Toate informațiile de care ai nevoie înainte să cumperi o locuință nouă!
Companiile imobiliare din România și regiune se așteaptă la o activitate mai mică. Cu toate acestea, jucătorii țării noastre sunt cei mai optimiști

Companiile imobiliare din România și regiune se așteaptă la o activitate mai mică. Cu toate acestea, jucătorii țării noastre sunt cei mai optimiști

Mai mult de jumătate dintre firmele de pe piața imobiliară se așteaptă ca activitatea și investițiile în sector să fie restrânse din cauza incertitudinii privind evoluția conflictului din Ucraina, dar o proporție apropiată (46%) se așteaptă la o creștere a rentabilității medii, potrivit unui sondaj realizat de o firma de consultanta studii, investitii existente anul acesta.

Sondajul Deloitte Central Europe Real Estate Confidence Survey 2023 a fost realizat în trei țări din regiune, și anume Polonia, Republica Cehă și România. Jucătorii din România sunt cei mai optimiști, doar 10% dintre jucători se așteaptă la o scădere a randamentelor în perioada menționată, față de 14% în Cehia și 36% în Polonia.

Activitatea economică generală din regiune se va deteriora în acest an, susținând 61% dintre participanții la studiu, dar chiar și așa, majoritatea investitorilor spun că își vor adăuga portofolii prin noi achiziții (44%), în timp ce cred că 39% iau în considerare întreruperea planurilor de investiții.

Firmele care iau în considerare restricții de activitate își motivează intențiile printr-un acces mai dificil la finanțare (50%) sau un mediu economic incert. Cu toate acestea, dacă imediat după izbucnirea războiului mai mult de 50% dintre participanți au estimat că acesta ar avea un impact negativ pe termen lung asupra economiei regionale, în timp ce doar 34% dintre participanți au estimat un impact similar pe termen mediu, atunci în cele din urmă comparativ cu anul trecut, acest raport s-a inversat (58% se așteptau ca efectul să persistă pe termen mediu, față de doar 31% pe termen lung), au spus sursele citate.

„Studiul a relevat faptul că piața românească este strâns legată de regiunea Europei Centrale și de Est și are anumite specificități. De exemplu, participanții de pe piața locală se așteptau ca randamentele să rămână la nivelurile de anul trecut sau să crească pentru investițiile existente. , românii sunt mai puțin pesimiști în ceea ce privește mediul economic al țării decât alți participanți, dar având în vedere măsurile, aceștia au fost îngrijorați și de perspectiva creșterii impozitelor în Sector. Per total, totuși, având în vedere contextul, constatările sugerează că participanții se află într-o situație echilibrată. poziție pe piața imobiliară, caracterizată prin prudență și consolidare pe piețele în care își desfășoară activități”, spune Alexandra Smedoiu, partener la Deloitte România și lider al serviciilor de consultanță pentru industria imobiliară.

Deloitte a început să efectueze Sondajul de încredere în domeniul imobiliar China-Europa în 2019 pentru a înțelege opiniile profesioniștilor din domeniu cu privire la evoluția pieței din regiune. La sondaj au participat trei categorii de respondenți, și anume dezvoltatori, investitori și consultanți specializați în sectorul imobiliar.

Deloitte oferă audit global, consiliere fiscală și juridică, consultanță, consiliere financiară și servicii de gestionare a riscurilor pentru aproximativ 90% dintre companiile Fortune 500 și mii de companii din sectorul privat. Compania are o istorie de peste 175 de ani, iar activitatea sa acoperă peste 150 de țări și regiuni.

Deloitte România, una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale din țară, oferă servicii în parteneriat cu Reff & Asociații | Deloitte juridice, servicii de audit, consultanță fiscală, servicii juridice, consultanță și management al riscului, consultanță financiară, soluții de servicii și consultanță tehnologică și alte servicii conexe sunt furnizate prin intermediul a peste 3.000 de profesioniști.

Ți-a plăcut articolul? Împarte-l cu alții!
Link articol
Articolul anterior

Dan Șucu și Redport Capital construiesc peste 1.000 de case lângă sediul Petrom din nordul Bucureștiului

Articolul următor

În Sectorul 5 vor fi plantați 20.000 de tei, sicomori și stejari până în 2024. Copacii vor fi plantați și în cadrul comunității, nu doar în zona centrală

Recomandăm și...