Firmele imobiliare se vor reduce, dar vor câștiga mai mulți bani

Firmele imobiliare se vor reduce, dar vor câștiga mai mulți bani

Mai mult de jumătate dintre firmele de pe piața imobiliară se așteaptă ca activitatea și investițiile în sector să fie restrânse din cauza incertitudinii privind evoluția conflictului din Ucraina, dar o proporție apropiată (46%) se așteaptă la o creștere a rentabilității medii, potrivit unui sondaj realizat de consultanta Deloitte.

Sondajul Deloitte Central Europe Real Estate Confidence Survey 2023 a fost realizat în trei țări din regiune, și anume Polonia, Republica Cehă și România. Jucătorii din România sunt cei mai optimiști, doar 10% dintre jucători se așteaptă la o scădere a randamentelor în perioada menționată, față de 14% în Cehia și 36% în Polonia.

Activitatea economică generală din regiune se va deteriora în acest an, susținând 61% dintre participanții la studiu, dar chiar și așa, majoritatea investitorilor spun că își vor adăuga portofolii prin noi achiziții (44%), în timp ce cred că 39% iau în considerare întreruperea planurilor de investiții.

Firmele care iau în considerare restricții de activitate își motivează intențiile printr-un acces mai dificil la finanțare (50%) sau un mediu economic incert. Cu toate acestea, dacă imediat după izbucnirea războiului mai mult de 50% dintre participanți estimau că acesta ar avea un impact negativ pe termen lung asupra economiei regionale, în timp ce doar 34% se așteptau la un impact similar pe termen mediu, atunci la sfârșitul anului trecut , acest procent a avut loc o inversare (58% se așteptau ca impactul să persistă pe termen mediu, în timp ce doar 31% se așteptau să persistă pe termen lung).

„Cercetările arată că piața din România este strâns legată de regiunea ECE și are anumite specificități. De exemplu, participanții de pe piața locală sunt sceptici cu privire la evoluția generală a evenimentelor din acest an, dar 90% așteaptă, pentru investițiile existente, randamente Rata a rămas la nivelul de anul trecut sau a crescut. În plus, românii au fost mai puțin pesimiști față de mediul economic al țării decât alți participanți, dar ținând cont de măsurile deja anunțate, au fost îngrijorați și de perspectiva creșterii impozitelor în sector în această direcție, dar sa În general, însă, în contextul dat, constatările indică o poziție echilibrată a jucătorilor de pe piața imobiliară, caracterizată printr-o activitate prudentă și consolidată de piață Deloitte România Partener și Servicii de consultanță pentru sector”, a declarat directorul Alexandra Smedoiu.

Deloitte a început să efectueze Sondajul de încredere în domeniul imobiliar China-Europa în 2019 pentru a înțelege opiniile profesioniștilor din domeniu cu privire la evoluția pieței din regiune. La sondaj au participat trei categorii de respondenți, și anume dezvoltatori, investitori și consultanți specializați în sectorul imobiliar.

Deloitte oferă la nivel mondial audit, consultanță fiscală și juridică, consultanță, consultanță financiară și servicii de gestionare a riscurilor pentru aproximativ 90% dintre primele 500 de companii din lume și mii de companii private. Compania are o istorie de peste 175 de ani, iar activitatea sa acoperă peste 150 de țări și regiuni.

Deloitte România, una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale din țară, oferă servicii în parteneriat cu Reff & Asociații | Deloitte Legal, Servicii de audit, Consultanță fiscală, Servicii juridice, Consultanță și management al riscului, Consultanță financiară, Soluții de servicii și Consultanță tehnologică și alte servicii conexe sunt furnizate prin intermediul a peste 3.000 de profesioniști.

Companiile de construcții stau până la sfârșitul războiului din Ucraina: „Vrem să sprijinim reconstrucția țării”

Companiile de construcții stau până la sfârșitul războiului din Ucraina: „Vrem să sprijinim reconstrucția țării”

Companiile de construcții au un interes direct să pună capăt războiului din Ucraina cât mai repede posibil și sunt gata să facă parte din procesul de reconstrucție a unei țări în mare măsură devastate de bombardamente. Indiferent de nișa în care își desfășoară activitatea, oamenii din industrie spun că au prevăzut astfel de provocări în strategiile lor pe termen mediu.

„Nu excludem ca în doi ani să încercăm să participăm la reconstrucția Ucrainei”, a spus Marius Marta, director executiv al Drum Asfalt, constructor deținut de Floare Petroi, din Bihor. Participarea la reconstrucția Ucrainei este, de asemenea, o strategie a grupului internațional. „În situația actuală, jucătorii din industria românească de construcții au o bună oportunitate de a ajuta la reconstrucția Ucrainei și credem că atunci când situația politică va deveni mai clară, soluțiile de construcție cu materiale durabile produse în România vor avea un impact pozitiv”, a spus Ovidiu Păscuțiu, CEO Saint-Gobain România.

Alte companii au făcut planuri concrete pentru a se implica în reconstruirea Ucrainei de îndată ce războiul se încheie.

“Nu putem ignora tragedia prin care trece Ucraina, infrastructura țării este distrusă. Vrem să ne folosim expertiza și produsele pentru a ne asuma lucrările de reconstrucție postbelică. Sperăm că acel moment va veni cât mai curând și conflictul. se va diminua”, a declarat România Alexandru Stânean, CEO TeraPlast, cel mai mare producător de materiale de construcție.

Proiectul imobiliar în care se afla fabrica Electronica în București. O comunitate de sute de apartamente urcă pe locul unei foste fabrici de casete și televizoare

Proiectul imobiliar în care se afla fabrica Electronica în București. O comunitate de sute de apartamente urcă pe locul unei foste fabrici de casete și televizoare

Un complex rezidențial cu sute de apartamente urmează să fie construit în estul Bucureștiului, comandat de omul de afaceri bulgar Ognian Bozarov. Acesta va fi construit pe locul fostei afaceri cu casete de radio și televiziune.

Omul de afaceri bulgar Ognian Bozarov este nepotul fostului lider comunist Todor Givkov, a scris presa bulgară de investigații. Potrivit documentelor analizate de Profit.ro, proiectul pe care îl dezvoltă este primul din România.

Planificarea zonei rezidențiale este de așteptat să construiască peste 350 de apartamente în 4 clădiri cu 11 etaje. Blocurile vor avea și un etaj tehnic, fiecare cu două parcări subterane. Suprafața maximă este de 30.000 de metri pătrați.

În plan este prevăzută și o grădiniță, iar complexul a fost proiectat în așa fel încât să poată fi adăpostite și spații de birouri. Potrivit calculelor Profit.ro, valoarea finală a complexului va depăși 20 de milioane de euro.

Ognian Bozarov analizează mai multe opțiuni de utilizare a proiectului, luând în considerare vânzarea și cooperarea cu dezvoltatorii imobiliari.

Ansamblul rezidential va fi construit pe terenul fostei Companii de Casete de Radio si Televiziune Bucuresti, pe un hectar. In apropierea zonei se afla Lacul Fundeni si ansamblul rezidential Piata Doamna Ghica.

Omul de afaceri Abdul Rahman Dardari, președintele Clubului Cultural Sirio-Român, se pregătește să construiască un bloc de aproximativ 100 de apartamente. Acesta va fi amplasat în apropierea viitorului proiect al lui Ognian Bozarov.

Viitorul proiect imobiliar al lui Ognian Bozarov este primul de acest gen din România. Cu toate acestea, compania sa, Cyform Investments, este specializată în cumpărarea de clădiri comerciale și lucrează la proiecte imobiliare în sud-estul Europei.

În plus, omul de afaceri bulgar a dezvoltat complexul hotelier de lux Emerald Beach Resort & SPA din Nessebar, pe coasta Mării Negre, cu aproximativ 800 de apartamente.

În Macedonia, a dezvoltat un club de fitness.

Ognian Bozarov este un partener de afaceri al membrului Dumei de Stat ruse Alexey Chepa.

Potrivit companiei de consultanță imobiliară SVN România, până în 2023 vor fi livrate în București 19.000 de case și apartamente. Rezultatul a fost cu 11% mai mic decât anul trecut, cu 21.328 de case finalizate în și în jurul orașului.

În 2021, au fost finalizate un număr record de 22.010 de locuințe. Peste 8.000 de case și apartamente vor fi finalizate până în 2024 și 2025 și se află în diferite stadii de dezvoltare.

Noul complex rezidențial cu utilizare mixtă de la Forty Management primește certificarea Green Home

Noul complex rezidențial cu utilizare mixtă de la Forty Management primește certificarea Green Home

Cartierul Central Viitorului 134, un complex al dezvoltatorului Forty Management, a primit certificarea Caselor Verzi de la Consiliul Român de Construcții Verzi (RoGBC). Proiectul, cu o valoare brută de dezvoltare de 12,4 milioane EUR, a fost finalizat în primul trimestru al acestui an.

Potrivit dezvoltatorului, proiectul a fost vândut integral încă înainte de finalizarea lucrărilor, iar în urma unei serii de verificări a fost certificat ca îndeplinește standardele și obiectivele de performanță energetică și responsabilitate față de mediu.

Dezvoltarea mixtă include 40 de apartamente repartizate în două clădiri, alături de o clădire de birouri tip boutique. Complexul Capital Center beneficiaza de parcare subterana, spatii comerciale la parterul Blocului A, apartamente cu gradina la parterul Blocului B si penthouse-uri la etajele superioare. Cartierul Central Viitorului 134 este primul proiect din București care îndeplinește standardul verde nZEB.

Fondatorul și CEO-ul Forty Management, Lucian Azoi?

Pe lângă Central District Viitorului 134, Forty Management a lansat un alt proiect de reînnoire urbană, Central District Lagoon City, cu o investiție de peste 120 de milioane de euro. Proiectul își propune să creeze o mare lagună artificială de peste 10.000 de metri pătrați, și o plajă cu nisip alb de peste 5.000 de metri pătrați, un hotel de cinci stele cu 323 de camere, 401 de apartamente închiriate, spații comerciale și de birouri, restaurante și spații de servicii.

Forty Management a anunțat că Central District Lagoon City se va extinde și la Budapesta, Varșovia și Praga.

One Unites Properties se așteaptă ca afacerile să ajungă la 1,43 miliarde lei în 2023, în creștere cu 23%

One Unites Properties se așteaptă ca afacerile să ajungă la 1,43 miliarde lei în 2023, în creștere cu 23%

One United Properties vizează o cifră de afaceri consolidată de 1,43 miliarde lei anul acesta, în creștere cu 23% față de rezultatele preliminare pentru 2022, și un profit brut consolidat de 622,1 milioane lei, în creștere cu 12%.

Profitul net este de așteptat să ajungă la 530 de milioane de lei în 2023, în creștere cu 5% față de 2022, cu o marjă de profit net de 37%.

Costurile totale de investiții și cheltuieli de capital (inclusiv costurile de achiziție și dezvoltare a terenurilor) în 2023 sunt estimate la 1,16 miliarde lei.

„Chiar dacă estimările indică că PIB-ul României va crește moderat în 2023, acesta va depăși totuși alte economii din regiune precum Polonia, Cehia sau Ungaria. Regiunea București-Ilfov are aproape 3 milioane de locuitori și generează PIB-ul One United Properties. este considerată una dintre regiunile dezvoltate din Europa. În acest context, strategia One United Properties pentru 2023 și anii următori va continua să se concentreze pe București, al cărui PIB pe cap de locuitor este de 164% din media UE, mai mare decât cel al Vienei sau orașe precum Berlin, printre primele 10 cele mai mari orașe din Uniunea Europeană”, a declarat Victor Căpitanu, co-CEO One United Properties.

Veniturile din vânzările de proprietăți rezidențiale sunt așteptate să ajungă la 1 miliard de lei până în 2023, o creștere de 31% față de rezultatele preliminare pentru 2022.

Forța de vânzări a One United Properties are un portofoliu de 1.143 de unități rezidențiale disponibile în prezent pentru vânzare și prevânzare până în 2023.

În plus, în prima jumătate a anului 2023, alte 1.167 de unități situate în prima fază a districtului Yihu și Yihuhui vor începe pre-vânzările pentru a consolida aspectul companiei și pentru a asigura cotații mid-high-end. parte.

Pe baza cererii mari deja înregistrate, majoritatea vânzărilor în 2023 sunt de așteptat să fie generate de următoarele dezvoltări: One Lake District, One Lake Club, One High District, One Floreasca Towers și One North Lofts.

Veniturile din chirii, inclusiv veniturile generate de sectoarele de birouri și retail, sunt de așteptat să atingă 164,2 milioane lei în 2023, o creștere de 114% față de rezultatele preliminare pentru 2022.

Prima fază a One Cotroceni Park urmează să fie livrată în decembrie 2021 și este de așteptat să fie închiriată integral în acest an, veniturile estimate să contribuie semnificativ la creșterea veniturilor brute din chirii în 2023.

Faza 2 a One Cotroceni Park, livrată în primul trimestru al anului 2023, este de asemenea așteptată să înceapă să genereze venituri în acest an.

În plus, veniturile din chirii în 2023 vor include rezultatele din activele achiziționate în 2022, respectiv One Victoriei Plaza și Bucur Obor.

Portofoliul de birouri al One United Properties are o suprafață brută închiriabilă (GLA) de 138.000 mp la 1 ianuarie 2023.

Împreună cu portofoliul de retail care cuprinde în principal Bucur Obor și One Gallery, întregul portofoliu comercial al One United Properties are o suprafață totală închiriabilă de peste 180.000 mp.

„Obiectivul nostru pentru 2023 este să menținem creșterea anuală a vânzărilor rezidențiale în același timp cu creșterea veniturilor generate de sectorul comercial, care a crescut cu 34.500 mp odată cu livrarea recentă a Fazei 2 a One Cotroceni Park. Deși nu vom realiza în 2020. adevăratul potențial al portofoliului nostru de birouri, dar veniturile generate de această divizie vor continua să crească trimestrial, în conformitate cu strategia noastră de IPO. În plus, anul acesta intenționăm să începem construcția One Plaza Athénée, un nou-nouț 5- hotel de stil de viață stea în marchează expansiunea noastră în spațiul proprietății hoteliere”, a adăugat Andrei Diaconescu, co-CEO al One United Properties.

One United Properties are în prezent un portofoliu de terenuri de 106.000 de metri pătrați cu o suprafață construibilă de 435.000 de metri pătrați deasupra solului.

Toate aceste terenuri sunt în prezent în faza de planificare. Grupul estimează că pe teren vor fi construite peste 2.800 de apartamente și unități comerciale, cu dezvoltări inclusiv One City Club, One Herăstrău City și One Cotroceni Towers.

În plus, aproape 65.000 de metri pătrați de spații noi de birouri vor fi construite în fazele 3 și 4 ale Parcului One Cotroceni. One United Properties deține, de asemenea, aproximativ 40.000 de metri pătrați de clădiri care urmează să fie restaurate, inclusiv obiective cheie în strategia de regenerare urbană a companiei, precum One Plaza Athénée, One Downtown, One Gallery și One Athénée.

Cifra de afaceri consolidată a One United Properties în 2022 va fi de 1,2 miliarde lei, în creștere cu 4% față de 2021. Profitul brut a ajuns la 573,2 milioane lei, în scădere cu 5% față de anul precedent, în timp ce profitul net a scăzut cu 1%, până la 502,6 milioane lei.

Începând cu anul 2022, poziția de numerar a companiei a fost de 567 milioane lei, în creștere cu 12% față de începutul aceluiași an, datorită contribuției majorării de capital, care a adus companiei 253,7 milioane lei în trimestrul III 2022. , în ciuda investițiilor continue și Dividendele plătite în 2022 se ridică la 78,6 milioane lei.

Cum să trăiești mai bine. Cum schimbă inflația comportamentul pe piața imobiliară: „Oamenii sunt mai înclinați să-și construiască propriile case decât să cumpere apartamente”

Drept urmare, piața rezidențială trece printr-o fază de restructurare în care creșterea nu mai este la fel de dramatică precum a fost în ultimii trei-patru ani.

Creșterea prețurilor la locuințe, împreună cu creșterea ratelor dobânzilor, au avut un impact clar asupra pieței rezidențiale, potențialii cumpărători efectuând mai multe analize înainte de a lua o decizie de cumpărare.

Oamenii sunt mai înclinați să-și construiască propriile case decât să cumpere apartamente în zone rezidențiale. Prețurile anul trecut. Acest lucru se reflectă și în prețul condominiilor, cu o disponibilitate mult mai mică de a contracta credite imobiliare pe 30 de ani. Deci, atât din punct de vedere al deschiderii șantierelor și livrării proiectelor, cât și din punct de vedere al tranzacțiilor, vom asista la o încetinire a pieței imobiliare”, spune online Cosmin Răileanu, fondator Vindem-ieftin.ro.

Analiza afacerilor imobiliare a Titirez.ro a concluzionat că este foarte puțin probabil ca prețurile locuințelor să intre pe un trend descendent în acest an. În noul sector rezidențial, creșterile de prețuri continuă să fie determinate de creșterea prețurilor materialelor de construcție și de creșterea costurilor forței de muncă, în timp ce sectorul mai vechi al apartamentelor este afectat indirect de această dinamică.

Drept urmare, piața rezidențială trece printr-o fază de restructurare în care creșterea nu mai este la fel de dramatică precum a fost în ultimii trei-patru ani. Potrivit datelor publicate de platforma Tempo a Biroului Național de Statistică, în 2021, numărul de case livrate în decurs de un an pe piața rezidențială a doborât recordurile anterioare, depășind pragul de 71.000 de case și apartamente nou finalizate. Include proiecte finanțate din fonduri publice și private.

Totuși, la București, pe lângă creșterea prețurilor, a fost urmată de tensiuni cauzate de blocada PUZ, care nu a oferit o perspectivă optimistă pentru oferta de locuințe în perioada următoare.

Șansa de a debloca autorizații de construire pe termen scurt este destul de mică, această deblocare nu înseamnă că mii de autorizații de construire vor fi imediat disponibile pe termen scurt, dar va dura mai mult pentru a le vedea. Dacă va veni blocarea, rezultatele nu se vor vedea până la sfârșitul anului 2024, proiectele rezidențiale având nevoie de cel puțin 12 luni pentru a se construi, spun consultanții imobiliari.

Din primul trimestru din 2010 până în al treilea trimestru din 2022, prețul mediu al unei case în România a crescut cu 20%, potrivit Eurostat. Potrivit unui consultant imobiliar local, de la sfârșitul anului trecut, preturile locuințelor în București au cunoscut un fenomen de decuplare, creșterea medie în zonele noi este de aproximativ 15%, iar creșterea medie în zonele vechi este sub 5%. Prețurile vor fi influențate în continuare de evoluția tranzacțiilor, indicatorul arătând că în primele 11 luni ale anului 2021, raionul „Ilfov” din București a crescut cu 11% față de aceeași perioadă a anului trecut, și a scăzut cu 1% la nivel național.

Mai multe case vor fi finalizate în 2022 decât în ​​2021

Mai multe case vor fi finalizate în 2022 decât în ​​2021

Anul trecut, au fost finalizate 73.332 de locuințe, în creștere cu 1.927 față de 2021. Numărul de locuințe a scăzut însă în Vest, București-Ilfov și Nord-Est, potrivit datelor publicate vineri de INS.

În trimestrul IV al anului trecut, au intrat în folosință 20.538 de locuințe, în scădere cu 1.246 față de aceeași perioadă din 2021.

Potrivit datelor rezidențiale, conform datelor INS, 50,5% din clădirile rezidențiale au fost construite în mediul urban în trimestrul IV 2022.

Distribuția fondurilor de finanțare a locuințelor finalizate arată că în trimestrul IV 2022, comparativ cu trimestrul IV 2021, se va înregistra o scădere cu 1.337 de plasamente private și o creștere cu 91 de plasamente publice.

Distribuția profilului regional pentru T4 2022 față de T4 2021 arată o scădere a numărului de case finalizate în următoarele zone de dezvoltare: București-Ilfof (-2384), Vest (-299), Sud- Muntenia (-86) și Nord-Est ( -19).

Creștere s-a observat în următoarele zone de dezvoltare: Nord-Vest (+813 locuințe), Sud-Est (+526), ​​​​Central (+112) și Sud-Vest Oltenia (+91).

Situația în medii rezidențiale, 2022 față de 2021, evidențiind o scădere a ponderii locuințelor finite în mediul urban (de la 59,5% în 2021 la 54,7% în 2022) și o creștere în mediul rural (de la 40,5% în 2021) la 453%.

Distribuția caselor finalizate cu fonduri de finanțare arată că, față de 2021, numărul de case construite cu fonduri private în 2022 va crește (+2167 seturi), iar numărul caselor construite cu fonduri publice va scădea (-240 seturi).

Comparativ cu 2021, distribuția regională 2022 evidențiază o creștere a numărului de locuințe finalizate în următoarele zone de dezvoltare: Nord-Vest (+1389), Sud-Est (+1235), Centru (+590), Sud-Vest Alt Montenia (+464) și Sud Montania (+260).

Următoarele zone de dezvoltare au înregistrat scăderi: Vest (-918), București-Ilfov (-682) și Nord-Est (-411).

Cea mai mare dezvoltare imobiliară anunțată în 2023: Iulius va intra „all in” pe Constanța și își poate construi cel mai mare proiect pe un teren imens de 38 de hectare la malul mării în centrul orașului

Cea mai mare dezvoltare imobiliară anunțată în 2023: Iulius va intra „all in” pe Constanța și își poate construi cel mai mare proiect pe un teren imens de 38 de hectare la malul mării în centrul orașului

Oil Terminal speră să transforme proprietatea de 38 de hectare într-un proiect imobiliar, care va fi cel mai mare dezvoltat vreodată de echipa condusă de Iulian Dascălu. După ce a renovat complet centrul din Iași și a construit un nou proiect la Cluj de peste 500 de milioane de euro, poate miza 815 milioane de euro pe Constanța.

Dacă Iulius Group va ajunge la o înțelegere cu Oil Terminal, Constanța va fi orașul care va atrage cele mai mari proiecte dezvoltate de Iulius Group, cele două terenuri din centrul orașului cu o suprafață totală de 38 de hectare.

„Compania IULIUS rămâne concentrată pe continuarea programului de investiții în regenerarea urbană, luând în considerare și analizând în continuare mai multe orașe din România. Constanța este unul dintre ele și credem că acest oraș are un mare potențial de dezvoltare și are potențial de diferențiere și atractivitate. activ pentru investiție În prezent, am acceptat o invitație și am făcut o ofertă către Oil Terminal SA, exprimându-ne interesul de a intra într-un parteneriat cu scopul de a investi în proiecte de regenerare și renovare urbană la scară largă, iar în cazul în care vom fi selectați pentru a colabora Vom putea oferi mai multe detalii în condiția partenerilor noștri”, a declarat pentru ZF un oficial al Grupului Iulius.

Dezvoltatorul imobiliar One United Properties a obținut un împrumut de investiții de 20 de milioane de euro de la Banca Transilvania pentru a finanța finalizarea apartamentelor One Cotroceni Park, cu livrare în 2023

Dezvoltatorul imobiliar One United Properties a obținut un împrumut de investiții de 20 de milioane de euro de la Banca Transilvania pentru a finanța finalizarea apartamentelor One Cotroceni Park, cu livrare în 2023

Dezvoltatorul imobiliar One United Properties (BVB: ONE) a încheiat un acord de finanțare cu Banca Transilvania pentru a acorda un împrumut de investiții de 20 de milioane de euro cu un termen de până la 42 de luni.

Fondurile vor fi folosite pentru finalizarea porțiunii rezidențiale a Parcului One Cotroceni, care se află în prezent în stadii avansate de construcție, cu data de finalizare în 2023. Peste 90% din apartamente sunt precontractate.

Proiectul se desfășoară pe amplasamentul fostei platforme Ventilatorul, pe un teren de 5,8 hectare, ca un complex cu utilizare mixtă, care cuprinde spații de birouri, zone comerciale și de agrement și unități rezidențiale.

Componenta rezidențială a Parcului One Cotroceni oferă 868 de apartamente la parter și 11 etaje. Clădirile sunt pre-certificate drept Case Verzi de către Consiliul Român pentru Construcții Verzi, îndeplinind standardele și țintele de performanță energetică și responsabilitate față de mediu.

Dezvoltatorul imobiliar Exigent Development a semnat un contract de împrumut de 57,8 milioane de euro cu OTP Group pentru construcția fazei 5 a proiectului Plaza Residence al Militari, care cuprinde 1.288 de apartamente.

Dezvoltatorul imobiliar Exigent Development a semnat un contract de împrumut de 57,8 milioane de euro cu OTP Group pentru construcția fazei 5 a proiectului Plaza Residence al Militari, care cuprinde 1.288 de apartamente.

OTP Bank România și OTP Bank Plc. anunță semnarea unui acord de finanțare cu Exigent Property Investment în valoare de 57,8 milioane EUR pentru construcția Parcului Faza 5 a ansamblului rezidențial Exigent Plaza Residence din cartierul Militari din București, între Plaza. Centrul comercial România și Timișoara.

Totodată, banca a oferit și o facilitate de finanțare în valoare de 50 de milioane de lei pentru a susține TVA în cadrul aceluiași proiect.

Exigent Property Investment face parte din Exigent Development, companie fondată de omul de afaceri Alin Niculae împreună cu Cornel Petruţ Ion şi Daniel Niculae, doi antreprenori care şi-au pus amprenta într-o serie de proiecte imobiliare.

„Primul credit acordat Grupului Exigent a fost în 2017 și de atunci compania a crescut și, în cele din urmă, a dezvoltat mii de apartamente în ansamblul rezidențial, care este acum a cincea fază a proiectului Plaza Rezidence”, spune Alexandru Neagu, Romania OTP Large. directori corporativi ai băncilor.

A cincea fază a proiectului Plaza Residence va cuprinde 1.288 de apartamente cu o suprafață de șantier de 27.314 metri pătrați și o suprafață construită de aproximativ 144.200 de metri pătrați.

Construit pe locul fostei fabrici de betoane Lujerul și Holcim din București, proiectul a livrat până acum în jur de 6.000 de apartamente.

Acest nou acord cu OTP Bank consolidează și reconfirmă parteneriatul puternic al băncii cu Plaza Residence, unul dintre cele mai de succes proiecte ale noastre”, a declarat Alin Niculae, fondatorul Alfa Group, un conglomerat românesc, care include și Exigent Development.

OTP Bank a finanțat și fazele anterioare (Faza 1, 2, 3 și 4) ale aceluiași proiect cu peste 530 de milioane de lei prin intermediul companiei Exigent Development.

Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) a acționat ca consilier juridic al OTP Bank, iar Clifford Chance a acționat ca consilier juridic al Exigent Development SRL, cu o echipă coordonată de Partenerul Mădălina Rachieru-Postolache, formată din Senior Associate Mădălina Mailat și Asociat Dana Mirea.

Grupul Alpha, de care aparține Exigent Development, deține și OSCAR Downstream, principala companie petrolieră independentă românească care distribuie combustibili în România și un jucător de top 5 pe piața internă de petrol și gaze. Grupul reunește companii din diverse domenii precum asigurări, tehnologie, logistică, management de proiecte imobiliare și Akcent Development, unul dintre cei mai dinamici dezvoltatori imobiliari din București cu o istorie de peste 20 de ani pe piața imobiliară a Capitalei, inclusiv construcții de birouri și rezidențiale, compania a anunțat că va investi 300 de milioane de euro pe piața rezidențială în următorii câțiva ani.

Portofoliul grupului include peste 10.000 de apartamente finalizate, inclusiv 19th Residence, 20th Residence, 21Residence Politehnica, Exigent One și Exigent Two, Plaza Residence (Faza 1-4), Cloud9 Residence și multe altele. Segmentul de birouri include proiecte Mendeleev Office 5, Eminescu Offices, Rosetti Tower și Oscar One.

În ciuda așteptărilor, prețurile apartamentelor continuă să crească. Singura excepție de la această regulă este Sibiul

În ciuda așteptărilor, prețurile apartamentelor continuă să crească. Singura excepție de la această regulă este Sibiul

În ciuda așteptărilor, prețurile apartamentelor continuă să crească. O excepție este Sibiul, unde prețul mediu cerut pentru apartamente a scăzut.

Ambele segmente au înregistrat schimbări pozitive, dar cele mai notabile schimbări au fost în noul sector rezidențial. Prețurile locuințelor au înregistrat și ele modificări pozitive în februarie, după ce au crescut cu 0,9% în ianuarie.

Ca urmare, așteptările vânzătorilor de apartamente au crescut în medie cu 1,6% în februarie, indicele național Imobiliare.ro urcând de la 1.413 la 1.435 de euro pe metru pătrat.

Majoritatea centrelor regionale analizate au prezentat o tendință ascendentă la acest capitol, cu creștere atât în ​​zonele rezidențiale mai vechi, cât și în cele mai noi. Excepție de la această regulă este Sibiul, unde prețul mediu al apartamentelor solicitate a scăzut. Prețurile apartamentelor au crescut cel mai mult în Oradea și Ploiești, în timp ce au stagnat în București și Constanța.

“În ciuda așteptărilor, piața rezidențială continuă să surprindă. Desigur, suntem încă în vremuri incerte, dar interesul pentru cumpărarea de apartamente rămâne ridicat și au loc tranzacții. Este puțin probabil să vedem creșteri de prețuri pe termen scurt, unele A corectarea este inevitabilă, mai ales în segmentele care se bazează pe finanţarea bancară. Totodată, preţurile la categoriile premium vor creşte pe măsură ce acestea continuă să atragă cerere mare”, spune Daniel Crainic, Director de Marketing Imobiliare.ro.

Așteptarea medie a proprietarilor de apartamente pentru casele de vânzare din București a ajuns la 1.500 de euro pe metru pătrat în februarie, prețurile stagnând față de sfârșitul lunii ianuarie. Față de februarie 2022, prețul apartamentelor din centrul regional are o diferență de 3,7% (față de o valoare de 1.446 euro pe metru pătrat).

Tendințele de creștere ale celor două segmente principale de piață sunt foarte apropiate: casele din cartierele mai vechi s-au apreciat cu 0,5% în ultimele 30 de zile (de la 1.508 € pe mp util), dar s-au apreciat cu 2,2% în 12 luni de la 1.484 € la 1.516 euro. . Pe de altă parte, prețurile pentru apartamentele noi au ajuns la 1.452 EUR pe m² util în februarie, o creștere lunară de 0,8% (de la 1.440 EUR pe m² util) și o creștere anuală de 7,8% (de la 1.347 EUR pe m² util) metri pătrați utili).

În Brașov, prețul mediu al apartamentelor va ajunge la 1.572 euro pe metru pătrat în februarie 2023, ceea ce este cu 0,4% mai mare decât în ​​ianuarie (1.566 euro pe metru pătrat) și față de februarie 2022 (când era de 1.477 euro pe metru pătrat) față de la o creștere de 6,4% respectiv).

Cu un avans lunar de 0,7% și un avans anual de 4,2% (de la 1.450 euro pe metru pătrat), valoarea cotată a vechilor unități locative ajunge la 1.511 euro pe metru pătrat. Locuințele noi, pe de altă parte, au crescut cu 0,6% pe o bază lunară, la 1.766 EUR pe metru pătrat. La nivel anual, acestea au crescut cu 13,4% (de la 1.566 de euro pe metru pătrat).
În Cluj-Napoca, prețurile apartamentelor din centrul regional au crescut ușor cu 0,6% față de ianuarie din a doua lună a anului 2023, ajungând la un preț mediu de 2.375 de euro pe metru pătrat. Prețurile în Cluj-Napoca au crescut semnificativ în fiecare an, aici au crescut cu 6%.

Valoarea apartamentelor mai vechi a ajuns la 2.347 euro pe mp, ceea ce corespunde unei creșteri de 0,3% în februarie față de ianuarie și unei creșteri de 6% în 12 luni (anterior 2.214 euro pe mp). În ceea ce privește modificarea lunară a prețurilor construcțiilor noi, s-a înregistrat o creștere de 2% (de la 2.333 euro pe metru pătrat). Pe de altă parte, s-a înregistrat o creștere de 7,5% la nivel anual, de la 2.333 la 2.507 euro pe metru pătrat.

În Constanța, valoarea medie de aplicare a apartamentelor a stagnat în cursul lunii februarie 2023 (prețuri la 1.464 euro psm) și a crescut cu 3,1% în 12 luni (de la 1.420 euro psm). Prețul apartamentelor vechi din Constanța în luna februarie a fost de 1.444 euro pe metru pătrat, cu 0,5% mai mic decât în ​​ianuarie și cu 2% mai mare decât în ​​februarie 2022, când a ajuns la 1.416 euro pe metru pătrat. Prețurile locuințelor noi din oraș au crescut cu 2,1% în februarie față de ianuarie, de la 1.591 de euro la 1.625 de euro pe metru pătrat. La nivel anual, prețurile pentru apartamentele noi au crescut cu 11,8% (de la 1.453 de euro pe metru pătrat).

În Iași, prețurile apartamentelor au crescut cu 0,9% în februarie 2023 la 1.366 de euro pe metru pătrat de la 1.354 de euro în ianuarie. Față de prețul tranzacției cu locuințe de 1.228 euro pe metru pătrat în februarie 2022, avansul ajunge la 11,2%.
În acest centru regional, apartamentele din clădirile mai vechi au crescut cu 1,3% în februarie 2023 față de luna precedentă, de la 1.358 EUR la 1.375 EUR pe metru pătrat. Cu toate acestea, prețurile apartamentelor mai vechi au crescut cu 11,2% (de la 1.236 de euro pe metru pătrat) pe o perioadă de 12 luni. Prețurile locuințelor din zonele rezidențiale noi au stagnat (1.346 euro pe mp) și au crescut cu 10,4% pe an (de la 1.219 euro pe mp).
În Timișoara, așteptările vânzătorilor de apartamente au crescut cu 1,2% în februarie față de ianuarie (de la 1.446 € la 1.464 € pe metru pătrat util 1.395 € pe metru pătrat util).

Mai puține apartamente vândute și în februarie. Scăderea față de prima lună continuă: minus 22%

Mai puține apartamente vândute și în februarie. Scăderea față de prima lună continuă: minus 22%

Vânzările de condominii au scăzut și în februarie, nu doar în ianuarie, potrivit datelor Biroului Național de Cadastru și Publicitate Imobiliară analizate de Economica.net. În primele două luni ale acestui an, au fost inițiate cu 22% mai puține tranzacții comparativ cu aceeași perioadă din 2022.
Românii nu se mai adună să cumpere apartamente. Nici măcar în București, unde creșterea s-a produs doar în ultimele luni ale anului trecut. Așadar, în primele două luni ale acestui an au fost inițiate 19.257 de tranzacții, în scădere de la an la an cu 22%. În ianuarie, însă, s-au vândut mai puține apartamente.

În februarie, au fost efectuate peste 11.000 de tranzacții în unități unice, pe care le-am luat în considerare în analiza noastră. În comparație cu februarie 2022, sau chiar februarie 2021, aceasta este o scădere substanțială. Aceasta este o scădere de 24% față de februarie anul trecut și o scădere de 15% față de februarie 2021. Numărul de apartamente vândute a fost, de asemenea, în scădere comparativ cu februarie 2017 și februarie 2018.

Dacă vânzările de unități individuale din București sunt cu doar 1% mai mici în ianuarie 2022 față de aceeași lună din 2021, atunci februarie 2022 este în scădere cu 24% față de februarie 2022. Un total de 6.137 de unități au fost vândute în primele două luni ale acestui an, comparativ cu 7.235 de unități vândute în primele două luni ale anului trecut.

Vânzările de apartamente au scăzut și în Ilford. Datele ANCPI analizate de Economica.net au arătat o scădere de 43% în primele două luni ale anului față de aceeași perioadă a anului trecut.

De asemenea, tranzacțiile inițiale au fost mai puține în județele mai mari ale țării, dar Brașovul a înregistrat cea mai mică scădere de doar 8%, față de 42% în Constanța și 41% în Cluj.

În județul Brașov au fost vândute anul acesta 1.328 de unități decomandate, față de 1.444 în primele două luni ale anului 2022. În Constanța au fost vândute 951 de unități față de 1.637 în ianuarie și primele două luni din 2022, iar la Cluj 1.005 față de 1.618 în ianuarie și februarie 2022.

În Timiș au fost vândute 1.105 locuințe, în scădere cu 40% față de primele două luni ale anului trecut, iar la Iași, o scădere mai mică de 26%. Au fost parafate aici 762 de tranzacții individuale în acest an. Vedeți cum se compară alte județe în infograficul interactiv de mai jos.

Crosspoint Real Estate are o cifră de afaceri de 2,85 milioane EUR până la sfârșitul anului 2022 și a deschis o divizie dedicată închirierii imobiliare

Crosspoint Real Estate are o cifră de afaceri de 2,85 milioane EUR până la sfârșitul anului 2022 și a deschis o divizie dedicată închirierii imobiliare

Crosspoint Real Estate, partenerul internațional al Savills în România și unul dintre cei mai mari furnizori locali de servicii imobiliare, va avea o cifră de afaceri consolidată de 2,85 milioane de euro până la sfârșitul anului 2022, în creștere cu 17% față de anul precedent.

Anul acesta, compania imobiliară a lansat un nou segment dedicat închirierilor rezidențiale prin trecerea la închirieri private. Noul departament va oferi o gamă largă de proprietăți închiriate, de la apartamente la case unifamiliale în diferite cartiere ale Bucureștiului. Potențialii chiriași vor avea acces la informații detaliate despre proprietate, fotografii și tururi, ceea ce face mai ușor să găsiți proprietatea de închiriat perfectă. Pe lângă serviciile de consultanță, departamentul va asista și în procese precum semnarea contractelor, negocierea prețurilor și coordonarea relocarii.

„Ca urmare a creșterii continue a cifrei de afaceri, cu creștere de două cifre (+17% față de anul precedent), și datorită tendințelor pe care le-am observat recent pe piața imobiliară, am decis să dezvoltăm agenția de portofoliu și intra pe un nou segment de piață, și anume închirierea rezidențială. Înființarea noului departament ne întăreste prezența pe piața românească și marchează o noua realizare majoră: extinderea business-ului și intrarea Crosspoint pe piața PRS prin furnizarea de servicii de consultanță și asistență pe tot parcursul procesului de închiriere. Suntem încântați să vedem că planurile inițiale se conturează pentru a dezvolta noi divizii și soluții pentru sectorul rezidențial și suntem optimiști cu privire la dezvoltarea pieței de închiriere, cel puțin pentru următorii doi ani”, a declarat Codrin Matei, partener principal la Cross.

„Suntem încântați să anunțăm extinderea noastră într-un nou segment rezidențial, închirieri imobiliare. Înțelegem provocările cu care se confruntă chiriașii atunci când identifică spații de închiriat, iar noua noastră divizie beneficiază de experiența și expertiza profesioniștilor rezidențiali care vor facilita întregul proces de leasing”, a declarat Alexandra Nistor, Senior Account Manager, Crosspoint Real Estate.

Condițiile dure de creditare, inflația în creștere rapidă sau costul materialelor de construcție sunt factori care influențează evoluția pieței rezidențiale, care în prezent are o tendință mult mai rapidă în sectorul închirierii comparativ cu vânzările. În același timp, accesibilitatea, flexibilitatea, stresul financiar redus și scutirea de taxe și taxe de întreținere asociate reprezintă avantaje competitive pe piața de închiriere rezidențială. Drept urmare, experții Crosspoint estimează că cererea de pe piața de închiriere va crește cu peste 20% în următoarele 24 de luni.

“Pe măsură ce tot mai mulți clienți își pun planurile de cumpărare în așteptare, credem că alternativele de închiriere vor deveni mai populare în România în următorii ani. Dacă România este de departe cea mai mare din Europa în ceea ce privește locuințe în proprietate individuală, ponderea sa de 95%, dublu față de Austria, așa că anul acesta vom vorbi pentru prima dată un moment istoric – trecerea la piața de închiriere. Deci, vorbim despre tendințele pe care le-am identificat la nivel de piață prin activitățile noastre de explorare și, în același timp, suntem încântați să intrăm în acest nou segment cu potențial imens de creștere și dezvoltare. Deși este prea devreme pentru a anunța dezvoltarea noului sector, credem că piața PRS va crește în următorii ani în principal din cauza procesului riguros de creditare și a încetării temporare a blocajului PUZ. Se livrează un număr suficient de apartamente și impactul acestui lucru se va face simțit în următorii doi ani”, spune Alexandru Berilă, Senior Leasing Manager la Crosspoint Real Estate

Înființată în 2005, Crosspoint Real Estate oferă tranzacții imobiliare și servicii de consultanță, precum și soluții financiare solicitate de marii investitori, pentru toate tipurile de proprietăți: birouri, retail, industriale, terenuri, hoteliere și rezidențiale. Crosspoint Real Estate este partenerul internațional român al Savills, una dintre cele mai mari companii imobiliare din lume, fondată în 1855, cu venituri în 2021 de peste 2,15 miliarde de lire sterline.

Cât costă terenul în București: Mobexpert și Redport cumpără în nordul capitalei cu 295 EUR/mp

Cât costă terenul în București: Mobexpert și Redport cumpără în nordul capitalei cu 295 EUR/mp

Dezvoltatorul imobiliar Redport Capital, fondat de Cosmin Savu-Cristescu, și Mobexpert Group, deținut de investitorul Rapid Football Club Dan Șucu, au cumpărat 44.000 de metri pătrați de teren în cartierul de nord al Bucureștiului, în valoare de circa 13 milioane de euro (circa 295 de euro pe metru pătrat).

Potrivit News.ro, parcela este situată în cartierul Străuleşti din apropierea oraşului Petrom, unde va fi dezvoltat proiectul rezidenţial Infinity Nord. Reamintim că în februarie 2023, celălalt dezvoltator imobiliar al nostru, One United Properties, a anunțat achiziționarea unei suprafețe de 44.863 m2 în zona Progresului- Cotroceni, din București, pentru un preț de 35 milioane euro (780 euro/mp). ).

Terenul pe care Redport Capital și Mobexpert îl cumpără acum în nordul Bucureștiului este împărțit în trei parcele, flancând clădirea de birouri Petrom City.

Înființat în 2016 de Cosmin Savu – Cristescu, Redport Group este un grup de companii specializate în construcția, investiția, dezvoltarea și managementul proiectelor imobiliare. Până în prezent, compania a finalizat The Level Apartments I și The Level Apartments II, un total de 175 de apartamente și o investiție de 16 milioane de euro.

„Am finalizat una dintre cele mai importante tranzacții cu terenuri din zona de nord a capitalei, iar terenul achiziționat ne oferă posibilitatea de a dezvolta un proiect emblematic în toată zona Străulești – care va deveni unul dintre principalii poli de dezvoltare ai Bucureștiului. Vom iniția un amplu proces de renovare și regenerare urbană, atent planificat cu cei mai buni experți în domeniu, pentru a dezvolta Infinity Nord, un proiect de standarde internaționale cu peste 1.000 de locuințe care va stabili un reper pe piața rezidențială locală”, a declarat Cosmin Savu-Cristescu, managing director şi acţionar majoritar al grupului Redport.

Investitorii au spus că au organizat un concurs internațional de proiecte pentru nominalizarea companiei care va executa master planul de dezvoltare a zonei. Câștigătorul este Design International, o firmă de arhitectură și design cu aproape 60 de ani de experiență, cu sediul la Londra și birouri în Shanghai, Milano sau Dubai, care a finalizat peste 10 milioane de metri pătrați de proiecte în 45 de țări.

„Ne propunem să construim un proiect care să realizeze viziunea de dezvoltare durabilă pentru următoarele câteva decenii, transformând complet întreaga zonă Străuleşti pentru a o reintegra cu succes în peisajul urban.Va fi un proiect corect şi bine gândit care va integra Petrom City Ecosistemul regiunii este pe primul loc, mai ales pentru cei care vor locui aici”, a declarat Dan Şucu, fondator şi acţionar al Grupului Mobexpert.

Dezvoltarea Infinity Nord este programată să înceapă în toamna anului 2023 și se va desfășura în mai multe etape până la livrarea completă, care este de așteptat să fie finalizată până în 2030. Proiectul va fi unul dintre cele mai mari proiecte de regenerare urbană din București, oferind, și spun dezvoltatorii, spații mari de agrement, spații comerciale și multiple opțiuni de petrecere a timpului liber.

Acțiunile One United Properties sunt incluse în indicele bursier ROTX creat de Bursa de Valori București în cooperare cu Bursa de Valori din Viena

Acțiunile One United Properties sunt incluse în indicele bursier ROTX creat de Bursa de Valori București în cooperare cu Bursa de Valori din Viena

Dezvoltatorul imobiliar One United Properties (ONE) a anunțat vineri că acțiunile sale vor intra în structura indicelui de acțiuni ROTX începând cu 20 martie 2023.

„ROTX este calculat în EUR, USD și LEU și publicat în timp real de către Wiener Börse, conceput ca un indice tranzacționabil și folosit ca suport pentru produse structurate. Aderarea la ROTX face parte din strategia companiei de creștere a vizibilității pieței de capital din România. la nivel internațional și ajută la îmbunătățirea în continuare a lichidității companiei”, a spus ONE.

Capitalizarea companiei este de 3,2 miliarde lei, iar prețul acțiunilor a crescut cu 0,12% de la începutul anului.

Pe lângă ROTX, ONE acțiune este inclusă și în FTSE Global All Cap, care acoperă performanța acțiunilor cu capitalizare mare, medie și mică la nivel global, FTSE Global Mid Cap, partea cu capitalizare medie a indicelui FTSE Global Equity și FTSE Global Total Cap, care include acțiuni cu capitalizare mare, medie și mică Companii mici, mijlocii și micro și FTSE EPRA Nareit Emerging, care își propune să urmărească performanța companiilor imobiliare și a REIT-urilor listate pe piețele emergente. „La nivel local, din septembrie 2021, acțiunile ONE sunt incluse în BET, principalul indice al Bursei de Valori București urmărind cele mai lichide companii, precum și în indicii BET-TR, BET-XT, BET-XT-TR și BET. ” .

Antreprenorii Victor Căpitanu și Andrei Liviu Diaconescu controlează 55 la sută din companie, restul fiind deținut de investitori, inclusiv de fondul Pilonul 2.

Prețurile locuințelor vor continua să scadă în 2023

Prețurile locuințelor vor continua să scadă în 2023

Prețurile caselor de pe mai multe piețe majore vor continua să scadă în acest an, potrivit unui sondaj Reuters al analiștilor imobiliari.
Creșterea dobânzilor ipotecare după ce băncile centrale au majorat ratele pentru a combate inflația ridicată și o explozie istorică a prețurilor locuințelor în timpul pandemiei au făcut să achiziționeze o locuință aproape imposibilă pentru mulți potențiali cumpărători.

Aceste evoluții au dus la chirii mai mari pe majoritatea piețelor, astfel încât costurile totale ale locuințelor sunt mult mai mari decât în ​​ultimii ani.

Analiștii estimează că scăderile prognozate în SUA, Canada, Marea Britanie, Germania, Australia și Noua Zeelandă vor șterge 50% din câștigurile prețurilor caselor din 2020 de la începutul pandemiei.

Cincizeci din cei 96 de analiști care au participat la sondajul, desfășurat între 15 februarie și 8 martie, au avertizat că accesibilitatea pentru cumpărarea de case se va înrăutăți în următorii ani. Nouă dintre ei au spus că ar reduce semnificativ accesibilitatea.

„Acele piețe care au înregistrat cele mai mari creșteri în timpul pandemiei, așa că locuri precum Noua Zeelandă, Canada, piețele nordice sunt probabil cele mai afectate”, explică Kate Everett-Allen de la Knight Frank.

Prețurile locuințelor din Canada și Noua Zeelandă au scăzut față de anul trecut și se așteaptă să scadă cu cel puțin 20% față de nivelul maxim în timpul pandemiei.

Se estimează că Australia (16%), Germania (11,5%) și SUA (10%) au înregistrat, de asemenea, scăderi de peste 10%, în timp ce Marea Britanie va înregistra o scădere de 8%.

„Pe măsură ce creșterea populației continuă să depășească oferta de locuințe noi, o încetinire a construcției de case noi și o scădere a autorizațiilor de construire a exacerbat deficitul de locuințe în multe țări din întreaga lume”, au spus analiștii JLL.

Cu toate acestea, activitatea din China, care se confruntă cu o criză a pieței imobiliare, ar trebui să se redreseze în 2023, în urma politicilor de stimulare și a ridicării restricțiilor pentru a încuraja achizițiile.

În timp ce piața imobiliară din India rămâne rezistentă pe fondul creșterii ratelor dobânzilor, analiștii prevăd o creștere bruscă a prețurilor caselor în Dubai.

Prețurile de vânzare ale apartamentelor noi și vechi în 10 orașe din România în februarie 2023

Prețurile de vânzare ale apartamentelor noi și vechi în 10 orașe din România în februarie 2023

Prețul mediu al apartamentelor din București a crescut cu 4% în februarie 2023 față de februarie 2022, potrivit platformei de anunturi imobiliare, care arată și evoluția prețurilor caselor de vânzare în România la începutul anului.

Potrivit datelor ANCPI citate de Storia, s-a înregistrat o creștere de 37% a tranzacțiilor imobiliare individuale finalizate în februarie față de ianuarie 2023. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, volumul tranzacțiilor finalizate este încă în scădere cu 24%.

Față de ianuarie 2023, la categoria caselor vechi de vânzare, prețul mediu de achiziție nu doar a stagnat, ci a scăzut și a crescut moderat.

În consecință, în București, prețurile din Sectoarele 1 și 4 au stagnat, prețurile din Sectoarele 2 și 3 au scăzut cu 1%, respectiv 2%, iar prețurile medii de cumpărare din Sectoarele 5 și 6 au crescut modest cu 1%.

În ceea ce privește locuințele noi, creșterile medii ale prețurilor față de luna precedentă au fost următoarele: Sectorul 4 a crescut cu 1%, Sectorul 3 a crescut cu 2%, Sectorul 1 a crescut cu 3% și Sectorul 2 a crescut cu 4%. Sectorul 6 a înregistrat o ușoară scădere de 1%.

În februarie, au fost înregistrate 3.296 de tranzacții pe unități individuale în Capitală, o creștere lunară de 16% și o scădere față de an de 24%.

Analiza celor 10 orașe cu cel mai mare număr de reclame București, Cluj-Napoca, Timișoara, Constanța, Brașov, Sibiu, Iași, Arad, Craiova, Oradea s-a observat o rată de creștere medie anuală ponderată de 7,4% față de număr de reclame pe oraș (februarie 2023 vs. februarie 2022), cu un preț mediu ponderat de 1.489 EUR/mp.

În ceea ce privește prețurile apartamentelor din piața rezidențială veche, pe platforma Storia.ro, februarie 2023 au crescut în medie cu 1% față de luna precedentă.

În timp ce prețurile în Brașov, Iași, Craiova au stagnat, Cluj-Napoca (+3%) a înregistrat cea mai mare creștere.

Prețurile de vânzare ale apartamentelor noi și vechi în 10 orașe din România în februarie 2023
Prețurile de vânzare ale apartamentelor noi și vechi în 10 orașe din România în februarie 2023

Prețurile apartamentelor mai vechi din aceste orașe au crescut în medie cu 5% față de anul trecut, cele mai mari creșteri fiind în Sibiu (+11%) și Iași (+12%).

Prețurile apartamentelor noi au scăzut ușor cu 1% față de luna precedentă, dar au crescut cu o medie de 7% față de februarie 2022.

Platforma de recrutare a mai arătat că față de aceeași perioadă a anului trecut, cea mai mare diferență a fost în Brașov, unde suprafața locuințelor noi a crescut cu 15%, în timp ce și Aradul a crescut cu 11%.

Companiile imobiliare din România și regiune se așteaptă la o activitate mai mică. Cu toate acestea, jucătorii țării noastre sunt cei mai optimiști

Companiile imobiliare din România și regiune se așteaptă la o activitate mai mică. Cu toate acestea, jucătorii țării noastre sunt cei mai optimiști

Mai mult de jumătate dintre firmele de pe piața imobiliară se așteaptă ca activitatea și investițiile în sector să fie restrânse din cauza incertitudinii privind evoluția conflictului din Ucraina, dar o proporție apropiată (46%) se așteaptă la o creștere a rentabilității medii, potrivit unui sondaj realizat de o firma de consultanta studii, investitii existente anul acesta.

Sondajul Deloitte Central Europe Real Estate Confidence Survey 2023 a fost realizat în trei țări din regiune, și anume Polonia, Republica Cehă și România. Jucătorii din România sunt cei mai optimiști, doar 10% dintre jucători se așteaptă la o scădere a randamentelor în perioada menționată, față de 14% în Cehia și 36% în Polonia.

Activitatea economică generală din regiune se va deteriora în acest an, susținând 61% dintre participanții la studiu, dar chiar și așa, majoritatea investitorilor spun că își vor adăuga portofolii prin noi achiziții (44%), în timp ce cred că 39% iau în considerare întreruperea planurilor de investiții.

Firmele care iau în considerare restricții de activitate își motivează intențiile printr-un acces mai dificil la finanțare (50%) sau un mediu economic incert. Cu toate acestea, dacă imediat după izbucnirea războiului mai mult de 50% dintre participanți au estimat că acesta ar avea un impact negativ pe termen lung asupra economiei regionale, în timp ce doar 34% dintre participanți au estimat un impact similar pe termen mediu, atunci în cele din urmă comparativ cu anul trecut, acest raport s-a inversat (58% se așteptau ca efectul să persistă pe termen mediu, față de doar 31% pe termen lung), au spus sursele citate.

„Studiul a relevat faptul că piața românească este strâns legată de regiunea Europei Centrale și de Est și are anumite specificități. De exemplu, participanții de pe piața locală se așteptau ca randamentele să rămână la nivelurile de anul trecut sau să crească pentru investițiile existente. , românii sunt mai puțin pesimiști în ceea ce privește mediul economic al țării decât alți participanți, dar având în vedere măsurile, aceștia au fost îngrijorați și de perspectiva creșterii impozitelor în Sector. Per total, totuși, având în vedere contextul, constatările sugerează că participanții se află într-o situație echilibrată. poziție pe piața imobiliară, caracterizată prin prudență și consolidare pe piețele în care își desfășoară activități”, spune Alexandra Smedoiu, partener la Deloitte România și lider al serviciilor de consultanță pentru industria imobiliară.

Deloitte a început să efectueze Sondajul de încredere în domeniul imobiliar China-Europa în 2019 pentru a înțelege opiniile profesioniștilor din domeniu cu privire la evoluția pieței din regiune. La sondaj au participat trei categorii de respondenți, și anume dezvoltatori, investitori și consultanți specializați în sectorul imobiliar.

Deloitte oferă audit global, consiliere fiscală și juridică, consultanță, consiliere financiară și servicii de gestionare a riscurilor pentru aproximativ 90% dintre companiile Fortune 500 și mii de companii din sectorul privat. Compania are o istorie de peste 175 de ani, iar activitatea sa acoperă peste 150 de țări și regiuni.

Deloitte România, una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale din țară, oferă servicii în parteneriat cu Reff & Asociații | Deloitte juridice, servicii de audit, consultanță fiscală, servicii juridice, consultanță și management al riscului, consultanță financiară, soluții de servicii și consultanță tehnologică și alte servicii conexe sunt furnizate prin intermediul a peste 3.000 de profesioniști.

Dan Șucu și Redport Capital construiesc peste 1.000 de case lângă sediul Petrom din nordul Bucureștiului

Dan Șucu și Redport Capital construiesc peste 1.000 de case lângă sediul Petrom din nordul Bucureștiului

Dezvoltatorul autohton Redport Capital, controlat de omul de afaceri Cosmin Savu-Cristescu, și Mobexpert Group, deținut de Dan Șucu, au finalizat achiziția terenului de 4,4 hectare de la Petrom. Valoarea tranzacției este de 13 milioane de euro. Pe teren este loc pentru 1.000 de apartamente, iar construcția va începe în toamnă.

Potrivit unui comunicat de presă al celor două companii, suprafața de teren achiziționată este împărțită în trei parcele, situate de o parte și de alta a clădirii de birouri Petrom City, care duc spre Bulevardul Petroliștilor și, respectiv, către Șoseaua Străulești. Pentru cele trei parcele achiziționate, Red Harbour Capital efectuează pre-planificare pentru a construi un proiect rezidențial cu peste 1.000 de locuințe.

Dezvoltarea Infinity Nord este programată să înceapă în această toamnă și se va desfășura în mai multe etape care duc la livrarea completă, care este de așteptat să fie finalizată până în 2030. Proiectul va fi unul dintre cele mai mari proiecte de regenerare urbană din București, oferind spații mari de agrement, spații comerciale și o varietate de opțiuni de agrement.

„Am finalizat una dintre cele mai importante tranzacții cu terenuri din zona de nord a capitalei, iar parcela achiziționată ne oferă posibilitatea de a dezvolta un proiect emblematic în toată zona Străulești – care va deveni unul dintre principalii poli de dezvoltare ai Bucureștiului. Vom iniția un amplu proces de renovare și reînnoire urbană, atent planificat cu cei mai buni experți în domeniu, pentru a dezvolta proiectul Infinity Nord de standarde internaționale, cu peste 1.000 de locuințe, care va deveni un reper pe piața rezidențială locală”, a declarat Cosmin Savu-Cristescu, director general si actionar majoritar al Redport Group.

Design International, o companie de design arhitectural cu o istorie de aproape 60 de ani, se va ocupa de master planul de dezvoltare a zonei. Are sediul la Londra și birouri în Shanghai, Milano sau Dubai. A realizat mai multe peste 10 milioane de metri pătrați de proiecte în 45 de țări. Firma de arhitectură a fost selectată prin concurs.

Dezvoltatorul încă construiește The Level Apartments, primele două faze fiind livrate și următoarele două faze în pregătire.

„Ne propunem să construim un proiect care să realizeze o viziune de dezvoltare durabilă pentru următoarele câteva decenii, transformând complet întreaga zonă Străuleşti, reintegrându-l cu succes în peisajul urban. Va fi un proiect corect şi bine gândit, care va integra Petrom City Ecosistemul regiunii este pe primul loc, mai ales pentru cei care vor locui aici”, a declarat Dan Șucu, fondator și acționar al Grupului Mobexpert.

„Zona Străuleşti-Petrom City va deveni în curând unul dintre punctele focale pe harta dezvoltării imobiliare a Bucureştiului, întrucât s-au încheiat tranzacţii cu terenuri cumulate de zeci de milioane de euro şi se pot construi peste 5.000 de apartamente, CEO real real. consultanta imobiliara SVN Romania Andrei Sârbu a comentat ca firma a consiliat doi cumpărători.

Înființat în 2016 de Cosmin Savu – Cristescu, Redport Group este un grup de companii specializate în construcția, investiția, dezvoltarea și managementul proiectelor imobiliare. Până în prezent, compania a finalizat The Level Apartments I și The Level Apartments II, un total de 175 de apartamente și o investiție de 16 milioane de euro.

Dezvoltator imobiliar obligat să furnizeze încărcătoare pentru vehicule electrice în unele blocuri

Dezvoltator imobiliar obligat să furnizeze încărcătoare pentru vehicule electrice în unele blocuri

Dezvoltatorii imobiliari vor fi obligați să se asigure că în ansambluri rezidențiale noi sunt instalate încărcătoare pentru vehicule electrice în anumite condiții, iar în cazul renovărilor majore, această cerință se va aplica și proprietarilor de clădiri rezidențiale vechi – conform unui proiect de decret de urgență.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a lansat, marți, propunerea OUG de modificare și definitivare a unor acte normative în domeniul gestionării fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de Recuperare și Reziliență. Adoptarea acestor modificări legale de către guvern este o condiție a cererii de plată nr.2 din PNRR, care are o valoare totală de 3,2 miliarde de euro, inclusiv componenta de prefinanțare (13%), urmând să fie utilizate fonduri europene.

Una dintre măsurile prevăzute în proiectul de OUG este revizuirea și completarea art. Articolul (3) din Legea nr. 15 372/2005 privind performanța energetică a clădirilor, după cum urmează:

„Pentru clădirile rezidențiale noi, și renovările majore la clădirile rezidențiale existente cu mai mult de 10 locuri de parcare, investitorul/proprietarul, după caz, este obligat să asigure montarea canalelor de cablu încorporate, precum și instalarea unui vehicul electric de încărcare. punct pentru fiecare 5 locuri de parcare:

a) parcarea se află în incinta clădirii, iar în cazul renovărilor majore, măsurile de modernizare includ parcarea sau infrastructura electrică a clădirii;
b) parcarea este adiacentă clădirii, iar în cazul renovărilor majore, măsurile de modernizare includ parcarea sau infrastructura electrică a parcului auto”.


În prezent, art. Articolul 15(3) din Legea 372/2005 impune obligația de a asigura instalarea de „conducte încorporate în cablu pentru fiecare loc de parcare pentru a permite instalarea ulterioară a punctelor de încărcare pentru vehiculele electrice.

Totuși, pentru a obține finanțare europeană PNRR, o reformă dificilă este legea decarbonizării.

În consecință, reglementările de urgență prezentate de MIPE marți prevăd că „dezafectarea/dezafectarea a 660 MW de capacitate de generare a energiei electrice cu lignit este amânată și protejată cu 3 ani începând din iunie 2023 conform planului de conservare, care urmează să fie întocmit de ministerele de resort”.

La solicitarea operatorilor de transport și de sistem, acestea pot fi scoase inițial din conservare și activate prin ordin al ministrului energiei” – propunere OUG de modificare la 30 iunie 2022 OUG 108 privind decarbonizarea departamentului de energie.

În plus, MIPE propune eliminarea art. Articolul 19 din OUG 108/2022:

„În caz de criză energetică, guvernul României, la propunerea Ministerului Energiei, poate aproba, prin hotărâre, amânarea închiderii capacității de producere a energiei a cărbunelui și a exploatărilor miniere aferente sau reluarea grupurilor energetice închise. și exploatările miniere aferente, cu respectarea legislației de mediu și a îndeplinirii prevederilor art Termenele de decarbonizare a sectorului energetic 3 și sunt legate de măsurile cuprinse în planul de urgență al sectorului energetic”.

Măsurile se referă la grupele energetice Turceni și Rovinari.

Între timp, luni, liderii coaliției de guvernământ au depus un proiect de lege pentru modificarea Legii privind denunțatorii, adoptată în decembrie. În noua formă, un cuvânt – „de bază” – a fost eliminat din cuvintele „semne de bază ale încălcării legii”.

Într-un interviu acordat StartupCafe.ro, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a avertizat că dacă aceste reforme nu ar fi adoptate, România ar pierde 1,4 miliarde de euro, plus prefinanțarea aferentă în cererea de plată nr.2, pentru un total de 320 de euro. milioane euro Euro, din Programul Național pentru Recuperare și Reziliență (PNRR). Boloş a spus că în următoarele 2 săptămâni va fi luată următoarea tranşă de măsuri de sprijin PNRR solicitate de Comisia Europeană.

Fondatorul Pedro Construct, Petre Niculae, a lansat Arqa cu ochii pe expansiunea în marile orașe ale țării și în noile cartiere, primele pe listă sunt Timișoara și Oradea

Fondatorul Pedro Construct, Petre Niculae, a lansat Arqa cu ochii pe expansiunea în marile orașe ale țării și în noile cartiere, primele pe listă sunt Timișoara și Oradea

Petre Niculae, fondatorul Pedro Construct, a construit peste 10.000 de locuințe în București și analizează extinderea proiectelor rezidențiale în alte orașe din țară. Împreună cu Florin Ababe, proiectele rezidențiale ale companiei vor fi realizate sub brandul Arqa.

Sub noul brand Arqa a fost încorporat proiectul Jolie Village în construcție cu o investiție de 21 de milioane de euro. În zona de vest a Bucureștiului vor fi lansate încă două ansambluri rezidențiale sub brand. În următorii cinci ani, firma a proiectat aproape 5.000 de locuințe în proiectul său din București.

Dezvoltatorul speră să se extindă dincolo de București și analizează mai multe parcele din marile orașe ale țării. În fruntea listei se află Timişoara şi Oradea.

Partenerul de afaceri al lui Petre Niculae, Florin Ababe, este directorul executiv al Arqa, iar fiica lui Niculae, Lucia Niculae, va ocupa funcția de director de investiții, care va continua ca manager de dezvoltare a afacerii la Pedro Construct.

Pedro Construct construiește clădiri rezidențiale și de birouri, precum și clădiri comerciale, împreună cu familia Niculae, peste 10.000 de case cu o suprafață totală de aproximativ 1 milion de metri pătrați. Cele mai cunoscute zone rezidențiale din București includ: Nusco City, Cloud 9, Exigent One, 19 Residence, 21 Residence sau Zen Living Apartments, iar pe lista de clădiri office regăsim Politehnica Business Tower.

19.000 de case și apartamente vor fi livrate în și în jurul Bucureștiului în 2023, mai puțin decât anul trecut – raport SVN

19.000 de case și apartamente vor fi livrate în și în jurul Bucureștiului în 2023, mai puțin decât anul trecut – raport SVN

Potrivit unui raport al companiei de consultanță imobiliară SVN, în București și zonele învecinate ar putea fi livrate 19.000 de case și apartamente în 2023, o scădere de 11% față de 21.300 în 2022.

Peste 8.000 de locuințe și apartamente suplimentare se află în prezent în diferite stadii de dezvoltare și vor fi finalizate în 2024 și 2025, în funcție de respectarea graficelor de construcție și de viteza cu care sunt primite unitățile rezidențiale finalizate.

“Oferta de locuințe noi este în scădere, dar nu atât de mult pe cât ne așteptam, din cauza noului mediu macroeconomic și a regimului dificil de urbanism. Credem că tarifele se vor stabili în curând – ratele pe segmentul ROBOR sunt deja sub vârfurile de toamnă Mai mult de 1% – La analizarea rezultatelor tranzacțiilor în scădere, trebuie să ținem cont de faptul că vânzările de case și apartamente" 4411 target="_self">apartamente în București și zonele învecinate au crescut cu 56% în ultimii trei ani față de nivelurile pre-pandemie, conform statisticilor oficiale % mai mult”, spune Andrei Sârbu, CEO SVN România.

Majoritatea caselor vor fi livrate în zona de nord a Bucureștiului, reprezentând o treime din total. Vestul va livra 22 la sută din locuințe, urmat de est cu 17 la sută și de sud cu 15,6 la sută.

SVN Romania este unul dintre cei mai mari ă activi de pe piața românească de consultanță imobiliară și un lider independent în Sectorul rezidențial. De asemenea, compania are trei birouri regionale în Brașov, Cluj-Napoca și Covasna și este consultant și agent pentru peste 15 proiecte rezidențiale în București și țară. SVN International are peste 1.600 de consultanți și administratori imobiliari în peste 200 de birouri din opt țări.

Orașele din România sunt cele mai bune alegeri pentru investițiile imobiliare

Orașele din România sunt cele mai bune alegeri pentru investițiile imobiliare

Potrivit unui studiu, investitorii plănuiesc să investească în imobiliare cu o valoare totală cuprinsă între 700 de milioane și 1,2 miliarde de euro până în 2023.

Dintre investitorii activi în marile centre regionale din România, 47% au un buget de investiții cuprins între 30-50 milioane euro, 26% dintre respondenți au un buget mai mic de 30 milioane euro, 16% plănuiesc să investească 5-100 milioane euro, 11% și-au anunțat intenția de a investi peste 100 de milioane de euro conform unui studiu realizat de Clubul Proprietății Române.

Între timp, cele mai bine cotate destinații de investiții imobiliare în afara Bucureștiului în 2023 sunt Cluj-Napoca, Timișoara și Iași, urmate de Brașov și Constanța.

Oradea, Arad, Ploiești și Galați-Brăila sunt și ele pe harta investitorului.

Orașele din România sunt cele mai bune alegeri pentru investițiile imobiliare

Proiecte moderne de birouri cu o suprafață de circa 270.000 m² sunt în curs de dezvoltare în orașe precum Iași, Cluj-Napoca, Timișoara sau Brașov.

În spațiul de retail, în schimb, investitorii lucrează la proiecte însumând 260.000 mp.

Potrivit raportului, 75% din suprafață sunt parcuri de vânzare cu amănuntul din orașele de nivel al doilea și al treilea.

Investitorii în active logistice își mențin încrederea în România în 2023, proiectele de parcuri industriale la nivel național ajungând la 550.000 de metri pătrați.

Dintre aceste inventare, 60% sunt planificate să aibă loc în afara Bucureștiului. Potrivit rapoartelor, dacă toate aceste proiecte vor fi livrate până la sfârșitul acestui an, stocul României va depăși 7 milioane de metri pătrați.

Proiectele de infrastructură cu cel mai mare impact au fost finalizarea Aeroportului Brașov și construcția autostrăzii A7 Moldova.

Investitorii cred că noua autostradă va avea un impact imediat asupra sectorului logistic, nord-estul țării reprezentând în prezent doar 2% din fondul de locuințe industriale al țării.

În ciuda mediului economic volatil, liderii imobiliari și-au păstrat încrederea în centrele regionale, invocând avantaje cheie pe care le citează ca:

 • Finanțare semnificativă din programul PNNR, care va crește competitivitatea generală a României;
 • Asigurarea unei infrastructuri energetice independente la nivel național;
 • Resurse umane valoroase.

În capitolul despre provocări, impactul inflației și creșterea costurilor de finanțare, întârzierile în luarea deciziilor partenerilor și scăderea puterii de cumpărare au fost cel mai frecvent citate.

Un alt studiu arată că numărul tranzacțiilor imobiliare în zonele rezidențiale ale Bucureștiului a scăzut cu 30-35% în ultimele luni, dar amortizarea imobiliară nu depășește 4%.

Potrivit companiei de consultanță imobiliară 24 Real, de la izbucnirea războiului din Ucraina, cererea de spațiu rezidențial a fost afectată, iar tranzacțiile au stagnat în primul trimestru al anului 2022.

În plus, creșterea dobânzilor bancare pune o presiune mare asupra accesului la finanțare, a declarat Oscar Răceanu, șeful diviziei rezidențiale a companiei.

Totuși, potrivit datelor INS citate de consultanța imobiliară, scăderea cererii românești și a apetitului pentru achiziții imobiliare este surprinzătoare, având în vedere că lucrările de construcții în 2022 vor crește cu 12,9% față de anul precedent, în timp ce construcția de clădiri rezidențiale. a crescut cu aproximativ 5%.

O altă concluzie a studiului arată că tranzacțiile de spații de birouri din București s-au ridicat anul trecut la aproximativ 320.000 mp, 400.000 de metri pătrați au fost vânduți pentru piața din Capitală.

Profitul net al Meta Estate Trust a fost anul trecut de 6,5 milioane de lei

Profitul net al Meta Estate Trust a fost anul trecut de 6,5 milioane de lei

Profitul net al Meta Estate Trust a fost anul trecut de 6,5 milioane de lei, cu 5% mai mare decât ținta stabilită la începutul lui 2022.
Meta Estate Trust raportează un profit net de 6,5 milioane lei și un venit brut de 21,7 milioane lei în 2022. Compania a vândut sau transferat 54 de apartamente și 14 locuri de parcare în diverse proiecte rezidențiale din București și a pre-achiziționat în diverse proiecte rezidențiale din Brașov, București, Pipera, Chitila și apartament Neptun.

Anul trecut, Meta Estate Trust a ieșit complet de proiecte precum Smart Residences Lujerului, The Lake Home Sibiu, Poiana Brașov, Belvedere Residence, Four City North, Bliss Estate.

Venitul din exploatare al Meta Estate Trust a fost de 18,6 milioane lei, reprezentând 85% din venitul total al perioadei. Cifra de afaceri a fost de 10,5 milioane lei, sau 48% din veniturile totale, în principal din vânzarea unităților imobiliare rezidențiale deținute de proiectele Aviației Park și Belvedere Residence.
Alte venituri din exploatare au reprezentat 37% din veniturile totale (2021: 37%), în principal din finalizarea investiției în proiectul Lujerului Smart Residence (3,9 milioane lei) și acordul de reziliere a angajamentelor de cumpărare și vânzare din cadrul Mat00oăsari, Bliss Estate.

În plus, compania a investit în proiectul imobiliar al Poiana Braşov prin achiziţionarea unui pachet de 5% la Rock Mountain SRL. În acest sens, Meta Estate Trust a încheiat un acord de împrumut pentru acționari cu Rock Mountain. La finele anului trecut, valoarea creditelor acordate era de 800.000 de euro.

Meta Estate Trust este o companie infiintata in urma cu mai putin de 2 ani de catre un grup de antreprenori romani cu o vasta experienta in piata de capital si imobiliara.

Modelul de afaceri presupune investiții în sectorul imobiliar, cu un ciclu scurt de rotație a capitalului și se concentrează pe sectorul rezidențial din orașele mari. Compania a efectuat două plasamente private și o vânzare publică de acțiuni, rezultând o valoare a capitalului social al companiei de 87 milioane lei.

Prețurile proprietăților sunt supraevaluate și se așteaptă să scadă în următoarele 12 luni. Datoria publică ar putea ajunge la 57% din PIB

Prețurile proprietăților sunt supraevaluate și se așteaptă să scadă în următoarele 12 luni. Datoria publică ar putea ajunge la 57% din PIB

Potrivit celui mai recent sondaj CFA „Evoluția prețurilor proprietăților urbane rezidențiale”, 60% dintre participanții la sondaj se așteaptă la o scădere în următoarele 12 luni și 80% cred că prețurile actuale sunt supraevaluate. Pentru 2023, valoarea așteptată este ușor mai mare decât anul precedent, cu o creștere reală a PIB-ului de 1,9%, raportul datoriei publice-PIB este de așteptat să crească la 57% în următoarele 12 luni.

Adrian Codirlașu, vicepreşedintele Asociaţiei Române CFA, a anunţat: „În contextul ştirilor pozitive despre o inflaţie mai mică decât cea de piaţă din cauza preţurilor mai scăzute la gaz metan şi a unei revizuiri în sus a economiei, prognozele de creştere atât pentru economiile avansate, cât şi pentru economiile avansate, ţările emergente, indicatorii de încredere sunt în teritoriu pozitiv. În acest context, indicele de încredere al Institutului Român CFA a continuat să crească în ianuarie, ambele componente crescând cu peste 5 puncte procentuale.”

Indicele de încredere macroeconomică al Institutului Român CFA a crescut (5,4 puncte) la 43,3 puncte. Acest lucru se datorează parțial unei creșteri de 6,3 puncte a situației actuale și parțial unei creșteri de 5,0 puncte a componentei așteptărilor. Inflația estimată pentru următoarele 12 luni a scăzut la o singură cifră la o medie de 9,18%.

În ceea ce privește cursul de schimb EUR/LEU, 80% dintre participanți se așteaptă ca leul să se deprecieze în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel, media așteptată pentru perioada de 6 luni este sub 5,0215 lei pe euro, sau 4,9759 ​​lei pe euro pentru perioada de 12 luni.

Vești bune pentru toți românii cu credit în lei: creșterea dobânzilor s-a încheiat. ROBOR pe termen scurt este cel mai scăzut, banca centrală nu va ridica dobânzile

Vești bune pentru toți românii cu credit în lei: creșterea dobânzilor s-a încheiat. ROBOR pe termen scurt este cel mai scăzut, banca centrală nu va ridica dobânzile

În România, ratele dobânzilor vor rămâne neschimbate în restul anului, urmând aceeași tendință în toate cele patru țări din Europa Centrală și de Est, potrivit unei analize efectuate de ING Bank în martie. Mai mult, secțiunea despre România, coordonată de Valentin Tătaru, economist șef pentru România la ING Bank, sugerează că nivelul atins de indicele ROBOR pe piața interbancară este probabil să fie aproape de minim. Se preconizează că inflația va fi de 7,4% până la sfârșitul anului.

Europa Centrală și de Est „planează” la o recesiune tehnică, potrivit cercetărilor lunare de la ING Bank. Cu toate acestea, cifrele inflației încep în sfârșit să scadă, dar drumul va fi destul de accidentat. „Ca atare, o reducere a ratei va veni mai devreme decât mai târziu, deși anul acesta este încă pe cărți”, au spus autorii analizei macroeconomice.

În România, dobânda cheie va rămâne neschimbată în restul anului, deși nu este exclusă o scădere ușoară la sfârșitul anului, au indicat sursele citate. Totuși, aceasta depinde de evoluția inflației.

Economia a crescut cu 1,1% față de trimestrul al patrulea din 2022 și cu 4,6% față de trimestrul al patrulea din 2021. „Acest lucru aduce creșterea PIB-ului pe întregul an la 4,8% în 2022, care este probabil unul dintre cele mai bune cifre la care se poate aștepta. Datele disponibile sugerează că activitatea de construcții a fost puternică în trimestrul respectiv, în creștere cu 7,4% față de trimestrul al treilea.” Servicii pentru afaceri, de asemenea, au crescut cu aproximativ 2,0%, în timp ce vânzările cu amănuntul au crescut cu 0,8%.Producția industrială a rămas cu -2,1%”, a spus Valentin Tătaru.

În ceea ce privește inflația, reprezentanții ING Bank consideră că vârful a fost deja atins, atingând un nivel de 16,8% în noiembrie 2022, și așteaptă o scădere treptată în 2023. “Estimăm inflația la sfârșitul anului la 7,4%, cu riscuri ușor mai mici. Principalii factori care afectează prețurile sunt efectele de bază, plafonarea prețurilor la energie și stabilizarea prețurilor internaționale la energie și alimente, în timp ce forțele ascendente includ creșteri ale costurilor care nu au fost pe deplin. transmise mai departe, presiunile salariale și dobânzile reale încă negative”, a menționat Tătaru.

Banca Națională a României va menține cursul actual al politicii monetare, ceea ce înseamnă că rata cheie a dobânzii ar trebui să rămână neschimbată la 7,00% pentru restul anului. „Este posibil ca ratele pieței pe termen scurt (ROBOR pe termen scurt) – care depind mai mult de condițiile de lichiditate interbancară – să fi atins nivelul minim, deși asta nu înseamnă neapărat că va urma o traiectorie ascendentă. În esență, ne așteptăm la stabil în jurul nivelurilor actuale. Lichiditate este mai probabil ca condițiile să rămână acomodative, deși surplusul s-ar putea reduce la un nivel mai gestionabil (să zicem 5-10 miliarde lei). Nu excludem o traiectorie neașteptată (chiar ușor) descendentă a inflației o reducere modestă a ratelor dobânzilor până la sfârșitul anului 2023”, au spus autorii analizei macroeconomice.

Începând cu 2 martie 2023, ROBOR foarte scurt este de 6,06%, 6,13% pentru o săptămână și 6,25% pentru o lună. ROBOR la ​​trei luni a scăzut recent sub 7% la 6,97% pe 2 martie, în timp ce ROBOR la ​​șase luni a scăzut la 7,31%. ROBOR 3M a crescut în 2022 și a atins cea mai mare valoare din ultimii 12 ani și 9 luni (29 ianuarie 2010) la 26 octombrie 2022 (8,21%). ROBOR 3M depășește pragul de 8% la 1 august 2022.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la împrumuturile reciproce între băncile românești, în lei. Indicele este stabilit zilnic de BNR și este media aritmetică a cotațiilor a zece bănci selectate de Banca Națională.

Prețurile de închiriere ale caselor din cele mai mari 10 orașe din România, februarie 2023

Prețurile de închiriere ale caselor din cele mai mari 10 orașe din România, februarie 2023

Potrivit datelor de pe platforma Storia, în februarie 2023, comparativ cu aceeași perioadă din 2022, românii au vizualizat cu 7% mai multe pagini de publicitate imobiliară și au semnat cu 30% mai multe contracte, ceea ce arată și evoluția prețurilor de închiriere.

Potrivit platformei de publicitate imobiliară, au fost cu 6% mai puține pagini vizualizate și cu 10% mai puține contacte în februarie față de ianuarie.

Analiza a mai arătat că chiriile pentru apartamentele cu două dormitoare au crescut cel mai mult. În capitală s-a menținut tendința la nivel național, observându-se doar creșteri modeste de preț.

Prețurile chiriilor din București au crescut moderat în februarie, sectorul 2 în creștere cu 5%.

Singurul sector care a înregistrat o mică scădere a fost 5 (-1%). Prin urmare, chiria medie pentru o garsonieră este între 260 EUR (Sectorul 5) și 370 EUR (Sectorul 1).

Prețul mediu pentru un apartament cu două dormitoare este între 410 euro (Sectorul 4 și 6) și 600 euro (Sectorul 1), și 499 euro (Sectorul 6) și 890 euro (Sectorul 1) pentru un apartament cu 3 dormitoare.

În categoria apartamentelor cu patru dormitoare, prețul mediu este între 500 EUR (Sectorul 6) și 1.925 EUR (Sectorul 1). Prețurile medii ale chiriilor din capitală au crescut cu 17% în februarie, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

În țară, prețurile de închiriere au rămas neschimbate în februarie față de ianuarie.

Cele mai mari scăderi ale chiriei au fost în Constanța, unde prețurile cerute au scăzut cu 7% pentru apartamentele cu trei dormitoare, și în Cluj-Napoca, unde prețurile cerute pentru garsoniere au scăzut cu 3%.

Între timp, cele mai mari creșteri de la o lună la alta s-au înregistrat în Arad, apartamentele cu două camere (9%), garsonierele în Sibiu, în creștere cu 8%, și apartamentele în Brașov și Oradea Două camere, o creștere medie a prețului de 7%.

Cluj-Napoca: În Cluj-Napoca, chiria medie a scăzut cu 1% față de luna precedentă, prețurile rămânând relativ stabile de la o lună la alta.

Prețurile de închiriere ale caselor din cele mai mari 10 orașe din România, februarie 2023

Brașov: Față de luna precedentă, Brașovul a înregistrat o creștere medie de 3%, cea mai mare creștere a prețurilor (7%) la apartamentele cu două dormitoare.

Prețurile de închiriere ale caselor din cele mai mari 10 orașe din România, februarie 2023

Constanța: Apartamentele cu două dormitoare au înregistrat cea mai mare creștere (5%), în timp ce apartamentele cu trei dormitoare au înregistrat o scădere cu 7% a prețurilor medii de închiriere.

Prețurile de închiriere ale caselor din cele mai mari 10 orașe din România, februarie 2023

Timișoara: În Timișoara, chiria medie a crescut cu 2% față de luna precedentă, cea mai mare creștere fiind pentru garsoniere (5%).

Prețurile de închiriere ale caselor din cele mai mari 10 orașe din România, februarie 2023

Iași : Prețurile medii de închiriere pentru toate tipurile de apartamente în Iași au stagnat față de luna precedentă. Dacă ne uităm la aceeași perioadă a anului trecut, chiriile în Iași au crescut în medie cu 18%.

Prețurile de închiriere ale caselor din cele mai mari 10 orașe din România, februarie 2023

Sibiu: În timp ce chiria medie pentru apartamentele cu un dormitor a scăzut în ianuarie, chiriile din această categorie au crescut cu 8% în februarie. Între timp, chiriile medii pentru apartamentele cu două și trei dormitoare au stagnat.

Prețurile de închiriere ale caselor din cele mai mari 10 orașe din România, februarie 2023

Oradea: În Oradea, prețurile cerute pentru apartamentele cu două dormitoare au crescut cu 7% și garsonierele cu 2%, în timp ce prețurile chiriilor pentru apartamentele cu trei dormitoare au rămas neschimbate.

Prețurile de închiriere ale caselor din cele mai mari 10 orașe din România, februarie 2023

Craiova: Craiova a înregistrat o creștere medie modestă de 2%, cu cea mai mare creștere medie de preț (6%) pentru apartamentele cu două dormitoare.

Prețurile de închiriere ale caselor din cele mai mari 10 orașe din România, februarie 2023

Arad: Tot în Arad, prețurile de închiriere au crescut moderat la 3%, cu cea mai mare creștere medie a prețurilor (9%) pentru apartamentele cu două dormitoare.

Prețurile de închiriere ale caselor din cele mai mari 10 orașe din România, februarie 2023

Marea Britanie: Prețurile locuințelor au scăzut pentru a șasea lună consecutiv, în cel mai agresiv ritm din 2012

Marea Britanie: Prețurile locuințelor au scăzut pentru a șasea lună consecutiv, în cel mai agresiv ritm din 2012

Luna trecută, prețurile caselor din Regatul Unit au scăzut cu cel mai rapid ritm anual din 2012, adăugându-se la o scădere provocată de creșterea ratelor ipotecare, potrivit Bloomberg.

Costul mediu al unei case a scăzut luna trecută cu 1,1% față de anul trecut, a anunțat miercuri Institutul Național de Construcții. Aceasta a marcat a șasea lună consecutivă de scăderi ale prețurilor și prima scădere anuală din iunie 2020.

Piețele se luptă să-și recapete impulsul pierdut. Ratele sunt încă cu mult peste minimele din 2021”, a declarat miercuri, economistul șef Nationwide, Robert Gardner.

Raportul evidențiază o serie fără precedent de majorări ale ratelor de dobândă de către Banca Angliei, deoarece consumatorii sunt din ce în ce mai strânși după ce inflația a atins un maxim din ultimii 41 de ani. Acest lucru a împins costurile îndatorării la niveluri nemaivăzute de la criza financiară globală în urmă cu mai bine de un deceniu.

Un raport separat al British Retail Consortium a arătat că prețurile în magazinele din Marea Britanie au crescut cu cel mai rapid ritm din ultimii 18 ani, forțând cumpărătorii să plătească mai mult pentru un coș mai mic de mărfuri.

„Prețurile cu amănuntul, în general, continuă să răspundă la impactul facturilor mai mari la energie, al costurilor de operare mai mari și al condițiilor comerciale mai dure ca urmare a războiului din Ucraina”, a declarat directorul executiv al BRC, Helen Dickinson.

Prețurile locuințelor, care au început să scadă la sfârșitul anului trecut, după ce au crescut în timpul pandemiei, cu rata cheie a dobânzii a Băncii Angliei aproape de zero, se află acum pe cea mai lungă serie de scăderi lunare, depășind scăderile dintre 2008 și 2009.

Casele sunt din ce în ce mai inaccesibile pentru cei care cumpără pentru prima dată din cauza ratelor ipotecare în creștere și a salariilor în scădere, în ciuda scăderii prețurilor la case. Valoarea medie a casei este de 257.406 lire sterline (310.380 USD), în scădere cu 3,7% față de vârful din august 2022.

Dezvoltatorul Impact realizează un profit net de 100 de milioane de lei în 2022

Dezvoltatorul Impact realizează un profit net de 100 de milioane de lei în 2022

Potrivit datelor din raportul companiei publicat la Bursa de Valori București, dezvoltatorul Impact a realizat un profit net de 100 de milioane de lei în 2022.
Potrivit datelor companiei, Developer Impact a realizat un profit de 100 de milioane de lei în 2022, o creștere de aproape 27% față de 2021.

Anul trecut, Impact a vândut 275 de case, generând venituri în valoare de 210 milioane lei, în creștere cu 54% față de vânzările de 138 milioane lei înregistrate în 2021. În plus, au existat prevânzări a 450 de case cu o valoare totală de 236 de milioane de lei, despre care compania a spus că vor fi convertite în venituri în perioada următoare.

Datoria a crescut la aproape 500 de milioane de lei față de 367 de milioane de lei la sfârșitul anului 2021. Cea mai mare parte a acestei datorii este datoria pe termen lung, 163 de milioane de lei este datoria curentă, ceea ce se arată și în raportul financiar al companiei.

Conform strategiei de dezvoltare 2022-2027, compania intenționează să construiască aproximativ 7.800 de locuințe noi pe terenul existent. Alte 4.500 de locuințe ar putea fi construite pe un teren pe care dezvoltatorii l-au identificat, dar nu l-au achiziționat.

Impact Developer & Contractor este unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din Romania, prezent pe piață de peste 30 de ani.

Percepțiile cumpărătorilor, chiriașilor și proprietarilor asupra reglementării imobiliare

Percepțiile cumpărătorilor, chiriașilor și proprietarilor asupra reglementării imobiliare

Reglementarea activităților de intermediere imobiliară este o măsură absolut necesară, potrivit a 62% dintre agenții imobiliari din România, care au participat la un sondaj.

Șaizeci și trei la sută dintre cumpărătorii de case, chiriașii și proprietarii de case chestionați de platforma imobiliară au avut aceeași părere. Cercetarea a fost realizată în contextul propunerilor legislative care urmează să fie prezentate Parlamentului pentru reglementarea activității de intermediere imobiliară.

Majoritatea agenților respondenți au considerat că actuala formă de propuneri legislative este utilă, sau chiar foarte utilă (71%).

În ceea ce privește încrederea lor în posibilitatea implementării proiectului, majoritatea agenților sunt foarte încrezători: 55% cred că este foarte probabil sau chiar foarte probabil ca măsura să ajungă în forma propusă, în timp ce 12% sunt pe deplin încrezători că va a fi implementat.

Agenții imobiliari consideră că reglementarea activității imobiliare este necesară din mai multe motive, cele mai frecvente răspunsuri fiind:

 • necesitatea unei norme de conduită
 • specializarea meseriei prin introducerea unor cursuri obligatorii;
 • o mai mare claritate a procesului de intermediere imobiliară.

În plus, la întrebarea dacă măsurile de reglementare a activității imobiliare sunt utile, majoritatea respondenților le-au considerat cele mai importante:

 1. Obligația de a încheia un contract scris cu clienții pentru a desfășura activități profesionale – 74% dintre respondenți au considerat că acest lucru este absolut necesar;
 2. Introducerea unui cod de conduită pentru agenții imobiliari (drepturi și obligații clare ambelor părți la un contract) în timpul medierii și tranzacțiilor imobiliare – 59%;
 3. Definirea activităților profesionale specifice ale intermediarilor imobiliari și rolul acestora în tranzacțiile imobiliare – 59%;
 4. Obligația de a parcurge un curs de formare profesională inițială pentru a intra în industrie (180 de ore, dintre care cel puțin 60 de ore sunt practice) și de a absolvi acest curs – 57%;
 5. Crearea Registrului National Electronic al Intermediarilor Imobiliari (RENII), în care toți agenții imobiliari trebuie să se înscrie pentru a profesa – 57%.

Cumpărătorii, chiriașii și proprietarii care au răspuns cercetării consideră că reglementarea brokerajelor imobiliare este necesară pentru a satisface o varietate de nevoi, cum ar fi:

 • rezolvarea reclamelor duplicate;
 • acuratețe;
 • Transparența informațiilor despre proprietate;
 • Definiți în mod clar drepturile și obligațiile tuturor părților implicate în procesul imobiliar.

La fel ca agenții, consumatorii consideră că propunerile de lege pentru agenții imobiliari sunt absolut necesare (63%), iar cele mai importante măsuri pe care le citează sunt cele care îi afectează direct:

 1. Introducerea unor reguli generale pentru protecția consumatorilor, precum stabilirea de informații obligatorii cu privire la proprietăți și tranzacții – 82% dintre respondenți au considerat absolut necesar;
 2. Introducerea unui cod de conduită pentru agenții imobiliari (drepturi și obligații clare ambelor părți la un contract) în timpul intermedierii și tranzacțiilor imobiliare – 77%;
 3. Identifică activitățile profesionale specifice ale intermediarilor imobiliari și rolul acestora în tranzacțiile imobiliare – 70%;
 4. Obligația de a încheia un contract scris cu clientul pentru a presta activități profesionale – 70%;
 5. Înființarea Registrului Național Electronic al Intermediarilor Imobiliari (RENII), în care toți agenții imobiliari trebuie să se înregistreze pentru a profesa – 68%.

Blocarea orașului București din cauza suspendării PUZ-ului va dura încă 2-3 ani

Blocarea orașului București din cauza suspendării PUZ-ului va dura încă 2-3 ani

Investitorii imobiliari așteaptă ca planul orașului București să fie deblocat din cauza suspendării PUZ-ului intervenit în primăvara anului 2021, dar vor trebui să aștepte cel puțin încă 2-3 ani pentru noul master plan al capitalei nu va fi implementată în curând”, consideră Roxana Dudău, partener în cadrul casei de avocatură Wolf Theiss.

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat la începutul anului că dezvoltarea noului PUG se desfăşoară pe linie dreaptă şi se preconizează a fi finalizată într-un an, însă specialistul în tranzacţii imobiliare al lui Wolff Thiess a declarat că termenul limită este optimist şi implementarea lui nu ar fi posibilă imediat.

Potrivit acesteia, chiar dacă va fi livrat noului PUG în 2023, va fi amânat din cauza altor proceduri de aprobare.

În primul rând, noul PUG este încă în curs de dezvoltare și este posibil ca termenul de livrare de la sfârșitul anului 2023 să nu fie respectat. Apoi, implementarea lui va fi amânată de un proces de aprobare extrem de consumator de timp. De aceea, în 2-3 ani vom au Termenul de PUG operațional este ceea ce oferim în numele optimismului”, spune Roxana Dudău.

Potrivit reprezentantului Wolf Theiss, care a mai spus că încetinirea tranzacțiilor cu terenuri s-a datorat în principal blocării orașului, singurul teren comercializat în București a fost terenul cu o situație clară de autorizare.

Sebastian Metz, directorul general al Camerei de Comerț și Industrie a României (AHK România), care a fost prezent la același eveniment, a spus că investitorii germani vor să investească în țara noastră, inclusiv în București, dar sunt necesare investiții pentru îmbunătățirea calității vieții. și reținerea forței de muncă în România.
“Lansarea noului PUG cel mai probabil nu va fi la sfârșitul anului 2023 așa cum s-a promis politic, ci va dura mai mult. Actualul PUG este din 2000 și este complet depășit, în București este construit de 20 de ani și cu siguranță are nevoie de un una noua. Dar, în mod realist, nu cred că vom avea un PUG adecvat, sustenabil pentru București, astfel încât construcția să înceapă efectiv cu 2-3 ani mai devreme”, a spus Roxana Dudău.

Unele companii vor să investească aici, dar ne întreabă care sunt șansele lor să investească aici dacă au forța de muncă necesară. România trebuie să rețină profesioniști în țară, iar pentru asta trebuie să îmbunătățești calitatea vieții. Un aspect important este și dezvoltarea orașului, iar aici în București mai este o problemă pe care toată lumea așteaptă să o rezolve, care ține de dezvoltarea urbană”, spune Sebastian Metz.

Potrivit unui studiu realizat de Clubul Imobiliar Român în ianuarie 2023 în rândul membrilor și partenerilor săi, investitorii activi plănuiesc investiții imobiliare în principalele centre regionale ale României cu o valoare totală cuprinsă între 700 de milioane și 1,2 miliarde de euro în 2023.

Unele companii vor să investească aici, dar ne întreabă care sunt șansele lor să investească aici dacă au forța de muncă necesară. România trebuie să rețină profesioniști în țară, iar pentru asta trebuie să îmbunătățești calitatea vieții. Un aspect important este și dezvoltarea orașului, iar aici în București mai este o problemă pe care toată lumea așteaptă să o rezolve, care ține de dezvoltarea urbană”, spune Sebastian Metz.

Potrivit unui studiu realizat de Clubul Imobiliar Român în ianuarie 2023 în rândul membrilor și partenerilor săi, investitorii activi plănuiesc investiții imobiliare în principalele centre regionale ale României cu o valoare totală cuprinsă între 700 de milioane și 1,2 miliarde de euro în 2023.

Cele mai bine cotate destinații de investiții imobiliare în afara Bucureștiului în 2023 sunt Cluj-Napoca, Timișoara și Iași, urmate de Brașov și Constanța. Oradea, Arad, Ploiești si Galați-Brăila sunt și ele pe harta investitorului.

Orașe precum Iași, Cluj-Napoca, Timișoara sau Brașov dezvoltă proiecte moderne de parcuri de birouri cu o suprafață de circa 270.000 de metri pătrați. La Iași este așteptat sa fie inaugurat Palas Campus, dezvoltat de Iulius.

Același investitor lucrează la licențierea unuia dintre cele mai mari proiecte mixte de pe fosta platformă Carbochim din Cluj-Napoca. La Timișoara, investitorul belgian Speedwell a primit recent licența pentru o clădire de birouri în cadrul proiectului Paltim.
În ceea ce privește sectorul de retail, investitorii lucrează la proiecte ce însumează 260.000 de metri pătrați. 75% din suprafață sunt parcuri comerciale, situate în orașe secundare și terțiare.

Investitorii în active logistice își mențin încrederea în România în 2023, proiectele de parcuri industriale la nivel național ajungând la 550.000 de metri pătrați. Dintre aceste inventare, 60% sunt planificate să aibă loc în afara Bucureștiului. Dacă toate aceste proiecte vor fi livrate până la sfârșitul acestui an, stocul României va depăși 7 milioane de metri pătrați.

În ciuda mediului economic instabil, agenții imobiliari își mențin încrederea în centrul regional, iar principalele avantaje citează ca: finanțare importantă din programul PNRR, care va crește competitivitatea României în general, asigurarea unei infrastructuri energetice independente de stat, precum și un resurse umane.

În capitolul despre provocări, impactul inflației și creșterea costurilor de finanțare, întârzierile în luarea deciziilor partenerilor și scăderea puterii de cumpărare au fost cel mai frecvent citate.

În București, apartamentele sunt evaluate corect, în Cluj sunt supraevaluate cu 20%

În București, apartamentele sunt evaluate corect, în Cluj sunt supraevaluate cu 20%

Un raport al dezvoltatorului imobiliar STC Partners arată că prețurile în Capitală sunt în general rezonabile, în timp ce prețurile în Cluj-Napoca sunt mult mai mari, ceea ce face ca piața imobiliară clujeană să fie cea mai puțin accesibilă din România.

Dezvoltatorii rezidențiali au realizat o evaluare cuprinzătoare a stării actuale a pieței rezidențiale din principalele orașe din România. Studiul se concentrează pe primele 14 zone metropolitane, care reprezintă 30% din populația României, contribuie cu până la 65% din PIB-ul țării și cu 75% din tranzacțiile cu locuințe.

Cercetările arată că analiza de evaluare arată că evaluările proprietăților rezidențiale din București sunt în general corecte, în timp ce în Cluj sunt supraevaluate cu cel puțin 20%.

Sectorul profesional IT bine plătit din Cluj pare să fie unul dintre factorii care provoacă creșterea generală a prețurilor rezidențiale a orașului, dar având în vedere recentele disponibilizări globale din sectorul IT, care se așteaptă să continue până în 2023, aceasta ar putea fi piesa principală a lipsește puzzle-ul în partea de ajustare a prețurilor a orașului”, se spune într-o declarație transmisă de STC Partners.

Reprezentanții dezvoltatorilor imobiliari estimează că, în urma unui boom în 2021 și a unei încetiniri înregistrate deja în marile zone metropolitane ale României în 2022, numărul tranzacțiilor în 2023 ar putea fi cu până la 30% mai mic decât în ​​2022, ceea ce implică o revenire la pre-pandemie.

În același timp, accesibilitatea (prețurile raportate la venit) este ridicată în București comparativ cu alte capitale europene, iar situația este destul de diferită de bula imobiliară din 2008, Clujul fiind excepția de la regulă, care este cel mai puțin accesibil.

Pe de altă parte, raportul mai arată că regiunile interregionale București, Cluj, Timișoara și Iași, precum și cele regionale Brașov și locale Oradea și Sibiu, au continuat să dezvolte o piață rezidențială vibrantă cu potențial.

Craiova are potențialul de a accelera creșterea de la nivelul actual, care este scăzut în comparație cu grupuri similare de orașe, în timp ce Constanța, Ploiești, Arad și Pitești este puțin probabil să depășească nivelurile deja atinse și creșterea bazată pe performanța globală a pieței.

Galațiul și Brăila au scăzut semnificativ în ceea ce privește promovarea unei piețe imobiliare vibrante și se așteaptă să continue să rămână în urmă cu excepția cazului în care se fac noi investiții private substanțiale pentru a revitaliza economia locală.

Pe termen scurt, cererea din toate orașele a fost afectată negativ de inflație care a condus la scăderea puterii de cumpărare, o creștere mai lentă a veniturilor, transferarea economiilor către alte tipuri de investiții (depozite la termen, obligațiuni guvernamentale etc.), impact negativ asupra bogăției și costul record al finanțării ipotecare.

Necesitatea generală de a migra de la locuințe mai vechi existente la noi locuințe moderne este un factor determinant care va continua să favorizeze noile dezvoltări – zonele metropolitane dinamice au nevoie de o mulțime de locuințe noi pentru a aborda viitoarea pierdere a stocului îmbătrânit, ceea ce este o problemă.

Amploarea acestor factori negativi nu va cauza dislocarea generală a pieței care se așteaptă să apară pe unele piețe internaționale dezvoltate, deoarece există încă o mulțime de numerar disponibil pentru tranzacțiile imobiliare, iar creditele ipotecare nu sunt principalul motor al cererii. Toate țările UE sunt țări dezvoltate. Dacă se observă o corecție, aceasta va fi determinată de anumite segmente, de intensitatea concurenței sau de motivația vânzătorilor.

Standardele de construcție nZEB devin obligatorii începând cu 2021, având în vedere activitatea de autorizare și abordarea „așteptați și vedeți” adoptată de mulți dezvoltatori din cauza perspectivelor macroeconomice, precum și a costurilor crescute de construcție și a dificultăților de finanțare crescute.

Micii investitori pe piața de închiriere a locuințelor vor fi înlocuiți de fonduri globale de investiții în viitorul apropiat

Micii investitori pe piața de închiriere a locuințelor vor fi înlocuiți de fonduri globale de investiții în viitorul apropiat

Partea rezidențială a României dedicată închirierii este probabil să atingă nivelul de 5.000 de locuințe în următorii doi-trei ani, însă micii investitori vor fi înlocuiți cu investitori cu operațiuni la nivel global.

Creșterea pieței de închiriere va duce la apariția unor jucători din ce în ce mai mari pe această piață, care este deservită aproape exclusiv de mici investitori care cumpără 1-2-3 apartamente în scop investițional și le închiriază”, spune Gabriel Blăniță, Advisory Services la Colliers România pentru Forbes România.

Aceste complexe sunt de obicei deținute de mari investitori precum instituții financiare globale, fonduri de investiții, fonduri de pensii, care cumpără proiecte de la dezvoltatori și le operează pe piața de închiriere.

Potrivit lui Blăniță, chiar dacă locuințele rămân accesibile în România, inversarea raportului dintre nivelul dobânzilor bancare și nivelul chiriilor va duce la o creștere a pieței de închiriere și o scădere a ponderii proprietarilor de locuințe față de țările UE.

Pentru cei fără proprietate, va dura mai mult să achiziționeze o locuință, timp în care vor locui în chirie.

Cei care dețin deja proprietăți, dar nevoile lor de locuințe s-au schimbat, fie pentru că și-au schimbat locul de muncă într-o altă regiune sau oraș, fie pentru că membrii familiei s-au mărit, vor reveni pe piața rezidențială în căutarea unei noi locuințe, iar decizia de a cumpăra sau chiria este, va depinde de puterea de cumpărare.

Totuși, mobilitatea forței de muncă în România este scăzută, așa că, în general, românii sunt mai dispuși să se mute, de obicei atunci când are loc o schimbare majoră a situației economice sau un nou membru al familiei”, adaugă Blăniță.

În plus, piața imobiliară este strâns legată de dezvoltarea economică, dezvoltarea pieței muncii și creșterea populației, toate acestea contribuind la cererea de locuințe, fie pentru cumpărare, fie pentru închiriere.

Cu toate acestea, raportul dintre cumpărători/proprietari și chiriași este influențat de accesibilitatea locuinței, precum și de condițiile de finanțare.

Până în urmă cu doi ani, piața rezidențială era mai favorizată de cumpărători pentru că, atâta timp cât reușeau să-și mărească avansul, dobânzile erau mai mici decât chiria pentru aceeași proprietate. Acest lucru s-a inversat acum în București, și în marile orașe, în special în zonele centrale, unde chiriile pentru apartamente sunt chiar cu 30% mai mici decât rata acestora”, a spus Blăniță.

Situația nu va avea un impact major asupra dezvoltatorilor imobiliari atâta timp cât cererea de locuințe rămâne ridicată, deoarece aceste locuințe sunt cumpărate fie de cumpărători care își permit, fie de investitori care le vor închiria.

Tranzacțiile imobiliare rezidențiale din București au scăzut cu 35% anul trecut, dar piața de birouri crește

Tranzacțiile imobiliare rezidențiale din București au scăzut cu 35% anul trecut, dar piața de birouri crește

Numărul tranzacțiilor rezidențiale din București a scăzut cu 30-35% anul trecut, dar imobilele s-au depreciat cu cel mult 3-4%. Între timp, piața de birouri a crescut cu 5%, până la 320.000 mp.

“Ne dorim ca piața să se repoziționeze din punct de vedere al prețurilor. La nivelul UE, acestea au chiar o ușoară tendință de creștere”, spune Oscar Răceanu, Head of Residential Division la 24 REAL.

Cererea rezidențială a fost afectată semnificativ de la izbucnirea războiului din Ucraina, tranzacțiile s-au blocat în primul trimestru al anului 2022.

În plus, creșterea ratelor dobânzilor bancare pune o presiune mare asupra accesului la finanțare, dar cererea și apetitul românilor pentru achiziții imobiliare a scăzut „surprinzător” cu 12,9% în 2022, comparativ cu anul precedent.

„Începutul anului a fost mai lent decât se aștepta, tot din cauza creșterii dobânzilor bancare, care au pus o mare presiune asupra posibilității de a semna credite”, a mai spus Răceanu.

Reprezentanții 24 REAL au spus că, în timp ce cererea pe piața rezidențială a stagnat anul trecut și chiar sa contractat la începutul anului, piața de birouri a cunoscut o activitate crescută.

În București au fost tranzacționați anul trecut aproximativ 320.000 mp de spații de birouri, în creștere cu peste 5% față de 2021.

Cu toate acestea, piața încă nu a atins nivelurile record din 2019, când în capitală au fost tranzacționați în jur de 400.000 de metri pătrați.

Veniturile Meta Estate Trust în 2022 sunt de 21,7 milioane de lei

Veniturile Meta Estate Trust în 2022 sunt de 21,7 milioane de lei

Meta Estate Trust, holding activ în sectorul imobiliar, are un venit total de peste 21,7 milioane lei în 2022, față de 3,1 milioane lei în 2021. Profitul net al companiei a ajuns la 6,5 ​​milioane de lei.

„Meta Estate Trust a atins ținta de profit brut anunțată în singura IPO a BVB în 2022, ajungând la aproximativ 7,2 milioane de lei în 2022, în timp ce a obținut un profit net de 6,5 milioane de lei”, a anunțat compania.

La sfârșitul anului trecut, activele totale ale companiei au crescut cu 38%, până la 98,6 milioane lei, de la 71,6 milioane lei în 2021, datorită fondurilor obținute din majorarea de capital și noilor investiții din profiturile realizate.

Compania a primit echivalentul a 8,9 milioane de lei din ieșiri în 2022, anul în care a ieșit integral din șase proiecte de investiții și a ieșit parțial din alte cinci.

De la înființare, Meta Estate Trust a investit peste 24 de milioane de euro în 25 de proiecte imobiliare și a finalizat până acum ieșirea completă a 8 dintre ele.

„Avem un portofoliu diversificat, achiziționat la prețuri foarte favorabile, a cărui valoare adăugată se va reflecta în viitoarea performanță financiară a companiei. Scopul nostru principal este să continuăm să creștem pe termen mediu și lung”, Oriol Casellas Deig, CEO-ul Meta Estate Trust explică.

Strategia companiei rămâne să se diversifice prin extinderea prezenței sale în alte segmente imobiliare, în special prin adăugarea unui segment de „active generatoare de venit”.

Meta Estate Trust va continua să strângă capital sub formă de acțiuni, împrumuturi bancare sau emisiuni de obligațiuni pentru a le utiliza în liniile sale de afaceri pentru a crea valoare pentru acționari.

Compania a fost fondată în urmă cu mai puțin de 2 ani de un grup de antreprenori români.

Interdraw primește autorizație de construire pentru un proiect rezidențial de 30 de milioane de euro

Interdraw primește autorizație de construire pentru un proiect rezidențial de 30 de milioane de euro

Dezvoltatorul imobiliar Interdraw a primit autorizație de construire pentru un proiect rezidențial de 248 de apartamente" 4411 target="_self">apartamente în București. Valoarea investiției depășește 30 de milioane de euro.

„Autorizațiile de construire vin într-un moment în care stocul local de locuințe noi s-a redus, cererea rămâne ridicată, programele de locuințe noi continuă și împrumuturile s-au redus față de anul trecut”, a declarat Ulisse Gheduzzi, fondatorul companiei.

El a spus că odată cu reducerea IRCC și ROBOR, piața imobiliară din București are suficiente resurse pentru a continua să se dezvolte în 2023.

Ansamblul rezidențial va fi construit pe un teren de aproximativ 7.700 de metri pătrați și va fi format din trei blocuri de locuințe cu înălțimile P+11 și P+9, precum și un nivel de locuri de parcare subterane.

Gheduzzi a adăugat: „Suntem în discuții avansate cu mai mulți investitori pentru a obține finanțarea necesară pentru demararea întregului proiect”.

Proiectul va cuprinde și spații comerciale la parterul fiecărei clădiri, destinate hipermarketurilor, farmaciilor, cafenelelor sau furnizorilor de servicii esențiale.

One United Properties, afaceri de 1,2 miliarde lei, în creștere cu 4%, profit brut de 573 milioane lei, în scădere cu 5%: „Plănuim să reinvestim majoritatea acestor profituri în 2023”

One United Properties, afaceri de 1,2 miliarde lei, în creștere cu 4%, profit brut de 573 milioane lei, în scădere cu 5%: „Plănuim să reinvestim majoritatea acestor profituri în 2023”

În 2022, One United Properties vinde și revinde 599 de apartamente cu o suprafață totală de 52.724 mp, 978 de locuri de parcare și alte tipuri de unități, precum și apartamente aflate în faze incipiente de construcție, pentru 169,2 milioane de euro.

Dezvoltatorul imobiliar One United Properties a raportat o cifră de afaceri consolidată de 1,2 miliarde lei în 2022, în creștere cu 4% față de 2021. Creșterea cifrei de afaceri a companiei a fost determinată de o creștere cu 9% a veniturilor din vânzarea proprietăților rezidențiale, ajungând la 769,5 milioane lei în 2022 față de 703,3 milioane lei în 2021.

Datorită activităților investiționale intensive, profitul brut al companiei a fost de 573,2 milioane lei, în scădere cu 5% față de anul precedent, în timp ce profitul net a scăzut cu 1% până la 502,6 milioane lei.

Investiția totală a Opus Land în Cosmopolis este de 400 de milioane de euro, iar în 2023 vor fi lansate 500 de locuințe noi

Investiția totală a Opus Land în Cosmopolis este de 400 de milioane de euro, iar în 2023 vor fi lansate 500 de locuințe noi

Opus Land Development va investi anul acesta aproximativ 50 de milioane de euro în construcția a aproximativ 500 de locuințe noi în Cosmopolis, cel mai mare proiect rezidențial din România, precum și în dezvoltarea de noi facilități și a infrastructurii generale a proiectului. Investiția totală în Cosmopolis va depăși așadar pragul de 400 de milioane de euro, făcând-o una dintre cele mai mari investiții în proiecte imobiliare românești, indiferent de segmentul de piață sau regiune.

Investiția bugetată pentru dezvoltarea Cosmopolis în acest an este de aproximativ 50 de milioane de euro, cea mai mare investiție anuală în Opus Land de la începutul construcției în 2007.

În a doua jumătate a anului, strip mall-ul Cosmopolis Plaza din proiect va fi extins, cu o suprafață închiriabilă de 20.000 de metri pătrați, asemănătoare unei galerii comerciale și unui mare supermarket, care va fi implementat prin intermediul a aproximativ 50 de noi magazine. În plus, odată cu deschiderea unui magazin Lidl în Cosmopolis Plaza anul trecut, Lidl a devenit unul dintre puținii retaileri majori care a gestionat o unitate într-un proiect rezidențial local.

Tot anul acesta, proiectul va deschide un Sweat Health Club, care la 2.500 de metri pătrați va fi cel mai mare centru din rețeaua națională a companiei. Acesta va include o piscină interioară de dimensiuni semi-olimpice, un spa și o zonă dedicată divertismentului și cumpărăturilor de articole sportive.

„Recent am sărbătorit 15 ani de la Cosmopolis, timp în care am reușit să dezvoltăm un oraș, primul construit în România în ultimii zece ani. Cosmopolis nu este doar un set de blocuri, ci facilități și caracteristici specifice orașului, lista dintre care sperăm și ne vom extinde din ce în ce mai mult”, spune CEO-ul Cosmopolis Ozan Tuncer.

Până acum, Cosmopolis a construit peste 5.100 de apartamente și vile, iar populația comunității din proiect a ajuns la aproximativ 14.000 de persoane. Dezvoltarea continuă a Cosmopolis va duce la finalizarea proiectului, după o investiție totală de peste 430 de milioane de euro, în acest an cu aproximativ 5.600 de locuințe și o comunitate de aproximativ 15.000 de locuitori.

„Continuăm să identificăm și să propunem cele mai bune soluții în proiectele în care suntem implicați, fie că vorbim de noi caracteristici, dotări sau inovații tehnologice. Dezvoltarea Cosmopolis va continua în 2023 și în următorii ani, cel puțin zece ani, astfel încât dimensiunea orașului Cosmopolis va atinge o dimensiune similară cu orașele precum Curtea de Argeș sau Sighișoara”, a declarat Gabriel Voicu, Vicepreședinte – Președinte SVN România și Manager de Proiect al Companiei Cosmopolis.

Pe lângă centrul comercial, facilitățile actuale ale Cosmopolis includ două grădinițe și o școală primară, patru parcuri, o plajă privată pe lacul din apropiere, 50 de piscine în aer liber, numeroase locuri de joacă pentru copii, mai multe restaurante și cafenele, o sală de fitness, terenuri de fotbal si tenis, serviciu de paza 24/24 al proiectului si transport la stațiile de metrou Pipera si Aurel Vlaicu pe baza de abonament. În plus, biserica parohiei ortodoxe Cosmopolis a fost de curând sfințită, iar proiectul lucrează la fundațiile bisericii.

Dezvoltarea proiectului se bazează pe o viziune bine planificată pe termen lung, care este de așteptat să continue până cel puțin în 2033, când Cosmopolis va include peste 12.000 de reședințe și o comunitate de peste 30.000 de oameni.

Interviu cu Doron Klein, AFI Europe România: Acum construim în București sub o autorizație veche

Interviu cu Doron Klein, AFI Europe România: Acum construim în București sub o autorizație veche

AFI Europe România, unul dintre cei mai mari investitori imobiliari de pe piața locală, pariază pe clădiri construite în București pe baza unor autorizaţii anterioare, precum AFI Home și AFI Loft de lângă AFI Cotroceni în Dimitrie Pompeiu.

Cel mai mare proiect al AFI Europe România din capitală își propune să construiască trei clădiri cu un total de 300 de apartamente de închiriat, primul proiect de anvergură de acest gen din regiune.

“Ne axăm acum pe conceptul AFI Home, un proiect început în urmă cu câțiva ani, axat pe case de închiriat, construite pentru închiriere. Am lansat mai întâi proiectul în Cehia, unde suntem într-un stadiu avansat și avem deja 900 apartamente, dintre care unele sunt în funcțiune, iar o altă parte vor fi operaționale din primăvară, iar alte 300 de apartamente vor fi operaționale din al doilea trimestru al anului 2024. Deci, din prima jumătate a anului viitor, toate unitățile vor fi operaționale, dintre care majoritatea sunt deja operaționale în acest an. Același lucru facem și în Polonia – vom opera peste 3.000 de unități și intenționăm să ne extindem și aici.
În România am început dezvoltarea primului astfel de proiect la Dimitrie Pompeiu și este cumpărată o bucată de teren în urmă cu un an și jumătate. În prezent, este in fază de construcție, care va dura 22-24 luni, poate încă 4-5 luni pentru a amenaja apartamentele și a le pregăti efectiv pentru funcționare. Avem trei clădiri acolo, faza unu este formată din două clădiri cu un total de 300 de apartamente. Chiriile rezidențiale nu sunt la fel cu închirierile de birouri. Apartamentele se închiriază cu o lună sau două înainte de finalizare, când aveți ceva de arătat”, a declarat Doron Klein, CEO al AFI Europe pentru România și Cehia.

De la polul industrial la polul imobiliar Șoseaua Progresului atrage din ce în ce mai multe investiții, construind peste 5.000 de apartamente și 180.000 de metri pătrați de spații de birouri și retail

De la polul industrial la polul imobiliar Șoseaua Progresului atrage din ce în ce mai multe investiții, construind peste 5.000 de apartamente și 180.000 de metri pătrați de spații de birouri și retail

One United, AFI Europe, NEPI-Rockastle, Dedeman și Novum sunt cei mai mari investitori care cumpără terenuri și cei mai mulți dintre aceștia au demarat noi investiții în transformarea fostului Trafic Greu într-una dintre cele mai căutate zone locative sau rezidențiale din biroul Bucureștiului.

În ultimii șapte ani și în următorii patru, are și va atrage construcții însumând peste 5.000 de apartamente, peste 180.000 de metri pătrați de birouri și 65.000 de metri pătrați de spațiu comercial, fără a include Liberty Center, care a fost deschis în 2008.

Șoseaua, aflată între zonele Răzoare, Cotroceni, Unirii, Rahova, Uranus și Progresului, a fost cândva un adevărat pol industrial, unde se aflau fabricile Ventilatorul, Vulcan, Termoenerg sau Industria Iutei, Dedeman a cumpărat terenul în 2017, el 2019.

„Dezvoltatorii imobiliari sunt atrași de dezvoltarea proiectelor imobiliare în zona Progresului în principal datorită terenului mare disponibil, a accesului ușor în zona Unirii și a unei bune infrastructuri de transport. Chiar și de la deschiderea Liberty Center până la rezidențialul Metro City Academia ( 2016), zona prezintă întotdeauna un mare potenţial iar noua linie de metrou către Drumul Taberei, cu staţia Academia Militară, reprezintă o valoare adăugată”, spune Ionuţ Nicolescu, Preşedintele SVN România.

Șoseaua Progresului l-a atras pe cel mai activ investitor imobiliar din România- One United Properties, One Cotroceni Park si One Cotroceni Towers pentru dezvoltarea celor mai mari proiecte imobiliare ce urmează a fi dezvoltate pe terenul achiziționat de la Adriean Videanu.

De la polul industrial la polul imobiliar Șoseaua Progresului atrage din ce în ce mai multe investiții, construind peste 5.000 de apartamente și 180.000 de metri pătrați de spații de birouri și retail

Cu o valoare brută de dezvoltare (GDV) estimată la 400 de milioane de euro, One Cotroceni Towers va fi un important proiect mixt de dezvoltare și un exemplu iconic de regenerare urbană, care va spori atractivitatea Bucureștiului pentru viață, muncă și timp liber. Componenta rezidențială va consta din 1.296 de unități repartizate în cinci turnuri. Cele două turnuri vor avea 33 de etaje, făcându-le cele mai înalte dezvoltări rezidențiale din București și regiune. Celelalte două turnuri vor avea 23 de etaje, în timp ce o clădire va avea 16 etaje. În plus, dezvoltarea mixtă va include o clădire de birouri de sine stătătoare cu o suprafață brută închiriabilă (GLA) de aproximativ 48.000 mp. 81.000 mp. Clădirea va fi închiriată și va genera venituri recurente din închirierea spațiilor de birouri ale companiei. Când va fi complet finalizat, One Cotroceni – Park şi Towers – va deveni un reper în București, o nouă comunitate modernă cu aproape 2.200 de familii care locuiesc în ea, cu peste 40.000 de metri pătrați de spațiu comercial și birouri mici și aproape 140.000 de metri pătrați de spațiu de birouri.

„Dezvoltatorii au fost și sunt atrași de suprafețele mari de teren disponibile, indicatorii buni de urbanism și accesul facil către zona Unirii. La rândul lor, cumpărătorii sunt și vor fi atrași de dezvoltările din zonă din aceleași motive. Proiectul: bun infrastructură de transport, acces facil către zonele semicentrale și centrale și instituții de învățământ de top – Universitatea Politehnică și Universitatea din București”, explică Ionuţ Nicolescu.

De asemenea, trebuie avut în vedere că, spre deosebire de alte zone, în cartierele imediat adiacente, respectiv Rahova și Drumul Taberei, nu există o dezvoltare de mare amploare în zonele centrale ale cartierelor – ex. Militari în zona Lujerului. Prin urmare, cumpărătorii din aceste zone pot alege doar proiecte situate în zone suburbane sau semi-centrale, precum Şoseaua Progresului.

„Zona Progresului a fost întotdeauna cel mai bun candidat pentru a deveni pol de dezvoltare imobiliară – dar pentru ca o zonă să devină pol de dezvoltare trebuie să treacă mult mai mult timp, de altfel, asta s-a întâmplat și la Grozăvesti – Politehnică, , Barbu Văcărescu – Fabrica de Glucoză sau Pallady. Zona are elementele necesare: terenuri mari disponibile, dezvoltări în toate zonele pieței imobiliare – clădiri de birouri prin Parcul Tehnologic AFI și Parcul One Controceni, comerciale prin Centrul de Valori Vulcan și Centrul Libertății, primele trei reprezentând investiții din ultimii ani. Prin urmare, este logic ca și segmentul rezidențial să sufere o dezvoltare majoră”, explică consultantul.

Piaţa imobiliară se „schimbă”. Numărul caselor scoase la vânzare a crescut după cutremurul din Oltenia

Piaţa imobiliară se „schimbă”. Numărul caselor scoase la vânzare a crescut după cutremurul din Oltenia

Potrivit datelor ANCPI, numărul tranzacțiilor imobiliare finalizate în primele două luni ale acestui an s-a redus la jumătate față de anul precedent. Un reprezentant al unui mare site de anunturi de vanzari imobiliare a confirmat recent ca ofertele pentru locuinte construite inainte de 1977 spre vanzare au crescut cu 40% in ultima luna din cauza miscarii seismice din sud-vestul Romaniei. Numai în București au fost construite 400.000 de case înainte de cel mai mare cutremur din România.

Probabil, cutremurul din Turcia i-a speriat pe mulți români. Cutremurul din Oltenia a ars proprietarii de case vechi de peste 45 de ani, construite înainte de ultimul cutremur major din 1977. Nu vorbesc de clădiri interbelice care au ajuns la „vârsta lor glorioasă” de peste 80 de ani.

Companiile de asigurări sunt atacate de cei care nu o iau în serios. Totul este la timpul lui, mai bine mai târziu decât niciodată! Românii care doresc să-și asigure locuințele vechi și deteriorate structural nu au aflat că în unele cazuri trebuie să îndeplinească anumite condiții minime pentru a obține o poliță de asigurare.

De ce a crescut numărul locuințelor de vânzare pe site-urile de profil? De ce sunt proprietarii dornici să vândă? Ei bine, cred că logica acestor pași are de-a face cu banii. Agentul imobiliar se afla la ultimii 100 de metri. Până când și Parlamentul s-a angajat să reglementeze aceste proprietăți. Există deja o prevedere în procesul legislativ care interzice închirierea clădirilor cu probleme de tragere (studiate în mod specific și dovedite a avea deficiențe structurale), inclusiv utilizarea lor pentru orice eveniment public.

Sincer, în timp ce sunt pe punctul de a certa din nou, această practică mi se pare normală. Este dreptul tău să riști să trăiești într-o clădire cu probleme arhitecturale, dar de ce să pui în pericol viața altcuiva, care poate nu știe la ce este expus? Știți, în calitate de proprietar al casei, ce este în neregulă cu clădirea în care locuiți. Este posibil ca beneficiarii temporari să nu fie descoperiți la timp. Mulți investitori imobiliari cumpără case mai vechi în locații hipercentrale și le închiriază pe sistemul Airbnb. Ei sunt potențialii perdanți pe termen scurt.

Câte apartamente ca acesta sunt scoase la vânzare în marile orașe turistice în acest moment? Nu cred că știe cineva sigur, dar nu mă îndoiesc că ele alcătuiesc majoritatea ofertelor care au explodat recent. Până la urmă, oricine are dreptul să-și încerce norocul și să vândă cât mai mult dacă găsește un cumpărător dispus să-și asume riscurile asociate construcțiilor. Chiar și cu noile legi adoptate, nu am nicio îndoială că mulți chiriași își vor închiria proprietatea fără contract.

Așa că piața imobiliară „fierbe”, dar nu la nivelul locuințelor normale, noi sau (mai bine) construite. Din păcate, ceea ce sperau „experții” imobiliari nu s-a întâmplat. În schimb, inflația nu crește prețurile caselor. Cel puțin deocamdată, cererea de locuințe a fost diluată în fața împrumuturilor dure de la bănci. Ca urmare, numărul de tranzacții a scăzut, fără să se știe când sau dacă s-ar recupera prea repede. Între timp, numărul autorizațiilor de construire eliberate în ianuarie 2023 a scăzut cu aproape 20% față de ianuarie anul trecut, potrivit INS.

De asemenea, este adevărat că sectorul imobiliar rămâne pe radarul investitorilor români și străini. A fost interes, au fost bani, dar afacerea nu a fost (prea) la nivelul pe care dezvoltatorii și vânzătorii și-au sperat că va fi. Ceea ce contează este că economia țării crește „ca un basm”, cu oportunități create de împrumuturile masive de stat, inflația mare și speculațiile legate de războiul din Ucraina. Bănuiesc că pe asta se bazează și proprietarii listelor. Dacă România atinge vârful PIB în 2022, dacă pământul începe să se cutremure odată cu schimbarea economiei, poate că piața imobiliară se va schimba odată cu ea.

Din ce în ce mai mulți dezvoltatori de birouri migrează în orașe de provincie

Din ce în ce mai mulți dezvoltatori de birouri migrează în orașe de provincie

Dezvoltatorul a anunțat peste 275.000 mp de noi proiecte de birouri în mari centre regionale precum Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Brașov, astfel că stocul modern al acestor spații va ajunge la aproximativ 1,3 milioane de metri pătrați în cinci ani, potrivit unui raport al companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Consultanții văd o intensificare a activității de dezvoltare, cu aproximativ 70.000 mp de spațiu de birouri livrați în cele patru orașe în 2021 și 2022.

Iași și Cluj-Napoca vor beneficia în următorii ani de cele mai mari suprafețe legate de noi birouri cu 164.000 mp și respectiv 75.000 mp, în timp ce Timișoara și Brașov au anunțat proiecte de 16.000 mp și 21.000 mp.

Cluj-Napoca rămâne principalul centru regional de birouri cu 340.000 mp de stoc la finele anului trecut, urmat de Timișoara cu 293.000 mp de proiecte, Iași cu 213.000 mp, Brașov cu 52.000 mp. Stocul din aceste patru orașe se ridică astfel la aproximativ 1 milion de metri pătrați, mai puțin de o treime din spațiul de birouri din București.

Dintre cele mai importante proiecte în construcție sau aflate în diferite stadii de planificare putem aminti: în cartierul Iași-Silk District (proiect mixt, care se va desfășura în mai multe faze, birouri cu o suprafață totală planificată de 104.000 m²) aparținând Prime Kapital, Palas Campus (60.000 m²), dezvoltat de Iulius Group, situat în Brașov – AFI Park Brașov II (AFI Europe), Coresi Business Campus U1 (NHood), Timișoara – Paltim (Speedwell).

În Cluj-Napoca, proiecte majore de birouri anunțate de Prime Kapital și Iulius Group vor fi construite pe terenul fostelor fabrici Cesarom, respectiv Carbochim, ca parte a dezvoltărilor cu utilizare mixtă.

„Marele centru regional continuă să atragă interesul companiilor care doresc să-și extindă operațiunile în România, așa că dezvoltatorii și-au adaptat planurile la această cerere, iar în următorii ani vor fi construite noi clădiri unde vor putea lucra peste 25.000 de angajați. Din perspectiva noastră, având în vedere rata foarte scăzută a șomajului, cea mai mare provocare cu care se confruntă aceste orașe rămâne disponibilitatea forței de muncă”, a declarat Vlad Săftoiu, director de cercetare la Cushman & Wakefield Echinox.

Totuși, el a mai spus că cele patru orașe analizate sunt toate centre universitare puternice, cu o înscriere colectivă de peste 193.000 de studenți și, prin urmare, au capacitatea de a furniza candidați pentru posturile pe care le caută companiile, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra cererii viitoare de spații de birouri. Asigurarea unui grad ridicat de absorbție a proiectelor planificate și livrate de orașe.

Companiile din sectorul IT&C continuă să susțină activitatea de leasing, sectorul reprezentând peste 70% din tranzacții în 2022 la 72.000 mp, în creștere cu 20% față de nivelul cererii din 2021 și cea mai mare tranzacție încheiată în ultimul an la 6.000 mp de orez.

Cluj-Napoca și Brașov au avut cele mai scăzute rate de neocupare, de 6%, respectiv 7%, în timp ce în Timișoara 10% din stoc a fost neînchiriat, iar în Iași aproximativ 18% din spații de birouri sunt libere, majoritatea fiind în clădiri de clasa B.

Chiriile au crescut ușor la 11-13,5€/mp/lună în Brașov și pot atinge pragul de 15-16€/mp/lună în Cluj-Napoca și Iași.

Cutremurul din Turcia va avea „impact” asupra pieței construcțiilor din România. Cum va fi afectată piața materialelor de construcție?

Cutremurul din Turcia va avea „impact” asupra pieței construcțiilor din România. Cum va fi afectată piața materialelor de construcție?

Potrivit lui Cosmin Răileanu, CEO și fondator Vindem-Ieftin, situația catastrofală din Turcia cauzată de recentul cutremur va avea impact și asupra pieței construcțiilor din România, în special a profilelor din beton, fier și metal din Turcia, dar ținând cont și Românii au fost reticenți în a folosi materiale turcești pentru construcții. Fondatorul Vindem-Ieftin.ro a declarat pentru wall-street.ro că stabilitatea preţurilor pe piaţa materialelor de construcţii poate fi afectată de problemele din Turcia.

„În pofida situației cauzate de războiul lui Putin, am asistat recent la o scădere a prețurilor pieței, deoarece importatorii români și-au mutat interesul către zonele industriale din Orientul Apropiat, astfel că există o lipsă de materii prime și materiale de construcții reușind să importe din această regiune. Furnizorii noștri de fier de beton, profile pentru hale, tuburi dreptunghiulare și table au început să primească fiecare e-mail în care îi informează că cotele lor din aprilie au fost reduse la jumătate. Impactul acestor limite va afecta clar politica de prețuri a furnizorilor noștri și va avea un efect imediat”, explică Cosmin Răileanu.
El îi sfătuiește pe cei care intenționează să achiziționeze materiale pe bază de fier pentru a-și asigura achizițiile înainte ca prețurile să intre într-o nouă fază de creștere.

“Este mai bine să cumperi fier de călcat acum. O altă categorie care ar putea fi afectată sunt produsele termosisteme”, ne-a spus antreprenorul. Cosmin Răileanu se așteaptă și la mai puține exporturi de materiale de construcții din Turcia și deci la mai puține importuri din România, lucru care se vede și în prețurile de pe piața locală.

“Reconstrucția Turciei este o prioritate zero, atât pentru autorități, cât și pentru producătorii și furnizorii de materiale autohtone. De aceea, ne asșeptăm la o reducere semnificativă a exporturilor și, cel mai probabil, la o creștere a prețurilor”, Fondatorul Vindem-Ieftin.
Dezastrul din Turcia nu se datorează doar amplorii zguduirii din țară, ci și calității proaste a construcțiilor din țară. Dragoş Vlagali, director comercial al BAUINDUSTRY DC, companie specializată în vânzarea materialelor de construcţii, a declarat într-un interviu recent acordat Wall-Street.ro că Turcia suferă de calitatea construcţiilor, în timp ce România are diverse deficienţe, ceea ce este un capitol bun.

În ultimele săptămâni, mai mulți experți din România și-au exprimat opiniile cu privire la calitatea construcțiilor din Turcia, indicând nerespectarea reglementărilor în domeniul construcțiilor. Sunt și primari turci care arată cu degetul spre clădiri de proastă calitate, așa că și românii încep să se gândească la riscurile pe care le prezintă clădirile construite cu materiale turcești.
Cu toate acestea, Cosmin Răileanu a spus că nerespectarea codurilor de construcție și a calității reprezintă un risc pentru construcțiile românești, nu pentru calitatea materialelor din Turcia.

Cutremurele din ultimele zile au reînviat dezbaterea dacă trebuie să se acorde mai multă atenție construcției și materialelor utilizate de dezvoltatori. Pe baza dezastrului prin care trece Turcia, oamenii cred instinctiv că calitatea fierului în Turcia va fi slabă, motiv pentru care atât de mulți în cutremur Principalul motiv al prăbușirii clădirilor.Totuși, trebuie menționat că peste 70% din fierul și profilele din beton din România provin din Turcia și sunt importate de mai bine de 25 de ani. caz, nu este vorba de calitatea produsului, ci de nerespectarea construcției Regulile se referă nu numai la cantitățile necesare construcției, ci și la neutilizarea dimensiunilor sugerate și înlocuirea acestora cu altele mai mici” , a mai declarat Cosmin Răileanu.


La rândul său, Dragoş Vlagali ne-a spus că în unele cazuri nu se respectă calitatea construcţiei şi că în unele şantiere se poate economisi materiale, inclusiv structuri de rezistenţă. Potrivit acestuia, din cauza grăbirii de a livra, unii dezvoltatori și constructori nu respectă calitatea construcției. De asemenea, pentru a economisi bani, unele companii folosesc mai puțin beton armat în fundații și structuri. Sau folosesc un fier de beton mai subțire decât ar trebui.

“Reglementările de construcție sunt în regulă și ar fi grozav dacă ar fi respectate pe deplin. Din păcate, cea mai bună soluție care poate fi determinată este ca România să nu experimenteze un cutremur ca cel al Turciei”, subliniază Dragoș Vlagali.

Cosmin Răileanu anticipează posibile modificări ale legislației în materie de construcții, menționând că inspecțiile sunt efectuate în faza de construcție.
„Când oamenii decid să lovească dezvoltatorii imobiliari și să se îndatoreze pe 30 de ani, vor fi mai atenți. În ceea ce privește construcția, nu este exclus să vedem o înăsprire a legislației actuale în ceea ce privește faza de construcție precum și recepția. și expertiză”, ne mai spune fondatorul Vindem-Ieftin.

Între timp, o altă tendință dată de evenimentele din Turcia poate fi tranziția de la cartiere la case, care s-a produs și în perioada pandemiei de COVID-19, dar din motive diferite decât acum.

Așa cum pandemia a provocat un flux mare de oameni din cartiere către case, activitatea seismică recentă și teama că un cutremur ar putea lovi în orice moment vor crea cu siguranță un nou flux de oameni care se vor muta în sala de judecată”, a spus Cosmin Răileanu.

IRCC va depăși nivelul ROBOR în trimestrul trei al anului 2023

IRCC va depăși nivelul ROBOR în trimestrul trei al anului 2023

„Este foarte posibil ca până la sfârșitul trimestrului doi, începutul celui de-al treilea trimestru al acestui an, IRCC să depășească nivelul ROBOR”, a spus Iancu Guda, Director Service Coface pentru România. El a menționat că în primele două trimestre ale acestui an este posibil să întâmpinăm o scădere a creșterii economice față de cele două perioade anterioare, teoretic echivalent cu o recesiune tehnică, dar în trimestrul al treilea și al patrulea economia se va redresa, iar pe tot parcursul anului 2023 creșterea economică poate fi între 2% și 3%.

O recesiune tehnică reprezintă două trimestre consecutive de scădere a PIB-ului. Potrivit estimărilor lui Iancu Guda, nivelul IRCC este de așteptat să depășească nivelul ROBOR la ​​3 luni până la sfârșitul lunii iunie, „recuperându-se astfel” fondurile suplimentare plătite de cei care au lăsat dobândă la creditele legate de ROBOR în locul IRCC. Potrivit acestuia, până atunci nivelul IRCC ar putea crește la 6,5%, în timp ce ROBOR la ​​trei luni ar putea scădea la aproximativ 6%.

La 22 februarie 2023, nivelul ROBOR la ​​trei luni este de 7,03%. Chiar dacă BNR a ridicat rata de politică monetară la 7%, nivelul ROBOR a continuat să scadă, iar pe termen scurt indicele s-a apropiat chiar de rata dobânzii de 6% oferită de BNR pentru instrumentele de depozit. După cum a indicat Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA România, la sfârşitul lunii martie putem asista la ultima creştere a IRCC, atingând un nivel de 5,98%.

Cel mai recent nivel IRCC publicat de BNR la 30 decembrie 2022 este de 5,71%, ceea ce înseamnă că estimarea din martie 2023 va înregistra doar o mică creștere. De altfel, banca estimează pe baza datelor actuale că IRCC la sfârșitul lunii martie va fi de 5,98%, în timp ce ROBOR, chiar și pe termen mai lung de trei și șase luni, se îndreaptă spre nivelul de 6%. În acest context, la sfârșitul lunii iunie, s-ar putea să vedem valori IRCC de peste 5,98%, care vor include costurile de tranzacție pentru aceste luni, când ROBOR este stabilit la aproximativ 7%. Așadar, aceasta este perioada în care ROBOR și IRCC se întâlnesc ca niveluri de tranzacționare, după care IRCC este cel mai probabil să se îndrepte spre o medie de 6,5%, în timp ce ROBOR la ​​trei și șase luni se va muta spre 6%.

Iancu Guda a mai indicat că creșterea economică din primul trimestru al anului 2023 poate fi mai mică decât cea din trimestrul IV 2022, iar ritmul de creștere din primul trimestru este de așteptat să fie doar în jurul valorii de zero. În plus, există o probabilitate mare ca rata noastră de creștere în al doilea trimestru al anului 2023 să fie mai mică decât în ​​primul trimestru.

“Din punct de vedere tehnic, după două trimestre de scădere a creșterii economice, intri într-o recesiune. O recesiune tehnică reprezintă două trimestre consecutive de scădere a PIB-ului. Dar m-aș aștepta ca din al doilea semestru, chiar dacă vom fi în jos, vom reveni la creștere. De asemenea, m-aș aștepta ca economia noastră să crească 2% – 2,5% în 2023, undeva între 2% și 3%, și apoi nu vom avea o recesiune anul acesta. Îți încetinește creșterea economică, dar nu ești reducând, ești încă pe partea pozitivă”, a remarcat Guda.

Dezvoltatorul Speedwell începe anul acesta un proiect de 70 de milioane de euro pentru 201 de vile în Corbeanca

Dezvoltatorul Speedwell începe anul acesta un proiect de 70 de milioane de euro pentru 201 de vile în Corbeanca

Dezvoltatorul belgian Speedwell a investit 70 de milioane de euro într-un proiect de vile în afara Bucureștiului. Compania a achiziționat un teren de 14 hectare pe malul lacului Corbeanca și urmează să înceapă construcția în acest an.
Dezvoltatorul Speedwell, care deține și teren pe fosta platformă Griro din București, a achiziționat un teren de 14 hectare în Corbeanca pentru un nou proiect rezidențial. Potrivit datelor transmise de companie, este vorba de un complex de 210 vile cu o investiție de 70 de milioane de euro.

În prima fază, compania va construi 70 de vile în Glenwood Estate cu o investiție de aproximativ 21 de milioane de euro. „Estimăm că vom începe lucrările de construcție în a doua jumătate a anului 2023. Da, intenționăm să cumpărăm teren nou în afara Bucureștiului”, a declarat un reprezentant al companiei.

Este primul proiect în jurul Bucureștiului pentru dezvoltator, care a anunțat anul trecut că s-a confruntat cu întârzieri în procesul de licențiere a proiectelor pe platforma Griro pe care a cumpărat-o la sfârșitul anului 2021.

“Suntem în proces de aprobare a PUZ-ului. Totodată, proiectul a căpătat statutul CityZen”, a spus reprezentantul companiei întrebat în ce stadiu se află cu mega-proiectul lor pe terenul Griro.

Speedwell are un portofoliu semnificativ de proiecte în România, inclusiv Record Park, The Ivy, Triama Residence, MIRO, The Meadows, CityZen și SpacePlus în București, PALTIM în Timișoara și Riverside City în Râmnicu-Vâlcea.

Interesul pentru chirii este în creștere, deoarece cumpărarea unei locuințe devine din ce în ce mai dificilă

Interesul pentru locuințe închiriate este în creștere în rândul consumatorilor români, deoarece cumpărarea devine din ce în ce mai dificilă pe fondul creșterii prețurilor imobiliarelor și al dobânzii în creștere pentru credite.
Pe măsură ce românii devin din ce în ce mai incapabili să-și permită locuințe noi, consultanții au observat un interes tot mai mare pentru închiriere. Un studiu recent al Unlock Research for Colliers a arătat că 15% dintre românii cu vârsta cuprinsă între 18-55 de ani din mediul urban trăiesc cu chirie, iar cu vârstă între 18-24 numărul celor care locuiesc în chirie se dublează.


La nivel național, însă, intențiile de a cumpăra o locuință în anul următor rămân ridicate, 44% dintre respondenți așteaptă să finalizeze achiziția unei locuințe până la sfârșitul anului.
Cu toate acestea, numărul persoanelor care locuiesc în chirie și plănuiesc să cumpere în prezent este ușor în scădere față de anul trecut, când puțin peste 50% au vrut să facă pasul. În București, intenția de cumpărare este puțin peste 50%, în timp ce în orașele mai mari este în jur de 35%.


„Pe măsură ce diferența dintre dobânzi și chirii se micșorează, asistăm la creșterea cererii de închiriere pe fondul creșterii prețurilor de pe piață și al condițiilor de creditare mai stricte. Până acum, această cerere a fost determinată de cumpărarea pachetelor de apartamente și punerea lor spre închiriere. Nu mai vorbim de viitoarea dezvoltarea parții rezidențiale pentru închiriere. De fapt, lucrăm cu mai mulți dezvoltatori și investitori pentru construcția de ansambluri destinate exclusiv pentru închiriere în mai multe cartiere ale Bucureștiului, recent am facilitat tranzacții cu terenuri pentru astfel de proiecte, potențialul ca Sectorul să ajungă la circa 5.000 de unități în București, în următoarele 2-3 ani”, a comentat Gabriel Blăniță.


Până la sfârșitul anului 2022, numărul tranzacțiilor cu apartamente din București a crescut cu 11% față de 2021, în timp ce suprafața autorizată a proiectelor rezidențiale a crescut cu 21%, peste 2 milioane de metri pătrați, echivalentul a peste 40.000. apartamente.
„Dacă ritmul autorizațiilor în București a fost foarte lent în prima jumătate a anului, va fi o creștere importantă în a doua jumătate a anului. Practic, dezvoltatorii au reușit să autorizeze trei sferturi din 2 milioane de metri pătrați. Cu toate acestea , numărul record de metri pătrați autorizați nu înseamnă că toate aceste proiecte vor fi construite, întrucât dezvoltatorii nu se grăbesc să demareze noi șantiere din cauza costurilor mari de construcție și a cererii în scădere.

Numărul de proiecte demarate este în scădere, dar ajustarea ofertei este mai treptată. După aproape doi ani de dezechilibru, piața rezidențială trece printr-o perioadă de echilibru, cumpărătorii și dezvoltatorii sunt precauți și conștienți de costuri”, consideră Gabriel Blăniță, Director Asociat al Serviciilor de Evaluare şi Consultanţă la Colliers România.
În restul țării, numărul de condominii vândute în 2022 va scădea cu 10% față de 2021, iar suprafața autorizată va avea și o tendință descendentă, scăzând la 9,3 milioane de metri pătrați.

Dintre orașele mari, Iași (-21%) și Cluj-Napoca (-18%) au înregistrat cele mai puternice scăderi ale vânzărilor, iar suprafața autorizată de proiecte rezidențiale noi a scăzut și ea cu 7%, respectiv 6%, în Până la aproximativ 520.000 de metri pătrați în Iași și până la aproximativ 570.000 de metri pătrați în Cluj-Napoca, cel mai scump oraș din țară.
În schimb, în ​​Brașov, după un an bun pentru tranzacțiile cu apartamente, cu doar 3% sub recordul din 2021, suprafețele autorizate au crescut cu 9% față de 2021, până la aproximativ 380.000 mp.
În județul Ilfov, vânzările de apartamente au scăzut cu 5%, iar suprafețele autorizate au scăzut cu 7%, până la 1,3 milioane de metri pătrați, dar chiar și așa, Capitala și județul Ilfov au generat 37% din tranzacțiile cu apartamente și 30% suprafața autorizată a proiectelor rezidențiale la nivel național.

Evoluția divergentă dintre București și restul țării continuă și în 2023, vânzările de apartamente scăzând brusc în marile orașe începând cu luna ianuarie a acestui an, cu excepția capitalei. La nivel național, volumul tranzacțiilor a scăzut cu 20% față de începutul anului trecut, creșterea ratelor dobânzilor conducând la o încetinire bruscă a pieței rezidențiale, cererea continuând să se ajusteze mai repede decât oferta, a menționat compania de consultanță Colliers.

Numărul de locuințe vândute în București anul trecut a fost cu 11% mai mare decât în ​​2021, dar la nivel național tranzacțiile au scăzut cu 10%.

Numărul de locuințe vândute în București anul trecut a fost cu 11% mai mare decât în ​​2021, dar la nivel național tranzacțiile au scăzut cu 10%.

Numărul de locuințe vândute în București a crescut cu 11% anul trecut, dar tranzacțiile din restul țării au scăzut cu 10%, cele mai mari scăderi fiind în Iași (-21%) și Cluj-Napoca (-18%).
În București, suprafața autorizată pentru proiecte rezidențiale va crește cu 21% în 2022 la peste 2 milioane de metri pătrați, echivalentul a peste 40.000 de apartamente.
La nivel național, în schimb, suprafețele autorizate au scăzut la 9,3 milioane/mp, cele mai mari scăderi fiind tot în Iași (-7% la 520.000 mp) și Cluj (-6% la 570.000 mp).
În Brașov, în schimb, după un an bun pentru tranzacțiile cu apartamente, cu doar 3% sub recordul din 2021, suprafețele autorizate au crescut cu 9% față de 2021 până la aproximativ 380.000 mp.

Evoluția divergentă dintre București și restul țării continuă și în 2023, vânzările de apartamente scăzând brusc în marile orașe începând cu luna ianuarie a acestui an, cu excepția capitalei. La nivel național, consultanții Colliers au remarcat că volumele tranzacțiilor au fost cu 20% mai mici decât la începutul anului trecut, creșterea ratelor dobânzilor determinând o încetinire bruscă a pieței rezidențiale, cererea continuând să se ajusteze mai repede decât oferta.

„În București, numărul tranzacțiilor din 2023 este similar cu cel din ultimii doi ani. Deși nivelul vânzărilor din ianuarie este jumătate față de cel din ultimele luni ale anului 2022, majoritatea tranzacțiilor au loc în mod tradițional primăvara și toamna, deci analiza datelor nu este neapărat exactă. Povestea a fost destul de diferită în restul țării, cu vânzările în scădere cu 27% în prima lună a anului. Timișoara și Clujul dau tonul, în scădere cu 47% și respectiv 46%. În Iași, numărul tranzacțiilor a scăzut cu 20% față de ianuarie 2021. Scăderea accesibilității locuințelor, în special în Cluj-Napoca, creșterea costurilor creditelor și o ofertă redusă de locuințe la prețuri accesibile se află în spatele acestor factori de evoluție”, spune Gabriel Blăniță, director adjunct de Servicii de Evaluare și Consultanță la Colliers România.

Lipsa autorizațiilor, a PUZ-urilor de Sector și a unui Plan Urbanistic General împing dezvoltatorii către proiecte în afara Bucureștiului

Lipsa autorizațiilor, a PUZ-urilor de Sector și a unui Plan Urbanistic General împing dezvoltatorii către proiecte în afara Bucureștiului

Speedwell construiește două blocuri noi în Timișoara și a achiziționat 14 hectare de teren în Corbeanca.
Speedwell, un dezvoltator belgian care a cumpărat platforma Griro din București și a dezvoltat Record Park din Cluj sau birourile Miro din Băneasa, a cumpărat un teren de 14 hectare în Corbeanca pentru dezvoltarea unui nou proiect rezidențial care să deservească piața de capital.
Decizia a venit în timp ce directorul executiv al companiei a explicat că noile mandate, lipsite de capital, împiedică dezvoltarea noilor proiecte.

One United ar putea cumpăra un teren de 5,1 hectare de la Pomponiu Romeo pentru un nou proiect imobiliar în zona Jiului

One United ar putea cumpăra un teren de 5,1 hectare de la Pomponiu Romeo pentru un nou proiect imobiliar în zona Jiului

One United se poate alătura Skanska și Prime Kapital pentru a dezvolta un nou proiect în București Noi, lângă Stația MRT Jiului, unde se configurează un nou pol de dezvoltare a proiectelor rezidențiale și de birouri.

Potrivit datelor de pe piața imobiliară, Wanlian Real Estate, cel mai activ dezvoltator imobiliar din Beijing, poate achiziționa un teren de aproximativ 5,1 hectare la strada Jiulei nr. 10-138, sectorul 1 Beijing, lângă stația de metrou Jiulei. Oficialii companiei au refuzat să comenteze informațiile.
Cartierul Jiului din Noi din București a atras mulți investitori mari în ultimii ani datorită infrastructurii de transport public, drumurilor rapide către centrul orașului și zonele de nord ale capitalei și terenurile disponibile. Terenul negociabil este adiacent birourilor J8 construite de Portland Trust, pe care Prime Kapital le-a finalizat anul trecut pentru proiectul rezidențial Marmura. În plus, în 2019, Skanska a achiziționat un teren de 26.000 de metri pătrați de la Michael Topolinski, care este, de asemenea, lângă stația de metrou Nine Road.

Investitorii imobiliari vor să cumpere terenuri, dar PUZ-ul și problemele economice îi țin la distanță

Investitorii imobiliari vor să cumpere terenuri, dar PUZ-ul și problemele economice îi țin la distanță

În timp ce interesul investitorilor în terenuri rămâne, problemele legate de urbanism și incertitudinile legate de dezvoltarea economică au menținut intactă piața funciară, valorile tranzacțiilor în 2022 scăzând cu aproximativ 45% față de nivelul din 2021 la circa 450 de milioane de euro, potrivit raportului anual. publicat de Colliers.

Potrivit consultanței imobiliare, multe contracte nu au fost încă finalizate, iar finalizarea lor este afectată în special de anumite condiții legate de procedura de obținere a documentelor de urbanism, care se atribuie foarte lent, mai ales la nivelul Bucureștiului, iar, în unele cazuri, economia se dezvoltă, iar unii cumpărători așteaptă să vadă cum răspunde piața imobiliară la o economie mai slabă și la rate mai mari ale dobânzilor.

Colliers a mai remarcat că un aspect interesant față de anii precedenți este creșterea numărului de loturi scoase la licitație în 2022, inclusiv loturi mari.

În cea mai mare afacere a anului, One United a achiziționat un teren de 3,7 hectare la nord de București (bulevardul Poligrafiei) pentru aproximativ 60 de milioane de euro (valoare estimată bazată pe o structură complexă a tranzacției). A urmat o fostă fabrică de tutun din cartierul central-vestic al Bucureştiului, care a fost vândută la licitaţie către SIF Banat-Crişana cu peste 30 de milioane de euro. Alte tranzactii importante au fost facute de mari companii din orase precum Galasi, Timisoara si Cluj-Napoca.
„Primele 8-9 luni din 2022, cu o scurtă pauză după începutul războiului, piața a fost foarte activă, continuând evoluțiile puternice ale pieței văzute în 2021. Lucrurile s-au schimbat de la începutul toamnei și mulți cumpărători, în special cei concentrați Pentru cumpărători de proiecte rezidențiale și cu utilizare mixtă, cursul acțiunii s-a schimbat complet la nivel strategic.

Acest lucru s-a tradus într-o scădere a interesului pentru noi oferte, deși cele care se află într-un stadiu destul de avansat au avut loc. În ceea ce privește piața de birouri, investitorii nu vor rata nicio ocazie dacă aceasta se va prezenta. Dar majoritatea acestor terenuri nu au PUZ și niciun dezvoltator nu vrea să rămână prins pe termen lung. În plus, unii dintre ei au deja în portofoliu terenuri care ar permite o dezvoltare viitoare în cazul în care piața de leasing de birouri va prezenta o oportunitate. piata funciara
Aproximativ două treimi din volumul total de tranzacții au avut loc în București, majoritatea tranzacțiilor din capitală (trei sferturi) fiind realizate de dezvoltatori rezidențiali. Potrivit consultanților Colliers, acest lucru nu este surprinzător având în vedere vânzările solide ale sectorului din ultimii ani, iar numărul de apartamente pe cap de locuitor evidențiază și mai mult faptul că Bucureștiul rămâne subaprovizionat față de alte capitale din regiune, în special țările vest-europene.

În ceea ce privește prețurile, situația a rămas aproximativ aceeași anul trecut. După izbucnirea războiului, piața nu părea să aibă suficient elan pentru a continua să crească, deoarece cumpărătorii au devenit mai precauți pe fondul incertitudinii continue (deși încă existau destul de multe oferte). Apoi, începând din vară și continuând în toamnă, ratele dobânzilor mai mari au început să apară ca un argument mai puternic pentru a încuraja cumpărătorii să fie precauți.

Anul trecut, investitorii au fost mai interesați de alte părți ale țării decât de București, ceea ce înseamnă că în viitor orașele regionale ar putea avea o pondere mai mare din numărul total de tranzacții încheiate.

Colliers Consultants consideră că acest lucru se datorează faptului că Bucureștiul se confruntă cu incertitudini majore în procesul de aprobare a proiectelor imobiliare pe termen mediu, așa că unii dezvoltatori ar prefera să caute alternative decât să rămână în precontracte câțiva ani.

Situația din 2023 este incertă, iar prețul nu va scădea prea mult
Potrivit consultanților, perspectivele pentru 2023 sunt mai incerte, deoarece mulți investitori de pe piață sunt din ce în ce mai precauți, dar nu ne așteptăm la o scădere semnificativă a prețurilor.
„Mulți vânzători par, de asemenea, să fie într-o formă financiară bună, ceea ce înseamnă că nu ar trebui să fie sub presiune pentru a vinde, dar dacă situația economică rămâne problematică, vor trebui să-și ajusteze așteptările de preț pentru a încheia potențiale tranzacții.” În caz contrar, din cauza creșterii. costuri de construcție, 2022 Demarează mai puține proiecte imobiliare decât în ​​trecut.
Împreună cu faptul că mulți dezvoltatori au deja stoc de terenuri, acest lucru va duce la o cerere mai mică de teren pentru o vreme în viitor, iar mulți potențiali cumpărători pot deveni oportuniști. Per total, credem că acestea sunt semne ale unei piețe mature, care oferă un optimism prudent la începutul anului 2023, care se anunță foarte interesant”, conchide Sînziana Oprea.

Apartament nou-nouț: sfaturi și idei pentru a lua decizia corectă

Apartament nou-nouț: sfaturi și idei pentru a lua decizia corectă

Cumpărarea unei locuințe într-o zonă rezidențială nouă, fie că vorbim de un apartament sau de o vilă, poate fi un angajament emoțional pentru orice potențial cumpărător, mai ales că ei sunt cei care cumpără din stadiul de proiect, când prima lopată este încă. Nu li se acordă.
Pentru proiectele care au fost deja finalizate, există modalități mai ușoare de a verifica cât de serios este un dezvoltator vizitând casele livrate sau discutând cu cumpărătorii sau cautând prin diverse medii pentru a construi relații de calitate sau dezvoltator-cumpărător.

Dar pentru proiectele care sunt încă pe hârtie sau încă în faze incipiente de dezvoltare, verificarea seriozității dezvoltatorilor sau a calității produsului pe care îl livrează este puțin dificilă, dar nu imposibilă și nici așa cum ne-am dori să fie la început. privire pentru a crede.

Wall-Street.ro a vorbit cu Adrian Stoichină, Chief Operating Officer (COO) și partener la dezvoltatorul orădean Prima Development Group, despre modul în care dezvoltatorii sau proiectele sunt inspectate înainte de a fi finalizate.
Compania are deja 10 proiecte în construcție în Oradea și București. Are o experiență de peste 18 ani pe piața locală și a livrat 48 de proprietăți, inclusiv aproximativ 3.000 de locuințe, dar are și alte proiecte noi în dezvoltare care urmează să fie livrate.

În capitală, în urma a două proiecte din zona centrală, Boemia Apartments și Core Timpuri Noi, orădenii dezvoltă un alt proiect rezidențial în nordul orașului numit Prima Vista, care va consta din 482 de apartamente pe Drumul Glucose Factory.

În zona de nord-vest a Bucureștiului se află și proiectul Alizee by the Lake din cartierul Sisești, care oferă livrarea a 1.000 de apartamente și încă așteaptă autorizație, blocat de probleme de urbanism la nivelul capitalei.

Partenerii noștri de la Oradea Developers ne-au explicat că există modalități relativ simple de a face un „medic veterinar” la un nou proiect de cumpărare a unei locuințe.
Vedeți istoricul dezvoltatorului
Lucrurile sunt mai ușor atunci când proiectele rezidențiale implicate aparțin unor dezvoltatori cunoscuți. Dacă activează pe piața imobiliară de mai mult timp, trebuie să aibă proiecte care au fost deja ocupate, astfel încât să poată verifica direct zonele de locuit care au fost livrate pe loc.

„Din experiența noastră, am văzut clienți venind și vă verifică. Ei se vor uita la ceea ce ați făcut înainte, dar o problemă este că nu știu cu adevărat cu ce să compare. Competența și calitatea dezvoltatorilor ar trebui verificat. Poți El face asta nu uitându-se la ceea ce a făcut acum 20 de ani, ci la ce poate face acum. Uită-te la proiectele sale recente”, ne-a explicat antreprenorul.

Apartament nou-nouț: sfaturi și idei pentru a lua decizia corectă

Evoluții în industria construcțiilor în 2022: cu 12,9% mai multe lucrări de construcții față de 2021

Evoluții în industria construcțiilor în 2022: cu 12,9% mai multe lucrări de construcții față de 2021

INS a anunțat că totalul lucrărilor de construcții în 2022 va crește cu 12,9% față de 2021, sau cu 10,8% în seria ajustată pentru numărul de zile lucrate și ajustată sezonier.

Totalul lucrărilor de construcții în decembrie 2022 a crescut cu 14,2% față de noiembrie 2022, în timp ce seria ajustată pentru numărul de zile lucrătoare și factorii sezonieri a scăzut cu 0,3%.
Totalul lucrărilor de construcții în decembrie 2022 a crescut cu 15,1% față de decembrie 2021 și cu 19,1% în seriile ajustate sezonier și ajustate sezonier.
În decembrie 2022, lucrările de construcții au totalizat cu 14,2% mai mari decât în ​​noiembrie 2022, evidențiate de lucrările de întreținere și reparații curente (+30,6%), lucrări de reparații esențiale (+21,2%) și construcții noi (+7,1%). În ceea ce privește obiectele de construcții, s-au înregistrat creșteri la lucrările de construcții inginerești (+20,8%), construcții nerezidențiale (+8,0%) și construcții rezidențiale (+7,9%). Seria lucrărilor de construcții, ajustată pentru zilele lucrate și ajustată sezonier, a scăzut cu 0,3%, cu scăderi notabile la construcțiile noi (-4,5%) și reparațiile esențiale (-0,4%). Lucrările de întreținere și reparații de rutină au crescut cu 12,2%. În ceea ce privește proiectele de construcții, lucrările de construcții la clădiri rezidențiale (-6,1%) și la clădirile nerezidențiale (-5,7%) au scăzut. Construcțiile de inginerie au crescut cu 3,5%.

Totalul lucrărilor de construcții a crescut cu 15,1% față de decembrie 2021, creșterea fiind evidențiată de lucrări de reparații esențiale (+34,7%), lucrări de întreținere și reparații curente (+29,6%) și lucrări de construcții noi (+7,0%). În proiectele de construcții, s-au înregistrat creșteri în construcțiile nerezidențiale (+19,8%), inginerie (+19,2%) și construcții rezidențiale (+1,0%). Ajustat pentru numărul de zile lucrătoare și factorii sezonieri, lucrările de construcții combinate au crescut cu 19,1%. La elementele structurale s-au înregistrat creșteri la lucrările de reparații de bază (+43,3%), lucrările de întreținere și reparații existente (+28,8%) și construcții noi (+14,3%).
În ceea ce privește proiectele de construcții, lucrările de construcții au crescut în clădiri nerezidențiale (+24,1%), clădiri inginerești (+22,0%) și clădiri rezidențiale (+4,8%).

În 2022, comparativ cu 2021, volumul total al lucrărilor de construcții va crește cu 12,9%. Defalcate pe elemente structurale, creșterea a avut loc în lucrările de reparații esențiale (+25,7%), lucrări de întreținere și reparații curente (+20,2%) și construcții noi (+8,9%). În ceea ce privește obiectele de construcții, construcțiile nerezidențiale (+21,8%), construcțiile inginerești (+13,2%) și construcțiile rezidențiale (+4,8%) au înregistrat toate creșteri. Volumul lucrărilor de construcții, ajustat pentru o gamă de zile lucrătoare și sezonier, a crescut cu 10,8%, în principal în lucrări de reparații esențiale (+18,5%), lucrări de întreținere și reparații curente (+17, 5%) și lucrări de construcții noi (+ 7,5%). În ceea ce privește obiectele de construcție, clădirile nerezidențiale (+20,5%), clădirile inginerești (+7,2%) și clădirile rezidențiale (+4,8%) au înregistrat o creștere.

Au fost cu peste 44% mai puține tranzacții imobiliare în ianuarie, comparativ cu decembrie 2022. În București, numărul tranzacțiilor s-a redus aproape la jumătate

Au fost cu peste 44% mai puține tranzacții imobiliare în ianuarie, comparativ cu decembrie 2022. În București, numărul tranzacțiilor s-a redus aproape la jumătate

Numărul tranzacțiilor imobiliare, inclusiv case, terenuri și apartamente, a scăzut cu 44,4 la sută în prima lună a anului față de decembrie 2022, potrivit datelor furnizate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Astfel, la nivel național, în ianuarie 2023 au fost finalizate 33.274 de tranzacții, în scădere cu 26.590 față de cele 59.864 de tranzacții semnate în decembrie 2022.
La nivel de capital, numărul tranzacțiilor a scăzut cu 47,6%, până la 6.945, comparativ cu ianuarie 2020, când Bucureștiul a înregistrat doar 5.229 de tranzacții.

În plus, aproape toate orașele mari din țară au înregistrat o scădere bruscă a numărului de oferte.

Astfel, numarul tranzactiilor la Cluj a scazut cu 57,76%, Timisoara cu 58,13%, Sibiu cu 40,45%, Constanta cu 43,93%, Iasi cu 23,88%, iar Targum Lesh a scazut cu 75,51%, Brasov cu 48,56%, Arad cu -65%. %, iar Oradea cu -47,98%.
În timp ce numărul tranzacțiilor a scăzut, prețurile proprietăților au scăzut și ele.

Astfel, conform datelor întocmite de platforma imobiliară Blitz.ro, prețul mediu în București în luna ianuarie a fost de 1.676 euro pe metru pătrat, o scădere de 1,06%, în Cluj a fost de 2,65 euro pe metru pătrat, o scădere de 4,58% , iar în Cong Stańča, cu un preț mediu de 1.535 EUR/mp, în scădere cu 2,79%, la Timișoara, cu un preț mediu de 1.370 EUR/mp, în scădere cu 2,77%, la Sibiu, cu un indice Blitz de 1.382 EUR/mp, Scădere -2,47%.

Spre deosebire de Bistrița, prețurile au crescut cu 9,41% în prima lună a anului, la 1.012 euro/mp.

Dezvoltatorul One United construiește apartamente și vile de 2 miliarde de euro în București

Dezvoltatorul One United construiește apartamente și vile de 2 miliarde de euro în București

One United este cel mai activ dezvoltator de pe piața locală, cu 16 proiecte imobiliare în construcție sau în proiectare, însumând 7.000 de unități rezidențiale, de la apartamente la vile, în valoare de peste 10 milioane de euro. Cel mai mare ramane One Lake District, pe malul lacului Plumbuita, urmat de One Cotroceni Towers. În 2023, One United va livra un total de 1.451 de apartamente și vile, cu aproape 2.100 de apartamente deja autorizate și gata de construcție. În viitorul proiectului One Cotroceni Towers, terenului pe care One l-a achiziționat de la Adriean Videanu se vor adăuga alte 1.300 de apartamente. Așadar, după ce a investit în Sectoarele 1 și 2 din nordul capitalei, One United se concentrează pe Sectorull 5. La începutul lunii februarie, dezvoltatorii au câștigat autorizații de construire pentru One Lake District, o dezvoltare rezidențială cu 2.076 de apartamente, care se află pe malul lacului. Cu o valoare brută de dezvoltare de 337,7 milioane de euro, One Lake District este, de asemenea, cel mai mare proiect One United până în prezent, potrivit companiei. Proiectul va avea un sistem de incalzire cu pompa de caldura cu schimb geotermal si implicit nu va necesita o centrala pe gaze naturale.

Dezvoltatorul One United construiește apartamente și vile de 2 miliarde de euro în București

Libra Internet Bank va finanța prima fază a proiectului de 482 de apartamente al dezvoltatorului imobiliar Prima Development Group în nordul Bucureștiului, lângă principalul centru de afaceri al capitalei, cu 16,8 milioane de euro

Libra Internet Bank va finanța prima fază a proiectului de 482 de apartamente al dezvoltatorului imobiliar Prima Development Group în nordul Bucureștiului, lângă principalul centru de afaceri al capitalei, cu 16,8 milioane de euro

Libra Internet Bank a încheiat un acord de finanțare în valoare de 16,8 milioane de euro cu Prima Development Group, dezvoltator imobiliar din Oradea, pentru construirea primei faze a proiectului PRIMA Vista în cartierul de nord al Bucureștiului, aproape de cele mai importante centre. a operațiunilor de capital.

„Continuăm să sprijinim direct dezvoltarea sectorului imobiliar din România. Numai în ultimii trei ani au fost construite aproape 21.000 de apartamente, echivalentul unui oraș cu o capacitate de peste 40.000 de locuitori, cu finanțare de la Libra Internet Bank”, Directorul general al Libra Internet Bank, Emil Bituleanu, a declarat.
Dezvoltatorul a început deja lucrările de construcție pe fondul primei faze a proiectului, care va include două clădiri cu un total de 242 de apartamente, urmând să fie finalizate în primăvara anului 2024.

Întregul proiect PRIMA Vista va fi dezvoltat în două faze, cu un total de 482 de apartamente repartizate în patru clădiri.

Bucureștiul are încă potențial neexploatat atunci când vorbim de imobiliare, iar scopul nostru este să contribuim la îmbunătățirea calității vieții în oraș prin proiectele pe care le dezvoltăm. PRIMA Vista este pentru noi un proiect de referință care se remarcă prin conceptul său funcțional și arhitectural și va aduce plus valoare Cartierului Fabricii de Glucoză, un nou punct de interes pe harta orașului”, adaugă Adrian Stoichină, Chief Operating Officer Prima Development Group drum. .
Proiectul rezidential PRIMA Vista este situat pe Glucose Factory Road, in cel mai nou si plin de viata centru comercial al capitalei, va fi dezvoltat in doua faze, acoperind o suprafata de 12.000 de metri patrati, va consta din 4 imobile cu un total de 482 apartamente mobilate, dotate cu sisteme smart home si tehnologie de generatie anterioara.

Proiectul include și spații comerciale, precum și spații destinate rezidenților care doresc să-și mute afacerile mai aproape de casă.

În plus, va avea mai multe stații de încărcare rapidă pentru vehicule electrice în București și va fi dotată cu peste 60 de locuri de parcare în acest scop.

Cu o experiență de 18 ani în construcția de locuințe, Prima Development Group și-a început activitatea în Oradea în 2005 și a livrat până în prezent peste 3.000 de apartamente cu o valoare totală cumulată de peste 180 de milioane de euro.

Din 2017, compania a intrat și pe piața bucureșteană și a semnat în prezent două proiecte rezidențiale, Boemia Apartments și Core Timpuri Noi.

Encore Capital Trust atrage peste 25 de milioane de lei în finanțare și 170 de achiziții după 6 luni de activitate

Encore Capital Trust atrage peste 25 de milioane de lei în finanțare și 170 de achiziții după 6 luni de activitate

Potrivit ENTERPRISE, compania de investiții Encore Capital Trust (ECT) a atras peste 25 de milioane de lei (aproximativ 5,1 milioane de euro) în primele șase luni de activitate, a făcut 170 de achiziții și a realizat un randament mediu anual de peste 20%

Finanțarea a venit de la 27 de antreprenori și directori de succes din mediul de afaceri local, printre care Dan Şucu (Fondator Mobexpert), Marius Hanganu (Cofondator Tremend Software), Iosif Szavuj (Fondator Grup Ines), Silviana Berciu (BDG Import and Loft). ) sau Cristian Becheanu (fondatorul Farmaciei Arta).
Până în prezent, compania a cheltuit aproximativ jumătate din fondurile atrase pentru precontractarea a 170 de active imobiliare. Cele mai multe dintre acestea au constat în apartamente și parcări situate în nouă proiecte rezidențiale, cu o investiție medie de aproximativ 290.000 de euro.

“În ciuda tensiunilor geopolitice și a îngrijorărilor cu privire la impactul inflației asupra creșterii economice, piața rezidențială s-a dovedit rezistentă în 2022 dacă ne uităm la evoluția constantă a numărului de tranzacții și a prețurilor. Investitorii preferă conservarea capitalului în schimbul unor randamente reale negative, aproape toate investițiile. fondurile, indiferent de clasa de active alocată, indiferent dacă vorbim de acțiuni, obligațiuni sau alte clase de active, au performat sub inflație. Pe măsură ce presiunile inflaționiste se retrag, ne așteptăm ca apetitul pentru risc să revină și investitorii să-și mute fondurile Realocare din depozitele bancare și guvernamentale obligațiuni către economia reală, iar 2023 va fi cel mai bun moment pentru a investi pe termen mediu și lung”, a declarat Robert Butoi, director executiv al CFA și director al Encore Capital Trust.
Politica investițională a ECT este concentrată în șase domenii de activitate, manifestată în principal în achiziționarea de unități de proiecte de dezvoltare timpurie în sectorul rezidențial la prețuri preferențiale, parteneriate pe acțiuni, care presupun procesul de participare a capitalului la dezvoltarea proiectelor și valorificarea produselor finite. produse, achiziționarea de active imobiliare din Câștigurile din dezvoltare și achizițiile iBuyer pe piața secundară de locuințe. Compania își propune să atingă un portofoliu de zeci de milioane de euro pe termen mediu, investind în diverse sectoare ale pieței imobiliare.

Encore Capital Trust a fost fondată și condusă de antreprenori și directori cu o vastă experiență în piața imobiliară și mediul de afaceri local. Bazele companiei au fost puse de Cosmin Savu-Cristescu, Managing Director Redport Capital Group, important dezvoltator imobiliar local, si Andrei Sârbu, CEO al consultantei imobiliare SVN România, principala companie de profil si cea mai activa in domeniul rezidential. firma de consultanta sectoriala.

În echipa de conducere a companiei se numără și Bogdan Gubandru – Director de Investiții – unul dintre cei mai experimentați consilieri imobiliari specializati în tranzacții de investiții, implicat în vânzarea proiectelor de birouri America House, Floreasca Park și The Light One, Amalia Dîrle – Director Financiar, în sistemul bancar Lucrând de peste 12 ani, ultimii cinci dintre care au fost în divizia de private banking a BRD GSG, Victor Vremera – Director Dezvoltare și Achiziții, cu o experiență de peste 9 ani în companii precum Coldwell Banker, Metropolitan și SVN România, și Elena-Diana Nedelcu – Director Juridic SCPA, Avocat Partener la Savu-Cristescu și Asociații cu peste 7 ani de experiență în proiecte complexe, tranzacții investiționale și proiecte imobiliare, asistând și reprezentând clienți importanți din portofoliu național și internațional.

Encore Capital Trust beneficiază de un consiliu consultativ puternic format din consilieri și economiști de succes, printre care Liviu Arnăutu, fondator și partener al firmei de administrare a activelor Atlas Asset Management, Adrian Codirlașu, vicepreședinte CFA român și lector universitar DOFIN la ASE Ruxandra Jianu, partener. Biris Goran, Bogdan Belciu, co-fondator și partener al firmei de consultanță Valorem Business Advisors sau Bogdan Iliescu, fondator și partener al BI Corporate Finance.

Activ Property Services se așteaptă la venituri de 1,5 milioane EUR pentru 2023

Activ Property Services se așteaptă la venituri de 1,5 milioane EUR pentru 2023

Cifra de afaceri a consultanței imobiliare Activ Property Services a crescut cu 35 la sută, până la 1,15 milioane de euro față de anul precedent. La 30 de ani de la înființare, compania din București cu două birouri regionale în Timișoara și Cluj-Napoca declară venituri pentru 2022 din închirierea spațiilor de birouri (40%), închirierea spațiilor industriale (30%), rapoarte de evaluare și servicii de consultanță ( 20%) și închirierea spațiilor comerciale (10%).

„În 2022, ne continuăm eforturile de a consolida diviziile companiei și de a crește productivitatea fiecărui angajat, mai ales cu creșterea închirierii de proprietăți de birouri și industriale”, declară Răzvan Gheorghe, fondator și manager al Activ Property Services.

Portofoliul companiei include peste 500 de clădiri de birouri din toată țara cu o suprafață totală de peste 4 milioane de metri pătrați, în principal clădiri de clasă A și clasa B, dar și din alte orașe (Brașov, Constanța, Sibiu, Oradea etc. ).

Domeniile de activitate ale companiilor chiriase includ in principal IT&C, sfera libera (juridice, consultanta), operatori farmaceutici si medicali, R&D, comert.

„În ceea ce privește sectorul industrial, portofoliul companiei cuprinde aproximativ 300 de pavilioane individuale și parcuri industriale pe piețele industriale majore la nivel național, cu o suprafață totală de circa 5 milioane de metri pătrați”, declară Cosmin Dinu, Manager al companiei. Departamentul Proprietate Industrială.

Potrivit lui Răzvan Gheorghe, între 1995 și 2016, Activ Property Services a fost filiala lui Cushman & Wakefield în România, apoi biroul direct în România, iar ulterior compania a intrat în parteneriat cu GVA Worldwide și parte a rețelei internaționale TCN Worldwide din 2020. în continuare ca consultant în sectorul de afaceri.

Afacerile majore pe care le-a intermediat de-a lungul timpului includ închirierea de către Jumbo a spațiului comercial în West Park București (11.180 mp), închirierea H&M în Winmarkt Râmnicu Vâlcea (2.500 mp) sau Lensa de la parterul clădirii U-Center 1 (900 mp) , închiriere de spații de birouri precum Renault Technologie (13.900 mp), Continental (7.700 mp) sau Tech Mahindra (2.900 mp).

Fuziunea birourilor Nokia (fostă Alcatel) din Timișoara într-un singur birou este una dintre cele mai mari tranzacții de birouri pe care Activ Property Services le-a întreprins în ultimii ani, cu o suprafață totală de birouri de 27.000 mp.

Pentru anul în curs, compania estimează că cifra de afaceri va crește la 1,5 milioane de euro.

Închiriere birou pentru 9.000 de angajați în afara capitalului anul trecut

Închiriere birou pentru 9.000 de angajați în afara capitalului anul trecut

În afara Bucureștiului, 9.000 de angajați au închiriat birouri moderne în 2022, în creștere cu 22% față de 2021. Potrivit unei analize efectuate de Fortim Trusted Advisors, cele mai mari chirii de birouri sunt in Iasi, Timisoara, Cluj-Napoca, Ploieşti si Braşov, membri ai aliantei imobiliare BNP Paribas.

Raportul Fortim Trusted Advisors a anunțat că noi tranzacții de închiriere, relocare și pre-închiriere de birouri au totalizat 70.393 mp, o creștere cu 22% față de 2021 (54.659 mp total). Ținând cont de contractele renegociate, suprafața totală închiriată în afara capitalei a fost anul trecut de 84.808 mp.

„Primele trei mari centre universitare Iași, Cluj-Napoca și Timișoara reprezintă singure 89% din cererea totală de spații de birouri moderne în afara Bucureștiului. Cele mai multe spații noi sunt închiriate în Iași, majoritatea spațiului de tranzacționare (inclusiv renegocieri) este în Timișoara ( 37%)”, declară Nicolae Ciobanu, Managing Partner și Head of Advisory, Fortim Trusted Advisors.

București și alte centre universitare

Anul trecut, în București au fost închiriate de trei ori mai multe birouri noi decât toate celelalte orașe mari la un loc. Drept urmare, în București au fost închiriate noi birouri, relocari și preînchirieri cu o suprafață totală de 214.911 m². Comparativ cu anul precedent, piata de capital a crescut cu 13%, cu 9% mai mica decat in restul tarii.

„Încă din primele luni ale anului, există cerere de închiriere pentru spații moderne de birouri în centre universitare precum Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Brașov. În 2022, piața de închiriere din București este în concordanță cu Alte orașe au un raport de 3/1, dar ne așteptăm ca acest raport să scadă în timp. În primul rând, cererea din partea companiilor IT&C care domină piața caută constant să se extindă geografic, găsind forță de muncă din centrele universitare. În al doilea rând, a crescut oferta de noi spații moderne în alte orașe”, declară Bogdan Cange, Managing Partner, Business Development, Fortim Trusted Advisors.

El a subliniat că în perioada 2023-2024, în primele cinci orașe – Iași, Cluj-Napoca, Brașov, Timișoara și Craiova – se va construi o suprafață totală de circa 200.000 de metri pătrați de clădire modernă de birouri. se estimează că urmează să fie transportat și la București”.

Iasiul este orasul care va atrage cei mai multi noi chiriasi in 2022, al doilea dupa Bucuresti. În total, marile companii au închiriat și preînchiriat spații de birouri însumând 26.378 mp, reprezentând 37% din totalul chiriilor în afara Bucureștiului. Cea mai mare contribuție la această realizare se datorează proiectului Palas Campus aflat în construcție, care se preconizează a fi livrat în primul trimestru al acestui an. Printre viitorii chiriași se numără AMD cu un precontract de închiriere de 3000 mp, Expleo tot cu 3000 mp, Prie România cu 4500 mp și Microsoft cu 3300 mp.

Timișoara ocupă locul al doilea la închirierea de birouri noi și primul la renegocieri (contracte reînnoite după unul sau două cicluri de închiriere). În Timișoara, anul trecut a fost livrată UBC 0, o clădire de birouri cu 17 etaje, cu o suprafață totală de 32.000 m², în cadrul proiectului de utilizare mixtă Iulius Town Timișoara. Viitorii chiriași care au semnat contracte de pre-închiriere includ Centrul de tehnologie ZF R&D (2.800 de metri pătrați), Amazon (3.320 de metri pătrați).

Cluj-Napoca ocupă locul trei la cererea de birouri moderne în 2022, după ce a condus clasamentul în 2021. Printre firmele de birouri care aleg să se extindă în Cluj-Napoca în 2022 se numără HTEC, Accenture, Globant și Brillio. In Brasov, cei mai multi noi chiriasi au ales proiectele de business park AFI Brasov si Coresi.

Piața terenurilor a rămas activă în 2022, dar vânzările au scăzut cu 45%, până la 450 de milioane de euro, pe fondul incertitudinilor economice și legate de licențiere. „Perspectivele pentru 2023 sunt mai incerte, deoarece mulți investitori de pe piață devin mai precauți”

Piața terenurilor a rămas activă în 2022, dar vânzările au scăzut cu 45%, până la 450 de milioane de euro, pe fondul incertitudinilor economice și legate de licențiere. „Perspectivele pentru 2023 sunt mai incerte, deoarece mulți investitori de pe piață devin mai precauți”

Potrivit raportului anual, piața funciară va rămâne activă în 2022, menținându-se tendința din anul precedent, care a fost cel mai bun nivel din 2007, dar în ceea ce privește volumul tranzacțiilor finalizate, acesta a scăzut cu aproximativ 45%, până la aproximativ 450. milioane de euro este publicat de consultanta imobiliara Colliers.

Multe contracte sunt în curs și finalizarea lor este afectată în special de anumite condiții legate de procedura de obținere a documentelor de urbanism, care se atribuie foarte lent, mai ales la nivelul Bucureștiului.
În plus, există cumpărători care așteaptă să vadă cum răspunde piața imobiliară la o economie mai slabă și la rate mai mari ale dobânzilor.

O tendință observată în ultimul an a fost creșterea numărului de loturi scoase la licitație, inclusiv loturi mari.

Cea mai mare afacere din 2022 aparține One United, care a achiziționat un teren de 3,7 hectare la nord de București (bulevardul Poligrafiei) pentru aproximativ 60 de milioane de euro (valoare estimată bazată pe o structură complexă a tranzacției).

Pe locul doi s-a situat o fostă fabrică de tutun din cartierul central-vestic al Bucureştiului, care a fost vândută la licitaţie către SIF Banat-Crişana cu peste 30 de milioane de euro. Alte tranzacții importante au fost făcute de mari companii din orașe precum Galați, Timișoara și Cluj-Napoca.

„Primele 8-9 luni din 2022, cu o scurtă pauză după începerea războiului, au fost foarte active și au continuat dezvoltarea puternică a pieței din 2021. Lucrurile s-au schimbat de la începutul toamnei și mulți cumpărători, în special cei axați pentru rezidențial. și proiectele cu utilizare mixtă, a avut loc o schimbare completă a direcției de acțiune la nivel strategic, care se traduce printr-o scădere a interesului pentru noi oferte, deși cele care sunt într-un stadiu destul de avansat avansează. În ceea ce privește piața de birouri este îngrijorat, investitorii nu vor rata nicio oportunitate, dacă este cazul.Dar de cele mai multe ori, un astfel de teren este liber PUZ și niciun dezvoltator nu vrea să rămână blocat pentru mult timp.De asemenea, unii dintre ei îl au deja în portofoliu dacă biroul închiriază Piața aduce oportunitatea terenului propriu din zonă pentru dezvoltarea viitoare”, explică Sînziana Oprea, Director Agentia Funciară Colliers România.

Aproximativ două treimi din volumul total al tranzacțiilor din 2022 se va desfășura în București, majoritatea tranzacțiilor din capitală (trei sferturi) fiind realizate de dezvoltatori rezidențiali.

O iarnă blândă și investițiile de stat au determinat o creștere de două cifre în sectorul construcțiilor. Cu o contribuție de 7% la PIB, construcțiile este unul dintre sectoarele care va contribui la o creștere economică de 4,8% în 2022

O iarnă blândă și investițiile de stat au determinat o creștere de două cifre în sectorul construcțiilor. Cu o contribuție de 7% la PIB, construcțiile este unul dintre sectoarele care va contribui la o creștere economică de 4,8% în 2022

Economia României a crescut cu 4,8% mai puternic decât se aștepta în 2022, determinată de creșterea consumului de servicii și construcții în infrastructură și nerezidențială, arată o analiză a setului de date al Institutului Național de Statistică (INS).

Există atât vreme bună în sezonul rece, cât și plata de către stat a fondurilor pentru proiecte de investiții, care vor fi eliberate din a doua jumătate a anului 2022. Așa că segmentul de construcții, în special segmentul de construcții inginerești (infrastructură) a început să crească cu două cifre. Jucătorii de pe piața construcțiilor cred că perioada următoare va fi favorabilă și industriei.

RE/MAX colectează 13,5 milioane de euro în comisioane din tranzacțiile imobiliare

RE/MAX colectează 13,5 milioane de euro în comisioane din tranzacțiile imobiliare

Anul trecut, RE/MAX România a înregistrat o valoare totală a comisionului de peste 13,5 milioane de euro, în creștere cu aproximativ 28% față de 2021, agenții săi facilitând tranzacții de peste 420 de milioane de euro.

“Creșterea de anul trecut este în concordanță cu strategia noastră de expansiune în contextul economic actual și menținem o perspectivă optimistă pentru acest an. Continuăm să ne concentrăm pe dezvoltarea rețelei noastre în parametri stabiliți și propunem creșteri relevante în toate metricile de business”, Președintele RE/MAX România, Răz van Cuc, a declarat într-o declarație transmisă redactorului.

Pentru acest an, compania își propune o evoluție de cca. 25% pentru toate valorile comerciale.

Potrivit datelor centralizate, biroul RE/MAX România a facilitat anul trecut aproximativ 11.000 de tranzacții cu o valoare cumulată de peste 420 de milioane de euro. Aproximativ 87% din valoarea comisionului colectat provine din vânzări/cumpărări și 13% din închirieri. Per total, 90% dintre tranzacții au avut loc în sectorul rezidențial.
Lista orașelor cu cele mai multe tranzacții de către birourile RE/MAX rămâne aceeași ca în anii precedenți, Bucureștiul și Cluj-Napoca fiind în fruntea listei, în timp ce Brașov și Arad au înregistrat o creștere semnificativă.

Cele mai valoroase proprietăți tranzacționate de biroul companiei anul trecut au fost în București – două proprietăți rezidențiale – 11,5 milioane de euro și 5 milioane de euro – și o proprietate comercială în valoare de 4 milioane de euro.

Între timp, RE/MAX România își extinde rețeaua de noi francize în 2022. În prezent, majoritatea birourilor sunt situate în București – 30 de unități, iar compania are peste 75 de birouri în toată țara. În acest an, RE/MAX România estimează o accelerare de aproximativ 25% în toate valorile cheie ale afacerii, rezultând o valoare țintă a comisionului de aproximativ 16,5 milioane EUR.
În România, RE/MAX este cea mai mare rețea de birouri imobiliare licențiate cu cel mai mare număr de agenți imobiliari, în prezent cu peste 75 de francize și peste 1.000 de membri. RE/MAX este recunoscut drept cel mai puternic brand imobiliar din țară. În Europa, RE/MAX are peste 2.400 de birouri și 30.000 de agenți în 40 de țări și este încă în expansiune. La nivel global, RE/MAX Corporation, fondată în Denver în 1973, are peste 140.000 de agenți afiliați în 8.300 de birouri în peste 110 țări din întreaga lume.

One United Properties a achiziționat un teren de 5 hectare pentru a dezvolta One Cotroceni Towers

One United Properties a achiziționat un teren de 5 hectare pentru a dezvolta One Cotroceni Towers

Dezvoltatorul imobiliar One United Properties a anunțat achiziționarea unui teren de 44.863 mp pe Șoseaua Progesului nr. 56-80, în sectorul 5 al capitalei. După succesul emblematicului One Cotroceni Park, pe acest teren va fi dezvoltat One Cotroceni Towers și va forma o nouă dezvoltare mixtă care va include cel mai înalt turn rezidențial din București.

„Suntem încântați să anunțăm noua noastră dezvoltare, One Cotroceni Towers, și extinderea eforturilor de reamenajare urbană a One United Properties în zona Cotroceni. Vânzări excelente la One Cotroceni Park, cu 92% din unități vândute în primul an de vânzări, „Demonstrează o oportunitate semnificativă pentru One United Properties de a extinde brandul premium ONE în dezvoltări mai mari care vizează clienții cu venituri medii-superioare cu venituri medii. În plus, vedem o cerere semnificativă de apartamente, birouri și spații comerciale în zona Cotroceni, ceea ce înseamnă Este o comunitate foarte importantă pentru investițiile noastre viitoare”, a declarat Victor Căpitanu, Co-CEO al One United Properties.

Cu o valoare brută de dezvoltare (VB) estimată la 400 de milioane de euro, One Cotroceni Towers va fi un exemplu iconic de proiect mixt de dezvoltare și regenerare urbană care va spori atractivitatea Bucureștiului pentru locuit, muncă și timp liber, au spus reprezentanții companiei.
Componenta rezidențială va consta din 1.296 de unități repartizate în cinci turnuri. Cele două turnuri vor avea 33 de etaje, făcându-le cele mai înalte dezvoltări rezidențiale din București și regiune. Celelalte două turnuri vor avea 23 de etaje, în timp ce o clădire va avea 16 etaje. Clădirile de locuit vor fi conectate la parter și primul etaj și vor include spații comerciale care oferă diverse servicii precum sală de sport cu piscină, piață alimentară, restaurant, activități extrașcolare pentru copii și alte servicii specifice.

Parcarea este disponibilă doar la al treilea nivel de subsol. În plus, dezvoltarea mixtă va include o clădire de birouri de sine stătătoare cu o suprafață brută închiriabilă (GLA) de aproximativ 48.000 mp, denumită One Cotroceni Park Office Faza III, continuând povestea de succes a celor două faze anterioare, care a avut un SBA cumulat de 81.000. metri patrati. Clădirea va fi închiriată și va genera venituri recurente din închirierea spațiilor de birouri ale companiei.

La One Cotroceni Towers, clienții au acces la o varietate de unități rezidențiale, inclusiv apartamente cu două, trei și patru dormitoare, precum și la cel mai înalt penthouse din București, situat la unul dintre cele mai înalte etaje rezidențiale și cele mai înalte puncte din oraș. Opțiunile de cumpărare a apartamentelor includ cinci rate egale de 20% în timpul construcției, un avans de 30% la semnarea contractului și un avans de 70% la livrare sau o opțiune de reducere pentru plata anticipată completă. Construcția este estimată să înceapă în martie 2023. Dezvoltarea mixtă va fi livrată în trei faze, cu finalizarea completă așteptată în 2027. Proprietatea are permis de planificare valabil din punct de vedere legal pentru o lovitură rapidă pe piață.
One Cotroceni Towers va fi o extensie a dezvoltării de regenerare urbană One Cotroceni Park, care se întinde pe aproape 5 hectare cu o suprafață construită totală de peste 282.000 de metri pătrați. Drept urmare, rezidenții și chiriașii vor avea acces la gama largă de facilități și servicii ale comunității la câțiva pași, răspândite pe suprafața de aproape 11 hectare a comunității. In plus, locatia beneficiaza de acces direct la metrou.

La finalizarea completă, în One Cotroceni vor locui aproape 2.200 de gospodării, cu peste 40.000 de metri pătrați de spațiu comercial și birouri mici, aproape 140.000 de metri pătrați de spații de birouri închiriate și 4.200 de locuri de parcare subterane. Valoarea tranzacției este de 35 de milioane de euro.

Prima Development investește 70 de milioane de euro în al treilea proiect de apartamente din București

Prima Development investește 70 de milioane de euro în al treilea proiect de apartamente din București

Prima Development, la solicitarea Economica.net, a declarat că va investi 70 de milioane de euro într-un proiect rezidenţial cu aproape 500 de apartamente. Blocurile sunt construite pe un teren de 12.000 m² pe strada Fabrica de Glucoză.
Prima Development Group investește 70 de milioane de euro în proiectul rezidențial Prima Vista, cu 482 de apartamente, în nordul Bucureștiului. Complexul are în vedere construirea a patru imobile de câte zece etaje, cu o investiție de 35 de milioane de euro în primă fază, pe care compania le-a emis tot la solicitarea Economica.net. Prima fază este programată să fie finalizată în primăvara anului 2024.
Blocurile sunt construite pe un teren cumpărat de dezvoltatorul de la London Partners, care în urmă cu trei ani a anunțat o investiție de 90 de milioane de euro pentru continuarea fazei a treia și a patra a proiectului Belevedere Residences, demarat de omul de afaceri Gabriel Popociviu.
La Prima Vista veți găsi garsoniere, apartamente cu două, trei și patru camere, precum și penthouse-uri. Acestea vor fi dotate cu un sistem smart home cu centrale electrice independente de ultimă generație, încălzire prin pardoseală și alte tehnologii inteligente care vor permite apartamentelor complexului să economisească până la 25% energie.

Citește și: Dezvoltatorul Prima Development așteaptă autorizație pentru peste 2.500 de apartamente" 4411 target="_self">apartamente în București

Prima Development Group este un dezvoltator care și-a început activitatea pe piața imobiliară din Oradea în 2005, livrând peste 3.000 de locuințe. Compania are în prezent zece proiecte în derulare și din 2017 este prezentă și pe piața din București. Prima a dezvoltat două proiecte rezidențiale în capitală: Boemia Apartments și Core Timpuri Noi.

Hagag preia proiectul inițiat de antrenorul Cosmin Olăroiu, înlocuind fosta fabrică Izolatorul renovată de guvernul Petre Roman și intrând pe noi segmente de piață

Hagag preia proiectul inițiat de antrenorul Cosmin Olăroiu, înlocuind fosta fabrică Izolatorul renovată de guvernul Petre Roman și intrând pe noi segmente de piață

Dezvoltatorii imobiliari din capitala israeliană Hagag Development Europe, controlați de omul de afaceri Yitzhak Hagag, au preluat un proiect rezidențial inițiat de antrenorul de fotbal Cosmin Olăroiu pentru a înlocui fosta fabrică Izolatorul din cartierul de electronice al Bucureștiului, relatează Profit.ro. Proiectele rezidențiale sunt în curs de desfășurare în zonă, cu mii de apartamente planificate. Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult timp în urmă de Profit Insider Cosmin Olăroiu, unul dintre cei mai bine cotați antrenori de fotbal din România, unul dintre partenerii săi de afaceri Roxana Tănase controlează compania din toamna anului 2016, deține mai multe Până la 50% din acțiunile sunt deținute de societatea Izlatorul SA, care operează fabrica de produse de izolare și etanșare cu același nume din București. Pe terenul fostei fabrici, duo-ul a inițiat un complex rezidențial format din 7 blocuri de 8 și 10 etaje.

Citește mai mult: https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/real-estate-constructii/exclusiv-foto-hagag-preia-proiectul-initiat-de-antrenorul-cosmin-olaroiu-in – locul – fost izolator de fabrica transformat in romanic de guvern si intr-un nou segment de piata – 20973223

Informațiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere, cu citate surse și link-uri active. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor.
Consiliul Local Sector 2 a aprobat prima fază a dezvoltării, care cuprinde patru blocuri de 10 etaje cu 245 de locuințe, 5 spații comerciale și 380 de locuri de parcare fiecare. Olăroiu și partenerii săi de afaceri au început săpăturile încă din iunie 2021 și au comercializat un proiect numit Obor East Residence.

Citește mai mult: https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/real-estate-constructii/exclusiv-foto-hagag-preia-proiectul-initiat-de-antrenorul-cosmin-olaroiu-in – locul – fost izolator de fabrica transformat in romanic de guvern si intr-un nou segment de piata – 20973223

Informațiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere, cu citate surse și link-uri active. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor.
În timpul construcției, proiectul a fost scos la vânzare și a fost afișat un anunț pe gardul proprietății.

Citește mai mult: https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/real-estate-constructii/exclusiv-foto-hagag-preia-proiectul-initiat-de-antrenorul-cosmin-olaroiu-in – locul – fost izolator de fabrica transformat in romanic de guvern si intr-un nou segment de piata – 20973223

Informațiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere, cu citate surse și link-uri active. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor.
Așadar, Hagag a încheiat o înțelegere cu Cosmin Olăroiu și Roxana Tănase pentru a prelua primul teren licențiat și a începe construcția, adică o suprafață de circa 10.000 m2 dintr-o suprafață totală de circa 18.000 m2, întreaga industrie a fostei platforme. . Potrivit surselor Profit.ro, valoarea de tranzacție a întregii proprietăți este estimată la peste 7 milioane de euro. În prezent, H East Residence, un nou proiect sub marca Hagag, este anunțată pe gardul care înconjoară întreaga proprietate, unde și biroul de vânzări poartă același nume.

Citește mai mult: https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/real-estate-constructii/exclusiv-foto-hagag-preia-proiectul-initiat-de-antrenorul-cosmin-olaroiu-in -locul – Ex -izolator de fabrica transformat in romanic de guvern si intr-un nou segment de piata – 20973223

Informațiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere, cu citate surse și link-uri active. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor.

Skylight Residence a anunțat că a câștigat în sfârșit procesul împotriva AAAS pentru licitația pentru ca Aversa să devină privat. Investiția din prima fază depășește 100 de milioane de euro

Skylight Residence a anunțat că a câștigat în sfârșit procesul împotriva AAAS pentru licitația pentru ca Aversa să devină privat. Investiția din prima fază depășește 100 de milioane de euro

amilia Topolinski a anunțat că în sfârșit și-a câștigat procesul împotriva AAAS pentru licitația pentru ca Aversa să devină privat. Compania companiei, Skylight Residence, a primit permisiunea de a demola vechea clădire a fabricii în luna mai a acestui an. Lucrările de construcție la primul bloc și bios din proiect, precum și la o școală primară, vor începe anul viitor. Michael Topolinski a declarat pentru Economica.net că investiția depășește 100 de milioane de euro.
Skylight Residence, companie deținută de investitori din familia Topolinski, a câștigat ultimul său recurs împotriva Administrației Activelor Statului (AAAS) în dosarul privatizării Aversa, după ce Curtea de Apel București a decis că dezvoltatorul și-a îndeplinit toate obligațiile deținute în septembrie 2013. licitația va fi percepută, a anunțat investitorul într-un comunicat de presă.
Dezvoltatorul imobiliar va prelua acum proprietatea asupra terenului de 97.000 de metri pătrați și intenționează să înceapă lucrările de construcție la proiectul Skylight Residence în 2023.

Când Economica.net a întrebat când va începe construcția primelor blocuri, Michael Topolinski ne-a răspuns: „Intenționăm să începem construcția școlii primare, prima fază a secției birouri și prima fază a secției rezidențiale în septembrie 2023. Școala primară și cea de birou Valoarea investiției primei faze este de circa 29 de milioane de euro, iar valoarea investiției primei faze de rezidențial este de aproximativ 74 de milioane de euro. Nu căutăm investitori”.

În plus, Topolinski a spus că o parcelă de teren de 10.500 de metri pătrați va fi vândută unui comerciant cu amănuntul de produse alimentare, pe care îl va anunța după semnarea contractului.

În luna mai a acestui an, Consiliul Local Sector 2 a eliberat Skylight Residence cu autorizație de demolare pentru clădirea fostei stații de pompare Aversa pe o suprafață de aproape 10 hectare, iar demolarea a început.

„Aceasta este o decizie de referință pentru noi la sfârșitul a 9 ani de lupte, timp în care am învins AAAS de 21 de ori în instanță. (…) SkyLight Residence este un proiect care costă peste 500 de milioane de euro Un proiect de dezvoltare durabilă care va schimba pentru totdeauna viețile regiunii Belt and Road și ale locuitorilor săi”, a spus Michael Topolinski.

Proiectul cu utilizare mixtă va include peste 35% din terenul organizat ca spațiu verde (față de un procent minim de 30%), peste 2.200 de apartamente, 89.000 m2 de spații de birouri organizate ca campus IT și 8.540 m2 de spații comerciale în cadrul Zona de vanzari. Spațiul verde va include cinci parcuri private cu piscine, piste de alergare, zone de lectură, parcuri pentru câini și spații de întâlnire.

Noua centură și drum
Primarul Sectorului 2 Radu Mihaiu a anunțat în această vară că dorește să investească în refacerea zonei Gării de Est prin PNRR. Cu ajutorul Băncii Mondiale a fost realizat un studiu de urbanism pentru Gara de Est, iar Mihaiu a introdus amenajarea zonei Centura și Drumul, care va fi supusă consultării publice luna viitoare, iar primarul a mai spus că PUZ și îmbunătățiri sunt. necesare, care se va face cu Banca Mondială.

Bucur-Obor este una dintre regiunile puternic industrializate, al cărei chip nu s-a schimbat în ultimii ani. Aici, înainte de criză, a fost finalizat proiectul Rose Garden Residences, construit pe terenul fostei fabrici Suveica. Cel mai important proiect imobiliar finalizat în zonă este Veranda Mall, construit pe terenul fabricii Prodplast, deținută de familia Pogonaru și deschis în toamna anului 2016.

În ultimii ani, mai mulți proprietari de terenuri din zonă au făcut demersurile necesare pentru obținerea autorizațiilor de construcție. Majoritatea turnurilor planificate sunt pentru apartamente, dar și pentru birouri.

One Herastrau City cumpără un teren operat de complexul Flora din Nordul Bucureștiului

One Herastrau City cumpără un teren operat de complexul Flora din Nordul Bucureștiului

One United Properties anunță semnarea unui contract pentru achiziționarea a aproape 4 hectare de teren pe Bulevardul Poligrafiei din spatele Clădirii Presei din București. Potrivit Economica.net, vânzătoarea este Andreea Marinescu, fiica fostului deputat Dumitru Puzdrea.
One United a semnat un contract pentru achiziționarea unui teren pe Bulevardul Poligrafiei. 50 și 52-54, în București, Sector 1. Suprafața terenului este de 36.869 mp, cu 19 clădiri vechi de demolat.
Afacerea valorează aproximativ 60 de milioane de euro, iar One United va plăti 10% din valoare în numerar. Restul de 90% va fi achitat prin schimb cu unele dintre apartamentele care urmează a fi construite.

Potrivit Economica.net, vânzătoarea este Andreea Marinescu, fiica fostului deputat Dumitru Puzdrea.
Vicepreședintele Dumitru Puzdrea a construit pe acest teren complexul comercial Flora. În 2017, presa a relatat că dosarul „Flora”, în care fostul președinte Traian Băsescu a fost acuzat că a administrat 40.000 de metri pătrați de teren în capitală în 2003, a fost redeschis. Pe acest teren, Puzdrea a construit un complex comercial.

One United va construi un nou proiect rezidențial care oferă aproximativ 900 de apartamente în șapte clădiri înalte.

One Herastrau City va avea si o zona comerciala care include spa, sala de sport, piscina semiolimpica, restaurante, cafenele si mici magazine care ofera diverse servicii.

Acordul face parte din strategia dezvoltatorului de a construi o bancă de teren solid pentru dezvoltarea viitoare. În acest context, One United Properties desfășoară în prezent o operațiune de majorare a capitalului care vizează atragerea de fonduri pentru noi investiții. One Herastrau City este una dintre cele 10 dezvoltari pe care One United Properties le va finanta cu noua finantare.

Odată cu această nouă achiziție, One United își prezintă prezența și în zona expozițională, unde mai mulți milionari au planuri de investiții imobiliare precum Ion șiriac, Nicolae Dumitru sau alții care au construit deja precum George Copos.

Forty Management asigură un împrumut sindicalizat de 65 de milioane de euro pentru proiectul Central District Lagoon City

Forty Management asigură un împrumut sindicalizat de 65 de milioane de euro pentru proiectul Central District Lagoon City

Forty Management a aprobat luna aceasta un contract de credit sindicalizat cu o valoare cumulata de 65 de milioane de euro. Compania va primi în curând finanțare de la CEC (lider de sindicat), Alpha Bank și First Bank către compania care va dezvolta proiectul Lagoon City din București, deținut 100% de Forty Management SA.
Forty Management & Investments va acorda un împrumut de până la 55 de milioane de euro pentru a finanța dezvoltarea Central Lagoon City. Proiectul include un hotel de cinci stele cu 314 camere, o clădire de birouri cu o suprafață totală închiriabilă de 8.173 de metri pătrați, 272 de apartamente și 7.840 de metri pătrați de spațiu comercial. Toate acestea vor fi inconjurate de o laguna de 10.600 de metri patrati si o plaja cu nisip alb de 3.900 de metri patrati.
În faza de construcție, este disponibilă o linie de credit de până la 10 milioane EUR pentru finanțarea parțială a TVA-ului.

Investiție totală în proiect de către Forty Management: 108 milioane EUR fără TVA
Costul total al proiectului Central District Lagoon City este estimat la 108 milioane EUR, excluzând licențele și brevetele utilizate. Întregul proiect va fi construit în etape și este de așteptat să fie finalizat în 2025. Perioada de finanțare este de 10 ani, iar împrumutul va fi rambursat după scadență.
„Central District Lagoon City este un proiect ambițios, care include câteva premiere naționale și europene. Este un proiect uimitor de mare impact, care reface o zonă industrială a orașului, transformându-l dintr-o zonă abandonată social „Transformarea incintei într-o zonă mixtă”. folosiți spații verzi cu facilități de primă clasă pentru rezidenți.Sunt încântat că am comunicat cu succes băncilor valoarea acestui proiect extraordinar, iar decizia de finanțare demonstrează capacitatea acestora de a participa la construirea unui proiect care va revoluționa paradigma locativă. .” și viziune”, a declarat CEO Lucian Azoişei Forty Management.

Portofoliul Forty Management include 333 de apartamente finalizate, 340 de apartamente în construcție, un hotel de 5 stele cu 314 camere, 9.000 mp de birouri și spații comerciale (2.300 mp finalizați, 8.100 mp în construcție).

Cum să trăiești mai bine. Companiile imobiliare așteaptă adoptarea unei legi care să reglementeze profesia de agenți imobiliari. „Ar trebui să reducă „comportamentul ilegal” pe piață”

Cum să trăiești mai bine. Companiile imobiliare așteaptă adoptarea unei legi care să reglementeze profesia de agenți imobiliari. „Ar trebui să reducă „comportamentul ilegal” pe piață”

Potrivit BestJobs, o platformă de recrutare online, salariul mediu lunar al unui agent imobiliar din România ajunge la 800 de euro. La cotația salarială medie se adaugă comisioane, care reprezintă un procent din vânzările unui agent imobiliar♦ Pentru a putea profesa, toți agenții imobiliari trebuie să fie înscriși la Registrul Național Electronic al Agenților Imobiliari (RENII) Dacă proiectul de lege este aprobat“ Evaluatori, notarii , evaluatori energetici, cadastri – toți acești profesioniști au profesii reglementate. Agenții imobiliari sunt singurii care nu le au”, a spus Igor, fost președinte al Asociației Profesionale a Agenților Imobiliari din România (APAIR) Igor Postovanu. Comisioanele agenților imobiliari pot depăși chiar și nivelul de 4.000 de euro, cumulând comisioane primite de la cumpărători și vânzători.

Registrul Național al Agenților Imobiliari, școlile de formare a brokerilor și obligația de a încheia contracte între brokeri și clienți. Acestea sunt câteva dintre schimbările care pot apărea pe piața de nișă a brokerilor imobiliari din România după ce propunerea legislativă privind organizarea activităților de intermediere imobiliară este înaintată Camerei Deputaților și înregistrată în Senatul României pentru dezbatere în primă fază. a legislatiei.

Ca urmare, a fost reglementată o nouă profesie, cea de intermediar imobiliar, care nu putea fi exercitată decât în ​​baza unui contract scris cu clientul. Pentru a putea practica, toti agentii imobiliari trebuie sa fie inregistrati la Registrul National Electronic al Agentilor Imobiliari (RENII), care in prezent nu exista dar va fi facut public pentru ca oricine sa poata verifica daca un agent imobiliar este de fapt un profesionist Si format. În prezent nu există un stoc oficial de practicieni în acest domeniu, așa că nu se știe câți intermediari activează pe piața imobiliară.

„Activitățile de intermediere imobiliară pot fi desfășurate numai de persoane cu calitate de intermediar imobiliar, dobândite în conformitate cu prevederile prezentei legi, înregistrate la RENII și valabil autorizate la data încheierii contractului cu clientul și pe durata activitate”, se precizează în factura afișată în .

Agențiile imobiliare și agențiile imobiliare sunt obligate să-și reînnoiască autorizațiile la fiecare trei ani. Intrarea în industrie necesită un curs de formare profesională inițială cu durata de 180 de ore, dintre care cel puțin 60 de ore sunt practice.

“Cea mai mare schimbare a fost reglementarea profesiei de agent imobiliar. Astăzi, oricine dorește să devină agent imobiliar o poate face, fără niciun mijloc de control. Această lege ar trebui să reducă „comportamentul ilegal” pe piață. Astăzi nu există certificare, deci este ușor să te numești agent imobiliar. Cu această lege, va exista un singur organism care controlează piața și care va acredita furnizorii de cursuri”, explică Daniel Crainic, Director Marketing și Comunicare la Imobiliare.ro.

În calitate de reprezentant al platformei de publicitate imobiliară, el a spus că sunt adesea proprietari care fac publicitate pentru vânzare în nume propriu și constată că reclamele lor sunt clonate pe site-ul agenției imobiliare.În prezent, nu există nicio pedeapsă pentru această situație.

Pregătirea profesională a agenților imobiliari va fi organizată de școli publice sau private autorizate de Autoritatea de Stat din subordinea Ministerului Educației. Cursul de studii la aceste școli se încheie cu un examen și o diplomă eliberate de Ministerul Educației, iar formatorii care dețin o Diplomă de Formator Autorizat vor preda în aceste școli. Viitorii agenți vor învăța principii și metode de finanțare a tranzacțiilor imobiliare, cunoașterea valorilor pieței imobiliare, a legilor naționale și europene, abilități de comunicare și negociere în tranzacțiile imobiliare, concepte arhitecturale.

Cum să trăiești mai bine. Companiile imobiliare așteaptă adoptarea unei legi care să reglementeze profesia de agenți imobiliari. „Ar trebui să reducă „comportamentul ilegal” pe piață”

ca orice altă profesie

Igor Postovanu este agent imobiliar din 2004 iar in 2018-2019 a fost Presedintele Asociatiei Profesionale a Agentilor Imobiliari din Romania (APAIR). În prezent, face parte dintr-un grup de lucru care urmărește îndeaproape inițiativele legislative privind reglementarea activităților intermediare.

„Industria imobiliară este o parte importantă a economiei românești. Este important ca profesioniștii implicați în tranzacții imobiliare să fie înalt profesioniști, autorizați și să aibă reguli stricte de funcționare și desfășurare a activității. Evaluatori, notari, evaluatori energetici, cadastru. – toți acești profesioniști au profesii reglementate. Agenții imobiliari sunt singurii care nu le au”, spune Igor Postovanu.

El a mai adăugat că legile care detaliază și clarifică activitățile specifice ale agenților imobiliari îi ajută pe consumatori să înțeleagă la ce servicii se pot aștepta de la profesioniștii imobiliari.

„Obligația de a semna un contract încă de la început pune constrângeri stricte asupra relației dintre consumator și intermediar. Această obligație beneficiază atât consumatorul, cât și profesionistul. Clienții vor ști de la bun început ce servicii vor primi și cadrul pentru furnizarea serviciilor. ”

Un alt punct inovator al proiectului de lege este introducerea conceptului de „intermediar în tranzacții”, adică un intermediar care asistă ambele părți într-o tranzacție imobiliară și nu acționează în interesul exclusiv al niciunei părți, precum și conceptul de „ intermediar exclusiv”. , adică un profesionist care lucrează pentru un singur client într-o tranzacție imobiliară și urmărește exclusiv interesele părții cu care contractează tranzacția imobiliară propusă.

Cum să trăiești mai bine. Companiile imobiliare așteaptă adoptarea unei legi care să reglementeze profesia de agenți imobiliari. „Ar trebui să reducă „comportamentul ilegal” pe piață”

Fabrica de glucoză devine un nou centru de locuințe pentru corporațiști, cu peste 100.000 de corporațiști în nord și cu cel puțin șapte proiecte de apartamente așteptate.

Fabrica de glucoză devine un nou centru de locuințe pentru corporațiști, cu peste 100.000 de corporațiști în nord și cu cel puțin șapte proiecte de apartamente așteptate.

Potrivit consultanților imobiliari, peste 2.000 de apartamente sunt în construcție sau vor începe în următoarea fază în zona străzii Fabrica de Glucoză, care a fost blocată până de curând, dar a fost poarta de intrare pe bulevardul A3 de patru ani București- autostrada Plo Yesti.

În ultimii trei ani au fost lansate mai multe oferte de terenuri în zona străzii Fabrica de Glucoză, iar dezvoltatorii au început să construiască proiecte rezidențiale care să atragă atenția în Floreasca sau Barbu Văcărescu, sau în Dimitrie Pompeiu sau Northern Pepper. În aceste zone s-au construit peste 1,2 milioane de metri pătrați de birouri, unde lucrează peste 100.000 de corporatiști, majoritatea fac naveta către și dinspre nordul și sudul, estul sau vestul capitalei, unde se află acum hostelurile. „În prezent, în zona fabricii de zahăr sunt în curs de dezvoltare șapte proiecte rezidențiale, cu un total de peste 2.000 de apartamente care vin pe piață. Acestea sunt Nordis View, One High District, One Lake Club, Prima Vista, Yacht Kid și două proiecte ale omul de afaceri Ibrahim Bahbahani Pe lângă acestea, în zonă sunt proiectate sau se proiectează alte câteva proiecte rezidențiale, cu un potențial total de mii de unități rezidențiale”, spune Viorel Mohorea, Sales Manager SVN România.

Prețurile locuințelor scad în unele dintre cele mai mari economii ale lumii, iar mai mulți analiști vorbesc despre tendințele globale

Prețurile locuințelor scad în unele dintre cele mai mari economii ale lumii, iar mai mulți analiști vorbesc despre tendințele globale

Prețurile locuințelor scad în unele dintre marile economii ale lumii. Un număr tot mai mare de analiști vorbesc despre o tendință care va deveni globală. Prețurile au crescut cu rate astronomice în timpul pandemiei, unii spun ilogice, unii spun dubioase, iar acum piața revine la realitate sub greutatea unei crize fără precedent a costului vieții. Dar în unele cazuri vor exista aterizări forțate, eventual chiar necontrolate. Vom mai vedea accidente?

The Economist are o veste remarcabil de bună: în SUA, scăderea prețurilor la locuințe nu va duce la genul de colaps financiar care a avut loc acum 15 ani. Ceea ce se întâmplă în SUA contează pentru că de acolo a început ultima criză financiară globală, alimentată de colapsul pieței imobiliare. Alți analiști, totuși, au cerut prudență – creșterea șomajului ar agrava problema. În Europa, unele instituții financiare au afirmat că Germania, cea mai mare economie a continentului, părea deosebit de vulnerabilă la o corecție bruscă a prețurilor locuințelor. Aceasta este o veste proastă pentru toate țările care se bazează pe exporturile de la consumatorii germani.

Dar când o ajustare poate fi considerată o defecțiune? În SUA, așa-numita Mare Recesiune a durat din decembrie 2007 până în iunie 2009, timp în care prețurile locuințelor au scăzut în medie cu 33%. Moody’s în decembrie 2007 a prezis o scădere de peste 30%. În cele mai recente estimări pentru acest an, de la sfârșitul lunii octombrie, aceiași analiști financiari prognozează scăderi cuprinse între -1,4% și -25,5% pentru toate piețele imobiliare din SUA. De la vârf, scăderea medie este de 15-20%. Alți analiști au văzut cifre similare.

Pentru Europa, analiștii Allianz consideră că piața imobiliară din Germania este cea mai riscantă dintre marile economii. Din 2015, prețurile reale au crescut cu peste 50%, în timp ce accesibilitatea locuințelor a scăzut cu 30%. În acest caz, prognoza arată o ajustare reală a prețului de -8% până la sfârșitul anului 2024. În Franța și Marea Britanie, scăderea a fost de 5%, în timp ce în Spania și Italia prețurile au crescut după prăbușire, cu aproximativ 3% din anii 2000.

Analiștii de la Deutsche Bank văd lucrurile mai îngrozitoare, prevăzând că prețurile de pe piața imobiliară germană vor scădea cu până la -25% față de vârful lor în următorii doi ani. Valorile caselor au scăzut cu 5% din martie.
Pentru cei al căror singur atu este un apartament sau o casă împrumutată, ceea ce urmează va fi șocant.

Prețurile locuințelor scad acum în nouă economii bogate, scrie The Economist. Pierderile din SUA sunt mici în acest moment, dar pe cele mai sălbatice piețe, pierderile au fost substanțiale. În Canada, unde cumpărătorii de apartamente sunt pasionați, prețurile caselor sunt cu 9% mai mici decât în ​​februarie. Degradarea vine în urma unei scăderi a vânzărilor: în orașul Toronto, vânzările de case unifamiliale au scăzut cu 90%. Odată cu inflația și recesiunea cuprinzând lumea, o corecție mai profundă devine din ce în ce mai probabilă – și chiar și agenții imobiliari sunt pesimiști. Deși acest lucru nu ar doborî sistemul bancar mondial, așa cum a făcut-o în 2007-2009, ar exacerba criza economică actuală, ar afecta bogăția și puterea unor oameni și ar declanșa o furtună politică.

6 din 10 români spun că nu este un moment bun pentru a investi în imobiliare

6 din 10 români spun că nu este un moment bun pentru a investi în imobiliare

Un studiu recent realizat de Dynata pentru Revolut, cea mai populară companie fintech din România, a remarcat că investiția în imobiliare nu mai este preferința românilor, pe fondul accelerării creșterii inflaționiste, precum și al climatului economic general.

Drept urmare, 60% dintre români cred că acum nu este momentul potrivit pentru a cumpăra o casă sau un apartament, 35% sunt în favoarea cumpărării imobiliare, dar în anumite condiții, 28% dintre respondenți cred că acum este un moment bun. să cumperi o casă și un apartament, dar numai dacă ai numerar.

Acest lucru este în contrast cu 6% dintre români care cred că momentul este bun, dar obținerea creditului este foarte dificil, și 3% care cred că momentul este bun pentru cumpărarea unei case și pentru obținerea creditului este foarte dificil.

Atitudinea de refuz de a cumpăra imobile este prezentă în aceeași măsură la ambele sexe (60% pentru femei și 59% pentru bărbați).

De exemplu, generația Z (cu vârste între 18-24 de ani) este mai dispusă să cumpere proprietăți imobiliare decât părinții lor (46% față de 28% pentru grupa de vârstă 45-54 de ani).

În plus, respondenții din sud-estul României sunt mai puțin interesați de astfel de achiziții (67% spun că acum nu este un moment bun) comparativ cu cei din vestul țării (39%).

Studiul Revolut a mai arătat că 70% dintre români cred că prețurile și inflația vor continua să crească în 2023, în timp ce 19% cred că vor stagna, iar 8% dintre respondenți sunt optimiști și se așteaptă ca inflația să scadă.

Această viziune optimistă a fost mai răspândită în rândul bărbaților (12%), al celor 25-34 de ani (11%) și al respondenților din Regiunea Centru (12%). Femeile (75%) și cei cu vârsta între 45-54 de ani (78%) sunt mai predispuși să se aștepte la creșterea prețurilor.

Dintre categoriile de gospodării care sunt mai afectate de inflație și de creșterea prețurilor, cei mai afectați de inflație sunt părinții cu copii (77%) și pensionarii (71%).

Mai mult, o altă categorie despre care fiecare al treilea român care a participat la studiu a declarat că a fost afectată de inflație a fost antreprenorii (33%).

Există însă și categorii sociale care sunt mai puțin afectate de inflație. Drept urmare, respondenții percep viața ca fiind mai ușoară pentru cei care lucrează singuri (6%) și pentru cuplurile necăsătorite care trăiesc împreună (18%). În orice caz, percepțiile au variat în funcție de vârsta respondenților. Tinerii cu vârsta cuprinsă între 18-24 de ani tind să creadă că studenții sunt mai vulnerabili la inflație (45%), iar persoanele în vârstă de peste 65 de ani cred că sunt, de asemenea, mai vulnerabile la inflație decât alte categorii sociale (94%).

Din perspectiva unui angajat, cel mai simplu mod de a modera efectele inflației este creșterea veniturilor.

De altfel, 45% dintre românii chestionați (40% dintre femei și 49% dintre bărbați) au considerat că este soluția. În plus, 6% au declarat că au primit o majorare anul trecut la aceeași rată ca și inflația, cu 4% peste inflație și cu 34% sub inflație.

În plus, patru români din 10 au declarat că nu au avut șanse de mărire în ultimul an.

Cu toate acestea, 15% au vrut o majorare în 2023 și 10% au spus că vor cere o negociere. Între timp, doi români din 10 spun că nu au primit o mărire de salariu anul trecut și nu cred că asta se va întâmpla în 2023.

Pentru cei 3% dintre români, anul trecut a fost deosebit de dificil, le s-au redus efectiv salariile. Majoritatea românilor ale căror salarii au crescut mai repede decât rata inflației aparțin grupei de vârstă 18-44 de ani (7%) sau locuiesc în centrul țării (6%).

Cea mai mare rată de răspunsuri despre obținerea unei creșteri salariale, dar sub rata inflației, a fost în Sud-Vestul României (Oltenia) (42%).

Veniturile pensionarilor s-au îmbunătățit și ele, 57% spunând că pensia lor a crescut, dar sub rata inflației.

Clădirea H Victoriei 139 de la Hagag Development Europe câștigă premiul pentru cel mai bun proiect internațional de reamenajare rezidențială

Clădirea H Victoriei 139 de la Hagag Development Europe câștigă premiul pentru cel mai bun proiect internațional de reamenajare rezidențială

Dezvoltatorul imobiliar Hagag Development Europe a câștigat „Best International Award” pentru renovarea/reamenajarea clădirii rezidențiale H Victoriei 139 la Gala International Property Awards 2022-2023 de la Londra pe 2 februarie 2023.
Hagag devine astfel primul dezvoltator din România care primește titlul de „Best International Residential Refurbishment/Redevelopment” – recunoscut la nivel global și promovând proiecte interne la nivel mondial, ceea ce este foarte important pentru renovarea/reamenajarea clădirilor vechi cu valoare istorică și de patrimoniu Funcționalitatea are semnificație din centrul capitalei.
Clădirea premiată a lui Hagag a fost construită în 1940 după planurile celebrului arhitect al vremii, Arghir Culina. Astăzi, H Victoriei 139 este o clădire rezidențială unică în stil Art Deco, situată ideal în Calea Victoriei, recent renovată și modernizată, cuprinzând 33 de apartamente. La parter exista si spatiu comercial.

Este pentru prima dată când un dezvoltator român primește o onoare atât de importantă în domeniul renovării sau reconstrucției clădirilor vechi cu valoare de patrimoniu și a doua oară în istoria de 30 de ani a competiției International Property Awards pe care un dezvoltator român o are a primit o distincție atât de importantă ca finalist și a câștigat titlul de „Cel mai bun internațional”.

Hagag Development Europe concurează cu dezvoltatorii de top la nivel mondial – cu câștigători regionali din regiunea Arabă și Emiratele Arabe Unite, Africa, Canada, America Centrală și de Sud, Caraibe, SUA, Marea Britanie și Asia Pacific reprezentând cu mândrie Europa. Drept urmare, H Victoriei 139 a fost recunoscut drept „Cel mai bun proiect internațional de renovare/reamenajare rezidențială”.
„După ce am fost finalist la International Property Awards 2022-2023, este un succes remarcabil să ne vedem triumfători și să aducem țării titlul de „Cel mai bun internațional” la categoria pentru care concuram. Premiul este o afirmare a viziunii noastre, dar și a eforturilor noastre continue de a revigora unele dintre clădirile emblematice ale Bucureștiului și de a da înapoi comunității locale”, a declarat Yitzhak Hagag, co-fondator și acționar al Hagag Development Europe.

Hagag Development Europe este un investitor și dezvoltator imobiliar specializat în proiecte în sectoarele rezidențial, de birouri și comercial din România, listat la Bursa de Valori din Tel Aviv.

Vânzările de apartamente au scăzut până în 2023. Volumul tranzacțiilor a scăzut cu 20% în ianuarie

Vânzările de apartamente au scăzut până în 2023. Volumul tranzacțiilor a scăzut cu 20% în ianuarie

Din 2023, numărul tranzacţiilor pentru unităţile individuale va scădea cu 20%, potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Înregistrarea şi Publicitatea Imobiliară (ANCPI) analizate de Economica.net. Per total, numărul tranzacțiilor a scăzut cu 20%. O ușoară scădere a fost observată și în București, unde vânzările de apartamente au atins anul trecut un nou record.
Potrivit datelor ANCPI analizate de Economica.net, în prima lună a anului au fost tranzacționate în total 8.116 condominii în toată țara. În comparație cu peste 10.000 de apartamente vândute în aceeași lună a anului trecut, aceasta a scăzut cu 20%. Deși vânzările în ianuarie 2023 au fost modeste, au fost tranzacționate mai puține apartamente decât în ​​ianuarie 2018. În aceeași lună din 2020 și 2021, au fost inițiate peste 10.000 de tranzacții.
O ușoară scădere a fost observată și în București, unde vânzările de apartamente au atins anul trecut un nou record. Au fost vândute 2.841 de unități, o scădere de doar 1%. În județul Ilfof, declinul a fost și mai accentuat. Comparativ cu ianuarie 2022, în prima lună a acestui an au fost vândute 290 de apartamente, o scădere de 26%.
Acolo unde sunt inițiate cele mai puține tranzacții
Județul Alt a înregistrat tranzacții reduse la jumătate, cu cea mai mare scădere de 60%. Doar 23 de apartamente au fost vândute, comparativ cu 56 în ianuarie 2022.

Vânzările de apartamente au scăzut până în 2023. Volumul tranzacțiilor a scăzut cu 20% în ianuarie

Judetele Timiş, Cluj si Constanţa, unde se afla cele mai mari piete imobiliare, au inregistrat cu aproape 50% mai putine tranzactii. La Timiş, de exemplu, au fost parafate doar 364 de oferte de unitati individuale, fata de 684 cu un an mai devreme.

În Cluj, în Cluj au fost parafate 353 de tranzacții, față de numărul de 654 de tranzacții înregistrate în ianuarie 2022, în timp ce în județul Constanța acolo au fost parafate 415 tranzacții, față de 654 în ianuarie 2022. 750 de lovituri.

Județul Brașov a fost primul județ după București care a înregistrat mai multe vânzări luna trecută, cu 507. Aici, numărul tranzacțiilor a scăzut cu 25% față de ianuarie 2022.

Doar câteva județe au achiziționat mai multe case în ianuarie 2023, comparativ cu aceeași lună a anului trecut. Cea mai mare creștere, de 73%, a avut loc în județul Alba, unde luna trecută s-au tranzacționat 78 de unități. Alte creșteri s-au înregistrat și în județele Mehedinși (+34%), Suceava (+33%), Prahova (+25%), Sălaj (16%), Tulcea și Vâlcea, toate cu 11%, iar în Călărași (+ 6 %) și Vaslui (+4%).

Piața imobiliară din Suedia continuă să sufere: tranzacțiile cu apartamente au scăzut cu 27% în ianuarie, în timp ce tranzacțiile cu case au scăzut cu 14%. Analiştii se aşteaptă ca piaţa să scadă cu 20%

Piața imobiliară din Suedia continuă să sufere: tranzacțiile cu apartamente au scăzut cu 27% în ianuarie, în timp ce tranzacțiile cu case au scăzut cu 14%. Analiştii se aşteaptă ca piaţa să scadă cu 20%

Suedia, cea mai mare țară nordică, se confruntă cu una dintre cele mai grave scăderi din sectorul imobiliar rezidențial global, piața fiind grav afectată de întreruperile activității după zece luni de scăderi de prețuri, a scris Bloomberg.

Prețurile caselor și apartamentelor au scăzut cu 15% față de vârf, după ce prețurile din ambele categorii au scăzut cu 1% în ianuarie, potrivit datelor publicate miercuri de grupul imobiliar Svensk Maklarstatistik.
Cifrele sunt în concordanță cu indicele HOX Valueguard, care combină prețurile apartamentelor și caselor urmărite îndeaproape de banca centrală. Majoritatea analiștilor se așteaptă ca piața să scadă cu 20%.

Cu toate acestea, noul guvernator al Riksbank, Erik Thedeen, a declarat săptămâna trecută că prăbușirea pieței imobiliare nu trebuie „dramatizată”. El a susținut că o serie ordonată de scăderi ar putea fi benefică, deoarece ar facilita resursele celor cu mijloace limitate.

În ianuarie, vânzările de apartamente au scăzut cu 27% de la un an la altul, iar vânzările de case unifamiliale au scăzut cu 14%.

Cosmopolis Plaza va găzdui cel mai mare club de sănătate Sweat din România, cu o suprafață de 2500 m2

Cosmopolis Plaza va găzdui cel mai mare club de sănătate Sweat din România, cu o suprafață de 2500 m2

Din acest an, ansamblul rezidențial Cosmopolis din nordul capitalei va beneficia de cel mai mare club de sănătate a transpirației din țară. În cadrul acestui proiect, Cosmopolis va deschide prima sa piscină interioară din complex. Investiția dezvoltatorului grupului turc Opus Land va depăși 4 milioane de euro.

Potrivit unui comunicat al companiei, Sweat Health Club va fi finalizat în ultimul trimestru al acestui an. Cu o suprafață de 2.500 de metri pătrați, va fi cea mai mare din rețeaua națională Sweat și va include și prima piscină interioară de dimensiuni semiolimpice din complexul Cosmopolis. CEO-ul Cosmopolis, Ozan Tuncer, a declarat că odată cu proiectul, suprafața totală a Cosmopolis Plaza va fi extinsă la 20.000 de metri pătrați.

Clubul de sănătate va aduce, de asemenea, o serie de facilități suplimentare pentru utilizare de către rezidenții Cosmopolis și clienții din afara orașului, inclusiv lecții de înot, recuperarea apei postoperatorie, spa și fizioterapie.

În prezent, rețeaua Sweat are patru centre de cluburi de sănătate în capitală și intenționează să extindă rețeaua la 20 în următorii doi ani. Deschiderea oficială a Sweat Cosmopolis este programată pentru a doua jumătate a acestui an, odată cu deschiderea extinderii Cosmopolis Plaza.

Interesul pentru apartamentele de închiriat crește în rândul românilor la începutul anului

Interesul pentru apartamentele de închiriat crește în rândul românilor la începutul anului

Potrivit celor mai recente date de pe platforma imobiliară Storia.ro, românii au manifestat un interes crescut pentru închiriere la începutul anului. Drept urmare, vizualizările de pagini ale anunțurilor imobiliare au crescut cu aproape 50% în ianuarie față de decembrie anul trecut. Prețurile chiriilor au crescut cu 3% în Sectorul 1 al capitalei și cu 9% la apartamentele cu două camere din Sibiu, dar prețurile au scăzut și în Sectorul 4 și 6, precum și în Brașov și Timișoara.

„Timpul mediu de tranzacție pentru ofertele de închiriere a fost cu 12% mai scurt în comparație cu aceeași lună a anului trecut, confirmând un interes crescut pentru categoria de închiriere”, au spus autorii raportului.

Interesul pentru apartamentele de închiriat crește în rândul românilor la începutul anului

În ianuarie, prețul mediu pentru închirierea unei garsoniere în capitală era între 280 de euro (sectorul 5) și 360 de euro (sectorul 1). Prețul mediu pentru un apartament cu două camere este între 400 și 600 de euro, iar pentru un apartament cu trei dormitoare între 450 și 850 de euro.
Prețurile medii de închiriere în Sectorul 1 au crescut cu 3% în ianuarie 2023 față de ultima lună a anului precedent. Sectoarele 2, 3 și 5 au stagnat ca preț, în timp ce Sectorul 6 a scăzut cu 2%, iar Sectorul 4 a scăzut cu 1%. În plus, prețul mediu de închiriere în capitală a fost cu 20% mai mare decât în ​​aceeași lună a anului trecut.

Evoluția prețului de închiriere: ianuarie 2023 vs decembrie 2022

Cele mai mari scăderi ale chiriilor din țară au fost pentru garsonierele din Sibiu, unde prețurile cerute au scăzut cu 6%, și Timișoara, unde prețurile cerute au scăzut cu 5%, la fel și apartamentele cu două dormitoare din Arad și Brașov, unde prețurile medii au fost și ele. scădere cu 5%. Totodată, cele mai mari creșteri medii de preț au fost înregistrate la apartamentele cu două dormitoare din Sibiu (+9%) și Craiova (+8%).

CLUJ-NAPOCA

În Cluj-Napoca, prețurile medii de închiriere au stagnat față de luna precedentă, dar chiriile la categoria apartament cu trei dormitoare au crescut cu 30% de la un an la altul.

BRAȘOV 

Față de decembrie 2022, în Brașov prețul mediu doar al categoriei de apartamente cu trei dormitoare a crescut cu 8%. Între timp, garsonierele (-1%) și apartamentele cu două dormitoare (-5%) au scăzut.

TIMIȘOARA

Timișoara a înregistrat cea mai mare scădere a prețului mediu la garsoniere (-5%), în timp ce apartamentele cu două dormitoare au înregistrat o scădere de doar 1%.

IAȘI

Preturile medii de inchiriere in Iasi au stagnat fata de luna precedenta. Între timp, prețul mediu al unui apartament cu două dormitoare a crescut cu 21% față de aceeași lună a anului trecut.

CONSTANȚA

În Constanța, chiriile apartamentelor cu două dormitoare au crescut cu 8%, în timp ce prețul mediu cerut pentru garsoniere a scăzut cu 1%.

SIBIU

În Sibiu, prețul mediu al unui apartament cu două camere a crescut cu 9%, în timp ce chiria medie a unui apartament cu un dormitor a scăzut cu 6% față de luna precedentă.

Redresarea pieței de birouri este departe de a fi încheiată, deși cererea agregată de închiriere în capitală a atins valori comparabile cu unii ani pre-pandemie

Redresarea pieței de birouri este departe de a fi încheiată, deși cererea agregată de închiriere în capitală a atins valori comparabile cu unii ani pre-pandemie

Din punct de vedere al cererii, piața de birouri din București a avut un succes destul de mare în 2022, ținând cont de mediul economic în general dificil, comparabil cu anii buni dinaintea pandemiei, iar în al doilea mandat, comparabil cu 2021, notează Raportul anual de Consultanță imobiliară. publicat de compania Colliers.

Potrivit acestuia, în general, cererea totală va crește cu aproximativ 6% față de 2021 până la aproximativ 279.000 de metri pătrați, iar noua cerere va crește cu aproximativ 17% față de 2021 pentru a ajunge la 122.000 de metri pătrați.
În capitală au fost livrați în jur de 125.000 mp de spații de birouri moderne noi, ducând stocul total la aproape 3,3 milioane mp.

Consultanții Colliers au remarcat că livrările sunt răspândite în București, inclusiv în zone bine amplasate și în zonele în curs de dezvoltare. Având în vedere ratele de neocupare destul de ridicate la mai multe proiecte, acceptarea noilor oferte a fost mixtă.

„Au fost câteva evenimente majore anul trecut, cum ar fi participanți semnificativi pe piața locală, cum ar fi Ford și Booking. De asemenea, este de remarcat scăderea bruscă a cererii din partea companiilor IT&C, care a reprezentat cel puțin jumătate din cererea totală în anii precedenți, în timp ce acestea a contribuit cu 37% anul trecut. %. Există o serie de factori în spatele acestei dezvoltări, de la o piață a muncii destul de strânsă până la impactul potențial al noilor sisteme de lucru hibride. Practic toate companiile au introdus lucrul la distanță, făcând birourile să nu mai reprezinte ceea ce au obişnuia să reprezinte”, a spus Colliers Victor Coşconel, şef de leasing de birouri şi unităţi industriale.

Suntem încă departe de această variație în forma finală, deoarece companiile încă își dau seama ce formulă funcționează cel mai bine sau ce amestec funcționează în doza potrivită, a spus el.
Ceea ce este clar, însă, este că o creștere a numărului de angajați nu mai pare să conducă neapărat la o creștere a spațiului de birouri ocupat. Între timp, unele companii și-au extins nevoia de birouri mai mari înainte de pandemie, care acum poate fi echilibrată lucrând de la distanță.

În orice caz, având în vedere toate aceste schimbări, a existat o activitate intensă de renegociere pentru contracte, inclusiv unele dintre cele mai mari contracte de închiriere din București. Pe de altă parte, se concentrează mai puțin pe relocare, iar companiile preferă să-și păstreze birourile existente și pentru că astfel de operațiuni cresc costurile.

“În următorii doi ani, aproape singura situație relevantă în care companiile ar dori să caute în mod activ să se mute are de-a face cu calitatea slabă a construcției. Având în vedere incertitudinea, unii ar prefera să-și păstreze propriul spațiu, în timp ce alții par să creadă că birourile mai mici sunt soluțiile viitoare”, a spus consultantul Colliers.

În ceea ce privește chiriile, raportul Colliers International arată că unele sub-piețe se confruntă cu presiuni crescătoare, chiar depășind rata inflației, iar proprietarii sunt așteptați să transmită majoritatea chiriilor indexate. În ceea ce privește rata de neocupare, cifra de la jumătatea anului pentru sfârșitul anului 2022 a fost de 15,25%, neschimbată de la 16,5% la sfârșitul lui 2021, dar în scădere.

„Este o evoluție pozitivă, având în vedere că în urmă cu un an ne așteptam o creștere potențială de până la 2-3 puncte procentuale în 2022, pe fondul unei perspective economice mai slabe și al impactului mixtei locuri de muncă, evoluția negativă nu a fost norocoasă. lucru important de remarcat este că, în timp ce piața generală din București are o rată de neocupare de aproximativ 15%, rata de neocupare pentru birourile prime, relativ noi și bine amplasate este de o singură cifră (fără a ține cont de cele mai recente clădiri) construite în 2022. Pe piețele regionale de birouri, ratele de neocupare vor fi mai mici decât cele din București până la sfârșitul anului 2022, confirmând puterea tot mai mare a acestor piețe”, subliniază George Didoiu, Office 360​​ Tenant Services Director la Colliers International.

În concluzie, dacă piața de birouri a Bucureștiului este insuficientă din punct de vedere al stocului pe cap de locuitor comparativ cu capitalele vest-europene, piața de birouri regionale din România are un potențial de dezvoltare mai mare, mai ales dacă luăm în considerare și dinamica ocupării forței de muncă din aceste orașe.

Apetitul investitorilor pentru piața imobiliară va rămâne ridicat în acest an, dar mai echilibrat față de 2022, când investițiile în România au depășit pragul de 1,25 miliarde de euro.

Apetitul investitorilor pentru piața imobiliară va rămâne ridicat în acest an, dar mai echilibrat față de 2022, când investițiile în România au depășit pragul de 1,25 miliarde de euro.

Piața imobiliară din România va stabili un record de investiții în 2022, depășind cu succes pragul istoric de 1,25 miliarde de euro, o creștere de 36% față de recordul din anul precedent, potrivit unui raport al consultanței imobiliare CB Richard Ellis.

Estimările analiștilor sugerează că apetitul investitorilor va rămâne ridicat și în 2023, dar va fi mai echilibrat comparativ cu anul precedent.
“2022 va fi un an extraordinar pentru piata imobiliara din Romania, avand in vedere ca investitiile au insumat peste 1,25 miliarde de euro. In plus, experienta noastra cu tranzactii mari de anul trecut a demonstrat ca piata are lichiditate suficienta pentru produse potrivite. Cu toate acestea, ne asteptam la volume de investitii va câștiga mai multă greutate pe fondul unor niveluri economice mai puțin previzibile în 2023. Cu toate acestea, suntem optimiști că piața imobiliară va rămâne un sector atractiv pentru investitori, în special în sectoarele de birouri, industrie și retail.” explică Mihai Părulescu, Șef departament. Investment Properties Romania la CBRE.

Potrivit CB Richard Ellis, investitorii români au contribuit semnificativ la creșterea volumelor de investiții până în 2022, astfel că jumătate din volumul total de investiții pe piața imobiliară în 2022 va veni de la nivel local.

Jucătorii locali au reușit să dezvolte 16 tranzacții cu o valoare medie de 38,7 milioane EUR și au contribuit cel mai mult la volumul investițiilor în 2022.

Departe de investitorii români se află activele sud-africane cu 15 la sută și activele austriece cu 10 la sută. Cu acțiuni sub 10%, investitorii din Belgia, Marea Britanie, Ungaria și Malta au capturat colectiv un sfert din valoarea totală a anului trecut.

Cel mai dinamic sector în ceea ce privește atragerea investițiilor a fost cel de birouri, care a atins și el un record.

Anul trecut, CBRE a asistat CA Immo în vânzarea portofoliului său din România către Pavăl Holding pentru 377 de milioane de euro, fără precedent pentru piața locală.

În general, sectorul de birouri va atrage 62% din investițiile totale în 2022, urmat de retail (24%) și industrial (7%).
Între timp, activele din ospitalitate și din alte sectoare au atras un total de 7% din investiția totală. Totuși, în aceeași perioadă de analiză, sectoarele de retail și industrial s-au clasat alternativ pe locul doi și al treilea, fiind căutate atât de investitorii locali, cât și de cei străini.

Comerțul cu amănuntul, cu un accent deosebit pe parcuri de vânzare cu amănuntul și spații industriale, a devenit mai atractiv pentru investitorii care doresc să-și pună banii în România odată ce criza de sănătate din 2020 a îndreptat atenția către astfel de tranzacții.

Pentru acest an, consultanții companiei au identificat trei tendințe principale care afectează piața:

Imprevizibilitatea prețurilor pentru cea mai mare parte a anului – 2023 va fi caracterizată de o lipsă de predictibilitate a evoluțiilor prețurilor în întreaga economie. Prin urmare, jucătorii din industria imobiliară vor descoperi dinamica ratelor dobânzilor din mers și chiar vor schimba planurile de investiții la 360 de grade.
Disponibilitatea noilor produse va fi restrânsă pe măsură ce vânzătorii încearcă să întârzie livrările – sugerează estimările CBRE, dat fiind că vânzătorii se confruntă cu incertitudine macroeconomică și ar prefera să întârzie livrările decât să înceteze să mai fie competitivi.

Numărul cumpărătorilor interesați este mai mare decât se credea – numărul investitorilor dispuși să intre pe piața imobiliară este mult mai mare decât se știe, deci este posibil ca cererea pieței să fie mai mare decât se aștepta.

Cum să trăiești mai bine. Un punct de vedere. „Şansele ca preţurile locuinţelor să scadă anul acesta sunt infime“

Cum să trăiești mai bine. Un punct de vedere. „Şansele ca preţurile locuinţelor să scadă anul acesta sunt infime“

Totuși, reprezentantul Titirez.ro a mai subliniat că doar dezvoltarea economiei locale și internaționale poate duce la un ritm mai lent de creștere a prețurilor pe piața rezidențială.

Analiza afacerilor imobiliare a Titirez.ro a concluzionat că este foarte puțin probabil ca prețurile locuințelor să intre pe un trend descendent în acest an. În noul sector rezidențial, creșterile de prețuri continuă să fie determinate de creșterea prețurilor materialelor de construcții, precum și de creșterea costurilor forței de muncă, în timp ce sectorul mai vechi al apartamentelor este afectat indirect de această dinamică.

„Interesul pentru achiziționarea de locuințe, fie pentru uz personal, fie în scopuri de investiții, va rămâne – chiar și pe fondul tulburărilor geopolitice resimțite în întreaga lume, potențialii cumpărători vor continua să manifeste o atitudine mai precaută, care are un impact asupra economiei Hmm, ” expusă în camera de studiu a companiei.

Una dintre problemele cu care se confruntă jucătorii activi de pe piața locală de locuințe, inclusiv dezvoltatorii și vânzătorii de case mai vechi, precum și potențialii cumpărători, este creșterea semnificativă a costului creditului.

Potrivit datelor publicate de BNR, nivelul indicelui de referință al creditului de consum (IRCC) la sfârșitul anului 2022 era de 5,73%, de trei ori mai mare decât la începutul anului. Pe de altă parte, indicele ROBOR la ​​trei luni, care este utilizat pentru calcularea ratelor dobânzilor la creditele (inclusiv creditele ipotecare) încheiate înainte de introducerea IRCC, a crescut de 2,5 ori la 7,57% în aceeași perioadă. „În pofida mediului economic dificil cu care ne-am confruntat, fără îndoială, anul trecut, apetitul pentru achiziționarea de proprietăți a rămas puternic. Acest fapt este evident din ultimele statistici publicate de ANCPI, potrivit cărora 700.273 de proprietăți au fost tranzacționate în toată țara în 2022, în creștere față de 2021 1.517. mai mult decât cele 698.756 de proprietăți din 2019. Desigur, diferența de aproximativ 0,2% între cei doi ani este aproape neglijabilă, dar faptul că piața și-a menținut un nivel constant de activitate tranzacțională în ciuda provocărilor economice este semnificativ.CEO al Titirez. ro Acest lucru este valabil mai ales în 2021 în acest sens, potrivit Costinei Petrescu, din cauza dorinței crescute de cumpărare în urma „relaxării” restricțiilor impuse în 2020. .

Totuși, reprezentantul Titirez.ro a mai subliniat că doar dezvoltarea economiei locale și internaționale ar putea duce la un ritm mai lent de creștere a prețurilor pe piața rezidențială.

În prezent, pe platforma cu acest nume există aproximativ 75.000 de anunțuri imobiliare, postate de proprietari, agenți imobiliari și dezvoltatori.

Cum să trăim mai bine este un proiect ZF pentru a discuta toate aspectele legate de viața noastră rezidențială, de la evoluția prețurilor până la procesul de cumpărare, procesul de proiectare, tendințe și puncte de vedere asupra noilor proiecte rezidențiale de pe piață, temerile dezvoltatorilor, autorităților și cetățenilor. inițiative.

Dacă doriți să împărtășiți idei, sugestii și subiecte noi pe această pagină, așteptăm mesajul dumneavoastră la alina.vasiliu@zf.ro.

Locuințele vechi cu trei camere din Capitală au crescut cu doar 0,5% în primul an

Locuințele vechi cu trei camere din Capitală au crescut cu doar 0,5% în primul an

Prețurile apartamentelor mai vechi cu trei dormitoare din capitală s-au descurcat bine la începutul anului, dar ritmul mediu de creștere a fost la jumătate față de cel din ianuarie 2022, când economia nu a fost tulburată de războiul din Ucraina și inflația abia începea.

Prețul mediu în ianuarie a fost de 600 de euro, sau cu 0,5 la sută, mai mare la 109.400 de euro în ianuarie decât în ​​decembrie, potrivit indicelui imobiliar ZF, realizat în colaborare cu consultanța imobiliară SVN România. Creștere cu 3,7% sau 3.900 EUR pe an. Aceasta se compară cu o rată anuală de creștere de 7% în ianuarie 2022.
“Este un fapt normal că piața rezidențială oferă mai multe oferte începând cu 2023 decât în ​​decembrie, ceea ce înseamnă că noile înregistrări sunt mai scumpe. Drept urmare, media indicelui imobiliar a crescut pentru a treia lună consecutiv, dar rata anuală de 3,7% din ianuarie. de creștere a încetinit pentru a opta lună consecutiv, aproape de marja de eroare. De remarcat, de asemenea, că inflația anuală în decembrie 2022 este de 9,2% față de rata anuală a inflației din zona euro, atât în ​​partea nou construită, cât și în partea de locuințe care a fost finalizată înainte de 1990”, a declarat Sârbu, CEO al SVN România.

Locuințele vechi cu trei camere din Capitală au crescut cu doar 0,5% în primul an

Livrările noi la domiciliu au atins un record în 2022, dar vânzările încep să scadă în ţară, doar Bucureștiul în creștere. Vânzările de locuințe scad în 2022 în Brașov, Cluj și Timișoara, Clujul cel mai grav afectat cu 20%

Livrările noi la domiciliu au atins un record în 2022, dar vânzările încep să scadă în ţară, doar Bucureștiul în creștere. Vânzările de locuințe scad în 2022 în Brașov, Cluj și Timișoara, Clujul cel mai grav afectat cu 20%

Bucureștiul, chiar și cu mai puține autorizații, a făcut o îmbunătățire cu 11% anul trecut la 57.600 de locuințe.

Dezvoltatorii au bătut pe pedala de accelerație în ultimii ani pentru a satisface cererea în creștere, de la sub-segmentul de locuințe la prețuri accesibile până la produse de ultimă generație. În acest context, 2022 este al doilea an consecutiv în care se livrează peste 70.000 de locuințe noi, Bucureștiul fiind principalul motor de creștere.

„În circumstanțele actuale, s-ar putea să vină un punct de cotitură, după finalizarea mai multor proiecte, care va duce la scăderea vânzărilor și la rate mai mari de locuri de muncă vacante pe fondul unei scăderi a cererii. Scăderea accesibilității este rezultatul unei scăderi a cererii și a prețurilor în a doua. jumătate a anului trecut.Motivul principal”, explică Dorel Niţă, coordonatorul platformei de evaluatori imobiliari ValorEasy.

Mai puține produse vor fi vândute pe piața imobiliară în 2023

Mai puține produse vor fi vândute pe piața imobiliară în 2023

Potrivit celui mai recent raport al consultanței imobiliare CBR, piața imobiliară va înregistra investiții record în 2022, depășind pragul istoric de 1,25 miliarde de euro, în creștere cu 36% față de anul precedent.

“2022 va fi un an remarcabil pentru piata imobiliara romaneasca, avand in vedere investitia totala de peste 1,25 miliarde de euro. In plus, experienta noastra cu tranzactii mari de anul trecut demonstreaza ca piata are lichiditati ample pentru produse potrivite. Dar ne asteptam investitii 2023 volumul va fi ponderat mai mult pe un fundal de mai puțin predictibilitate la nivel economic. Cu toate acestea, suntem optimiști că piața imobiliară va rămâne un sector atractiv pentru investitori, în special în sectoarele de birouri, industriale și de retail.”

O altă piață imobiliară uriașă care clocotește: “Nu avem suficiente case. Trebuie să construim mai multe și ar fi trebuit să începem mai devreme”

O altă piață imobiliară uriașă care clocotește: "Nu avem suficiente case. Trebuie să construim mai multe și ar fi trebuit să începem mai devreme"

Consiliul Proprietății din Australia spune că Australia se confruntă cu o criză a ofertei de locuințe, deoarece guvernul nu a reușit să prevadă o creștere rapidă a populației, potrivit informațiilor citate de Bloomberg.

Peste 80% dintre australienii chestionați au spus că a existat o criză a locuințelor la prețuri accesibile în zona lor și mai mult de jumătate dintre chiriași au spus că nu se simt blocați cu alte opțiuni, a declarat grupul de lobby într-un raport publicat miercuri.
Cercetarea evidențiază provocările cu care se confruntă un guvern laburist, deoarece deficitul de locuințe duce la creșterea chiriilor, exacerbând presiunile existente asupra costului vieții. Creșterea ratelor dobânzilor și scăderea prețurilor proprietăților vor descuraja și mai mult dezvoltatorii să caute noi proiecte.

Între timp, cererea va crește și mai mult pe măsură ce studenții internaționali se întorc în campus și ritmul imigrației revine la nivelurile de dinainte de pandemie.
„Trebuie să facem o schimbare”, a spus Mike Zorbas, directorul executiv al Property Council of Australia. „Fie că este vorba de locuințe pe cont propriu, locuințe închiriate sau locuințe de asigurări sociale, trebuie să oferim mai multe oportunități de a produce noi locuințe și de a crea mai multe opțiuni”.

“Nu avem suficiente case. Trebuie să construim mai multe și ar fi trebuit să începem mai devreme”.

„Ambiția comună de a construi un milion de case noi necesită schimbări majore și căutăm modalități de a ne asigura că fiecare structură guvernamentală funcționează”.

Pedro Construct, fondată de Petre Niculae, completează prima clădire de birouri din portofoliu cu o investiție de 18 milioane de euro

Pedro Construct, fondată de Petre Niculae, completează prima clădire de birouri din portofoliu cu o investiție de 18 milioane de euro

Petro Construct, companie fondată de omul de afaceri Petre Niculae și care a construit mai multe proiecte rezidențiale în București, a anunțat finalizarea unei investiții de 18 milioane de euro în prima clădire de birouri din portofoliu. Imobilul este situat pe Bulevardul Iuliu Maniu, la doar cateva strazi de complexul de apartamente 21 Residence.
Clădirea de birouri Politehnica Business Tower are nouă etaje și o suprafață de construcție de 9.500 de metri pătrați, există deja un chiriaș, Centrokinetic, care ocupă jumătate din etajul trei. Parterul este spatiu comercial, iar etajul este spatiu de birouri de inchiriat si vanzare. Consultanta imobiliara Avison Young inchiriaza imobilul.
Cel mai recent proiect este Satul Jolie din nordul capitalei, primul proiect dezvoltat cu Florin Ababe, alături de care fiica lui Petre Niculae, Lucia Niculae, se desfășoară în funcția de Director de Dezvoltare a Afacerilor.

Ansamblul rezidential Jolie Village se construieste langa centrul comercial Jolie Ville din nordul Bucurestiului pe o suprafata de 8.000 de metri patrati. După finalizare, vor fi 140 de apartamente cu prețuri începând de la 150.000 de euro. Data estimată de livrare este sfârșitul anului viitor. Investiția în proiect este de 21 de milioane de euro.
Pedro Construct a fost înființată în 1993 și a construit mai multe ansambluri rezidențiale în București precum Nusco City, Cloud 9, Exigent One, 19th Residence, 21 Residence sau Zen Living Apartments.

Turbulențe pe piața imobiliară: după ce au investit miliarde pentru a construi clădiri de birouri, magnații imobiliari încep să ramburseze împrumuturile. „Într-o lume în care oamenii lucrează de la distanță, nu mai au sens economic”

Turbulențe pe piața imobiliară: după ce au investit miliarde pentru a construi clădiri de birouri, magnații imobiliari încep să ramburseze împrumuturile. „Într-o lume în care oamenii lucrează de la distanță, nu mai au sens economic”

După criza financiară din 2008, Scott Rechler a investit miliarde în clădiri de birouri din Manhattan, strângând unul dintre cele mai mari portofolii ale orașului printr-o serie de tranzacții. Acum, Rechler, directorul executiv al dezvoltatorului imobiliar RXR, se pregătește să vândă unele dintre birourile sale creditorilor, potrivit Financial Times.

Decizia vine în urma unei revizuiri exhaustive a deținerilor RXR, reflectând recunoașterea faptului că, în noua eră a muncii la distanță și a creșterii ratelor, deținerea unor centre care au generat profituri consistente (dacă nespectaculoase) nu mai este relevantă.
„Pentru unele dintre aceste proprietăți, nu cred că putem face nimic”, a spus Rechler, explicând că singura opțiune a fost „să dăm cheile înapoi băncii”.

La aproape trei ani după ce pandemia de Covid-19 a închis New York-ul și a schimbat fundamental modul în care lucrează oamenii, planurile RXR reflectă un consens din ce în ce mai mare că cea mai mare piață de birouri din lume se îndreaptă spre tulburări. Clădirile abandonate își vor pierde în cele din urmă scopul dacă nu sunt reamenajate pentru alte utilizări. Între timp, dezvoltatorii pariază că cele mai bune și mai avansate turnuri – echipate cu tehnologie sofisticată și aproape de transportul public – vor prospera.

Cel mai bun exemplu poate fi One Vanderbilt de la SL Green, care se înalță deasupra Grand Central Terminal și deține chirii record chiar și în timpul pandemiei. Rechler speră că viitorul 175 Park al RXR, care va fi cea mai înaltă clădire din emisfera vestică, când va fi finalizat, îl va depăși în cele din urmă ca profitabilitate.

„În ultimele 60 de zile, am avut mai multe expuneri la clădire decât la restul portofoliului”, a spus Rechler, care are, de asemenea, mari speranțe în 5 Times Square, fostul sediu al EY. RXR și partenerii săi au cheltuit aproximativ 300 de milioane de dolari pentru modernizarea clădirii.

Aceste pariuri pot da roade. Dar Rechler, care face parte din consiliul Fed din New York, se așteaptă la câteva luni dificile în urmă. El a subliniat că creșterea bruscă a ratelor dobânzilor a amenințat un număr mare de afaceri care depind de capital ieftin și ușor accesibil. Chiar și companiile de tehnologie, una dintre puținele surse de expansiune rămase pe piața de birouri, elimină acum mii de locuri de muncă. La rândul lor, reducerile lor par să se răspândească pe Wall Street.

Fabrica de glucoză devine un nou centru de locuințe pentru corporațiști, cu peste 100.000 de corporațiști în nord și cu cel puțin șapte proiecte de apartamente așteptate.

Fabrica de glucoză devine un nou centru de locuințe pentru corporațiști, cu peste 100.000 de corporațiști în nord și cu cel puțin șapte proiecte de apartamente așteptate.

Potrivit consultanților imobiliari, peste 2.000 de apartamente sunt în construcție sau vor începe în perioada următoare în zona străzii Fabrica de Glucoză, care a fost blocată până de curând, dar de patru ani este autostrada A3 București-Ploiești.

În ultimii trei ani au fost lansate mai multe tranzacții de terenuri în zona străzii Fabrica de Glucoză, iar dezvoltatorii au început să construiască proiecte rezidențiale pentru a atrage nordicii corporatiști care lucrează în Floreasca sau Barbu Văcărescu, sau în Dimitrie Pompeiu sau Pipera. În aceste zone s-au construit peste 1,2 milioane de metri pătrați de birouri, unde lucrează peste 100.000 de corporatiști, majoritatea fac naveta către și dinspre nordul și sudul, estul sau vestul capitalei, unde se află acum hostelurile. „În prezent, în zona fabricii de zahăr sunt în curs de dezvoltare șapte proiecte rezidențiale cu un total de peste 2.000 de apartamente care vin pe piață. Acestea sunt Nordis View, One High District, One Lake Club, Prima Vista, Yacht Kid și două proiecte ale omului de afaceri. Ibrahim Bahbahani Pe lângă acestea, în zonă sunt proiectate sau se proiectează alte câteva proiecte rezidențiale, cu un potențial total de mii de unități rezidențiale”, spune Viorel Mohorea, Sales Manager SVN România.

Pedro Construct, fondată de Petre Niculae, completează prima clădire de birouri din portofoliu cu o investiție de 18 milioane de euro

Pedro Construct, fondată de Petre Niculae, completează prima clădire de birouri din portofoliu cu o investiție de 18 milioane de euro

Petro Construct, companie fondată de omul de afaceri Petre Niculae și care a construit mai multe proiecte rezidențiale în București, a anunțat finalizarea unei investiții de 18 milioane de euro în prima clădire de birouri din portofoliu. Imobilul este situat pe Bulevardul Iuliu Maniu, la doar cateva strazi de complexul de apartamente 21 Residence.
Clădirea de birouri Politehnica Business Tower are nouă etaje și o suprafață de construcție de 9.500 de metri pătrați, există deja un chiriaș, Centrokinetic, care ocupă jumătate din etajul trei. Parterul este spatiu comercial, iar etajele superioare sunt spatii de birouri de inchiriere si vanzare. Consultanta imobiliara Avison Young inchiriaza imobilul.
Cel mai recent proiect este Satul Jolie din nordul capitalei, primul proiect dezvoltat cu Florin Ababe, alături de care fiica lui Petre Niculae, Lucia Niculae, se desfășoară în funcția de Director de Dezvoltare a Afacerilor.

Ansamblul rezidential Jolie Village se construieste langa centrul comercial Jolie Ville din nordul Bucurestiului pe o suprafata de 8.000 de metri patrati. După finalizare, vor fi 140 de apartamente cu prețuri începând de la 150.000 de euro. Data estimată de livrare este sfârșitul anului viitor. Investiția în proiect este de 21 de milioane de euro.
Pedro Construct a fost înființată în 1993 și a construit mai multe ansambluri rezidențiale în București precum Nusco City, Cloud 9, Exigent One, 19th Residence, 21 Residence sau Zen Living Apartments.

Pragul de investiții imobiliare pentru 2022 este de 1,25 miliarde de euro

Pragul de investiții imobiliare pentru 2022 este de 1,25 miliarde de euro

În 2022, volumul tranzacțiilor cu active imobiliare comerciale în valoare de peste 5 milioane de euro va totaliza aproximativ 1,25 miliarde de euro, în creștere cu 40% față de 2021, din care aproape 600 de milioane de euro au fost tranzacționate doar în trimestrul IV, potrivit real. firma de consultanta imobiliara Arbor.Un raport al Institutului Quantum. Achizițiile Grupului Pavăl Holding au reprezentat aproape 37% din totalul anual.

„În absența tranzacțiilor de portofoliu, și sub influența tendințelor globale și regionale, manifestate, deși cu întârziere, și în România, nu ne așteptăm ca volumele tranzacțiilor în 2023 să depășească nivelurile medii din ultimii ani, în jur de 80-900 milioane EUR. . În ceea ce privește randamentele, există o tendință ascendentă atât la nivel regional, cât și local, pe fondul costurilor de finanțare crescute și al aversiunii la risc”, se arată în raport.

Randamentele prime pe piața de birouri din România au crescut de la 6,75% la 7,00% în trimestrul IV, în timp ce pe segmentele de centre de afaceri și spații industriale au rămas la 7,25%, respectiv 7,50%.

„Este important de menționat că schimbările înregistrate la nivel regional sunt mai pronunțate. De exemplu, în Polonia, cea mai mare piață din Europa Centrală și de Est, putem observa o creștere semnificativă a randamentelor în acest an, cu sectorul de birouri și industrial. în creștere cu 75 de puncte de bază, sectorul retail a crescut cu 50 de puncte de bază, până la 5,25, respectiv 5,75% Aceste creșteri ale randamentului vor fi parțial compensate de creșterile chiriilor, mai ales când sunt privite din perspectivă indexațională față de inflație, rata inflației Inflație a atins niveluri record”, a declarat Andrei Văcaru, Head of Romania Capital Markets la JLL.

În 2022, clădirile de birouri vor continua să ocupe primul loc în ceea ce privește ponderea volumului tranzacțiilor, aproape de 63% (784 milioane euro), urmate de retail cu aproximativ 24% (305 milioane euro) și sectorul industrial cu aproximativ 8,5% ( 106 milioane de euro). Bucureștiul a concentrat 75% din toate tranzacțiile înregistrate în România, cu o valoare cumulată de aproximativ 940 de milioane de euro.

Pentru prima dată în istoria pieței instituționale moderne în 2022, investitorii români au ocupat cea mai mare pondere din istoria pieței instituționale moderne din punct de vedere al sursei fondurilor lor, reprezentând 52% din total, urmați de Sud. Africa (20%), Austria (10%) și Belgia (8,5%).

„În plus, investitorii de capital care nu au nevoie de finanțare bancară vor avea un avantaj competitiv semnificativ în condițiile actuale de piață, în timp ce proprietățile care beneficiază de finanțare bancară și pot fi transferate potențialilor cumpărători vor fi mai lichide”, a spus șeful piețelor de capital Andrei Văcaru. reprezintă JLL România.

Redport Capital achizitioneaza peste un hectar de teren în zona Petrom City

Redport Capital achizitioneaza peste un hectar de teren în zona Petrom City

Redport Capital, un dezvoltator rezidențial autohton activ în cartierul de nord al Bucureștiului, a achiziționat 10.800 de metri pătrați de teren și 4.700 de metri pătrați de depozite de la HAVI Logistics într-o tranzacție evaluată la 3,2 milioane de euro.

Terenul și depozitele asociate sunt situate lângă The Level Apartments, un proiect rezidențial exclusiv dezvoltat de Redport Capital în zona Petrom City din nordul Bucureștiului. Cele 130 de apartamente din faza a doua a proiectului au fost finalizate și livrate recent, iar aproximativ 95% dintre ele au fost vândute. The Level Apartments a investit în total 16 milioane de euro în 175 de apartamente.

„Vom continua să investim într-o zonă în care am pariat primii prin lansarea primei etape a apartamentelor The Level în 2017. Drept urmare, am achiziționat o nouă proprietate care va consolida poziția Grupului Redport pe piață, va oferi noi oportunități. pentru dezvoltarea noastră pe termen lung prin care vom asigura profituri puternice pentru partenerii și investitorii noștri”, a declarat Cosmin Savu-Cristescu, Managing Director și acționar majoritar al Redport Group.

Compania este asistată în aspecte juridice de consultanţii imobiliari SVN România şi Popovici Nişu Stoica & Asociaşii printr-o echipă coordonată de Valentin Creata. HAVI Logistics a fost asistată în probleme juridice de consultanțele imobiliare Colliers International și Mușat & Asociaţii.

„Desfășurăm a patra tranzacție majoră în zona Străulești – Petrom City, care va deveni unul dintre principalii piloni ai dezvoltării imobiliare din București, cu multe proiecte notabile anunțate. În această zonă pot fi dezvoltate peste 5.000 de unități rezidențiale, și Redport Capital are O alegere serioasă a fost făcută pentru a fi una dintre principalele companii care va realiza transformarea urbană a acestei zone vaste a capitalei”, a declarat André Sarbu, CEO al SVN România.

Înființat în 2016, Honggang Group este un grup de companii specializat în construcția de proiecte imobiliare, investiții, dezvoltare și management. Până acum, compania a finalizat proiectele The Level Apartments I și The Level Apartments II și a achiziționat recent un teren de peste 4.000 de metri pătrați de la Antrepriza Construcșii Montaj nr. 4 Bucuresti, in aceeasi zona cu The Level Apartments. Cosmin Savu-Cristescu este si fondatorul companiei de investitii imobiliare ENCORE Capital Trust SA.

Din februarie 2023 intră în vigoare noile reglementări tehnice pentru calcularea performanței energetice a clădirilor

Din februarie 2023 intră în vigoare noile reglementări tehnice pentru calcularea performanței energetice a clădirilor

Din februarie a acestui an vor intra în vigoare noi reglementări tehnice privind metoda de calcul a performanței energetice a clădirilor. Perioada de tranziție pentru noul standard menționat în Monitorul Oficial este de 180 de zile. În această perioadă, proiectanții și investitorii pot studia valorile minime de eficiență energetică revizuite și pot ajusta în consecință faza de proiectare în curs pentru a actualiza conceptele de eficiență energetică.

Monitorul Oficial a publicat pe 17 ianuarie „Metode de calcul a performanței energetice a clădirilor, Cod Mc 001-2022”. Stabilirea cerințelor minime de performanță energetică aproape de zero (nZEB) pentru clădirile existente și noi este una dintre cerințele acoperite de noul regulament Mc 001.

„Astăzi, standardul nZEB reprezintă un pas important înainte pentru dezvoltarea imobiliară durabilă, mai ales acum, când performanța energetică și soluțiile bazate pe energii regenerabile, neutralizarea amprentei de carbon și îndeplinirea țintelor stabilite de Comisia Europeană sunt priorități globale” – Răzvan Nica Revendicat, director general al BuildGreen.

Unele prevederi – de la capitolele „Anvelopa termică a clădirilor” și „Evaluarea consumului de energie al sistemelor instalate fără energii regenerabile” – vor intra în vigoare din iulie 2023.

„Noua abordare prezintă valori mai realiste în ceea ce privește țintele de consum de energie și permite, de asemenea, mai multă flexibilitate în îndeplinirea cerințelor minime privind procentul de energie regenerabilă”, a adăugat reprezentantul BuildGreen.

Standardul nZEB înseamnă că clădirile trebuie să aibă performanțe energetice foarte ridicate. Sursele de energie regenerabilă ar trebui să răspundă în mare măsură la cantități aproape zero sau foarte mici de cerere de energie. Comisia Europeană cere țărilor UE să facă un pas de la actualul nZEB către clădirile cu emisii zero (ZEB), asigurându-se că toate clădirile noi sunt aproape de consumul de energie zero prin Directiva privind performanța energetică a clădirilor, care este în prezent în curs de actualizare.

Vânzările de locuințe din SUA continuă să scadă

Vânzările de locuințe din SUA continuă să scadă

Vânzările de locuințe din S.U.A. au scăzut la cel mai mic nivel din ultimii 12 ani în decembrie 2022, dar scăderea ratelor ipotecare a crescut speranța unei atingeri minime pe piața imobiliară.

Asociația Națională a Agenților Imobiliari a raportat că prețurile medii ale caselor au crescut în cel mai lent ritm de la începutul pandemiei de Covid-19, deoarece vânzătorii din anumite părți ale țării au beneficiat de reduceri.

Cel mai rapid ciclu de majorare a dobânzilor Fed din anii 1980 a împins piața imobiliară în recesiune.

Vânzările de locuințe existente luate în considerare la momentul încheierii contractului au scăzut cu 1,5% până la o rată anuală ajustată sezonier de 4,02 milioane de unități în decembrie 2022, cel mai scăzut nivel din noiembrie 2010.

A marcat a 11-a lună consecutivă de scădere a vânzărilor, cea mai lungă perioadă datând din 1999.

Alesonor a început dezvoltarea zonei Amber Forest Agora 

Alesonor a început dezvoltarea zonei Amber Forest Agora 

Dezvoltatorul de proiecte rezidențiale Alesonor a început discuții cu potențiali comercianți și parteneri pentru a închiria spațiu comercial în cadrul proiectului Amber Forest Agora.

Suburbia verde a Amber Forest Agora este dezvoltată în etape până în 2026, primele vile urmând să fie livrate în 2023. În 2024 vor fi livrate zone comerciale, facilități sportive și de agrement, parcuri și centuri de acces care leagă complexul.

Pădurea de Chihlimbar cuprinde aproape 500 de vile și peste 200 de apartamente.Suprafața de dezvoltare este de 31 de hectare, iar suprafața construită reprezintă doar 15%, cu cel mai mic coeficient de utilizare a terenului. Aproape 400 de case din complex s-au vândut deja.

Pe lângă unitățile rezidențiale, proiectul include facilități comerciale de agrement, medicale, educaționale și sportive. Pe lângă încheierea unui parteneriat cu Pescariu Sports pentru dezvoltarea zonei sportive din cadrul bazarului la sfârșitul anului 2022, Alesonor a semnat și primele contracte de închiriere pentru zona comercială la începutul acestui an.

Întregul proiect va fi construit pe o suprafață de 42.000 m² și va include 12.000 m² de facilități sportive și de agrement (tenis, cricket, baschet, bazin de agrement, piscină semiolimpică, spa și sală de sport), școli, grădiniță și după scoala, 15.000 m2 teren, cinema in aer liber, 7.000 m2 suprafata comerciala pentru cafenele, restaurante, pieţe, supermarketuri, brutării şi magazine, centre de birouri, servicii medicale, peste 500 de locuri de parcare.

Discuțiile au început deja cu primii parteneri spațiali comerciali și se caută facilități care să răspundă nevoilor întregii comunități.

Alesonor este dezvoltator de proiecte rezidentiale precum Clover Residence, Magnolia Residence, Ivy Office Residence, Almond Tree Residence, Amber Gardens etc.

Casele din România vor deveni mai ieftine în 2022, după ajustarea la inflație

Casele din România vor deveni mai ieftine în 2022, după ajustarea la inflație

Potrivit cercetării trimestriale de piață de la compania de consultanță imobiliară The Concept, prețurile medii ale caselor au scăzut cu 6,5% în raport cu ratele ajustate în funcție de inflație până în al patrulea trimestru al anului 2022.

„În timp ce în cifre absolute prețul mediu a crescut cu 8,8% față de an, inflația de 16,4% a erodat valoarea medie de piață a bunurilor imobiliare, așa că în termeni relativi putem spune că casele sunt – au scăzut prețul”, Au spus autorii raportului.

În plus, în valori ajustate pentru modificările salariilor medii, prețul mediu al locuinței în România a scăzut cu 4,1% în trimestrul IV 2022 față de trimestrul precedent. „Dacă comparați perioada de vârf a ciclului anterior din 2008, prețul mediu al casei pe metru pătrat a scăzut cu 60,3% față de 2008 și cu 14,3% față de 2008. Până în 2014, acesta este cel mai scăzut nivel pentru început. a unui nou ciclu imobiliar în care să se încadreze”, spune studiul.

Dintre marile orașe, locuințele cele mai accesibile din România rămân în București, unde indicele puterii de cumpărare indică un raport de 1,62 în trimestrul IV 2022, de 2,5 ori mai mic decât în ​​2008, urmat de Timișoara (IPC 1,66). Dupa Brasov si Constanta (IPC 2,09 si respectiv 2,05), ajungem la cel mai scump oras din acest punct de vedere, Cluj-Napoca, cu o valoare a indicelui de 2,44, tot sub 2008 de 1,6 ori.

“Ne aflăm într-un moment volatil al ciclului imobiliar actual în care pot exista corecții temporare pe termen scurt și în unele categorii de piață. Acest lucru se întâmplă deja dacă luăm în considerare prețurile ajustate la inflație, dar mai important ce s-ar putea întâmpla la sfârșit. Scenariul cel mai probabil pe viitor este o creștere explozivă a pieței, poate doar similară cu creșterea observată în perioada 2004-2008, care a lăsat prețurile și volumele tranzacțiilor la același nivel ca la începutul perioadei lovite. un record”, a declarat Daniel Tudor, directorul executiv al The Concept.

În ceea ce privește randamentul mediu total al investițiilor imobiliare în garsoniere, majoritatea orașelor mari au înregistrat o creștere în T4 2022, ajungând la 4% în Cluj și 6,67% în București. Apartamentele cu două dormitoare duc și la randamente mai mari în majoritatea orașelor mari, ajungând la 4,16% în Cluj și 6,07% în București. Datele pentru concluziile raportului au fost prelucrate de The Concept pe baza informațiilor disponibile public furnizate de INS, BNR, ANCPI și Imobiliare.ro.

Cordia continuă Faza 2 a proiectului rezidențial Parcului 20

Cordia continuă Faza 2 a proiectului rezidențial Parcului 20

Blocarea autorizațiilor de construire care împiedică dezvoltatorii: Cordia România are la dispoziție terenuri în București pentru a dezvolta 2.000 de apartamente pe termen mediu, dar din cauza blocurilor de documentare, niciunul dintre aceste terenuri nu poate fi amenajat, în unele cazuri de aproape doi ani.

“Continuăm să construim cea de-a doua fază a proiectului nostru rezidențial Parcului 20 pe care îl dezvoltăm în zona expozițională. Prima fază este finalizată din 2021 și este ocupată și vândută în proporție de 99%. Faza a doua este vândută în peste 80%”, a spus Cordia. Directorul general pentru România și Spania, Mauricio Mesa Gomez, a declarat pentru Forbes.

El a mai spus că și românii sunt interesați să achiziționeze proprietăți dezvoltate de Cordia în Spania. Prin urmare, construcția proiectului Emerald Towers în zona rezidențială de lux din Costa del Sol din Spania a început anul trecut. „Am observat un interes tot mai mare din partea investitorilor români pentru apartamentele din străinătate, am încheiat deja mai multe tranzacții cu apartamente Jade Tower, iar altele sunt în discuții intense”, a spus Meza Gomez.

În ceea ce privește dezvoltarea rezidențială din București, el crede că lipsa reglementărilor orașului va fi cea mai mare provocare în 2023, nu doar pentru dezvoltatorii care nu vor demara noi proiecte, ci și pentru potențialii clienți. Fără livrări noi de proiecte rezidențiale, scăderea inventarului existent și cererea încă puternică, este posibil ca prețurile să crească brusc.

Cushman & Wakefield Echinox: Piața tranzacțiilor imobiliare din Europa Centrală și de Est a crescut în 2022

Cushman & Wakefield Echinox: Piața tranzacțiilor imobiliare din Europa Centrală și de Est a crescut în 2022

Volumul tranzacțiilor cu active imobiliare generatoare de venituri (birouri, retail, fabrici de logistică și industriale și hoteluri) din Europa Centrală și de Est a revenit la creștere anul trecut, România și Slovacia în special susținând această evoluție.

Potrivit companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield, în ceea ce privește valoarea tranzacției în 2022, România va înregistra o creștere de aproape 40% a volumului investițiilor, situându-se astfel pe locul trei în regiune, după Polonia și Edgeknox din Cehia.

La nivel regional, volumele tranzacțiilor au totalizat aproape 10,7 miliarde EUR, în creștere cu 6,6% față de anul precedent, în timp ce piața sa contractat cu 4,3% în 2021.

Creșterea vânzărilor a fost raportată pe toate piețele din regiune, cu excepția Republicii Cehe, care a scăzut pentru al doilea an consecutiv.

Drept urmare, Polonia a crescut cu 2,2%, Slovacia cu 45,9% și Ungaria cu 0,4% neglijabil.
În România, deși au fost tranzacționate puțin mai puține proprietăți față de 2021 (51 față de 54), investițiile totale în 2022 au atins un maxim istoric de aproape 1,3 miliarde EUR, din care două treimi (944 milioane EUR) este acronimul din România. a doua jumătate. Un total de 12 proprietăți au făcut obiectul a două tranzacții de portofoliu, birouri și retail.

Cushman & Wakefield Echinox: Piața tranzacțiilor imobiliare din Europa Centrală și de Est a crescut în 2022

Cele mai tranzacționate active au fost birourile, reprezentând aproape 43% din total (22), în timp ce retailul a vândut 12 proprietăți. Șapte active din sectorul industrial și logistic și-au schimbat mâinile.

Valoarea medie a proprietăților tranzacționate a crescut, de asemenea, la 25 de milioane de euro în 2022, comparativ cu 17 milioane de euro în 2021.

În plus, prețul mediu de vânzare al clădirilor de birouri a crescut cu 4,6%, până la 2.266 EUR/mp, în timp ce proiectele de retail au înregistrat un preț mediu de vânzare de 1.310 EUR/mp, față de 973 EUR/mp în 2021, deoarece unele proprietăți aflate în dificultate au fost vândute. .

Pe de altă parte, prețurile pe metru pătrat pentru clădirile industriale au scăzut cu 405 EUR/mp, respectiv, de la 503 EUR/mp în 2021, în principal din cauza lipsei de tranzacții pentru unele proprietăți prime.

Cele mai mari tranzacții înregistrate în România au presupus vânzarea întregului portofoliu de birouri al CA Immo (6 proprietăți) în România către Paval Holding (Dedeman), respectiv achiziționarea de către MAS Real Estate a unui pachet de 60% din 6 parcuri de retail de la Prime Capital.

A treia afacere care a depășit pragul de 100 de milioane de euro a fost preluarea de către S Immo a proiectului de birouri Expo Business Park de la Portland Trust.

Aceste trei tranzacții reprezintă mai mult de jumătate din numărul total de tranzacții înregistrate în 2022.

Cele mai importante oferte din România în 2022

Cushman & Wakefield Echinox: Piața tranzacțiilor imobiliare din Europa Centrală și de Est a crescut în 2022


*Suprafața corespunde cotei cumpărate

Sursa: Cushman & Wakefield Echinox

Randamentele de referință au crescut pe toate segmentele în a doua jumătate a anului datorită costurilor mai mari de finanțare, în conformitate cu tendința din Europa Centrală și de Est.

Ca urmare, randamentele au crescut cu 25 de puncte procentuale pe piețele de birouri și retail și cu 15 puncte procentuale în sectorul industrial.

Chiar dacă costurile de finanțare în creștere vor continua să pună presiune asupra randamentelor vânzărilor, diferența dintre piața locală și țările ECE, cum ar fi Cehia, Polonia sau Ungaria, rămâne ridicată pe toate segmentele imobiliare (100 – 250 de puncte procentuale).

Autorizațiile de construire scad cu două cifre

Autorizațiile de construire scad cu două cifre

Institutul Național de Statistică (INS) a informat că în decembrie 2022 au fost eliberate în total 2.691 autorizații de construire de locuințe, în scădere cu 15,4% față de noiembrie 2022 și cu 32,9% față de decembrie 2021. Un total de 43.660 de autorizații de construcție de locuințe au fost emise anul trecut, în scădere cu 14,9% față de 2021.

În decembrie 2022 au fost eliberate 2.691 autorizații de construire de locuințe (-15,4% față de noiembrie 2022), cu o suprafață utilă totală de 834.425 m2 (-8,6%). Din totalul autorizațiilor de construire pentru clădiri rezidențiale, 68,7% au fost pentru mediul rural. În profilul geografic, această scădere se reflectă în toate regiunile de dezvoltare: București-Ilfov (-155 autorizații), Nord-Est (-103), Central (-76), Sud-Est (-44), Sud-Vest Oltenia ( -40), Montania de Sud și Vest (-30, fiecare) și Nord-Vest (-10).

În ceea ce privește clădirile nerezidențiale, au fost eliberate mai multe autorizații de construire.

Astfel, în decembrie 2022 au fost eliberate 565 autorizații de construire pentru clădiri nerezidenţiale (+2,9% față de noiembrie 2022), cu o suprafață totală ocupată de 370.571 m2 (+48,6%). Regiunea Sud-Muntenia a cunoscut cea mai mare creștere (+102.555 mp), iar Vestul a cunoscut cea mai mare scădere (-34.591 mp).

În 2022 vor fi eliberate 43.660 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, în scădere cu 14,9% față de 2021. Toate evoluțiile au înregistrat scăderi: București-Ilfov (-1.490), Nord-Est (-1.296), Sud Montania (-1.184), Vest (-996), Nord-Vest (-857), Centru (-656), Sud-Est ( -594) și Sud-Vest Oltenia (-554).

În București, o jumătate de milion de metri pătrați de birouri sunt neocupate, dintre care 50% sunt în clădiri mai vechi de 15 ani.

În București, o jumătate de milion de metri pătrați de birouri sunt neocupate, dintre care 50% sunt în clădiri mai vechi de 15 ani.

Potrivit ultimului raport, aproximativ 500.000 de metri pătrați de birouri sunt liberi, reprezentând 15,2% din totalul stocului din București, cele mai mari suprafețe disponibile fiind situate în clădirile Pipera-Nord, Centru-Vest și Floreasca-Barbu Văcărescu. Cushman & Wakefield Echinox.

Experții au subliniat că „în ceea ce privește rata medie a locurilor de muncă vacante, diferența dintre proiectele din clasa A și clasa B este încă foarte mare”. Din totalul spațiului liber, jumătate (aproximativ 250.000 mp) se află în clădiri construite cu peste 15 ani în urmă, majoritatea necesită investiții de modernizare pentru a atrage clienți.

Pe de altă parte, spațiile libere din clădirile dezvoltate la standardele de eficiență și calitate dictate de piața actuală vor începe să fie absorbite în perioada următoare, reducând riscul de înfundare a pieței în cazul unei scăderi accentuate a activității de dezvoltare în pe termen mediu. Doar șase proiecte de birouri au fost livrate în capitală în ultimul an, adăugând 125.000 mp la stocul existent: @expo by Atenor, Tandem, Tudor Arghezi 21, Sema Parc – Londra și Oslo, AFI Tech Park II și Equilibrium II .

„Angajații care se întorc la birou vor continua să fie o provocare, dar majoritatea companiilor și-au definit strategiile privind ocuparea birourilor, așa că ne așteptăm să vedem mai multă consolidare sau relocare în perioada următoare”, Mădălina Cojocaru, Partener, Office Agency Cushman & Wakefield spuse Echinox.

Potrivit unui raport al Cushman & Wakefield Echinox, jumătate din stocul de spații de birouri al Bucureștiului are în medie mai mult de 10 ani, iar aproape 15 la sută are mai mult de 15 ani. Cele mai „tinere” cartiere de birouri sunt Centrul Vest și Sud, cu vârste medii de 7, respectiv 9 ani.

„În ceea ce privește activitatea tranzacțională, aproximativ 185.000 mp în 2022, reprezentând 57% din volumul tranzacțiilor de spații de birouri în 2022, respectiv, reprezintă cererea netă (contracte noi, pre-închiriere și relocare stoc necompetitiv). Creștere netă a cererii față de 2021 Cu mai mult de 10%, această evoluție ne încurajează să fim optimiști în ceea ce privește interesul companiilor pentru noile spații de birouri”, au spus autorii raportului.

Centru-Vest, Floreasca – Barbu Văcărescu, Centru, CBD și Dimitrie Pompeiu sunt regiunile de top care atrag cea mai mare cerere de spații de birouri în 2022. În schimb, în ​​2021, Floreasca – Barbu Văcărescu, CBD, Dimitrie – Pompeiu și Expoziții sunt în fruntea preferințelor chiriașilor. Din cele 11 subpiețe de birouri din București, doar patru vor beneficia de noi proiecte în 2022, care vor scădea la trei până în 2023.

Chiriile de bază cresc la 19,00-21,00 EUR/mp/lună în 2022, cel mai ridicat nivel din ultimii 14 ani, din cauza lipsei aprovizionării prin conducte și a prețurilor în creștere. Cu toate acestea, Bucureștiul rămâne una dintre cele mai ieftine capitale din Europa Centrală și de Est când vine vorba de costul închirierii spațiilor de birouri, menținând astfel un avantaj competitiv în atragerea de noi companii.

Pedro Construct investește 18 milioane de euro în clădirea de birouri Politehnica Business Tower

Pedro Construct investește 18 milioane de euro în clădirea de birouri Politehnica Business Tower

Pedro Construct a investit 18 milioane de euro în noua clădire de birouri Politehnica Business Tower, situată în subregiunea centrală și vestică a Bucureștiului. Clădirea a început în 2019 și va fi finalizată în 2021, cu finisaje finalizate anul trecut. Acesta este primul proiect de pe piața de birouri al lui Pedro Construct, o companie cu experiență îndelungată în construcția de proiecte rezidențiale.

Cladirea are peste 9.500 m² de spatii de birouri, repartizate pe 9 etaje de aproximativ 900 m² fiecare, si beneficiaza si de spatiu comercial la parter. Un comunicat al companiei notează că există spațiu de birou „închiriat și vândut” pe podea. Până acum, jumătate din etajul trei a fost închiriată la Centrokinetic. Procesul de leasing al imobilului este coordonat exclusiv de firma Avison Young.

“Am reușit să ridicăm PBTower în mai puțin de un an. Geometria clădirii și suprafețele podelei asigură o separare flexibilă, astfel încât fiecare etaj poate găzdui până la patru chiriași. Strategia de leasing ține cont și de găzduirea relativă a serviciilor învecinate, ceea ce este foarte important. pentru zonă și proiect: restaurante, clinici medicale, bănci, farmacii, spălătorie ecologică”, spune Petre Niculae, fondatorul Pedro Construct.

Imobilul este situat in cartierul Politehnica-Lujerului, pe Bulevardul Iuliu Maniu. 15, în spate se află proiectul de dezvoltare Pedro Construct, Residence 21. Trei mari centre comerciale (Plaza Romania, Afi Palace Cotroceni, Cora Lujerului) si Universitatea Politehnica se afla in apropiere.

Un alt proiect dezvoltat de Pedro Construct cu partenerul de afaceri Florin Ababe este Jolie Village din nordul capitalei. Investiția estimată în proiect este de 21 de milioane de euro, din care 12 milioane de euro, compania a obținut finanțare de la Libra Bank.

Creditele ipotecare reprezintă cea mai mare proporție în țările dezvoltate. Peste 60% din soldul total al creditelor ipotecare provine de la Români din 7 judeţe: Bucuresti, Ilfov, Cluj, Iaşi, Timiş, Constanţa şi Braşov. La capătul listei se află Harghita și Covasna, cu o ponderi de doar 0,3%. Ipoteci „Noua casă”, peste 60% din credite sunt în judeţele dezvoltate

Creditele ipotecare reprezintă cea mai mare proporție în țările dezvoltate. Peste 60% din soldul total al creditelor ipotecare provine de la Români din 7 judeţe: Bucuresti, Ilfov, Cluj, Iaşi, Timiş, Constanţa şi Braşov. La capătul listei se află Harghita și Covasna, cu o ponderi de doar 0,3%. Ipoteci „Noua casă”, peste 60% din credite sunt în judeţele dezvoltate

♦ Centrul metropolitan cu cea mai mare forță de muncă și cele mai mari salarii are și cel mai mare procent din soldurile creditelor ipotecare acordate de bancheri ♦ București-Ilfov încasează peste 35% din cota ipotecară, conform datelor BNR, Cluj, Cele patru județe Timiș, Constanţa si Braşov au o pondere de circa 21%, iar daca se adauga Iasul ajunge la 25%. Ipoteci, respectiv mai mult de jumătate (61%, septembrie 2022) din creditul „Noua casă”.

Creditele acordate în București și Ilfov au reprezentat 35,2% din totalul creditelor ipotecare, iar următoarele 4 județe – Cluj, Constanța, Brașov și Timiș – au reprezentat cumulativ 21% până la sfârșitul lunii septembrie 2022. În schimb, județele cu cea mai mică pondere de credit-credit a creditelor ipotecare conform datelor BNR sunt Harghita și Covasna (0,3% din total).
Rezultă că mai mult de jumătate din soldurile ipotecare din România sunt de la români din 6 țări dezvoltate. Dacă adăugăm Iaşi, ponderea va depăşi 60%.

Marile centre urbane cu cea mai mare forță de muncă și cele mai mari salarii, de asemenea, în fruntea listei orașelor cu cea mai mare proporție de solduri ipotecare provenite de la bancheri.

Banca centrală a declarat în cel mai recent „Raport de stabilitate financiară” că „concentrarea regională a creditelor ipotecare este legată de asimetria nivelurilor de dezvoltare economică regională”. Nivelul de dezvoltare economică, numărul de companii care își desfășoară activitatea în județele respective, nivelurile salariale sau numărul de persoane care lucrează în companii private versus instituții publice sunt câțiva dintre factorii determinanți ai dinamicii soldurilor creditelor.

Proiecte imobiliare semnate în 2022: 22 de oferte de birouri, 12 proprietăți comerciale vândute și 7 proiecte logistice și industriale. Volumul investițiilor din România a crescut cu aproape 40%, potrivit consultanților Cushman & Wakefield Echinox

Proiecte imobiliare semnate în 2022: 22 de oferte de birouri, 12 proprietăți comerciale vândute și 7 proiecte logistice și industriale. Volumul investițiilor din România a crescut cu aproape 40%, potrivit consultanților Cushman & Wakefield Echinox

Potrivit companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, valoarea medie a unei tranzacții imobiliare românești va crește la 25 de milioane de euro în 2022, față de 17 milioane de euro în 2021.

În plus, prețul mediu de vânzare al clădirilor de birouri a crescut cu 4,6%, până la 2.266 EUR/mp, în timp ce proiectele de retail au înregistrat un preț mediu de vânzare de 1.310 EUR/mp, față de 973 EUR/mp în 2021, deoarece mai multe condiții de epuizare Slab proprietate.