Hei! Ești pe cale să faci cea mai importantă alegere a vieții tale: locuința în care vei trăi alături de cei dragi.
Alege inteligent accesând site-ul nostru de pe un ecran mare! Numai așa vei putea profita la maxim de toate informațiile pe care ți le punem la dispoziție!

Case de Vanzare Tunari

Modele și prețuri

10 de modele de locuințe

Se afișează 1-10 din 10 locuințe

Localitatea Tunari Subcategorii

Case Tunari

Află instant de ofertele speciale din Tunari!

Like paginii noastre de Facebook pentru a vedea constant ultimele oferte speciale din nordul Capitalei.

Pentru abonare la oferte speciale, click pe "Îmi place pagina"!

Case de vanzare Tunari

Ansambluri Rezidențiale

Având în vedere că dezvoltarea imobiliară din Tunari a explodat în ultimii 5 ani, au apărut sute de mici ansambluri. Am făcut selecție cu cele mai populare ansambluri dar și cele care ne-au plăcut nouă în mod special.

Lista ansamblurilor rezidențiale din Tunari

Afișează tot
Ivonco Tunari
Ansamblul rezidențial Ivonco Tunari

Ivonco Tunari

Adresa Ivonco Tunari

str. Vasile Lupu, Tunari, Ilfov
London Residence
Ansamblul rezidențial London Residence

London Residence

Adresa London Residence

str. 1 Decembrie, 134, Tunari, Ilfov
Codrului Village
Ansamblul rezidențial Codrului Village

Codrului Village

Adresa Codrului Village

str. Codrului, Tunari, Ilfov
La Residence Tunari
Ansamblul rezidențial La Residence Tunari

La Residence Tunari

Adresa La Residence Tunari

str. Paris, 15, Tunari, Ilfov
Sera Park
Ansamblul rezidențial Sera Park

Sera Park

Adresa Sera Park

str. Teiului, 23-25, Tunari, Ilfov
Bagnoli Residence
Ansamblul rezidențial Bagnoli Residence

Bagnoli Residence

Adresa Bagnoli Residence

Strada Predeal, Ștefăneștii de Jos
Citadel-Tunari 2
Ansamblul rezidențial Citadel-Tunari 2

Citadel-Tunari 2

Adresa Citadel-Tunari 2

str. 1 Decembrie, 90, Tunari, Ilfov
Paradis Residence Tunari
Ansamblul rezidențial Paradis Residence Tunari

Paradis Residence Tunari

Adresa Paradis Residence Tunari

str. Paris, Tunari, Ilfov
Mirador Nord
Ansamblul rezidențial Mirador Nord

Mirador Nord

Adresa Mirador Nord

str. Codrului, 1, Tunari, Ilfov
Tunari Case Concept
Ansamblul rezidențial Tunari Case Concept

Tunari Case Concept

Adresa Tunari Case Concept

str. intrarea Pădurii, Tunari, Ilfov
Tunari Resort Residence
Ansamblul rezidențial Tunari Resort Residence

Tunari Resort Residence

Adresa Tunari Resort Residence

str. 1 Decembrie, Tunari, Ilfov
Doxa Gardens
Ansamblul rezidențial Doxa Gardens

Doxa Gardens

Adresa Doxa Gardens

str. 1 Decembrie, 164, zona Tunari, Ilfov
The Tale Residence
Ansamblul rezidențial The Tale Residence

The Tale Residence

Adresa The Tale Residence

str. Primăverii, 8, zona Tunari, Ilfov
Darwin Residence
Ansamblul rezidențial Darwin Residence

Darwin Residence

Adresa Darwin Residence

str. 1 Decembrie, 154-156, Tunari, Ilfov
The Class Villas
Ansamblul rezidențial The Class Villas

The Class Villas

Adresa The Class Villas

str. Alexandru Ioan Cuza, Tunari, Ilfov
Siel Residence
Ansamblul rezidențial Siel Residence

Siel Residence

Adresa Siel Residence

str. Nicolae Bălcescu, Tunari, Ilfov
Northlight Residence
Ansamblul rezidențial Northlight Residence

Northlight Residence

Adresa Northlight Residence

Șoseaua de Centura, 50A, Ștefăneștii de Jos, Ilfov

Harta ansamblurilor rezidențiale din Tunari

Case de vanzare Tunari

Descoperă Tunari

Încă nu te-ai hotărât dacă Tunari este o decizie bună? Te invităm să parcurgi conținutul din această secțiune pentru a descoperi mica localitate din nordul capitalei.

Întrebări frecvente despre Tunari

Descoperă mai jos răspunsurile noastre la top 10 cele mai frecvente întrebări adresate de cei care ne solicită consultanță înainte să se mute în Tunari.

Ce avantaje are poziția localității Tunari?

Ești foarte aproape de București, de zona Pipera, de Aeroport și ai căi de legătură foarte bune cu alte artere rutiere importante. Ai acces pe Șoseaua de Centură. A1, A2 și A3. Din Tunari, în zona centrală a Capitalei (Victoriei, Romană) poți face 20-25 de minute, cu trafic redus și circa 40-45 la orele de vârf. În Pipera se poate ajunge în circa 15-20 de minute.

Cât de aglomerat este Tunari?

Mult mai puțin decât alte suburbii ale Bucureștiului. Oficial sunt aproximativ 7000 de locuitori. Densitatea locuitorilor este mică ca urmare a faptului că sunt numai case individuale, iar regimul de înălțime este restricționat la maximum două etaje.

Care este standardul în ceea ce privește utilitățile din Tunari?

Foarte bun! Există rețea de gaze și apă, internet de mare viteză. Aducțiunile de apă și canalizare sunt în continuă dezvoltare. Toate construcțiile noi - private sau ansambluri rezidențiale - au canalizare, apă curentă și gaze.

Cum arată infrastructura din Tunari?

Marea majoritate a străzilor sunt asfaltate, respectându-se condiția ca lățimea străzilor să fie de minim nouă metri, cu cel puțin 3,5 metri pe sens. Administrația locală a impus amenajarea a două locuri de parcare pentru fiecare 100 mp construiți în zonă rezidențială.

Există magazine alimentare și piață în Tunari?

Da. Marile lanțuri de magazine alimentare precum Lidl și Mega Image au deschise unități în Tunari. Există piața agroalimentară, unde poți găsi fructe și legume proaspete de la producătorii locali, precum și magazine mai mici cu produse locale. Localnicii pot furniza fructe, legume și carne proaspătă direct la domiciliu.

Există școală și grădiniță în Tunari? Locuri de joacă pentru copii?

Da. În Tunari există școală gimnazială și grădiniță, ambele publice. Aceasta din urmă are o capacitate mare și este nouă. În plus, poți avea acces rapid la unități școlare private. În centrul localității este un parc nou, există locuri de joacă publice, dar și în zonele destinate copiilor în ansamblurile rezidențiale.

În Tunari se poate face sport?

În Tunari există un teren de fotbal, o sală de sport nouă și mai multe săli de fitness. În plus, aleile din pădurea Tunari sunt perfecte pentru ture cu bicicleta și promenadă. În Balta Pasărea se poate pescuii. Se poate ajunge ușor în zona amenajată a pădurii Băneasa și la ZOO.

Care este calitatea aerului din Tunari? Dar nivelul de zgomot?

Calitatea aerului este optimă, efect al celor 100 de hectare de pădure din imediata vecinătate a localității. În ceea ce privește zgomotul, sursa principală este Aeroportul, dar fără ca acesta să acesta să deranjeze.

Ce garanții de siguranță am?

Rata infracționalității este deosebit de redusă. Există camere de supraveghere stradală, iar ansamblurile rezidențiale au accesul restricționat, bariere și pază. Majoritatea locuitorilor este formată din familii tinere și cu venituri bune, standardul social este ridicat.

Am acces la mijloace de transport public în Tunari?

Da. Sunt trei linii preorășenești care circulă regulat și care fac conexiunea cu magistralele de metrou.

Părerea noastră despre Tunari

Orașele vechi erau înconjurate cu ziduri înalte în scop de protecție. Progresul economic și cultural de care se bucurau genera o continuă creștere a numărului de locuitorilor. Se ajungea astfel la suprapopulare, iar cetățile se sufocau din cauza perimetrului limitat de ziduri. Din cauza lor, orașul nu putea evolua pentru că nu se putea extinde și, în final, decădea în haos. Dărâmarea zidurilor a fost prima revoluție urbanistică a omenirii. Orașele s-au putut dezvolta pe parcursul a mai multe secole, au evoluat natural și au beneficiat de pe urma avantajului adus de afluența populației.

Cucerirea județul Ilfov

Extinderea zonelor metropolitane ale Bucureștiului spre periferie, anularea diferențelor dintre rural și urban, la un simplu detaliu administrativ, regenerarea urbană, prin asanarea vechilor platforme industriale, extinderea circulară, ca semn de sănătate urbanistică, difuzia urbană și apariţia de areale rezidenţiale noi sunt caracteristicile de bază ale actualei revoluții urbane, care se manifestă palpabil în județul Ilfov.

Granițele Bucureștiului se îndepărtează de centru cu zeci de metri, în fiecare an. Procesul este firesc și necesar. În ultimii zece ani, mai bine de 65% dintre locuințele noi s-au ridicat în afara limitelor administrative ale orașului, zonele suburbane având cel mai accelerat ritm de dezvoltare. Judeţul Ilfov prezintă creşteri record ale spaţiului construit faţă de cele înregistrate în întreaga ţară în intervalul 2000‐2020.

Suprafețele construite în Ilfov s-au dublat, rata anuală de creştere teritorială este de câteva ori mai mare decât cea din Bucureşti, ceea ce a dus, inevitabil, la mărirea suprafeţelor ocupate de căile de comunicaţii şi, în mult mai mare măsură, la mărirea suprafeţelor intravilane.

Expansiunea rezidenţială impune progres comercial și social (magazine, școli, centre de servicii, asistență medicală, agrement și cultură și așa mai departe). Cu alte cuvinte creșterea demografică alimentează motoarele creșterii economice.

Totodată profilul Bucureștiului s-a schimbat devenind treptat dintr-unul industrial, unul mixt în care producția și serviciile se împletesc cu funcția rezidențială. Se adaugă componenta de transport, cea turistică, educațional-universitară și de cercetare științifică, precum și rolul de lider administrativ.

Privit de sus Bucureștiul este rotund și înglobează treptat suburbiile, păstrând tendința firească de a se extinde de o parte și de alta a căilor de acces. Evoluția unui oraș și mai ales periferia acestuia sunt unitate de măsură pentru economie iar extinderea circulară, un semn de sănătate urbanistică și echilibru pentru că facilitează accesul tuturor la zonele de interes ale metropolei.

Indicele PITA

Analizele raporturilor dintre suprafețele administrative ale localităților, cele intravilane și extravilane, probează evoluția, dar și dispersia demografică și difuzia urbană.

Pentru estimarea raportului intravilan/extravilan se folosește indicele PITA - Procentul Teritoriului Intravilan din Teritoriul Administrativ, exprimat în procente. PITA se calculează ca fiind raportul dintre suprafaţa teritoriului intravilan şi suprafaţa teritoriului administrativ al unei unități administrativ teritoriale.

Ponderea suprafețelor de teren aflate în intravilan, în raport cu suprafața totală a teritoriului administrativ este, cumulat, pentru localitățile județului Ilfov de 62%, iar în cazul particular al localității Tunari (luând în considerarea Tunari și Demieni) atinge valoarea maximă, ajungând la 96%.

Datele au fost calculate raportat la decada 2010-2020, dar tendința se păstrează și în prezent.

Migrarea spre suburbie

Institutul Național de Statistică a actualizat datele privind populația României după domiciliu, la 1 ianuarie 2021. În Ilfov tendința de creștere a populației s-a menținut și în 2020, în aproape toate localitățile din județ și include și Bucureștiul.

Datele seci ale INSSE arată așa: 452.027 locuitori în Ilfov, în 1 ianuarie 2020, 465.806, la 1 ianuarie 2021, adică un plus de 13.779 locuitori în suburbii, doar într-un singur an. Față de 1992, acest spor al populației prin migrare este de 188.227.

Defalcat cea mai mare creștere procentuală de populație a avut-o, în 2020, comuna Tunari, acesta fiind de 111%.

Concret este vorba despre a alege ca loc de reședință suburbiile care nu au atins încă potențialul maxim de dezvoltare, pentru avantajele pe care le oferă. Costuri mai mici pentru metrul pătrat de teren și pentru cel construit, impozite reduse, o calitatea mai ridicată a mediului și un spațiu de locuire mai mare. Dezavantajele pot fi legate de absența unor utilități și infrastructura cu probleme și distanțe mai mari care trebuie parcurse pentru a ajunge la locul de muncă, la școală sau pentru a primi serviciile necesare de care ai nevoie, inclusiv medicale, culturale.

Este important de luat în calcul faptul că, în timp, avantajele se păstrează, iar neplăcerile provocate de dezavantaje se reduc, tocmai pentru că orice nou areal locuit evoluează în sens pozitiv. A cântări potențialul de dezvoltare dintr-o zonă destinată locuirii este o strategie puțin aplicată, dar cu un profit uriaș și pentru dezvoltatorii imobiliari, dar și pentru cei care cumpără case și terenuri sau care investesc în imobiliare.

Nu toate suburbiile Bucureștiului sunt la fel. Diferențele privesc planurile urbanistice, zonele verzi, accesul la infrastructură, atât cea care permite accesul în Capitală, cât și conexiunile cu autostrăzile A1, A2, A3 și drumuri naționale, posibilitatea de conectare sau existența unor utilități esențiale (rețea de apă și gaze), facilitățile sociale (școală, grădiniță) și de sănătate, precum și distanța până la ele, rețeaua comercială, punctele nodale de transport (aeroport, gară), inclusiv cele publice, calitatea aerului, oferta de agrement și altele.

Tunari - pol de dezvoltare în Nordul Capitalei

Din centrul Bucureștiului sunt aproape 13 kilometri până în fața primăriei din Tunari. Îi parcurgi, cu mașina, în 35 de minute, în trafic redus și în 45-50 de minute la orele de vârf. Din Pipera, în Tunari sunt doar opt kilometri ceea ce înseamnă 20-30 de minute de condus.

Puțină istorie

Înainte de 1900 localitatea se numea Tunari-Dimieni, avea 371 de case, o școală mixtă, o moară cu aburi, două mașini de treierat și trei biserici. În 1950, comuna a fost inclusă în raionul 1 Mai al Bucureștiului, din care a făcut parte până în 1968, când a trecut decăzut la statutul de comună a județului Ilfov și a luat numele Tunari. În 1981, comuna a fost arondată Sectorului Agricol Ilfov, iar în 1985 toate casele din Dimieni au fost demolate, iar peste localitate s-a trecut, la propriu, cu plugul. Ceaușescu a considerat că satul este prea mic, iar terenurile ocupate de acesta trebuie redate agriculturii. Localnicii au fost mutați forțat în localitățile învecinate. După 1990 satul a fost reconstruit, așa că aceasta este, practic, cea mai nouă așezare din toată România.

Din punct de vedere geografic Tunari se învecinează la nord cu aeroportul Otopeni şi comuna Baloteşti, la sud comuna Voluntari, la est comuna Ştefăneşti, la vest oraşul Otopeni.

Legături rutiere și căi de acces

Două artere rutiere importante se intersectează în centrul localității. Prima este șoseaua județeană DJ100, care face legătura, la vest, cu Otopeni și conectează Tunari cu DN1, iar spre est cu Ștefăneștii de Jos și Afumați și se deschide în DN2 (E85).

Mai departe duce spre comunele Găneasa și Brănești, unde se intersectează cu DN3 - drumul vechi spre mare, și cu A2, București-Constanța. Pe DJ100 se ajunge rapid la Aeroportul Internațional Henri Coanda, prin Otopeni și DN1, dar și pe A3 pe centura București.

A doua arteră este șoseaua județeană DJ200B care merge de la nord la sud. DJ 200B leagă, în nord, Tunari de Dimieni și Balotești iar la final se deschide în DN1. Spre sud DJ 200B leagă Tunari de Voluntari și București (zona Pipera), iar în partea de sud a comunei intersectează Șoseaua de Centură.

Accesul în București se face direct, pe podul de deasupra Șoselei de Centură, prin Voluntari, Pipera, iar de la sensul giratoriu, se poate merge spre bulevardul Pipera, Aviatorilor, Universitate sau pe Șoseaua București Nord, pe Petricani spre Doamna Ghica. Traficul este cel specific Bucureștiului cu intervale orare mai aglomerate, sau mai libere.

Ceea ce trebuie remarcat este că există mai multe alternative de acces sau ieșit din Tunari: prin Otopeni pe DN1, pe Șoseaua de Centură, prin strada Ștefan cel Mare și apoi strada Europa sau direct pe podul Otopeni, pe bulevardul Pipera.

Am urmărit traficul din Tunari la orele dimineții. Concluzia este că cei mai mulți pleacă de acasă aproape la aceeași oră. Decizia de a pleca cu doar 10 minute mai devreme, decât ora obișnuită, te poate ajuta să salvezi 15-20 de minute de timp în trafic, până la destinație.

O alternativă poate să fie și transportul public. În Tunari ajung două linii: 403, 459. Acestea circulă zilnic de la ora cinci, la 23.00. Linia 449 leagă localitatea Dimieni de stația de metrou Pipera pe magistrala 2 și trece prin Tunari.

Acces la utilități

Județul Ilfov, este după Capitală cel în care accesul la utilități are cel mai ridicat grad de acoperire, iar localitatea Tunari (și satelitul Dimieni) stau foarte bine din acest punct de vedere.

Toate locuințele, indiferent dacă sunt de dată recentă sau mai vechi, din Tunari și Dimieni, au acces și se pot racorda la rețeaua de gaz natural.

Sunt în derulare proiecte pentru extinderea rețelei de apă și canalizare. În ianuarie 2021 a fost implementat un proiect din fonduri europene, care vizează extindere rețea canalizare din Tunari cu aproape 40 de kilometri și construirea a opt noi stații de pompare apă uzată.

Apa potabilă este furnizată din rețeaua Capitalei și din surse proprii, prin SC Apă Ilfov. Calitatea apei potabile este bună și foarte bună, conform buletinelor de analiză lunare publicate pe site-ul furnizorului de apă.

Infrastructura din localitate și împrejurimi

În cursul anului trecut au fost asfaltate sau reabilitate 24 de străzi de pe teritoriul localității Tunari, însumând mai bine de cinci kilometri. Este vorba despre străzile: Ceair, Bălții, Ozon, Pelicanului, Orientului, Fundătura Bălții, Pinului, Cireșului, Bradului, Intrarea Bălții, Revoluționarilor, Intrarea Pădurii, Codrului, Petre Ispirescu, Luminișului, Fagului, Rina, intr. Petre Ispirescu, I. L. Caragiale, Ioan Slavici, San Marco, George Coșbuc, Fundătura Ceair, intr. Ceair.

În urma acestor investiții, la începutul lui 2021, 95% dintre locuințe au acces direct la o stradă asfaltată, restul fiind zone rezidențiale noi, aflate în curs de construire.

Conform datelor oficiale ale Prefecturii Ilfov, a fost reabilitat și segmentul de drum județean DJ100, km 11+000 – km 12+220, localitatea Ștefăneștii de Jos, care asigură acces spre DN2 din Tunari, precum și segmentul Voluntari – Tunari – Dimieni pe DJ 200B spre Șoseaua de Centură, dar și segmentul Otopeni-Tunari pe DJ100, ceea ce a îmbunătățit accesul din și spre localitate Tunari și Dimieni, spre zona nouă a localității Tunari și spre DN1.

În august 2021 a fost emisă autorizația de construcție a sensului giratoriu în punctul de intersecție cu strada Gării Otopeni, pe șoseaua de Centură a Capitalei, la care se adaugă o bandă dedicată mașinilor care circulă dinspre DN1/Mogoșoaia în direcția Tunari și care vor putea merge înainte, fără să fie obligate să mai dea prioritate în sensul giratoriu. Lucrările sunt preconizate a se finaliza în martie-aprilie 2022.

Cu dată de finalizare noiembrie 2022, se lucrează în Tunari la amenajarea trotuarelor, modernizarea rețelei electrice de iluminat public și a sistem preluare a apelor pluviale.

Centre comerciale

Un punct de interes este Strip Mall, pe Calea Tunari 77, cu restaurant, magazine alimentare, care vine în completare și cu un hotel elegant. Mega Image (unul în centru, al doilea pe drumul spre Otopeni) și Lidl au deschise magazine tipice acestor lanțuri alimentare, în centrul localității și, respectiv, la intrarea dinspre Pipera, în zona sensului giratoriu de după Podul Otopeni.

Pe strada 1 Decembrie este „Magazinul din Colț” bine aprovizionat, inclusiv cu produse la producătorii locali, un loc lăudat și apreciat pe rețelele sociale și „Moara Dâmbovița” cu produse de panificație, preparate și coapte la fața locului.

Merită menționată cofetăria de pe strada Eminescu, pentru produsele foarte bune și livrarea promptă. În afara supermarketurilor s-a încetățenit livrarea de produse la domiciliu, cei mai reprezentativi fiind producătorii locali care vara oferă fructe și legume proaspete, iar în sezonul rece, fructe și conserve. Dacă este să urmărești anunțurile de livrare e evident că cererea este foarte mare, iar acesta este cel mai bun indicator că produsele sunt de bună calitate.

În Tunari sunt două farmacii și trei magazine „La doi pași”, o benzinărie cu acces din trei puncte diferite, Tunari, Voluntari și de pe Șoseaua de Centură.

Concluzionând ai posibilitatea de a te aproviziona cu tot ceea ce este necesar în Tunari, fără să fie necesar să te deplasezi din localitate.

Grădinițe și școli

Copiii au acces la instituții de învățământ public, de stat, dar și la cele private.

În Tunari există o grădiniță modernă, construită în urmă cu câțiva ani. Clădirea este dotată corespunzător și este în zona centrală a localității. Tot central se află și Școala Generală numărul 1. Rezultatele la evaluarea națională ale copiilor care învață aici au fost bune și foarte bune, iar tendința a fost una de creștere, care se vede în mediile la examene.

Oferta educațională privată cuprinde mai multe grădinițe, toate având și oferta de after school, iar pentru copiii din cursul primar, gimnazial și liceal există Școala Americană, care este la mai puțin de trei kilometri de centrul localității Tunari.

Agrement

Deși oferta nu este exagerat de bogată, onest este să admitem că nici nu este cu adevărat necesară. Dar, cu toate acestea sunt câteva locații de care, cei care stau în Tunari se pot bucura, mai ales pentru că ajung foarte ușor în aceste puncte de interes, unele dintre ele, unice și perfect puse la punct.

Cap de listă AMCKART are o suprafață de 63000 mp și cuprinde circuitul de karting outdoor cu o lungime de 1 240 metri, aprobat și certificat de Comisia Internațională de Karting. Circuitul este completat de un spațiu tehnic, padocuri, tribune cu o capacitate totala de 500 de locuri și nocturnă. La complex se poate ajunge prin Șoseaua de Centură și este la mai puțin de 600 de metri de la giratori, de la podul Otopeni.

Balta Pasărea - loc bun de pescuit, vizitat de localnici, dar și de cei care sunt amatori de pește proaspăt prins la undiță, cu pătrățică și pufuleți.

Pădurea Tunari și Băneasa, locuri excelente de promenadă, ture cu bicicleta și drumeție. Zona este sigura, deși nu este amenajată în adevăratul sens al cuvântului.

Viața de bucureștean în Tunari cu bune și rele

Cuantificarea în bine și rău, raportat la zona și localitatea unde se află locuința se poate realiza subiectiv sau obiectiv.

Cea subiectivă pune preț pe modul în care te raportezi personal la condițiile care îți sunt oferite, dar și la cele pe care le creezi singur și depinde de stilul de viață și nevoile reale ale unei persoane sau ale familiei. O evaluare obiectivă a locuirii se face în funcție de criteriile standardizate, aplicate egal pentru orice zonă în care se poate locui, dar pune în plan secund stilul de viață propriu al fiecăruia.

Evaluarea obiectivă ia în calcul utilitățile (gaze, canalizare, apă de calitate, energie electrică, conexiune pe cablu la TV și internet), accesul la stradă asfaltată, transport public, magazine cu produse alimentare și de larg consum, servicii (de la stație de combustibil, la coafor și ATM) și proximitatea grădiniței, a școlii (primare și generale) și a posibilităților de agrement, precum și distanța până la locurile de interes din București.

Prin prisma aspectelor numite mai sus, Tunari stă bine și foarte bine. Există gaze, apă, internet, străzile sunt asfaltate, deși nu este perfect, transportul public circulă la intervale regulate și este accesibil și comod, există magazine alimentare și ai posibilitatea de a petrece timp de calitate în natură. Mai mult, există și școală, și grădiniță.

Dificultăți sunt legate de traficul spre și dinspre București, pentru cei care lucrează în Capitală. Structura socială a locuitorilor din Tunari arată că marea lor majoritate sunt dependenți de joburile din București, aceștia fiind obligați să parcurgă 16-25 de kilometri în fiecare zi de acasă la serviciu și invers.

În compensație cu dificultățile traficului rutier, care este o problemă de care se lovesc toți cei care locuiesc în zone urbane și periurbane, vine densitatea redusă a construcțiilor, bogăția spațiului verde, nivelul redus de înălțime, care oferă un grad ridicat de însorire și lumină naturală și intimitate pentru fiecare locuință. Nu trebuie omisă structura locuințelor din Tunari, marea lor majoritate fiind case individuale, cu zone verde proprie.

Cea mai importantă evaluare rămână însă cea personală, iar avantajele sunt: cadrul limitat și familiar oferit de casa individuală, respectiv suprafața utilă și accesul la o zonă de grădină proprie, care trebuie privită ca o extensie a suprafeței locuibile, funcțională tot anul. Beneficiile locuirii la casă, le bat fără drept de apel pe cele ale locuinței la bloc. Simplul fapt că cei mici pot juca șotron în casă, poți face vocalize sau cânta la pian oricând, iar aspiratorul nu mai are program de funcționare anulează toate dezavantajele. Ca să nu mai vorbim despre faptul că nu vei mai știi meniul vecinilor…

Da! Este posibil ca drumul de la serviciu până acasă să dureze 40 de minute sau mai mult, dar scapi de problema locului de parcare, pentru că mașina are locul ei în curte. Nu mai trebuie să mergi în parc, copilul se joacă în perfectă siguranță în curte, iarna și vara, nu mai ai restricții referitoare la rufele întinse în balcon, pentru că le usuci în aer liber, zona de noapte este perfect separată de cea de zi, suprafața locuibilă este mai mare, ai spații de depozitare și așa mai departe. Ești independent, liber, ai regatul tău!

Cea mai mică localitate a județului Ilfov are una dintre cele mai interesante perspective de dezvoltare urbanistică, fiind printre cele mai căutate zone atât de cei care au nevoie de o soluție locativă dincolo de limitele Capitalei, fără să se desprindă complet de oraș, cât și de dezvoltatorii imobiliari. Și, pentru final, un pont: cota terenurilor în Tunari și Dimieni, dar și pe linia Dimieni-Balotești este printre cele mai bune din zona București-Ilfov. (S.P.)