, polistiren extrudat atunci când vine vorba de fundație sau vata minerală atunci când vă permit finanțele.

Există o anumită grosime în ceea ce privește această izolație. Deși pe internet circulă foarte multe variante noi considerăm că varianta optimă de grosime pentru o izolare termică eficientă fără să avem costuri foarte mari este între 10 cm și 15 cm.

Atenție, atunci când ne hotărâm asupra acestui fapt trebuie să ținem cont și de grosimea peretelui și de materialul din care este făcut acesta deoarece BCA-ul izolează mai bine decât cărămida sau lemnul (la aceeași grosime a peretelui).

Dacă alegem acest interval de grosime trebuie să ne așteptăm la o izolare clasică, la o rezistență medie a loviturilor, iar raportul cost/avantaj este bun. Trebuie să fim atenți la tipul de perete și la montaj deoarece poate să apară mucegaiul.

Acest tip de izolație este indicat pentru casele și apartamentele din zona noastră geografică. Noi am alege varianta de 15 cm deoarece procentul cu care se mărește performanța termică crește mult mai rapid decât costul aferent (cu cât mai gros cu atât raportul cost/beneficiu mai bun).

Avantaje:

 • Soluția optimă pentru izolarea pereților exteriori;
 • Raport cost-avantaj bun.

Dezavantaje:

 • Preț mai piperat;
 • Rezistența la lovituri – medie;
 • Trebuie să se acorde atenție la tipul de perete pe care este folosit (pericol de mucegai).

Părere populară:

 • Cei care au ales să folosească o astfel de izolare a pereților interiori sunt extrem de mulțumiți cu alegerea făcută.

Alternative:

 • Izolație interioară de peste 10 cm;
 • Izolație interioară sub 10 cm.

Profil ferestre marca Exalco

Profil ferestre marca Exalco

Părerea experților eDezvoltator

Profil ferestre marca Exalco
Profil ferestre marca Exalco

Marca Exalco este cunoscută în peste 20 de țări din întreaga lume. Oferă produse diverse din aluminiu de genul sistemelor batante, uși de acces, sisteme glisante, perete cortină, sisteme de umbrire dar și aplicații industriale. Este o companie grecească care are reprezentanță și în România.

În momentul în care construim o casă nu ne punem întrebarea ce ferestre o să alegem. Dar imediat când trecem la faza de finisaje ne dăm seama că ferestrele sunt foarte importante.

Printre caracteristicile la care trebuie să ne uităm atunci când alegem o fereastră se numără izolarea termică a profilului.

Acest lucru este foarte important deoarece împreună cu geamul utilizat dar și cu celelalte tipuri de izolații aplicate casei vor reduce semnificativ factura la energia termică sau la gaze. Aluminiul nu este unul din cele mai bune materiale izolatoare termic.

De aceea la acest nivel, profilurile marca Exalco nu excelează, încadrându-se în varianta medie din domeniu. În schimb la nivelul de durabilitate și ușurința în întreținere aluminiu are o reputație foarte bună. Dacă nu vă doriți bătăi de cap cu schimbarea elementelor puteți apela la ferestrele din aluminiu.

Aluminiul și implicit ferestrele marca Exalco mai au un avantaj foarte mare: pot fi curbate astfel încât să se preteze oricărui tip de design dorit. Celelalte caracteristici ale acestor profile sunt la nivel mediu, cu un ușor avantaj la nivelul de izolare fonică.

Puteți alege și alte mărci dacă doriți profiluri de aluminiu sau poate doriți să schimbați materialul și să treceți la PVC. Decizia vă aparține.

Avantaje:

 • Pot fi curbate;
 • Durabilitate în timp.
 • Ușor de întreținut.

Dezavantaje:

 • Izolare fonică și termică medie.

Părere populară:

 • Firma Exalco este cunoscută în peste 20 de țări și și-a câștigat renumele datorită faptului că realizează produse durabile.

Alternative:

 • Marca Gealan;
 • Marca Alumil.

Profil ferestre marca Aluprof

Profil ferestre marca Aluprof

Părerea experților eDezvoltator

Profil ferestre marca Aluprof
Profil ferestre marca Aluprof

Profilurile de ferestre marca Aluprof sunt fabricate în Polonia de o companie ce are  o experiență de peste 60 de ani în acest domeniu. Această companie este prezentă în peste 60 de țări din întreaga lume.

Atunci când alegem o fereastră trebuie să ne uităm la calitatea materialelor din care este făcută, la coeficientul de transfer termic, la izolarea fonică, la rezistență la intemperii și impermeabilitate. Trebuie să luăm în calcul și designul avut în vedere dar asta ține de gustul fiecăruia dintre noi.

Ferestrele Aluprof sunt realizare din aluminiu, material recunoscut pentru rezistența lui în timp cât și pentru întreținerea ușoară. Acestea ar reprezenta și unele din avantajele avut de acest tip de fereastră.

Urmează să fie analizate rezistența termică, la care aluminiu nu excelează. Însă, aici, Aluprof a venit cu o inovație numit aerogel care face ca transferul termic să fie foarte mic și coeficientul termic să fie chiar mai mic decât la foarte multe profiluri din PVC (material recunoscut pentru transferul termic redus).

Un alt avantaj este reprezentat de clasa 5 la rezistența la vânt avute de profilul MB-86 aero de la Aluplast dar și de faptul că există un sistem de drenaj prin care se previne apariția condensului sau a infiltrațiilor.

Unele produse prezintă și tratament ignifug pentru a rezista la incendii de mare anvergură.

Prețul este unul piperat în special în ceea ce privește elementele din gama de top. De aceea trebuie să vă pregătiți pentru creșterea costurilor în ceea ce privește construcția casei.

Considerăm că avantajele prezentate arată că acest sistem de ferestre este o soluție de luat în considerare atunci când renovați o casă. Trebuie să fiți atenți la modelul ales.

Avantaje:

 • Rezistență în timp;
 • Bună izolare fonică și termică.

Dezavantaje:

 • Preț scump.

Părere populară:

 • Marca Aluprof esre recunoscută datorită materialelor calitative pe care le folosesc pentru a realiza profilurile.

Alternative:

 • Marca Gealan;
 • Marca Alumil.

Profil ferestre marca Reynaers

Profil ferestre marca Reynaers

Părerea experților eDezvoltator

Profil ferestre marca Reynaers
Profil ferestre marca Reynaers

Construirea unei case sau evaluarea unui apartament necesită cunoștințe pe o gamă variată de produse. Un exemplu concludent este cel al ferestrelor unde trebuie o documentare serioasă cu privire la izolarea termică, fonică, la capacitatea antiefracție sau etanșeitate.

Pe lângă acestea se adaugă și materialele din care sunt făcute ferestrele, geamurile și grosimea lor, nepunând la socoteală elementele ce țin de design (culoare, textură, formă).

Compania Raynaers este una de renume la nivel mondial, având relații comerciale în peste 60 de țări. Operează din Duffel, Belgia.

Profilurile de ferestre realizate de această companie sunt din aluminiu, un materiale rezistent care nu necesită o îngrijire specială. Datorită faptului că această companie pune accent pe calitatea produselor, ea oferă o garanție de 10 ani pentru profilurile de ferestre fabricate.

Un avantaj major al aluminiului îl reprezintă faptul că acesta poate fi curbat, astfel se oferă posibilitatea realizării unor forme diverse, special create pentru casă în care vei locui.

Alt avantaj este dat de grosimea sticlei ce poate fi montată. Pe profilurile marca Raynaers se poate monta sticlă până la o grosime de 72 mm pe cercevea.

Un dezavantaj major este dat de izolarea termică. Este cunoscut faptul că aluminiul nu este cel mai bun izolator termic. De aceea, dacă vom face o comparație cu PVC-ul la nivel de izolare termică pe profiluri asemănătoare, PVC-ul va ieși victorios.

Un alt aspect la care trebuie să avem grijă este prețul. În general aluminiu este mai scump ca și material, de aceea prețul profilurilor va fi mai mare.

Putem alege și alte mărci de ferestre, chiar și alte materiale din care sunt fabricate. De exemplu putem alege lemnul sau PVC-ul.

Avantaje:

 • Materiale de calitate;
 • Bună izolare fonică și termică.

Dezavantaje:

 • Prețuri scumpe

Părere populară:

 • Cei care au ales marca Raynaers sunt mulțumiți cu alegerea făcută.

Alternative:

 • Marca Gealan;
 • Marca Alumil.

Profil ferestre marca Alumil

Profil ferestre marca Alumil

Părerea experților eDezvoltator

Profil ferestre marca Alumil
Profil ferestre marca Alumil

Ferestrele și ușile sunt foarte importante atunci când dorim să economisim la facturile de energie ale casei. Trebuie să ne documentăm serios pentru a alege cele mai bune ferestre posibile deoarece gama de produse în această categorie este foarte diversificată.

De exemplu, există ferestre din lemn, PVC sau aluminiu cu un număr divers de camere pe care se pot monta anumite tipuri de geamuri.

Alumil este o firmă grecească înființată în 1988. Principala activitate este realizarea de profile din aluminiu de la ferestre și uși până la luminatoare și balustrade.

Dacă doriți un confort fonic ridicat este indicat utilizarea unor astfel de sisteme. Acestea pot bloca sunete de până la 47 de decibeli pentru a vă asigura confortul dorit. Totodată aceste profiluri de ferestre oferă o etanșeitate sporită și o rezistență foarte mare la intemperii.

Dezavantajele se văd atunci când vine vorba de izolarea termică.

Spre deosebire de ferestrele de PVC, ferestrele de aluminiu nu sunt un bun izolator termic decât la gama de top. Pe ele se pot monta geamuri mai groase sau cu o izolare termică foarte bună dar pentru a avea acest lucru la nivelul profilului trebuie să ne uităm la gama de top.

Aici intervine cel de-al doilea dezavantaj, prețul. În general profilurile de aluminiu sunt mult mai scumpe față de cele de PVC. Iar dacă de uităm la gama de top acest lucru este vizibil, rezultând un raport cost beneficiu destul de mic.

Există foarte multe variante de tipuri de profiluri iar Alumil nu se bazează doar pe profilurile de geamuri. Dumneavoastră trebuie să alegeți cea mai bună variantă pentru casa în care locuiți.

Avantaje:

 • Izolare termică și fonică excelentă;
 • Materiale de calitate;
 • Prețuri accesibile.

Dezavantaje:

 • Nu există dezavantaje vizibile.

Părere populară:

 • Cei care au ales marca Alumil sunt mulțumiți cu alegerea făcută.

Alternative:

 • Marca Gealan;
 • Marca Reynaers.

Ușă principală cu vizor

Ușă principală cu vizor

Părerea experților eDezvoltator

Ușă principală cu vizor
Ușă principală cu vizor

Atunci când alegem ușile la casă trebuie să ținem cont de foarte multe criterii. De exemplu, trebuie să ținem cont de materialul din care este făcut ușa, de elementele de siguranță, de design dar și de prezența vizorului.

Vizorul este locul prin care un om poate vedea ce sau cine se află în spatele ușii fără a se expune pericolului deschiderii în fața unui necunoscut. Este folosit îndeosebi la ușile exterioare, la nivel de blocuri. Se găsește destul de rar la casă sau în zonele rurale.

Pentru a avea o soluție completă de securitate trebuie să alegeți o ușă rezistentă, cu senzori de închidere și sistem de închidere tip seif, geamurile să fie cel puțin securizate dacă nu antiglonț. Ușa trebuie să prezinte un anumit tip de blindaj, să prezinte acces pe bază de amprentă.

O altă metodă de a securiza intrarea este montarea în locul vizorului a unei camere video care să trimită imagini la un monitor în interior dar și la o firmă de securitate.

În România nu se practică montarea de astfel de uși decât la cei ce doresc un nivel extrem de securitate. Ultima modă la uși este montarea în locul vizorului a unui zăvor cu lanț pentru a împiedica deschiderea completă a ușii. Însă considerăm că este mai util o ușa principală cu vizor chiar dacă uneori sunt inestetice și costă mai mult față de ușile clasice.

Avantaje:

 • Permite locatarilor să vadă cine este la ușă fără a deschide ușa.

Dezavantaje:

 • Ușile cu vizor sunt puțin mai scumpe și mai inestetice.

Părere populară:

 • În cultura română, vizorul este o parte integrantă a ușii, acestea fiind deseori prezente în ușile apartamentelor comuniste, foarte puțin și în zona rurală. În ultima vreme, el a devenit opțional, fiind înlocuit de sistemele de împiedicare a deschiderii – zăvor cu lanț .

Alternative:

 • Ușa cu piedică de siguranță/zăvor cu lanț.

Ușă principală securizată în 4 puncte

Ușă principală securizată în 4 puncte

Părerea experților eDezvoltator

Ușă principală securizată în 4 puncte
Ușă principală securizată în 4 puncte

Există o multitudine de companii care realizează încuietori cu mai multe puncte. Avem nevoie de anumite informații pentru a înlocui ușa sau încuietoarea existentă.

În primul rând, există încuietori realizate de Fuhr, Ferco, Hoppe, G-U, Winkhaus, Roto, Schlegel, Adevăr, W&F și o mulțime de alte companii. Trebuie să știți Brandul pentru a începe. Fiecare brand are caracteristici și stiluri care ar putea fi unice pentru ei.

În al doilea rând, poziția și tipurile punctelor de blocare vor varia și există multe combinații. Trebuie să vă identificați mai multe informații cheie. Începând cu lățimea plăcii de față, tipurile și poziția dispozitivelor de blocare.

În al treilea rând, există posibilitatea ca marca dvs. preferată să nu fie disponibilă. Branduri precum Fuhr și Ferco nu sunt livrate în Statele Unite, în schimb în Europa nu există probleme. Fuhr este o companie germană care a livrat mii de încuietori către numeroase companii diferite ca Caradco, Weathershield, Kolbe & Kolbe, Windsor și altele.

Ferco este o companie franceză care a expediat mii de încuietori către The Atrium Door Company. Vestea proastă este că acestea nu se mai fac. Vestea bună este că există opțiuni de înlocuire.

Rețineți că este posibil ca multe încuietori să nu fie disponibile la un moment dat și că va trebui ca noua încuietoare sau ușă să se potrivească pentru ca aceasta să funcționeze, iar acest lucru poate necesita ajutorul unui meșter priceput sau al unui lăcătuș.

Avantaje:

 • Oferă cea mai bună protecție anti-efracție, nu poate fi spartă cu levierul;
 • Pentru unii asiguratori, este o condiție de baza în cazul asigurărilor de bunuri.

Dezavantaje:

 • Nu poate fi spartă, în cazul în care s-a stricat mecanismul de deschidere, trebuie spart tot peretele pentru a o scoate;
 • Ușile cu un astfel de sistem de închidere sunt considerabil mai scumpe.

Părere populară:

 • Ușile cu sistem suplimentar de prindere au devenit din ce în ce mai folosite datorită siguranței sporite pe care o oferă în cazul efracției dar șii deoarece unii asiguratori solicită în mod explicit o astfel de închidere pentru polițele de asigurare a obiectelor din locuință.

Alternative:

 • Sisteme clasice de închidere – în 2 puncte, într-o singura parte a ușii.

Ușă principală metalică

Ușă principală metalică

Părerea experților eDezvoltator

Ușă principală metalică
Ușă principală metalică

Ușile metalice sunt foarte renumite pentru durabilitatea lor, fiind folosite foarte des pentru ușile de la intrare. Oțelul, ca material de sine stătător, nu este un izolator foarte bun termic și fonic, dar atunci când un client își dorește acest tip de ușă, aceasta va fi izolată la montare.

Atunci când sunt vopsite cum trebuie, ușile de metal, cu textura lor netedă, pot avea un aspect plăcut. Pentru a fi mai personalizate, ele pot avea diferite panouri ieșite în relief sau îngroșate. Se pot adăuga diferite elemente precum luminile laterale sau traverse ori sticlă decorativă, în funcție de pretențiile clientului.

Pentru a combate ruginirea, asigurați-vă că ușa este grunduită și vopsită cu o vopsea de calitate superioară direct de la producător.

Ușile metalice pot suporta condițiile grele, și nu au nevoie de mentenanță anuală, spre deosebire de cele din lemn, ce pot putrezi sau pot ceda în climate extreme.

Ușile din metal sunt din ce în ce mai elegante, găsindu-se într-o gamă largă de culori, stiluri și elemente de personalizare, datorită proceselor din ce în ce mai bune de manufactură.

Înainte de a decide achiziționare unei astfel de uși, cere părerea constructorului sau arhitectului ce are ca sarcină construirea sau renovarea locuinței dumneavoastră pentru a te sfătui asupra opțiunilor ce se potrivesc cazului tău.

Avantaje:

 • Este mult mai sigură;
 • Are un aspect luxos;
 • Permite instalarea unor sisteme suplimentare de siguranță – închiderea în mai multe puncte.

Dezavantaje:

 • Este mult mai scumpă decât cele din pvc;
 • Necesită un toc special, ranforsat, prins în structura clădirii.

Părere populară:

Ușile metalice sunt înlocuitorul oficial al tradiționalelor uși de lemn folosite în perioada comunistă. Acestea au devenit un standard în România, oferind un grad foarte ridicat de siguranță – sunt greu de spart.

Alternative:

 • Uși din lemn masiv;
 • Uși din PVC.

Uși de interior Porta Doors

Uși de interior Porta Doors

Părerea experților eDezvoltator

Uși de interior Porta Doors
Uși de interior Porta Doors

Alegerea unei uși de interior poate fi o adevărată problemă atunci când nu avem la dispoziție toate informațiile.

Societatea Porta KMI Polonia  a fost înființată în 1992 iar în momentul actual are în componență 6 fabrici (o fabrică la Arad) care execută aproximativ 65000 de uși lunar.

Firma Porta Brand B&M are o gamă variată de uși, atât interioare cât și exterioare, având aprox 40000 de modele de uși și tocuri. Aceste uși sunt moderne și aduc un aer nou în casa ta.

Extinderea și prestigiul acestei firme se datorează calității produselor avute cât și serviciilor excelente realizate de către angajați specializați. Aceștia asigură consiliere pentru alegerea modelului potrivit de ușă pentru casa ta dar și sfaturi cu privire la modalitatea de montare a ușilor.

Ușile interioare Porta Doors se clasifică în uși interioare cu finisaje sintetice și uși din furnir natural (lemn). Sunt făcute din material ecologic de cea mai bună calitate, încercând să nu ofere produsele la un preț foarte ridicat.

Există foarte multe modele din care puteți să alegeți, fiecare având specificații tehnice bine descrise. Trebuie doar să găsești modelul care se pliază pe nevoile tale și care se încadrează în designul casei.

Avantaje:

 • Materie primă ecologică;
 • Design modern și funcțional;
 • Gama de produse variată.

Dezavantaje:

 • Nu prezintă dezavantaje vizibile.

Părere populară:

 • Toți cei care au ales Porta Doors sunt extrem de mulțumiți de alegerea făcută.

Alternative:

 • Uși din MDF;
 • Uși PINUM.

Uși de interior PINUM

Uși de interior PINUM

Părerea experților eDezvoltator

Uși de interior PINUM
Uși de interior PINUM

Este foarte important atunci când alegem ușile de interior să ne gândim la imaginea de ansamblu a casei și de designul avut în vedere.

Ușile Pinum sunt fabricate de Nuzco Porte, o firmă ce deține fabrici în România și Italia. Această firmă a intrat pe piața din România în 1981 când începe colaborarea cu fabrica de mobilă din Pipera. În 2002 a preluat integral fabrica de mobilă din Pipera.

Astăzi, Nuzco are cea mai mare capacitate de producție de uși din România. Pe lângă uși, societatea mai produce ferestre și parchet.

Ușile Pinum vin în foarte multe tipuri de modele și culori, astfel nu vei avea probleme să alegi o ușă care să se integreze în designul interior gândit de tine.

Ușa este un element de siguranță, chiar dacă ea este pusă la interior. Un exemplu concludent de tipuri de uși care prezintă elemente de siguranța este dat de ușile blindate. Totodată trebuie să ne gândim că factorul de siguranța se referă și la modalitatea prin care o ușa îngreunează extinderea unui incendiu de exemplu. Toate acest tipuri de uși se găsesc în portofoliu de uși Pinum.

Ușile Pinum e remarcă prin calitatea avută datorită materialelor folosite cât și prin profesionalismul oamenilor ce le fabrică.

Trebuie doar să alegeți modelul dorit de la distribuitorii avuți de această companie.

Avantaje:

 • Materiale calitative;
 • Varietate de modele;
 • Prețuri accesibile.

Dezavantaje:

 • Nu există dezavantaje vizibile.

Părere populară:

 • De-a lungul timpului, PINUM s-a evidențiat pe piața românească datorită materialelor folosite.

Alternative:

 • Uși din MDF;
 • Uși din lemn masiv.

Uși de interior din MDF

Uși de interior din MDF

Părerea experților eDezvoltator

Uși de interior din MDF
Uși de interior din MDF

Lemnul MDF este utilizat foarte des ca material de bază a ușilor sau dulapurilor. Există un număr mare de motive pentru care acest material trebuie utilizat. Această denumire este o prescurtare pentru Fibre de Mică Densitate (MDF) fiind un tip de lemn ce este prelucrat.

 1. Lemnul MDF nu se sparge și nu se răsucește, datorită faptului că, el se extinde sau contractează în funcție de variațiile de temperatură și umiditate.
 2. Lemnul MDF nu creează granulație dură vizibilă. Acest lucru este posibil deoarece lemnul MDF este realizat din particule extrem de fine. Așadar finisajul este unul fin și curat, fiind perfect pentru a fi vopsit.
 3. Ușile din MDF pot fi ușor de personalizat. Acest tip de lemn poate fi tăiat și forat în diferite feluri, fără a se deteriora, mulțumită structurii sale. Ușile din MDF se găsesc într-o varietate de modele, culori și stiluri.
 4. Există panouri cu rezistență ridicată la umiditate. Puteți opta pentru uși MDF cu rezistență sporită la apă, perfecte pentru baie.
 5. Lemnul MDF este disponibil în dimensiuni mari. În situația în care există un proiect unde aveți nevoie de bucăți mari de lemn, MDF-ul este alegerea perfectă.
 6. Lemnul MDF este ieftin. În ciuda acestui fapt, lemnul este foarte rezistent, puternic, iar cu o întreținere corectă, durează mult în timp.

  Avantaje:

  • Ieftine;
  • Ușor de înlocuit;
  • Ușor de vopsit/recolorat.

  Dezavantaje:

  • Nu izolează fonic;
  • Se pot rupe ușor;
  • Se umflă de la umezeală excesivă – în timp.

  Părere populară:

  • Fiind cea mai accesibilă soluție, acest tip de uși este foarte des folosit în construcțiile din România, fiind prezent aproape în fiecare casă. Nu în toate cazurile putem vorbi de uși de mdf ieftine, prețul fiind puternic influențat de finisaje, inserțiile de geam și de mecanisme.

  Alternative:

  • Ușile din lemn masiv.

Gresie ultra-luxury

Gresie ultra-luxury

Părerea experților eDezvoltator

Gresie ultra-luxury
Gresie ultra-luxury

Sunt multe modalități prin care poți să aduci finisajele la un nivel care să impresioneze și cel mai mare critic. Printre ele se numără și folosirea gresiei ultra-luxury în casă. Plăcile de acest tip oferă autenticitate, rafinament și eleganță casei tale. Astfel locul în care trăiești va avea o personalitate aparte.

Un avantaj major atunci când folosim acest tip de gresie este faptul că este realizată din marmură sau granit. Este recomandată folosirea gresiei pe bază de granit deoarece acest material este mai rezistent la presiune și nu se degradează atât de rapid în timp. Totodată acest material nu se murdărește atât de rapid deoarece nu este atât de poros.

Gresia luxury se pretează în hoteluri de lux, case sofisticate sau spații comerciale de lux.

Din cauza calității superioare și a faptului că este făcută din marmură sau granit prețul avut de o astfel de gresie este foarte ridicat. Majoritatea persoanelor nu doresc să folosească acest tip de gresie și din cauza faptului că nu se pretează pe stilul lor de amenajare al casei.

Acest material este folosit în România în special în cazul exterioarelor dar și în bucătării unde se folosesc pardoselile din marmură sau granit.

Dacă nu dorești să folosești o astfel de gresie poți alege din modele de gresie clasică: porțelanată sau mată.

Avantaje:

 • Este mult mai calitativă decât cea standard atât datorită aspectului, cât și a rezistenței – fiind făcută din marmură sau granit.

Dezavantaje:

 • Este deosebit de scumpă și, în caz că trebuie înlocuită o bucată, se găsește foarte greu – în majoritatea cazurilor fiind adusă special, la comandă.

Părere populară:

 • Acest material a fost adoptat din ce în ce mai mult în România, în special în cazul exterioarelor – unde se folosesc soluții din travertin. În interior este prezentă în special în bucătărie, unde se instalează pardoseli din marmură sau la trepte.

Alternative:

 • Gresia standard.

Gresie mată

Gresie mată

Părerea experților eDezvoltator

Gresie mată
Gresie mată

Detaliile fac diferența într-o casă anostă și o casă în care dorești să revii în fiecare seară. Gresia este folosită în special pe suprafețele orizontale datorită faptului că este mai rezistentă și suportă mai ușor greutatea comparativ cu faianța.

Există diferite tipuri de gresie: gresie porțelanată, gresie mată și gresie ultra-luxury.

Gresia mată are 2 avantaje majore. Primul se referă la faptul că alunecă. Astfel poții sta liniștit: copiii tăi nu vor transforma casa într-un mare patinoar.

Știm cu toții că o casă mare necesită foarte mult timp pentru fi întreținută.. Acest tip de gresie vă ajută la acest aspect datorită faptului că poate fi întreținută ușor. Totodată nu trebuie să îți faci griji în privința zgârieturilor pe această gresie.

Majoritatea persoanelor doresc o baie sau o bucătărie foarte ușor de curățat. Din păcate aici găsim primul dezavantaj în ceea ce privește gresia mată: se curăță foarte greu în special dacă este și texturată.

Chiar dacă este considerată o gresie modernă, anumitor persoane s-ar putea să nu le placă modul în care aceasta se încadrează în imaginea generală a casei. De exemplu, dacă îți dorești o casă care să strălucească atunci acest tip de gresie nu este pentru tine.

În principiu acest tip de gresie a câștigat popularitate și printre români datorită avantajele prezentate, însă nu a ajuns la popularitatea gresiei porțelanate care este încă o soluție viabilă pentru mulți români.

Avantaje:

 • Nu alunecă;
 • Este mai ușor de întreținut/nu se zgârie așa ușor;
 • Modernă.

Dezavantaje:

 • Este mai inestetica decât cea lucioasă;
 • În cazul celei texturate, este mai greu de curățat.

Părere populară:

 • Gresia mată este din ce în ce mai prezentă în casele românilor datorită aspectului modern și faptului că nu alunecă atât de mult precum cea lucioasă.

Alternative:

 • Gresia lucioasă.

Gresie porțelanată

Gresie porțelanată

Părerea experților eDezvoltator

Gresie porțelanată
Gresie porțelanată

Atunci când dorim să achiziționăm un tip de gresie, în general ne uităm după culori, textură și luciu, nu după modalitatea de fabricare. Este important să vedem cum sunt realizate tipurile de gresie și care sunt avantajele și dezavantajele fiecărui tip înainte de a lua o decizie în acest sens.

Primul lucru pe care trebuie să îl știi este locul unde dorești să pui gresia. De exemplu, gresia porțelanată se folosește în special în exterior, pe holurile de intrare și în baie. Acest lucru se datorează faptului că acest tip de gresie are ca și avantaje rezistența foarte mare la schimbările de temperatură și este foarte puțin afectată de apă.

Știm foarte bine că trebuie să facem curățenie în casă iar acest tip de gresie de ajută deoarece are o rezistență foarte mare în fața substanțelor chimice. Aici putem vorbi însă și de un dezavantaj major – este foarte dificilă la curățare.

În casă se mai pot întâmpla accidente uneori, iar gresia poat avea de suferit (scăpăm lucruri grele pe ea și se sparge). Acest tip de gresie are o rezistență sporită în fața șocurilor mecanice, astfel puteți fi protejat de surprize nedorite.

Atunci când montați acest tip de gresie trebuie să ai în vedere modalitatea în care se realizează montajul și adezivul folosit (este necesar un adeziv special).

Există și alte variante pentru a vă finisa baia și bucătăria: gresia mată, marmura sau granitul.

Avantaje:

 • Are o rezistență sporită în fața șocurilor mecanice;
 • Rezistență foarte bună în fața substanțelor chimice;
 • Rezistența mare la temperatură.

Dezavantaje:

 • Montare mai dificilă – necesită adeziv special;
 • Dificultate la curățarea plăcilor.

Părere populară:

 • Un material de placare folosit din ce în ce mai des datorită avantajelor evidente.

Alternative:

 • Gresie mată;
 • Marmură;
 • Granit.

Faianță ultra-luxury

Faianță ultra-luxury

Părerea experților eDezvoltator

Faianță ultra-luxury
Faianță ultra-luxury

În general, atunci când construim o casă dorim să punem cele mai bune materiale pentru a da un confort sporit mediului în care trăim. Pe lângă variantele clasice de faianță: faianța mată, faianță porțelanată avem și varianta pe care o dorim cu toții – faianța ultra-luxury.

Aceasta este găsită în special la casele cu finisaje de lux, cu un design personalizat, unde totul este făcut la comandă. Are un aspect plăcut, este observată imediat atunci când se intră în casă și impresionează vizitatorii.

Spre deosebire de variantele clasice poate veni și în modele și forme diferite pentru a se încadra în designul dorit. De exemplu puteți comanda plăci mari.

Un alt avantaj avut este faptul că anumite modele de faianță ultra-luxury pot fi realizate din materiale foarte rezistente cum ar fi marmură și granitul. Acest fapt aduce și un plus de calitate față de materialele tradiționale.

Dezavantajul evident avut de acest tip de faianță este faptul că este foarte scump și implicit va duce la un preț foarte mare pentru casă sau apartament. O altă problemă semnalată este faptul că dacă se sparge o bucată, trebuie să dați comandă specială deoarece acest tip de faianță nu se găsește ușor.

Chiar dacă este dorită de mulți români, ea se găsește în puține case din cauza prețului piperat.

Există și alte variante de faianță. De exemplu puteți folosi faianța mată sau faianța porțelanată.

Avantaje:

 • Are un aspect foarte plăcut, fiind asociată cu locuințele scumpe, de lux;
 • Poate veni în modele și forme diferite de tipul standard – de exemplu în plăci foarte mari;
 • Uneori este confecționată din materiale foarte rezistente: marmură sau granit.

Dezavantaje:

 • Este mult mai scumpă și, automat, ridica prețul locuinței;
 • este foarte greu de înlocuit în cazul în care se sparge o bucată, de multe ori fiind adusă la comandă;
 • În unele cazuri, poate fi mai greu de întreținut.

Părere populară:

 • Faianța de lux este dorită de mulți români, ea fiind un simbol de statut/de calitate. Cu toate acestea, ea ajunge rar în casele construite la noi în țară, fiind un bun foarte scump.

Alternative:

 • Faianța standard, de duzină.

Faianță mată

Faianță mată

Părerea experților eDezvoltator

Faianță mată
Faianță mată

Există mai multe etape în construirea unei case. O etapă foarte importantă căreia trebuie să îi acordăm o atenție deosebită este cea a realizării finisajelor. Acestea sunt foarte importante deoarece formează elementele văzute de vizitatori atunci când intră la tine în casă. Degeaba avem o casă trainică dacă aceasta nu este finisată cum trebuie.

Există o diferență majoră atunci când alegem unde punem gresia și unde punem faianța în casă. Faianța se folosește exclusiv pe pereți deoarece nu prezintă rezistență la trafic sau la obiectele grele.

În România, după o perioadă îndelungată, își face apariția și faianța mată. Avantajul major al acestui tip de faianță este faptul că atunci când este murdară nu este atât de vizibil ca la cea lucioasă. Putem să îl trecem și la capitolul dezavantaj dacă dorim să avem o baie curată deoarece nu vom depista murdăria din baie. Dar un program de curățenie bine pus la punct va rezolva această problemă.

Atunci când punem acest tip de faianță în baie dăm un aspect modern casei noastre.

Ne putem gândi și la un dezavantaj major pentru acest tip de faianță. Dacă este faianță texturată aceasta se curăță destul de greu.

Putem concluziona că faianța mată este alternativa modernă la faianța lucioasă.

Avantaje:

 • Când este murdară, nu este la fel de vizibil ca la cea lucioasă;
 • Are un aspect modern.

Dezavantaje:

 • Dacă este texturată, se spală mai greu.

Părere populară:

 • Este alternativa modernă la faianța lucioasă, cea care a ajuns să fie asociată cu instituțiile de sănătate publică.

Alternative:

 • Faianță porțelanată.

Faianță porțelanată/lucioasă

Faianță porțelanată/lucioasă

Părerea experților eDezvoltator

Faianță porțelanată/lucioasă
Faianță porțelanată/lucioasă

Finisajele sunt foarte importante în casă. Acestea dau personalitate casei și trebuie să acorzi atenție specială dacă îți dorești o casă cu personalitate. Întâi trebuie să vedem care sunt deosebirile dintre gresie și faianță. Faianța se folosește exclusiv pe pereți verticali deoarece nu poate suporta greutăți mari și nu are rezistență foarte mare pentru trafic intens.

După ce am văzut că faianța se folosește pe pereți trebuie să alegem tipul de faianță pe care trebuie să îl folosim. Faianța porțelanată este una din cele mai folosite tipuri de faianțe folosite în țara noastră.

Are câteva avantaje greu de ignorat. Știm foarte bine cât de greu este să facem curățenie. Acest tip de faianță ne ajută prin faptul că este ușor de curățat datorită faptului că prezintă o suprafață lucioasă.

Un alt element ce trebuie luat în considerare ține de design. Este plăcut la vedere să ai o astfel de faianță în casă. Totodată datorită faptului că reflectă lumina aduce un spor de frumusețe.

Trebuie să fim foarte atenți cu acest tip de faianță. Necesită îngrijire special, în special în privința petelor ce se vor remarca pe suprafața lucioasă.

Acest tip de faianță a fost foarte des utilizat în perioada comunistă atunci când alte tipuri de faianță nu erau disponibile.

Puteți în schimb să folosiți astăzi faianța mată.

Avantaje:

 • Este mai ușor de curățat, având o suprafață lucioasă;
 • Are un aspect plăcut pentru că reflectă lumina.

Dezavantaje:

 • Petele pot fi mai ușor de distins, fapt pentru care necesită mai multă îngrijire;
 • Mai scumpă.

Părere populară:

 • Faianța lucioasă este cel mai des tip de faianță întâlnit în locuințele din România datorită popularității câștigate în perioada comunistă – când alte variante nu erau atât de disponibile.

Alternative:

 • Faianță mată.

Decorațiuni pereți și tavan

Decorațiuni pereți și tavan

Părerea experților eDezvoltator

Decorațiuni pereți și tavan
Decorațiuni pereți și tavan

Modalitatea cea mai ușoară  prin care putem personaliza locuința noastră este  dată de personalizarea pereților și tavanului prin diverse decorațiuni. Există foarte multe tipuri de decorațiuni interioare. Putem enumera în această categorie autocolante, stickere decorative, tablouri, rame foto, tavan fals, panouri decorative și multe altele.

Înainte de a alege tipul de decorațiune ales trebuie să îți planifici modul în care o să faci designul încăperii: ce stil o să alegi. Trebuie luat în calcul și modalitatea cum se îmbină decorațiunile cu ușile prezente în cameră.

Dacă pereții prezintă mici defecte, atunci decorațiunile te vor ajută să ascunzi aceste defecte, astfel casa nu își va diminua personalitatea. Există și anumite dezavantaje când vine vorbim despre decorațiuni. Primul dezavantaj este dat de costurile suplimentare atunci când realizăm astfel de proiecte.

Totodată trebuie să avem răbdare pentru că montarea lor necesită timp. Dacă dorim să avem parte de o lucrare de calitate atunci trebuie să apelăm la specialiști pentru a ne realiza designul interior.

Există și anumite reguli  pe care ar trebui să le urmăm atunci când realizăm designul interior la astfel de case destul de ușor de intuit. Astfel, decorațiunile trebuie să țină cont de mobila din cameră și de destinația camerei. În cameră trebuie să se realizeze un punct de interes sau central. O altă regulă ar fi să nu punem pe perete un număr par de obiecte și să ținem cont de simetrii și proporții.

Toate acestea duc către un plus valoare adus locuinței tale.

Avantaje:

 • Personalizează încăperea în care sunt realizate;
 • Poți ascunde anumite defecte din casă;
 • Aduce un plus de valoare locuintei.

Dezavantaje:

 • Costuri suplimentare;
 • Timp suplimentar pentru amenajarea casei;
 • Trebuie apelat la specialiști pentru o lucrare de calitate.

Părere populară:

 • Aduc un plus valoare locuinței dar necesită timp pentru a fi realizate.

Vopsea anti-bacterii

Vopsea anti-bacterii

Părerea experților eDezvoltator

Vopsea anti-bacterii
Vopsea anti-bacterii

Un alt tip de vopsea ce poate fi aplicat în interiorul construcțiilor este vopseaua anti-bacterii.

Principalul avantaj al acestui tip de vopsea este faptul că scade dramatic posibilitatea de apariție a bacteriilor și mucegaiului. Acest lucru se realizează prin prezența în compoziție a unor ioni de argint care asigură proprietăți antimicrobiene până la 5 ani de la aplicare.

În aproximativ 24 de ore de la aplicare acest tip de vopsea va elimina bacteriile periculoase de pe peretele construcției. Vopseaua anti-bacterii este recomandată în camerele care prezintă umiditate ridicată cum este baia sau bucătărie.

Un alt loc unde este recomandată utilizarea unei astfel de vopsele este camera copilului.

Puterea mare de acoperire a acestei vopsele face ca folosirea ei să fie una indicată și din punct de vedere al bugetului.

În general acest tip de produse respectă normele europene pentru produse ecologice, astfel nu ar trebui să vă faceți probleme în ceea ce privește impactul asupra mediului. Există și un mic dezavantaj în ceea ce privește timpul de aplicare. O astfel de vopsea necesită un timp mai lung pentru aplicare.

O astfel de vopsea este des folosită în special în spațiile umede cum sunt baia și bucătărie.

Există și alternative la acest tip de vopsea. Putem să enumerăm vopseaua teflonată și vopseaua siliconată.

Avantaje:

 • Scade posibilitatea apariției bacteriilor și a mucegaiului;
 • Rezistentă la spălări repetate;
 • Aplicare ușoară;
 • Prezența ionilor de argint.

Dezavantaje:

 • Timp de aplicare mai lung.

Părere populară:

 • Este o vopsea des folosită în spațiile cu umiditate ridicată.

Alternative:

 • Vopsea teflonată;
 • Vopsea siliconată.

Vopsea teflonată

Vopsea teflonată

Părerea experților eDezvoltator

Vopsea teflonată
Vopsea teflonată

Atunci când dorim să schimbăm ceva în casă nu trebuie să mergem foarte departe cu gândul. Putem alege să schimbăm vopseaua din cameră și să schimbăm complet percepția asupra locuinței.

Alegerea unei vopsele de calitate este foarte importantă pentru a realiza o lucrare de calitate.

Vopseaua cu teflon prezintă niște avantaje evidente pentru care ar putea deveni o alegere evidentă.

Primul avantaj este acela că acest tip vopsea are o rezistență foarte mare la murdărie. Un alt avantaj evident este ușurința în aplicare deoarece se întinde ușor și nu face bule.

Dacă vrem ca peretele să respire putem folosi această vopsea cu ușurință deoarece acest tip de vopsea permite acest lucru.

Un ultim avantaj: dacă dorim să schimbăm vopseaua atunci putem face acest lucru foarte ușor deoarece putem aplica orice tip de vopsea lavabilă peste vopseaua teflonată.

Atunci când alegem un anumit tip de vopsea trebuie să ținem cont de anumite reguli. Prima regulă: trebuie să vedem unde aplicăm acest tip de vopsea. Vopseaua de interior diferă de cea de exterior spre exemplu.

Un alt element la are trebuie să ne uităm este timpul de uscare. Acesta depinde de la vopsea la vopsea. Nu este indicat să cumpărați vopsea care depășește 24 de ore timp de uscare, din cauza calității îndoielnice.

Gradul de lavabilitate este o altă caracteristică ce trebuie luată în calcul. Vopseaua superlavabilă poate fi spălată de până la 150 de ori.

Există și alternative la vopseaua teflonată: vopseaua siliconată sau vopseaua anti-bacterii.

Avantaje:

 • Rezistență ridicată la murdărire;
 • Se întinde ușor și bine (nu face bule deloc);
 • Permite peretului să respire;
 • Putere superioară de acoperire;
 • Se poate acoperi cu orice vopsea lavabilă.

Dezavantaje:

 • Nu există  dezavantaje evidente.

Părere populară:

 • Este una din cele mai bune vopsele de pe piață. Utilizatorii au spus că în general se consumă mai repede dar oferă rezultate excelente.

Alternative:

 • Vopsea siliconată;
 • Vopsea anti-bacterii.

Vopsea siliconată

Vopsea siliconată

Părerea experților eDezvoltator

Vopsea siliconată
Vopsea siliconată

Vopseaua siliconată conține rășini siliconice, este complet inofensivă și este în principiu folosită în pictură. A câștigat în ultimul timp în popularitate datorită avantajelor evidente. Cea mai cunoscută proprietate este aceea că este o vopsea rezistentă la murdărie. Astfel, dacă se întâmplă un accident, puteți să curățați în foarte scurt timp.

Acest tip de vopsea poate fi aplicată și în încăperile cu umiditate ridicată cum este baia sau bucătăria dar și în cazurile în care schimbarea de temperatură este mare, de exemplu camerele care nu sunt permanent locuită.

Un alt avantaj este reprezentat de faptul că acest tip de vopsea rezistă la apă și poate fi curățată de foarte multe ori. În momentul aplicării, vopseaua siliconată nu degajă miros, iar dacă ești un ecologist convins atunci poți sta liniștit. Acest tip de vopsea este ecologică.

Ca orice produs și vopseaua siliconată are anumite dezavantaje. Cel mai important este prețul. Dacă dorești să o utilizezi atunci trebuie să fii pregătit din punct de vedere financiar.

Atunci când o aplicăm trebuie să ținem cont de modalitatea de preparare iar dacă o aplicăm pe țevi trebuie să punem un strat suplimentar anti-coroziune.

În concluzie putem spune că vopseaua siliconată este un produs popular și des folosit.

Avantaje:

 • Poate fi aplicată pereților și plafoanelor chiar și în încăperi cu umiditate ridicată și schimbări de temperatură;
 • Este rezistentă la apă;
 • Nu are nici un miros în timpul procesului de vopsire, strat complet ecologic;
 • Este permeabilă la vapori;
 • Vopsea rezistentă la murdărie.

Dezavantaje:

 • Costul ridicat
 • Poate crește coroziunea dacă este aplicată pe țevi;
 • Trebuie să se țină cont de modalitatea de preparare și aplicare pentru rezultate bune.

Părere populară:

 • Produs foarte popular care a început să fie folosit și în industrie.

Alternative:

 • Vopsea teflonată;
 • Vopsea anti-bacterii.

Scurgeri anti-inundație în baie

Scurgeri anti-inundație în baie

Părerea experților eDezvoltator

Scurgeri anti-inundație în baie
Scurgeri anti-inundație în baie

Cum să preveniți fluxul într-o baie?

Reversarea într-o baie poate fi prevenită prin instalarea unei supape de retur pentru a opri apele care vin pe conductă.

Fluxul de întoarcere este apa din canalizare care iese din conducta prin sistemul de drenaj. Una dintre cauzele majore ale pagubelor ca urmare a inundațiilor este fluxul din sistemul de canalizare revărsat în baie.

În caz de inundații, riscul de apariție a apelor de canalizare poate duce la transportarea unor excremente care intră în proprietatea ta de la toaletă. O altă cauză a fluxului de revenire este blocarea scurgerilor aflate mai departe pe conductă, ceea ce duce la o acumulare în sistemul de drenaj. De-a lungul timpului, această acumulare crește presiunea în canalizări și apa murdară nu vă poate părăsi proprietatea.

Cum preveniți fluxul de întoarcere?

Fluxul de întoarcere creează o experiență neplăcută, dar poate fi prevenit cu ușurință. Există o serie de moduri de a preveni acest lucru:

 • Instalați o supapă de întoarcere (dispozitiv de prevenire a fluxului);
 • Instalați un dop de toaletă;
 • Eliminați băile de la parter. O ultimă modalitate de prevenire a fluxului de întoarcere este de a vă muta băile peste nivelul preconizat de inundații. Prin eliminarea băilor de la parter, reduceți riscul de revarsare, deoarece presiunea apei ar trebui să fie mare pentru a se ridica deasupra nivelului solului.

Avantaje:

 • Previn inundațiile cauzate de cadă/duș sau de mașina de spălat atunci când aceasta este instalată în baie.

Dezavantaje:

 • Pot fi inestetice.

Părere populară:

 • Majoritatea românilor caută apartamente cu astfel de scurgeri, fapt pentru care dezvoltatorii le încorporează în general în locuințele nou construite.

Alternative:

 • Fără scurgere.

Scurgeri anti-inundație în bucătărie

Scurgeri anti-inundație în bucătărie

Părerea experților eDezvoltator

Scurgeri anti-inundație în bucătărie
Scurgeri anti-inundație în bucătărie

În România se montează scurgeri anti-inundație în special în baie. Acest lucru se datorează faptului că în baie există posibilitatea mai mare să se producă accidente care să ducă la inundații.

Scurgerile anti-inundație din bucătărie  nu prea sunt folosite în țara noastră deși în bucătărie există conducte de apă care se pot sparge, avem calorifer sau mașină de spălat vasele ce se pot defecta și pot produce dezastre în casă.

Dacă se dorește realizarea unui sistem anti-inundație sau pur și simplu realizarea unei scurgeri acest lucru trebuie trecut în planul casei. De aceea este indicat realizarea acestor sisteme la construcția de case noi.

Majoritatea oamenilor se uită și la prețul total al casei atunci când o construiește. Dacă văd că prețul crește peste o anumită limită, încep să reducă din costuri. Cum scurgerile anti-inundație nu sunt vitale în bucătărie majoritatea renunță la această cheltuială.

Există și alte variante prin care puteți evita o inundație în casă. Este vorba de anumite sisteme inteligente bazate pe senzori care vă spun umiditatea sau dacă una din camere este inundată.

În acest caz sistemul oprește alimentarea cu apă de la conducta principală și vă anunță că există probleme în casă. Poți chema un instalator care să vă repare problema până la sosirea ta acasă.

Aceste sisteme sunt rar întâlnite în România datorită costului ridicat necesar pentru montarea lor.

Avantaje:

 • Previn inundațiile cauzate de chiuveta din bucătărie sau de mașina de spălat atunci când aceasta este instalată în bucătărie.

Dezavantaje:

 • Pot fi inestetice;
 • Sunt scump de realizat, fiind necesar a fi incluse în proiectul original de instalații.

Părere populară:

 • Sunt o tehnică rar folosită la construcțiile din România, în absența unei legislații care să impună obligativitatea lor. Sunt în general folosite la construcțiile de case, unde e foarte ușor să modifici proiectul și să le implementezi.

Alternative:

 • Fără scurgere.

Scurgeri anti-inundație pe holuri

Scurgeri anti-inundație pe holuri

Părerea experților eDezvoltator

Scurgeri anti-inundație pe holuri
Scurgeri anti-inundație pe holuri

În țara noastră nu se prea folosesc acest tip de scurgeri. În principiu acest tip de scurgere este realizată atunci când ai în plan să pui mașina de spălat pe hol. Este o metodă de siguranță suplimentară contra unei defecțiuni avute de mașina de spălat.

Acestea sunt foarte greu de realizat și în principiu trebuie trecute în proiectul inițial a casei pentru a fi realizate canalele pentru instalațiile aferente. Pe lângă acest fapt se poate adăuga și o problemă cu încadrarea lor în designul casei deoarece aceste scurgeri pot fi inestetice.

De aceea, în rarele cazuri în care sunt folosite, sunt realizate în special la construcția de case unde poți modifica proiectul pentru a realiza o astfel de scurgere.

În cazul în care doriți și alte alternative care să vă protejeze dar nu vă aflați la casă atunci se pot monta niște dispozitive prin care se oprește apa în casă în caz de există o inundație.

Acest tip de dispozitiv folosește senzori care văd dacă există apă în punctele esențiale din casă (bucătărie, baie) și opresc automat alimentarea cu apa din conducta principală. Puteți vedea acest lucru și printr-o aplicație pe telefon care vă anunță dacă există probleme în casă.

Chiar dacă aceste sisteme nu sunt esențiale pentru casa ta este bine dacă ai lua în considerare montarea lor.

Avantaje:

 • Previn inundațiile cauzate de mașina de spălat – când aceasta este pe hol.

Dezavantaje:

 • Pot fi inestetice;
 • Sunt scump de realizat, fiind necesar a fi incluse în proiectul original de instalații.

Părere populară:

 • Sunt o tehnică rar folosită la construcțiile din România, în absența unei legislații care să impună obligativitatea lor. Sunt în general folosite la construcțiile de case, unde e foarte ușor să modifici proiectul și să le implementezi.

Alternative:

 • Fără scurgere.

Racordare la rețeaua municipală de gestionare a apelor menajere

Racordare la rețeaua municipală de gestionare a apelor menajere

Părerea experților eDezvoltator

Atunci când construim o casă trebuie să luăm în calcul modalitatea prin care să evacuăm apele menajere. Există două modalități principale prin care se poate evacua apa menajeră din construcții: prin racordare la rețeaua municipală de gestionare a apelor menajere sau prin sisteme proprii (fose septice).

Dacă dorim să utilizăm rețeaua municipală trebuie să vedem ce avantaje implică folosirea acestei soluții.

Principalul avantaj este reprezentat de faptul că acest sistem prezintă un mare grad de încredere. Foarte rar se întâmplă să existe avarii în acest sistem, iar dacă se întâmplă acest lucru atunci se oprește și sistemul de apă.

Un alt avantaj este dat de faptul că depozitarea și tratarea apelor menajere se face la nivel european, în condiții foarte stricte. Astfel, posibilitatea apariției unui accident este foarte mică și nu li se impută cetățenilor eventualele pagube.

Dezavantajele țin de costurile de branșament avute dar și de faptul că în majoritatea localităților nu există sistem public de evacuare a apelor menajere.

Pe lângă costurile de bransament avute inițial mai există și costurile lunare date de numărul de metri cubi de apă menajeră evacuat.

Dacă ești în această situație atunci trebuie să apelez la sisteme proprii, de exemplu fosa septică.

Avantaje:

 • Prezintă un grad foarte ridicat de încredere, rar se întâmplă să nu poată fi evacuate apele din cauza unei avarii iar când acest lucru se întâmplă, de obicei se oprește cu totul alimentarea cu apă;
 • Depozitarea și epurarea se face în condiții conforme cu standardele europene – foarte stricte în acest sens.

Dezavantaje:

 • Implică costuri cu branșarea și un abonament lunar;
 • Este disponibilă doar în localitățile medii-mari.

Părere populară:

 • Bransamentul la rețeaua de canalizare este calea preferată de majoritatea românilor în ceea ce privește apele menajere, ea fiind adoptată ori de câte ori este disponibilă, chiar dacă implică unele costuri semnificative – ele fiind ușor surclasate de confortul obținut.

Alternative:

 • Sisteme proprii – fosa septică.

Soluție proprie de gestionare a apelor menajere

Soluție proprie de gestionare a apelor menajere

Părerea experților eDezvoltator

Soluție proprie de gestionare a apelor menajere
Soluție proprie de gestionare a apelor menajere

Există două tipuri de ape menajere în casele noastre, ce necesită diferite metode de filtrare sau tratare pentru a fi reutilizate.

Apa gri este apa menajeră ce nu provine de la toaletă, aceasta provine din surse precum chiuvete, dușuri sau bazine.

Apa neagră este apa menajeră ce a fost amestecată cu deșeurile ce provin de la toaletă. Din cauza potențialului de contaminare dat de patogeni și grăsimi, apa din bucătărie, precum și cea de la mașinile de spălat vase, este considerată apa neagră și nu apă gri.

Fiecare tip de apă menajeră trebuie tratat diferit și poate fi folosit în diferite scopuri. Apa gri poate fi utilizată la grădinărit, folosind metodele de precauție corespunzătoare, precum nivele de sodiu și fosfor scăzut. Apa gri tratată bine, poate fi refolosită și în casă, pentru toaletă și pentru spălatul hainelor, aceștia fiind doi consumatori semnificativi de apă.

Apa neagră necesită tratament chimic sau biologic și dezinfectare pentru a fi reutilizată.

Calitatea apei refolisite:

Calitatea apei refolosite depinde de sistemul de tratament, de modul cum a fost utilizată apa precedent, și de substanțele chimice folosite în casă.

Pentru a îmbunătății calitatea apei menajere:

 • Folosiți cât mai des posibil produse de curățat naturale;
 • Folosiți detergenți, șamponuri și săpunuri cu un nivel cât mai scăzut de sodiu;
 • Nu aruncați la chiuvetă sau toaletă produsele chimice folosite în casă;
 • Folosiți site pentru scurgerea de la chiuvete.

  Avantaje:

  • Este o soluție accesibilă celor care nu dispun de racordare la rețelele mari de canalizare;
  • Se poate plăti în funcție de utilizare.

  Dezavantaje:

  • Necesită soluții de depozitare, epurare și evacuare, soluții foarte scumpe, fapt pentru care mulți dezvoltatori improvizează și dăunează mediului;
  • Necesită evacuare periodică – vidanjare;
  • În cazul în care se ajunge la supra-plin, apele menajere nu pot fi evacuate.

  Părere populară:

  • Datorită faptului că acest tip de soluție este unul foarte des întâlnit in zona rurală din România, el a devenit ușor de tolerat și în cazul dezvoltatorilor imobiliari actuali – beneficiarii fiind oarecum învătați cu ideea de fosă septică. Este una dintre cele mai mari surse de poluare a apelor din România.

  Alternative:

  • Racordarea la rețeaua municipală.

Conducte de evacuare a apei menajere SN4 (Portocaliu)

Conducte de evacuare a apei menajere SN4 (Portocaliu)

Părerea experților eDezvoltator

Conducte de evacuare a apei menajere SN4 (Portocaliu)
Conducte de evacuare a apei menajere SN4 (Portocaliu)

Rigiditatea nominală

Rigiditatea nominală (Nominal Stiffness – SN) este rezistența la strivire a unei conducte sau a unui montaj, în anumite condiții definite în normativul EN-ISO 9969.

Într-o rețea de canalizare fără presiune internă, conductele sunt supuse unor sarcini externe, datorită materialului de umplere a săpăturii și a încărcărilor mobile ale tranzitului și a unor forțe ascendente, dacă există ape subterane. Aceste sarcini fac ca țeava să se deformeze, ceea ce produce o anumită tensiune compresivă în partea internă a țevii și tensiune în partea externă care trebuie să fie susținută de structura conductei.

Într-o țeavă de plastic cu perete solid, rigiditatea nominală este dată în funcție de materialul țevii și de grosimea peretelui. Țevile U-PVC pentru presiune ridicată și conductele pereților solizi, sunt calculate cu o tracțiune de proiectare de σ = 12,5 MPa.

Domenii de aplicare

Nu trebuie să fie instalate conducte și fitinguri ale SN 2 în zonele în care se produc descărcări de apă caldă. Normativele EN 1401 și EN 13476 definesc două serii sau domenii de aplicare:

 • U – Codul zonei de aplicare în partea externă a structurii clădirii, până la 1 m din ea, în care este conectat sistemul de conducte de canalizare.
 • D – Codul zonei de aplicare îngropat atât în ​​partea internă a structurii clădirii, cât și în partea exterioară a acesteia, de la 1 m de ea unde conductele și armăturile sunt conectate la sistemul de evacuare a clădirii.

Aceste normative indică, de asemenea, clasificarea conductelor și a armăturilor care pot fi utilizate în fiecare zonă de aplicare.

Clasele conductelor SN 4 și SN 8 sunt potrivite pentru ambele aplicații, astfel încât pot fi marcate UD.

Avantaje:

 • Sunt mai durabile;
 • Izolează mai bine din punct de vedere fonic și termic.

Dezavantaje:

 • Sunt casabile, se sparg ușor;
 • Au fost concepute pentru exterior, oferind un grad decent de izolație termică, fapt pentru care sunt mult mai scumpe decât cele din PVC-U.

Părere populară:

 • Aceste conducte sunt văzute pe piața din România ca fiind o soluție de lux. Ele se folosesc în general la instalațiile din afară casei (cele îngropate) sau, când e cazul ca o scurgere să treacă prin casă, fără a avea coloană dedicată în interiorul peretelui, sunt folosite și în interior, ele oferind o izolație fonică sporită.

Alternative:

 • Conducte PVC-U.

Conducte de evacuare a apei menajere PVC-U (Gri)

Conducte de evacuare a apei menajere PVC-U (Gri)

Părerea experților eDezvoltator

Conducte de evacuare a apei menajere PVC-U (Gri)
Conducte de evacuare a apei menajere PVC-U (Gri)

După finalizarea lucrărilor de construcție a casei, al doilea pas este instalarea rețelei de conducte. Alegerea materialelor pentru conducte determină tipul de instalație, precum și întreținerea necesară. Când vine vorba de alegerea materialelor pentru conducte, țeava din PVC este prima alegere pentru multe persoane.

Țevile din PVC sunt sigure

Țevile din PVC sunt o alegere sigură pentru transportul apei potabile. Acest lucru se datorează gradului ridicat de inerție și rezistență la coroziune. Prin urmare, țevile din PVC nu sunt contaminate cu bio-film, acesta fiind un teren de reproducere pentru bacterii. Ajutând la furnizarea apei curate, conductele din PVC sunt benefice pentru sănătatea publică.

Țevile din PVC sunt durabile și rentabile

Primele sisteme de conducte din PVC au fost instalate peste cu 80 de ani în urmă, iar cele mai multe dintre acestea sunt încă utilizate. Durata de viață preconizată a unei țevi din PVC este de 100 de ani sau mai mult, pentru conductele subterane. Sistemele de conducte din PVC prezintă o rată de eșec mult mai mică decât alte materiale. Durabilitatea, în combinație cu costurile reduse de întreținere și instalare, face ca conductele din PVC să fie o alegere foarte eficientă din punct de vedere al costurilor.

Țevile din PVC sunt reciclabile

Țevile din PVC sunt ușor reciclabile și pot fi reciclate de mai multe ori fără a-și pierde proprietățile tehnice. În fiecare an, aproximativ 80.000 de tone de țevi din PVC sunt reciclate în Europa prin programul VinylPlus. Acest material reciclat este utilizat pentru fabricarea de conducte noi și o serie de alte produse din PVC. Schemele de trasabilitate și certificare pentru reciclate asigură un grad ridicat de siguranță și calitate pentru PVC-ul reciclat.

Avantaje:

 • Sunt mai ieftine decât cele SN4;
 • Sunt mai puțin casabile decât SN4.

Dezavantaje:

 • Oferă o foarte slabă izolație fonică;
 • Nu sunt atât de groase și implicit nu rezistă mult în timp;
 • Pot fi ușor de perforat.

Părere populară:

 • Fiind o soluție relativ ieftină, acest tip de conducte a fost adoptat rapid de piața din România, el ajungând să fie prezent în cadrul oricărui șantier.

Alternative:

 • Conductele SN4.