Toate informațiile de care ai nevoie înainte să cumperi o locuință nouă!
Salariile din Europa de Est nu pot ține pasul cu inflația record. În Polonia, iunie a fost prima lună din ultimii 12 ani în care salariile medii reale (adică puterea de cumpărare a salariilor muncii) au scăzut

Salariile din Europa de Est nu pot ține pasul cu inflația record. În Polonia, iunie a fost prima lună din ultimii 12 ani în care salariile medii reale (adică puterea de cumpărare a salariilor muncii) au scăzut

În Ungaria și Polonia, profesorii cer salarii mai mari, deoarece inflația record le-a redus foarte mult puterea de cumpărare. Alte categorii de bugetari au făcut aceeași cerere, chiar dacă guvernul, care este considerat populist și autoritar, promovează creșterea salariului minim. Educația din ambele țări a fost subfinanțată în ultimele decenii, cu o penurie tot mai mare de profesori. Dar și alte categorii bugetare cer salarii mai mari, ceea ce sugerează că creșterea salariilor, nu doar în sectorul de stat, nu poate ține pasul cu inflația de două cifre.

În Polonia, politicienii – parlamentari, miniștri, președinți de stat și guvernatori ai băncii naționale – cer și ei creșteri ale salariilor, pentru că vremurile sunt grele și probabil că vor obține ceea ce își doresc, dar cu prețul scandalului. Proiectul de buget 2023 prevede o creștere cu 8% a salariilor acestora.
Prin urmare, salariul lunar al președintelui Poloniei va crește la 27.000 de zloți (5.750 de euro). Remunerația pentru senatori și deputați va crește la 13.800 de zloți (2.940 de euro). Desigur, acestea sunt bazele pe care încep plățile. Salariile acestor demnitari au fost majorate și prin legislație în 2021. Șeful băncii centrale nu este un politician și nu este mandatat prin lege, dar omul care conduce acum banca centrală a Poloniei are legături strânse cu liderul partidului de guvernământ.

Dar minerii, tehnicienii dentari, lucrătorii de asigurări sociale și asistentele cer, de asemenea, salarii mai mari. Minerii dau vina pe inflație și pe faptul că minele au personal insuficient, motiv pentru care trebuie să lucreze în weekend.

Tehnicienii dentari spun că inflația erodează câștigurile de muncă pe care le câștigă de la stomatologi. Ei nu primesc bani de la Ministerul Sănătății, așa cum fac stomatologii. În Polonia, iulie a fost prima lună a anului trecut în care inflația nu a accelerat, ci a stagnat, dar la un nivel extrem de ridicat de 15,5%. O stagnare a inflației nu înseamnă că prețurile au încetat să crească, ci că creșterile de preț nu s-au accelerat.

Pentru a ține pasul cu astfel de creșteri de preț – mai mult de 20% în ultimii trei ani – un profesor de economie de la Universitatea din Cracovia a calculat că salariile ar trebui să crească cu cel puțin 20%, a scris postul de radio PR24. Sindicatele din învățământ cer chiar și o creștere cu 20%. De aceea, ideea că inflaţia va deveni mai puternică dacă se măresc salariile în sistemul bugetar este exagerată, a spus economistul.

Cel mai recent studiu al pieței muncii realizat de Hays Poland a constatat că 83% dintre companii au crescut salariile în prima jumătate a anului. Însă doar 37% dintre managerii și specialiștii angajați de companie s-au declarat mulțumiți de banii pe care i-au primit.

La începutul acestui an, „doar” 75% dintre companii au declarat că intenționează să ofere salarii mai mari. În același timp, însă, lipsa de personal pare să se fi intensificat, companiile fiind nevoite să ofere condiții de muncă mai bune celor care spun că pleacă în condiții mai bune în altă parte. Cercetarea a mai arătat că dorința antreprenorilor de a oferi salarii mai mari a scăzut semnificativ în a doua jumătate a anului. La 1 iulie a intrat în vigoare creșterea salariului minim pentru îngrijirea sănătății. Dar directorii spitalelor au acuzat guvernul că nu a alocat suficienți bani pentru a acoperi majorările.

Rezultatul este amenințarea cu greve, perspectiva ca spitalele să fie excesiv de îndatorate și o încurajare pentru cei care nu fac efortul de a-și îmbunătăți calificările. Între timp, guvernul pregătește un proiect de creștere a salariului minim de două ori anul viitor.

Salariile medii în sectorul corporativ au crescut cu 13% pe o bază anuală în iunie, sub inflație, au arătat datele Oficiului Național de Statistică din Polonia.

Acesta este motivul pentru care analiștii de la PKO Bank Polski sunt conștienți de faptul că nu există o spirală a prețurilor salariilor, în care creșterea salariilor ar duce la mai multă inflație. În schimb, analiştii au identificat cea mai mare scădere a salariilor reale (puterea de cumpărare a salariilor) din ultimii 12 ani.

Partidul de guvernământ pune inflația pe seama Rusiei. O analiză arată că anul trecut Polonia a avut cea mai mare creștere salarială în grupul Vişegrad (Polonia, Ungaria, Cehia și Slovacia). Ungaria este pe locul doi. Cu toate acestea, Cehia are în continuare cele mai mari salarii, urmată de Polonia și Ungaria pe locul trei.

Dar salariile din industria prelucrătoare din Ungaria le depășesc pe cele din Polonia și Slovacia. În 2021, salariul mediu brut în Ungaria va crește cu 8,7%, comparativ cu 9,6% în Polonia, 6,9% în Slovacia și 6,1% în Cehia. Studiul a constatat că profesorii din Ungaria sunt cei mai slab plătiți din V4, iar guvernul de acolo este cel mai autoritar.

În schimb, cabinetul premierului Victor Orban a promis mai multe fonduri pentru organele de drept ale statului. Salariul mediu brut din Ungaria a crescut cu aproape 15% de la an la an în mai, echivalentul a 1.250 de euro pe lună. În sectorul de afaceri, acesta a crescut cu 14%. În luna mai, inflația alimentară a fost de 15,6%. Valoarea s-a accelerat la 22% în iunie.

Ți-a plăcut articolul? Împarte-l cu alții!
Link articol
Articolul anterior

Vești bune pentru angajați: angajații vor inaugura o nouă vacanță de trei zile luna aceasta

Articolul următor

G7 intervine în tensiunile din Taiwan. Grupul de națiuni extrem de industrializate a cerut Chinei să nu folosească vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan ca scuză pentru a desfășura exerciții militare agresive joi: „Răspunsul Chinei la escaladare ar putea ridica tensiuni suplimentare și ar putea destabiliza regiunea”.

Recomandăm și...