Un alt complex rezidențial exclusivist se construiește în nordul Bucureștiului cu o investiție de 40 de milioane de euro

Un alt complex rezidențial exclusivist se construiește în nordul Bucureștiului cu o investiție de 40 de milioane de euro

Metav SA investește 40 de milioane de euro într-un nou proiect rezidențial în nordul capitalei care va aduce pe piață 164 de locuințe noi, oferind totodată și spații comune viitorilor chiriași ai complexului.
Denumit Bellemonde, proiectul va fi un nou ansamblu rezidential exclusivist in Pipera, dezvoltat pe un teren de peste 41.000 de metri patrati detinut de METAV S.A. La finalizarea proiectului vor fi livrate 93 de vile și 71 de apartamente, situate la o înălțime de cel mult două etaje.

Proiectul este de așteptat să înceapă construcția în prima jumătate a anului 2023, iar perioada de finalizare este de 24 de luni. Conceptul combină unități de locuit precum case detașate, duplexuri și case, vile cu apartamente și blocuri de apartamente joase cu un maxim P+2.
„Pe lângă beneficiile de densitate scăzută și securitate mai mare într-un complex de comunitate închisă, Bellemonde oferă și spații verzi generoase, reprezentând mai mult de 33% din suprafața totală de teren care urmează să fie dezvoltată.
Facilități unice completează peisajul arhitectural cu: Society Hub – un design de ultimă generație care oferă rezidenților spații asemănătoare unui lounge, loc de joacă interior pentru copii, zonă de spa cu săli de masaj, saună și piscină; cu restaurant, piață și alte servicii conexe ”, spune Victor Terheş, Director de vânzări Bellemonde.
În apropierea proiectului se află școli precum American School, British School, Olga Gudynn, precum și mari zone comerciale și de agrement – Jolie Ville, Mall Băneasa, Strip Mall Iancu Nicolae, Pipera Plaza și Grădina Zoologică Băneasa.

„Proiectată cu atenție, Bellemonde este pe deplin pregătită pentru viitor ca o reședință fără gaz, dotată cu cea mai recentă tehnologie și dotări precum: pompă de căldură de ultimă generație, fațade ventilate, tâmplărie din aluminiu, finisaje de calitate, panouri fotovoltaice instalate în infrastructură și locuri de parcare electrice”, adaugă Victor Terheş, Director Vânzări BELLEMONDE.

Vești proaste pentru cei care doresc să-și cumpere o casă: băncile închid încet grila de creditare. Nici cei care doresc să vândă nu au de ce să fie fericiți – date BNR

Vești proaste pentru cei care doresc să-și cumpere o casă: băncile închid încet grila de creditare. Nici cei care doresc să vândă nu au de ce să fie fericiți – date BNR

În ultimul său sondaj pe această temă, BNR a spus că prețul mediu pe metru pătrat de locuințe a rămas relativ stabil în trimestrul II 2022, doar 18,2% indicând o creștere, potrivit majorității instituțiilor de credit (79,5%). Cu toate acestea, cererea a scăzut din cauza condițiilor mai stricte de creditare pentru bănci din cauza noului mediu economic. Rambursarea medie anticipată a unui credit ipotecar este aproape de 30%.
„Deciziile de politică monetară sau prudentă ale BNR (71,9 la sută net), așteptările pentru situația economică generală (24,6 la sută net) și alți factori (29,2 la sută net) au condus la înăsprirea standardelor de creditare pentru creditele pentru achiziționarea de locuințe în ultimele trei luni și teren”, a spus banca centrală într-unul dintre sondajele sale.
Așadar, BNR arată că, din punct de vedere al termenilor contractului de credit, sunt factori cea mai mare pondere a creditului în valoarea garanțiilor imobiliare (LTV) și spread-ul ratei medii a creditului către IRCC/ROBOR. +34,6%, respectiv). Acest fapt a dus desigur la o înăsprire a condițiilor de creditare imobiliară și implicit a dus la o creștere a avansurilor percepute de bănci, până la foarte aproape de 30% din valoarea proprietății.

Indicatorul mediu împrumut-valoare (LTV) pentru creditele noi din T2 2022 a atins 69%, în timp ce valoarea totală a creditelor originare a rămas neschimbată la 68%. „Rata de ajustare a creditelor noi din ultimele trei luni a crescut ușor până la 34% (+0,6 puncte procentuale), în timp ce media pentru creditele totale a rămas neschimbată la 42%”, potrivit cercetărilor BNR.

Evoluția cererii de credite ipotecare și a prețurilor locuințelor
„Conform majorității agențiilor de credit (79,5%), prețul mediu pe metru pătrat de locuințe a rămas relativ stabil în T2 2022, doar 18,2% raportând creșteri de preț. Pentru T3 2022, 85% dintre participanții la sondaj au declarat că prețurile imobiliare rezidențiale. va rămâne neschimbată, 15% se așteaptă la o scădere a nivelului prețurilor”, a spus sondajul BNR.

55,8% dintre băncile care au participat la sondaj au declarat că cererea pentru împrumuturi pentru locuințe și terenuri a scăzut ușor, în timp ce 37% au spus că este aproximativ neregulată. Pentru următorul trimestru, creditorii se așteaptă ca cererea de credite imobiliare să rămână în mare parte neschimbată, 34,4% așteaptă ca cererea să scadă.
Proporția creditelor imobiliare respinse de bănci, raportul dintre totalul creditelor aplicate și respinse față de totalul creditelor acordate populației, a rămas în mare parte neschimbată în ultimele trei luni, 70,2% dintre respondenți spunând acest lucru și 21,6%, de fapt, totuși dat fiind acest raport ceva mai mare.

Ucrainenii încep să investească în imobiliare în România, se deschide prima agenție imobiliară cu capital româno-ucrainean

Ucrainenii încep să investească în imobiliare în România, se deschide prima agenție imobiliară cu capital româno-ucrainean

Se înființează New City România, prima companie imobiliară cu capital româno-ucrainean. Un ucrainean și un român au înființat o agenție imobiliară pentru refugiații ucraineni care doresc să închirieze apartamente în România.
Zeci de mii de ucraineni, care au început să închirieze din primăvară, investesc acum în imobiliare, o piață care în România are randamente 5-6% pe an. În acest context, a luat ființă New City România, fondată de Denys Sedakov și Dumitru Mocanu, care s-au întâlnit în timp ce ajutau refugiații de război din comunitatea românească.
Sedakov are 27 de ani de experiență în vânzări imobiliare, ultimii opt dintre care au fost în vânzarea de ansambluri rezidențiale noi și clădiri comerciale. Vânzările în Ucraina în 2021 vor depăși 42 de milioane de euro. Mocanu are 15 ani de experiență în marketing și vânzări, consultanță și management pe piețele locale și internaționale.

Agenția colaborează cu ansambluri rezidențiale precum Cosmopolis, Greenfield, Aqua City, City Point, Luxuria Residence, Nusco City, Win Herăstrău, Up-Site, City Gardens, Confort Nord, Herăstrău Boutique, My Corbeanca, New Point, Onix Park, Elements by the Lake sau Avangarde Forest. 

“În această vară, văzând că războiul este departe de a se termina, am decis să intrăm pe piața imobiliară din România din cauza nevoilor investitorilor ucraineni care doresc să-și asigure capitalul. Există trei tipuri de ucraineni care investesc în România. În primul rând, sunt cei care caută Apartamente, pentru că vor să rămână aici, au un buget de 60.000-70.000 de euro din care își pot cumpăra o garsonieră sau un apartament cu un dormitor, în schimb, unii dintre noi au făcut economii și doresc să cumpere și să închirieze un apartament cu două sau trei camere pentru a genera venituri pasive.În plus, a treia categorie de investitori caută apartamente între 90.000 și 140.000 de euro, care plătesc TVA 5% în acest an și pot revânde în viitor, deoarece odată cu modificarea TVA-ului crește și prețul apartamentelor. va crește”, a declarat Denys Sedakov, partener New City România.
Cumpărătorii ucraineni au vârsta cuprinsă între 30 și 70 de ani. Majoritatea au deja copiii sau nepoții în România și vor să le asigure stabilitatea. De asemenea, unii dintre ei lucrează de la distanță sau au deja un loc de muncă aici și nu mai doresc să închirieze.

Principalele motive pentru atragerea investitorilor ucraineni sunt asemănarea prețurilor cu Ucraina de dinainte de război; ușurința de a obține permise de ședere temporară și de a deschide conturi bancare pentru ucraineni; fiabilitatea ridicată a investiției la cumpărarea de proprietăți în rate, spre deosebire de investițiile ucrainene; distanța. de la Kiev la Bucuresti este de aproximativ 1.000 km.
“Am întâlnit multe situații complicate. Multe femei au vrut să rămână în Ucraina cu familiile lor, nu au vrut să se mute, dar bărbații au insistat să meargă într-un loc sigur, anume România. Alte ucrainene ne-au sunat din alte țări europene și ne-au spus Ei vor să se stabilească în România pentru că România este mai aproape de casa lor, condițiile de vânzare sunt mult mai bune, și chiar cu ideea de încheiere a războiului, perioada de reconstrucție a țării va fi una de lungă durată, preferând să fim mai aproape. În general, actele de cumpărare și vânzare sunt făcute de soțiile lor, sunt deja aici”, a spus Dumitru Mocanu, partener New City România.

Preturi apartamente in Bucuresti, unul dintre cele mai accesibile din Europa – Kiwi

Preturi apartamente in Bucuresti, unul dintre cele mai accesibile din Europa - Kiwi

Prețul mediu al unui apartament în capitală a ajuns la 1.598 de euro/mp, făcând din București cel mai accesibil apartament din orice capitală europeană din ultimii 25 de ani. Potrivit Kiwi Finance, tendințe similare există și în alte orașe din România.

„După câțiva ani, cu prețurile medii la apartamente crescând de două ori mai repede decât salariile nete, Bucureștiul a ajuns să fie aproape cel mai accesibil apartament din orice capitală europeană (a doua din 33 de țări), tendință observată și în cele mai mari orașe Nivelul este pe baza datelor din Kiwi Finance Real Estate Index.

Din 2014, prețul mediu pe metru pătrat al apartamentelor din București a crescut cu aproximativ 50%, în timp ce salariul mediu net în București a crescut cu 130%, iar cursul EUR/LEU a crescut cu mai puțin de 10%.

În plus, Bucureștiul are unele dintre cele mai accesibile apartamente din orice oraș important din țară.

Capitala României ocupă locul doi după Bruxelles, care are un statut special, în clasamentele de accesibilitate. Lipsesc din clasament două capitale foarte mici, La Valletta (Malta) și Nicosia (Cipru).

Paris și Praga sunt capitalele europene cu cele mai scumpe apartamente, urmate de Moscova, Lisabona și Belgrad.

Alpha Bank România închiriază 5.000 mp în clădirea de birouri City Gate

Alpha Bank România închiriază 5.000 mp în clădirea de birouri City Gate

Alpha Bank România va ocupa 5.000 de metri pătrați, mai mult de 10% din suprafața totală a complexului de birouri City Gate deținut de investitorii GTC. Dezvoltatorul a anunțat că banca va reloca unele operațiuni la City Gate din ianuarie anul viitor.

„Deși fiecare nou chiriaș este foarte important pentru noi, afacerea din acest an a fost semnarea contractului cu Alpha Bank România, un parteneriat facilitat de JLL și managerul de active al GTC România, CEE Estate”, a declarat Ziv Gigi, Managing Director al Operațiunilor GTC România. „Acest lucru confirmă faptul că piața imobiliară de birouri se reechilibrează după pandemie”, a adăugat el.

Alpha Bank este pe piață de aproape 30 de ani și este o instituție financiară de top zece din țară.

În 2022, GTC România a semnat contracte cu șase noi chiriași, inclusiv Industrial Land și Accion Labs România, precum și două prelungiri cu chiriașii existenți. Clădirea de birouri City Gate, situată în apropiere de Piaşa Presei Libere, a suferit recent renovari ample după o investiţie de 3,5 milioane de euro. Clădirea a obținut certificarea LEED Gold și a beneficiat de îmbunătățiri exterioare și interioare ale holului, zonei principale de recepție a Turnului de Nord și diverse facilități la sistemele de operare ale clădirii.

Complexul City Gate are una dintre cele mai mari parcări din București – 40.000 mp. Noua rampă de parcare are un sistem de degivrare și un sistem de acoperire impermeabilă, în timp ce intrarea se bazează pe un sistem de recunoaștere a plăcuțelor de înmatriculare. Complexul este alimentat cu energie regenerabilă și oferă gratuit încărcătoare rapide pentru vehicule electrice tuturor chiriașilor, precum și locuri de parcare dedicate pentru biciclete și motociclete.

CTPark Bucharest West închiriază 50.000 mp către Kuehne+Nagel

CTPark Bucharest West închiriază 50.000 mp către Kuehne+Nagel

Proprietarul și dezvoltatorul de spații industriale și logistice CTP a semnat un nou parteneriat cu Kuehne+Nagel, un important furnizor global de servicii logistice, pentru a dezvolta un centru regional de distribuție de 50.000 mp. CTP a anunțat că va deservi piețele din România, Bulgaria și Grecia.

Grupul Kuehne+Nagel este deja chiriaș în portofoliul CTP și tranzacția de leasing se referă la un spațiu din cadrul CTPark Bucharest West cu peste 774.000 mp de suprafață închiriabilă până în prezent. Cu această tranzacție, Kuehne+Nagel și-a triplat amprenta în parc.

„România are un mare potențial de dezvoltare în domeniul operațiunilor și logisticii la nivel regional, iar acest parteneriat confirmă tendința și evoluția CTPark Bucharest West ca hub regional de distribuție, precum și a tuturor parcurilor din portofoliu”, a spus directorul de țară. Ana Dumitrache , CTP România.

Kuehne+Nagel are un parteneriat strategic de lungă durată cu Pepco, un retailer cu valoare în creștere rapidă de îmbrăcăminte și articole de uz casnic pentru întreaga familie, prezent pe piața din România din 2015.

Începând din 2023, parteneriatul cu Pepco presupune servicii de depozitare și automatizare pentru distribuția end-to-end în România, Bulgaria și Grecia, cu peste 50.000 de metri pătrați de spațiu de depozitare. La locație vor lucra peste 250 de angajați, iar operațiunile de zi cu zi vor fi asistate de echipamente de sortare de ultimă generație.

Tranzacția de închiriere a fost intermediată de compania de consultanță imobiliară JLL România.

Pe lângă spațiul de depozitare, CTPark Bucharest West oferă și servicii medicale, un restaurant, o cafenea, o zonă de agrement și acces la Clubhaus, un spațiu sustenabil high-tech de peste 1300 m² ca platformă pentru activități educaționale, cu A polivalent. amfiteatru, cu săli de întâlnire și spații de agrement unde clienții pot organiza seminarii și training-uri.

Străinii au investit 12 miliarde de euro în imobiliare și construcții în ultimul deceniu

Străinii au investit 12 miliarde de euro în imobiliare și construcții în ultimul deceniu

Sectorul imobiliar și construcții din România a atras investiții străine directe (ISD) de aproximativ 12 miliarde de euro în ultimul deceniu, astfel că ponderea sectorului în soldul total al ISD crește la 17,4% în 2021, față de 9, 2012 anterior 2% , dezvăluie date de la Banca Națională a României analizate de consultanța imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.
În acest caz, sectorul imobiliar și construcții este al doilea cel mai mare beneficiar al României de capital străin, după producție (30% din sold) și înaintea comerțului (17,2%), potrivit unui comunicat al consultanței imobiliare.

Luând în considerare investițiile anterioare anului 2012, soldul investițiilor străine directe (ISD) în construcții și tranzacții imobiliare a ajuns la 17,4 miliarde EUR până la sfârșitul anului 2021, cea mai rapidă creștere de 219% dintre toate sectoarele economice în perioada 2012-2021, respectiv.

Străinii au investit 12 miliarde de euro în imobiliare și construcții în ultimul deceniu


Investițiile străine directe sunt considerate a fi capitalul vărsat și rezervele unui investitor nerezident care deține cel puțin 10% din drepturile de vot sau capitalul subscris al unei întreprinderi rezidente, partea dintr-un instrument de datorie între investitor sau grupul la care este membru și întreprinderea sa rezidentă de investiții, precum și profiturile sale reinvestite.
Creșterea constantă a fluxurilor nete de investiții străine în construcții și tranzacții imobiliare în ultimul deceniu se reflectă și în evoluția stocului imobiliar modern, investitorii străini fiind jucători importanți pe toate segmentele pieței.

Așadar, pornind de la stocul de 5,5 milioane de metri pătrați înregistrat în 2012, în ultimii zece ani, suprafața totală a proiectelor imobiliare noi de birouri, retail, industriale și logistice din întreaga țară a fost de aproximativ 7 milioane de metri pătrați.

De asemenea, Sectorul rezidential incepe sa beneficieze, mai ales în ultimii 5 ani de prezență sporită a investitorilor străini, dezvoltatori care au finalizat sau se afla in diverse stadii de executie, construind zeci de mii de locuinte în orașe cheie ale tării.
De altfel, investitorii străini sunt cei mai mari proprietari de spațiu imobiliar modern din România, deținând peste 70% din stocul total al unui astfel de spațiu pe toate segmentele de piață.

Străinii au investit 12 miliarde de euro în imobiliare și construcții în ultimul deceniu


„În ultimul deceniu, capitalul străin a investit în medie circa 1,2 miliarde de euro pe an, jucând un rol decisiv în evoluția pieței imobiliare locale și contribuind, de asemenea, la consolidarea poziției României ca centru IT și logistic major în Europa de Est. România este o ambele țări au un potențial uriaș de dezvoltare, iar prezența investitorilor străini, pe lângă capitalul autohton care a devenit din ce în ce mai evident în ultimii ani, nu este doar benefică.

Din această perspectivă, și având în vedere că România concurează pentru a atrage acest capital, autorităților au o responsabilitate majoră de a stabili un cadru legal și fiscal transparent și previzibil pentru dezvoltarea și investițiile imobiliare. Din păcate, situația creată în București în ultimii doi ani a determinat mulți dezvoltatori să-și reevalueze opțiunile de investiții”, a declarat Cristi Moga, Head of Capital Markets la Cushman & Wakefield Echinox, în comunicatul de presă citat.

Hagag Development Europe va deschide un centru de birouri privat în inima capitalei

Hagag Development Europe va deschide un centru de birouri privat în inima capitalei

Hagag Development Europe își extinde prezența în sectorul de birouri private prin deschiderea unui centru de afaceri în clădirea H Tudor Arghezi a capitalei, spații negociabile pentru companiile care necesită birouri dedicate dar nu necesită suprafețe și perioade foarte mari de închiriere.
H Private Arghezi, primul centru de afaceri „full-service” al Hagag Development Europe, va fi inaugurat la începutul anului viitor la o investiție de aproximativ 1,5 milioane EUR.

Noul centru se adresează antreprenorilor, expatriaților, companiilor locale și internaționale cu proiecte pe termen scurt, mediu sau lung în România, companiilor specializate în servicii de formare sau organizatorilor de conferințe care caută un spațiu de birou modern și inspirator sau persoane fizice din săli de ședințe, Capable 24 /7, se așteaptă să aibă acces rapid la servicii avansate de consultanță în mai multe domenii și să asigure buna desfășurare a afacerii lor.
Primul centru al companiei care va fi inaugurat în primul trimestru al anului 2023, H Private Arghezi, se întinde pe două etaje cu o suprafață totală de peste 1.500 mp, cu aproximativ 30 de birouri gata de a fi compartimentate și mobilate, cu dimensiuni cuprinse între 18 mp și 70 mp, săli de ședințe tehnice complet echipate pentru până la 40 de persoane în același timp, saloane de afaceri moderne și elegante, chicinete individuale la fiecare etaj și un community manager dedicat locației cu peste 15 ani de experiență de operare în zonă. de.
„H Private este un produs nou, dinamic, dezvoltat din nevoia de spații de birouri mai mici, în special de centre de afaceri tip boutique care pun accent pe siguranța și bunăstarea chiriașilor, fiind în același timp ușor accesibile. Vorbim despre solicitări care nu numai Bazate pe solicitările pe care le primim de la potențiali clienți, dar și prin activități de cercetare și prospectare desfășurate de echipa noastră.

Ceva nou pe care H Private îl aduce pe această piață a centrelor de afaceri este serviciul nostru Business Concierge, care include nu numai serviciile necesare bunei funcționări a unei companii, ci și un serviciu suplimentar personalizat dedicat bunăstării chiriașilor noștri, permițându-le acestora. pentru a realiza munca și O stare de echilibru între viețile personale”, spune Andreea Mihai, CEO Hagag Development Europe.
Un exemplu de utilizare a unor astfel de spații ar putea fi o companie care nu dorește să închirieze un etaj întreg al unei clădiri de birouri, dar nici nu dorește să lucreze într-un spațiu de co-working deoarece necesită un spațiu dedicat. Un alt exemplu ar putea fi o companie străină care vine în România și testează piața înainte de a-și extinde activitățile sau de a construi o echipă la nivel local.

„Statul nu știe ce are în cadastrul public.” Administratorii orașului: din păcate, este un adevăr brutal

„Statul nu știe ce are în cadastrul public.” Administratorii orașului: din păcate, este un adevăr brutal

Situația ciudată din imobiliare, unde apar dispute, unde ar trebui să fie proprietatea, este cauzată de neînființarea unui cadastru public, iar în cei treizeci și ceva de ani de la căderea regimului comunist, o problemă a fost când România are public proiecte de infrastructură care trebuiau executate la acea vreme, aceasta era o bătaie de cap pentru guvernul român.
Participantii la conferinta  Urban re:Fresh 2022 – Îngrijirea orașelor noastre, o responsabilitate pentru toți, fondatorii Case Strâmbe on Radar, arhitectul Radu Negoişă si city managerul Marian Panait al orasului Sinaia au atras atentia ca statul nu stie. Se pune întrebarea ce are.

Radu Negoişă a evidenţiat faptul că problemele privind gestionarea cadastrelor publice sunt vechi şi nu au fost încă rezolvate.

“De multe ori, in raioanele administrative, lucrurile sunt pe hartie si nu se vede padurea pentru copaci. Avem o mare problema administrativa din cauza lipsei de viziune a politicienilor din anii 90. Romania inca nu are cadastru public in secolul XXI.

Adică o persoană știe unde este curtea lui pentru că are un cadastru în ea, dar statul nu știe ce are. Dacă o persoană mută gardul cu 10 centimetri, statul nu se poate lupta cu el, pentru că în multe zone ale ţării nu există cadastru public”, a atras atenţia arhitectul Radu Negoişă.
Radu Negoişă, arhitect, fondator Case Strâmbe pe Radar – Credit: wall-street.ro / Ovidiu Udrescu

De asemenea, o altă problemă nerezolvată care ar fi trebuit rezolvată încă din anii 90 ține de situația proprietății care a devenit altceva în timpul comunismului.

„Pe anumite proprietăți apar și alte lucruri: blocuri, drumuri, parcări etc. E o problemă pentru că dacă cineva are o bucată de teren în spatele unui bloc, ce faci? Ce îi ceri să facă? Cineva în anii 90. ar trebui să spună: „Nu vă putem da înapoi pământul pentru că orașul s-a schimbat, dar vă despăgubim în x ani. “

Unele terenuri au fost restituite integral, altele parțial, iar altele au fost compensate. Vor apărea tot felul de situații. Pe blocul meu, cineva a primit mult teren cu o parcare pe el. Apoi a venit tipul și a pus gardul cu afișe care spuneau că terenul este proprietate privată în temeiul acestei hotărâri. În acest caz, statul s-a dovedit a fi neputincios. Statul nu intervine, nu spune: „Domnule, nu puteţi face ce vreţi aici”, ne-a mai spus Radu Negoişă.
La două străzi de Sinaia, intrând în Parcul Național Bucegi
Marian Panait, Primăria Municipiului Sinaia, confirmă neajunsurile administrației în materie de deficiențe cadastrale și descrie situația ciudată trăită de Municipiul Sinaia.

„Întotdeauna am susținut afirmația că statul nu știe ce are și acesta este un adevăr brutal. Da, statul nostru nu știe ce are și unde se află.

Avem un caz binecunoscut în care Parcul Natural Bucegi a avut planul de management redesenat și harta. Am găsit două cartiere care sunt incluse în Parcul Natural Bucegi și o parte din Drumul Național. Dar le-am spus: „Stați puțin, de unde vine această hartă?” Răspunsul este că cineva a desenat-o și a văzut-o de pe un satelit.
Le-am explicat că așa ceva este imposibil. Unele blocuri au blocuri de apartamente. „Dacă un tip vrea să schimbe o fereastră, ce face? Nu poate să vină la tine să obțină permisiunea de la conducerea parcului. Sau oameni care vin de pe drumul de stat și îți cer permisiunea, nu știu ce s-au făcut reparaţii la drum”, ne-a spus Marian Panait.
Primar Sinaia Marian Panait – Credit foto: wall-street.ro / Ovidiu Udrescu

Situația s-a rezolvat și au recarmat parcul, dar au pierdut ceva timp din cauza asta.
Potrivit acestuia, din cauza deficiențelor cadastrale, inclusiv implementarea proiectelor de infrastructură publică, aceasta este o problemă pentru că este greu de determinat ce este public și ce este privat.
“Se întâmplă adesea ca statul să nu știe ce are. De aceea multe proiecte publice sunt greu de implementat. E ca și cum ar fi construirea de autostrăzi. Am văzut 5 proiecte de autostrăzi Comarnic-Brașov.

Există chiar și o glumă din interior pe care o să le spunem: „Vă vom da o părere în alb, așa să fie” pentru că este deja incomod să reveniți într-o dezbatere și să întrebați oamenii dacă sunt de acord sau nu. construirea autostrăzii”. ne-a mai spus primăria din Sinaia.
Există și probleme de arhitectură demne de patrimoniu național
Arhitectul Radu Negoişă a atras atenţia şi asupra modului în care unele proprietăţi vechi au fost incluse în patrimoniul imobiliar naţional, problemă care ar putea duce la pierderi uriaşe.
„Orașul trebuie să știe ce lucruri vechi merită păstrate și care nu, pentru că sunt multe situații în care se păstrează case mici și sunt situații în care pagubele sunt incomensurabile. Sunt doar șterse.

Nu este vorba doar de salvarea a ceea ce merită salvat. Pentru că poți salva un lucru dar alte 9 sau 10 lucruri sunt „înghițite” de această „furie” a investitorilor care nu-și aduc acest gen de problemă asupra lor (pentru a păstra bunuri istorice valoroase – n.r.) . A mai spus Radu Negoişă.

Potrivit acestuia, trebuie să existe și o responsabilitate mai mare din partea investitorilor imobiliari care investesc în readucerea la viață a clădirilor de patrimoniu. Aceste creații nu fac altceva decât să își demonstreze potențialul, deoarece sunt proiecte complexe care pot aduce riscuri pentru cei care își asumă riscuri. o imagine în plus pentru cineva care intră în acest tip de proiect.
“Și profilul companiei imobiliare este similar cu cel al consiliului de fondare. Dacă cineva are ceva bun simț civic și urban, te poți înțelege cu el pentru a face treaba”, au adăugat arhitecții.

One United Properties are autorizații de construire pentru 800 de apartamente în București, investind peste 150 de milioane de euro

One United Properties are autorizații de construire pentru 800 de apartamente în București, investind peste 150 de milioane de euro

One United Properties are autorizație de construire pentru 800 de apartamente în București, o investiție de peste 150 de milioane de euro, a anunțat compania la Bursa de Valori București.
One United Properties a primit autorizație de construire pentru un proiect rezidențial în nordul Bucureștiului. Aproape 800 de apartamente reprezintă o investiție de peste 150 de milioane de euro. Proiectul va fi construit pe un teren de 25.000 m² în strada Ionel Teodoreanu, zona Floreasca-Barbu Văcărescu, achiziţionat de la Tanşi Virginica şi Adrian Ciorobea. Terenul are deja certificat de urbanism.

Unul va avea trei turnuri cuprinzând 786 de apartamente, 28 de spații comerciale și 1.134 de locuri de parcare. Apartamentele vor fi încălzite cu o soluție de schimb geotermal care nu emite dioxid de carbon, monoxid de carbon sau alte gaze cu efect de seră care poluează aerul și necesită întreținere redusă.

Special ZF Live de la Imobiliarium Real Estate Expo. Epidemia i-a făcut pe oameni să-și dorească mai mult spațiu de locuit, iar prețul nu mai este cel mai important criteriu

Special ZF Live de la Imobiliarium Real Estate Expo. Epidemia i-a făcut pe oameni să-și dorească mai mult spațiu de locuit, iar prețul nu mai este cel mai important criteriu

Prețurile apartamentelor noi au crescut considerabil recent. Astăzi, un apartament nou cu două dormitoare are un preț între 60.000 și 200.000 de euro, în funcție de zonă „Oamenii nu mai caută preț. Toată lumea caută calitate, aproape de parcuri, grădinițe, piețe sau metrou.”

Piata imobiliară s-a schimbat, atât la nivel de client și preferințele acestora, cat si abordarea dezvoltatorilor și proiectele pe care le au in vedere. Pandemia i-a conștientizat pe oameni cu privire la importanța spațiului de locuit, iar dezvoltatorii au început să creeze produse care să răspundă nevoilor lor, proiecte de încăperi suplimentare, spații de birouri sau vile și își propun să formeze comunitate în cartiere noi, printre care câteva concluzii Emisiunea live ZF ediție specială la târgul imobiliar Imobiliarium.
„Piața s-a dezghețat, iar interesul dezvoltatorilor a fost foarte bun, dar cel mai mare interes vine din partea turiștilor. În prezent, avem în jur de 5.000 de participanți înscriși, depășind estimările noastre pentru eveniment, și în jur de 50 de ansambluri rezidențiale, adică în jur de 14.000 de unități contextul razboiului și criza actuală sunt niște cifre foarte bune pentru ultimii ani și anul acesta. Oamenii nu mai caută preț. Toată lumea caută calitate, aproape de parcuri, gradinițe, piețe sau metrouri cred că Orchestra de lângă metrou va câștiga cu siguranță în perioada următoare”, a spus Mihai Cima, organizatorul Imobiliariului, la ediția specială ZF Live.

El a mai spus că 2021 va fi un an record pentru piața imobiliară în comparație cu 2008, dar se preconizează că următoarea perioadă va avea o ofertă mai mică. Cu toate acestea, el a menționat că oricine are nevoie de un apartament și-ar cumpăra cu siguranță unul.

Cum să trăiești mai bine. Care este chiria unui apartament cu două camere într-un oraș mare din România? Bucureștiul nu este cel mai scump

Cum să trăiești mai bine. Care este chiria unui apartament cu două camere într-un oraș mare din România? Bucureștiul nu este cel mai scump

Apartamentele cu două dormitoare sunt tipul dominant de piață rezidențială. În 2021, vor fi construite 22.596 de apartamente cu două dormitoare la nivel național.

Potrivit unui studiu realizat de platforma de clasificare imobiliara, chiria lunară pentru un apartament cu două dormitoare din unele mari orașe românești variază între 300 si 500 de euro. Capitala țării nu a ajuns la plafon, dar la Cluj-Napoca chiria pentru o astfel de casă a ajuns la 500 de euro în septembrie 2022. În București, în schimb, un apartament cu două dormitoare a fost închiriat cu o medie de 438 de euro pe lună în aceeași lună.

Apartamentele cu două dormitoare sunt tipul dominant de piață rezidențială și, chiar și după anul trecut, numărul livrărilor de astfel de locuințe a scăzut ușor, în scădere cu 2% față de anul precedent. Drept urmare, în 2021 vor fi construite în toată țara un total de 22.596 de apartamente cu două dormitoare, potrivit platformei Tempo a INS.

„În Cluj-Napoca, prețurile de închiriere (lunare – needitate) pentru apartamentele cu două camere au înregistrat cea mai mare creștere, cu 9% în septembrie față de august”, a remarcat reprezentantul Storia.ro.

În Iași, apartamentele cu două dormitoare au înregistrat cea mai mare creștere în septembrie față de august, crescând cu 8% până la 399 de euro pe lună.

Cum să trăiești mai bine. „Fenomenul mansarda”. Constructorii: Problema nu este legalitatea, ci materialele folosite în construcții. Adesea, în poduri, dezvoltatorii folosesc lemn rămas de la cofrajele din șantier

Cum să trăiești mai bine. „Fenomenul mansarda”. Constructorii: Problema nu este legalitatea, ci materialele folosite în construcții. Adesea, în poduri, dezvoltatorii folosesc lemn rămas de la cofrajele din șantier

„Până acum am făcut aranjamente pentru a corecta felul în care mergeau lucrurile, pentru a izola monumente, clădiri mai mari decât ce oferea PUG sau mansarde cu două etaje și tot felul de prostii”, a spus primarul Capitalei, Nicușor Dan, pe 6. Programul ZF „Investește în România!” În 2020, cea mai mare despăgubire plătită de firma Omniasig a fost de 2,5 milioane de lei pentru un incendiu la mansardă provocat de un scurtcircuit.

La câteva săptămâni, în București sau în afara Bucureștiului, podul ia foc. Aproape că a devenit o normă, iar într-o piață imobiliară uneori cu opinie în care dezvoltatorii fac tot posibilul pentru a profita la maximum de fiecare metru pătrat, astfel de clădiri devin din ce în ce mai obișnuite.

Recent, s-a întâmplat într-un proiect de lux în zona de nord a Bucureștiului și a fost unul dintre cele mai scumpe. Mansarda de la ultimul etaj este în flăcări, iar tocmai pentru că dezvoltarea imobiliară nu mai are în vedere nicio normă, autospecialele de pompieri abia se pot strecura între mașinile parcate pe stradă, oricum prea înguste. Potrivit unor postări ale Clotildei Armand, primarul Sectorului 1, unde s-a produs accidentul, imobilul care a luat foc ar fi fost de fapt un fost hotel transformat în bloc.

„La 7 iunie 2012, secția locală de poliție Sector 1 a constatat că Persepolis Development, condusă de Manochehr Saadati Sohi, a construit două etaje (etajele 3 și 4) fără autorizație de construire, iar faza de lucrări a fost 100% gata! pe pagina publică de Facebook că PUG prevede un regim de înălțime de până la P+2 pentru zona în care se află imobilul”, adăugând că incendiul s-a întâmplat să fie la celelalte două etaje.

Acesta este un tipar adesea găsit de dezvoltatorii imobiliari care aplică regulile de construcție cât mai mult posibil și ajung să transforme podurile în spații de locuit cu utilizarea improvizată a utilităților. Autoritățile sunt și ele la curent cu problema, mai ales că avizele necesare sunt în mâna primăriilor.

„Până acum am făcut aranjamente pentru a corecta felul în care mergeau lucrurile, pentru a izola monumente, clădiri mai mari decât ce oferea PUG sau mansarde cu două etaje și tot felul de prostii”, spunea primarul Capitalei Nicuşor Dan în luna iunie la emi­siunea ZF „Investește în România!”.

A fost această problemă „obraznică” din incendiul din Şoseaua Nordului din Bucureşti, săptămâna trecută. De ce continuă să apară astfel de „greșeli”?
„Statisticile de incendiu arată că în medie 12 gospodării sunt afectate de incendiu în fiecare zi. Conform unui ghid din 2011 al Direcției Generale pentru Situații de Urgență, din cele 12 incendii, în medie 5 s-au produs la mansardă și 3 au avut loc în bucătărie.

“Acum câțiva ani, apartamentele la mansardă erau la jumătate din prețul unui apartament obișnuit pentru că erau la ultimul etaj și nu erau izolate. Problema nu era legalitatea, mansardele puteau fi construite complet legal. Problema era materialele folosite pentru construcție.De obicei, la mansardă, dezvoltatorii folosesc lemn rămas de la cofrajele de șantier. Circuitul se încălzește și lemnul se transformă în combustibil, așa că ajungem într-o situație în care se produc incendii. Cu toate acestea, există mai puține clădiri ca aceasta acum decât acolo au fost acum câţiva ani”, deţine o firmă de construcţii în Bucureşti, antreprenorul Dragoş Zaharia.

Loft-urile au apărut din cauza spațiului limitat în care se putea construi o casă, iar dezvoltatorii nu au vrut să rămână pe regimul de înălțime pe care trebuiau să-l respecte, au vrut să se extindă, deși uneori puteau fi periculoase, dacă lemnul. folosit a fost netratat, Materialul care acoperă carcasa nu este rezistent la foc.

“Constructia este legala daca este aprobata de consiliu. Doar ca, in final, controlul calitatii poate sa nu fie facut de oameni competenti. Inspectiile sunt de obicei foarte standardizate si nu se concentreaza pe aspecte specifice, desi totul depinde de specificul fiecarei cladiri. ”, spune Sergiu Călifar, arhitect, designer și urbanist.

„În țările civilizate, mansardele sunt prevăzute încă de la începutul construcției, iar dacă nu sunt prevăzute, nu vor fi construite ulterior. În România, multe orașe mari generale au extensii precum pălăriile amplasate pe clădiri.

Situația este o problemă și pentru companiile de asigurări. De exemplu, în 2020, una dintre cele mai mari despăgubiri plătite de firma Omniasig era în valoare de 2,5 milioane de lei, care a fost cauzată de un scurtcircuit în urma unui incendiu în pod.

„Statisticile de incendiu arată că în medie 12 gospodării sunt afectate de incendiu zilnic. Conform unui ghid din 2011 al Direcției Generale pentru Situații de Urgență, din cele 12 incendii, în medie 5 s-au produs la mansardă și 3 au avut loc. în bucătărie.

Lângă Cluj va fi lansat un proiect de 6 milioane de euro, în care vor fi construite mai multe terenuri de sport și un hotel

Lângă Cluj va fi lansat un proiect de 6 milioane de euro, în care vor fi construite mai multe terenuri de sport și un hotel

În comuna Feleacu din județul Cluj va fi lansat un proiect de 6 milioane de euro, care va cuprinde mai multe terenuri de sport, piscine, săli de evenimente și un hotel. Investiția va fi realizată de firma clujeană Imosteel, care are o afacere de 25 de milioane de lei și activează în sectorul construcțiilor, specializată în producția și montaj de hale și structuri metalice.

„Proiectul aprobat în prezent este un proiect oarecum general care definește direcția generală și limitele dezvoltării, totuși, în perioada următoare vom aprofunda fiecare aspect al acestei investiții, revenind cu un proiect detaliat executat, deși tot Autorul lui Imosteel Tiberiu Horobet. spune că nu va depăși limitele proiectului inițial și va aduce îmbunătățiri foarte consistente ale detaliilor.

Complexul se va întinde pe 10 hectare și va cuprinde parcuri, hoteluri, terenuri de sport, piscine, săli de evenimente, iar proiectul va viza comunitatea locală, sportivii și organizatorii de evenimente. Potrivit Consiliului Județean Cluj, terenul a fost aprobat pentru includerea în mediul urban.

Encore Capital Trust vrea să atragă 30 de milioane de lei pentru noi investiții imobiliare

Firma de investiții Encore Capital Trust (ECT) va organiza în noiembrie un nou plasament privat care va atrage până la 29,7 milioane de lei, decizie aprobată în adunarea generală extraordinară a acționarilor.

Potrivit unei declarații trimise editorilor, aceasta va fi a doua majorare de capital a ECT după prima rundă de finanțare de succes a companiei din iunie, care a atras 17,7 milioane de renminbi de la mai mulți antreprenori și manageri de succes. Din mediul de afaceri local, printre care Dan Șucu (fondator Mobexpert), Marius Hanganu (co-fondator Tremend Software), Iosif Szavuj (fondator Ines Group), Silviana Berciu (fondator BDG Import și Loft) sau Cristian Becheanu (fondator farmaciile Arta).

Capitalul social actual al companiei este de 18,2 milioane de lei (circa 3,7 milioane de euro), care va ajunge la un total maxim de 48 de milioane de lei (circa 9,8 milioane de euro) după ce vor fi subscrise toate acțiunile noi. În cazul în care noile acțiuni care urmează a fi emise în cadrul acestei majorări de capital nu pot fi subscrise integral de către acționarii existenți, acestea vor fi oferite terților la un preț de emisiune de 1,05 lei pe acțiune.

„Rezultatele în urma încheierii plasamentului privat inițial au fost excelente, iar încrederea acționarilor în modelul de afaceri ECT ne-a permis să organizăm o nouă rundă de finanțare într-o perioadă atât de scurtă, mai puțin de cinci luni. identificată și realizată o investiție foarte atractivă, rentabilitatea anuală actuală depășește ținta stabilită de 20% pe an.

Piața imobiliară continuă să ofere o multitudine de oportunități, iar abilitățile noastre de negociere, expertiza în identificarea celor mai potrivite investiții și asigurarea parteneriatelor de finanțare cu dezvoltatorii sunt argumente cheie care ne dau încredere în creșterea companiei în portofolii de zeci de dolari în viitor. Va ajunge la milioane de euro în câţiva ani”, a declarat directorul executiv al Encore Capital Trust, Robert Butoi, în comunicatul citat.

Compania a investit mai mult de două treimi din prima rundă de finanțare într-un portofoliu de peste 130 de case în opt proiecte rezidențiale din București și Ilfov.

Politica investițională a ECT se concentrează pe șase activități, manifestate în principal prin achiziționarea de unități în proiecte aflate în stadiu incipient de dezvoltare în sectorul rezidențial la prețuri favorabile, investiții la mezanin, care implică participarea capitalului la dezvoltarea proiectelor și valorificarea produselor finite, achiziționarea de bunuri reale. activele imobiliare la randamentele lunare ale dezvoltării sale, precum și achizițiile de tip iBuyer pe piața rezidențială secundară.

Encore Capital Trust a fost fondată și condusă de un număr de antreprenori și manageri cu experiență vastă în piața imobiliară și mediul de afaceri local. Înființarea companiei este înființată de Cosmin Savu-Cristescu, Managing Director al importantului dezvoltator imobiliar local Redport Capital Group, și Andrei Sârbu, CEO al companiei de consultanță imobiliară SVN România (una dintre principalele companii de profil) și o companie cu cea mai largă activitate din sectorul rezidenţial.firma de consultanţă.

În echipa de conducere a companiei se numără și Bogdan Gubandru în funcția de Director de Investiții, unul dintre cei mai experimentați consilieri imobiliari specializați în tranzacții de investiții, care lucrează la birourile American Home, Floreaska Park și The Light One Sales of Projects – Amalia Dîrle, Director Financiar după mai multe de peste 12 ani în sistemul bancar, ultimii cinci ani fiind în divizia de Private Banking a BRD GSG, Victor Vremera, Director Dezvoltare și Achiziții, în companii precum Coldwell Banker, Metropolitan și SVN România Elena-Diana Nedelcu are peste 12 ani în sistemul bancar. 9 ani de experiență și ocupă funcția de Director Juridic.

Encore Capital Trust are, de asemenea, un consiliu consultativ de consilieri și economiști de succes, printre care Liviu Arnăutu, fondator și partener al administratorului de active Atlas Asset Management, Adrian Codirlașu, vicepreședinte CFA Romania și conferențiar universitar DOFIN în cadrul ASE și Bogdan Belciu, co-fondator și partener al companiei de consultanță Valorem Business Advisors.

Fostul Palat Adevărul, sediul celui mai important ziar, va deveni hotel de 4 stele

Fostul Palat Adevărul, sediul celui mai important ziar, va deveni hotel de 4 stele

Pe locul fostului Palat Adevărul din inima capitalei se construiește un hotel de patru stele, care găzduiește cele mai importante ziare din România dintre cele două războaie mondiale. Beneficiarii sunt Fastigo, firma detinuta de Paul si Alexandra Pătuleanu. Clădirea are cinci etaje și a fost proiectată de firma de arhitectură care a participat la crearea celebrelor turnuri gemene Petronas din Kuala Lumpur.

Palatul Adevărului, care a găzduit cel mai important ziar al României din perioada interbelică, a fost demolat în prima jumătate a anului trecut, iar acum se construiește un hotel de patru stele de către Kesz Architecture, beneficiarul Fastigo, deținut de Paul și Alexandra Pătuleanu.

Potrivit news.ro, dezvoltarea este situată pe o parcelă de teren de 1.790 de metri pătrați.
Familia Pătuleanu a angajat firma de arhitectură a lui Vlad Simionescu, care a fost implicat în celebrul proiect Petronas Twin Towers din Kuala Lumpur.

Un sfert dintre companiile de construcții au în echipe lucrători din Asia din cauza lipsei forței de muncă locale, în timp ce 12% sunt în proces de angajare. Sunt 400.000 de muncitori în construcții în România și 700.000 de români care lucrează în același domeniu în străinătate

Un sfert dintre companiile de construcții au în echipe lucrători din Asia din cauza lipsei forței de muncă locale, în timp ce 12% sunt în proces de angajare. Sunt 400.000 de muncitori în construcții în România și 700.000 de români care lucrează în același domeniu în străinătate

Din ce în ce mai multe companii din România angajează muncitori străini fără forță de muncă locală, unul din patru mari constructori lucrând în prezent cu muncitori străini, majoritatea din Asia, iar o proporție similară explorează idei de angajare de specialiști din alte țări, potrivit analizei IBC Focus.

În plus, aproximativ 12% dintre companii sunt în proces de angajare.
De fapt, doar 37% dintre marii constructori susțin că în prezent își gestionează angajarea doar prin recrutare de pe piața românească.

În aceste condiții, guvernul intenționează să elibereze vize pentru 100.000 de noi lucrători străini care intră pe piață în 2023. Noile vize sunt concepute pentru a aborda penuria de forță de muncă în sectoare precum construcții, Horeca, transport și industria de panificație.

“Cererea în sectorul construcțiilor este în creștere și companiile au nevoie de zeci de mii de muncitori pentru a dezvolta șantiere mari. La nivel național, nu sunt mulți experți disponibili și singura soluție pentru afaceri este să recruteze constructori din străinătate. În plus, legislaţia este acum mai mare Numărul autorizaţiilor acordate de autorităţi lucrătorilor străini este în creştere. Dacă companiile au explorat acest mod de recrutare în ultimii ani, acum au învăţat să integreze muncitorii străini pe şantiere, în ciuda barierelor culturale şi de comunicare.

Între timp, companiile de construcții mai mici se vor confrunta cu cele mai mari probleme în recrutarea lucrătorilor străini, consideră analiştii, deoarece nu au expertiza și resursele necesare pentru a recruta și integra lucrători străini în propriile echipe.

Potrivit IBC Focus, 9 din 10 firme de construcții din România au mai puțin de 10 angajați, iar mai mulți muncitori români aleg să lucreze în străinătate, ceea ce va pune mai multă presiune asupra antreprenorilor din domeniu.

Sondaj CEC Bank: rata variabilă domină creditele ipotecare, aproape 22% dintre respondenții care dețin astfel de împrumuturi sunt mai afectați de creșterile ratelor

Sondaj CEC Bank: rata variabilă domină creditele ipotecare, aproape 22% dintre respondenții care dețin astfel de împrumuturi sunt mai afectați de creșterile ratelor

Potrivit barometrului financiar trimestrial realizat de CEC Bank în colaborare cu FinZoom.ro Bank Comparator, ratele variabile domină creditele pentru locuințe, cei cu astfel de credite (21,9% dintre respondenți) fiind mai afectați de creșterea dobânzilor.

Pe de altă parte, 52,3% dintre respondenți au declarat că nu au avut dificultăți în achitarea ratelor în ultimele 6 luni.
Pe de altă parte, majoritatea persoanelor care au semnat credite de consum în ultimii ani au adoptat credite cu rată fixă, care nu sunt afectate de majorările ratei dobânzii.

Dezvoltatorul aduce un concept special al pieței locale pentru investitorii care doresc o a doua casă sau care doresc să se protejeze de inflație

Certion, dezvoltator imobiliar, a lansat și un nou concept pentru piața locală – zonarea locuințelor de lux, care reprezintă granularitatea locuințelor de lux, permițând mai multor investitori din clasa de mijloc să acceseze zone imobiliare din acest interval.

Branded Residences este un concept care intră pe piața rezidențială locală, vizând un public high-end, inclusiv cumpărători care doresc să beneficieze de condiții similare celor mai mici hoteluri de patru stele din țară. Dezvoltatorul imobiliar Certion este unul dintre pionierii acestui format pe piața locală, iar ideea și-a câștigat deja adepții în rândul românilor cu buzunare adânci.

„Produsul se referă și la cei care își doresc o a doua casă, cu o pondere de 10-20%, precum și la investitorii care caută să se protejeze de inflație”, Cătălin Scripcaru, CEO și Președinte Certion în Afaceri Online Produse imobiliare care generează numerar.

Compania a implementat un concept rezidențial de marcă în clădirea Vogh a lui Olimp, care acum este vândut în proporție de peste 80% la un preț mediu de 2.000-2.200 de euro pe metru pătrat. Pe lângă astfel de proiecte, Certion a lansat și un nou concept pentru piața locală – compartimentarea casei de lux, care reprezintă granularea caselor de lux și permite mai multor investitori mijlocii să intre într-o zonă de proprietate.

„Coproprietarii au aceleași drepturi, atâta timp cât nu se prejudiciază reciproc”, a spus Alin Buftea, asociat la firma de avocatură DLA Piper Dinu SCA.
Valoarea medie a partițiilor din Vogh Olimp este de 32.000 de euro. Spre deosebire de proprietățile achiziționate de proprietarii individuali, zonarea imobiliară bazată pe conceptul de proprietate comună oferă posibilitatea diversificării exploatațiilor în cadrul aceluiași buget și, prin urmare, și riscurile inerente achizițiilor imobiliare.

“Conceptul de locuințe de marcă a început în urmă cu aproape o sută de ani în Statele Unite ale Americii. Este o piață de nișă, dar se dezvoltă foarte repede. Cred că piața din România are foarte mult potențial pentru această idee”, a spus Peter Grmek, brokerajul imobiliar Savills, responsabil pentru dezvoltarea rezidențială globală. Casele de marcă sunt o modalitate de a diferenția între diferitele proiecte rezidențiale de pe piață și de a oferi încredere unui dezvoltator imobiliar sau unui produs.

„Există cerere pentru acest tip de produs pe piață și cred că acum este momentul potrivit pentru a face asta”, a spus arhitectul Victor Grosu, fondatorul HoReCa Grosu Art Studio, un birou de design interior și consultanță.
Reședințele de marcă sunt reședințe din clădirile administrate de hotel, care au uz privat pe care proprietarul acestor reședințe le poate folosi în sistemul hotelier atunci când nu se află în reședință. Când o proprietate devine un hotel, proprietarul este cumpărătorul, iar operatorul este compania numită.
Cătălin Bejan, CEO Loyal Paladin, o companie care deservește reședințe de marcă, a declarat: „Lucrăm din greu pentru a găsi soluții astfel încât designurile propuse pentru amenajarea casei să ofere și o atmosferă à la carte”.

Cererea pentru aceste tipuri de proprietăți este în creștere, motiv pentru care creșterile de preț sunt absorbite de piață.
„Pentru proiectul Vogh Olimp, investiția a fost de aproximativ 16 milioane de euro, o creștere de aproximativ 80 la sută față de ceea ce ne-am planificat pentru 2020”, a declarat Gabriel Alexandru, director financiar al dezvoltatorului imobiliar Certion.


Peter Grmek, șeful global al dezvoltării rezidențiale la brokerajul imobiliar Savills:
► Conceptul de reședințe de marcă a început în urmă cu aproape o sută de ani în Statele Unite ale Americii. Este o piață de nișă, dar crește foarte repede.
► Reședințele de marcă sunt asociate contractual cu operatorii care furnizează servicii hoteliere. În calitate de proprietar, puteți alege să vă folosiți casa ca hotel atunci când nu o folosiți.
► Din punct de vedere rezidențial, acest concept funcționează bine și în țările mai puțin dezvoltate. De exemplu, conceptul are succes în țările asiatice. Cred că piața din România are un potențial uriaș.

Victor Grosu, arhitect, fondator al biroului de design interior și consultanță HoReCa Grosu Art Studio:
► Pe măsură ce imobiliare se dezvoltă, se pune întrebarea de ce un produs este mai bun decât altul. Așa a apărut conceptul de reședință de marcă, un brand care reprezintă anumite valori care fac diferența pe piață și dau încredere unui dezvoltator imobiliar sau unui produs.
► Combin experiența din sectorul ospitalității, precum și din sectorul rezidențial. Pentru chiriaș, designul trebuie să îndeplinească cerințele sale, dar în același timp să respecte standardele hotelului.
► Piața are cerere pentru acest tip de produs și cred că acum este momentul potrivit pentru a face acest tip de produs.

Cătălin Scripcaru, CEO și Președinte al dezvoltatorului imobiliar Certion:
► Produsul se referă și la cei care își doresc o a doua casă, cu o pondere de 10-20%, și la investitorii care doresc să se protejeze de inflație. Produsele imobiliare generatoare de numerar sunt acum căutate pe piață.
► La mijlocul lunii noiembrie am început să găzduim clădirea Vogh cu 160 de apartamente. Este o reședință de marcă, adică într-o clădire administrată de hotel, dar și o reședință pentru uz privat. Această componentă se numește reședință de marcă. Până acum am vândut 80-85% din proiectele noastre. Prețul mediu pe metru pătrat construit este în jur de 2.000-2.200 EUR. Construcția va începe în mai 2021 cu o investiție de 16 milioane de euro.
► Vindem mult mai repede decât ne-am așteptat și o parte semnificativă a clienților noștri sunt atât investitori protejați împotriva inflației, cât și case de vacanță. Acum multi clienti urmeaza conceptul de “part-time job”, adica aleg sa lucreze in zona statiunii.
► Cumpărătorii noștri nu sunt cumpărători care finanțează a doua casă pe credit, ci clienți cu numerar.
► Când o proprietate devine hotel, proprietarul este cumpărătorul, iar operatorul este compania.

Alin Buftea, Partener, DLA Piper Dinu SCA LLP:
► Atunci când o bancă decide să emită un credit imobiliar, trebuie finalizat un anumit nivel de construcție.
► În ceea ce privește peretele despărțitori de lux, coproprietarii au aceleași drepturi, cu condiția să nu se prejudicieze reciproc.

Gabriel Alexandru, CFO al dezvoltatorului imobiliar Certion:
► Am început să vindem înainte de a simți creșterea prețului, iar apoi am crescut treptat costul. Comparativ cu planul nostru pentru 2020, am crescut cu aproximativ 80%. Cu toate acestea, piața a absorbit această creștere.

Cătălin Bejan, CEO al Loyal Paladin, o companie care oferă servicii rezidențiale de marcă:
► Loyal Paladin aduce acasă standardele hoteliere. Este vorba despre nivelul internațional de servicii hoteliere găsite în hoteluri de cel puțin patru stele.
► Am încercat să găsim soluții astfel încât designul propus pentru amenajarea locuinței să ofere și atmosfera de serviciu a la carte.

6 proiecte de birouri au fost livrate în București anul acesta

La sfârșitul trimestrului al treilea din 2022, stocul de birouri moderne al Bucureștiului a ajuns la 3,3 milioane de metri pătrați, cu doar cinci proiecte de birouri livrate în primele nouă luni ale acestui an. Doar încă un proiect este de așteptat să fie finalizat până la sfârșitul anului 2022, potrivit companiei de consultanță imobiliară CBRE.

Numărul limitat de livrări este rezultatul mai multor factori, printre care contextul restrictiv al mandatului, costurile crescute și impactul pandemiei asupra pieței construcțiilor. În prezent, dorința investitorilor de a cumpăra și dezvolta în București s-a slăbit, iar autoritățile publice nu au reușit să abordeze problemele legate de Urbanismul Regional (PUZ) și obstacolele de aprobare asociate acestuia.

„În prezent, piața de birouri din București se confruntă cu două probleme majore: în primul rând, numărul limitat de proiecte aflate în construcție pe termen scurt, iar în al doilea rând, în principal din cauza mediului economic, creșterea presiunii închirierii. În plus, gradul general de ocupare a început. să crească, iar tendința ascendentă indică faptul că există spațiu amplu disponibil pentru închiriere”, a declarat Tudor Ionescu, șeful Biroului Servicii A&T CBRE România.

Dezvoltat de River Development, Sema Offices II Londra & Oslo acoperă 31.500 mp și este cel mai mare dintre cele cinci proiecte de birouri care vor fi finalizate în București în primele nouă luni ale anului 2022. A doua fază a Parcului Tehnologic AFI (24.500 mp) este a doua și top, urmată de Tandem Building (21.000 mp) dezvoltată de Forte, proiectul @Expo – prima fază (21.000 mp) dezvoltată de Atnor și H Tudor Arghezi (6.500 mp) dezvoltat de Hagag.

Până la sfârșitul acestui an, la inventarul modern se va adăuga încă o clădire de birouri: a doua fază a proiectului ONE Cotroceni, dezvoltat de ONE United Properties, cu o suprafață totală brută de 34.500 de metri pătrați.

Previziunile pentru anul viitor sunt pozitive: încă 94.000 mp în cinci clădiri aflate în prezent în diferite stadii de construcție vor crește stocul modern al capitalei la 3,43 milioane mp.

Activitatea totală de leasing în trimestrul III al acestui an a fost de 73.300 mp, în scădere cu 5% față de aceeași perioadă a anului trecut. Companiile din sectoarele computerelor și high-tech continuă să domine tranzacțiile de leasing, menținându-și liderul cu 40% din suprafața închiriată.

Chiriile medii au rămas la 19,00 EUR/mp/lună în al treilea trimestru, dar analiștii de la CBRE estimează că, deoarece proprietarii de birouri vor trebui să ia măsuri legate de inflație și creșterea costurilor de exploatare, precum și de un număr limitat de proiecte în construcție, chiriile pot crește pentru a pune presiune pe piață.

GTC finalizează renovarea City Gate cu o investiție de 3,5 milioane de euro

GTC finalizează renovarea City Gate cu o investiție de 3,5 milioane de euro

Investitorul imobiliar GTC a finalizat renovarea complexului City Gate după ce a investit 3,5 milioane de euro. Lansat în 2021, proiectul vizează două direcții de investiții și implementare: zone publice și spațiu de închiriere.

“Toate soluțiile noi implementate sunt eficiente energetic, ceea ce este o necesitate pentru orice clădire modernă. Scopul procesului de renovare a fost de a oferi chiriașilor noștri un mediu de lucru flexibil, confortabil, durabil și accesibil”, a spus Directorul General GTC, Ziv Gigi.

Complexul City Gate certificat LEED GOLD a avut îmbunătățiri exterioare și interioare, cum ar fi amenajarea holului principal, instalarea de lifturi Schindler de mare viteză și diverse facilități pentru sistemul de operare al clădirii. O atenție deosebită a fost acordată renovării recepției principale din Turnul de Nord.

Investiția totală în zona publică este de 500.000 EUR, în timp ce investiția în zona de închiriere este de peste 3 milioane EUR. Banii au fost folosiți pentru renovarea completă a unității, extinderea zonelor sanitare, implementarea de noi concepte moderne de clădiri, înlocuirea podelelor înălțate, instalarea de covoare noi, implementarea sistemelor de iluminat cu LED și îmbunătățirea sistemelor electrice și de detectare a incendiilor.

Complexul City Gate este format din două turnuri (parter + 18 etaje) situate în Piața Presei Libere cu o suprafață totală închiriabilă de 47.700 mp. Energia verde este folosită în toate birourile GTC România, iar în 2021 emisiile de GES ale grupului în clădirea de birouri din București au fost reduse cu 62%.

Primul penthouse de 1 milion de euro din Olimp este vândut de Certion

Primul penthouse de 1 milion de euro din Olimp este vândut de Certion

Primul penthouse evaluat la peste 1 milion de euro a fost tranzacționat recent în proiectul VOGH Olimp Hotel & Residences dezvoltat de investitorul local Certion. Penthouse-ul, situat la etajul 11 ​​al proiectului, va fi finalizat anul acesta și va fi deschis publicului la începutul anului viitor.

Tranzacția s-a realizat prin vânzarea de compartimentări imobiliare de lux, pe care Certion le-a lansat recent pe piața din România. Conceptul de zonare imobiliară de lux a fost introdus în Statele Unite ale Americii la începutul anilor 1990 pentru a oferi posibilitatea de a investi în imobiliare de lux pentru cei care nu doreau sau nu își permiteau să cumpere definitiv imobiliare de lux.

“Pentru noii coproprietari, cazarea pe litoral nu va mai fi o problema. Aceștia se vor putea bucura de toate standardele unui hotel de cinci stele din Olimp și se vor putea petrece vacanța de vis. Pe termen lung, această investiție le asigură confortul în imobiliare cât și confortul financiar”, a declarat Cătălin Scripcaru, CEO și Președinte Certion.

Spre deosebire de alte penthouse-uri achiziționate de proprietari individuali, zonarea imobiliară bazată pe conceptul de proprietate comună oferă posibilitatea de a diversifica exploatațiile în cadrul aceluiași buget și deci și riscurile inerente achizițiilor imobiliare. Dezvoltatorii au estimat venituri anuale de până la 11% în euro.

Valoarea medie a unei partiții este de 32.000 de euro, dar orice client poate investi în mai multe partiții. De exemplu, pentru 96.000 de euro, clienții pot avea trei partiții, au explicat dezvoltatorii. În plus, coproprietarii vor beneficia de venituri pasive stabile cu posibilitatea de a vinde subdiviziunile pe care le dețin sau de a obține o opțiune de răscumpărare oferită de operatorul aprobat de Certion Loyal Paladin.

Luna aceasta, lista reședințelor private de lux și apartamentelor hoteliere vândute de Certion prin sistemul de compartimentare imobiliară include două penthouse-uri în proiectele hoteliere și rezidențiale marca GALILEO și VOGH Olimp.

Toată lumea vrea să aibă o casă pe deal și să vadă castelul Peleș de la balcon

City managerul din Sinaia, Marian Panait, consideră că în fața presiunii din sectorul imobiliar, autoritățile trebuie să își asume cu curaj un rol de reglementare pentru a proteja orașul și să stabilească reguli clare de urbanism.
Prezent la Urban re:Fresh 2022: Îngrijirea orașului, responsabilitatea tuturor, organizată de wall-street.ro, reprezentantul autorităților din Sinaia ne-a explicat că există presiune în sectorul imobiliar din orașul său pentru că bine, dar dacă autoritățile Prin comunicare și cooperare cu mediul privat se poate realiza o dezvoltare coerentă și durabilă a orașului.

Marian Panait a spus că dacă există un proiect sau o idee bună, poate exista un dialog cu autoritățile.
“Cooperați cu autoritățile dacă doriți. Vă recomand să mergeți la autoritățile actuale. Am fost surprins să aud că a existat opoziție între autorități și sectorul privat. Nu asta e ideea. Dacă vrei să schimbi ceva și cineva a vin cu o idee, experiența mea îmi spune că se poate. Când aud imposibil, stau și mă gândesc: De ce este imposibil? Nu prea înțeleg, a explicat acesta în cadrul ședinței managerul orașului Sinaia.

Potrivit acestuia, inclusiv Sinaia, există o cerere mare din partea celor care vor să investească în imobiliare, care vor să construiască în oraș, mai ales în cele mai bune zone.
„Îți dai seama că în cazul nostru este și o presiune imobiliară foarte mare. Toată lumea își dorește o casă pe un deal. Ar fi mai bine să-l vadă pe Peleș de la balcon. Nu se va întâmpla, dar lupta este uriașă”, a subliniat Marian Panait.
Potrivit acestuia, autoritățile trebuie să ia decizii ferme cu privire la ceea ce se poate și nu se poate face într-un oraș și nu poate da înapoi.

„Ca autoritate locală, nu este ușor să obiectezi ca cineva să spună: „Am o proprietate în poarta Peleșului și vreau să fac ceva aici”. Le răspundem: „Da, puteți construi un parc. Modelul de afaceri poate fi așa. Un parc grozav cu bănci și fântâni unde poți strânge monede pe care oamenii le aruncă, dar nu poți construi blocuri”, ne-a spus Marian Panait.

„Dar dacă autoritatea este curajoasă, își poate proteja orașul. El îl poate schimba. Autoritățile locale trebuie să aibă o conducere foarte puternică în departamentul de urbanism.
Nu cred că avem prea multe pârghii pe care să le păstrăm și să le folosim în munca noastră, dar pârghiile de acordare a autorizațiilor și de a face reglementări sunt cele pe care le avem ca autoritate locală”, a subliniat Marian Panait.

La Sinaia, autoritățile sunt deschise investitorilor imobiliari, a spus Marian Panait, explicând de ce lucrurile stau diferit  în urbea prahoveană.
“Suntem norocoși să avem același primar (​​Vlad Gheorghe Oprea – n.r.) timp de 18 ani care a fost constructorul și dezvoltatorul bazei. De aici a venit. A fost foarte clar să facem ceea ce ne-a venit ca autoritate. Asta îl face un bun cunoscător și acordă o mare atenție la tot ce se întâmplă”, ne-a spus Marian Panait. Apoi, încă din 2004, autoritățile au început să formuleze o viziune pe termen lung pentru dezvoltarea urbană.

“Am venit cu ceea ce aud despre alte părți ale discuției acum, care este despre strategii pe termen lung, planuri de mobilitate, durabilitate. Apoi am preluat un model din SUA și a devenit Urban Environment 2004. Semnatarii acorduri, București, Sibiu și toți suntem implicați în aceste înțelegeri. Sibiul nu s-a ținut de treaba lui și Bucureștiul a cedat.

Presupunem că ne vom strădui să menținem un oraș durabil din punct de vedere al mediului și al mobilității. Așa s-a născut viziunea pe termen lung. Acum lucrăm la o strategie pentru 2030-2035”, ne-a spus managerul de la Sinaia.
Nu în ultimul rând, oficialii primarului au mai spus că este importantă implicarea cetățenilor în dezbaterea publică despre ce proiecte vor apărea în oraș.

“Nu este singura strategie pe care o facem. I-am intrebat pe toti cei din oras. De la profesori la doctori, preoti si nu numai. Cand toata lumea din oras stie unde mergem, cand vine un nou proiect despre care nimeni nu stie în acel moment, toată lumea întreabă: Dar va apărea acest proiect în strategia pentru următorii 10 ani? Ei bine, nu a apărut.
Aceasta este o chestiune de educație civică și de ce înseamnă pentru cetățeni să se implice în viața din orașele în care trăiesc. Dacă îi vei implica, se vor implica”, subliniază Marian Panait.

El recunoaște însă că este mult mai dificil pentru locuitorii orașelor mari să se implice în comparație cu comunitățile mici, așa că sugerează găsirea unei abordări diferite care să funcționeze și în orașe precum București.
Totodată, Marian Panait ne-a spus că dialogul dintre autoritățile din Sinaia și dezvoltator a fost foarte clar cu privire la așteptările și cerințele ambelor părți.

„Când vin dezvoltatorii la noi, îi întrebăm la ce să se aștepte de la noi. Ei spun „vrem să fiți pe drumul utilităților’. Le răspundem: „Bine, plănuim ca utilitățile să ajungă în 10 ani”.
De fapt am un caz. Ne-a întrebat: „Ce înseamnă peste zece ani?”. Le-am răspuns: „Da, în planul nostru, ne-am bugetat să mergem în zonă cu utilitățile în 10 ani. Dacă vrei să le faci în 3 ani, îți dăm toate mandatele și ai dreptul să pui Donează nouă tot ceea ce faceți în domeniul nostru și le acceptăm cu multă dragoste. Fiți asfaltul vostru, fiți canalizările voastre. Vă mulțumim.” Omul a făcut calculul și a constatat că este un loc bun, va câștiga de cinci ori și a spus că face și drumuri și canalizare.

SkyTower este încă cea mai înaltă clădire de birouri din țară

SkyTower este cea mai înaltă clădire de birouri din România (137 de metri), deținută și administrată de Raiffeisen Property Holding International (RPHI), cu o ocupare de aproape 100% și un deceniu de succes pe piața locală.

“Am devenit o clădire iconică nu numai pentru București, ci pentru întreaga țară. Strategia noastră se bazează pe un răspuns rapid la dinamica pieței de birouri și la nevoile în schimbare ale chiriașilor noștri”, a declarat Karl-Maria Pfeffer, CEO al RPHI.

În ceea ce privește tendințele din piața de birouri, reprezentantul RPHI consideră că clădirile de calitate vor genera cererea pe piață pentru o perioadă de timp în care companiile urmăresc standarde înalte de tehnologie, calitate și confort. În timp ce noul mediu de piață va cere chirii mai mari, birourile locale vor continua să fie transformate în hub-uri sociale, companiile mutându-și atenția de la preț la calitate.

“Pandemia a accelerat anumite tendințe. Transformarea birourilor în spații de lucru relaxate axate social este o tendință de piață pe termen lung. În plus, clădirile de birouri sustenabile cu certificări de siguranță și clasa A vor fi punctul central al următorului deceniu. Aceasta este o tendință foarte importantă. criteriu de decizie în alegerea unei clădiri de birouri. SkyTower are toate aceste certificări relevante în acest sens”, a adăugat Pfeffer.

Clădirea SkyTower are peste 2.000 de locuitori și are o suprafață totală închiriabilă de 40.450 de metri pătrați, cu un spațiu închiriabil uniform distribuit de 1.157 de metri pătrați pe etaj. Chiriașii provin din diverse industrii, de la IT, energie, bancar, farmaceutic sau asigurări, până la cosmetică și design interior.

RPHI se angajează să-și continue planul de investiții în România, concentrându-se pe dezvoltarea portofoliului actual de clădiri de birouri (clădiri de birouri SkyTower și FCC).

România conduce creșterea lucrărilor de construcții în UE în august

România conduce creșterea lucrărilor de construcții în UE în august

Lucrările de construcții din Uniunea Europeană și zona euro au scăzut în august față de iulie, dar România a fost țara cu cele mai puternice progrese în acest sector de la o lună la alta.
Potrivit datelor, lucrările de construcții în UE au scăzut cu 0,4% în august 2022 și cu 0,6% în zona euro față de iulie 2022. Dintre statele membre UE, cele mai mari creșteri au fost înregistrate în România (2,5%), Portugalia (2,3%) și Austria (2%). Pentru România, creșterea de 2,5% în august a urmat unei creșteri de 0,4% în iulie.

Comparativ cu august 2021, lucrările de construcții din august 2022 au crescut cu 2,3% în zona euro și cu 2,8% în Uniunea Europeană. În acest context, România este una dintre țările cu cea mai mare creștere a lucrărilor de construcții, cu o creștere de 15,8%, a doua după Slovenia (30,2%).

Potrivit datelor furnizate anterior de Institutul Național de Statistică (INS), în august 2022, România a înregistrat o creștere generală de 8% a lucrărilor de construcții față de iulie 2022. Lucrările de construcții au crescut cu 2,5% din cauza unei game de zile lucrătoare și a ajustărilor sezoniere.

În plus, totalul lucrărilor de construcție în august 2022 a crescut cu 15,7% față de august 2021. Pe baza numărului de zile lucrătoare și a seriilor ajustate sezonier, lucrările de construcții au crescut cu un total de 15,6%.

Investițiile imobiliare românești ar putea valora peste 1 miliard de euro anul viitor

Investițiile imobiliare românești ar putea valora peste 1 miliard de euro anul viitor

Până la sfârșitul trimestrului III al anului 2022, stocul de birouri moderne din București va ajunge la 3,3 milioane de metri pătrați, iar la nivel național, anul viitor, valoarea investiției imobiliare ar putea depăși 1 miliard de euro. O analiză dedicată de CBRE România, publicată miercuri.

Potrivit CBRE România, numărul limitat de livrări este rezultatul mai multor factori, printre care contextul restrictiv al mandatului, costurile în creștere și impactul pandemiei asupra pieței construcțiilor.
Bucureștiul are un stoc de birouri modern de 3,3 milioane de metri pătrați, cu doar 5 proiecte de birouri livrate în primele 9 luni ale acestui an. Consultanții din domeniu susțin că până la sfârșitul anului 2022, la inventarul modern se va adăuga încă o clădire de birouri, a doua fază a proiectului ONE Cotroceni, dezvoltat de ONE United cu o suprafață totală brută de 34.500 mp.

În acest context, previziunile pentru anul viitor sunt pozitive: 94.000 de metri pătrați din 5 clădiri, aflate în prezent în diferite stadii de construcție, vor crește stocul modern al capitalei la 3,43 milioane de metri pătrați.

„În prezent, apetitul investitorilor de a cumpăra și dezvolta în București s-a moderat, iar autoritățile guvernamentale nu au reușit să abordeze problemele legate de Urbanismul Regional (PUZ) și obstacolele de aprobare asociate acestuia. Chiar dacă întârzierile din PUZ. sunt abia sesizabile în prezent, pe termen mediu și lung, impactul acestor restricții, precum și creșterea prețurilor, va avea un impact considerabil asupra dezvoltării viitoare a tuturor segmentelor de piață”, se arată în analiza companiei de profil.
În ceea ce privește activitatea totală de leasing, al treilea trimestru a fost de 73.300 mp, în scădere cu 5% față de aceeași perioadă a anului trecut. Companiile din sectoarele computerelor și high-tech continuă să domine tranzacțiile de leasing și să își mențină liderul, reprezentând 40% din spațiul de leasing.

La nivelul intervalului de analiză, chiria medie a rămas la 19 euro/mp/lună, în timp ce chiria efectivă netă a continuat să beneficieze de flexibilitatea proprietarilor în negocierea termenilor de închiriere și a pachetelor de beneficii. „Cu toate acestea, mediul economic este probabil să aibă un impact asupra evoluției chiriilor, întrucât proprietarii de birouri vor fi nevoiți să ia măsuri legate de inflație și de creșterea costurilor de exploatare, toate acestea combinate cu un număr limitat de proiecte în derulare, care vor fi urmată de livrare pe termen scurt în București”, estimează experții.
În primele nouă luni ale acestui an, investițiile imobiliare românești s-au ridicat la 654,2 milioane de euro, în creștere cu 16% față de aceeași perioadă din 2021 și cu 12% în scădere față de perioada pre-pandemică din 2019.

Proprietățile din București au atras 55% din volumul investițiilor, din care 45% au fost alocate proprietăților din orașele regionale. Mărimea medie a tranzacțiilor a fost de 27,2 milioane de euro, în creștere cu 26% față de media din aceeași perioadă a anului trecut.

Pe segmente de piață, sectorul birourilor ocupă primul loc, reprezentând 45% din valoarea investiției, urmat de sectorul retail, care reprezintă 36% din valoarea totală a investiției, și sectorul industrial (11%).

„La sfârșitul celui de-al treilea trimestru se negociază mai multe acorduri majore, dar se așteaptă să fie semnate până la sfârșitul anului, iar investiția anuală este de așteptat să depășească pragul de 1 miliard de euro, cu o valoare totală comparabilă cu anii record 2019 sau 2014”, dezvăluind previziunile experților.

Între timp, în același trimestru, randamentele prime au rămas la același nivel față de trimestrul precedent, cu retail la 7%, office la 6,75% și industrial la 7,25%.

Dezvoltatorul imobiliar Tatian Diaconu: Pentru ca imobiliarul să aibă succes, fiecare proiect și oraș are nevoie de un „nebun”

„Piața imobiliară din România are nevoie de o viziune clară din partea dezvoltatorilor și autorităților, cooperare din ambele părți, dar și încredere în „nebunii” proiectelor lor, chiar dacă alții spun că aceste proiecte nu vor funcționa în țară”, consideră dezvoltatorul imobiliar român Nhood Opinia CEO-ului Tatian Diaconu.

La conferința Urban re:Fresh 2022 organizată de wall-street.ro, reprezentanții dezvoltatorilor imobiliari cu proiectul Coresi din Brașov, unul dintre cele mai cunoscute proiecte de reînnoire urbană din România, consideră că lipsa dialogului constructiv pe piața imobiliară internă , dezvoltat de, dezacordul dintre afacere și autoritățile competente.

„Suntem într-o societate românească dinamică, iubim conflictele, ne place să luptăm, ne place să mergem la război. Întotdeauna există o dorință împotriva noastră. Primul pas pe care îl putem construi mai bine este să încetăm lupta. Când vorbim despre dezvoltare urbană, situația este foarte complicată”, a spus Tatian Diaconu.

Primarul Sectorului 6 al Capitalei, Ciprian Ciucu, care a participat la eveniment, a declarat că autoritățile nu au reușit să țină pasul cu ritmul dezvoltării imobiliare, care a supraîncărcat infrastructura publică de la drumuri, spitale, școli, parcuri și nu numai. Potrivit acestuia, dezvoltatorii ar trebui să nu se mai gândească doar la profit.

CEO-ul Nhood România a spus că este de acord cu ideea că dezvoltatorii ar trebui să investească în utilități, dar să facă acest lucru în conformitate cu nevoile comunității.

“Poate că o parte din profiturile noastre ar trebui să fie folosită și pentru nevoile comunității. De asemenea, sunt de acord că trebuie să existe o implicare a sectorului privat, dar trebuie să vedem și cât de mult din partea profitului pot renunța dezvoltatorii, pentru că în acest caz, zona rezidențială, profitul este între 20% si 40% .Poate 40% este mult, 5% ar trebui să fie pentru nevoile comunității.

„Există o dezbatere despre cine ar trebui să construiască o școală și cine să construiască o grădiniță, dar nu există o dezbatere despre dacă ar trebui să fie construită o școală. Dacă am decide cu toții că avem nevoie de 10 școli în Sectorul 6, ne-am așeza la aceeași masă și am vorbi despre cum să facem asta. Dar aceasta este o întreagă dezbatere și plimbatul pisicii de la o persoană la alta nu va da rezultate, din păcate încă 30 de ani”, spune Tatian Diaconu.

CEO-ul dezvoltatorului imobiliar a spus că este nevoie să avem o viziune clară asupra proiectelor imobiliare de anvergură, deoarece acestea vor provoca mereu nemulțumiri, dar sunt exemple de proiecte de calitate care au funcționat și din care putem afla care sunt fundamentele.

„Sunt ansambluri de locuințe de calitate, sunt urbanizări făcute, acolo s-au construit clinici medicale, acolo s-au construit școli și grădinițe. Poate nu vă vine să credeți pentru că de regulă spunem să fim ca în Germania. Haideți, să vizităm. Si sunt multe exemple. Avem la Iași, Cluj, Oradea, Brașov sau Reșița ca exemple bune. Ar trebui să le analizam și să vedem care sunt ingredientele”, a adaugat el.
Potrivit acestuia, în fiecare exemplu de mare proiect de dezvoltare, putem găsi 5-6 ingrediente care apar de fiecare dată.

„Vă dau doar câteva exemple în ordine aleatorie. De cele mai multe ori sunt proiecte de genul acesta, cu o viziune clară, fie de la dezvoltator, fie de la primărie, sau ambele. Apoi există o cooperare bună și o comunicare bună. Dezvoltatorul a spus că face 5.000 de apartamente. Pe deasupra, primăria l-a lăudat că a venit să investească în oraș, dar a venit primăria și a spus că vrea și o stradă, o școală, spații verzi. Nu vrem neapărat să le faceți voi (dezvoltatorii – n.r.), dar măcar să le încorporăm în master plan”, ne-a spus Tatian Diaconu.

Un alt factor important evidențiat de reprezentanții dezvoltatorilor este curajul.
“Este nevoie de mult curaj pentru a ști asta. Este nevoie de curaj de la investitori, designeri și chiar primari. De ce? Pentru că evoluțiile majore provoacă întotdeauna o oarecare ostilitate.”

”De câte ori ați auzit de proiecte care îi fac pe toți fericiți? Cineva trebuie să fi fost supărat, fie pentru că au fost îndepărtați melcii, fie pentru că vânturile din nord-vest au încetat să mai bată frunzele. Curajul înseamnă și a avea expertiză, a avea curajul politic de a presupune că unii nu te vor mai vota etc. Ultimul mare factor pe care vreau să-l menționez este că fiecare proiect bun, fiecare oraș are nevoie de un nebun. Când alții spun că România este imposibilă, cineva trebuie să creadă că este posibil. Slava Domnului. Avem și așa oameni”, spune Tatian Diaconu.

Potrivit acestuia, problema legată de relația dintre dezvoltatori și autorități în ceea ce privește tipul de dezvoltare și modul în care ar trebui dezvoltate anumite proiecte este că de multe ori nu există o viziune cuprinzătoare.

„Așa vreau să fac prin discuții cu primarul sau cu arhitectul șef: explicați-mi care este viziunea pentru oraș. Cu cât mai deschiși, dar mai ales profesioniști, ne vom ajuta să ne proiectăm în viitor, noi Cu cât mai mult vor fi chemați sociologi, antropologi, etnografi, cu atât vom avea proiecte mai bune. Dacă doar construim cărămidă cu cărămidă, nu suntem dezvoltatori, suntem constructori”, a subliniat Tatian Diaconu.

Doar o treime dintre români știu că au un contract de închiriere înregistrat la ANAF

Doar o treime dintre români știu că au un contract de închiriere înregistrat la ANAF

Doar o treime dintre români susțin că au înregistrat contracte de închiriere la ANAF, iar piața de închiriere imobiliară rămâne destul de tulbure, în ciuda faptului că aceste contracte sunt obligate prin lege să fie înregistrate.

Înregistrarea unui contract de închiriere imobiliară la ANAF este o obligație legală pentru proprietarii români, iar nerespectarea legii poate duce la sancțiuni pentru ambele părți și poate lăsa loc pentru abuz.

Un nou studiu al agenției imobiliare Kastel Group arată că doar 33,7% dintre chiriașii români știu că au un contract de închiriere înregistrat la Autoritatea Monetară, în timp ce 34,9% susțin că au un contract nedeclarat, sau o proprietate de închiriere deghizată, pentru a contracta un împrumut sau doar forma unui acord oral.

“Piața imobiliară se poate dezvolta doar dacă este echitabilă și respectă legea. Le spunem tuturor clienților și colaboratorilor noștri încă de la început. Lucrăm cu avocați și experți financiari care ne ajută să îi informăm cu privire la obligațiile lor legale și la consecințele încălcărilor. Din păcate, ultimul studiu ne-a arătat că piața continuă să fie într-o zonă gri și mai este mult de lucru la acest capitol”, a declarat CEO-ul și cofondatorul Kastel Group, Christian Tudorache, într-o declarație trimisă editorilor.
Neîncheierea unui contract în scris este adesea intenționată și scopul proprietarului este de a evita plata impozitului pe veniturile din chirie. Cu toate acestea, riscurile cu care se confruntă nu trebuie ignorate.

„Fără un contract scris, proprietarul nu va putea face dovada obligațiilor chiriașului și deci a eventualelor pretenții față de acesta. În lipsa unui contract de închiriere scris, problemele pe care le poate întâmpina proprietarul pot fi legate de: refuzul de a plăti chiria, plata mai puțin decât s-a convenit chiria, incapacitatea de a controla modul în care este utilizată clădirea, incapacitatea de a controla durata contractului, incapacitatea de a percepe taxe de întârziere.
În absența unui contract de închiriere, cel mai probabil nu va exista nici un proces-verbal de predare de acceptare a imobilului, astfel încât, la returnare, chiriașul va putea contesta orice pretenții făcute de proprietar cu privire la starea clădirii sau a echipamentului acesteia”, explică avocatul Doru German.

În același timp, proprietarii nu vor putea obliga chiriașii să recupereze orice chirie neplătită sau să returneze clădirea după expirarea perioadei stabilite inițial. Totodată, neîncheierea în scris a unui contract de închiriere și nedeclararea veniturilor constituie răspundere penală pentru infracțiunea de evaziune și evaziune fiscală. În acest caz, chiar și chiriașul poate sesiza agenția de urmărire penală.

„Legea impune sancțiuni extrem de severe pentru o astfel de conduită, de la doi la opt ani de închisoare și interzicerea unor drepturi sau aplicarea unei amenzi penale. Individualizarea pedepsei se face în funcție de valoarea prejudiciului și de timpul și condițiile de acoperire”, a mai spus avocatul.

De cele mai multe ori, chiriașul nu va protesta împotriva deciziei proprietarului de a nu semna contractul de teamă că i se poate cere să plătească mai multă chirie. Cu toate acestea, a ignorat abuzurile suferite. Evacuări forțate înainte de termenele convenite, creșteri unilaterale de chirie fără preaviz, taxe care nu au fost discutate inițial, estimări pentru deficiențe preexistente în spații, vizite neanunțate și chiar deturnarea bunurilor sale sunt doar câteva exemple.

Redactarea unui contract de împrumut deghizat în leasing este o soluție comună pe piață. Principala caracteristică a contractului de împrumut este utilizarea liberă a activelor transferate. Atunci când se încasează o sumă în scopurile de mai sus, conceptul de „conveniență” este eliminat și vorbim de acorduri frauduloase care vizează evaziunea fiscală.

„Să vorbim despre o situație în care un chiriaș cu bună știință și prin acord cu proprietarul se prezintă ca creditor ipotecar și plătește sau încasează chiria „în întuneric” (nedeclarat). Prin ascunderea sursei impozabile, acest acord similar este un element constitutiv, element al infracțiunii de evaziune fiscală. De aceea răspunderea penală revine tuturor persoanelor implicate, inclusiv chiriașului.

Chiar dacă contravenientul este proprietar (pentru că nu a declarat venituri fiscale), chiriașul va fi considerat accesoriu, adică o persoană care, cu bună știință, asistă sau ajută în orice mod la săvârșirea infracțiunii potrivit legii penale. Conform Codului penal, complicele va fi supus aceleași pedepse legale ca și autorul”, a spus Doru Neamțu.

Serviciile de management al proprietății pe care Kastel Group le-a implementat pentru clienții săi este una dintre soluțiile pentru ca piața de închiriere să devină un loc sigur, fără riscuri pentru proprietari și chiriași. Cu acest serviciu, problemele de management sunt preluate de specialiști care se ocupă de managementul imobilului și asigură legătura dintre proprietari și chiriași.

Pandemia i-a făcut pe oameni să-și dorească mai mult spațiu în apartamentele lor, iar prețul nu mai este cel mai important criteriu

Prețurile pentru apartamentele noi au crescut considerabil recent. Astăzi, un apartament nou cu două dormitoare are un preț între 60.000 și 200.000 de euro, în funcție de zonă. „Oamenii nu mai caută după preț. Toată lumea caută calitate, aproape de parcuri, grădinițe, piețe sau metrou.”

Piața imobiliara s-a schimbat, atât la nivel de client și preferințele acestora, cât și abordarea dezvoltatorilor și proiectele pe care le au în vedere. Pandemia i-a conștientizat pe oameni cu privire la importanța spațiului de locuit, iar dezvoltatorii au început să creeze produse care să răspundă nevoilor lor – proiecte de încăperi suplimentare, spații de birouri sau vile – și își propun să formeze comunitate în cartiere noi.

„Piața s-a dezghețat și interesul dezvoltatorilor este foarte bun, dar cel mai mare interes vine din partea turiștilor. În prezent, avem în jur de 5.000 de participanți înscriși, depășind estimările noastre pentru eveniment, și în jur de 50 de ansambluri rezidențiale, adică în jur de 14.000 de unități. Oamenii nu mai caută după preț. Toată lumea caută calitate, să fie aproape de parcuri, grădinițe, piețe sau metrouri. Cred Orchestra de lângă metrou va câștiga cu siguranță în perioada următoare”, a declarat Mihai Cima, organizatorul Imobiliariului.

El a mai spus că 2021 va fi un an record pentru piața imobiliară în comparație cu 2008, dar se preconizează că următoarea perioadă va avea o ofertă mai mică. Cu toate acestea, el a menționat că oricine are nevoie de un apartament și-ar cumpăra cu siguranță unul.

Marius Dragne, Xella: În România există încă un deficit grav de locuințe și va fi nevoie de multă construcție în următorii ani

Marius Dragne a spus că principala provocare cu care se confruntă piața construcțiilor este lipsa de predictibilitate pe piață din cauza inflației puternice, a creșterii prețurilor la energie și a impactului negativ în consecință asupra veniturilor populației.

Jucătorii de pe piața construcțiilor spun că în România există o cerere mare de spațiu rezidențial, la fel ca și necesitatea reînnoirii fondului de locuințe.

Marius Dragne, CEO al producătorului de zidărie Xella, a declarat: „În ciuda tuturor provocărilor, suntem siguri că România are încă un deficit grav de locuințe și că va fi necesar să construim un număr mare de case în următorii ani”.

Compania este unul dintre cei mai mari jucători de pe piața locală de profile, cu o afacere de 395 de milioane de lei în 2021, un profit de 92,3 milioane de lei și o forță de muncă de 435 de persoane.

Marius Dragne a spus că principala provocare cu care se confruntă piața construcțiilor este lipsa de predictibilitate pe piață din cauza inflației puternice, a creșterii prețurilor la energie și a impactului negativ în consecință asupra veniturilor populației.

În ceea ce privește numărul de livrări la domiciliu din România, anul trecut a fost stabilit un nou record, cu un total de 71.420 de locuințe finalizate și livrate, în creștere cu mii de la cele 67.255 din 2008, an de referință pentru piața imobiliară, care a precedat cel financiar. Recordul anterior datează din 2020, când au fost livrate 67.816 locuințe noi.

Piața rezidențială a atins, de asemenea, un record istoric în 2021 în ceea ce privește cifrele de vânzări, cu peste 183.000 de închideri, cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, chiar dacă 2021 este al doilea an al pandemiei în care impactul asupra economiei. începe să se simtă plin.

Potrivit datelor culese de la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) și centralizate de ZF, din cele 183.032 de apartamente vândute anul trecut, 52.004, sau aproximativ 30%, au fost exclusiv pentru București.

Cât costă chiria unui apartament cu două camere într-un mare oraș românesc? Bucureștiul nu este cel mai scump

Cât costă chiria unui apartament cu două camere într-un mare oraș românesc? Bucureștiul nu este cel mai scump

Apartamentele cu două dormitoare sunt tipul dominant pe piața rezidențială. În 2021, 22.596 de unități cu două dormitoare vor fi construite la nivel național.

Potrivit unui studiu realizat de platforma de clasificare imobiliara Storia.ro, chiria lunara pentru un apartament cu doua dormitoare din unele mari orase romanesti variaza intre 300 si 500 de euro. Capitala țării nu a ajuns la plafon, dar la Cluj-Napoca chiria pentru o astfel de casă a ajuns la 500 de euro în septembrie 2022. În București, în schimb, un apartament cu două dormitoare a fost închiriat cu o medie de 438 de euro pe lună în aceeași lună.

Apartamentele cu două dormitoare sunt tipul dominant de piață rezidențială și, chiar și după anul trecut, numărul livrărilor de astfel de locuințe a scăzut ușor, în scădere cu 2% față de anul precedent. Drept urmare, în 2021 vor fi construite în toată țara un total de 22.596 de apartamente cu două dormitoare, potrivit platformei Tempo a INS.

„În Cluj-Napoca, prețurile de închiriere (lunare – needitate) pentru apartamentele cu două camere au înregistrat cea mai mare creștere, cu 9% în septembrie față de august”, a remarcat reprezentantul Storia.ro.

În Iași, apartamentele cu două dormitoare au înregistrat cea mai mare creștere în septembrie față de august, crescând cu 8% până la 399 de euro pe lună.

Vânzările de case și terenuri au scăzut brusc în septembrie. Peste un sfert, în București-Ilfov

Potrivit unui comunicat de presă al Biroului Național de Cadastru și Publicitate Imobiliară, în septembrie s-au înregistrat cu 2.496 mai puține vânzări de locuințe, terenuri și condominii la nivel național, comparativ cu aceeași lună a anului trecut.
“În septembrie 2022, la nivel național au fost vândute un total de 62.054 de proprietăți, în creștere cu 3.668 de unități față de august. Numărul de locuințe, terenuri și condominii care au tranzacționat în septembrie a fost cu 2.496 de unități mai puțin decât în ​​aceeași perioadă a anului 2021”, se arată în comunicatul de presă.

Potrivit surselor citate, cele mai înregistrate vânzări imobiliare în septembrie 2022 au fost București – 12.853, Ilfov- 4.022 și Timiș – 3.195. Judeţele cu cele mai puţine vânzări în aceeaşi perioadă au fost Olt-242, Călăraşi-304 şi Alba-321.
În septembrie 2022, numărul de credite ipotecare la nivel național a fost de 22.169, în scădere cu 3.680 față de septembrie 2021. Locurile cu cele mai multe astfel de operațiuni au fost București – 5.050, Ilfov 2.093 și Timiș – 1.878. Celălalt pol este județul Sălaj – 41, Covasna – 67 și Harghita – 91.

Județele cu cele mai multe terenuri agricole de vânzare în luna a noua a anului 2022 au fost Galați – 1.013, Buzău – 804 și Brăila – 802.

Ciprian Ciucu: Militari Residence va fi următorul Ferentari, următorul ghetou

Primarul Sectorului 6 a vorbit la conferința Urban re:Fresh despre proiectele imobiliare din ultimele decenii care, în opinia sa, au potențialul de a deveni ghetouri pentru că sunt „bloc lângă bloc” fără școli, parcuri, clădiri mixte.

„Vrem să avem funcții mixte ca la carte. Dacă ai Mega Image la parter, asta nu înseamnă funcții mixte. Sunt birouri, locuințe, funcții urbane. Este necesar ca Primăria să grăbească execuția PUG-urilor, iar dezvoltatorii care acum suferă de acest blocaj sunt cumva victimele dezvoltării anilor 2000-2010 și chiar 2014”, a spus primarul Sectorului 6.

„Dezvoltatorii au plecat de acolo și au lăsat sute de apartamente pe un teren, iar acei oameni au venit la Primărie și au spus „fă-ne un drum, construiește-ne școală, construiește-ne o grădiniță, construiește-ne un parc”. Bugetul sălii nu ține pasul cu ritmul de dezvoltare”, a spus primarul. „Nu trebuie să oprim dezvoltarea, dar trebuie să o punem într-un cadru, în anumite privințe. Nu doar pentru a face bani, ci și pentru a construi așa cum ar trebui să fie, astfel încât să puteți avea și o bună calitate a vieții. Nu vrei să ai pe viitor ghetouri ca la Chiajna. Militari Residence va fi următorul Ferentari, următorul ghetou”, a spus Ciucu la conferința Urban re:Fresh.

Ciprian Ciucu a spus că vrea să se îndepărteze de modelul blocurilor de construcție unul lângă altul „pentru ca chiriașii să poată bea cafeaua pe geamurile celuilalt”. El a subliniat necesitatea ca zonele mixte și nu doar municipalitățile să le creeze, dând exemple de situații negative.

„Dacă te uiți în spatele Auchan în Drumul Taberei, vezi bloc după bloc, 20 de blocuri. Nimic, restaurante, atâta tot. O să fie ghetouri, despre asta e vorba. Nu vreau să opresc dezvoltarea, Dar hai să o punem. parametri acceptabili. Nu se poate ca unii oameni să profite doar în timp ce alţii îşi asumă responsabilitatea. Nivelul de impozitare este ridicol. Nu putem asigura un buget suficient pentru a ţine pasul cu ritmul de dezvoltare”, a spus primarul Sectorului 6.

One United Properties a obținut autorizația de construire pentru faza a doua a complexului One Mamaia Nord

One United Properties a obținut autorizația de construire pentru faza a doua a complexului One Mamaia Nord

One United Properties, dezvoltator imobiliar de proiecte durabile, a câștigat autorizația de construcție pentru faza a doua a complexului One Mamaia Nord care urmează să fie dezvoltat pe litoralul României. Suprafața totală de construcție a acestei faze este de aproximativ 17.000 de metri pătrați și este de așteptat să fie livrată în primul trimestru al anului 2025. Faza 1 Mamaia Nord a fost finalizată și vândută integral în 2021.

La sfârșitul anului 2020, One United Properties a anunțat achiziția a cinci parcele de teren adiacente Fazei 1 pentru extinderea dezvoltării proiectului One Mamaia Nord.

„Cererea pentru acest segment este dinamică și la nivel local, iar popularitatea de care se bucură unitățile în prima fază a dezvoltării One Mamaia Nord confirmă faptul că ne-am vândut în totalitate”, a declarat Beatrice, directorul executiv al diviziei rezidențiale One United Properties, Dumitrașcu.

A Mamaia Nord Faza 2 va consta dintr-o clădire cu două scări, apartamente de design modern cu o suprafață utilă totală de 10.000 mp și peste 3.000 mp de grădini și terase private. În plus, dezvoltarea va beneficia de 142 de locuri de parcare subterane pe 2 nivele.

Situat în cea mai căutată zonă a Stațiunii Mamaia, One Mamaia Nord este înconjurat de plaje, restaurante și are acces direct la o plajă privată (H2O Beach). Este și prima dezvoltare rezidențială din Mamaia care are o parcare complet subterană.

Peste 250.000 de metri pătrați de proiecte de mall-uri și 500.000 de metri pătrați de proiecte de parcuri cu amănuntul în construcție

După o perioadă provocatoare, interesul pentru centrele comerciale revine, investitorii lucrând la noi proiecte sau extinderi cu o suprafață totală de peste 250.000 mp care urmează să fie deschise în București, Iași, Craiova, Pitești sau Alba-Iulia în 2025.

Noul proiect vine pe fondul unei creșteri a traficului pietonal, care revine la niveluri pre-pandemie în 2022, arătând principalele concluzii ale evenimentului New Retail Conference organizat ieri de Clubul Imobiliar București.

“Mărcile care doresc să intre în România vizează orașe mari precum București, Iași, Timișoara și Cluj-Napoca. Brandurile consacrate se extind în orașele mici și mijlocii și ne interesează și sectorul divertismentului, fie că este vorba de copii sau adulți. Directorul general AFI Ploieşti, Luciana Giurea, a spus că centrele comerciale trebuie să fie destinaţii de divertisment şi cred că vom vedea lucruri interesante în perioada următoare.

Sebastian Mahu, Head of Asset Management, a menționat două tendințe în proiectele cu utilizare mixtă: „În cazul clădirilor de birouri care au și componente de retail, am observat că numărul persoanelor care se întorc la birou a fost cu 15% mai mare decât în cazul clădirilor strict de birouri. Odată cu izbucnirea epidemiei, s-a schimbat și un aspect pe care obișnuiam să-l luăm de la sine înțeles, și anume că sâmbăta este vârful vânzărilor. În proiectele cu utilizare mixtă, miercuri observăm o creștere a traficului”.

Tendința către proiecte mixte s-a observat și în cazul One United Properties, care lucrează la proiecte precum restaurarea și modernizarea Halei Ford din One Floreasca City sau One Cotroceni Park. „Ford Hall va fi complet restaurată ca monument de clasă A. Acesta este un proiect ambițios și costisitor, dar odată finalizat acest proiect, va adăuga valoare comunității, patrimoniului orașului și va fi o destinație unică pentru București și România. În ceea ce privește Parcul One Cotroceni, în prima fază a proiectului, 20.000 de metri pătrați vor fi alocați zonelor de retail pentru a răspunde nevoilor angajaților și chiriașilor din cadrul proiectului”, a declarat Mihai Pădurioiu, Chief Executive Officer, Office Division, One United Properties.

Parcurile de retail reprezintă un format avantajos în perioada pandemiei datorită accesului direct la magazine și restricțiilor limitate. S-a menținut interesul pentru dezvoltarea acestui tip de produs, cu o suprafață totală de 120.000 mp până la sfârșitul anului 2021 și o prognoză de 500.000 mp în următorii trei ani, potrivit Fortim Trusted Advisors, prezentat la conferința BREC.

Cifra de afaceri a chiriașilor din parcuri cu amănuntul este foarte scăzută, potrivit partenerului Oasis Group, Klaus Reisenauer, care are experiență de lungă durată în acest segment, cu un proiect de 80.000 mp în Sibiu și două mai mici la Lugoj și în proximitatea Bucureștiului, la Balotești. „Vedem potențial pentru noi mărci în segmentul , precum și în segmentul încălțămintei”, a adăugat el.

“În România am depășit pragul de 400 de magazine, atât deschiderea în parcuri de retail și centre comerciale, cât și modernizarea site-urilor vechi. Pentru a înțelege potențialul, avem peste 1.000 de magazine în Polonia, iar pentru noi, este foarte important să să fie cât mai aproape de cumpărător”, explică Cătălin Secăreanu, Director Pepco România Expansion.

Atât proprietarii, cât și chiriașii prezenți au subliniat importanța parteneriatului și a identificării reciproce a soluțiilor care să îi ajute să depășească momentele dificile, cum ar fi crizele de sănătate sau problemele actuale de cost care explodează cu energie.

Italienii de la ETNS dezvoltă un nou proiect rezidenţial Le Villette în Timişoara după ce au investit 10 milioane de euro

Italienii de la ETNS dezvoltă un nou proiect rezidenţial Le Villette în Timişoara după ce au investit 10 milioane de euro

Dezvoltatorul imobiliar italian Prono 1897, prin ETNS (EightTeenNinetySeven Design), a anunțat lansarea unui proiect rezidențial lângă Timișoara, în România, cu o investiție estimată la 10 milioane de euro. Proiectul Le Villette este situat pe 5 hectare de teren în orașul Covaci și este de așteptat să fie finalizat până în vara anului 2024.

Proiectul este în construcție și primele angajamente de vânzare au fost finalizate. Complexul este format din două tipuri de duplexuri: case cu un etaj (94 m²) de la 136.000 EUR și cu două etaje (110 m²) de la 141.000 EUR fără TVA. Noul complex rezidențial, Le Villette, include in prima faza 40 de apartamente duplex (80 de case), fiecare dintre acestea fiind dotat cu panouri solare.

“Am dezvoltat proiecte imobiliare în Italia, Franța și Canada, iar România este o prioritate pe lista noastră de investiții. România se află pe primul loc între statele membre UE cu cel mai mare procent de persoane care dețin o locuință. De asemenea, majoritatea românilor nu locuiesc în În blocuri de locuințe: aproximativ 66% din populația țării locuiește în case și doar 34% în apartamente. Acesta este unul dintre motivele pentru care am ales să construim apartamente duplex în zone cu mare potențial”, a declarat directorul general român Prono 1897, Matteo Corona.

Prono 1897 funcționează în România din 2014 prin intermediul companiei ETNS Timișoara și până în prezent, Prono 1897 a construit 11 ansambluri rezidențiale tip boutique în oraș precum Kubik (111 apartamente), Palazzo Torino (24 apartamente), Robigo (33 apartamente), Palazzo Milano (33 de apartamente), Palazzo Firenze (32 de apartamente), Noka (12 apartamente duplex) și proiectul Le Villette în construcție.

„Ca zonă de dezvoltare am ales zona semicentrală și zona de nord a orașului.Toate vânzările de ansambluri finalizate sunt închise, iar pentru ansamblurile tip boutique din zona semicentrală avem o listă de oameni care așteaptă să cumpere o casă”, a spus Matteo Corona.

El a spus că piața rezidențială din Timișoara se dezvoltă într-un mod diferit față de alte orașe din România. „În timp ce în alte orașe am văzut prețurile scăzute la ansambluri de locuințe noi, prețurile aici sunt în creștere, fenomen care poate fi explicat și prin capacitatea de absorbție a orașului, puterea economică crescută a zonei – de la alte persoane din zonă și stabilite aici.

Potrivit companiei de consultanță imobiliară Colliers International, Timișoara a avut o rată mare de vânzări în septembrie, a treia cea mai bună lună a anului. Totuși, evoluția de la an la an este similară cu cea de la nivel național. Ca urmare, vânzările anualizate pentru primele nouă luni au scăzut de la -3% la -4% comparativ cu anul precedent.

Mihai Cima, Imobiliarium: „Prețurile caselor nu vor scădea”.

Mihai Cima, Imobiliarium: „Prețurile caselor nu vor scădea”.

Organizatorii evenimentului Imobiliarium au spus că, în ciuda mediului economic volatil și a ratelor ipotecare în creștere, perioada ar putea reprezenta o bună oportunitate pentru cei care doresc să investească în imobiliare.

Ei cred că schimbările socioeconomice continue vor îngreuna cumpărarea începând cu anul viitor. Din cauza încetinirii eliberării autorizațiilor de construire în București, taxa pe imobile va crește în 2023, iar ofertele vor scădea. Pe de altă parte, investițiile imobiliare rămân cele mai sigure, iar România rămâne una dintre cele mai accesibile piețe din regiune. De asemenea, românii vor să fie proprietari, ceea ce este un trend major pe piața locală – suntem țara europeană cu cei mai mulți proprietari.

Din 2023, TVA-ul va crește de la actualul 5% la 19%. Singura excepție de la TVA-ul de 5% care va rămâne anul viitor este cazul achizițiilor în valoare de până la 120.000 de euro.

„Este adevărat că condițiile de creditare s-au înăsprit ușor și s-ar putea ca bugetul raportat la datoria să fi scăzut, dar totuși cineva își poate permite, deoarece IRCC este încă într-o formă bună, deși ratele dobânzilor sunt puțin mai mari în acest moment. Dar dacă un client primește un credit, este un credit pe termen lung, dobânda va scădea în timp, iar posibilitatea de a cumpăra mai accesibil decât închirierea este foarte bună”, a declarat Mihai Cima, organizatorul Imobiliariului.

El a menționat că unii dezvoltatori sunt încă în construcție, în timp ce alții au decis să aștepte, ceea ce duce la un dezechilibru în oferta disponibilă, care afectează prețurile de vânzare. În București au fost vândute peste 5.000 de unități luna trecută, iar creșterea vânzărilor în primele nouă luni ale anului a fost cu 9% mai mare decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut, chiar dacă au început să se simtă costuri mai mari de finanțare, iar numărul creditelor.

De asemenea, prețurile nu dau semne de scădere. „La nivel național, de la începutul anului până la sfârșitul lunii august, prețurile locuințelor au crescut cu aproape 9%, în timp ce în București au fost de aproape 7%. Având în vedere restricțiile privind autorizarea capitalului, reducerea ofertei de teren și în următorii doi ani ofertele rezidențiale se vor reduce drastic, logica ne spune că prețurile vor continua să crească sau cel mult să stagneze, dar sunt foarte puține șanse ca acestea să scadă”, a continuat Mihai Cima.

Înainte de a cumpăra o casă, clienții au devenit mai conștienți de locație și adesea mai specifici, a spus el. În plus, deși este încă un parametru prioritar, „înainte de pandemie, impactul prețurilor imobiliare era ceva mai mare.” Potrivit analizei organizatorilor expoziției, aproximativ 30% dintre clienții care au cumpărat în scop investițional, și restul erau clienti finali.

Imobiliarium, un eveniment dedicat pieței rezidențiale, va avea loc în perioada 14-16 octombrie la NORD Events Center din București Globalworth. Aceasta este prima lansare post-pandemie și va fi prezentă de 50 de orchestre și agenții de informare.

Județul Cluj a fost depășit de Brașov și Timiș în ceea ce privește achizițiile de locuințe. La București, un nou record

Județul Cluj a fost depășit de Brașov și Timiș în ceea ce privește achizițiile de locuințe. La București, un nou record

Locuitorii județului Cluj nu cumpără în acest an atât de multe locuințe ca în anii trecuți. De vină ar putea fi și prețurile mai mari peste București. În ceea ce privește numărul de tranzacții încheiate, Clujul a fost acum înlocuit de Timișoara. Potrivit Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Promovare a Imobiliare (ANCPI), județul Brașov l-a depășit.

Potrivit datelor ANCPI pentru primele nouă luni ale anului, clujenii cumpără din ce în ce mai puține locuințe. Dacă ne uităm la cifre, scăderea este destul de mare. În primele nouă luni ale anului trecut, au fost vândute peste 9.000 de case. Anul acesta, acest număr a scăzut cu 17% la aproape 7.600 de tranzacții inițiale.

Județul și-a pierdut coroana ca cea mai mare piață imobiliară din provincie, a doua după București, care a stabilit un nou record. Anul acesta, achizițiile de locuințe au crescut cu 9%, până la aproape 41.000.

Potrivit Agenției Naționale de Cadastru și Promovare Imobiliară (ANCPI), locuitorii din județele Timiș și Brașov au inițiat anul acesta mult mai multe tranzacții cu locuințe decât în Cluj.

Timișul a cunoscut și o scădere a numărului de tranzacții, dar aici scăderea a fost mai mică, la doar 5%. Aproximativ 8.700 de locuințe au fost achiziționate în primele trei trimestre ale anului, față de 9.102 tranzacții inițiale anul trecut.

În Brașov, tranzacțiile au scăzut cu 6%, dar chiar și așa au fost mai multe vânzări de case aici decât în ​​județul Cluj: aproape 7.700.

Dacă numărul tranzacțiilor în județele mari a scăzut, unde a crescut numărul contractelor de vânzare?
52% a reprezentat o creștere a numărului de tranzacții cu unități individuale din județul Caraș-Severin în primele nouă luni ale anului.

Datele ANCPI agregate mai arată că județul Covasna a înregistrat o creștere a volumului tranzacțiilor cu 43% în acest an față de primele nouă luni din 2021.
La nivel național, tranzacțiile cu o singură unitate au scăzut cu 2,7%, ceea ce înseamnă că au fost vândute cu 4.600 de unități mai puține. În infograficul interactiv de mai jos, puteți vedea câte oferte au fost parafate în fiecare județ din țară.

Gigi Becali transferă teren în valoare de 27 de milioane de euro din pădurea Andronache către firma sa de construcții Arcom

Gigi Becali transferă teren în valoare de 27 de milioane de euro din pădurea Andronache către firma sa de construcții Arcom

Gigi Becali pariază din nou pe imobiliare. Teren în valoare de 26,7 milioane de euro din pădurea Andronache a fost dat ca contribuție la capitalul social al firmei de construcții deținută de comerciant Arcom.

Potrivit datelor din Monitorul Oficial revizuite, cele trei parcele de teren sunt din pădurea Andronache din județul Ilfov, chiar la hotarul Bucureștiului, fiecare cu o suprafață de 130.000 mp, ca aport la capitalul social al Arcom prin intermediul rețelei economice.

Recent, Gigi Becali a donat capitalului social al Arcom 25.000 de metri pătrați de teren, inclusiv 2 hectare de pădure. Acum, pe lângă asta, la fel s-a făcut și pe alte două parcele de teren. Conform calculelor noastre, cele trei parcele de teren adaugă un total de 26,7 milioane de euro la capitalul companiei.

„Acționarii existenți intenționează, în unanimitate, să desfășoare activități de dezvoltare imobiliară pe terenul pe care George Becali îl va contribui ca capital social, însă pentru el situația urbanistică nu este încă clară întrucât îl poziționează pentru a putea obține un sistem urbanistic adecvat în perioada următoare”, se precizează în Monitorul Oficial.

Arcom a ieșit din insolvență în iunie 2021, după 12 ani de proces. Firma de construcții a lui Gigi Becali nu va fi implicată în prima dezvoltare rezidențială. Înainte de criză, compania începuse să construiască trei blocuri în Pipera, dar criza a oprit lucrările pe șantier, iar blocul Phantom a fost cumpărat de un investitor din Marea Britanie.

Euro Tower, prima clădire din România care a obținut certificarea LEED Zero Carbon

Euro Tower, prima clădire din România care a obținut certificarea LEED Zero Carbon

Clădirea de birouri Euro Tower din București dezvoltată de Cascade Group este prima clădire din țară care a obținut Certificarea LEED Zero Carbon. LEED Zero Carbon este considerat cel mai strict standard din lume pentru evaluarea și certificarea clădirilor ca fiind neutre în CO2.

Strategia de decarbonizare a fost realizată și implementată în coordonare cu BuildGreen, liderul de piață în certificarea și consultanța în sustenabilitate în Europa Centrală și de Est.

Alex van Breemen, directorul general al Cascade Group, a declarat: „În calitate de dezvoltator imobiliar și susținător al principiilor de sustenabilitate, viziunea noastră este să oferim Euro Tower tot ceea ce are nevoie pentru a rămâne neutru în carbon pe termen lung”.

Euro Tower a fost dezvoltat de Cascade Group în 2010 și se află în apropierea stației de metrou Ștefan cel Mare. Suprafața totală este de 18.000 de metri pătrați, cu 18 etaje și 5 etaje subterane, inclusiv 200 de locuri de parcare.

În 2009, Euro Tower a primit certificarea BREEAM Very Good, devenind prima clădire din România certificată „verde” conform standardelor globale de sustenabilitate.

În urmă cu mai bine de patru ani, Cascade Group, dezvoltatorii turnurilor europene, a început un proces pe termen lung de neutralizare a tuturor emisiilor de dioxid de carbon. Conform unui audit realizat de BuildGreen, Euro Tower a atins un prag neutru în 2019, iar ulterior în 2020 și 2021, pentru a evalua nivelul emisiilor de CO2 în perioada menționată mai sus.

“Acesta este doar începutul. Neutralitatea carbonului a devenit un mandat global, dar instrumentele exacte pentru monitorizarea și atingerea acestui prag sunt încă în curs de dezvoltare. Pentru că clădirile sunt responsabile pentru aproximativ 40% din emisiile de gaze cu efect de seră, iar spațiul pe cap de locuitor crește odată cu populația creștere Nevoia urgentă de creștere și deci reducerea gazelor cu efect de seră a dus la o presiune mai mare asupra dezvoltatorilor și investitorilor imobiliari” – explică Răzvan Nica, Managing Director BuildGreen.

Obiectivul LEED zero carbon este de a echilibra emisiile de carbon create și evitabile. Principalele categorii analizate în Certificarea LEED Zero Carbon sunt:
-Energie: energie și combustibil consumat, atât la fața locului, cât și în afara amplasamentului, cum ar fi energia de utilități pentru 12 luni
-Transport: transport pentru rezidenți sau angajați din clădire
-Apă: Emisii legate de apa potabilă consumată în clădiri și la fața locului și tratarea apelor uzate, folosind cele mai bune date disponibile pe parcursul unui an
– Deșeuri: Emisii din materialele de construcție și transportul și eliminarea la fața locului, inclusiv deșeurile de la depozitul de deșeuri, incinerarea deșeurilor, reciclate și compostat timp de 12 luni.

Din ce în ce mai mulți dezvoltatori imobiliari germani abandonează investițiile

Potrivit institutului de cercetare ifo, din ce în ce mai mulți dezvoltatori imobiliari din Germania renunță la proiecte din cauza costurilor ridicate la energie, a materiilor prime și a ratelor de împrumut în creștere.

“Pe măsură ce prețurile la materiale și energie au crescut vertiginos, precum și ratele de finanțare, siguranța de planificare a dispărut și costurile de construcție au continuat să crească. Pentru unii dezvoltatori, imaginea de ansamblu nu mai era sustenabilă și au abandonat proiectele sau chiar le-au anulat definitiv”, a spus cercetătorul ifo Felix Leiss.

Potrivit unui sondaj realizat de ifo, 16,7% dintre companiile chestionate au fost afectate în septembrie, în creștere față de 11,6% în luna precedentă.

Între timp, așteptările afacerilor au fost pesimiste, la cel mai scăzut nivel din 1991, 32,7% raportând lipsuri de materiale de construcții.

“Prețurile ridicate ale energiei fac materialele rare mai scumpe. Companiile de construcții trebuie să transmită clienților costuri mai mari de achiziție. Sunt planificate creșteri suplimentare de preț în industrie în următoarele luni”, a spus Leiss.

Bog’Art completează Art City, 90% din apartamente vândute

Bog’Art finalizează un proiect rezidențial Art City de 19.500 mp, cu o valoare de piaţă de peste 20 de milioane de euro. Locuința va fi livrată proprietarului în următoarele doua luni.

Art City este un proiect rezidențial de lux situat în zona de nord a Bucureștiului ca parte a planului de reînnoire urbană Petrom City. Proiectul imobiliar reunește 141 de apartamente, 500 de metri pătrați de spațiu comercial și 180 de locuri de parcare. Până în prezent, 90% din locuințele aparținând Orașului de Artă au fost vândute.

Proiectul a fost proiectat și construit de Bog’Art la cele mai înalte standarde tehnice, obținând ratingul maxim de sustenabilitate BREEAM Excellence. Mai exact, Art City este dotat cu o gamă de echipamente tehnologice, precum un sistem smarthome conectat la încălzire prin pardoseală, ceramică Porcelanosa și băi LAUFEN, tâmplărie din aluminiu la comandă.

În plus, holul complexului va avea propriul spațiu de galerie cu expoziții regulate ale artiștilor de renume local și internațional, iar spațiile publice, inclusiv zona liftului, vor găzdui și lucrări de artă.

„Apreciem durabilitatea clădirii în timp și, în același timp, ne dorim ca spațiile de locuit să fie inspirate din arhitectură, artă și comunitatea vibrantă a peste 200 de locuitori care se vor muta în curând în Art City”, a spus Bogdan Doicescu, Director Dezvoltare Bog’Art.

Orașul Artelor este primul proiect de anvergură medie din zona Petrom City și are un potențial de dezvoltare ridicat având în vedere investițiile planificate în vecinătate pentru a modela dezvoltarea pe scară largă a unei noi generații de cartiere din București, un mare zonă situată în nordul capitalei și cel mai important teren în apropierea atracțiilor. SVN Romania este Consultant Imobiliar si Agent Exclusiv pentru Art City.

Portofoliul Bog’Art include unele dintre cele mai emblematice clădiri ale Bucureștiului precum City Gate, Charles de Gaulle, Tower Center, Globalworth Tower and Campus, The Bridge, U-Center, Timpuri Noi Square, Expo Business Park, J8 Office Park, Băneasa Shopping City , Ambasada SUA, precum și renovarea Ateneului Hilton și a Aeroportului Băneasa, printre altele.

Târgul imobiliar se așteaptă la mii de turiști dispuși să cumpere în vremuri dificile: “Vedem prudență. Piața rezidențială este coaptă”

Târgul imobiliar se așteaptă la mii de turiști dispuși să cumpere în vremuri dificile: "Vedem prudență. Piața rezidențială este coaptă"

Dezvoltatorii caută, de asemenea, să atragă investitori la spectacol, mizând pe cei care încă văd investițiile imobiliare ca pe o oportunitate.

Atenția cumpărătorilor și concentrarea dezvoltatorilor pe eficiența energetică – acestea sunt două tendințe care ghidează în prezent piața rezidențială din București și din restul țării.

Aceasta este descoperirea organizatorilor a trei târguri majore care urmează să aibă loc în această toamnă. Organizatorii Imobiliarium, National Real Estate Expo și Bucharest Real Estate Expo au spus în unanimitate că piața rezidențială s-a maturizat, dezvoltatorii sunt mai preocupați de locuințele pe care le pun pe piață, iar cumpărătorii sunt mai atenți la banii lor.

“Vedem clădiri din ce în ce mai precaute, dar și mai eficiente energetic. Sunt multe oferte cu potențial investițional, care arată că piața este coaptă”, a spus Dora Pătraşcu, una dintre organizatorii Târgului Imobiliar București. Expo va avea loc la sfârșitul lunii noiembrie 2022.

Ea a spus că, dacă vizitatorii ar fi foarte hotărâți să cumpere, în medie, aproximativ 75% dintre cei care sosesc la evenimente ar cumpăra o proprietate în maximum șase luni.

Creștere cu 50% a grilei de impozitare imobiliară – Comisia de Muncă și de Buget a Senatului, Prima Consultare a Camerei de Comerț, dă raport favorabil

Creștere cu 50% a grilei de impozitare imobiliară - Comisia de Muncă și de Buget a Senatului, Prima Consultare a Camerei de Comerț, dă raport favorabil

Comisia pentru Muncă și Finanțe Buget a Senatului a prezentat, marți, un raport favorabil privind modificările la OG 16/2022 pentru modificarea Codului Finanțelor, în care mărimea impozitului pe clădirile de locuit aflate în proprietatea persoanelor fizice a fost majorată cu până la 50%, dar teren local Iar intervalul fixabil pentru impozitul pe bunuri imobiliare rămâne neschimbat la 0,08 – 0,2%.
S-a eliminat prevederea în forma inițială a ordonanței privind calcularea impozitului pe clădiri pe bază de grilă notarială.

Comisia de buget și finanțe a Senatului a aprobat, marți, un raport favorabil cu modificări la OG 16/2022 pentru modificarea Codului finanțelor, prin care grilele de impozitare pentru clădirile rezidențiale proprietate publică sunt majorate cu până la 50%, dar cotele stabilite pentru terenul local.
Radu Oprea, liderul senatorilor PSD, a explicat că este la latitudinea consiliului local să decidă dacă impozitul pe clădiri va fi majorat sau micșorat.

„În cadrul amendamentului votat de Comisia de Buget, grila de taxe s-a schimbat, dar intervalul la care se pot stabili taxele locale pe teren și imobile rămâne același: 0,08 – 0,2%. Dacă azi un oraș are un coeficient de 0,12%, iar consiliul local votează adoptarea 0,8% în această versiune, impozitul va fi în scădere”, a spus Radu Oprea.

Oprea a spus că există o piatră de hotar în PNRR care menționează în mod explicit o schimbare în modul în care sunt calculate impozitele pe proprietate. Prin urmare, grila fiscală trebuie modificată pentru a fi cât mai apropiată de valoarea de piață. Prima Camera Reprezentanților a sesizat că ordonanța va intra în dezbaterea plenului Senatului.

Ce spun băncile: ratele ipotecare aferente IRCC au crescut cu 34-40% față de acum un an, în timp ce ratele aferente ROBOR au crescut cu 70-80%. Ipotecă simulată Raiffeisen Bank, Unicredit și BRD cu sold de 250.000 lei și termen rămas de 25/30 de ani

Ce spun băncile: ratele ipotecare aferente IRCC au crescut cu 34-40% față de acum un an, în timp ce ratele aferente ROBOR au crescut cu 70-80%. Ipotecă simulată Raiffeisen Bank, Unicredit și BRD cu sold de 250.000 lei și termen rămas de 25/30 de ani

Trei dintre cele mai mari 10 bănci din sistemul bancar, BRD, Raiffeisen și UniCredit Bank, au înregistrat rate ale clienților între 70% și 80% la creditele ipotecare în lei aferente ROBOR, iar IRCC între 34% și 40%.

ROBOR la ​​3 luni utilizat pentru calcularea ratei variabile a împrumutului Garland până în mai 2019 a fost la puțin peste 1,5% în octombrie 2021 și 7,93% în octombrie 2022.
Ratele ipotecare obținute de români înainte de introducerea IRCC au avut o tendința ascendenta, crescând cu 70-80% pe măsură ce indicele ROBOR a crescut.

Începând cu octombrie 2022, IRCC a făcut primul pas în creșterea ratelor ipotecare, de la 2,65% la 4,06%, una dintre traiectorii de creștere.

Luând ca exemplu BRD, în două simulări furnizate de bancă, rata creditului ipotecar ROBOR a atins în octombrie 2021 la 2.248 lei, în creștere cu 82% față de aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce creșterea ratei creditului ROBOR-linked IRCC 40 %, până la 1.580 lei.

La Raiffeisen Bank, rata creditului ipotecar ROBOR va fi cu 73% mai mare decât în ​​septembrie 2021, până la 2.397 lei, în timp ce rata creditului IRCC-linked va ajunge la 1.635 lei, în creștere cu 34%.

În cazul UniCredit Bank, simulările oferite sunt doar pentru creditul aferent IRCC, cu o dobândă de 1.635 lei, în creștere cu 35% în octombrie 2022 față de octombrie 2021.

Prețurile locuințelor ar putea scădea cu 25% în următorii trei ani

Fondul Monetar Internațional consideră că creșterea ratei de referință de către băncile centrale pentru a reduce inflația ar putea duce la scăderea prețurilor locuințelor cu până la 10% în țările dezvoltate și cu până la 25% pe piețele emergente în următorii trei ani, relatează agenția EFE.

Fondul Monetar Internațional a publicat marți raportul „Stabilitatea financiară globală”, care avertizează că „în condiții foarte adverse” și „în măsura în care băncile centrale ale lumii își ajustează activ politica ca răspuns la presiunile prețurilor”, există riscul ca preturi mai mici la case.

„Pe măsură ce ratele ipotecarelor cresc și condițiile de creditare se înăspesc, multe economii avansate și piețe emergente se pot confrunta cu riscuri de pe piața imobiliară, alungând potențialii împrumutați de pe piață”, a spus directorul financiar al FMI, Tobias.

Pe măsură ce ratele ipotecarelor cresc, costurile împrumuturilor vor crește și condițiile de împrumut se vor înăspri, ceea ce ar putea duce la o „scădere bruscă a prețurilor locuințelor”, în special în țările cu o proporție variabilă mare a datoriei ipotecare cu rată fixă, care depinde direct de deciziile guvernamentale ale banca centrală.

Fondul Monetar Internațional a avertizat că prețurile locuințelor din unele țări au crescut cu peste 20% de la începutul pandemiei din mai multe motive, inclusiv rate scăzute ale dobânzii de referință în ultimii ani și scăderea stocurilor din cauza perturbărilor din lanțurile globale de aprovizionare, printre alte motive.

„Amploarea și impactul macroeconomic al unui șoc asupra pieței imobiliare vor depinde în mare măsură de amploarea ajustărilor prețurilor locuințelor și de distribuția datoriei populației”, a menționat FMI.

În China, de exemplu, încetinirea în sectorul imobiliar s-a intensificat, deoarece o scădere bruscă a vânzărilor de locuințe în timpul blocării a exacerbat lipsa de lichiditate în rândul dezvoltatorilor imobiliari, creând riscuri mai mari de solvabilitate.

De fapt, Fondul Monetar Internațional a avertizat că falimentul dezvoltatorului imobiliar al gigantului asiatic s-ar putea răspândi în sectorul bancar, afectând băncile mai mici, precum și băncile naționale.

Nivelurile ridicate de capital și rezervele ample de lichiditate sporesc rezistența sectorului bancar global. În plus, potrivit celui mai recent test de stres al băncilor la nivel mondial al FMI, majoritatea băncilor din economiile avansate vor rămâne rezistente în cazul unei înăspriri drastice și profunde a condițiilor de finanțare care va duce la o recesiune globală în 2023.

Cu toate acestea, până la 29% dintre băncile din piețele emergente nu vor putea îndeplini cerințele de capital, a menționat FMI.

Una dintre problemele nerezolvate în economiile de piață emergente este realizarea de investiții verzi substanțiale pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și pentru a se adapta la impactul fizic al schimbărilor climatice, se arată în raport.

„Finanța durabilă crește rapid, dar economiile de piață emergente și în curs de dezvoltare continuă să fie dezavantajate”, se arată în raportul FMI.

Acesta este motivul pentru care, a adăugat IFI, este important ca guvernele să promoveze finanțarea privată pentru schimbările climatice, în special în economiile menționate mai sus.
Raportul, condus de Kristalina Georgieva, a făcut o serie de recomandări pentru liderii politici, bănci și instituții economice.

FMI a cerut băncilor centrale să continue să acționeze „ferm” pentru a reduce inflația și „să comunice în mod clar” deciziile lor, care sunt „critice pentru menținerea credibilității și evitarea volatilității pieței”.

Acesta a recomandat un „mix atent calibrat” de instrumente, inclusiv măsuri macroprudențiale, intervenții pe piețele valutare și măsuri de flux de capital pentru factorii de decizie și instituțiile financiare.

„Înăsprirea condițiilor de finanțare trebuie ajustată cu atenție pentru a evita condițiile dezordonate ale pieței care ar putea pune stabilitatea financiară la un risc nerezonabil”, a adăugat raportul.

Gigi Becali a anunțat un nou proiect imobiliar în pădurea Andronache din Voluntari

Gigi Becali a anunțat un nou proiect imobiliar în pădurea Andronache din Voluntari

Omul de afaceri Gigi Becali pregătește un nou proiect imobiliar prin firma sa de construcții Arcom.
Acționarul majoritar al Arcom, Gigi Becali, nu mai este în procedură de faliment de anul trecut și acum se îndreaptă din nou către dezvoltări rezidențiale. Omul de afaceri a contribuit la capitalul social al companiei o bucată de teren apropiată de pădurea Andronache.

„Acționarii existenți intenționează, în unanimitate, să desfășoare activități de dezvoltare imobiliară pe terenul pe care George Becali îl va contribui ca capital social, însă, situația urbanistică nu a fost încă clarificată, poziționarea acesteia este capabilă să obțină un sistem urbanistic adecvat în perioada următoare”, se arată în Monitorul Oficial.

Terenul investit de negustori este de aproape 25.000 de metri pătrați, din care 2 hectare sunt pădure. Terenul valorează 18,34 milioane lei.

Arcom a ieșit din insolvență în iunie 2021, după 12 ani de proces. Firma de construcții a lui Gigi Becali nu va fi implicată în prima dezvoltare rezidențială. Înainte de criză, compania începuse să construiască trei blocuri în Pipera, dar criza a oprit lucrările pe șantier, iar blocul Phantom a fost cumpărat de un investitor din Marea Britanie.

Gigi Becali a anunţat anul trecut că deţine zeci de hectare de teren la nord de Capitală, pe care le vinde mai multor dezvoltatori imobiliari în ultimii ani, cu planuri de a investi sute de milioane de euro. Fiicele lui au și proiecte imobiliare pe o parte din teren.

Becali Imobiliare, care a fost înființată anul trecut, nu a desfășurat nicio activitate până la sfârșitul anului 2021, potrivit Ministerului Finanțelor.

Prețurile apartamentelor scad în majoritatea orașelor mari în prima lună a toamnei

Prețurile naționale solicitate pentru apartamentele disponibile (noi și existente) au scăzut cu 1,6% lună peste lună în toamnă și ianuarie. Valoarea medie cotată a unor astfel de unități locative a ajuns la 1.705 euro pe metru pătrat (față de 1.733 euro pe metru pătrat la sfârșitul lunii august).
Cu toate acestea, comparativ cu septembrie 2021, prețurile sunt în continuare cu 13,9% mai mari, potrivit surselor citate.

„Este un moment în care piața rezidențială își găsește un echilibru și, inevitabil, vom continua să experimentăm anumite fluctuații de preț de la o lună la alta. Deși am înregistrat o scădere a prețurilor de aproximativ 1% în septembrie, față de aceeași perioadă trecută.

Ne așteptăm ca această corecție inerentă să fie mai pronunțată pe piața de masă și pe segmentele rezidențiale mai vechi, în timp ce prețurile pentru locuințe prime în locații prime, proiectele prime în general vor continua probabil să se întărească, reprezentând o investiție alternativă bună. perioadă de inflație ridicată. De altfel, în unele orașe – precum Timișoara – am observat evoluții diametral opuse, cu o scădere a părții vechi și o creștere a părții noi”, a declarat Daniel Crainic, Director de Marketing Imobiliare.ro.

În ultima lună, prețul mediu solicitat de proprietarii din București a crescut cu 0,4% până la un nivel de 1.737 euro pe mp (1.730 euro pe mp la sfârșitul lunii august). În perioada de mai sus, creșterea a avut loc doar în partea veche. Ca urmare, casele din clădirile mai vechi s-au apreciat cu 1,7% (de la 1.571 € la 1.597 € pe mp), în timp ce casele noi construite au scăzut cu -0,6% (de la 1.931 € la 1.920 € pe mp).

În Timișoara, așteptările vânzătorilor de apartamente au scăzut cu -0,8% în total în prima lună a toamnei, de la 1.471 de euro la 1.459 de euro pe metru pătrat disponibil. Pe segmentul caselor vechi, care a scăzut cu -1% în perioada de analiză, costul final a fost de 1.431 EUR pe mp (luna anterioară: 1.445 EUR pe mp). Pe de altă parte, unitățile locative din zonele rezidențiale noi au crescut cu 0,5%, de la 1.530 EUR la 1.538 EUR pe metru pătrat.

Luna trecută, Cluj-Napoca a urmat o tendință generală de scădere a prețurilor: așteptările vânzătorilor au scăzut cu -1%, până la 2.394 de euro pe mp (față de 2.418 de euro pe metru pătrat în august). Apartamentele din clădirile mai vechi sunt cu -0,7% mai ieftine. Au ajuns să aibă un cost mediu de 2.337 de euro pe metru pătrat (față de 2.354 de euro pe metru pătrat). Unitățile de locuințe din zonele rezidențiale noi au înregistrat un 1% negativ, de la 2.473 EUR la 2.448 EUR pe metru pătrat.

La Constanța așteptările vânzătorilor au scăzut în prima lună de toamnă. Mai exact, față de august, volumul a scăzut cu -3,2%, de la 1.475 EUR la 1.428 EUR pe metru pătrat. Prețul mediu cotat al apartamentelor mai vechi a scăzut cu -1,9%, de la 1.403 euro pe metru pătrat la 1.376 euro pe metru pătrat. Prețurile cerute pentru casele nou construite au scăzut cu -3,4% (de la 1.579 EUR la 1.526 EUR pe mp).

La Brașov, indicele Imobiliare.ro arată că piața de apartamente a scăzut cu -1,7% în septembrie, de la nivelul de 1.656 euro pe metrul pătrat atins în august la 1.628 euro pe metrul pătrat. Ambele sectoare de locuințe au prezentat o tendință descendentă. În ceea ce privește apartamentele noi, valoarea pe metru pătrat s-a depreciat cu -1,4%, de la 1.779 euro pe metru pătrat la 1.754 euro pe metru pătrat. Casele vechi, pe de altă parte, au scăzut cu -1,1% luna trecută, de la 1.529 de euro pe metru pătrat la 1.512 de euro pe metru pătrat.

Indicele Imobiliare.ro arată o modificare negativă în septembrie: apartamentele vândute aici s-au depreciat cu -1,1% per total, astfel încât costul mediu pe metru pătrat a fost de 1.325 de euro (față de 1.340 de euro pe metru pătrat la sfârșitul lunii august). Locuințele din cartierul vechi Iași au scăzut cu -1,4% în perioada de analiză, de la 1.319 euro la 1.301 euro pe mp. Apartamentele nou construite au menținut aceeași tendință descendentă, la -1,1%, de la 1.356 EUR la 1.341 EUR pe mp.

Românii locuiesc în cele mai mici case din Europa și nici măcar nu au cele mai bune condiții

Românii locuiesc în cele mai mici case din Europa și nici măcar nu au cele mai bune condiții

Romania are unele dintre cele mai mici case din Europa, apartamentele noi nu sunt mari, iar la nivel național condițiile de locuit nu sunt foarte bune având în vedere întregul fond de locuințe.

Potrivit unei analize a Mobexpert, suprafața medie a locuințelor nou construite din România a fost pe un trend descendent în ultimii ani, ajungând la 63 de metri pătrați în 2021, față de aproximativ 70 de metri pătrați în 2015. Platforma Tempo pentru INS. Cu cât spațiile de locuit devin mai mici, cu atât este mai mare provocarea de a le mobila pentru a satisface nevoile tuturor membrilor familiei.

În ultimii șapte ani, suprafața caselor noi a scăzut cu 7 metri pătrați, adică aproximativ dimensiunea bucătăriei unui apartament nou. Vestea deloc bună este că, conform Eurostat, avem ultima cea mai mare casă din UE raportat la numărul de persoane, cu 1,1 camere, față de media europeană de 1,6.

Un alt studiu realizat de VELUX a arătat că 32% dintre români sunt expuși în prezent riscurilor climatice în casele lor, precum: umiditate sau mucegai, temperaturi scăzute, zgomot excesiv sau lipsă de lumină naturală.
Potrivit concluziilor experților, riscurile climatice interioare care afectează în mod direct calitatea vieții și sănătatea românilor pot fi realizate prin renovarea corespunzătoare a interiorului clădirilor, care va aduce beneficii economice cumulate țării noastre în valoare totală de 6,3 miliarde de euro până în 2050.

Raportul realizat de VELUX în colaborare cu firma de cercetare RAND Europe a mai dezvăluit că 9% dintre români locuiesc în case cu acoperișuri neetanșe, pereți umezi, predispuși la mucegai și podele și ferestre putrezite, ceea ce poate duce la astm și probleme de respirație.

În ceea ce privește datele barometrului țării noastre, 20% dintre persoanele cu venituri mici din România nu pot menține suficiente calorii acasă, ceea ce poate duce la boli cardiovasculare sau respiratorii. În plus, 18% dintre români sunt expuși la zgomotul vecinului sau al străzii, iar 4% consideră că locuința lor este prea întunecată, ceea ce poate duce la depresie și probleme de somn.

Barometrul pentru locuințe sănătoase este un raport anual bazat pe cercetare care oferă date importante despre fondul de locuințe din Europa. Din 2015, rapoartele au evidențiat importanța îmbunătățirii clădirilor pentru a aborda problemele legate de sănătatea populației și de climă. Ediția din acest an se concentrează pe clădirile în care trăim și lucrăm și pe nevoia de a le renova. Această transformare prezintă o oportunitate de a reduce emisiile globale de carbon, îmbunătățind în același timp sănătatea și bunăstarea oamenilor.

“Oamenii suficient de nefericiți să trăiască sau să lucreze în clădiri substandard, expuși la patru factori de risc, au șanse de patru ori mai mari să raporteze sănătatea precară. Acum este momentul să regândim modul în care construim și să ne concentrăm asupra adoptării unei abordări mai durabile și mai cuprinzătoare pentru renovarea clădiri rezidențiale și nerezidențiale”, a declarat Noemi Ritea, Director General VELUX România și Moldova.

În prezent, la nivel european, 15% dintre europeni trăiesc în locuințe sărace și 50 de milioane de gospodării trăiesc în lipsuri de energie, neputând să-și încălzi locuința iarna.

Se așteaptă ca acest număr să crească pe măsură ce prețurile energiei vor crește vertiginos, iar consecințele sunt grave: numărul persoanelor care trăiesc în sărăcie energetică și cu o sănătate proastă se va dubla.
Pe măsură ce acțiunile privind schimbările climatice devin mai urgente, renovarea clădirilor se află pe agenda politică, cu inițiative precum un val de renovare, un pachet legislativ pentru 55 și lansarea unui plan național de redresare și reziliență.

Potrivit cercetării VELUX, reducerea riscurilor climatice interioare din România prin modernizarea adecvată a clădirilor va aduce beneficii economice cumulate de 6,3 miliarde de euro până în 2050.
Astfel, reducerea expunerii clădirilor rezidențiale la umiditate sau mucegai și lipsa luminii naturale ar avea un impact de 1,2 miliarde EUR prin economii directe în îngrijirea sănătății, sănătate și productivitate; îmbunătățirea productivității prin rate de ventilație îmbunătățite în clădirile publice, cum ar fi școli și birouri economisiți 37 1,4 miliarde de euro în beneficii economice din creșterea productivității prin accesul eficient la lumina zilei în birou.

Pierderea satisfacției din cauza defectelor de construcție poate fi măsurată folosind o metodă nouă, dar bine stabilită – Welfare Assessment Analysis (WVA). Acest lucru permite factorilor de decizie să măsoare valoarea intervențiilor de renovare în clădiri într-un mod mai holistic.

Datele europene arată că lipsa de căldură are un impact aproape dublu asupra fericirii și satisfacției vieții decât separarea de un partener. În plus, persoanele care trăiesc cu cele patru riscuri climatice interioare au fost de cinci ori mai multe șanse să declare nefericite.

Aplicarea strategiilor de renovare durabilă la clădirile existente poate duce la beneficii pentru sănătate și bunăstare, niveluri crescute de productivitate, economii de energie, impact redus asupra climei și un stoc de clădiri cu emisii zero.
Din primăvara anului 2020, restricțiile impuse de pandemie au forțat milioane de oameni să lucreze, să trăiască și să studieze din casele lor. Acest lucru face situația și mai dificilă pentru cei care trăiesc în locuințe necorespunzătoare.

One United Properties a anunțat plata unui dividend de 36 de mil. de lei în primul semestru. 1% randament

One United Properties a anunțat plata unui dividend de 36 de mil. de lei în primul semestru. 1% randament

One United Properties a anunțat pe piață că va plăti un dividend semestrial de 36,1 milioane de lei începând cu 3 noiembrie 2022 prin intermediul depozitarului central și al Băncii Transilvania.

Termenul limită de înregistrare este 18 octombrie, conform hotărârii adunării ordinare a acționarilor de la sfârșitul lunii trecute. Randamentul dividendelor ajunge la circa 1%, bazat pe un dividend total de 0,013 lei pe acțiune și un preț pe unitate de 1,218 lei pe 7 octombrie.
Acțiunile dezvoltatorului imobiliar au crescut cu 0,33 la sută după ce s-au tranzacționat luni după-amiază la 130.000 de lei. Între timp, indicele BET a scăzut cu 0,55%, potrivit datelor BVB.

Compania are un capital de 3,4 miliarde de lei după ce prețul acțiunilor sale a pierdut 4,3 la sută de la începutul anului. În primul trimestru al anului 2022, One United a înregistrat o afacere de 676 milioane lei, o creștere de 56% față de anul precedent, și un profit net de 347,8 milioane lei, o creștere de 136%.

Peste 80% din turnul cu 12 etaje al SunLake Residence a fost antecontractat

Peste 80% din turnul cu 12 etaje al SunLake Residence a fost antecontractat

La doar șase luni de la începutul construcției, proiectul SunLake din București, dezvoltat de Park Properties, a reușit să vândă peste 80% din Turnul A cu 12 etaje. Aceasta este prima fază a unui proiect rezidențial situat în zona Fundeni.

SunLake, cu o suprafață totală de peste 30.000 de metri pătrați și o valoare de piață de peste 40 de milioane de euro, a fost lansat în luna martie a acestui an.

“Am reușit să atragem o mare varietate de cumpărători finali, dar și investitori în proiectul SunLake care au cumpărat proprietățile cu capital propriu. Pe lângă interesul puternic al locuitorilor din Sectorul 2 al capitalei, am asistat și la cumpărarea în afara Bucureștiului, cererea de locuințe a crescut, cu cumpărători din orașe precum Constanța, Brașov, Buzău, Craiova și chiar Oradea care doresc acces ușor la zona centrală și de nord a Capitalei”, a declarat Alexandru Manaila, Managing Partner SunLake.

Vânzările rapide din primele șase luni au determinat echipa SunLake să înceapă vânzarea celei de-a doua etapă a proiectului, care include un al doilea bloc de 12 etaje cu trei clădiri la finalizare. Potrivit unui reprezentant SunLake, lucrările la structura portantă a proiectului progresează conform planului, cu constructorii la o rată de două etaje pe lună.

“Am început deja construcția etajului 8 și vom finaliza structura de rezistență a blocului A până la sfârșitul anului. În august a început construcția blocului conectat la blocul B, iar structura va începe și ea în curând”, a mai adăugat Alexandru Manaila.

Inflația ridicată în euro și în moneda națională de până la 10%, respectiv 16%, a determinat cumpărătorii și investitorii să cumpere apartamente încă din faza de construcție și să beneficieze de prețuri favorabile.

În al treilea trimestru, jumătate din suprafața de depozitare a întregului an a fost tranzacționată

În al treilea trimestru, jumătate din suprafața de depozitare a întregului an a fost tranzacționată

Potrivit unui studiu al companiei de consultanță imobiliară Dunwell, aproape 50% din spațiul de depozitare din contractele de închiriere semnate în 2022 a fost tranzacționat în perioada iulie-septembrie a acestui an.

Potrivit managing partenerului Dunwell, Daniel Cautiș, creșterea tranzacţiilor de spații industriale în trimestrul al treilea al acestui an a fost considerabilă: 312.285 mp în doar trei luni, faţă de 315.552 mp în primele şase luni ale anului. Majoritatea contractelor sunt pentru spații noi.

“Această creștere combinată în trimestrul trei este foarte liniștitoare. Aceste companii par să fi depășit indecizia creată de mediul politic actual și continuă să se extindă. Suntem și mai încântați să observăm că majoritatea contractelor semnate (53%) sunt pentru noile locații, atât de la operatori existenți, cât și de la retaileri noi în țară, construiesc un centru de distribuție stabil în România. Daniel Cautiș de la Dunwell Industrial Brokerage spune că 17% din tranzacții sunt pentru construcții.

Retailul este principalul sector care susține economia românească în primele trei trimestre ale anului 2022, potrivit unei recente analize de piață realizate de Dunwell, agenție specializată în tranzacții industriale.

Au fost tranzacționați în total 627.837 mp de spațiu de depozitare, din care mai mult de o treime (36%) a fost ocupată de afaceri cu amănuntul. Următoarele domenii care se extind sunt logistica și comerțul electronic, reprezentând 11%, respectiv 9%.

Bucureștiul a continuat să ocupe primul loc cu 61% din suprafața totală a tranzacțiilor, urmat de Ploiești cu 25%. Următoarele orașe sunt mai îndepărtate, Arad și Timișoara la 3%, respectiv 2%.

În plus, contractele de închiriere de producție acoperă doar 8% din șantier, din care 76% este folosit pentru depozitare, diferența fiind alocată activităților încă nespecificate.

Sute de mii de români au tarifele crescute din cauza noului IRCC, care este soluția lor?

Sute de mii de români au tarifele crescute din cauza noului IRCC, care este soluția lor?

IRCC de 4,06% a majorat dobânzile ipotecare cu aproximativ 200 de lei. Cu toate acestea, banca nu se așteaptă la vreo „escaladare” a băncilor neperformante. De ce? Pentru că dobânzile ipotecare vor rămâne negative cel puțin până anul viitor, iar nivelul nostru mediu de îndatorare pe împrumut de retail este de 34%, potrivit BNR. Un nivel atât de ridicat de îndatorare ar putea absorbi cu ușurință avansuri de 100-200 de lei pe tranșă, chiar și cu creșterea prețurilor la energie.
O creștere a IRCC la 4,06% a dus la o creștere medie de circa 200 de lei a ratelor ipotecare (de obicei Prima Casă sau Noua Casă). Cu toate acestea, băncile comerciale nu cred că se confruntă cu un risc mare de creștere a ratei creditelor neperformante sau a riscului de nerambursare a creditelor ipotecare retail.

Drept urmare, dobânda lunară pentru un credit de nevoi personale crește cu aproximativ 10-15 lei, în timp ce dobânda lunară pentru un credit ipotecar crește cu 100-200 lei. În condițiile actuale, IRCC este de 4,06%, iar dobânda a ajuns între 6% și aproximativ 8%, în funcție de marja de profit a băncii.

Cu o prognoză a inflației de 15,1% în august 2022 față de august 2021 și o inflație așteptată de 15,4% în septembrie 2022 față de aceeași perioadă a anului trecut, rata medie a dobânzii ipotecare este aproape jumătate din inflație. Adică orice client cu un astfel de împrumut rambursează băncii mai puțini bani decât primește, în comparație cu puterea medie de cumpărare a populației.

De exemplu, acum 10 ani, în 2012, rata ipotecarului era de 8,45% pe baza mediei BNR. Din 2012 până în prezent, rata creditelor neperformante a continuat să scadă. Cu toate acestea, nu știm ce se va întâmpla în spațiul întreprinderilor și IMM-urilor.

În plus, un studiu recent publicat de BNR a arătat că, cei care riscau să nu-și poată plăti ratele de credit la un moment dat aveau un nivel de îndatorare de 34%. Sondajul BNR de constatare a mijloacelor arată că acestea pot găzdui cu ușurință o creștere lunară de 100-200 de lei. Desigur, cu condiția să-ți păstrezi locul de muncă.

Cu toate acestea, debitorii care doresc să minimizeze impactul majorărilor ratei asupra împrumuturilor în curs pot opta pentru refinanțarea împrumuturilor și să solicite o rată fixă. Chiar dacă multe rate fixe au ajuns acum la același nivel sau chiar cu două puncte procentuale mai mari decât ratele flotante, este puțin probabil ca ratele să revină la o tendință descendentă în următorii câțiva ani.

Chiriile în UE au crescut cu 18%. Prețurile caselor au crescut cu 48% din 2010

Chiriile în UE au crescut cu 18%. Prețurile caselor au crescut cu 48% din 2010

Prețurile locuințelor și chiriile au continuat să crească în cele 27 de state membre UE în al doilea trimestru al anului 2022, crescând cu 9,9% și, respectiv, 1,7% față de aceeași perioadă din 2021, au arătat vineri datele Eurostat.
Prețurile locuințelor și chiriile în UE au urmat tendințe similare între 2010 și T2 2011, dar după T2 2011 au evoluat diferit: în timp ce chiriile au crescut brusc până în T2 2022, prețurile locuințelor au fluctuat foarte mult.
După o scădere bruscă din trimestrul doi din 2011 până în primul trimestru din 2013, prețurile locuințelor au rămas în mare parte stabile din 2013 până în 2014. Apoi a avut loc o creștere rapidă la începutul lui 2015, iar de atunci prețurile locuințelor au crescut cu un ritm mai rapid decât chiriile.
Din 2010 până în al doilea trimestru al anului 2022, chiriile au crescut cu 18%, iar prețurile caselor au crescut cu 48%. Prețurile locuințelor s-au mai mult decât dublu în Estonia, Ungaria, Luxemburg, Republica Cehă, Letonia, Lituania și Austria.
Comparând al doilea trimestru din 2022 cu 2010, prețurile caselor au crescut mai mult decât chiriile în 19 state membre ale UE.
Prețurile locuințelor au crescut în 24 de state membre ale UE și au scăzut în trei țări, în frunte cu Estonia (196%), Ungaria (168%) și Luxemburg (135%), Letonia (131%), Lituania și Republica Cehă (ambele 130%). și Austria (121%). Scăderi au fost observate în Grecia (minus 23%), Italia (minus 8%) și Cipru (minus 6%).
În România, creșterea a fost de peste 10%.
Comparând al doilea trimestru din 2022 cu chiriile din 2010, prețurile au crescut și au scăzut în două dintre cele 25 de state membre UE: Grecia (-24%) și Cipru (-0,2%). Cele mai notabile expansiuni au avut loc în Estonia (214%), Lituania (139%) și Irlanda (82%). În România, creșterea a fost de peste 20%.

Prețurile apartamentelor scad în majoritatea orașelor mari în prima lună a toamnei

Prețurile apartamentelor scad în majoritatea orașelor mari în prima lună a toamnei

Prețurile naționale solicitate pentru apartamentele disponibile (noi și existente) au scăzut cu 1,6% lună peste lună în toamnă și ianuarie. Potrivit indicelui Imobiliare.ro, valoarea medie cotată a unor astfel de unități locative a ajuns la 1.705 euro pe metru pătrat (față de 1.733 euro pe metru pătrat la sfârșitul lunii august).
Cu toate acestea, comparativ cu septembrie 2021, prețurile sunt în continuare cu 13,9% mai mari, potrivit surselor citate.

„Este un moment în care piața rezidențială își găsește un echilibru și, inevitabil, vom continua să experimentăm anumite fluctuații de preț de la o lună la alta. Deși am înregistrat o scădere a prețurilor de aproximativ 1% în septembrie, față de aceeași perioadă trecută. Ne așteptăm ca această corecție inerentă să fie mai pronunțată pe piața de masă și pe segmentele rezidențiale mai vechi, în timp ce prețurile pentru locuințe prime în locații prime, proiectele prime în general vor continua probabil să se întărească, reprezentând o investiție alternativă bună. perioadă de inflație ridicată. De altfel, în unele orașe – precum Timișoara – am observat evoluții diametral opuse, cu o scădere a părții vechi și o creștere a părții noi”, a scris Daniel Crainic, Director de Marketing.
În ultima lună, prețul mediu cerut de proprietarii din București a crescut cu 0,4% până la un nivel de 1.737 euro pe mp (1.730 euro pe mp la sfârșitul lunii august). În perioada de mai sus, creșterea a avut loc doar în partea veche. Ca urmare, casele din clădirile vechi s-au apreciat cu 1,7% (de la 1.571 EUR la 1.597 EUR pe metru pătrat), în timp ce casele nou construite au scăzut cu -0,6% (de la 1.931 EUR la 1.920 EUR pe metru pătrat).

În Timișoara, așteptările vânzătorilor de apartamente au scăzut cu -0,8% în total în prima lună a toamnei, de la 1.471 de euro la 1.459 de euro pe metru pătrat disponibil. Pe segmentul caselor vechi, care a scăzut cu -1% în perioada de analiză, costul final a fost de 1.431 EUR pe mp (luna anterioară: 1.445 EUR pe mp). Pe de altă parte, unitățile locative din zonele rezidențiale noi au crescut cu 0,5%, de la 1.530 EUR la 1.538 EUR pe metru pătrat.
Cluj-Napoca a urmat luna trecută o tendință generală de scădere a prețurilor: așteptările vânzătorilor au scăzut cu -1%, până la 2.394 de euro pe metru pătrat (comparativ cu 2.418 de euro pe metru pătrat în august). Apartamentele din clădirile mai vechi sunt cu -0,7% mai ieftine. Au ajuns să aibă un cost mediu de 2.337 de euro pe metru pătrat (față de 2.354 de euro pe metru pătrat). Unitățile de locuințe din zonele rezidențiale noi au înregistrat un 1% negativ, de la 2.473 EUR la 2.448 EUR pe metru pătrat.

La Constanța așteptările vânzătorilor au scăzut în prima luna de toamnă. Mai exact, față de august, volumul a scăzut cu -3,2%, de la 1.475 EUR la 1.428 EUR pe metru pătrat. Prețul mediu cotat al apartamentelor mai vechi a scăzut cu -1,9%, de la 1.403 euro pe metru pătrat la 1.376 euro pe metru pătrat. Prețurile cerute pentru casele nou construite au scăzut cu -3,4% (de la 1.579 EUR la 1.526 EUR pe mp).
La Brașov, indicele Imobiliare.ro arată ca piață de apartamente a scăzut cu -1,7% în septembrie, de la nivelul de 1.656 euro pe metrul pătrat atins în august la 1.628 euro pe metrul pătrat. Ambele sectoare de locuințe au prezentat o tendință descendentă. În ceea ce privește apartamentele noi, valoarea pe metru pătrat s-a depreciat cu -1,4%, de la 1.779 euro pe metru pătrat la 1.754 euro pe metru pătrat. Casele vechi, pe de altă parte, au scăzut cu -1,1% luna trecută, de la 1.529 de euro pe metru pătrat la 1.512 de euro pe metru pătrat.
Indicele Imobiliare.ro arată o modificare negativă în septembrie: apartamentele vândute aici s-au depreciat cu -1,1% per total, astfel încât costul mediu pe metru pătrat a fost de 1.325 de euro (față de 1.340 de euro pe metru pătrat la sfârșitul lunii august). Locuințele din cartierul vechi Iași au scăzut cu -1,4% în perioada de analiză, de la 1.319 euro la 1.301 euro pe mp. Apartamentele nou construite au menținut aceeași tendință descendentă, la -1,1%, de la 1.356 EUR la 1.341 EUR pe mp.

Cât de mult a crescut chiria în septembrie

Cât de mult a crescut chiria în septembrie

Chiriile apartamentelor au înregistrat noi creșteri în septembrie, cu creșteri de preț în aproape toate orașele mari, cea mai mare creștere fiind în Constanța, unde chiriile medii au fost cu 17% mai mari decât cu un an înainte. în analiză.
Chiriile medii pentru apartamentele din Constanța au crescut cu 17% pe lună, garsonierele înregistrând cea mai mare creștere, proprietarii cerând o creștere cu 25% din august până în septembrie, potrivit surselor citate.
Față de anul trecut, chiriile au crescut cu 22%, iar prețul mediu este acum de 250 de euro (1 cameră), 350 de euro (2 camere) și 500 de euro (3 camere).

Cât de mult a crescut chiria în septembrie


În Cluj-Napoca, prețurile de închiriere pentru apartamentele cu două dormitoare au crescut cel mai mult, cu 9 la sută în septembrie față de august.
Comparativ cu septembrie anul trecut, prețurile de închiriere au crescut în medie cu 16%, cele mai mari fiind pentru apartamentele cu trei dormitoare, unde chiria medie în septembrie 2022 este cu 100 de euro mai mare decât în ​​septembrie 2021.

Cât de mult a crescut chiria în septembrie

Chiriile pentru apartamente din Iasi au continuat sa creasca in septembrie, iar noi am observat o crestere medie de 5%. Cea mai mare creștere a fost pentru apartamentele cu două dormitoare, unde chiriile au fost cu 8% mai mari decât în ​​august, ajungând la o medie de 399 de euro/lună.

Anul trecut, cea mai mare creștere a fost pentru apartamentele cu trei dormitoare, unde chiriile au crescut cu 20% (400 € în 21 septembrie și 480 € în 22 septembrie).

Cât de mult a crescut chiria în septembrie

Prețurile la toate tipurile de apartamente cerute de proprietarii brașoveni sunt în creștere – cele mai mari fiind de 3 camere, acestea înregistrând o creștere de 10% a prețurilor în septembrie față de august.

În prezent, costul mediu al închirierii unui apartament cu trei camere pentru brașoveni a crescut cu 100 de euro față de aceeași lună a anului trecut.

Cât de mult a crescut chiria în septembrie

Am observat o creștere mai modestă a chiriei în Sibiu – chiriile au crescut cu 2% în septembrie față de august.

O garsonieră a ajuns la 225 de euro (în creștere cu 13% față de septembrie anul trecut), un apartament cu 2 dormitoare a fost de 300 de euro (în creștere cu 11% față de an), iar chiria medie pentru un apartament cu trei dormitoare a fost de 415 de euro ( cu 17% de la an la an).

Cât de mult a crescut chiria în septembrie

În Timișoara, chiriile pentru apartamentele cu 2 și 3 camere au stagnat, în timp ce chiriile pentru garsoniere au fost cu 5% mai mari în septembrie decât în ​​august.

Comparativ cu anul trecut, prețurile de închiriere au crescut în medie cu 10%, apartamentele cu două dormitoare crescând cel mai mult (+14%).

Cât de mult a crescut chiria în septembrie

Față de august, prețurile chiriilor în toate sectoarele Bucureștiului au stagnat, cu excepția sectorului 5, unde am înregistrat o scădere de 6%. Prețurile medii au crescut cu 13% față de septembrie 2021, sectorul 2 înregistrând cea mai mare creștere (20% de la an la an).

În septembrie 2022, chiria medie în București este de 300 € pentru o garsonieră, 438 € pentru o cameră cu două dormitoare și 542 € pentru o garsonieră cu trei dormitoare. Cele mai mari prețuri sunt în sectorul 1, unde chiria medie pentru 3 apartamente este de 750 de euro, iar cele mai mici sunt în sectorul 5 și 6, unde chiria pentru 3 camere este de 450 de euro.

Cât de mult a crescut chiria în septembrie

Hagag începe expansiunea pieței imobiliare italiene din România

Dezvoltatorul imobiliar al Hagag Development Europe din capitala Israelului, controlat de omul de afaceri Yitzhak Hagag, lansează o extindere pe piața imobiliară italiană din România într-o afacere în valoare de aproximativ 350 de milioane de euro. Înainte de aceasta, informația a fost anunțată de Lawrence Summers, fost secretar al Trezoreriei SUA, președinte al Universității Harvard și economist șef al Băncii Mondiale, care a prezis actuala criză a inflației. Un investitor depune o ofertă de preluare fără caracter obligatoriu pentru achiziționarea unei părți din active imobiliare în valoare de 350 de milioane de euro. După semnarea acestui document, i se va acorda o perioadă exclusivă de 90 de zile în care poate efectua due diligence (o analiză completă a afacerii din perspective juridice, financiare, comerciale, operaționale și tehnice). Investitorii au început deja acest proces analitic.
Dacă se ajunge la o înțelegere, Israelul s-a angajat să plătească 220 de milioane de euro după încheierea tranzacției, iar restul de 130 de milioane de euro vor fi plătiți la cinci ani de la data încheierii.
Hagag intenționează să achiziționeze un portofoliu de proprietăți în și în jurul Romei, inclusiv 11 parcele de teren pentru proiecte rezidențiale, comerciale și logistice. Lista de active nu este închisă, ceea ce înseamnă că unele proprietăți pot fi excluse din tranzacție și/sau altele pot fi adăugate din lista convenită.
Compania este listată la Bursa de Valori din Tel Aviv, dar operează doar în România. Până de curând, compania era condusă de Ziv Tetelman, co-fondator și managing partner al Hagag, dar campania a fost preluată de Andreea Mihai, fost manager al Carrefour, Leroy Merlin și Niro. Hagag nu este singurul dezvoltator care caută să extindă piața imobiliară din Italia și să părăsească România. One United Properties își propune să intre pe piața din Milano. Potrivit propriului anunț, portofoliul imobiliar românesc al companiei cu capital israelian valorează peste 200 de milioane de euro. Până acum a finalizat restaurarea fostului sediu Petrom de la Calea Victoriei 109 în spații comerciale și de birouri; restaurarea clădirii istorice din Calea Victoriei 139 în 33 de apartamente; dezvoltarea de pe malul lacului Pipera din Voluntari Prima fază a ansamblul rezidențial (primele 5 blocuri), care va consta în cele din urmă din 17 blocuri și 1.350 de apartamente, cu o investiție de 90 de milioane de euro și clădirea de birouri H Tudor Arghezi 21. Hagag deține și Palatul Știrbei și deservește 20 de milioane de euro alocați pentru renovare; un teren în cartierul Primăverii, achiziționat cu 3.200 €/m² de la omul de afaceri Iulian Aronovici, pe care construiește 35 de apartamente de lux; și un teren în Primăveri de peste 5.800 €, cumpărat de la omul de afaceri Radu Dimofte, care construiește 18 apartamente de lux pe teren. O clădire tipică I.P.C.T. după restaurare va include o combinație de spațiu comercial și birouri.
A mai cumpărat sediul Institutului de Cercetare și Proiectare Hidroenergetică (ISPH) din centrul Bucureștiului, pe care îl va renova într-un hotel. În plus, dezvoltatorul imobiliar a anunțat că a cumpărat Hotelul Susai din Predeal de la omul de afaceri Adrian Sârbu, proprietarul Grupului Mediafax, și va investi 60 de milioane de euro în reamenajări la un standard minim de 5 stele. Profit.ro a mai scris că Hagag a încheiat o înțelegere cu grupul de investiții al miliardarului Teddy Sagi pentru a cumpăra o clădire de birouri pe care o deține în România. De asemenea, achiziționează o clădire de birouri deținută de grupul canadian SNC-Lavalin. Proprietatea țintă va fi transformată într-un hotel lângă Palatul Știrbei și fostul sediu Petrom din Calea Victoriei din București, ambele în cadrul portofoliului Hagag. Investitorul a mai încheiat un contract de cumpărare cu familia Caramihai, care deține restaurantul Casa Albă, pentru 3 terenuri de 22.300 de metri pătrați în pădurea Băneasa pentru 15,5 milioane de euro. Totodată, a semnat un acord cu o firmă a grupului austriac A-Heat, care deține complexul sanitar Therme din Balotești, pentru a cumpăra o bucată de teren în pădurea Băneasa, pe care a fost autorizată construirea a sute de apartamente. De asemenea, Hagag este interesată să cumpere celebrul Hotel Rex al Mamaiei de la moștenitorul lui Dan Adamescu și se află și pe lista cumpărătorilor interesați să cumpere clădirea Venus Fashion House din centrul Bucureștiului.

Care sunt obligațiile dumneavoastră dacă aveți venituri din chirii, și ce penalități puteți confrunta dacă nu raportați veniturile la ANAF

Care sunt obligațiile dumneavoastră dacă aveți venituri din chirii, și ce penalități puteți confrunta dacă nu raportați veniturile la ANAF

Închirierea este o practică destul de comună în România, mai ales în orașele mai mari cu centre universitare importante sau care oferă mai multe oportunități pe piața muncii, dar veniturile din chirie nu sunt de obicei declarate la Agenția Națională de Impozite (ANAF).
Legislația impune o obligație celor care primesc venituri din închirierea sau subînchirierea bunurilor mobile și imobile. Acestea fiind spuse, oricine închiriază o casă sau o cameră într-o casă ar trebui să raporteze acel venit.
Ghidul de închiriere ANAF ne arată toate obligațiile fiscale și penalitățile pentru nerespectarea acestora, totuși, pentru a nu vă pierde în detalii, în rândurile următoare găsiți elementele esențiale pentru oricine realizează venituri din chirie și dorește să evite problemele cu statul.
Codul fiscal clasifică chiria drept „venituri din folosirea transferului de bunuri”. Venitul din chirii imobiliare este impozabil și trebuie raportat la ANAF. Aceasta nu este o opțiune, ci o obligație legală.
Pentru înregistrarea contractului, proprietarul trebuie să solicite o Cerere de înregistrare a unui contract de închiriere (Formularul 168), care poate fi depusă și electronic prin Spațiul Privat Virtual (SPV) administrat de ANAF.
Principalul avantaj al înregistrării unui contract de închiriere la ANAF este că proprietarii vor putea evacua imediat chiriașii care nu au plătit.
De menționat că înregistrarea contractului și declararea veniturilor din chirie nu sunt obligatorii.
Pentru a declara chiria, proprietarii trebuie să completeze o declarație unică care poate fi depusă online în termen de 30 de zile de la semnarea contractului. Declarația unică este Formularul 212.
După completarea formularului, reveniți la SPV – trebuie să vă creați un cont pentru a trimite o singură retur online și să urmați instrucțiunile. Veți primi un cod prin e-mail, pe care trebuie să îl utilizați în maximum 5 minute. Dacă sunteți mai familiarizat cu e-guvernare.ro, puteți depune și acolo o singură declarație.
Poate părea simplu la început, dar fiți pregătiți să pierdeți ceva timp. Dacă nu ești obișnuit cu platformele digitale complicate ale statului, cred că varianta mai ușoară este să stai la coadă la ghișeu. În plus, aveți opțiunea de a vă depune cererea direct la un punct ANAF din zona dumneavoastră sau pe o rază regională. De asemenea, puteți trimite documente completate.
Orientările ANAF precizează că o cerere de înregistrare a unui contract de închiriere trebuie să fie însoțită de o copie a contractului de închiriere, care se depune la registratura autorității fiscale centrale competente sau prin transmitere electronică la distanță. Coerența copiei cu originalul se realizează de către proprietar prin scrierea mențiunii „ca original” și prin semnătura acestuia.
Cât plătiți – Acordați atenție calculelor impozitului pe chirie
Mulți proprietari refuză să semneze contracte și să încheie acorduri verbale cu chiriașii, deoarece se tem că vor trebui să plătească prea mult statului. Acest lucru se datorează faptului că este legat de chiria brută, sau impozitul este calculat pe venitul net.
Impozitul este de 10%, iar venitul net din chirie al persoanei fizice se calculează după deducerea cheltuielilor forfetare, care reprezintă 40% din totalul cheltuielilor.
Taxele fixe includ:
-uzura bunurilor inchiriate;
-cheltuielile efectuate pentru întreținere și reparații;
-Impozite și impozite pe proprietate plătibile conform legii;
-comisioane angajate de intermediari;
Primele de asigurare plătite pentru transferul activelor utilizate.
Pentru a înțelege mai bine aproximativ cât se plătește din chirie. ANAF ne-a dat exemplul următor.
Chiria lunara mentionata in contractul de inchiriere = 2.500 lei
Venit anual brut determinat = 2.500 lei x 12 luni = 30.000 lei
Comision fixă ​​unică = 30.000 x 40% = 12.000 lei
Venit net anual determinat = 30.000 lei – 12.000 lei = 18.000 lei
Calcul impozit de plătit = 18.000 lei x 10% = 1.800 lei
Exemplul de mai sus ia în considerare dimensiunea maximă pentru care nu sunt percepute plăți CASS. Cei cu un venit net din chirie de peste 30.600 de lei pe an, pragul de 12 salariu minim brut, vor fi obligati si ei la plata unei rate CASS de 10%.
Obligațiile financiare conform Codului fiscal nu se aplică chiriașilor. Acestea fiind spuse, în niciun caz un proprietar nu poate obliga un chiriaș să plătească aceste obligații. Așadar, negociază din start chiria totală în așa fel încât să plătești totul astfel încât să obții profitul dorit lună de lună.

Care este sancțiunea dacă ești prins de IRS?
În cazul în care proprietarul nu își declară veniturile din chirie la ANAF, sancțiunile încep cu plata dobânzilor și penalităților, rezultatul este că obligația de plată este mult mai mare decât declară chiria de la început și se poate realiza, cazuri extreme. sunt duși în judecată pentru evaziune fiscală.
Potrivit orientărilor ANAF, nedepunerea unei „declarații unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de o persoană fizică” până la data stabilită de legea fiscală este sancționată cu amendă de la 50 la 500 lei. Contravenienții pot achita jumătate din minimul amenzii impuse de lege în termen de 15 zile de la data înmânării sau sesizării procesului-verbal, posibilitate pe care anchetatorii au menționat-o în procesul-verbal.”

Familia Ghinea care deține Grupul Arsat, investește 50 de milioane de euro într-un proiect imobiliar mixt în Arad care include două clădiri de birouri, restaurante și hotelul Autograph Collection by Marriott

„Proiectul aduce reînnoire urbană în zonă prin transformarea vechiului complex comunist, cunoscut sub numele de Hotel Parc, în noul centru social și economic al orașului”.

Familia Ghinea deține Grupul Arsat din Arad, angajat în activități industriale și agricole, investind 50 de milioane de euro în dezvoltarea proiectului imobiliar mixt Dragălina 25/27 din Arad. În cadrul acestui proiect se va deschide primul hotel Autograph Collection by Marriott din afara Bucureștiului. Proiectul se întinde pe o suprafață de 15.000 de metri pătrați, dar având în vedere că vor fi mai multe etaje, suprafața construită și utilizată va fi de 25.000 de metri pătrați.

„Drăgălina 25/27 este un ecosistem situat în centrul Aradului, cu multiple funcții pentru localnici și turiști. Proiectul funcționează prin transformarea vechiului complex comunist (adică Hotelul Parc) în noul centru social și economic al orașului, aducând o renaștere urbană a zonei”, a declarat Călin Ile, senior partner la Premier Hospitality, firma care administrează Complexul Dragălina 25/27.

Proiectul include mai multe clădiri, și anume primul hotel Marriott Autograph Collection din afara Bucureștiului, două clădiri de birouri Grad A și o zonă de agrement cu restaurante pe malul râului Mureș. Va exista și un centru de evenimente și expoziții care va funcționa în clădirea vechiului Cazinou din Arad. Clădirea este monument istoric, construită în 1872 și restaurată în această primăvară și este prima clădire deschisă din proiectul Dragălina 25/27. În plus, în cadrul proiectului va fi construită o parcare subterană public-privată, cu 400 de locuri de parcare și 300 de stații de încărcare. La acest proiect vor putea lucra aproximativ 900 de oameni.

Guvernul majorează impozitul pe locuințe cu 50% pentru a înlocui planul extrem de complex propus până acum

Adrian Vascu, Veridio: Pentru un apartament de 100 mp în București, taxa poate crește de la 200 de lei la 300 de lei în 2023.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a confirmat decizia guvernului de a majora taxa pe clădiri cu 50% din 2023. Creșterea impozitului pe clădiri se înscrie în planul fiscal al guvernului care urmează să fie adoptat în vara anului 2022, dar din punct de vedere tehnic, formula de calcul a valorii impozitului nu poate fi implementată până la sfârșitul anului, a spus Ciucă.
„Vechea formulă din Codul fiscal prevedea o serie de demersuri tehnice de ridicare a nivelului de impozitare pe baza valorii cuprinse în grila notarială, iar la nivelul autorităţii locale acest lucru nu se va realiza până la sfârşitul anului. În schimb, a fost introdusă o corecție care a reprezentat o creștere cu 50% față de valoarea inițială care există acum. Aceasta este o decizie luată de coaliție”, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Impozitul pe proprietate este un impozit local și se percepe la nivel municipal. Execuția bugetară a Primăriei București arată însă că o mică parte din veniturile Primăriei se realizează prin impozitarea clădirilor. De exemplu, în Sectorul 5 s-au încasat 80 de milioane de lei din taxa pe clădiri în 2021, ceea ce înseamnă mai puțin de 10% din veniturile totale ale primăriei. La celălalt pol, în Sectorul 1, din impozitul pe clădiri s-au încasat 310 milioane de lei, adică mai mult de un sfert din veniturile totale.

Elie Saab și Metropolitan Group lansează proiecte rezidențiale în București

Grupul internațional de haute couture Elie Saab și dezvoltatorul imobiliar Metropolitan Group au făcut echipă pentru a lansa primul lor proiect rezidențial, Elie Saab Towers. Turnul Elie Saab va fi situat în cartierul aviatic de la nordul capitalei, iar dezvoltatorul se așteaptă ca apartamentele să fie vândute imediat ce va fi lansat oficial.

„Într-un plan strategic de dezvoltare început în urmă cu trei ani, care a adus deja un număr mare de proiecte, SAAB Towers din București are ambiția de a oferi un alt concept de stil de viață de lux pentru o piață din ce în ce mai solicitantă”, a declarat Elie Saab Jr.

Metropolitan Group este un dezvoltator imobiliar cu capital 100% românesc, fondat în 2010 de Robertino Georgescu și Dan Drăgulin. Compania a dezvoltat 18 ansambluri rezidențiale în București și Ilfov, aducând pe piață peste 4.000 de unități rezidențiale.

Compania a investit peste 250 de milioane de euro până în prezent, iar portofoliul său include proiecte imobiliare de nivel mediu și înalt de lux. În 2019, Metropolitan Group s-a angajat într-unul dintre cele mai ambițioase proiecte ale sale, o investiție de 100 de milioane de euro pe segmentul ultra-premium, un concept de utilizare mixtă pe o suprafață de 10.000 mp în zona Herăstrău. În septembrie 2022, a anunțat un parteneriat cu Elie Saab pe proiect, care va fi lansat oficial sub numele Elie Saab Towers în octombrie 2022.

Orașul Iulius Timișoara a ajuns la 80.000 mp de spații de birouri premium după finalizarea celei de-a patra clădiri

Dezvoltatorul Iulius Group a anunțat că a fost dat în funcțiune United Business Center 0 (peste 30.000 mp suprafață închiriabilă), a patra clădire de birouri din ansamblul Timișoara din Iulius Town. Proiectul de reînnoire urbană cu utilizare mixtă are o suprafață totală închiriabilă de 80.000 de metri pătrați, iar comunitatea este formată din peste 40 de companii multinaționale de pe trei continente.

United Business Center 0 are 15 birouri și două etaje tehnice, două niveluri de parcare subterană și găzduiește birourile a 15 companii din domeniile IT și outsourcing, auto și servicii, cu un total de peste 4.000 de angajați.

„UBC 0 este închiriat integral de companii cu planuri de expansiune sau care deschid noi afaceri în zonă, care se alătură comunității de afaceri din Julius Timișoara”, a spus Office Building Manager Julius Timișoara, Laurențiu Manea.

În clădire sunt două etaje, Centrul de Dezvoltare Software Endava și Centrul de Dezvoltare Porsche Engineering România, birourile de dezvoltare software ale Cognizant Softvision și sediul Toluna România, companie specializată în cercetare și cercetare de piață, ocupă câte un etaj.

Între timp, comunitatea UBC 0 include birourile firmei de consultanță IT și management Infosys Consulting, centrul de dezvoltare software Haufe Group, centrul de servicii de asistență pentru relații cu clienții Linde Global Services România, centrul de tehnologie doctrine group, centrul de tehnologie de traducere Unbabel, IT soluții de la IT Vizion în sectorul industrial Biroul furnizor, centrul de service al dezvoltatorului de tehnologie de frânare TMD Friction și biroul local al firmei de servicii profesionale PwC România.

La nivel național, sub brandul UBC, in principalele centre universitare din afara Capitalei – Iași (7 blocuri – 75.600 mp), Timișoara (4 blocuri – 80.000 mp) și Cluj-Napoca (3 blocuri – 26.200 mp).

Record după criza imobiliară din 2008: investițiile imobiliare ar putea atinge 1,2 miliarde de euro în acest an

Activele imobiliare comerciale în valoare de cel puțin 5 milioane de euro s-au tranzacționat la 656 de milioane de euro de la începutul anului, în creștere cu 16,5% față de aceeași perioadă din 2021, potrivit companiei de consultanță imobiliară JLL. În funcție de evoluția unor tranzacții importante în perioada următoare, volumul tranzacțiilor noastre poate ajunge la 1,2 miliarde de euro, cel mai mare de la criza imobiliară din 2008.
Afaceri în valoare de aproape 700 de milioane de euro au fost parafate în primele nouă luni ale anului, în timp ce altele sunt încă în curs de finalizare. Office a continuat să dețină cea mai mare parte a volumului tranzacțiilor cu 46,5% (305 milioane EUR), urmat de retail cu aproximativ 36% (235 milioane EUR) și industrie cu aproximativ 14% (895.000 EUR).

Datele JLL mai arată că 63% din totalul tranzacțiilor înregistrate în acest an au implicat proprietăți din București, cu o valoare cumulată de 414,5 milioane de euro.

În ceea ce privește sursele de finanțare a investitorilor, Africa de Sud are cea mai mare pondere a investitorilor, cu 29%, urmată de România (20%), Austria (19%) și Belgia (14,6%).

“Trendul înregistrat în regiune poate fi explicat atât de creșterea aversiunii la risc, cât și de creșterea costurilor de finanțare. Motivele principale pentru care România nu a urmat aceeași traiectorie în ultimele trimestre sunt nivelurile semnificativ mai mari ale randamentelor oferite de piața locală cât și tipul și sursa capitalului investitorilor interesați de achiziții în țara noastră. În condițiile curente din piață ne așteptăm ca majoritatea tranzacțiilor din perioada următoare să fie făcute de investitorii deja familiarizați cu România sau măcar cu regiunea. Investitorii care au capital propriu și nu au nevoie de finanțare bancară vor avea un avantaj competitiv important, iar proprietățile care beneficiază de finanțare bancară transferabilă către un potențial cumpărător vor fi semnificativ mai lichide”, a explicat Andrei Văcaru, Head of Capital Markets JLL România.

În ceea ce privește randamentele primare, România a rămas neschimbată în trimestrul al treilea, sectorul birourilor rămânând la 6,75%, sectorul retail la 7,25% și sectorul industrial la 7,50%.

Compania imobiliară românească One a finalizat o altă achiziție

Dezvoltatorul imobiliar One United Properties a achiziționat o clădire de birouri în București printr-o tranzacție evaluată la 9,5 milioane de euro.

Compania imobiliara romana One (simbol bursier One) a finalizat achiziția Turnului Eliade, o clădire de birouri situată pe Bulevardul Mircea Eliade nr. 18, în apropierea municipiului One Floreasca, dezvoltat pe o parcelă de 2,9 hectare pe care se află fosta fabrică Automatica.

Complexul are o parte de birouri – One Tower, trei turnuri rezidentiale – One Mircea Eliade si o zona comerciala – One Gallery (fosta fabrica Ford).

„Suntem interesați de oportunități de achiziție în proprietăți cheie ale portofoliului nostru și recenta noastră majorare de capital ne permite să continuăm aceste planuri. Turnul Eliade este situat ideal lângă One Floreasca City, poate cea mai dorită locație din București astăzi. Pe termen scurt în interior, Turnul Eliade va servi drept clădire de birouri în portofoliul nostru de birouri corporative, dar pe termen mediu și lung vom analiza cea mai bună utilizare a proprietății”, a declarat Victor Căpitanu, Co-CEO One United Properties.

Turnul Eliade are o suprafață de construcție de circa 10.000 de metri pătrați și un teren de 4.224 de metri pătrați, cu un total de 10 etaje și o parcare supraterană. Aproximativ 50% sunt în prezent închiriate.

Daniel Tudor: Cererea de pe piața rezidențială a crescut, dar vânzările de noi proiecte sunt de aproximativ jumătate față de începutul anului

Cererea de locuințe a crescut ușor față de momentul de șoc în care Rusia a invadat Ucraina la sfârșitul lunii februarie, dar vânzările de noi proiecte rezidențiale sunt încă la jumătate față de cele de la începutul anului, a explicat  CEO şi fondator al companiei de consultanţă imobiliară The Concept.

“A început bine, cred că este cel mai bun început de an după criza financiară, dar evenimentele din 24 februarie au dus foarte mult piața. Cererea și-a revenit, dar noi vânzări în toate proiectele comparativ cu începutul an și noile precontracte sunt încă reduse la jumătate.”

El a subliniat că cererea nu se oprește niciodată, ci continuă, iar mediul actual oferă premisa potrivită pentru formarea unei piețe de investiții oportuniste. Întrebat cine cumpără astăzi pe piață, Daniel Tudor a remarcat prezența unor clienți finali care nu sunt neapărat afectați de majorarea ratelor, precum și prezența a două tipuri de investitori.

„Sunt investitori care continuă să cumpere apartamente în fazele inițiale ale unui proiect, unii pentru mai puține, alții pentru 8-10 sau mai mult, și a apărut această categorie animală de investitori oportuniști, care caută oportunități de la clienții dificili. Aici se numără piețele vechi, sau proiecte noi care nu sunt bine valorificate, nu primesc finanțare la timp sau au nevoie de vânzări pentru că asta necesită forma de finanțare pe care o primesc de la bancă, sau finanțează din surse proprii și necesită o parte din plata în avans a clientului”.

Acești investitori animale sunt reprezentați în România de oameni de afaceri sau fonduri cu un buget de peste 500.000 de euro. În toate cazurile, consilierii consideră că piața imobiliară este într-o poziție mai bună decât era înainte de criza financiară.

„Vestea bună este că 24 februarie 2022 nu ne prinde în acest moment ca în 2008, când s-au născut peste noapte mii de apartamente, proiecte arogante, multe în construcție în același timp, majoritatea dezvoltatorilor. Este prudent, cele mai mari proiecte sunt acum doar câteva sute de unități, iar raportul dintre capital și datorie este mai echilibrat decât în ​​2007. Așadar, piața se află într-un teritoriu mai sustenabil și acest șoc a avut loc acum.”

Un număr mare de contracte finale au fost semnate la începutul lui 2022, dar Tudor a explicat că aceste evoluții au avut loc într-un context mai complex, întrucât a fost implementat un TVA de 5%, plafonat la 140.000 de euro în loc de 90.000 de euro.

„Este o întârziere în datele de la INS, dacă vorbim de proprietăți noi se calculează contractul final pe baza antecontractului, dacă vorbim de proprietăți vechi pentru că este și o întârziere de 2-3 luni. Vorbim de un record la începutul anului, întrucât s-au construit mai multe de-a lungul anilor și numărul de unități construite și livrate a crescut de la an la an.”

Oriol Casellas: Vom paria pe un portofoliu diversificat. Piața rezidențială din București suferă de lipsă de predictibilitate

Meta Estate Trust este o structură holding înființată de mai mulți investitori români.

Anularea urbanismului regional (PUZ) a sectorului în urma moratoriului, anularea urbanismului de primă instanță (PUG) – o decizie care acum nu are forță juridică, dar are implicații economice, afectând strategiile dezvoltatorilor și recenta decizie de a modificarea din nou limita cu 5% TVA este ceea ce face dificilă pentru dezvoltatori care rezolvă în cele din urmă „problema grea” a fiecărui proiect.

„Impactul va depinde în mare măsură de forma finală a ordonanţei de urgență de modificare a TVA-ului pentru locuințe. În ultima variantă analizată, tranzacțiile finalizate cu plăți în avans în 2022 vor beneficia și de o cotă redusă de TVA în 2023 și vor contribui la reducerea impactului și vindem apartamente la preturi intre 120.000 si 140.000 euro. Orice tranzacție începând din 2022 va beneficia de acest tarif preferențial. Daca va fi publicată în forma actuală, impactul din punct de vedere al numărului de tranzacții va fi pozitiv. Pentru restul, peste 140.000 sau sub 120.000 , efectul va fi neutru. Unii plătesc în avans, se fac calcule, se livrează apartamentele în 2023, iar peste noapte se poate scumpi 20.000 de euro, dacă nu plătesc diferența, avansul s-ar putea pierde”, explică Oriol Casellas, CEO al Meta Estate Trust.

Meta Estate Trust este o structură holding înființată de mai mulți investitori români, printre care Eugen Voicu, acționarul majoritar al Certinvest, Ionuț Nicolescu, președintele SVN România, membrii fondatori Erudio, Dragoș Bonea și fondatorul Alex Bonea Delta Studio, respectiv Cosmin Mizof, Head of Risk Management la Certinvest. Au reușit să atragă zeci de alți investitori strategici.

„Noi avem investiţii în apartamente mai scumpe de 140.000 de euro sau sub pragul de 120.000. Investim în acestea deoarece sunt mai uşor de vândut ulterior şi permit o rotaţie mai rapidă a investiţiilor. Pentru Meta Estate impactul nu ar fi unul semnificativ, dar pentru dezvoltatori este o problemă pe termen lung. Impredictibilitatea modului în care sunt taxate unităţile pe care ei le vând fac dificilă organizarea și definitiva proiectele pe viitor. Ei se bazează acum pe proiecte care să se încadreze în 140.000 de euro, în 120.000 de euro, poate la anul se schimbă iar. Este dificil pentru dezvoltatori deoarece greu se pot adapta la aceste schimbări rapide. Un proiect are o durată mult prea lungă pentru astfel de schimbări rapide. Acum un dezvoltator cu un proiect autorizat, cu autorizație de construire, va miza spre exemplu pe apartamente cu 2 camere pentru a se încadra și va reduce numărului apartamentelor cu 3 camere. Dar el spre exemplu s-a organizat deja cu parcarea iar din două de trei camere face patru cu două camere şi vor lipsi locuri de parcare. Este un adevărat puzzle. Pe de altă parte, dezvoltatorii s-au obişnuit cu această impredictibilitate – suspendări, reveniri, modificări ale codului fiscal, modificări de cote“, a spus Oriol Casellas.

Prin anularea Master Planului Bucureștiului, acesta va afecta predictibilitatea climatului investițional, dacă nu chiar un efect imediat.

“Odată cu anularea acestui PUG, vedem că imprevizibilitatea este o prioritate. De fapt, nu știți ce va rămâne și ce se va schimba anul viitor. Nu putem comenta un oraș ca București fără urbanism. Urbanizarea este Una dintre principalele probleme acum am vorbit despre moratoriul asupra PUZ-ului sectorial. Vor fi proiecte în următorii 2-3 ani care nu vor demara pentru că nu există autorizație și vom asista la o stagnare a ofertei de locuințe noi pentru o perioadă relativ perioadă scurtă de timp.

Meta Estate Trust Holding a atras în jur de 79 de milioane de lei în urma a două plasamente private lansate de companie la începutul anului 2021, dintre care cel mai mare a fost de 4 milioane de euro, adică aproape 20 de milioane de lei.

În ceea ce privește participațiile la unii dintre dezvoltatori, Meta Estate Trust a injectat până acum 2,5 milioane de euro în Novarion din Sibiu și câte 2 milioane de euro într-o companie a Grupului Redport care dezvoltă proiecte în capitală. Cea mai mare investiție a Meta până în prezent este de 4 milioane de euro.

Crosspoint Real Estate, Alin Popa: Românii au rezerve mari în ultimii doi ani, 62% din tranzacțiile din 2021 sunt făcute numerar

Alin Popa a explicat că, în ultimii doi ani, românii au avut rezerve de numerar de cumpărat pe piața imobiliară, în special în sectorul rezidențial, întrucât 62% din tranzacțiile finalizate în 2021 s-au făcut mai degrabă numerar decât cu credit.

„În ultimii doi ani, am observat că românii au început să dețină sau au și au în continuare un stoc considerabil de fonduri, inclusiv dacă ne uităm la tranzacțiile efectuate în ultimul an, aproximativ 38% dintre tranzacții au fost în numerar prin un credit ipotecar sau o locuință nouă și diferența reprezentată. Asta arată că mulți români cu venituri mai mari sau peste medie consideră imobiliare o investiție sigură”.

În ceea ce privește ponderea românilor care cumpără imobile prin credite bancare, consultantul a evidențiat că în 2022 va fi o ușoară scădere a planurilor de primă casă.

„S-au observat ușoare reduceri, de exemplu fondurile de 1,5 miliarde de lei alocate programului anul trecut s-au epuizat în 2-3 luni. Știu că în prezent, aproximativ jumătate din fonduri au fost folosite şi vorbim de acelaşi total. Se simte creșterea ratelor dobânzilor, dar cererea în România rămâne ridicată și observăm că creșterea prețurilor creditelor nu va împiedica neapărat cererea.”

Cererea de pe piața rezidențială a încetinit după declanșarea invaziei ruse a Ucrainei, dar Alin Popa consideră că cererea de pe piața rezidențială a crescut din ultimii ani.

„Cererea de locuințe noi de la români există, deoarece există mai puțină volatilitate și cererea rămâne aceeași, dar stocurile limitate vor pune din nou presiune asupra prețurilor, ceea ce, combinat cu costurile ridicate de construcție, va duce la prețuri mai mari, deoarece cererea de stocuri este mică.”

 Horaţiu Bucăţea, Quartz Residence: Apartamentele cu 3-4 camere și studiourile înregistrează o cerere mare

Din ce în ce mai multe familii optează pentru achiziționarea locuințelor mai spațioase, motiv pentru care unii dezvoltatori au înregistrat cereri pentru garsoniere sau 3-4 apartamente.

“Cele mai populare apartamente sunt studiourile și cele cu 3-4 camere. Acestea au cele mai mari vânzări. Garsonierele sunt cumpărate ca investiții, altele sunt cumpărate de familiile care doresc o casă mai mare. De când au început să se vândă condominiile, primele apartamente au fost vândute. Noi acum avem peste 50% precontractare pentru prima fază. Odată cu războiul din Ucraina, a fost o pauză de două-trei săptămâni, dar revenim la procesele normale”, a spus Horaţiu Bucăţea Business Manager Quartz Residence. Quartz Residence a realizat o rată de vânzare de 50% din cele 152 de apartamente din proiect. Construcția a început la jumătatea lunii ianuarie a acestui an, cu o dată estimată de livrare în martie 2023. Situat în zona Pantelimon, proiectul reprezintă 100% investiție autohtona și este realizat de trei antreprenori cu experiență în construcții de locuințe: Adriana Butulan, Maria-Tatiana Radu și Marian Costache. Investiția estimată este de 11 milioane de euro, din care s-au folosit 3 milioane de euro pentru procesul de dezvoltare. 7.000 mp are terenul cu 152 de apartamente

“Acum dezvoltam proiectul la Pantelimon, prima faza a proiectului. Site-ul de 7.000 mp are 152 de apartamente, dintre care 76 vor fi in prima faza, de la garsoniere pana la apartamente cu patru dormitoare. Lucrările au început în ianuarie, prin decembrie vom primi prima fază și începem a doua fază. Proiectul a fost aprobat la sfârșitul anului 2021, iar de când am obținut autorizația de construire au urmat etapele de pregătire și am început construcția”, explică șoseaua de business manager.

“Terenul achiziționat are aprobare PUZ și acești pași au început înainte. Suspendarea PUZ-ului este o problemă pentru dezvoltatori. Poate dura până la patru până la cinci ani de la momentul în care cumperi teren și până când obții autorizația de construire. Acum ne gândim și la ceea ce avem Vom face când proiectul Quartz se va termina. Este greu să faci un plan de 4-5 ani pe o piață dinamică.”

El crede că reducerea plafonului de TVA de 5% va afecta dezvoltatorii și clienții care fac diferența. De exemplu, modificări majore nu pot fi făcute în timpul construcției.

Alexandru Mănăilă, Park Partners: Avem o cerere foarte mare de cumpărare fără credit. Mulți oameni abandonează cartierele vechi în favoarea altora noi

Cererea de apartamente noi este în principal din partea investitorilor, dar și a celor care aleg să vândă clădiri vechi și să cumpere altele noi.

“Avem cerere mare de apartamente cu 2 si 3 camere. În 12 luni, la 1 septembrie 2023, vom livra prima clădire. Acum turnăm două dale pe lună pentru a finaliza primul bloc de 12 etaje. Unii cumpărători cumpăra investiții pentru protejarea banilor de inflație. Ratele dobânzilor sunt în creștere, dar investitorii vor să cumpere pentru a proteja capitalul. Există și mulți oameni care doresc să facă upgrade, sunt mulți oameni care doresc să iasă din cartierele construite în perioada epoca comunistă”, explică Alexandru Mănăilă, managing partner Park Partners.

Park Partners, parte a grupului Park Properties și unul dintre cei mai activi dezvoltatori de proiecte imobiliare din București, a înregistrat precontractarea primei faze a viitorului complex rezidențial SunLake, situat pe litoral, pentru peste 60% din apartamentele din Lacul Findenies, proiectul a debutat acum patru luni.

„Am construit în jur de 150 de apartamente sub umbrela Park Properties în zona centrală și semicentrală a Bucureștiului și am luat act de solicitarea clientului, când am început proiectul SunLake, care avea peste 300 de apartamente pe malul lacului Fundeni, ne-am dorit sa va propunem un proiect cu unicitate – este situat pe malul lacului, o parte a regimului de inălțimi mai mari ce asigură priveliști și verdeață. Acest lucru devine din ce în ce mai important, mai ales în context de creșterea prețurilor la energie. Scopul este ca vara să nu avem taxe de apă caldă.
Panourile fotovoltaice sunt utilizate în spațiile publice din infrastructura blocurilor și parcurilor. Va exista o centrală electrică în fiecare cartier pentru că este mai eficientă din punct de vedere energetic și mai puțin poluant. Conform bugetului, avem încălzire și calorifere pe pardoseală”, a explicat acționarul.

Potrivit acestuia, majoritatea investitorilor sunt antreprenori, medici sau tineri antreprenori din industria IT care doresc să-și protejeze capitalul de inflația record și să obțină profituri decente din investițiile lor.

„Până în prezent, am dezvoltat peste 150 de apartamente în 9 clădiri din București, în locații centrale și ultracentrale, cu o suprafață totală de nu mai puțin de 20.000 de metri pătrați și o valoare totală de peste 20 de milioane de euro. Partenerii noștri cu care am colaborat în trecut, aceștia ne-au ales tocmai datorită calității și profesionalismului cu care dezvoltăm proiecte imobiliare, respectând calitatea materialelor și finisajelor, asumându-și totodată termene de livrare realiste”, a spus Alexandru Mănăilă.

Apartamentele SunLake sunt disponibile în configurații cu 2 și 3 dormitoare, precum și penthouse-uri duplex la ultimul etaj.

După finalizare, zona rezidențială va avea o suprafață de construcție de peste 30.000 de metri pătrați, împărțită în două blocuri de 12 și 17 etaje, cu peste 300 de apartamente și peste 350 de locuri de parcare, atât subterane, cât și supraterane. Complexul va beneficia de un parc privat de 1.500 mp cu promenada pe malul lacului Findenay, paza privată, elemente de noutate legate de disponibilitatea soluțiilor de eficiență a consumului de energie, SunLake beneficiază de panouri fotovoltaice și panouri de utilizare pentru producerea apei calde sunt situat pe fiecare clădire.

Cosmopolis Gabriel Voicu: Legătura cu autostrada A3 este deja în construcție. În trei ani, investiția în proiect va ajunge la 500 de milioane de euro

Creșterea numărului de rezidenți în proiecte rezidențiale a atras mai multe investiții private, în special în servicii și retail. Constructorii proiectului Cosmopolis se așteaptă să depășească pragul de 30.000 de rezidenți în 2033.

Pentru 2022, Opus Land Development a alocat 30 de milioane de euro și propune construirea a cel puțin 500 de unități noi, inclusiv apartamente și vile, în Cosmopolis, precum și un nou centru comercial și infrastructură rutieră extinsă.

„După estimările noastre, vom ajunge la 500 de milioane de euro în trei ani. Acum investiția noastră este de aproximativ 367 de milioane de euro, dacă luăm investiția medie anuală plus extinderea strip mall-ului într-un parc comercial, până la sfârșitul anului. vom mai avea o investiție de 30 de milioane de euro. Lidl ar trebui să deschidă un magazin până la sfârșitul anului”, a declarat Gabriel Voicu, VP SVN România și manager de proiect Cosmopolis.

Noile unități fac parte din planul Opus Land de a tripla suprafața comercială totală a strip mall-ului existent în cadrul proiectului până la o suprafață închiriabilă de peste 15.000 mp.

“Acesta este primul centru comercial în aer liber dintr-un proiect rezidențial, cu o suprafață închiriabilă inițială de 3.500 de metri pătrați. Acum ne propunem să ne extindem la 20.000 de metri pătrați. Prin urmare, am atras atenția unor companii precum Maxipet, JYSK, Pepco, Spartan, etc., suntem în discuții cu marii retaileri de produse alimentare din afara Lidl. O nouă extindere de aproximativ 15.000 mp va fi gata într-un an. Poziționarea este strategică deoarece conectează Lidl la actualul centru comercial. 20.000 mp Face din parcul de retail cel mai mare parc de retail din nordul capitalei. Comunitatea este în expansiune, cu 1.500 de oameni venind în fiecare an pe lângă cei 15.000 deja prezenți. Locație excelentă, accesibilă din Tunari și Beltway, atrăgând mulți retaileri”, a explicat Gabriel.

De asemenea, la nivel de infrastructură, Cosmopolis va fi conectat la autostrada A3 începând cu acest an.

“Până la sfârșitul anului vom avea acces direct de pe autostrada A3 pentru prima dată. Construcția a început deja. Sensul giratoriu și benzile de separare de pe autostradă sunt aproape gata, mai trebuie să avem o legătură între Cosmopolis și acel sens giratoriu. , E usor pentru ca tot terenul prin care va trece strada noua este al nostru.Nu se face nicio problema cu conectarea la rond.Pâna la sfarsitul anului vom avea acces direct la autostrada.La sensul giratoriu nu contribuim cu nimic dar strada pentru a ajunge acolo va fi condusa de Cosmopolis build.Deci cei care locuiesc aici vor avea trei trasee – via Tunari, Centura – DN1 si acum si acces la Bucuresti pe autostrada.Acum orice drum catre autostrada va fi scurtat cu 10 minute. , de acum la 25 de minute in Floreasca, timpul se va reduce la un sfert de ora.Accesul este foarte important nu doar pentru cei care locuiesc aici, ci si pentru retaileri, pentru ca mai multe persoane pot accesa rapid magazinul.De exemplu, acum va fi o destinatie de cumparaturi.Acum 25-30% dintre clienti sunt din afara, poate mai putin in functie de magazin, dar in noua formula va fi o destinatie de cumparaturi cu 40-50% din clienti din afara, Aceștia sunt accesați diferit de oamenii din interior, cu mai multe puncte de control care intră și ies din proiect”, a spus Gabriel Voicu.

Devine o regulă ca proiectele rezidențiale mari să aibă și componente mari de retail.

„Se vor derula proiecte similare în Liziera de Lac. Este normal să se ofere clienților un set de facilități și să le ofere locuitorilor ceea ce au nevoie prin deschiderea de spații comerciale. De asemenea, ideea de a avea un magazin la parterul din blocul este inestetic. Activitatea comerciala trebuie concentrata în clădiri construite special. Odată ce proiectul nu are un număr de locuitori, atunci aceste proiecte devin atractive pentru retaileri și se dezvoltă. Am deschis o fază în Cosmopolis Plaza acum cinci ani. Am văzut replicat conceptul şi la Braşov, Greenfield sau alte proiecte. Având în vedere planul de dezvoltare, acum definitivam detaliile, până în 2033, Cosmopolis va avea circa 30.000 de locuitori, mai mult decât Sighișoara sau Curtea de Argeş, este un firesc.”

Până la sfârșitul acestui an, după investiții cumulate de peste 350 de milioane de euro, Cosmopolis va fi construită cu peste 5.000 de locuințe și o comunitate de peste 15.000 de locuitori, una dintre cele mai mari investiții în proiecte imobiliare românești.

În 2021, proiectul a finalizat aproximativ 550 de contracte preliminare și 543 de tranzacții finale, cu un obiectiv similar pentru acest an.

Anul acesta, Cosmopolis va depăși pragul de 5.000 de locuințe finalizate și aproximativ 15.000 de locuitori. Investiția totală în proiect depășește 380 de milioane de euro.

Pe lângă zona comercială, Cosmopolis are două grădinițe, două parcuri, o plajă privată pe un lac din apropiere, 35 de piscine în aer liber, un loc de joacă pentru copii, restaurante și cafenele și o sală de fitness. Un nou parc va fi inaugurat până la sfârșitul acestui an.

Dezvoltarea proiectului va continua până cel puțin în 2033, vizând o comunitate de peste 12.000 de case și o populație de peste 30.000 de persoane, comparabilă cu orașe precum Câmpina, Câmpulung Muscel sau Sighișoara.

Andreea Comşa, Premier Estate Management: În prezent, 70% din achiziţiile de proiecte rezidențiale se fac cu numerar

Pe piață pot exista reduceri de preț pentru unele articole, dar nu va fi un fenomen uniform, iar prețurile nu vor fi înjumătățite, așa cum se așteaptă unii clienți, au spus consultanții.

Andreea Comşa, managing partner Premier Estate Management, a explicat că şapte din 10 achiziții înregistrate astăzi în proiecte rezidenţiale noi se fac cu numerar mai degrabă decât cu credit bancar, iar clienţii sunt în principal cei care folosesc piaţa imobiliară pentru a lupta împotriva inflaţiei.

„Aproximativ 70% din achizițiile făcute în prezent în proiecte se fac în numerar, ceea ce înseamnă că cei care au numerar și doresc să-l protejeze de inflație sunt cei care cumpără acum apartamente”.

Pe de altă parte, proiectele de piață de masă care vizează clienții care cumpără în principal prin credit bancar suferă în prezent pe fondul creșterii ratelor dobânzilor și al preocupărilor pieței.

„Este important să spunem că piața rezidențială este o piață emoțională. Dintre toate segmentele pieței imobiliare, piața rezidențială are cea mai mare componentă emoțională, adică atunci când sunt știri negative în piață – am avut destule știri negative din februarie, și probabil că nu se va opri în curând – clienții sunt speriați, oamenii sunt speriați. Proiectele care sunt mai ieftine pentru apartamente, case mai ieftine, ceea ce numim proiecte de piață de masă, sunt primele care văd că cererea scad deoarece un procent mare de clienți sunt mergând la împrumuturi bancare, ei amână deciziile de cumpărare”.

Comşa a subliniat că piaţa rezidenţială de astăzi trece prin multe schimbări, ceea ce este oarecum paradoxal întrucât trece printr-un moment de tranziţie.

“Există întotdeauna componente contradictorii în aceste momente de tranziție, în care prețurile cresc și se anunță mai multe vânzări, dar știm că cererea a scăzut, așa că piața rezidențială trece printr-un moment dificil. Acesta este probabil cel mai important din ultimii ani. La o perioadă dificilă, asistăm la unele schimbări.”

Unul dintre paradoxurile pe care le menționează este că noile proiecte devin mai scumpe în timp ce cererea de pe piață scade.

„Prețurile mai mari se datorează lansării de noi proiecte în ultimul an și jumătate, al căror cost este direct afectat de creșterea materialelor de construcție. De obicei, între ceva ce se întâmplă în piață (la care asistăm acum) și corectând piața, există întotdeauna o perioadă de timp, fie șase luni, fie un an, până când totul este ajustat și corectat.”

Ea consideră însă că prețurile nu au început să scadă, deși unele proiecte la nivel național se pot confrunta cu un astfel de fenomen.

„Poate că în unele proiecte vom vedea o reducere, dar în altele, precum cel din municipiul București – vom vedea o încetinire a livrărilor, deoarece nu se aprobă proiecte noi – vom vedea jumătate din Oferiți-ne locuințe. pentru următorii 3-4 ani. Deci, dezvoltatorii care nu au presiune asupra capitalului propriu sau nu rambursează bani la bancă pot aștepta. Dimpotrivă, cei care trebuie să restituie bani la bancă pot primi o reducere.”

Consultantul consideră însă că scăderea nu va avea un impact uniform asupra pieței și prețurile nu vor fi niciodată „la jumătate din ceea ce se așteaptă clienții”.

“Majoritatea oamenilor vor să vadă reduceri la jumătate de preț. Este important de știut că șansele ca acest lucru să se întâmple sunt foarte mici. Mă refer la orașul București, cel puțin. Desigur, poate fi diferit în alte orașe și în zona Bucureștiului. Există primul articol afectat, s-ar putea să vedem o reducere ceva mai mare, dar tot nu cred că vorbim despre 50% sau despre ce se așteaptă clientul.”

Un proiect al ZF și CEC Bank. Costina Petrescu, Strada Nord: Mai este cerere la etajele superioare ale pieței rezidențiale

Regiunea de nord a capitalei continuă să atragă clienți și investitori, deoarece devine din ce în ce mai dificil să construiți clădiri noi în București.

Voluntari va căuta să atragă investiții de la AB Imobiliare, care a achiziționat încă ceva teren. Proiectul North Avenue se dezvoltî fără probleme de licență”, a declarat Costina Petrescu, reprezentant al North Avenue.

Ea a subliniat că în prima lună după ce apartamentele proiectului au fost puse în vânzare, 25% au fost prevândute.

“Acesta este primul proiect al AB Imobiliare. Este situat langa sensul giratoriu Voluntari la intersectia bulevardelor Pipera si Petricani. Sunt doua blocuri de sapte etaje. Printre avantaje se numara si patru penthouse-uri cu piscina pe terasa. Cei care cumpără de sus cumpără mai repede”, a spus Costina Petrescu. În prezent, clădirea se află la etajul patru, fiind construite simultan două blocuri.

Proiectul dezvoltat de AB Imobiliare se întinde pe o suprafață de peste 12.000 de metri pătrați și va consta din două turnuri rezidențiale cu înălțimea P plus 5E plus evacuate 6 și 7 etaje. În total, vor avea 101 apartamente – inclusiv două, trei și patru camere, precum și penthouse-uri. În prezent, ambele blocuri din proiect sunt în construcție, cu data de finalizare stabilită pentru decembrie 2023.

Apartamentele cu două dormitoare din complex au aproximativ 64 până la 99 de metri pătrați, apartamentele cu trei dormitoare sunt de aproximativ 91 până la 197 de metri pătrați, iar apartamentele cu patru dormitoare sunt între 192 și 205 de metri pătrați. Pe de altă parte, cele trei penthouse-uri sunt întinse pe două etaje și au dimensiuni cuprinse între 487 și 503 de metri pătrați. Toate apartamentele au terase spațioase, chiar și două pe unitate, care măsoară 89 de metri pătrați.

În plus, proprietarii vor putea achiziționa unul dintre cele 20 de containere de depozitare incluse în proiect. Ambele blocuri vor avea o fațadă ventilată, o soluție despre care se crede că încetinește semnificativ deteriorarea exteriorului clădirii în timp.

Facilitatea North Avenue proiectată de AÎB Imobiliare include 123 de locuri de parcare, spațiu verde extins (peste 1.100 de metri pătrați în total inclusiv un parc privat), servicii de concierge și un segment de servicii reprezentat de sală de sport . O cafenea de lux care va fi inclusă în proiect.

Georgian Marcu, Green Angel: Loturile de pământ cu autorizații de construire costă cu 50% mai mult

Prețurile terenurilor din București continuă să se aprecieze iar cele mai căutate sunt cele cu autorizații de construire, unde investitorii pot începe să dezvolte proiecte în cel mai scurt timp posibil.

„O parcelă de teren cu autorizație de construire poate fi cu 50% mai scumpă decât o parcelă fără autorizație de construire, în aceeași zonă și cu același potențial. Există investitori care caută un astfel de teren, dar ofertele sunt puține și scumpe, ceea ce va afecta și prețul apartamentelor în viitor”, a declarat Georgian Marcu, agent imobiliar și proprietar al agenției Green Angels.

El a explicat că în București, cele mai atractive investiții sunt proiectele de anvergură cu sute de case. Cu aceeași birocrație, dezvoltatorii au explicat același lucru. “Tendința acum este pentru proiecte mari. Licențiatorii primesc proiecte cu multe unități, nu buticuri. Cele mari pot fi proiectate cu mai multe facilități, cu o parte comercială, precum și grădiniță sau after school. Dar astfel de proiecte pot fi construite platforme industriale sau la periferia Bucureștiului, ceea ce pune presiune asupra infrastructurii capitalei”, a spus Georgian Marcu. Planul orașului București de acum mai bine de 20 de ani este cel mai probabil să fie anulat în cazul PUZ-ului industriei – încă nu există o decizie finală, totuși, mulți aleg să-și construiască vecini apropiați la nivel local, dar nu toate locurile au investiții în infrastructură – fără canalizare, dar există o fosă septică , apa provine nu dintr-o rețea ci dintr-o fântână, iar în cel mai bun caz exista rețea de gaze naturale.

„În București sunt puține investiții în infrastructură, ceea ce pune presiune de dezvoltare asupra zonei înconjurătoare, unde transportul în comun este aproape inexistent, de exemplu la fiecare 40 de minute, oamenii se bazează pe mașini pentru a ajunge la serviciu sau la școli”, a spus Georgian Marcu.

Săptămâna trecută, de exemplu, odată cu începerea școlii, traficul în București a fost extrem de aglomerat, aici venind și oameni care locuiau în apropierea capitalei pentru a-și trimite copiii la școală.

Ratele dobânzilor au crescut peste randamentele medii ale investițiilor, determinând mulți investitori să renunțe la ideea de a cumpăra un apartament pentru închiriere.

„Putem observa deja o scădere a numărului de investitori în sectorul imobiliar, în special cei care intenționează să cumpere o locuință cu un credit bancar din cauza creșterii ratelor dobânzilor. Chiar și cei care au cumpărat în ultimii doi ani speră că proprietatea va putea plăti chiria. sunt și unii oameni care vor avea probleme cu creșterea dobânzilor. Acum depinde unde va ajunge IRCC pentru că, creditele mai noi nu sunt pe ROBOR. Sunt investitori mici care cumpără 1-2 proprietăți, sau alții cu numerar și se gândesc să cumpere pentru a se proteja de inflație. De exemplu, am avut un investitor care a cumpărat cu 1,5 milioane de euro. De asemenea, implică bursa , titluri de stat, testamente și imobile care generează și chirie”, a spus brokerul. El a spus că se așteaptă ca chiriile din capitală să crească în următorii 2-3 ani pentru că „inflația consumă o mulțime de venituri, dobânzile sunt mai mari, iar înlocuirea pentru cumpărare este chiria, iar cererea de chirie va pune presiune pe piață. Există o particularitate a pieței locale – apartamentele de închiriat sunt deținute de investitori mici, mai degrabă decât de fonduri mari de investiții, ca în Occident, iar chiriile nu cresc la fel de mult – iar în SUA, chiriile medii au crescut cu 40% de la începutul anului, care este de aproximativ 5-10% pe an la nivel local. În perioada următoare, ne așteptăm să crească chiriile, iar stocul de apartamente închiriate este scăzut în acest moment.”

Clemens Petschnikar, Square 7: Dorim să oferim 35-45.000 mp de spațiu comercial pe an în următorii cinci ani

Dezvoltatorul de parcuri cu amănuntul Square 7 Properties speră să ofere 35.000 până la 45.000 de metri pătrați de spațiu nou pe piața locală pe fiecare an în următorii cinci, deoarece își propune să se extindă în orașe mai mici, cu populații între 15.000 și 25.000 de locuitori, a explicat Clemens Petschnikar, Partener și CEO al Square 7 Properties.
Aproximativ 35.000 de metri pătrați. Aceasta este rata pe care ne propunem să o atingem în următorii cinci ani, iar suprafața reală de livrare este între 35.000 și 45.000 de metri pătrați. Cred că există potențial, și că extinderea este posibilă. Trebuie să ne concentrăm și pe orașe mai mici, cu 15-25.000 de locuitori, ceea ce nu ar trebui să fie o problemă, cel puțin în zonele mai dezvoltate.”

El a spus că experiența țărilor vecine în care piața de retail park este bine dezvoltată arată că într-un oraș cu o populație de 150.000-20.000 de locuitori există un spațiu de parc de 50.000-10.000 de metri pătrați. Square 7 Properties este unul dintre cei mai activi jucători din sectorul retail al pieței imobiliare locale.

În cooperare cu belgienii de la Mitiska REIM, dezvoltatorul are 26 de parcuri de retail în România cu o suprafață totală de 142.000 de metri pătrați.
Recent, Piața 7 a lansat extinderea parcului comercial Slatina, iar acum are un proiect în construcție la Giurgiu, unul la Pitești și unul la Mediaș, care reprezintă cei 35.000 de metri pătrați pe care compania speră să îi livreze în 2023. Anul următor de investiții depășește 40 de milioane de euro.

„(Nu: valoarea investiției) este o întrebare greu de răspuns acum, în contextul actualelor prețuri foarte volatile la construcții. În prezent, estimăm în jur de 40-42 de milioane de euro”.

Maggie Kitshoff, Prime Kapital: Vom dezvolta 13.000 de case noi în România până în 2029. 3.000 se vor construi la IMGB din București, iar 1.000 sunt la Iași

Prime Kapital este un dezvoltator și investitor imobiliar integrat cu partenerul de investiții MAS PLC, un investitor și operator de proprietăți imobiliare durabile cu o prezență puternică în Europa Centrală și de Est (CEE), intenționând să investească 1,97 miliarde EUR până în 2029 un total de 1,5 milioane metri pătrați de proiecte de retail, dezvoltări de birouri și proiecte rezidențiale în mai multe orașe din România.

„Planul este de a dezvolta 14.398 de reședințe la nivel local până în 2029. Operăm local din 2018 și dorim să investim în România, București și centre regionale”, a declarat Maggie Kitshoff, partener de birou și rezidențial la Prime Kapital.

Panourile solare și pompele de căldură vor fi următorul standard în domeniul imobiliar

Întrucât gospodăriile medii și superioare se bazează acum pe sisteme de casă inteligente sau pe încălzirea prin pardoseală pentru eficiență, următorul pas este utilizarea energiei verzi.

“Am implementat sisteme de casă inteligentă în proiecte noi. De asemenea, pariem pe surse alternative de energie și analizăm posibilitatea instalării pompelor de căldură cu panouri fotovoltaice în următoarele proiecte. Acestea vor fi o caracteristică standard în următorii câțiva ani, doar ca pardoseala La fel ca sistemele de încălzire sau smart home. În momentul de față folosim o centrală pe gaze naturale, dar în următoarele proiecte ne uităm la pompe de căldură. Până acum ne-am bazat pe materiale pentru izolarea casei și reducerea consumului de energie cât mai mult posibil”, a spus Valentin Ivana, K2 Development Managing Partner.

Alexandru Mitrache, C&W Echinox: Tranzacția terenurilor continuă – autorizarea durează cel puțin doi ani

Dezvoltatorii și investitorii continuă să cumpere noi terenuri în București și în împrejurimi pentru viitoare proiecte imobiliare, dintre care cele mai valoroase sunt cele care au deja PUZ și autorizații de construire.

“În continuare se desfășoară tranzacții cu terenuri, inclusiv la București. Cei din sectorul logistic și industrial se descurcă foarte bine în afara capitalei. Sunt și investitori care caută pe termen lung și vor să obțină teren, dar sunt și dezvoltatori care vor să obțină au început mai repede, mai ales dacă există și finanțare bancară sau din interiorul grupului și terenul trebuie valorificat”, spune Alexandru Mitrache, șeful tranzacții de teren și investiții la Cushman & Wakefield Echinox.

În prima jumătate a anului 2020 până în 2022, Bucureștiul a finalizat tranzacții cu terenuri pentru viitoare investiții imobiliare cu o valoare totală de 720 de milioane de euro, ceea ce este aproape dublu față de cele cinci semestre premergătoare acestei perioade (S2/2017-2019) de ceva vreme. Potrivit companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, acest lucru arată interesul dezvoltatorilor imobiliari pentru realizarea de noi proiecte chiar și pe fondul crizei de sănătate și a presiunilor inflaționiste puternice.

Din perspectiva achiziției de terenuri, cei mai activi dezvoltatori din ultimii doi ani și jumătate au fost cei din sectorul rezidențial, cu planuri de a construi peste 30.000 de unități locative pe terenul achiziționat.

În plus, jucătorii de pe piața industrială și logistică au finalizat tranzacții cu terenuri în aceeași perioadă cu o suprafață totală de peste 1,2 milioane de metri pătrați, iar terenul potrivit pentru dezvoltarea spațiului industrial a depășit 500.000 de metri pătrați.

Lanțurile de retail, în principal germane, și anume Kaufland, Lidl, Rewe (Penny), continuă să cumpere terenuri pentru a-și extinde portofoliul în România.

Per total, în intervalul de analiză (2020 – S1/2022), suprafața de teren tranzacționată a fost de aproape 4.700.000 de metri pătrați (470 de hectare), fiind analizate 85 de tranzacții, cu o valoare medie de aproximativ 8,5 milioane EUR.

Cumpărătorii cu capital românesc au rămas cei mai activi cumpărători în doi ani și jumătate, reprezentând 73% din volumul tranzacțiilor, dezvoltatorii străini, în special cei care urmăresc să investească în clădiri de birouri, din cauza autorizației de proiect imprevizibile și a costurilor de construcție Descurajați sexual.

În 2022, cea mai mare afacere a fost Edificia Star Construct, care a cumpărat o parte din podiumul industrial Chimopar de pe Bulevardul Theodor Pallady, cu o suprafață de 248.000 de metri pătrați, unde intenționează să dezvolte un proiect rezidențial de anvergură. Printre cele mai mari parcele tranzacționate în acest an se numără două terenuri de 240.000 de metri pătrați în apropiere de autostrada A2 spre Constanța și 65.000 de metri pătrați în Popeşti Leordeni, cumpărate de dezvoltatori și operatori industriali şi de logistică VGP, respectiv WDP.

Blocarea autorizației înseamnă mutarea cererii către zona de la periferie, unde nu există infrastructură

„Blocarea autorizațiilor de construire de către Primăria Capitalei va duce la o reducere semnificativă a sectorului imobiliar și a numărului de angajați, în timp ce persoanele care caută o locuință fie vor plăti mai mult în București, fie se vor îndrepta spre Ilfov, unde nu există infrastructură pentru a susține cererea”, a spus Antoanela Comşa, preşedintele dezvoltatorului Gran Via România.

“Vom vedea firmele falimentând pentru că nu vor mai deține obiectele de activitate. Un proiect imobiliar implică o serie de alți furnizori – proiectanți, constructori, furnizori de materiale, angajați proprii – contabili. Oamenii se vor repoziționa ei înșiși sau părăsesc țara. Ne uităm la industria aeriană – nu mai au angajați pentru că pe vremea pandemiei lucrurile s-au oprit și angajații s-au repoziționat. Același lucru în imobiliare. Nu este ca o mașină- oprim acum motorul și îl repornim peste doi ani, pentru că oamenii au nevoie de venituri”, a spus  Antoanela Comşa.

Ea a explicat că, dintre angajații Gran Via care au plecat pentru că cele două proiecte nu aveau autorizații de construire, au concediat 11 din 20 de persoane. “Am avut colegi care s-au dus la leasing financiar, contabili, asistenți manageri. Problema este că nici alți dezvoltatori nu au obținut.”

Potrivit unui studiu al Clubului Imobiliar București, din 2019 până în 2021, contribuția Bucureștiului la formarea PIB-ului țării a scăzut cu 2,4 puncte procentuale, iar pierderea fiscală până în 2026 a fost estimată la 17,2 miliarde lei (3,45 miliarde euro), arătând cea despre București Principalele concluzii ale primului studiu de impact că procesul de autorizare este blocat.

“Mulți oameni au declarat opoziție față de noi dezvoltări- nu vor mai multe blocuri, clădiri. Lumea trebuie să înțeleagă că avem nevoie de forță de muncă în București, avem nevoie de investitori, studenții vin aici să studieze și să rămână. Dacî nu se construiește în București se va face în zonele de graniță – Tunari, Voluntari, Pantelimon, Corbeanca. Vom avea o presiune mare în trafic pentru că nu sunt destule spitale, grădinițe sau școli în aceste zone. Toată lumea va veni cu mașina la București, dar acum ne plângem că nu avem loc de parcare. Vor crește prețurile locuințelor, vor crește chiriile”.

Blocada administrativă și incertitudinea climatului orașului se reflectă și în contribuția directă a construcțiilor și tranzacțiilor imobiliare la formarea PIB-ului Bucureștiului. Deci, dacă 2019 este 14,2%, 2020 este 14% și 2021 este 13,3%.

La nivel național, industriile de construcții și tranzacții imobiliare au fost foarte active în ultimii ani și au contribuit cel mai mult la redresarea economică după impactul pandemiei de Covid-19. Comparativ cu 2019, aceste industrii vor avea cea mai mare creștere a ocupării forței de muncă (80.703 noi locuri de muncă), cea mai mare creștere a veniturilor (90 miliarde lei) și cel mai mare sold de active imobilizate (44 miliarde lei) în 2021, reflectând cea mai mare investiție. Statisticile arată că, în ciuda unui trend ascendent în toată țara, Bucureștiul a cunoscut o scădere bruscă.

Gabriel Voicu, SVN România: Odată ce proiectul imobiliar din București se va opri, va fi greu de reluat ulterior

Lipsa autorizațiilor de construire pentru dezvoltarea proiectelor viitoare în București va duce la un deficit de construcții noi pentru o perioadă de timp și dincolo de 2024, odată blocate, oamenii din industria imobiliară vor pleca și se vor reloca în alte zone, precum și companii noi.

“Orice s-ar întâmpla în 2023 și 2024, volumul de muncă pentru a readuce proiectul pe drumul cel bun va dura mult timp. Orice s-ar întâmpla la nivel electoral, indiferent de direcția, va dura mult timp pentru a ajunge din urmă cu toate problemele nu au fost rezolvate. Unic prin natura sa. Beneficiați de cea mai exclusivistă zonă. Nu putem judeca din punct de vedere că va fi mai exclusivist. În capitalele europene trebuie construit corect, nu complet”, a spus Gabriel Voicu, SVN România.
În prezent, raioanele 2, 3, 4 și 5 au avut PUZ-uri eliminate, sectorul 6 este singurul cu PUZ-uri – dar cel din 2016, nici o creștere față de 2019, în sectorul 1, PUZ-urile Centrale sunt în anumite zone de funcționare.

“În jurul mijlocului anului 2023, vom vedea astăzi impactul problemei PUZ. Durează 18-24 de luni de la achiziționarea terenului, proiectarea până la etapa de produs finit. Acum vedem încă noi unități livrate pe măsură ce își recuperează din urmă. 2022 În 2020 vom asista la o ușoară scădere, cu o reală intensificare în 2023. A doua direcție este ca cererea să rămână susținută. În ciuda problemelor, cererea rămâne la cote ridicate și se caută opțiuni de construit în afara granițelor Bucureștiului, dar cât mai aproape posibil. Această tendință se va intensifica pe măsură ce livrările de capital vor scădea în 2023 și 2024”, a explicat consultantul.
În ceea ce privește evoluția prețurilor locuințelor noi, Gabriel Voicu a explicat că multe probleme din lanțul de aprovizionare cu materiale de construcție au fost rezolvate.

„Lanțul de distribuție și-a revenit, problemele de pe piața materialelor de construcții s-au diminuat, când vorbim de prețul construcției noi, sunt o mulțime de factori de luat în considerare, în spatele acestor factori se află calcule economice bazate pe costul terenului, costul materialului, puterea muncii. Piața second-hand urmează o nouă tendință, dar fără decalaj al costurilor. Este prea devreme pentru a evalua în ce direcție vor merge prețurile și dacă creșterea va scădea. Cel mai probabil, în următoarele 2-3 luni, vom vedea cum cererea și piața pentru materiale de construcție vor evolua. El a subliniat că, cu excepția Sofia, Bulgaria, Bucureștiul rămâne cel mai bun din punct de vedere al accesibilității.

„Au crescut prețurile, dar au crescut și salariile medii, accesibilitatea rămânând la 8,7 ani sau 104 salarii, față de 101 salarii la începutul anului și 408 salarii medii în 2008. În acest context, în perioada de opt luni din 2022, nivelurile Premium au crescut cu 9% față de aceeași perioadă din 2021, iar 2021 a fost un an foarte bun”, spune Gabriel Voicu.

Venitul mediu lunar pe gospodărie în trimestrul II a fost de 6.241 lei. 86,1% din venituri sunt cheltuieli

Venitul mediu lunar pe gospodărie în trimestrul II al anului 2022 a fost de 6.241 lei, iar venitul pe cap de locuitor a fost de 2.481 lei, potrivit datelor publicate miercuri de Biroul Național de Statistică al SUA (INS).
În trimestrul II al anului 2022, cheltuielile totale ale populației au fost în medie de 5.375 lei pe gospodărie și 2.137 lei pe persoană, reprezentând 86,1% din nivelul total al veniturilor.

Potrivit INS, veniturile în numerar sunt în medie de 5.853 lei pe gospodărie pe lună (2.327 lei pe persoană), iar veniturile în natură sunt estimate la 388 lei pe lună pe gospodărie (154 lei pe persoană). Salariile și alte venituri aferente acestora constituie cea mai importantă sursă de venit.

INS a menționat că la formarea veniturilor totale ale gospodăriilor au contribuit și veniturile de asistență socială (19,6%), veniturile în natură (6,2%), în principal valoarea inversă a consumului de produse agricole din resurse proprii (5,2%), din activități neagricole (2,2%), venituri din agricultură (2,1%) și venituri din proprietate și vânzarea bunurilor gospodărești (1,3%).
Conform datelor citate, mediul de viață afectează diferențele de nivel ale veniturilor gospodăriei între mediul urban și cel rural, în special diferențele structurale.

Potrivit INS, principalele destinații ale cheltuielilor gospodăriei sunt: ​​consumul de alimente, bunuri nealimentare, servicii, iar în impozite, contribuții, contribuții, precum și acoperirea unor nevoi legate de producția gospodăriei (hrană pentru animale și păsări, producția casnică plățile forței de muncă).

Cheltuieli de investiții pentru achiziționarea sau construirea unei case, achiziționarea de terenuri și echipamente necesare producției casnice, achiziționarea de acțiuni etc. Ponderea acestora în cheltuielile totale ale gospodăriilor este mică (doar 0,8%).
În plus, INS prevede că mediul de viață determină unele particularități ale dimensiunii și structurii cheltuielilor totale de consum.
Alimentele și băuturile nealcoolice au reprezentat în medie 35,1% din consumul gospodăriilor în al doilea trimestru al anului 2022, conform Clasificării de destinație a cheltuielilor de consum (COICOP).

Primele date oficiale: cât valorează proprietățile românești ale miliardarului ceh Vitek

Primele date oficiale: cât valorează proprietățile românești ale miliardarului ceh Vitek

Al treilea cel mai bogat om ceh, Radovan Vitek, a reușit să dețină trei mari dezvoltatori imobiliari în România în mai puțin de doi ani. Prin compania sa CPI Property Group, miliardarul deține participații la Globalworth, precum și Immofinanz și S Immo. Ultimele cifre ale companiei arată pentru prima dată valoarea acestor active pe piața din România.
Miliardarul ceh Radovanvitek deține active imobiliare în România în valoare de aproape 1,7 miliarde de euro prin intermediul CPI Property Group, potrivit celor mai recente date ale companiei.

Imobiliarele românești reprezintă 8% din întregul portofoliu evaluat la 20,9 miliarde de euro deținut de CPI Property Group. Aceasta pare o mică parte în comparație cu cota de piață a Republicii Cehe de peste 5,3 miliarde de euro sau cu cota de piață a Germaniei de peste 5 miliarde de euro, de exemplu. Cu toate acestea, România s-a clasat pe locul patru cu 1,7 miliarde de euro, chiar după cele 2,5 miliarde de euro din valoarea portofoliului portofoliului Vitek din Polonia.
În Republica Cehă, CPI Property Group este cel mai mare proprietar de spații comerciale, inclusiv centre comerciale și parcuri de vânzare cu amănuntul. 4,8 miliarde de euro este valoarea portofoliului de retail al companiei, cu proprietățile românești pe locul trei cu 582 de milioane de euro. La nivel local, compania deține o participație în centrul comercial Vivo al Immofinanz și, de asemenea, deține o participație în centrul comercial Sun Plaza al S Immo.

Portofoliul de birouri este evaluat la peste 10 miliarde EUR și include participația CPI (30,3%) în Globalworth, cel mai mare proprietar de birouri, precum și clădiri deținute local de S Immo și Immofinanz.
După finalizarea achizițiilor Immofinanz și S Immo, CPIPG își continuă consolidarea portofoliului prin transferarea portofoliului său de 53 de parcuri de retail către Immofinanz pentru 324,2 milioane EUR. Acestea sunt parcuri comerciale din Republica Cehă, Polonia, Slovacia și Ungaria, cu o suprafață totală închiriabilă de 217.000 mp.
În urma relocării portofoliului de parcuri de retail, portofoliul de clădiri de birouri Immofinanz din Ungaria a fost anunțat spre vânzare către S Immo. În plus, în anunțul recent al Immofianz se precizează că „gestionarea activă a portofoliului va include vânzarea de bunuri imobiliare cu o valoare totală de aproximativ 1 miliard EUR, precum și investiții în proprietăți cu randament ridicat pe piețele de bază ale Immofinz sau utilizarea acestor fonduri pentru datorii. rambursare”.

În 2021 și 2022, CPIPG a semnat un contract de credit punte în valoare de 3,75 miliarde EUR, care a fost utilizat pentru achiziționarea S Immo și Immofinanz. În total, compania a folosit 3,4 miliarde de euro pentru aceste achiziții, finanțate din capitaluri proprii, numerar și 2,5 miliarde de euro în retrageri, potrivit datelor companiei. O parte din împrumutul de 900 de milioane de euro a fost plătită. La sfârșitul lunii august, a fost semnat un acord pentru extinderea instalației de pod până în prima jumătate a anului 2025.
În următorii doi ani, CPIPG speră să vândă peste 2 miliarde de euro active, dintre care 1 miliard de euro aparțin Immofinanz și 200 de milioane de euro reprezintă activele  S Immo.

Radovan Vitek este un investitor prudent care și-a început afacerea în Slovacia la începutul anilor 1990, pe fondul unui val de privatizări. În 1997 s-a mutat în Cehia, unde a achiziționat o cooperativă și a transformat-o într-un hotel de lux. Averea lui a crescut de la 1,4 miliarde de euro în 2014 la 5,8 miliarde de euro în 2022. Astăzi, miliardarul locuiește în Elveția și este căsătorit și are patru copii. Forbes a mai scris că Vitek deține aproximativ 1 milion de metri pătrați de teren în Surrey, Anglia, care i-a aparținut lui Ringo Starr, membru al trupei Beatles.

Numele Vitek este asociat și cu renovarea Palatului Maeterlinck din Nisa, Franța. Compania, împreună cu subsidiara sa Sotheby’s International de pe Coasta de Azur, a restaurat Palatului Maeterlinck, care a devenit o atracție pe Riviera Franceză, și a vândut 18 apartamente de lux, între 2 și 20 de milioane de euro. Vitek a rezervat un apartament familiei.

O treime dintre români cred că prețurile locuințelor vor scădea până în 2023. Care sunt bugetele lor pentru viitoarele proprietăți

O treime dintre români cred că prețurile locuințelor vor scădea până în 2023. Care sunt bugetele lor pentru viitoarele proprietăți

Potrivit platformei imobiliare, o treime dintre români consideră că prețurile caselor vor scădea semnificativ până în primăvara lui 2023.
Potrivit unui studiu realizat în septembrie, 38% dintre români au spus că ar dori să cumpere o proprietate în următoarele 12 luni.
Doar 9% sunt siguri că nu vor cumpăra o casă în anul următor, iar alți 8% sunt înclinați să nu o facă.

Bugetul alocat pentru viitoarele proprietăți a fost mai mic de 60.000 de euro pentru jumătate dintre respondenți (54%).
Un sfert (25%) avea un buget între 61.000 € și 90.000 €, 12% avea un buget între 91.000 € și 120.000 €, iar 8% avea un buget peste 121.000 €.

În ceea ce privește modificările bugetului alocat achizițiilor de proprietăți în ultimele 6 luni, aproape jumătate (42%) dintre respondenți au rămas la fel, în timp ce 23% au crescut și 35% au scăzut.
Evoluția variază în funcție de buget. 44% dintre cei dispuși să renunțe până la 60.000 de euro și-au redus bugetul, comparativ cu doar 18% dintre cei de peste 121.000 de euro.

Creșterea bugetului este deosebit de relevantă pentru cumpărătorii care caută locuințe între 91.000 și 120.000 € (30%) și peste 121.000 € (31%).
Dintre cei care au spus că nu vor cumpăra niciodată o casă, când au fost întrebați ce schimbări i-ar face să se răzgândească, 75% au spus că scăderea prețurilor la locuințe ar fi factorul determinant.
A doua cea mai importantă a fost reducerea dobânzii la împrumut (27%), urmată de o reducere a altor costuri zilnice (19%) și o creștere a venitului personal (18%).

O nevoie urgentă de mutare va convinge pe 8%, urmată de găsirea proprietății perfecte pentru persoana respectivă cu 6% și o creștere semnificativă a chiriei – cu 3%.

Dintre respondenți, doar 10% au spus că nimic nu le-ar putea schimba decizia.
„În ceea ce privesc așteptările privind evoluția prețurilor, este normal ca oamenii să își dorească să scadă prețurile. Sunt copleșiți de creșteri la toate nivelurile și nu doresc să crească și prețul viitoarei lor locuințe, ceea ce are și un impact mare asupra bugetul general. Este această scădere a valorii? Rămâne de văzut dacă se va concretiza. De fapt, prețurile medii ale proprietăților noastre au scăzut (în esență prețurile proprietăților cresc mai lent decât inflația), așa că ne aflăm la mijlocul ciclului corecție în locuințe. Totuși, în termeni nominali în ceea ce privește (datele reale), este greu de crezut că inflația nu afectează în același timp piața construcțiilor, care are două componente principale: materiale și forță de muncă”, a spus Daniel Tudor, reprezentant al agentului imobiliar The Concept.

El a susținut, de asemenea, că în perioadele de „rate mari ale dobânzilor bancare”, poate exista „o încetinire a creșterii de la an la an cu câteva puncte procentuale, din momentul în care ratele dobânzilor scad, permițându-ne să asistăm la o explozie a prețurilor pentru o perioadă de 3-5 ani.” Veniturile românilor sunt mult mai mari decât erau în vechea criză economică de acum 14 ani (în medie de 2,3 ori mai mari), pe de altă parte, prețurile imobiliarelor sunt mai mici decât vârful din 2008, cu 10-12% mai mici în medie”.

49% dintre cei care puteau plăti cash au spus că sunt siguri că vor cumpăra o proprietate în anul următor, în timp ce 33% dintre respondenți sunt dispuși să facă un împrumut.
În ultimele 6 luni, 44% dintre respondenți au un buget de numerar care a rămas același, o scădere cu 33% și o creștere cu 23%.Totuși, pentru cei cu credit, bugetul a fost redus cu 40% sau a rămas același (38%). 23% dintre cumpărătorii de locuințe cu credit au crescut suma alocată unei locuințe.
În ceea ce privește așteptările pentru următoarele 6 luni, 39% dintre participanți se așteaptă ca prețurile să scadă semnificativ, 27% se așteaptă să scadă ușor prețurile, iar 9% se așteaptă ca prețurile să stagneze.
Doar 8% se așteptau la o creștere ușoară, în timp ce 5% se așteptau la o creștere semnificativă.
12% au spus că nu știu la ce să se aștepte.

Respondenții cu un buget de până la 60.000 EUR (42%) se așteaptă cel mai mult la o scădere a prețurilor, în timp ce cei cu un buget de 91.000 EUR – 120.000 EUR (8%) se așteaptă la o creștere semnificativă a prețurilor.
Pe parcursul următoarelor 12 luni, totuși, procentul care se așteaptă să vadă o scădere semnificativă a prețurilor a scăzut la 30%, 24% înregistrând o scădere mică.
12% dintre respondenți au estimat o creștere ușoară, o creștere semnificativă de 7% și o stagnare de 12%.

Procentul persoanelor care nu știu unde va merge prețul a crescut la 18%.
Pentru această perioadă de așteptare, cumpărătorii cu bugete de peste 121.000 EUR sunt de așteptat să înregistreze o scădere semnificativă, în timp ce cumpărătorii cu bugete de 91.000-120.000 EUR (10%) vor crește.

„Din păcate, nu putem vorbi de scăderea prețurilor la locuințe noi, având în vedere creșterea costurilor de construcție care nu s-au stabilizat încă. În această perioadă, mulți clienți au amânat deciziile în speranța unor prețuri mai accesibile. În prezent, în București, prețurile apartamentelor. Piața este direct afectată de evoluția pieței de locuințe noi anul viitor, cu cererea puternică de locuințe noi și un proces lent de emitere a PUZ din industrie care duce la o reducere a stocului de case noi, nu vă așteptați să scadă semnificativ prețurile, dar probabil că în unele cazuri realizăm anumite proiecte de ajustare”, a declarat Despina Ponomarenco, Președintele Clubului Imobiliar București (BREC).
49% dintre cei care ar putea plăti cash au spus că sunt siguri că vor cumpăra o proprietate în anul următor, în timp ce 33% dintre cei care ar putea lua un împrumut au spus că o vor face. În ultimele 6 luni, 44% dintre respondenți au un buget de numerar care a rămas același, o scădere cu 33% și o creștere cu 23%.

Cartiere din București în care găsești apartamente cu două dormitoare la mai puțin de 70.000 €

Cartiere din București în care găsești apartamente cu două dormitoare la mai puțin de 70.000 €

Prețurile solicitate de proprietarii de apartamente cu două camere din București au continuat să crească în septembrie, cu o creștere medie de aproximativ 7% față de anul trecut. Într-o zonă a capitalei, prețurile cerute luna trecută au fost mai mici decât în ​​septembrie 2021, potrivit unei analize pe baza datelor de pe portalul Anunțul.ro.
Potrivit unei analize Economica.net pe baza datelor de pe portalul Anunțul.ro, prețurile solicitate de proprietarii de apartamente cu două camere din București în septembrie 2022 au crescut cu 7% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Apartamentele cu două dormitoare din zona Victoriei-Romană au înregistrat cea mai mare creștere de 15%. Suma medie solicitată în septembrie 2022 a fost de peste 110.000 EUR. Prețurile locuințelor în cartierele Militari și Tineretului-Timpuri Noi au crescut cu 11% anul trecut, prețurile medii cerute depășind luna trecută 79.500 de euro și, respectiv, 97.000 de euro.
La celălalt pol, doar o zonă a Bucureștiului a înregistrat o scădere a prețurilor apartamentelor în acest an față de septembrie 2021. Este vorba de zona Mosillo-Dacia, iar proprietarii cer în medie 95.000 de euro pentru un apartament cu două dormitoare.
Apartamentele de mai puțin de 70.000 de euro se găsesc în zona Berceni-Giurgiului și sunt și cele mai ieftine: 63.500 de euro. Alte regiuni cu prețuri sub acest prag includ: Drumul Taberei-Ghencea, cu o medie de 65.000 euro, Pantelimon, 66.700 euro, Colentina-Obor, 69.000 euro și Grivița-Gara de Nord, 69.500 euro.
Cea mai scumpă casă cu două dormitoare se află în Alba Iulia-Decebal-Muncii, proprietarii cerând aproape 140.000 de euro.

Prețurile caselor din Marea Britanie au crescut cu o rată anuală de 10% în august. Prețul mediu al unei case este de peste 270.000 de lire sterline, adică cu 50.000 de lire sterline mai mult decât acum doi ani

Prețurile caselor din Marea Britanie au crescut cu o rată anuală de 10% în august. Prețul mediu al unei case este de peste 270.000 de lire sterline, adică cu 50.000 de lire sterline mai mult decât acum doi ani

Potrivit Financial Times, conform datelor de la furnizorul de credite ipotecare Nationwide, rata anuală de creștere a prețurilor caselor în Marea Britanie a fost de 10% în august, în scădere de la 11% în iulie și a menținut o rată de creștere de două cifre pentru a zecea lună consecutivă.
Prețurile caselor au crescut cu peste 8,9% estimate de economiștii.
Economistul șef la nivel național, Robert Gardner, a spus că încetinirea de până acum a fost „modestă” și, combinată cu deficitul de stoc pe piață, a menținut creșterea prețurilor.
Prețurile au crescut cu 0,8% între iulie și august, depășind așteptările analiștilor pentru o stagnare ulterioară.
Creșterea recentă a adus prețul mediu al casei la un nou maxim de 273.751 lire sterline, cu 50.000 lire sterline mai mult decât acum doi ani.
Cu toate acestea, mulți analiști se așteaptă ca piața imobiliară să se răcească în viitorul apropiat, deoarece dobânzile ipotecare cresc, încrederea consumatorilor atinge minime record, iar inflația în creștere menține veniturile reale ale gospodăriilor la un nivel scăzut.
„Pe măsură ce presiunea asupra bugetelor gospodăriilor se intensifică în trimestrele următoare, ne așteptăm ca piața să se relaxeze în continuare și inflația să rămână peste 10% anul viitor”, a spus Gardner.
Ratele ipotecare mai mari ar avea, de asemenea, un „efect de răcire” pe piață.

Developer Impact a finalizat achiziția constructorului RCTI Company

Developer Impact a finalizat achiziția constructorului RCTI Company

Developer Impact a finalizat achiziția constructorului RCTI, a anunțat compania la Bursa de Valori București. Impact achiziționează mai mult de 51% din RCTI și își mărește capitalul social.
Compania RCTI este un jucător important pe piața construcțiilor din România, cu o cifră de afaceri de 95,3 milioane de lei și un profit de 3 milioane de lei în 2021.
În prezent, Impact Developer & Contractor este în proces de atribuire a unui contract general de peste 50 de milioane de euro cu RCTI pentru construcția de clădiri la complexul Greenfield Băneasa din nordul capitalei.
Impact Developer & Contractor este unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din Romania și se află pe piață de peste 30 de ani.

Jumătatea apartamentelor din București sunt cumpărate pe credit în primul semestru

Jumătatea apartamentelor din București sunt cumpărate pe credit în primul semestru

Potrivit unei analize dedicate realizată de Colliers, jumătate (50%) din apartamentele din București au fost achiziționate pe credit în primele șase luni ale acestui an, față de media națională de 44%.
În general, numărul tranzacțiilor cu locuințe a început să scadă din primăvară din cauza costurilor persistente ridicate ale energiei și a creșterii prețurilor materialelor de construcție și a combustibilului, împreună cu costurile mai mari legate de creditele ipotecare, au remarcat consultanții. Mai exact, ritmul de creștere a stocului de credite ipotecare a scăzut semnificativ în trimestrul al doilea, iar după ce s-a apropiat de 13% în 2021, stocul de credite ipotecare a crescut cu o rată dinamică anualizată de 10% la sfârșitul lunii iulie.
În București, în primele șase luni ale acestui an, proprietarii își datorează băncii 50% din apartamentele tranzacționate, în timp ce în tot anul 2021, șase din zece apartamente (60%) au fost cumpărate cu cardul de credit, potrivit unui sursa citata.. „(…) În prezent, nu numai că sunt mai puține tranzacții care se bazează pe finanțare bancară, dar acest segment de cerere a devenit nefinanțat și nu își mai permite costul unui credit pentru cumpărarea unei locuințe dorite”.
În restul țării, 4​​4% dintre tranzacții au fost în credit în prima jumătate a anului, în scădere ușor față de cele 45% înregistrate în întregul an 2021. Pe fondul scăderii numărului de cumpărători de locuințe care au contractat împrumuturi, 48% din tranzacțiile imobiliare din primul semestru s-au făcut cu bani împrumutați, față de 53% anul trecut. Timişoara este aproape în urmă, cu 48% din proprietăţi achiziţionate pe credit, faţă de 50% anul trecut.
„Indexul de referință pentru împrumuturile de consum (IRCC) este calculat pentru a calcula cu exactitate ratele dobânzilor în ultimul trimestru al acestui an, care vor fi la 4,06%, în timp ce estimările pentru primul trimestru al anului viitor pun acest indicator în jurul valorii de 6%. evoluția va afecta cererea de creditare și, implicit, afectarea vânzărilor de locuințe, accelerează tendința de echilibru cerere-ofertă pe care am observat-o încă din al doilea trimestru al acestui an”.
Conform datelor disponibile, în prezent, 24.000 de unități sunt în construcție în București și zonele învecinate, aproximativ 7.000 în Iași și aproximativ 5.000 în Cluj-Napoca.
Colliers este unul dintre liderii mondiali în consiliere imobiliară și servicii de management al investițiilor, cu operațiuni în 63 de țări.

Investiția imobiliară românească ar putea ajunge la 1 miliard de euro până la sfârșitul anului

Investiția imobiliară românească ar putea ajunge la 1 miliard de euro până la sfârșitul anului

Investițiile imobiliare din România în trimestrul II al anului 2022 sunt estimate la aproximativ 257,4 milioane de euro, de aproape patru ori mai mult decât suma înregistrată în trimestrul precedent. O firma de consultanță imobiliară.
Consultanții JLL estimează că investițiile imobiliare vor ajunge la 1 miliard de euro până la sfârșitul acestui an.
La nivelul primelor șase luni ale anului, investiția totală a ajuns la 326 de milioane de euro, aproape neschimbată față de aceeași perioadă din 2021.
Pe piata de birouri, cererea totala din București a crescut cu 10% in primul trimestru al anului 2022 fata de aceeasi perioada a anului trecut la 134.600 mp. Cu toate acestea, absorbția netă în perioada corespunzătoare a crescut la 82.300 mp, o creștere cu 70% față de prima jumătate a anului 2021.
În ceea ce privește nivelul de închiriere, chiriile din capitală au crescut în al doilea trimestru al acestui an, de la 18,5 €/m²/lună la 19 €/m²/lună.
Citând surse, stocul de retail ar trebui să crească cu peste 150.000 de metri pătrați până la sfârșitul anului, în timp ce stocul industrial ar trebui să ajungă la peste 6,3 milioane de metri pătrați.
„Vânzările cu amănuntul în mai 2022 au crescut cu 6,2% față de anul precedent, o evoluție încurajatoare pentru piață după ce starea de alertă și toate restricțiile legate de pandemie au fost ridicate pe 9 martie. 2022 Doar 16.800 mp din două proiecte majore de retail au fost finalizate în oraș regional în T2 2020. Cu toate acestea, aceasta este cu 40% mai mare decât livrările modeste din T2 2021. Închiriile în centre comerciale de top au crescut în T2 2022, dar acest lucru se datorează în principal indexării. Având în vedere creșterea inflației, creșterea prețurilor la energie și creșterea serviciilor costurile fiscale, acest lucru va afecta capacitatea și disponibilitatea comercianților cu amănuntul de a plăti chirii mai mari. Prin urmare, estimăm oportunități limitate de creștere a chiriilor în 2022 și 2023. Cererea anuală se va consolida. Se așteaptă ca oferta să se accelereze în a doua jumătate a anului, odată cu creșterea stocurilor moderne. cu peste 150.000 de metri pătrați. Per total, noile livrări în 2022 vor ajunge la 184.100 de metri pătrați, în creștere cu 73% față de 2021, în principal în parcurile de retail în orașele mici și mijlocii”, se arată în raportul de expertiză.
Pe piața industrială din România, cererea totală a ajuns la 188.400 mp în al doilea trimestru al acestui an, în scădere cu 34% față de trimestrul precedent, dar în creștere cu 40% față de trimestrul al doilea din 2021. În primele șase luni, achizițiile totale au totalizat 472.700 mp, în creștere cu 19% față de aceeași perioadă din 2021.
În al doilea trimestru al anului 2022, 8.350 de unități noi au fost tranzacționate în București și 1.450 în județul Ilfov, în creștere cu 3,8% față de trimestrul precedent. În general, al doilea trimestru al acestui an a crescut cu 16% față de al doilea trimestru din 2021 și sa dublat față de al doilea trimestru din 2020.
Mai mult, în perioada analizată, ofertele rezidențiale în București-Ilforf au crescut cu aproximativ 6.250 de unități noi, cu 3.460 de unități noi în capitală și 2.790 în Ilfov. Până la sfârșitul anului, JLL prognozează o ofertă totală de 17.925 de unități în regiunile menționate mai sus.
Prețurile rezidențiale în al doilea trimestru al acestui an au crescut cu 4% față de trimestrul precedent, ajungând în medie la 1.720 EUR/m².
Jones Lang LaSalle este o firmă de servicii profesionale Fortune 500 axată pe managementul imobiliar și al investițiilor. La 30 iunie 2022, compania avea venituri anuale de 19,4 miliarde USD, operațiuni în peste 80 de țări și o forță de muncă globală de 102.000 de oameni.

O bucată de teren din Sectorul 2 rămâne neconstruibilă, a decis instanța. Primarul Radu Mihaiu a spus că a fost amenințat de proprietar. Urmează lupta pentru o bucată de pământ în Floreasca

Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a anunțat marți dimineață că a câștigat primul său proces în care un investitor privat a cerut instanței de judecată să oblige agenția să elibereze un certificat de urbanism pentru construirea blocurilor.
Instanța a decis că primăria nu va elibera certificat de urbanism până la clarificarea soartei cartierului PUZ 2 suspendat în prezent. Decizia vizează o bucată de teren de pe strada Fabrica de Glucoză, care aparține omului de afaceri de origine iraniană Manochehr Saadati – Sohi, cunoscut în România pentru sosul său de carne Antrefrig. Primăria Sectorului 2 este și cu același investitor din fostul complex sportiv al RADET din Floreasca, unde omul de afaceri speră să construiască un bloc cu 28 de etaje. Inițial, primarul Sectorului 2 a crezut că este vorba despre o victorie judecătorească în dosarul funciar Floreasca, dar a revenit la postul său inițial și a lămurit că este vorba despre un al doilea proces cu omul de afaceri. Primarul Sectorului 2 a spus că Saadathi Sodi Manochehr, proprietarul a două parcele de teren din Sectorul 2, l-a făcut presiuni anul trecut să elibereze un certificat de urbanism și l-a amenințat cu 200 de milioane de euro drept despăgubire “Singura problemă: baza Radet este un teren nou. Pe scurt, domnul Manochehr m-a dat în judecată și apoi a mers în instanță cu o grămadă de avocați celebri care au vrut să mă intimideze. Nu m-am lăsat intimidat, am câștigat”, a subliniat Mihaiu. Instanța a hotărât că primăria nu va elibera certificat de urbanism până la clarificarea soartei sectorului PUZ 2 (PUZ-ul acum suspendat). „Vreau să felicit echipa de la Primăria Sectorului 2, și echipa de la Primărie, care au luptat în mod legitim pe parcurs. Sunt un primar care își dorește ca Bucureștiul să crească și cred că respectând niște principii clare, putem avea un oraș în curs de dezvoltare, care respectă comunitatea, spațiile verzi, dezvoltatorii și puterea publică. Dar asta înseamnă mai întâi să respectați legea și să nu cedeți în fața intimidării. Este în continuare cum am stabilit: baza Radet nu poate fi construită”, a adăugat el.

Armata vrea să construiască un proiect imobiliar în București, pe o bucată de teren din zona centrală a comunității Drumul Taberei. Răspuns dur din partea primarului Sectorului 6

Armata vrea să construiască un proiect imobiliar în București, pe o bucată de teren din zona centrală a comunității Drumul Taberei. Răspuns dur din partea primarului Sectorului 6

O bucată de teren părăsită, ocupată sezonier de un patinoar, este acum scoasă din funcțiune și un ghimpe în coasta bucureștenilor din cartierul Drumul Taberei, care se întreabă de ani de zile ce părere are primarul despre asta.
Potrivit răspunsului MA​​pN la B365, terenul este împrejmuit și în prezent nu are nicio folosință, „este în stare de conservare” deoarece spațiul inaccesibil este proprietatea privată a militarilor, în timp ce municipiul din Sector 6 Primarul sau primarul nu are putere executivă asupra lui.
Terenul este situat în inima comunității pe strada Brașov. Brașov nr. 21 A, Sector 6, mai exact vizavi de Parcul Drumul Taberei, cel mai mare parc din acest sector.
Ancheta asupra terenului suspect de pustiu a început cu un anunț al unui cititor al publicației bucureștene, care relata: „Pe terenul Drumului Taberei, UM02547, au apărut gunoaie, pe fostul amplasament al fostului patinoar.” La momentul comentariului său, se strângeau echipamentele fostului chiriaș, proprietarul afacerii patinoarului, însă între timp terenul a fost curățat, dar tot împrejmuit cu garduri a rămas.
Din situația de curățenie, B365 a aflat de la MAPN că există deja un proiect de investiții imobiliare în derulare și este în stadiul de redactare a documentelor tehnice.
Așadar, Armata dorește să creeze spațiu de cazare pentru cadrele militare române și străine care tranzitează prin garnizoana din București cu ocazia unor sarcini specifice, „proiect care se va derula prin grija ministerului, ȋn calitate de proprietar”.
„Prezentăm clar că, înainte de finalizarea proiectului, ministerul va iniția pași suplimentari, conform cerințelor legii, pentru a închiria terenul pentru a-l utiliza”, a spus MApN într-un răspuns primit de redacție pe 9 septembrie 2022.
B365 a pus MApN mai multe întrebări legate de teren și am adăugat răspunsuri în timp util:
De cât timp deține MAPN terenul de vizavi de Parcul Drumul Taberei?
„Terenul la care vă referiți face parte din imobilul 5237 din București, situat pe strada Brașov 1. 21 A, sector 6, conform deciziei din 1928 a moșiei Cotroceni, aprobată de Tribunalul Ilfov la 11 mai 1940, privat. proprietatea Ministerului Apărării, Hotărârea Civilă nr. 1928. 4357/01.06.1994 Declarată de Judecătoria Sectorului 6 Municipiului București, definitivă, neapelabilă, irevocabilă, Dosar nr. 8310/1993, în care Ministerul Apărării a emis o hotărâre împotriva învinuitului, a consiliului local al sectorului 6 al municipiului București și a consiliului local al municipiului București.”

Ce activități au avut loc pe acest teren de-a lungul timpului?
„Pentru a profita de acest teren, Ministerul Apărării a încheiat un contract de închiriere pentru exploatarea patinoarului în raport cu suprafața închiriată, în conformitate cu prevederile legale aplicabile, în valoare de 1.800 euro pe lună ( fără TVA) pentru 2.500 de metri pătrați, între 2009 și 2014. Numai în perioada de iarnă (dec-feb) terenul rămâne în conservare pentru restul anului.”
Ce contracte de închiriere, termeni și sume există?
„În perioada 2014-2017 au fost semnate alte două contracte de închiriere cu furnizori diferiți, pe o suprafață de 2.500 de metri pătrați, cu prețuri unitare cuprinse între 0,72 EUR/mp și 0,96 EUR/mp. Furnizorii nu au respectat prevederile termenii contractelor, abuzat ocupând o suprafață mai mare decât suprafața închiriată, a intentat instanța de judecată, iar in final instanța a decis evacuarea nr.7436 din 24 octombrie 2019, executată în condițiile legii.”
Ce intenționați să faceți cu acesta (terenul-n.n)?
„În perioada menționată, în afară de terenul închiriat, pe terenul în cauză nu s-au desfășurat alte activități, iar în prezent terenul se află în stare de conservare. În ceea ce privește intențiile ministerului cu privire la imobil, sunt deja în derulare, se întocmesc documente tehnice Faza unui proiect de investiții imobiliare constând în crearea de spații de cazare pentru cadrele militare române și străine aflate în tranzit în garnizoana București în timpul îndeplinirii unor sarcini specifice, proiectul urmând a fi derulat în grija Ministerului, precum în calitate de proprietar. Indicăm în mod expres că în acest proiect, până la finalizare, ministerul va iniția alte demersuri de închiriere a terenului conform prevederilor legale în vederea utilizării acestuia.”

Primarul Ciprian Ciucu se opune proiectului imobiliar pe care îl intenționează Armata.

„Nu mi se pare normal, o spun apăsat, ca sute de hectare să le aibă în Sectorul 6 și Armata, și Ministerul Agriculturii, și Apele Române și fel de fel de instituții de forță și care ar putea fi folosite pentru cetățeni” a spus primarul recent într-un interviu acordat BucurestiFM.
Potrivit Primarului Sectorului 6, Ministerul Apărării și-ar putea acorda autorizații de construire în baza unei legi adoptate de Parlament în favoarea sa.
Ciucu anunță că îi va cere ministrului Dîncu să nu finanțeze proiectul imobiliar al lui Drumul Taberei: „Ar fi păcat!”

„În Drumul Taberei avem mult teren de la armată. Armata, ce să vezi, nu mai dă bombardele, vrea să fie dezvoltator imobiliar, iar recent au schimbat legea în Parlament și s-au dat singuri, mai nou, autorizație de construire, nu mai sunt verificate de primărie pentru că sunt verificate doar de ISC (adică Serviciul National de Inspecție în Construcții) și acolo unde avem un mare teren care din punctul meu de vedere ar trebui convertit într-un parc există riscul pentru populația din Drumul Taberei ca armata să vină și să-și dea singură autorizație să facă blocuri sau hotel, sau ce vor ei să facă. Îmi pare rău, dar eu sunt aici să apăr interesele și calitatea vieții a oamenilor din Sectorul 6.
Mie, spun ferm, nu mi se pare normal să avem sute de hectare de teren în Sectorul VI și Armata, Ministerul Agriculturii, Apele Române și astfel de instituții armate care să poată fi folosite pentru cetățeni.

„Nu voi putea fi de acord cu un proiect imobiliar semnificativ în Sectorul 6 al agenției guvernamentale. Nu am o problemă cu proiectele, nici cu finanțările, eu am probleme cu dreptul de a face, am nevoie de asta în primul rând pentru că oamenii îmi spun, domnule Primar, de ce nu faceți o parcare aici, o piață afară, pentru că nu mai este teren. Îi trimit un mesaj domnului Dîncu și o să merg și eu la el și să-i spun direct să nu finanțeze proiectul imobiliar al lui Drumul Taberei, ar fi păcat! ”, a spus Ciucu.

În Sectorul 6, primarul Ciprian Ciucu a declanșat o ofensivă de revendicare a terenurilor ocupate ilegal de construcții, cum a fost cazul Complexului Geo Center demolat la începutul acestui an, sau de a crea un parc pe fostul teren industrial, promițând un parc nou, Parcul Liniei.

One United Properties trece de la cu capitalizare mică la cu capitalizare medie în seria FTSE Global Equity Index

One United Properties trece de la cu capitalizare mică la cu capitalizare medie în seria FTSE Global Equity Index

Pe 19 septembrie 2022, acțiunile dezvoltatorului imobiliar One United Properties (BVB: ONE) au fost promovate oficial în seria FTSE Global Equity Index Emerging Europe, trecând de la categoria small-cap la mid-cap.
Upgrade-ul reflectă o creștere a valorii de piață a One United Properties și lichiditatea solidă a acțiunilor ONE la Bursa de Valori București.

“One United Properties continuă să evolueze bine la Bursa de Valori București, crescând ponderea startup-urilor românești în indicele global. În plus, după finalizarea ultimei noastre runde de finanțare, am primit noi acționari în companie în august, crescând și mai mult Free float. Acum că FTSE Russell a decis să mute acțiunile ONE într-o categorie cu capitalizare medie mai reprezentativă, ne așteptăm la creșterea activității de tranzacționare a acțiunilor ONE în perioada următoare”, a declarat Victor Capitanu, co-CEO al One United Properties.

O acțiune United Properties este inclusă în seria FTSE Global Equity Index începând cu 21 decembrie 2022. Inițial, acțiunile au fost incluse în FTSE Global Full Cap, FTSE Global Small Cap, porțiunea Small Cap din Ecosistemul FTSE Global Equity Index și FTSE Global Total Cap, inclusiv companii mari, mijlocii, mici și micro. Începând cu 19 septembrie 2022, ONE acțiune a fost convertită de la capitalizare mică la capitalizare medie, iar restul compoziției indicelui rămâne neschimbat.
Indicele FTSE All Cap este un indice ponderat în funcție de capitalizarea pieței care reprezintă performanța acțiunilor cu capitalizare mare, medie și mică la nivel global. Indicele acoperă piețele dezvoltate și emergente și este potrivit ca bază pentru produse de investiții precum fonduri, instrumente derivate și fonduri tranzacționate la bursă. România este reprezentată de șase companii în FTSE Global All Cap Index – Banca Transilvania, MedLife, Nuclearelectrica, OMV Petrom, One United Properties și TeraPlast.

Pe lângă seria FTSE Global Equity Index, acțiunile ONE sunt incluse în indicele emergent EPRA Nareit, conceput pentru a urmări performanța companiilor imobiliare listate și a REIT-urilor pe piețele emergente, precum și a mai multor indici STOXX. La nivel local, din septembrie 2021, acțiunile ONE sunt incluse în indici BET (principalul indice al Bursei de Valori București, urmărind cele mai lichide companii), BET-TR, BET-XT, BET-XT-TR și BET Plus.

One United Properties este a treia companie de start-up listată pe consiliul principal al Bursei de Valori București și cel mai mare dezvoltator imobiliar listat pe piața locală de capital. Acțiunile companiei au debutat la BVB pe 12 iulie 2021 în urma unei oferte publice inițiale de succes, în care compania a strâns 264 de milioane de lei pentru dezvoltarea viitoare în sectoarele rezidențiale și de birouri. În august 2022, Yilian Real Estate a finalizat cu succes a cincea majorare de capital, atrăgând investitori existenți și 253,7 milioane de reale pentru dezvoltarea companiei.

Până în prezent, investitorii au tranzacționat peste 131 de milioane de acțiuni ONE cu o valoare totală de aproape 173 de milioane de lei, ceea ce face din One United Properties a 9-a cea mai tranzacționată companie de la Bursa de Valori București.

Românii cumpără mai puține case în această vară

Românii cumpără mai puține case în această vară

Potrivit datelor Agenției Naționale Imobiliare (ANCPI), mai puține locuințe au fost achiziționate de români în această vară. Dacă vara trecută a înregistrat aproape 49.000 de unități detașate tranzacționate, pentru cele trei luni de vară ale acestui an sunt mai puține tranzacții de locuințe: aproximativ 42.000 de unități detașate.
Entuziasmul de anul trecut pentru cumpărarea de locuințe a fost acum atenuat de inflația în creștere și de incertitudinea cu privire la modul în care vom trece peste iarnă.

Românii au cumpărat mai puține locuințe în această vară, potrivit datelor ANCPI. Sunt luate în considerare doar unitățile unice pentru iunie, iulie și august raportate de ANCPI.

Doar 42.154 de tranzacții de unități individuale au fost înregistrate în lunile iunie, iulie și august ale acestui an. Aceasta se compară cu aproape 49.000 de case vândute în aceeași perioadă a anului trecut, cu un vârf de aproape 18.000 doar în august 2021.

Aceeași tendință descendentă în lunile de vară se observă și în București. Ca urmare, aproximativ 12.900 de unități decomandate au fost tranzacționate între iunie 2022 și august 2022, față de peste 13.700 de locuințe tranzacționate în aceleași luni ale anului trecut.
Per total, la un nivel de opt luni, 114.157 de case s-au închis în 2022, cu aproximativ 450 mai multe decât în ​​2021, deși diferența este mică. Rămâne de văzut dacă tendința descendentă în următoarele luni va continua.

Dacă ne uităm doar la datele de la București, în cele trei luni analizate, doar în august, au fost mai puține tranzacții anul acesta decât în ​​2021. În general, în această lună de vară s-a înregistrat o ușoară creștere de 1.000 de unități față de vara anului 2021. 2021.
Scăderi au înregistrat și județele cu orașe mari drept reședințe de județ, cea mai semnificativă scădere în județul Cluj, la -25%. Tranzacțiile cu locuințe au scăzut și cu 23 la sută în județul Timiș. Scăderi au înregistrat și județele Iași (-10%), Brașov (-15%) și Constanța (-16%).

Andreea Mihai este noul CEO al Hagag Development Europe

Compania a anunțat că Andreea Mihai a fost numită CEO al Hagag Development Europe, responsabilă cu supravegherea operațiunilor din România și coordonarea activităților de dezvoltare.
În noul rol, Andreea Mihai, care a lucrat pentru Carrefour ca director de marketing local în Franța timp de 17 ani, va fi responsabilă de conturarea planurilor de afaceri pe termen scurt, mediu și lung, precum și de creșterea unității de afaceri existente a Hagag în România.

„Sunt încântat să văd că împărtășesc aceeași viziune cu întreaga echipă Hagag Development Europe, ceea ce îmi oferă încrederea că putem dezvolta împreună noi proiecte care să îndeplinească cele mai exigente cerințe, accelerând în același timp ratele de creștere în toate unitățile de afaceri ale companiei”, spune Andreea Mihai.

Andreea are o experiență de peste 20 de ani în management executiv și este absolventă a programului de Executive MBA româno-francez derulat de Institutul Național de Dezvoltare Economică – ASE și CNAM Paris, programul „MBA” din cadrul ASE București și Bordeaux Membru al ASE București și Bordeaux. Facultatea de Economie și Management Social a Universității din Montesquieu IV (Franța), licențiată și de ASE din București pentru managementul afacerilor.

Hagag achiziționează, dezvoltă și renovează clădiri și proiecte, investind peste 200 de milioane de euro în lux și dezvoltare în București. Dezvoltatorul a cumpărat mai multe clădiri vechi în Calea Victoriei precum și Palatul Ştirbey, care au fost listate la Bursa din Tel Aviv anul trecut.

Blocajul urban din București a dus la o scădere a contribuției construcțiilor și tranzacțiilor imobiliare la PIB. Iancu Guda: Așa decade o industrie

Blocajul urban din București a dus la o scădere a contribuției construcțiilor și tranzacțiilor imobiliare la PIB. Iancu Guda: Așa decade o industrie

Din 2019 până în 2021, contribuția Bucureștiului la formarea PIB-ului țării a scăzut cu 2,4 puncte procentuale, cu o pierdere estimativă a veniturilor fiscale de 17,2 miliarde lei adică 3,45 miliarde euro până în 2026, potrivit unui studiu privind procedurile de autorizare blocate la București. Dirijată de analistul financiar Iancu Guda și prezentată la un eveniment imobiliar organizat de Clubul Imobiliar București.
Blocada administrativă și incertitudinea climatului orașului se reflectă și în contribuția directă a construcțiilor și tranzacțiilor imobiliare la formarea PIB-ului Bucureștiului. Deci, dacă în 2019 este 14,2%, în 2020 este 14% și în 2021 este 13,3%.
“Această situație de PUZ, fie că este nouă sau în derulare, este practic prevenită, ceea ce se vede deja în reducerea valorii adăugate generată de această industrie în București. Dacă vi se pare mică, să știți că este uriaș. Vă dau un exemplu: Știți cât de mare era agricultura în anii 90? 25%, acum este 4%, deci 0,6% pe an. Așa scade o industrie. O viziune pe care am documentat-o ​​într-un studiu Da, influența bulgarilor va crește exponențial. Întrucât acest blocaj continuă în fiecare zi, impactul va fi exponenţial, a declarat analistul Iancu Guda la un eveniment imobiliar organizat de BREC.
Cercetările efectuate de Guda arată că la nivel național, industria construcțiilor și a tranzacțiilor imobiliare au fost foarte active în ultimii ani și au contribuit cel mai mult la redresarea economică după impactul pandemiei de Covid-19. Comparativ cu 2019, în 2021 aceste sectoare vor avea cea mai mare creștere a ocupării forței de muncă (+80.703 noi locuri de muncă), cea mai mare creștere a veniturilor (+90 miliarde lei) și cel mai mare sold de active fixe (+44 miliarde lei) , reflectând cea mai mare investiție comparativă cu orice alt sector de activitate. Statisticile arată că, în ciuda unui trend ascendent în toată țara, Bucureștiul a cunoscut o scădere bruscă.
Ținând cont de polarizarea industriei (95% dintre companii au venituri mai mici de 1 milion EUR sau 29% din veniturile totale), reducerea numărului de autorizații de construire determină ca 9 din 10 companii să fie active în sectorul analizat. Firmele sunt expuse riscului de faliment în București. Principalele puncte slabe ale acestor companii sunt dimensiunea redusă și nivelurile foarte ridicate ale datoriilor (aproape 80%).
Pierderea fiscală estimată este de 17,2 miliarde lei (3,45 miliarde euro), în timp ce pierderea totală de valoare adăugată economică între 2022 și 2026 este de aproximativ 52 miliarde lei (10,4 miliarde euro). „Costul de oportunitate este uriaș pentru că potențialul venit fiscal care s-ar putea pierde ar putea fi folosit pentru a construi 5 spitale, 5 licee și 10 școli primare cu grădinițe în fiecare Sector din București. Sau, cu aceste fonduri, Bucureștiul a folosit întreaga încălzire, rețeaua poate fi restabilită”, a declarat analistul financiar Iancu Guda la conferința BREC.
Pe lângă desființarea PUZ-ului sectorial, anularea Planului Urbanistic General poate ridica noi probleme, atrăgând atenția dezvoltatorilor imobiliari. Oportunitatea și cererea continuă ar putea duce la prețuri mai mari pentru casele noi pe fondul unui stoc scăzut de apartamente.
„Dacă se anulează PUG-ul, va fi un dezastru pentru București, va fi construit doar pe baza Codului civil și a hotărârii de guvern din 1996, ceea ce înseamnă că ne întoarcem în timp, ceea ce este destul de greu pentru București. După cum a spus Iancu Guda, suntem în primele zece capitale ale Europei și este inacceptabil să nu putem construi astăzi.
Din curiozitate, am făcut ieri o mică cercetare asupra autorizațiilor de construire eliberate de Primăria Sectorului 1 și am constatat că dacă Primăria aprobă 4.473 de apartamente noi în 2019, vor fi în jur de 2.000 în 2022, dintre care 750 aparțin celor de la Akcent Development. Dezvoltarea se va face în etape. Acesta este doar în Sectorul 1. De la 79 de autorizații de construire în 2019 la 27 în 2021. Ce ne spune acest lucru când ne uităm atât la datele INS, cât și la ANCPI? Ne-a spus că va fi un adevărat dezastru în București. Pe viitor nu vom avea apartamente”, a declarat dezvoltatorul Gran Via și președintele AREI Antoanella Comsa, care a anunțat în vară că investitorii spanioli pe care îi reprezintă nu mai doresc să investească în București tocmai din cauza acestui bloc.
“Cred că trebuie ca și industrie și să ne asigurăm că schimbăm legislația astfel încât ceea ce s-a întâmplat până acum în București să nu se mai repete. Aici se pune problema PUZ-ului, dar nu discutăm despre elefantul din cameră, sunt ONG-uri, este necesar în procesul social, dar există un procent care de fapt ne creează probleme fără un scop anume. Trebuie să lucrăm la legislaţie”, a declarat Tinu Sebeşanu, CEO Impact Contractor & Development.
El a mai spus că există și presiune asupra prețurilor, mai ales că licențele se epuizează în următorul an și jumătate, oferta este scăzută și cererea este mare.
În plus, noi PUG-uri nu pot fi dezvoltate mai devreme de trei sau patru ani, ceea ce, combinat cu intervalul de timp necesar pentru eliberarea autorizațiilor de construire, înseamnă mai puține construcții în anii următori.
“Chiar dacă un nou guvern va ajunge la putere, cu sute de mandate și aprobări în așteptare, va dura doar doi ani să fie citit. Noul nostru PUG nu poate fi mai vechi de trei ani. Asta înseamnă că pentru următorii șapte sau opt ani, nu vom introduce nimic pe piaţă ”, a adăugat Tinu Sebeşanu.

Speedwell a cumpărat terenul Griro din capitală, renunțând la 10%. Jan Demeyere, co-fondator: Investitorii mi-au spus să uit de București. Vedem acum Brașov, Iași, Constanța

Speedwell a cumpărat terenul Griro din capitală, renunțând la 10%. Jan Demeyere, co-fondator: Investitorii mi-au spus să uit de București. Vedem acum Brașov, Iași, Constanța

Dezvoltatorul Speedwell, care a cumpărat amplasamentul Griro de lângă gara de Nord la sfârșitul anului trecut, este al doilea investitor care a declarat public că și-a concediat 10% din forța de muncă, deoarece s-a lovit de o problemă în obținerea aprobării din partea capitalei. De asemenea, investitorii străini atrași de imobiliare românești vor să uite de București.
„Acum așteptăm”, a spus co-fondatorul Speedwell și arhitectul profesionist Jan Demeyere. Belgianul a prezentat planurile companiei pentru terenul de 11 hectare pe care l-a cumpărat de la Griro la sfârșitul anului trecut, la o conferință imobiliară susținută de Clubul Imobiliar București (BREC). Integrarea clădirilor vechi, structuri metalice, construcția de noi clădiri de birouri, spații comerciale și apartamente este un proiect uriaș care va fi realizat în zece ani cu o investiție de 500 de milioane de euro.
Cu toate acestea, proiectul este blocat în prezent, iar dezvoltatorul a fost nevoit să concedieze 10% din cei 70 de angajați ai săi, totul pe fundalul unui blocaj la nivelul orașului București.
“Nu văd că primăria postează pe rețelele de socializare un proiect imobiliar care să schimbe Bucureștiul. Ce văd este că ne fac rechini imobiliari, mafia imobiliarelor. Sunt arhitect și fac treaba asta A fost 35 de ani, iar noi nu suntem oamenii cu tablă albă (nu, expresia latină, adică tablă albă) care vin și șterge totul”, a spus Demière la conferință.
În luna mai, prima fază va cuprinde 300 de apartamente, 20.000 de metri pătrați de birouri și 10.000 de metri pătrați de spații comerciale. La acea vreme, Didier Balcaen, care a co-fondat Speedwell cu Demeyere, a spus că obținerea unei autorizații de construire depinde de primărie și și-a exprimat încrederea că PUZ ar putea fi aprobat până la sfârșitul anului. Cu toate acestea, în cei doi ani de când Bucureștiul a fost condus de Nicușor Dan, nu a fost aprobat niciun PUZ.
„Ca dezvoltator, ai un plan, dar totul începe cu un certificat de urbanism de la PUZ. Sincer, mi-am luat certificatul de urbanism foarte repede, a durat doar 38 de zile. Apoi am fost în Comisia de Urbanism din mai. Dar nu am mai auzit nici o veste de atunci. Am întrebat cum merg lucrurile, aveam nevoie de o șansă de a informa, dar nu am primit un răspuns. A avut impact și asupra personalului nostru. Astăzi peste 10% din oameni au fost concediați pentru că nu putem merge mai departe cu acest proiect, există un alt proiect la care ne-am luat certificatul de urbanism în ianuarie 2021, și nu avem șansa să anunțăm nici azi. Nu poți opri orașul, are nevoie de locuințe de calitate”, a spus Demeyere.
„Ne uităm acum la alte orașe, precum Brașovul, începe să crească, ne uităm și la Iași, dar și la Constanța”, ne-a spus Jan Demeyere.
De asemenea, Speedwell a continuat să investească 8 milioane de euro în blocul final al proiectului Triama din București și dezvoltă primele apartamente din proiectul Paltim din Timișoara. Anul acesta, belgieni au vândut clădirea de birouri MIRO către Hili Properties, filiala imobiliară a proprietarului de franciză McDonald’s din România, pentru 60 de milioane de euro. Aceste proiecte includ și The Ivy (apartament la nord de București), Spaceplus și Riverside City din Râmnicu-Vâlcea.

Dezvoltatorii din București cumpără teren pentru peste 30.000 de case în perioada pandemiei

Dezvoltatorii din București cumpără teren pentru peste 30.000 de case în perioada pandemiei

Dezvoltatorii din București au cumpărat teren pentru 30.000 de locuințe în timpul pandemiei, potrivit companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox. Valoarea totală a terenurilor achiziționate din 2020 până la jumătatea acestui an este de 720 de milioane de euro.
Potrivit datelor de la Cushman & Wakefield Echinox, din 2020 până în prima jumătate a acestui an, dezvoltatorii imobiliari au plătit 720 de milioane de euro pentru terenuri în București, față de aproape 720 de milioane de euro în cele cinci semestre premergătoare acestei perioade (2017-2019) s-au dublat. Acest lucru arată interesul dezvoltatorilor imobiliari pentru proiecte noi, chiar și pe fondul crizei de sănătate și a presiunilor inflaționiste puternice.
În ceea ce privește achizițiile de terenuri din ultimii doi ani și jumătate, cei mai activi dezvoltatori au fost cei din sectorul rezidențial. Pe terenul achiziționat se pot construi peste 30.000 de locuințe. Cea mai mare afacere în valoare de peste 25 de milioane de euro a fost acordarea a 25 de hectare de teren către Chimopar de către Edificia Star Construct, firmă deținută de familia lui Robert Negoiță, primarul Sectorului 3.
În plus, jucătorii de pe piața industrială și logistică au finalizat tranzacții cu terenuri în aceeași perioadă cu o suprafață totală de peste 1,2 milioane de metri pătrați, iar terenul potrivit pentru dezvoltarea spațiului industrial a depășit 500.000 de metri pătrați. VGP a cumpărat 24 de hectare de teren lângă autostrada A2, iar WDP a cumpărat 65.000 de metri pătraţi de teren în Popeşti Leordeni.
Lanțurile de retail, în principal germane, și anume Kaufland, Lidl, Rewe (Penny), continuă să cumpere terenuri pentru a-și extinde portofoliul în România.
Din 2020 până în prima jumătate a acestui an au fost tranzacționate 470 de hectare de teren, au fost analizate 85 de tranzacții, cu o valoare medie de aproximativ 8,5 milioane de euro.
Majoritatea cumpărătorilor au fost investitori români, reprezentând 73% din volumul tranzacțiilor. Dezvoltatorii străini, în special cei care doresc să investească în spații de birouri, au fost descurajați de imprevizibilitatea aprobărilor de proiecte și a costurilor de construcție.
„În ciuda dificultăților în aprobarea noilor proiecte din cauza problemelor birocratice și a contextului de creștere a prețurilor la materialele de construcție și a inflației ridicate, cererea de terenuri în București rămâne ridicată. Mai mult, Bucureștiul oferă oportunități de investiții pe piața financiară, inclusiv pe fostele platforme industriale, situate în noi zone de dezvoltare mai puțin vizate, acest fapt poate reprezenta un avantaj competitiv pentru cei care vor miza pe ele. Terenurile pentru investiții rezidențiale în viitor vor rămâne cele mai căutate, dar pe fondul problemelor economice, geopolitice și inflaționiste, Dezvoltatorii vor avea să caute soluții alternative pentru a oferi finanțare clienților care doresc să cumpere o locuință în proiectele pe care le dezvoltă”, a declarat Alexandru Mitrache, , Head of Transactions – Land & Investment, Cushman & Wakefield Echinox.

Ratele ipotecare legate de IRCC vor crește cu 200-250 de lei pe lună de la 1 octombrie și cu 250 de lei din ianuarie 2023

De la 1 octombrie 2022, majoritatea băncilor calculează o valoare IRCC de 4,06% pentru stabilirea ratelor dobânzilor la creditele ipotecare existente și noi. De fapt, ratele dobânzilor au crescut de la 5%-5,6% și sunt în prezent de 7%-7,8%. Rata dobânzii se aplică unui credit ipotecar a cărui rată a dobânzii este legată de indicele IRCC, iar dobânda lunară pentru acest credit se majorează cu o valoare cuprinsă între 200 și 250 de lei. Anul viitor se preconizează încă 250 de lei.

Simulările de calcul efectuate de mai multe bănci comerciale, precum și simulările bazate pe dobânzile medii publicate de BNR, arată că dobânda la creditele ipotecare în lei legate de IRCC a crescut de la 5,6% la 7% sau chiar 7,8%. În acest caz, dobânda medie lunară la un credit ipotecar Noua Casa va crește cu 200 până la 250 de lei, în funcție de bancă, suma creditului de rambursat, termen și alte comisioane specifice.

Ratele ipotecare legate de IRCC vor crește cu 200-250 de lei pe lună de la 1 octombrie și cu 250 de lei din ianuarie 2023


Deci, în cazul 1, pentru un credit de 300.000 de lei, acordat pe 25 de ani (300 de luni), cu rată variabilă IRCC (2,65%) + depozit bancar (2%), fără alte comisioane, rezultând în prezent 1.694 de lei pe lună. Având în vedere că de la 1 octombrie va fi valabil 4,06% IRCC (anunțul oficial va fi făcut de BNR pe 30 septembrie 2022), același credit, aceeași marjă bancară de 2%, fără alte comisioane, arătând că debitorul va plăti lunar în rate de 1.944 lei. De altfel, simulările arată că în acest caz rata lunară va crește cu 250 de lei, sau 15%.
În cazul 2, pentru un credit de 275.000 lei, acordat tot pe 25 de ani, dobânda variabilă bazată pe IRCC este de 2,65% plus obligațiunea băncii de 3% (prin lege, obligațiunea bancară pentru Noua Casa trebuie să fie între 2% – 3% ), dobânda curentă este de 5,65%, iar dobânda lunară este de 1.546 lei. De la 1 octombrie, dobânda va deveni 7,06% cu 4,06% IRCC plus 3% depozit bancar, cu o dobândă lunară de 1.763 lei. Una peste alta, în acest caz, tariful lunar a crescut cu 216 lei.

În cazul 3, simularea se bazează pe datele medii publicate de BNR la sfârșitul lunii iulie. De menționat că aceste cifre includ și zeci de mii de împrumuturi cu dobândă aferente ROBOR. Cu toate acestea, aproximativ 85% dintre împrumuturile pe termen lung (450.000 deținători de împrumuturi) au dobândă legată de IRCC. Prin urmare, la o dobândă medie de 6,41%, dobânda lunară pentru un credit pe termen lung este de aproximativ 1.506 lei. După aplicarea noului IRCC, dobânda lunară de 4,06% devine 1.709, dobânda medie la credit ipotecar este de 1.709,8 lei, iar dobânda anuală este de 7,82%. Calculul se face pentru un credit de 225.000 lei emis pe o perioadă de 25 de ani.
Având în vedere că potrivit tranzacției, unele deja în tranzacții interbancare, IRCC efectiv preconizat în ianuarie 2023 este de 5,64%, dobânda la astfel de credite, 225.000 lei pe o perioadă de 25 de ani, va ajunge la 9,4%, cu o dobândă lunară de 1.950 lei. Cu toate acestea, în comparație cu ratele istorice și ratele dobânzilor pentru astfel de împrumuturi, nu va dura până în ianuarie 2023 pentru ca ratele ipotecare să atingă nivelurile văzute în decembrie 2012, când rata medie a fost de 8,5%. Dobânda lunară pentru același tip de credit era la acea vreme de 1.817 lei.

Cu toate acestea, este firesc ca o creștere a IRCC să nu împingă ratele dobânzilor ipotecare peste inflație. Cel puțin nu în prezent (împrumuturile ipotecare sunt încă împrumuturi pe termen lung, timp în care se schimbă multe condiții de pe piața financiară). Deci, chiar dacă ratele dobânzilor sunt acum la 7%-7,8% cu IRCC în creștere la 4,06%, acestea ar fi totuși cu adevărat negative în fața inflației care depășește 15% pe an. În situația actuală ajungi să dai băncii mai puțini bani decât ai împrumutat (cel puțin din punct de vedere al puterii de cumpărare).

Este oficial! BNR a anunțat un nou nivel al IRCC. Rata a aproape 500.000 de români a crescut și cu câteva sute de lei

Banca Națională a României a prezentat noul nivel al dobânzii IRCC, pe baza căreia se calculează dobânda pentru toate creditele semnate de persoane fizice după mai 2019, iar așa cum era de așteptat de Economica, noua rată a crescut semnificativ.
Banca Națională a României a anunțat că noul IRCC va calcula dobânda la toate creditele semnate de populație după mai 2019, cu o dobândă stabilită la 4,06%, în vigoare de la 1 octombrie și valabilă pentru următoarele șase luni (BNR). Noua rată a crescut de la 2,65% în mandatul precedent, ceea ce înseamnă că ratele au crescut brusc, așa cum se așteaptă Economica.
De fapt, ratele dobânzilor au crescut de la actualul 5%-5,6% la 7%-7,8%. Rata dobânzii se aplică unui credit ipotecar a cărui rată a dobânzii este legată de indicele IRCC, iar dobânda lunară pentru acest credit se majorează cu o valoare cuprinsă între 200 și 250 de lei. Anul viitor se preconizează încă 250 de lei.

Simulările de calcul efectuate de mai multe bănci comerciale, precum și simulările bazate pe dobânzile medii publicate de BNR, au arătat că dobânda la creditele ipotecare în lei legate de IRCC a crescut de la 5,6% la 7% sau chiar 7,8%. În acest caz, dobânda medie lunară la un credit ipotecar Noua Casa crește cu 200 până la 250 de lei, în funcție de bancă, suma creditului de rambursat, termen și alte comisioane specifice.

Autorizațiile de construcție pentru zona rezidențială au scăzut cu 10,5% în primele opt luni ale anului 2022 – INS

Numărul autorizațiilor de construire pentru clădiri rezidențiale a scăzut cu 10,5% în primele opt luni ale acestui an, comparativ cu aceeași perioadă din 2021, potrivit datelor publicate vineri de Biroul Național de Statistică al SUA (INS).
Ca urmare, de la începutul anului până la 31 august, au fost eliberate 30.620 autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, cu reduceri înregistrate în toate zonele de dezvoltare: Nord-Est (-783 autorizaţii), Sud-Muntenia (-771), Bucureşti-Ilfov (-600), Vest (-421), Sud-Vest Oltenia (-347), Nord-Vest (-338), Sud-Est (-310) şi Centru (-25).

Zona de dezvoltare cuprinde următoarele judeţe: Regiunea de dezvoltare Nord-Est – Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui; Regiunea de dezvoltare Sud-Est – Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea şi Vrancea; Regiunea de dezvoltare Sud-Muntenia – Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman; Regiunea de dezvoltare Sud-Vest Oltenia – Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea; Regiunea de dezvoltare Vest – Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş; Regiunea de dezvoltare Nord-Vest – Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu-Mare şi Sălaj; Regiunea de dezvoltare Centru – Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu; Regiunea de dezvoltare Bucureşti-Ilfov – Municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov.

Potrivit statisticilor oficiale, în august 2022, comparativ cu iulie, au fost eliberate în total 4.043 autorizații de construire de locuințe, în creștere cu 4,6%, iar suprafața totală utilă a fost de 1.070.581 metri pătrați (-6,4%). Din totalul mandatelor, 69,3% au fost pentru mediul rural.

În perioada de analiză, numărul autorizațiilor de construire eliberate pentru clădiri rezidențiale (+178) a crescut față de luna precedentă și s-a reflectat în Profilul Teritoriului în următoarele zone de dezvoltare: Nord-Vest (+100 autorizații), Nord-Est (+75). ), Centru (+70), Sud-Vest Oltenia (+69) și Sud-Est (+60). Următoarele zone de dezvoltare au înregistrat scăderi: București-Ilfov (-86 autorizație), Vest (-62) și Sud-Muntenia (-48).
În plus, în august 2022, au fost eliberate 635 autorizații de construire (+20,5%) pentru clădiri nerezidenţiale cu o suprafață utilă totală de 216.357 mp (-15,5%).

Față de iulie 2022, autorizațiile de construire pentru clădiri nerezidențiale au scăzut (-39.588 mp). Teritorial, acest declin se reflectă în următoarele zone de dezvoltare: Centru (-53.114 mp), Sud-Muntenia (-29.548 mp), Vest (-18.541 mp), București-Ilfov (-8.602 mp) și Sud-Vest Oltenia (-1.450 mp). Pe de altă parte, următoarele zone de dezvoltare au înregistrat o creștere: Nord-Vest (+37.544 mp), Sud-Est (+27.049 mp) și Nord-Est (+7.074 mp).
Pentru comparația august 2022 cu august 2021, INS a evidențiat reduceri ale numărului de autorizații de construire pentru locuințe (-17%) și suprafață utilă totală (-10,6%). În acest interval, scăderea numărului de autorizații de construire eliberate pentru clădiri rezidențiale (-830) se reflectă în următoarele zone de dezvoltare: București-Ilfov (-182 autorizații), Sud Muntenia (-172), Nord-Est (-154), vest (-122), nord-vest (-97), sud-vest Oltenia (-68) și sud-est (-37). Celălalt pol este dezvoltarea din Centru, care are în plus 2 mp.
În plus, numărul autorizațiilor de construire pentru clădiri nerezidențiale (-6,3%) și suprafața totală utilă (-7,2%) au scăzut ambele în intervalul de referință. Scăderi semnificative în zonele de dezvoltare: Centru (-27.121 mp), Nord-Est (-16.026 mp), Sudul Muntenia (-13.085 mp), Sud-Vest Oltenia (-9.082 mp) și Vest (-3.622 mp).
Singurele regiuni în care statisticile arată creștere sunt: ​​Nord-Vest (+27.965 mp), Sud-Est (+23.480 mp) și București-Ilfov (+627 mp).

Piața imobiliară din SUA se scutură: ratele ipotecare cresc la 6,7%, cea mai mare din 2007

Piața imobiliară din SUA se scutură: ratele ipotecare cresc la 6,7%, cea mai mare din 2007

Ratele ipotecare au crescut la cele mai ridicate niveluri din 2007, iar costurile în creștere ale împrumuturilor au înăsprit și mai mult presiunea asupra pieței imobiliare din SUA, care se răcește rapid.

Freddie Mac a declarat joi că rata medie la un împrumut fix pe 30 de ani a fost de 6,7%, în creștere față de 6,29% săptămâna trecută. Ratele dobânzilor au crescut odată cu randamentul trezoreriei pe 10 ani, care a fost aproape de 4% la începutul săptămânii.

Ratele ipotecare scăzute din punct de vedere istoric au alimentat o creștere a prețurilor caselor din cauza pandemiei, dar costurile împrumuturilor s-au dublat la aproape 3% de la începutul anului. Creșterea rapidă a diminuat puterea de cumpărare a cumpărătorilor de case și a târât în ​​jos prețurile locuințelor, pe măsură ce Rezerva Federală încearcă să combată inflația.

„Incertitudinea și volatilitatea de pe piețele financiare au un impact mare asupra ratelor ipotecare”, a declarat Sam Khater, economist șef la Freddie Mac.

Ratele ipotecare au scăzut sub 5% la un moment dat la începutul lunii august și de atunci au crescut cu aproape 2 puncte procentuale. Prețurile caselor din 20 de orașe din SUA au scăzut în iulie, pentru prima dată din 2012, au arătat datele publicate în această săptămână. Seattle, San Francisco și San Diego au înregistrat cele mai mari scăderi, deoarece piețele scumpe de pe coasta de vest au scăzut rapid.

Vânzările de case în așteptare din SUA au scăzut pentru a șaptea oară în acest an în august la cel mai scăzut nivel din 2011, excluzând perioada post-pandemie, potrivit unui indice publicat miercuri de Asociația Națională a Agenților Imobiliari.

Este o schimbare serioasă după mai bine de doi ani de boom imobiliar care a împins prețurile caselor din SUA la maxime record. Situația s-ar putea înrăutăți pe măsură ce ratele dobânzilor cresc la 7%, nemaivăzute din 2002.

„Creșterea dramatică a dobânzilor ipotecare din ultimele nouă luni a lovit bugetele multor cumpărători, ducând la o scădere semnificativă a volumelor tranzacțiilor”, a declarat George Rațiu, manager de cercetare economică la Realtor.com. „Pe măsură ce politica monetară continuă să se înăsprească, se așteaptă că ratele ipotecare vor continua să crească.”

Primarii din București nu vor mai putea depune acte în temeiul PUZ-urilor suspendate sau anulate de instanță – proiect

Primarii din București nu vor mai putea depune acte în temeiul PUZ-urilor suspendate sau anulate de instanță - proiect

Primarul Capitalei și primarii Sectoarelor nu vor mai putea emite sau propune adoptarea documentelor care au fost suspendate sau anulate de instanțe pe baza coordonării departamentale a planurilor de oraș.
Un proiect de hotărâre în acest sens a fost supus pentru dezbatere publică pe site-ul Primăriei Capitalei.
În preambulul proiectului se citează hotărârea civilă de suspendare a urbanismului regional al Sectoarelor 2, 4 și 5. De asemenea, sunt menționate și actele aflate pe rolul Tribunalului București, Secția a II-a Contencios Administrativ şi Fiscal, care au ca scop anularea PUZ-ului de coordonare al Sectoarelor 2, 4 și 5. Totodată, sunt invocate sentinţele civile prin care a fost anulată aprobarea Planului Urbanistic Zonal Sector 3, a Planului Urbanistic Zonal Sector 5 şi a PUZ Coordonator Sector 6.

„De la data intrării în vigoare a prezentei dispoziţii și până la pronunţarea instanţei de fond în dosarul nr. 9784/3/2022, nu se vor emite acte și nu se vor propune spre adoptare documente în temeiul HCGMB Nr.339/13.08.2020 privind aprobarea PUZ – Sector 2 București și HCGMB nr. 443/26.07.2018 privind aprobarea PUZ București Sectorul 4. Presupunând admiterea litigiului de fond din numărul dosarului. 9784/3/2022, paragraful 9784. (1) sunt valabile până la decontarea definitivă a acestuia”, prevede proiectul.

În plus, în cadrul PUZ Sector 3 (anulat definitiv), PUZ Sector 5 (anulat definitiv) și PUZ Coordonator Sector 6 (anulat definitiv), nu vor fi emise documente și nu vor fi propuse spre adoptare.